REKLAMA

Kuchnia na bogato!

Kuchnie świata
Data emisji:
2008-11-06 07:40
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
34:35 min.
Udostępnij:

Cezary Łasiczka i Piotr Adamczewski rozmawiają o kuchni wytwornej i bardziej wykwintnej

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
radio TOK FM pierwsze radio informacyjne kuchnie świata Cezary łasiczka studio pan Piotr Adamczewski dobry wieczór dobry wieczór dzisiaj będziemy rozmawiać o kuchni wytwornej kuchni bardzo barwnej, bo tak inspiracją do tej audycji był tekst, który przeczytałem w Gazecie o balu Prezydenckim, który co prawda trochę spuścił stany już nie nazywa się bałem Prezydenckim tylko galą niektórzy mówią, że elementem barowym, ale bez tańców to cieka w jestem co będzie tym Rozwiń » elementem bazowym element na pewno gdzieś tam to element tam przy tak tak też myślałem natomiast potem zaczął się zastanawiać co na tym na tej gali będzie podane na, bo to jednak będziemy przyjmować gości także przy stole wiem, że będzie śpiewała Maryla Rodowicz przybyli ułani pod okienko, ale nie wiem czy na stole czy obok stołu, ale dlatego obok Soła znowu myśleć o zainteresowała mnie to co będzie na stole, ale też zdołała tylko już ustaliliśmy, że Maria obok, że będzie Polska wódka jako główny element tego przyjęcia to może być niebezpiecznie jest myślę, że właśnie ta może dojść do ekscesów Polska wódka nie dla wszystkich tych, którzy tam przyjadą, choć zdaje się, że ta liczba gości nie jest taka zatrważająca tej wódki pewnie sporo można nawet ktoś nie zmarnuje znając elity polityczne naszego kraju to się nie zmarnuje toby mnie insynuował tak brutalnie, ale za sensowny czytać przypominać inne wytworne przyjęcia i nagle zobaczyłem, że coś co jest zdaniem wytwornym nadaje się na przyjęcia prezydenckiej królewskie po jakimś czasie poprzedniej robi się całkowicie zwykłym zdaniem wjeżdża już na stały pospólstwa to znaczy n p . na moje trafia i jemy ta z przyjemnością, ale to nie jest takie danie Najwyższego lotu, że to rzeczywiście przyszłam tutaj nie żartuje mówię serio, że tak uwagę dania, które są na początku niezwykle drogie bardzo oryginalne bardzo rzadkie potem rozpowszechniają się wszędzie wszyscy chcą naśladować takie królewskie przyjęcia i już one nie imponują kucharze, którzy takie przyjęcia przygotowują dalej muszą wysilać swoją wyobraźnie i robić rzeczy nowe nowej nowe ciekawe, dokąd nas doprowadzić ja mam ze swojego życia dziennikarsko kulinarnego, czyli krytyka kulinarnego pewien wkład w takie prezydenckie przyjęcia chyba o tym, tutaj na antenie TOK FM nie opowiadałem, bo to była dosyć dawno objęte klauzulą poufności no oczywiście to była tajemnica i to nie tylko państwo, ale jak sądzę międzynarodowe także poliszynela pali się celowi tego nie mówiłem także Annie musiał tego ukrywać, ale to było w latach dziewięćdziesiątych tak pod koniec lat dziewięćdziesiątych ubiegłego, ale przed tak jest, ale rany ja byłem w ubiegłym wieku ma to nie brzmi, jeżeli dawca to było w każdym razie przed rokiem 90 tym ósmym w czasie, kiedy w Polsce był prezydentem Aleksander Kwaśniewski, a na Litwie był prezydentem Algirdas Brazauskas czy Olgierd Jarosz, który z załogą Rudego przemierzył szlak ja w tym czasie przez pewien czas siedziałem w Paryżu byłem tam razem z żoną jak zwykle wszystkie podróże i mieszkaliśmy w apartamentach polskiej ambasady ambasadorem wówczas był mój nieżyjący już przyjaciel Stefan Meller później był jak pamiętamy ministra spra w zagranicznych ambasadorem w Moskwie, ale moim zdaniem najwspanialszą jego funkcja jak do jakiej był po