REKLAMA

Kuchnia irańska

Kuchnie świata
Data emisji:
2008-08-13 07:40
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
38:02 min.
Udostępnij:

Co wiemy o kuchni irańskiej? O tym Cezary Łasiczka rozmawia z restauratorem Marcinem Kręglickim

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
radio TOK FM pierwsze radio informacyjne wieczór w radiu TOK FM Cezary łasiczka kuchnie świata w studio pan Marcin Trębicki restaurator dobry wieczór chcę serdecznie panie przy dobrej no właśnie dzisiaj będzie taka trochę kulinarne podróżnicza część podróżnicza o godzinie dwudziestej drugiej będzie dotyczyła Gruzji, ale część kuchni będzie dotyczyła Iranu tak też zakaz, toteż wakacje także można podróżować Iran w mediach zwykle jest przedstawiany jako miejsce Rozwiń » straszne, gdzie rządzą ajatollahowie akcje będą w stolicy ale gdzie jest bardzo dużo tej obyczajowej policji, ale będą tam na miejscu mówi pan okazję podróżować poznaje tym Iran i postrzegam Iran zupełnie inaczej niż media piszą i zachęcam wszystkich do samodzielnego sam osobistego sprawdzenia jak jestem naprawdę i też tak piękny kraj i tak urzekający i z tak wspaniałą kulturą historią pięknymi krajobrazami ciekawym miastami przesympatyczny ludźmi i kulinarne jest też to posmakować, czyli raj na ziemi może nie do końca oczywiście że, że niebo tak kobiety podczas g pokazują swoich wdzięków tak ochoczo jak w Europie tak czyli, jeżeli chcemy oglądać kobiety odkryte tu Europa lub Ameryka nie może nie we wszystkich Stanach niektóre są jeszcze gorsze niż Toruń, a ja rozumiem, że wiele zalet jak długo pan do wyjścia nasze 2 tygodnie prywatną wyprawą doskonale zorganizowaną objęliśmy Iran prawie w Kołaczkowie jest to wielki kraj 5 × większy niż Polska w związku z tym musieliśmy wybrać tylko te najciekawsze miejsce poczynając od Teheranu przez wszy raz Swacha najpiękniejsze miejsca na świecie i jak czymś czym to się różni od innych krajów co pan zawróci opanowanie używana rzeczywiście te długie podróże pozwalają nam sporo zobaczyć krajobrazów to tam, gdzie my byliśmy sami by było sporo sporo gór sporo pięknych łąk rzek wodospadów i rzeczywiście jest urzekające od tej strony zwiedzanie nowej historycznej warto obejrzeć to starożytna Persja 5000 lat historii, gdy my też w bankach korzonki obniżaliśmy tam już była wysokiej klasy w wysokiej kultury cywilizacja i to wszystko można można zobaczyć w Iranie, a jeżeli chodzi o Teheran jak wygląda Teheran sam schron jest wielką metropolią w 212  000 000 ludzi jest w zasadzie niewiele różniący od jakiejkolwiek metropolii Europejskiej poza tym, że kobiety chodzą wówczas Dora i zawsze w chustach na głowach, ale nawet już widać przebłyski, że niekoniecznie w czarnych czasami w jasnych kremowych czasami kolorowych w związku z tym już jest lekkie lekka odwilż już podobno nie ma tak dużo milicji obyczajowej, aczkolwiek wszystkie Europejki nasze koleżanki turystki również nosiły chusty na głowach, czyli trzeba się dostosować do tak mogą szanować w ogóle ruszają religię tego kraju a jaki jest reakcja, jeżeli chodzi o lokalnych przyjmujących turystów czy kiedy wzrok gości też przydatność nie palić wszyscy Irańczycy, których spotkaliśmy byli przesympatyczny bardzo otwarci to prawdę mówiąc nawet bardziej kobiet biznesu jest to związane z znajomością języka angielskiego jest więcej dziewcząt na uniwersytetach trudno jest dostać się bardzo na uniwersytety i ile mężczyźni mają uprzywilejowaną pozycję w różnych zawodach o tyle dla kobiet jedyną drogą do