prostu stworzony to było być ambasadorem w Paryżu nie dość, że on się urodził w rejonie tak losy wojenne rzuciły tam jego rodziców mówił po francusku jak Francuz znał historię Francji w tym zresztą specjalizował, zwłaszcza w czasach rewolucji francuskiej wyśmienicie był pan brat ze przez całą elitą francuską naprawdę tam spełnia dla Polski mnóstwo wspaniałych rzeczy mając spędziłem kiedyś tydzień na jego zaproszenie, ponieważ nasze żony też się przyjaźniły mamy od czasu studiów i w tym czasie, kiedy my byliśmy z tą wizytą paryską Paryżu były przez 92 prezydent Kwaśniewski i potem okazało się, że w tej samej w tym samym czasie był także prezydent Brazauskas i oni jakieś takie nieformalne przyjęcie spotkanie ze sobą organizowali ja się o tym, dowiedziałem to była rzeczywiście tajemnica także Stefan mi o tym nie mówiłem, bo jako przyzwoity rzetelny ambasador urzędnik państwowy jak to się z tajemnicy tamta potrafił w tajemnicy utrzymać, ale ja byłem na ranczu zaproszony przez właściciela francuskiej restauracji on się nazywa Lisa była jego restauracja nazywa się tak samo jak i nosiła jego nazwisko Lisa była to jest niedaleko łuku triumfalnego boczna uliczka Odry zagram to bardzo wytworna restauracja chodzą tam tylko bardzo zamożni ludzie więc, gdybym nie był zaproszony przez właściciela w tamtych latach, zwłaszcza pewnie nie byłoby mnie stać na aż takie przyjęcie na pójście jedynie zwykłego obiadu, owszem, najemcy poszliśmy do tej restauracji podejmował nas sam właściciel zjedliśmy to był lans zjedliśmy 16 dań tylko, tyle że każde danie było mikroskopijne bon to katastrofa lotnych można, by to jazda ze względnie la Paz, który ze względu na wielkość, ale tam w tym była także i innych zupa ze słodkich batatów i głównym daniem na sam koniec już takim bardzo dużym to było pół pieczonego gołębia na grzance to było też wspaniałe, ale te wszystkie małe Danka każde było popijamy innym winem do tego specjalnie dobieranych po prostu Gui usiłował mi pokazać wszystko co potrafi i na koniec tego spotkania trwała tam 232 , 5 godziny cały czas nie nie siedział przy naszym stoliku ja byłem ze swoim przyjacielem jeszcze z czasów studiów dziennikarzem i także piszącym o kulinariach ludowi z Ludwikiem Levine, który cały czas od wielu lat sześćdziesiątego ósmego roku mieszka w Paryżu no i Visa Wa już odchodząc od naszego stolika, żegnając się jeszcze na chwilę, żeby tam zostali nagle mówi słuchaj przecież ty jesteś Polakiem jenota musisz mi pomóc jak teraz zdradzam tajemnicy dziś wieczorem wasz prezydent pan Kwaśniewski tu podejmuje kolacją prezydenta Litwy pana obrażał kasa jamy ni, bo zostawił wolną rękę niż przygotowałem, ale pomyślałem, że jak Polski prezydent przyjmuje to musi być jakiś Polski element w tej kolacji podpowiedz mi co takiego co ja mógłbym zrobić nawet nie mają pojęcia o polskiej kuchni coś takiego prostego jak Jamal buraki, choć mam oczywiście musimy to zrobić ławki bo by mówił, jakie mięsa tam będą ja uznałem rząd do tych mięs tam była dziczyzna się zrobić po prostu buraczki tak jak się u nas robi jako Jarzynę do głównego dania to spokojnie po tym, przyjęcie wróciliśmy do domu po późnej kolacji wrócił, bo ambasador Meller był oczywiście na tej kolacji jako trzecia osoba miała przy tym stole wrócił do domu ja mówię jak kolacja z prezydentami ją z panem, a skąd to jest, więc dziennikarz polityki musi wiedzieć wszystko zmiana dobra buraczki były i w tym momencie zobaczyłem Jean prawie zemdlał z wrażenia i ale zaczął się śmiać mówi nam były, ale nie wyobraża sobie, jakie tam też tego nie wyobraża jak też