awansu jest Uniwersytet stąd znajomość angielskiego dziewczyny śliczne dziewczyny zaczepiają nawet turystów na ulicy po to, żeby po praktykować język a, ale angielski tak jestem, więc rozmawialiśmy w wersji dobrze i mamy dzisiaj też oczywiście dla tutaj w użytku wewnętrznego produkt irański też nazwa Antigi Gas Gas generalnie ten jest robiony na sposób tradycyjny anty stąd antyk, ale gaz to jest rodzaj pianki takie amerykańskim szmalu, ale tutaj z pistacjami swoją drogą Iran jest 1 z największym chyba największym producentem pistacji orzeszków pistacji owych przepysznych nigdy w życiu wcześniej widziałem tak dużych wspaniałych orzeszki pistacjowe oczywiście, że na tych bazarach, gdzie masy różnego rodzaju przypraw one leżą posortowane wg wielkości i te największe no po prostu są w Polsce w Europie niespotykana właśnie pianki są bardzo pyszne, ale słodkie to prawda w Iranie rzeczywiście też taki taki bardzo jednoznaczny charakter tych wszystkich delicji one są po prostu bardzo słodkie, ale sporo też jest doskonałych owoców cała kuchnia jest dosyć bogata i myślę, że każdy znalazł coś dla siebie przede wszystkim oprócz tych PiS tacy, których Iran przoduje jest genialny irański ryż ryż, który jest podstawą pożywienia w Iranie i przygotowywane na wiele sposobów i praktycznym dodatkiem do każdego głównego dania ten ma coś specyficznego Irańczycy produkują niewystarczającej ilości ryżu nawet dla siebie w związku z tym importują ryż z innych krajów, ale bardzo podkreślają w restauracjach czy w domach, gdy chcą ugościć specjalny sposób swoich przyjaciół, że dzisiaj serwujemy Ryś irański i to rzeczywiście bardzo delikatne rysy każde ziarenko jest oddzielnie gotowany w dużej ilości wody jest później podsmażamy są różne sposoby przygotowania tego ryżu mi bardzo posmakował takich, gdzie od spodu tworzy się lekko przypalone skorupka jest dodatkiem szafranu często no jest to coś coś niezwykłego czasami dodają do niego rodzynki orzechy migdały co, że są umarzane właśnie z badania tak tak czy takie irański jest dostępny w Polsce ja nie spotkałem się, czyli działamy w Polsce zagrozić także od razu odrzucamy pomysł na biznes takie 3 sposoby także takie jak zobaczyliśmy w jakim trybie ze słodyczami wielką różnorodność słodkości to w pewnym momencie kolegę pac pac Kamecki prawdziwe kamyki tak jak u nas były za komuny już nie wiem, że w tej chwili można jeszcze gdzieś, gdzie dostać tylko 1, a w Iranie rzeczywiście były okazało się jednak w później, że nie mają tych orzeszków, które lubimy, a w środku były kawałki czekolady wstępną też też była jak jakaś atrakcja w te są jak mały półek psy jako kolorowe małe sumy klasowe są oklejane takimi to też zdaje się nie ktoś nazywa takimi małymi literkami słodkimi i to taka mieszanka nie wiem trochę ciągu kreśli jakieś grosze ja jako ciekawostka, bo jako ciekawostkę ciekawostek było sporo w Iranie takich sklepach ze słodyczami naprawdę Europejczycy mogą znaleźć trzecie, które do tej pory nie widzieli coś w rodzaju np. waty cukrowej, ale przerwanych w pudełkach bardziej to wygląda jak wełna delikatne puszyste z silnie jak kłębek nawet kłębek tylko moty w wełny białej i Stalowej preferowany rodzaj cukru, czyli podobne do naszej waty cukrowej tylko, że sprzedawane pewne skojarzenia są, ale smakowo bardzie chałwa, a z, jakimi dodatkami czy stała rozłożysta rzeczywiście sama warunek aż się procesy takie jak z orzeszkami wpada się taki ciąg, że co chwila ta ręka nim wędruje do pudełka z tym z tą House w ww formy