sobie wyobrażałem Gim SA Wa, który jest wielkim artystą kuchni zrobił polskie buraczki jako krem grille to było na deser, a presja nie powiedziała Rz Patrycja Jarzyna do tej dziczyzny, ale od tej pory w tej restauracji można jeść także jest taki Polski element to jest moich wpłat, czyli ile buraczki, ale Pierre na mnie już niestety nie jest, chociaż on mi nie podarował kilka przepisów i ilekroć publikuje też powołuje, że to są przepisy kuchni pisała te, ale tutaj, ponieważ to była najwyższa tajemnica Państwowa w związku z tym nie żądałem, żeby do tego jeszcze, który miał moje nazwisko no więc, żeby dorównać swymi kuchniami tym daniom, które będziemy tutaj rozmawiali to dzisiaj do naszej książki elektronicznej, czyli Voo Voo ta kratka FM przepisy rozdziału przepisy przyniosłem 3 dania rzeczywiście wytworne 1 z nich może być trudno osiągalne albo w duecie z restauracji nie ale, żeby w domu jest zrobić może być kłopot, chyba że ktoś jest myśliwym tematy Głuszec pieczonej można dziś tego głuszca rzadka w niektórych i to myślę, że jest ograniczony ograniczone możliwości strzelenia tego zapewnianie pod ochroną, ale od czasu do czasu pojedyncze, choć bez ochrony dróg i stanie zostawia ochrony ważnego, bo ja się ta borowcy się spóźnią doboru i głosie zostaje sam to wtedy można upolować, ale my nie polecamy kłusownictwa natomiast w niektórych restauracjach czasem taką formą potrawę można zjeść, więc jestem Głuszec jest teren na łososia z kawiorem i małżami to jest dosyć trudne do zrobienia wymaga pewnych kwalifikacji kulinarnych, ale ci słuchacze, którzy z nami zadają się od kilku lat to ja myślę, że tych umiejętność bez problemu cała Rosja powinni sobie z tym dać radę, więc taki przepis jest ostatni przepis jest brzmiący mało wytwornie, ale bardzo wytworna zupa i łatwa do zrobienia Grule z buraczków nie zupa piwna, a zupa piwna która, a dlatego przyniosłem taki przepis, bo uważam, że na takich przyjęciach jak te, którym żeśmy wspominali, czyli tereny tak, ale prezydencka jak wydaje prezydent Polski czy premier Polski nakazać król Polski dla gości zagranicznych to oprócz dań takich wytwornych i takich, o których wiemy, że nasi goście w zasadzie pewnie będą nimi zachwyceni jadają powinien być zdecydowanie element polskiej, czyli nasz i nie wystarczy, że będzie tylko Polska wódka, której jakoś nawiasem mówiąc w tej chwili już nie jest aż taka wspaniała jak była przed laty, kiedy Wyborowa podbijała cały świat trzeba coś takiego podać coś na tyle oryginalne równocześnie przez każdy z gości dostaje, bo na takich ceremonialne wytwornych obiadach kolacjach każdy siadając na miejsca, na którym są wizytówki, żeby łatwo mogły trafić do miejsca w ogóle sprawa osadzenia gości, toteż jest cały protokół dyplomatyczny zresztą jest się protokół, który nad tym panuje pracuje, żeby nie popełnisz jakiś niezręczności w zadaniu kości wniesienie czy dotknięty poza tym, żeby każdy był sąsiedztwa zadowolony, więc przed sobą człowiek widzi to wizytówka ze swoim nazwiskiem to tam spokojnie siada, a obok jest myjni różnie bywa czasem bardzo ozdobnym papierze przewiązane wstążką i wtedy może przeczytać dokładnie kogo czeka tego wieczoru co dostanie, jakiej kolejności, a na dodatek przy niektórych daniach są jeszcze dodatkowe krótkie objaśnienia mówiący o tym, n p . że zupa piwna to jest Polska zupa, która od wielu stuleci jest podawana i jest to bardzo oryginalna Polska receptura Polski przepis poza tym pewnie łatwiej się prowadzi negocjacje pod taką pozycję piwnych, a pod takim posiłku, tak więc to niekoniecznie musiałaby być zupa