wałem dzięki i chce się jeść, bo posmak chałwy jest jest przepyszne swoje ruchowe mają też świadków i pistacjami zaczęliśmy od słodyczy podejrzewam, że po takim zapoznaniu się pewnie warto czymś przepłukać i KO jest jedyny mankament największy mankament Iran tam nie ma czym przy półkach, które oczywiście, że wszyscy piją jogurty maślanki tzw. dług woda jest świetna jest ich mniejsza zoom zoom taki napój, ale też w wersji Kola w artykule to jest odpowiedź na kolei realistyczne jest jest w swoją drogą można było też dostać pensję banku także nie natomiast do końca z tym embargo, bo tak jak wszędzie takich, czyli alkoholowym alkoholu nie ma alkoholu się nie podaje niemożna dostać trzeba szanować zwyczaje, aczkolwiek od czasu do czasu dziś można usłyszeć słowo błyski później okazało, że Polski bardzo Karmel Kowa w smaku z pewną zawartością alkoholu w puszkach Barskim uszka mieliśmy taki przypadek łódzkich posłów to brzmi bardzo egzotycznie no dobrze, czego zaczynamy dzień wydania, jeżeli chodzi o kulinaria Irańczycy generalnie piją herbatę kawę mało znana, więc rano filiżanka herbaty i świeżo upieczonego piekarni jest bardzo dużo płaski chleb z dodatkiem dżemów serów w zasadzie tak jest śniadanie owoce i owoce przepyszne granaty świetne melony arbuzy rzeczywiście jedliśmy to formy ilości do pochwy mają najwspanialszy granaty na świecie, jakie kiedykolwiek jak 2 olbrzymie leśne soczyste granaty i stan się bierze też jedno takie tradycyjne bardzo danie w kuchni polskiej kurczak w sosie z granatów z orzechami i bakłażany z kroku nią z kardamonem i to wszystko jest dosyć długo duszone można zamiast kurczaka zrobić lepszą formę z kaczką czy z indykiem, ale generalnie drób i oczywiście z tym irańskim leżą to jest coś pysznego długie kawałki bakłażana kawałki kurczaka upieczone i wszystko z gęstym tak, bo rodowym sosie z granatów panie Marcinie na to wszystko się zgadza tylko ten ryż może pan tu jakąś inicjatywą wyszedł próbował utworzyć jakiś szlak handlowy w londyńskim, żeby ten reżim irański swoją drogą z naszym irańskim przewodnikiem z Alim długo szukaliśmy jakichś pomysłów na na import eksport w 2 strony do Iranu i do Polski rzeczywiście znalazłby się troszkę troszkę ciekawostek najwspanialsze są przez perski dywan to właśnie z Raby no właśnie tak tak czy śniadanko mamy za sobą pewnie czas jakiś podwieczorek czy też od razu będziemy do łączy obie rzeczy Donald, aczkolwiek na ulicach można dostać, przechodząc pachnące wspaniałe kebaby i to zależy nam, że niewiele mają wspólnego znaczenie warszawskimi lub Polskę herbami PS zupełnym tam, aby ten rodzaj szaszłyków które, które się piecze na patykach grillach w zasadzie one są też głównym daniem we wszystkich restauracjach najbardziej popularnym daniem też w domach związku z tym jest zdanie ile czołowe dania później Polacy inne czy na ten późny winę kebaby mogą być z mięsa mielonego spłaszczonego będziemy go na płaskie patyczki i szybko grillowanego przez cienka warstwa mięsa i ono szybko szybko pieczy ładnie z brązu białe paski od grilla z bardzo aromatyczne mocno mocno przyprawione ani do tego jest nieodzowna sałatka mieszana z ogórków pomidorów cebuli swoją drogą wiedzą sporo cebuli nawet w kawałkach często cebule pokrojone na 4 części i leży na stole jako jako dodatek jako zagrywkę dodatkowo jest zieleń na różnego rodzaju zielone listki i tam są różne zioła i kawałki trawy cukru trawy cytrynowej i szczypiorek i bazylia i listki rukoli taka miseczka talerzyk z zieleniną leży na środku