piwna, ponieważ w Polskiej kuchni jest mnóstwo różnych wspaniałych rzeczy rzeczywiście bardzo wytwornych i takich bardzo dla Polski charakterystycznych jak co prawda nie podejmowałem prezydentów ni nigdy, aczkolwiek byłych ambasadorów jak widać w poprzedniej części audycji, owszem, zdarzało mi się i ostatnio na takiej kolacji podałem danie może trochę za wcześnie, bo to jest danie, które powinno się podawać w listopadzie zrobiłem gęś, którą zrobiłem też wg starego przepisu takiego w 1800 ósmego roku książki no nie pamiętam, który nie ma znaczenia z 1 z książek kucharskich, które takich bardzo zabytkowych starych ratowanych przez nas przez Basię przeze mnie, bo dajemy opowiadam o tym nie będzie się powtarza, że introligator ratują te książki mamy z nich gotujemy ani obiadami, więc zrobiłem gęś, która była faszerowana kaszą gryczaną z grzybkami i to był bardzo stary przepis i oczywiście na takie wytworne przyjęcie prezydenckie to nie jest najlepsze danie, bo po pierwsze jest ona dosyć obciążające gęś jest mięso gęsi jest dla niektórych, którzy mają nadwyrężone pracę dyplomatyczną wątroby to jest to danie zbyt obciążające, żeby nie powiedzieć zabójca należałoby, więc takie na takie objawy takie posiłki wymyślać nieco lżejsze potrawy, ale w Polskiej kuchni takich dań jest rzeczywiście bardzo dużo ale zanim opowiemy oddania współczesnych też jeszcze ze sobą przyniosłem taki taką ściągawkę jest kiedyś to pisałem w 1 ze swoich książek o takim Królewskim wręcz przyjęciu, które odbyło się w szesnastym wieku wtedy Henryk książę legnicki zaprosił bardzo dużo gości, bo było to wesele jego potomka i kosztowało to przyjęcie tu będzie cytat rzeczywiście autentyczny cytat z kroniki starej napisał to kronikarz współczesny księciu Henrykowi mówiono, że kosztowało przeszło 100  000 talarów co łatwo być może jak okazuje sam spis potrzeb kuchennych, który tu podają całych jeleni 113 jeleni sztuki pociętych 24 dzików 98 dzików w kawałkach 194 Sary 162 zajęcy 2292 bażantów 470 dalej nie będę czytał bo, żeby słuchaczy nie zdenerwować obfitością niepostrzeżenie kiedyś taki program taki, że będziemy 2000 zajęć c jedno to tutaj mamy Kurt uczonych 12  887 to jest jeszcze lepiej, ale przed gęsi uczonych takich, jakie ja potem Robbie faszerowane kaszą gryczaną z grzybkami było tam 3550, a ja panie Cezary to było 40  837 sztuk tyle tylko, że do stołu siadł tłum gości to wszyscy goście to byli gotowane głowy tak na całej okolicy rozejść no tak, ale nie zawsze dziwiło jak trafiamy w różny starych kronikach, bo opisach tego typu przyjęć pyta obfitość jadła nawet wiedziałem, że przy stole tam siedzi bardzo dużo osób bardzo dużo ludzi, ale i tak wydawało się, że tego jedzenie jest na to, że normalny człowiek tego nie byłby w stanie zjeść i w której skroni trafiłem na to, że na Banacha przeczytałem, że na dworze króla Władysława Jagiełło on jadał osobno królowa osobno, gdzie tam boiska mniejsze posiłki król z ze swoją drużyną osobno tam były już takie poważniejsze powiedziałbym dania bardziej niejasne i na każdego dzisiaj wnika przypadało po 2 kg mięsa czy to była wołowina czy to była wieprzowina czy to było dziczyzna zjedzenie ja miałem taki okres w życiu jadłem sposób nie opanowany teraz jednak gdy dostał 2 kg najważniejszego jakiegoś mięsa to świadczy to kawałek i nie przesadził, ale potem zaczął obrażać, że nawet król po bitwie pod Grunwaldem, gdzie się zmęczył zapewne nikt nie był w stanie tego zjeść i dzięki pewnej książce historycznej czytnik książce to niezła literatura w granicach historyczne zrozumiałem, o co chodzi, bo on zjada tyle ile chciał potem to podawał temu kierunkowi został, zanim ten zjada z tego podawał dalej i podawał dalej i tym to samo robili wszyscy tam książęta rycerze i t d. z 1 talerza z 1 misji żywiło się takich mężczyzn już nie taki jest kilku, a ten ostatni pac Holik tak źle to właściwie miał tylko do obniżania jakości ale jaki dobrej jakości te kości były fantastyczne jazdy tylko, tyle że sosu już nie starczało, bo przy poprzednicy wszystko chlebem wymazali, ale teraz przejdziemy do ubiegłego co prawda, ale dwudziestego wieku, ponieważ na początku audycja wiedziałem, że dania, które wtedy, kiedy je po raz pierwszy podawano były niezwykle należały do tych najwierniejszych najdroższych, a potem tak spowszedniały i mam przed sobą takie przyjęcie, w którym uczestniczył król świecki odbywało się ono w 1500 pierwszym roku i proszę bardzo wtedy cała prasa rozpisywała się po przyjęciu, bo przed przyjęciem nie wolno było podać to też było to przykre jak na przyjęcie Kwaśniewski Brazauskas w Paryżu, ale potem wszyscy rozpatrywali czy to rzeczywiście było takiej zachwycali się na przed my jako przystawki, czyli ordery było tak sałatka z borowików panie Czarku dzisiaj sałatka z borowików no to jest tak prosta rzecz właściwie w każdym domu każdy, kto tylko zbiera grzyby jest w stanie sobie zrobić i pewnie wszyscy robią jedni jedzą je na surowo, bo sałatka z surowych grzybów to jest rzecz PiS na takiej sałatki podawane są przede wszystkim w kuchni rosyjskiej, ale do nas ze wschodnich rubieży też docierają druga bardzo wytworna w tamtym czasie przekąska fasolka szparagowa z pomidorami brzmi brzmi dobrze ale, ale takie działanie 8, a prezydent horrorem ani księciem ani kandydatem na prezydenta i Adam dosyć 8 nie będzie nic nie moim zdaniem jestem za młody część c aparat czeka potem tak sałatka z łososiem to prawdę mówiąc właśnie co drugi lans, ponieważ moja żona uwielbia wędzonego łososia i takie sałatki są robione systematycznie albo to brzmi też bardzo pięknie, ale też dzisiaj to zdanie absolutnie dostępne każdemu, czyli śledzie nadziewane łososiem albo n p . to środek, ale tkać się parę osób, które tam są jaja prowansalski naprawdę to są 3 ugotowane na twardo jajka, które po obraniu ze skorupek przekracza się na połówki żółtka z nich delikatnie wyjmuje jej rozciera rzutka z chwilą czekami szła, czyli sarny lamy i do tego nadaje się odrobinę majonezu trochę koperku robi się z tego taki farsz i wciska się potem ten cały farsz Żukowo sarny nowy to wgłębienie, w którym jajka przedtem normalnie tkwiły i to wszystko na to co jest przekąska, która dzisiaj jest po prostu absolutnie absolutnie powszednim zdaniem po i za nic zachwycającego głównym daniem na tym przyjęciu, które mówimy z udziałem króla szwedzkiego no do dziś można powiedzieć, że to jest zdanie bardzo dobre, ale zasługujące na Królewskiego gościa pieczona polędwica z foie gras bardzo dobre bardzo już od szwagra dostępne, ale myślę, że no jest dosyć drogie to nawet teraz ostatnio zdrożało po wdrożeniu ustanowieniu prawa zakazującego składowania gęsina spuszczone wątroby w kilku krajach w tym także w Polsce Polska przez całe lata była największym zagrożeniem tak w tej chwili te przy czym wie pan, a także o tym, żeśmy też opowiadali, że mimo mojej obwody jak każdy smakosz jestem głodny, bo uważam, że te gęsi był bardzo ograniczone i jak to prawo ustanawiane byłem za tym, żeby ustanowić teraz pośrodku kupuje te wątroby, ale nie z polskich gęsi w Polsce się nie robi najbliżej nas są one hodowane na Węgrzech większe takiego prawa nie wprowadzili i Węgrzy oraz