stołu dla wszystkich jako jako dodatek przypraw dziś bierzemy sobie sam w miarę potrzeby dołączania jak jak mówimy sobie doprawić zupę, bo na początku zwykle serwowana zupa prawdę mówiąc ta zupa, bo do końca Polakom nie przypadła do gustu to była zupa z ciecierzycy czasami soczewicą z małymi kawałkami mięsa trochę wodnista tak jak nie do końca do macie ona, ale na stołach były też ostre ostre papryczki, więc można było sobie trochę podrasować prosta zielenina summa summarum to był pomysł właśnie w każdy robi swoje prace na ulicy woła ulica jest bardzo ciekawa, jeżeli chodzi myślę różne takie produkty, których pewnie nie dostaniemy w restauracjach elegancki, ale są specyficzne dla takiego nad morzem dla bazaru prawda rzeczywiście słodycze są pod ręką po prostu na każdym bazarze stoiska ze słodyczami z przyprawami aż proszą o wyciągnięcie ręki i wyciągaliśmy często owoce są bardzo dostępne miejsca barowe takie z małym grillem to też jest mi miło sobie złapać po drodze jakiegoś nowego szaszłyk czka właśnie z kurczakiem czy jagnięcinę z czystym mielonym mięsem dobrze dobrze doprawiony to jest taki lepszy przerywnik w trakcie dnia lekki plansz jak wygląda cenowo w bardzo przyzwoicie, aczkolwiek są też restaurację pana na wysokim poziomie może nie w takiej klasie serwisu obsługi dbałości o o wystrój jak w Europie, ale ze świetnymi produktami wysokiej jakości jagnięciną, z której rzeczywiście gram też słynie i byliśmy wielokrotnie kotleciki jagnięce z kostką do prawie tak jak nie lepsze niż Grecji we czwórkę, czyli tak jak moja restauracja, a rywale z lepsze nawet słyszałem, że gra tak wysokich specyficznych, jakby powiedział, że to jest kwestia gór też kwestia wypasu owiec i jagnięciny po prostu ożywione rozmowy groźnie trawami hal kuchnie świata dzisiaj kuchnia irańska studio Marcin Trębicki restaurator rozmawiamy o wyprawie do Iranu tak trudno jest przyznać się do tego że, planując tę wyprawę 1 z głównych argumentów, żeby myśleć był irański kawior w tej chwili, gdy kawior kawior jest mocno reglamentowany i Putin zrobił szlaban nakaże po prostu na na poza poza Rosji jest poszedł mocno mocno cenę pomyślę sobie, że irański kawior ten poprzecinany jest genialny czarny kawior z biologii równo czy świetny tam źródła no będę miał wreszcie Rainer ziemi i okazało się, że nie tak prosto niestety tam też jest duża reglamentacja, że nie ma dostępnego w ogóle w sklepach ale gdy po pytałem się wśród kilku irańskich przewodników ludzi w hotelu później jednak problem, bo część dostarczy ci raz jest w sklepie na lotnisku po cenach bardzo komercyjnych miała 2, że też z tego typu sklep właśnie dla turystów tak bardzo bardzo bardzo malutki słoiczek za bardzo bardzo duże pieniądze oczywiście nic przynieśli nie mogę się powstrzymać i przyjaciółmi zrobiliśmy sobie malutką degustacji kawioru, ale przez tak nie smakuje bez tej rosyjskiej ma na lata zwrot żałoby ich ma wody rodziców taki, a jak pan poleca konsumować kawior oprócz oczywiście tej rosyjskiej swoją drogą znaleziona 1 z prezentacji z pana znanej marki kawior był serwowany jak sól do tequili na dłoni nakładamy przez kelnerów, że gościom lat on popijali goście tego szampana z Lizą idąc po prostu kawior z dwu na to lekarz rozpoznał go za ułożona i tak ja uwielbiam poznawać go na takich muszle, które przywiozłem z Tajlandii płaskich muszle każdy dostaje swoją porcję kawioru czarnego czerwonego jak wyrok Kolorowi ładni ładniejsi prezentację, ale najemnej czarne czerwone, czyli leżał na 1, że taki miks, gdzie każdy może komponować jak go jeszcze waha, bo jest czerwony czarny jest żółtko z białka drobno posiekane białko drobno posiekane troszeczkę cebuli drobno posiekanej i gęsta Śmietana i teraz możemy sobie decydować czy zjadamy sam kawior i cieszymy się jego jego smakiem czy jednak z tymi dodatkami łączymy nie będą tego, że dobra albo Grzanka albo po prostu biała gaże pociekła ślinka kieliszek zmrożonej koniecznie z daleka, ale nie w Iranie to nie widzę, jakie jeszcze smakołyki przysmaki zainteresowały pana w Iranie wierni przepisy 1 z takich rzeczy takich dań które, które bardzo bardzo pamiętam było ostatniego dnia poszliśmy w restauracji, gdzie nasza przewodniczka powiedziała tego zostaniecie jedzenie bardzo ubogich ludzi konsternacja nów w sumie jedzenie było tam naprawdę dosyć dobre to znaczy dla ubogich ludzi też jedzenie pasterskie podano nam rozgrzane moździerze żeliwne moździerze stłuczka NIK i w środku tych moździerza ach, one były w ogniu prawdopodobnie wcześniej była gorąca rodzaj lub rodzaj gulaszu coś takiego takiej ani to z tego moździerza przelewało się do talerza płyn moczyły się w tym chleb zjadało się taką lekką zupę, a całą resztę, która była w moździerzu, dodając też chleb do tegoż moździerza uwijało się Otóż tam były kawałki grochu czytał cały groch ziemniaki warzywa marchewki i kawałki jagnięciny, ale jagnięciny, ale na tyle tłuste, że pewnie nie dałoby się ich zjeść samych, więc przez to rozbicie tym tłuczkiem w moździerzu stało się takim no trochę spadkowa tym daniem mamy bardzo smacznym poddaniu tych różnych ziół, które były na stole uznaliśmy, że jest to rzeczywiście smakowite i niektórzy brać dokładki jakieś ciekawe przepisy przekazywaną przez oczywiście książkę kuchni irańskiej niestety te ładniejsze wydawnictwa były tylko języku perskim farsy i i udało się dostać ci to też był 1 z pomysłów na biznes w Iranie oni mają kapitalne wydawnictwo przepiękne albumy krajobrazowe o zabytkach architektury o historii kapitalne albumy ze zdjęciami ze starego z Hanną częstszy razu i rzeczywiście to rzuca na kolana piękne albumy o dywanach, a nie mają książek kulinarnych jedyną, jaką znalazłem byłem na marnym papier tłumaczy angielski oczywiście była marnym papierze, żeby żadnych zdjęć, więc trudno z tą odnieść się do do końca do tych przepisów, ale ten kurczak z sosem z granatów oczywiście zapadł niż pamięci i myślę, że go sobie zrobić przypomnienia tych smaków, zwłaszcza że ten sok z dramatów jest dostępny oraz arabskich sklep, czyli kolejny pomysł na biznes pierwszy termin sprowadzamy też irańskiej drugi ta wydamy w Iranie książkę kucharską przepiękna albumowe wydania tak jak oni mają po prostu wystarczy przetłumaczyć lub też napisać samemu proponowałem ponoszą przewodnikowi, ale może być, żeby coś takiego zrobił inspirowany sezonami regionami kolorami można zrobić wiele sposobów taką książkę ostatnio udało się zdobyć kuchnie zatoki Perskiej o także społeczną ostatni nabytek jeszcze nie testowałem niedawno tak powiem to dopłynęła do do leciała z Londynu, ale myślę, że niedługo będę testował także przechodniowi tak tak też właśnie tam jagnięcina występuje to jakiś taki popularny tak popularne mięso jagnięcina i dróg i głównie kurczak jest najbardziej są najbardziej popularne minister przypomniał mi się właśnie, że w tym podanie w moździerzu nazywa się wizji wizji wizji to jest to taka zupa z mięsem tak, którą część obawia się już odbija się tym tłuczkiem ostrożnie, wyjmując wcześniej kość z tego, bo tam jesteście kosztem są dziwne rzeczy porzucone, choć rzeczywiście lepszy jest wszystko prawie nie ma w zasadzie w tym moździerzy tłuczkiem, a a, gdyby pan miał teraz zasugerować jakiś jakąś trasę ewentualnie jakiś sposób zwiedzania Iranu także i zobaczyć kilka Zmierzch Iza jest bardzo rozległy na pewno można podróżować środkami lokomocji tubylczej i warto poruszać się i pociągami i autobusami, żeby poznać od od podszewki po prostu ten kraj są kapitalne krajobrazy, ale wydaje, że przez tak długie odległości dalekie odległości nie widzi nie nie spędzamy wystarczająco dużo czasu wtedy w miastach, które są naprawdę przepiękne i polecał też kilka przelotów samolotem, zwłaszcza że nie jest to drogi naprawdę kilkadziesiąt dolarów w tej chwili kurs dolara jest tak atrakcyjny dla nas przedmioty samolotem już w Iranie teraz do wewnątrz z miasta miasto oraz, więc koniecznie na mnie największe wrażenie zrobił Swacha i Shiraz przepiękne mosty przepiękne budowle minarety budowla architektury irańskiej Perskiej to jest coś co koniecznie trzeba zobaczyć to jest zupełnie niespotykane u nas w Europie kapitalne mecze przepięknie zdobione kolorystyka urzekająca to kursy złoto granaty kapitalne kolory masę zdjęć c trzeba naprawdę warto przyjąć taką pamiątkę z podróży w postaci zdjęć śmiem 2 zawodowych fotografów, więc płyta jest w stanie w tej chwili kompletowania po prostu albumy które, które warto ze sobą przywieźć z pamiątkami zdjęciami architektury infrastruktura turystyczna hotelowa w przyzwoitej klasy hotele cztero pięciogwiazdkowe za przyzwoite pieniądze dużo taniej niż w Europie w związku z tym już tam na miejscu będąc nie jest to porażające myślę, że warto się wybrać bez napra w bez bez ryzyka w podróż taką prywatną zupełnie na miejscu, aranżując wszystko pewnie przy pomocy internetu można w tej chwili nawet w Iranie zarezerwować miejsca w hotelu w centrum w centrum Teheranu, żeby te pierwsze dni się zaaklimatyzować, a później już wyjazd w drogę i na pewno zawsze się, gdzie znajdzie miejsce nigdy nie mieliśmy może raz zastrzeżeń co do bazy hotelowej restauracji, które po drodze trafialiśmy były też bardzo dobre oczywiście, że warto dopasować do zwyczajów miejscowych uważać, żeby nie jeść lewą ręką, bo to ręką robi się też inne rzeczy zwykle podawany podawany widelec i łyżka do jedzenia bez bez noża zawsze jedzenie łóżka wtedy krainę tak tak nawet nawet widelcem łyżką łyżką jemy, ale wciąż ma chorego tak tak, ale już prawą ręką często na jest genialny chleb jest chleb, który rejestrował na kilka sposobów cienkie płaty bardzo takie duże pustką pieczone w piekarniach uliczny, który jest bardzo duże rozsianych w każdy w każdej miejscowości pieczony na drobnym żwirku na kamieniach w związku z tym trzeba bardzo uważać, bo czasami drobne kamyczki potrafił zostać w tym chlebie i jedząc chleb przejrzeć zęby, ale rzeczywiście jest zapach chleba na ulicy tak przyciągający z zwykle tam kolejka do tego chleba jak zobaczyli nas białych turystów to po prostu nam dali takiej płat chleba nie chcą pieniędzy bez kolejki pewnie byśmy inwestor szuka atrakcją, ale była to wielka gościnność tych ludzi to, że mówi Panta protestu olbrzymi co ma w 7080 cm długości 40 cm szerokości płat cienki płat ciasta przed chwilą wypieczony chrupiący przepysznych ten chleb zawija się często dania perskie irańskie i jeśli jak rodzaju kanapki coś skojarzenia ma to morze z meksykańskim taką wieczór w radiu TOK FM Cezary łasiczka studio Marcin Trębicki, który niedawno był w Iranie i opowiada o swoich wrażeniach tych kulinarnych nie tylko przez misję myślę o tym, że tak może nie jest tak bardzo bardzo bogata ta książka kulinarna, którą przywiozłem była dosyć cienka i w zasadzie w każdej restauracji głównym daniem jest po prostu kebab chyba przyrządzany na różne sposoby, ale w głównej najistotniejszych lepszy najbardziej spodobało to, że do tych banków były serwowane zawsze, jeżeli były z grilla oczywiście grillowane pomidory połówki pomidorów takich o walnych trochę jak sam marce panu, ale takich dojrzałych bardziej grillowany aż do ciemnych bardzo kresek po grillu to jest kapitalny dodatek plus można grillować w ten sposób cebulki małe na jedynki i myślę, że toteż, by przy nie pasowało, aczkolwiek tam były te pomidory z krytykami jadącymi plus jogurt do tego czasami rodzaj maślanki czy ten dług z ziołami czy taki, a Iran trochę tak trochę tak jak to jest to jest klasyczne klasyczne danie dania w Iranie w końcu się nudzi w daną ile można jeść tych kebabów w ale są też ryby pstrągi nawet były panierowane pamiętam w całości bardzo smaczne i przy tym ten ryż, który rzeczywiście wrzuca wszystkich, jako że ten stres, jakiego jeszcze mieliśmy taki, którego trudno znaleźć i Susz i chińskich restauracjach pani w tajskiej kuchni myśli irański nie wybieram się niedługo do Londynu może tam się do nas trafić jak wiele podtekstów nowe ciekawe jest, a jakieś takie zakąski przekąski, że użyje hiszpańskiego terminu ta passa prawdę mówiąc nie spotkałem się, a oczywiście tak pamiętam, że na 1 z bufetów w 100 × byliśmy były doskonałe pikle Jani marnowali praw praktycznie wszystkie warzywa jak tam się udało im wymyślę pewnie boi marynowane kalafiory brokuły marchewka i małe cebulki oczywiście oliwki obok to wszystko było takie kwaśne pikantne dosyć mocno zaostrzające apetyt to była kapitalna przystawka przed przed tymi głównymi daniami prawem chodziliśmy po kilka razy do tego budżetu po dokładki na początek pewną nieśmiałością czy na pewno będzie smakowało dziś okazało, że kapitalnie to zaostrza apetyt chciał się jeszcze jest jakieś potrawy, które były nietypowe egzotyczne przerażały zastanawiały czy też wręcz odpychała KSM wszystko, że i pani Anna nie przeraził mnie raczej nie przeraziła, aczkolwiek serwowanie grzanek z móżdżkiem na ulicy w takim małym barku przydrożnym czy obok leżały wzorki ten widok dziś w Europie niespotykany mostek z rzadka jadamy przynajmniej w naszej części Europy tam na porządku na porządku dziennym, więc taka kanapka, żeby wyskoczyć z biura na szybki land można sobie zażyć właśnie z wzorkami lub zbóż ani dla Polaka to po to, Polacy są, aby tak zmianami muzyki i Józef Rojek niektórym paniom troszeczkę słów Bush, ale przyrządzany był podobnie do naszego polskiego czy też nie bardzo takie są tylko posolone usmażone sposobom numerowi z jajkiem ze szczypiorniakiem Praga za kilka dni tak tak to zwrot są nasze pomysły na ten bank tam będą to nie było 6100 czekolad to zdanie, które znajdziemy Stolat czy raczej takie uliczne ja spotkałem tam takich ulicznych barach po prostu, że wpada się na szybko to już jest w setce do tego kawałek chleba, by zamka posolone dziękuję następny w czasie no dobrze panie właśnie to teraz tak dobrać sobie, że nasi słuchacze chcą zaskoczyć swoich gości mówią organizuje wieczór irański, jakie produkty, jakie musiał się w straży inwestorem tak co pan tak właśnie, żeby wyglądało to jak wieczór gdańskie bez rzeczywiście tutaj można się czy trzeba byłoby się podeprzeć sklepem arabskim z przyprawami i z produktami arabskim wpływy są w kuchni irańskiej zarówno od nomadów Arabów Skutnik hinduskiej z plemion koczowniczych afgańskich w sylwestra troskę miks, ale na pewno dobre sery świetne sery arabskie plecione warkocze bardzo smaczne różne rodzaje oliwek w różnorodny sposób marynowane czy możemy się po posłużyć włoskimi pewnie tak, ale możemy sami tutaj było stać możemy sami zamarynować wystarczy trochę więcej od 100 winnego oliwy, a może papierom China do tego dodać, żeby zrobić różyczkę ostrzejsze trochę czosnku już nabierają innego smaku niż takie prosto ze słoika te People oczywiście postawił na takim stole zrobił na pewno kaczkę Fest rząd, czyli właśnie w tym soku granatów to zdanie, które mocno odczuła w pamięci prawdy jak uzyskać tylko kurczaki, ale myślę sobie, że dla nas, chcąc ugościć przyjaciół lepiej było ponad stan dróg wyższej klasy, ale taki granat jak wyciskamy podobnie jak pomarańczy, bo teraz są takie lewe całe ziarenka granatów najlepiej jest po prostu łyżką i prawdę mówiąc spóźnił się wypluwa resztę co faktura, która zostaje, którzy zjadają po prostu, ale taki sok z granatów jest w butelkach dostępny, ale smakują po prostu na wprost z granatów nie bawimy się tak powiem w ekstrakcji soków zupełny szukamy najlepszego na świecie ryżu gotujemy ryż tak, żeby był sypki delikatny możemy dodać do tego, że odrobinę szafranu wtedy podsmażamy myślę, że w internecie znajdą się przez przepisy na dania z kuchni arabskiej pewnie trudno byłoby się pokusić o zdanie w tym moździerzy, ponieważ trzeba, by bez wsparcia niska, bo w piecu trzymać tak, jeżeli możesz, ale pod, a deser na deser oraz desery są bardzo słodkie, więc wszystkie te ciasteczka arabskie tak jak właśnie ma klawe czy, że to co dzisiaj przez 3 lata takie jak w miastach pianki orzechami kiedyś były takie oraz ochrony rachunkom ochotnikom, a chwilowe braki galaretki, jakby posypane cukrem pudrem w środku biały orzechy migdały przecież to też dostanę w sklepach arabskich, ale pamiętam z Iranu lody lody z cukru praktycznie wściekle słodkie zrobione na sposób reżyserowane jak makaron długie czynił ten kie wstążki czy też nitki makaronu, ale ci porady agenta niezupełnie lody były polewane w zależności od gustu klienta gęstym słodkim syropem, ale do smaku też podobnego przyjęliśmy taki był po prostu słodkie, a może jak rowerowe o 1 smak tak cukrowa lody podlewane różowym syrop podawany na talerzu budowane w miseczkach minister wspólnego z naszymi lodami naprawdę daleko odbiegające, aczkolwiek w ten sposób powstawały pierwsze pierwsze lody to była zmrożona woda polewa da właśnie surowce złoto do picia podejrzewam herbatę dodał, że złoty może wreszcie swoją drogą zamówiliśmy hotel ukazano jak hotele nie mają kawy przyszedł kelner mówił, więc czy może być Myszka słucham Karbarz Cafe nie do końca rozumieliśmy w końcu chodziło o deskę, a okazało się, że to po prostu Polska mężne mieszka w kasach też bez Cafe maszkary tak jak w dziękuję bardzo serdecznie pan Marcin Lewicki restaurator gościem dzisiejszej audycji opowiadał o Iranie kuchni irańskiej bardzo serdecznie dziękuję dziękuję radio TOK FM pierwsze radio informacyjne Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: KUCHNIE ŚWIATA

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Dostęp Premium z 30% zniżką od serca. Pokochaj pakiet "Aplikacja i WWW". Słuchaj gdzie chcesz i jak chcesz.

KUP TERAZ 30% taniej

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Przedłuż dostęp Premium taniej!