hodowcy z Izraela wdrażały ten rynek tak ten rynek zajęli dla siebie po Polsce i robią robią hodują tak dziś nic z po latach tu możemy dojść już tak prawie do współczesności i zobaczymy proszę bardzo jest rok siedemdziesiąty piąty znowu jest przyjęcie jest udziałem króla szwedzkiego nie tylko jak jest jednak planowana głowa to obok niej zasiadają inne jednak w Europie baru prawdziwych monarchów jeszcze egzystuje, więc ani tam też bywają, a poza tym są na tym przyjęciu byli prezydenci premierzy dostaje dyplomaci z całej Europy swoją drogą stara się jak np. takim przyjęciu pan królem powiedzmy taka jakość ważne uroczystością czy to trzeba tak osobistością tak osobistością troszeczkę próbować coś tak coś panu smakuje panu być świetny poproszę jeszcze jeszcze jeszcze czy to tak niestety nie udało oglądałem Chochoł nie protokół nie dopuszcza takiej możliwości, jakie smaki suma netto tak król może dyskretnie prosić, żeby zawinęli w Lübeck tak samo jest 1 i zanieśli do sypialni dla Królewskiego na psach, ale przy stale niema obyczaju, żeby danie powtarzać repeta nie w państwie 70 czekają ciężkie życie na koniu tam 2000 tych zajęć to no to przecież to rzecz nie musieli nie, więc w siedemdziesiątym piątym roku głównym daniem, które Sylwia nie jadłem tego natomiast rzeczywiście sam opis spowodował, że ślinka mi pociekła chętnie bym zjadł, bo to były pierwsze z par 2 z sosem grzybowym i burakami albo rakami jako buraki ani jako francuski paryski krem grille aparat wy w Polsce po polować nie można nawet nie wiem czy ona nie zostały wszystkie dawniej wybite czy gminy teraz, bo niektóre dzikie ptaki i które właśnie zginęły odradzają się u nas i wiem, bo w Drop je ich stada zostały przywrócone żyją polować na nie wolno, więc być może park wy też ale, zwłaszcza czytałem jak co do tych par 2 jest jeszcze potrzebne i jakie się przyrządza, ponieważ one są do tego sosu przygotowuje się są głównie na bazie czerwonego wina wytrawnego materii, więc ja znam takie sosy te rzeczywiste ciężkie chyba wspaniała no one są słodkawy odrobinę, ale prawdę mówiąc na takich przyjęciach taką barwę no to się dostaje taki nieduży plasterek i tym człowiek się nie przeje z tym, że zależy co wybrały, jakie przekąski, ale w tym 71005 . roku były różne rodzaje rybnych, a szpiku i szpiku z owocami morza musztardowy winę gracze, a szpik to jest po prostu galareta ale, ale brzmią wiele bardziej elegancką wtedy galareta można spokojnie podawać nawet na przyjęciu sklonowane głową tylko nie można mówić to jest galareta tylko o szpik tak jest natomiast deser były Borów COVEC parafę sosem owocowym i marce pana owymi rozetami, czyli lody truskawkowe, ale jakże o wiele bardziej takie decyzje brzmiące na takich przyjęciach oczywiście trzeba także mieć fantastyczne zastawę podejrzewam, że Królewskim przyjęcia zresztą się odbywają stale w tym samym hotelu bo, żeby teraz powiedzieć prawdę to ja wyciągnąłem ze swojej biblioteki książkę opisującą pokazującą, a także nowe zdjęcia bale noblistów, który zawsze uczestniczy król szwedzki i jak będzie paru innych monarchów z zdarzają się tam też one się odbywają w sztokholmskim Grand hotelu, który 1 z wytwory mniejszych hoteli w Europie i po takim teraz zbliża takie kolejne przyjęcie na, bo już noblistów wszystkich innych mianowano ogłoszono we wszystkich dziedzinach chyba już nikt nie pozostał nawet ostatnio bez przyznawana ogłaszana pokojowa nagroda Nobla, więc wkrótce pewnie będzie to przyjęcie żałuję, że nikt nie wpadł na pomysł, żeby latać maszyna ma oczywiście, o czym może pani tak będzie szybko, jakbyśmy kiedyś nowelka wygrali może w przyszłym roku no wie pan akurat tak nam może się uda za, tyle że w dziedzinie kulinariów można zdobyć nowe, ale jeżeli uważamy, że nasze książki są z pogranicza kulinariów literatury, a przynajmniej dziennikarstwa na to może iracka zdarzało się ta noc czemu nie boją myślę sobie także takiego piach, że na igrzyska się wprowadzony jest dla cechy niepełnosprawnych, a nie, ale myślę o tym, że na sprowadza się coś co jakiś czas nowe dyscypliny znaleziono była to też może jakiś np. właśnie kulinarne nagroda Nobla albo nagroda Nobla za najlepszą audycję kulinarną języku polskim o VAT, gdyby taka kategoria wołanie nie to mamy się bardziej podoba niż stała para olimpiada dla to my wyprawili psychiczny tak, gdybyśmy mieli szansę natomiast ja mam aha nie odczytałem jeszcze mamy jeszcze czas tak tak oczywiście jednak, żeby tradycji stało się zadość przeczytam 1 z tych 3 przepisów i tak nie będziemy państwa irytować kursem pieczonym Wojak powiedziałem na pewno go nie kupią, mimo że tego głuszca zastąpić kurczakiem n p . ja jestem zdecydowanym wrogiem konkretnie wszystkich zastępowania czegoś czym, bo potem się okazać, że u nas też mogą zastąpić nikt na to zwrócić uwagę, a więc podam przepis na zupę piwną, by stan prosty, a na dodatek teraz jest pora dzisiaj jak jechałem tutaj do Radia to było na dworze zimno lista mżawka w powietrzu po takim spacerze zdolnego Mokotowa, gdzie jesteśmy na górny Mokotów, gdzie mieszkam to przyjdę do domu zmarzniętej zamknięty, więc zupa piwna na taką parę roku jest idealna zaś chyba na każdą partią jest szklanki jasnego piwa 100 ml mleka 5 dekagramów cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej szczypta cynamonu jedno jajko i 2 DK g cukru pudru mleko należy zagotować z cukrem i cynamonem dodać najpierw rozmieszać z odrobiną wody mąkę ziemniaczaną nadal mieszając gotować to lekko cukrem stały mogą karta karta planu to się gotuje około 5 minut i po tych 5 minutach ta zupa nieco gęstnieje wtedy wlewamy piwo i podgrzewamy na ogniu, ale tak trzeba to bardzo nie można zająć się słuchaniem TOK FM audycji kulinarnych, zwłaszcza ani czytać to trzeba stać przy kuchni na to patrzeć, bo nie można dopuścić do tego, żeby zawrzało, żeby to piwo z wybrało przed zdjęciem z ognia blondynka z zupą należy Ross był Touch żółtko z białka ubić pianę to piany posypać cukrem pudrem i łyżeczką kłaść porcje piany z cukrem pudrem do garnka z gorącą zupą przykryć garnek pokrywką po 23 minutach białko zetknie się na kluseczki wtedy podawać ani będziemy o tym, że to żółtko, które raz był daliśmy też wlewamy mieszając dalej do tej gotując się zupy natomiast inny te plusy teczki to dla mnie jak pierwszy raz robię to nie wyobrażam, że ta może być takie pyszne to przez zwykła piana białka posypana gruba obficie posypana cukrem pudrem włożona do gorącej zupy momentalnie zastyga w takie kluseczki w kształcie jaką, jaki ma łyżka, którą wkładamy, więc radziłbym państwu używać do tego łyżeczek do herbaty albo nawet jeszcze lepiej łyżeczek do kawy, które są jeszcze mniejsze wtedy to jest dużo mniejszej bardzo bardzo znaczne bardzo bardzo bardzo wytrawne tak jest państwa bardzo rozgrzewająca panie Piotrze bardzo serdecznie dziękuję i dziękuje radio TOK FM pierwsze radio informacyjne Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: KUCHNIE ŚWIATA

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Skorzystaj z 40% rabatu w jesiennej promocji. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i słuchaj wygodniej z telefonu!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA