REKLAMA

Kuchnia na upał

Kuchnie świata
Data emisji:
2010-07-13 07:00
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
38:54 min.
Udostępnij:

Hanna Zielińska rozmawia z Piotrem Adamczewskim o daniach najlepszych na upały

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
przy mikrofonie Hanna Zielińska obligująca się ze smakiem, bo przy drugim mikrofonie Piotr Adamczewski dobry wieczór dobry wieczór państwu jako państwo zdradzają tajemnicę, że jestem już po jestem już po posiłku po niespodziance, którą zawsze Piotr Adamczewski przynosi ze sobą, kiedy ma być naszym gościem będziemy rozmawiać o jedzeniu, czyli niespodzianka była kulinarna mieliśmy rozmawiać o tym co można jeść takie upały, żeby było zdrowo lekko szybko łatwo no Rozwiń » i udało się udało się przynieść coś takiego co było pyszne niezwykle łatwo się okazało, że w ogóle nie wiedziała, że coś takiego istnieje co było intymną chłodnika, o czym wspomina pomyślałam, ale wahania chłodnik pomidorowy jest grubo ponad 100 różnych rodzajów i właśnie każdy kraj ma swoje chodniki mamy znamy taki klasyczny Polski chłodnik buraczany z czasownikiem ogórkiem jajkiem na twarda i to dla mnie był Senat nie są stąd to było dla mnie chłodni lustra to jest chłodnik tak, ale to co przyniosą wykładni pomidorowy to jest tak proste, że nawet aż ludzie spędzili z tego przedniego czują i twierdzą, że mają 2 lewe ręce to zrobią spokojnie do lewej ręki biura w latach Polska albo pudełko soku pomidorowego do prawej ręki tej samej wielkości pudełko jogurtu naturalnego może to być ja mam 2 takie ulubione gatunki, czyli jogurty, które nazywają grecki albo bałkański one są bardzo gęste takie właśnie w kanałach miesza się te oba produkty wspaniałe do tego się dodaje też tak jak 1 zwykłego polskiego chłodnika jajko na twardo pokrojone tam ja na 8 części każde jajko krajowym do tego odrobina nie za dużo nawet to zależy jak duży pojemnik tego chodnika chcemy zrobić, ale tak zwykle pół pęczka świeżego koperku drobno szynkę należy posiekać i pół pęczka szczypiorku też drobno posiekać to wszystko do tej zupy zmiksować to bardzo dobrze zmieniać, czyli do miksera czy my nie znaczy można jak to się lenią na, ale ktoś, kto lubi gotować lubi spędzać trochę czasu w kuchni, bo to stresuje to naprawdę daje wiele przyjemności torami widelcem mija to widelcem rozbił bywałem do tego do zasypania to do smaku czy tak klarowne najpierw pomieszać ten jogurt soki w równej ogniem gładkiej konsystencji miara jest, żeby potem te dodatki i potem dodatki, czyli drobno posiekany koperek drobno posiekany szczypiorek jajko na twardo podzielone na cząsteczki i teraz kierowca może być też wpaść ja do tego nie jest ogórek świeży ogórek pokrojony drobno Sieńko kostkę, ale rzodkiewka może być może być każda tego typu Jarzyna trochę soli odrobinę pieprzu tylko nie należy przesadzić, bo to nie powinna być zbyt pikantne taki lekki posmak czek, że coś tam jest dokładnie tak właśnie powinno, bo jej pomidor nie zadowala parodia jeszcze konsumujemy ich odwiedza duża sali też odrobinkę, bo lepiej jak to nie jest z takim wyraźnym smakiem cokolwiek solna uznało zatem tak potem to stawiamy do lodówki w naczyniu ja w takim dużym glinianym garnku stawiam na 3 godziny do lodówki pewnie byłby jeszcze lepszy, gdyby jeszcze godzinkę postał na tylko, że ten mój jak co prawda do Radia TOK FM, jakby jakiś 78 minut nie tak daleko i finałem całej cały ten pojemnik papier, żeby odizolować od tego upału, który na zewnątrz chłodnie była prawda był chłodny się był bardzo pyszne państwo mają teraz zachód nas na to, że nasza audycja jest na żywo to była taka niespodzianka bardzo przepraszam obraz ktoś pozazdrościł najwyraźniej sprawdzić czy możecie zostało tego chodnik w Gnieźnie oraz zachodnich już niema niema się zgłaszać zapisów nie będzie, ale lekarz może na drodze właśnie będę będzie będzie informacja o chodniku dokładny przepis na naszej stronie internetowej kuchniami brak jakich obawia się telefony rozdzwoniły się nieprawdopodobne prosimy Karolinę, żeby odebrała telefony przypominamy 44440444 czwórki 044 Czyżby po przepis niemożliwe, bo ten przepis był bardzo proste to jeszcze raz przeczytamy przepis precyzyjnie 2 szklanki jogurtu na tor naturalnego 3 szklanki soku pomidorowego ogórek szczypiorek posiekany koperek jajko na twardo sól pieprz ogórek oczywiście powinien być brany potem pokrojony w paski i w kosteczkę jajka na twardo pokroić na ćwiartki bądź ósemki szczypiorek koperek jak mówiliśmy posiekać wymieszać jogurt z sokiem pomidorowym i to całą zieleniny włącznie z ogórkiem wrzucić do środka wymieszać ponownie doprawić odrobiną soli odrobiną pieprzu i wstawić do chłodnika no ja jak mówiliśmy prawdę, że ja też tam są na twardo w środku posiekany wstawić do lodówki na minimum 3 godziny no już to jest ten przepisy pierwszy najprostszy, ale wspomniał pan o tym, że po chodnikach można mówić mówić po chodniku jest przepis setka rodzaju rzeczy zupełnie nie miał świadomości w naszym tym w naszej książce elektronicznej przepisów, czyli kuchnie świata jest hiszpańskie gazpacho, które bardzo lubię to rzeczywiście jesteś wspaniały chłodnik i także tam państwo sięgnięcie to zobaczycie przy czym jest troszkę bardziej skomplikowane w rabacie do tego samiec dużą kromka białego chleba tam jest także woda Ząbek czosnku Oliwa z oliwek troszeczkę od winnego 6 dużych pomidorów, bo to też pomidorowy właśnie całego przepisu na rozpacza nie będę podawał, bo jest on w w tych naszych przepisach, kto chce może sięgnąć ale, ponieważ jest drugi kolejny przepis pomidorami to chcę powiedzieć po co te pomidory są one dają po pomidorach jest mnóstwo potasu, a podczas takiego upału wszyscy po prostu się pocimy wydalamy z organizmu potas i tymi zupami niedobrze się ochładza ramy jest nam przynajmniej złudzenie mamy, że jest przyjemnie to uzupełniamy potas dzięki temu nie będą łapały skurcze, bo to bardzo nieprzyjemna dolegliwość, która nie jest spowodowana brakiem potasu magnezu w organizmie, więc zamiast łykać pastylki to lepiej unikać chłodniki pomidorowe 3 hiszpański czy taki jak tutaj padają no no wszyscy, którzy jeżdżą na urlopy na południe przed na Półwysep bałkański to słyszeli chłodnik, który nazywa się narrator to też na podobnej zasadzie jest robiony to jest właśnie z półwyspu bałkańskiego, ale chłodniki są także ja też myślę, że przyśle do naszej książki np. przepisy na chłodnik sporów bardzo dobry bardzo ma zupełnie inny tak, ponieważ spory są dosyć ostrymi jarzynami takim zdecydowanym smaku, ale bardzo bardzo dobry dla łasuchów, którzy lubią słodycze no to chodniki wspaniałe się robi na niemal ze wszystkich owoców, ale w Polsce chyba najczęściej robi się chłodnik truskawkowy wiśniowy Czereśniowej co jest podstawą bazę do takiego chodnika owocowego nowa już nie miał tak, ale już nie masz wyjaśnienie też może być jogurt może być mleko czy test właściwie taki deser tak no my w zależności od tego, jeżeli to tylko się używa także trochę cukru ktoś, kto lubi, żeby było bardziej słodkie to sypnie jedno łyżeczka cukru więcej ktoś, kto woli kwaśne jak przed zdecydowanie wolę te mniej słodkie, ponieważ i, gdybyśmy jedli taki chłodnik przesłodzony to powoduje łaknienie, a potem nam się chce znacznie bardziej pić, ale przy takiej temperaturze jak teraz jest w Polsce w Warszawie to nie pić należy duża po prostu wodę soki, ale najlepiej się pije wodę są 2 szkoły jak to zwykle u nas paleniska i Otwocka 1, mówi że wodę bez bąbelków druga, że woda gazowana, która orzekła wyznaje ja wolę bombardowano Wola ta kadencja zdołano albo co najmniej tzw. naturalną, czyli z tym, że ja długie tygodnie najbardziej upalne spędzam we włoszech i tam to się nazwa woda Fritza ante, czyli właśnie z bąbelkami dzisiaj tutaj z państwem sobie siedzę i z przyjemnością rozmawiam, a jutro o nadaniu ruszamy tak tak pakujemy się i ruszamy na południe będziemy jechali 2 pół dnia za Neapol do miejscowości my co roku jeździmy do innej miejscowości włoskiej, bo i tak nie zdążymy poznać wszystkich uroków półwyspu Apenińskiego tym razem miejscowość nazywa się testom nazwa jest brzydka, bo to znaczy dżuma widocznie przed wiekami tam kwestiami jak zachowa, ale jeszcze wcześniej, kiedy tam osadnictwo greckie było w Grecji osiedlali się na Półwyspie Apenińskim i to ze wszystkich stron i od tej strony zachodniej też Tosię nazywało miasteczko Posejdon Unia od Boga Posejdona i tam ocalało i ten ocalała jednak kilka świątyń greckich, które oczywiście zwiedzimy, bo nasze urlopy to nie tylko jest Rosja jest nie tylko wyszukiwania poszukiwanie nowych smaków odwiedzenie wszystkich restauracji po drodze i kąpiele morskie, ale także napawa mnie się nową kult czy nieznaną nam jeszcze kulturą zabytkami wycieczki do muzeów w tym roku jedziemy z wnuczką czternastoletnią, która też już szykuje po pierwsze, oczywiście ona na pływanie w morzu, ale po drugie, także na te wszystkie wyprawy historyczne, a także na odwiedzanie restauracji, ale to musi być takimi środkami fascynujące odwiedzą restaurację no i choć mam nadzieję, że wojacy chyba by z nami jeździł jak jednak drugi atak to w zeszłym roku był jej starszy brat, a teraz jest 1 znaj jeśli chodzi o włoską kuchnię na lato na nowości oczywiście, że słyną z lodów lody włoskie, ale tak dawno, ale jak sobie awansu radził nie jeść normalnych lodów takich tradycyjnych aut oraz domu nawet nie chodzi o to, że z automatu, bo właśnie teraz lody robi się wszystkie tampony produkcja jest zautomatyzowana Zmechanizowana nie o to chodzi tylko te normalne lody one są dosyć tłuste prawdę mówiąc z bardzo słodkie i po tuczące natomiast jest pewien rodzaj lodów, który pozwala nam bezkarnie je zjadać nie to są sorbety i te są lody rzeczywiście wspaniałe nie są za słodkie, czyli tak jak ja najbardziej lubisz na pewno nie są one są soków owocowych tak tak tak to wspaniale robione Włosi też robią się wszędzie w tej chwili już na całym świecie sorbety są znane zrobione sorbety, czyli my coś w ocenie zamrożonego soku owocowego coś co nie ma w swej podstawie ani śmietanę ani lekarza jest czy też nie bardzo dwunastym najeść służy tylko dochodzona jeszcze, ale od przyp taki upał czujemy w dodatku sorbety przez po to, były podawane na wszystkich wielkich uczuciach mniej więcej w połowie Łódź sorbety, żeby ludzie odpoczęli od wielkiego posiłku i nabrali apetytu, ale jedno pytanie pani pierwsze takie czy zamiast jogurtu można użyć maślanki słuchać próbowałem, ale ja bym wolał jak ja bym ja bym to zrobił Maślanka produkt też jest mleczny do tego bardzo smakowity gaszący pragnienie spróbowałbym tak natomiast wszystkich państwa, którzy chcą korzystać z różnych przepisów na chłodniki to zapraszam do naszej witryny, czyli w ww adam czescy kropke pl tam chodników jest kilkadziesiąt, a nawet jestem w stanie wszystkich wymienić, bo nie pamiętam, ale znaczna część radnych bardzo proszę tam jest i truskawkowy i oczywiście ten pomidorowy chłodnik z ogórków i orzechów chłodni rzodkiewką owej chłodnik sporów chłodnik cytrynową seler rowy bardzo ciekawy i bardzo smaczny chłodnik migdałowy z kurczakiem, bo ktoś nie może jest takim jest morderca, że we wszystkim musiałem upaść, bo lokalizacja miasta radny pierś kurczaka to delikatne mięsa, więc jeśli ktoś nie jest wegetarianinem to nie przeszkadza to spokojnie może takim chodniku to mieć chłodnik biało-zielonych tak nazwaliśmy chłodnik, który też, w którego przepis jest w tej witrynie, a ten się składa z kolei kefiru jogurtu śmietany białe głosuje na górze tam tak, tak więc daje dotacje biały ser, ale także 3 ogórki małosolne drobno posiekane poście posiekany szczypiorek koperek sól już to wszystko i to jest taki rodzaj chłodnika, który powoduje, że człowiek i traci pragnienie normalnie, płacąc nie ma pragnienie szalone i przy upale ma pragnienie szalone, a po tym, chodniku to pragnienie znika jak ręką odjął ten, ale cytrynowa z serową bardzo cytrynowe serwerowi też tam jest za bardzo proszę spróbować i chodniki w zasadzie są stosunkowo łatwe do zrobienia, jeżeli otrzymamy ściśle tego przepisu no ktoś, kto ma więcej doświadczenia kulinarnego to może sobie eksperymentować albo ktoś, kto jest spragniony takich eksperymentów kuchnia jest fajnym miejscem do eksperymentowania, bo nawet jak się nie uda to trudno to sami na tym cierpimy godzinie częstujemy szukamy nowego rozwiązania zresztą przy chodniku to jest taka szczęśliwa, bo okazja, że niewiele można tutaj zepsuć nie przypalił się właśnie ucieknie ciasto na wieki pilnie wyjaśnić co najwyżej za dużo, ale może być niesmaczne lepiej tego unikać, ale nie tylko chodnikami się przed drzwiami, bo trzeba coś zjeść, więc po pierwsze, wszystkie potrawy z warzy w tych warzy w mamy w tej chwili bezpiecznie jechać do głowy zapiekanka, a przecież nie zapytam za wszystkie ofiary, czyli całe, czyli wszelkiego rodzaju sałatki, czyli te warzywa na surowo przede wszystkim oczywiście pomidory ogórki, ale w tym także i ogórki małosolne, czyli te, które już sami żeśmy sobie nie zrobili rzodkiewki także pory selery, ale także można zrobić wspaniały dania z różnego rodzaju kasz poza kaszą gryczaną, która do tego się raczej nie nadaje to wszystkie inne kasze tak, bo z Pęczaku gotowanego, ale także kaszy kuskus, która maleje bardzo proste, a więc jest mnóstwo takim nawet w naszych kuchniach świata też tam jest taki przepis i przede wszystkim Adam czescy PL te wszystkie z kasami to najpierw oczywiście trochę więcej roboty jest niż składnikami w kasie musimy ugotować, ale potem, zanim podamy no, dodając do niej właśnie, a to różne warzywa to ją chłodzimy wkładamy tak jak chłodnik na kilka godzin do lodówki co pasuje do takiej kasie n p . do Cuzco z, bo taka kojarzy nam się z kulturą arabską tak Gdańsk, jeżeli nasze warzywa pasują do tak nasze tak tak wszyscy wszystkie nazywa do tego się, czyli taka sama ogórek rzodkiewka to wszystko zdecydowanie tak możemy tam są także bardzo dobre sałatki makaronowe, które się podaje na zimno też najpier w makaron gotujemy, a później właśnie, dodając do niego różne różne ingrediencje chłodzimy go przez dłuższy czas i podajemy, kiedy już jest bardzo ożywiony ja nie wiem jak państwo, ale w takim taki upał to nie mam zbyt dużego apetytu i zdecydowanie nie mam ochoty nami są nie mamy nawet ochoty co mnie zdumiewa na moje ukochane ryby owoce morza, bo to jest się na ogół na gorąco, aczkolwiek jest pewne danie dzisiaj można o nim opowiedzieć w otoczce pewnej sensacji, bo teraz szaloną karierę na całym świecie zrobiła pewna ośmiornica, która występowała w kontekście przepowiedni tak się świata tak, a ja bardzo lubię ośmiornice nie ta konkretna każdą inną też cieszyć się niepoprawne politycznie, a upieczoną i jeżeli upieczona ja piekę ośmiornice w białym winie z dodatkiem kartofli, które nie potem się razem z tą ośmiornicę zjada, ale nie ośmiornica jest duża i zwykle zostaje spory kawałek tej ośmiornicy jak kupuje takie duże, które mają powyżej 1 , 5 kg nawet do 2 to potem następnego dnia atak ośmiornicy kroi się kawałeczki w bierze się kilka rodzajów sałaty sałatę lodową taką normalną zieloną może być igliwia moją ukochaną ruch kole wszystkie zieleniny, jakie tylko mamy w domu albo w najbliższym sklepie i też Lenina układa się na półmisku do tego można dodać też albo koktajlowe albo normalne, ale posiekane pomidory jakąkolwiek jeszcze do tego Jarzyny marchewkę i tutaj państwo doradzam, bo ona w zależności od tego jaki pokrojoną marchewkę na rzeczywiście przypomina mnie robi to takie wrażenie troszkę inaczej smakuje jak marchewkę po umyciu i obraniu taką nad narzędziem do robienia, iż zysk skrawania długi biura euro jest, czyli kraje nawet, bo takie krótkie słupki nazywają się w języku kucharzy Julien, a te długie paski to Niewiem pewnie podwójny Julien taka bardzo długa wstążeczką właśnie z tej marchewki i to sałaty te różne rodzaje sałat przyozdabia my tymi wstążkami marchewki do tego może być także park jest surowy ogórek też pokrojone kawałki i może być jajko na twardą bardzo to do tego doskonale się nadaje najcięższy z pełną wartość zadania onieśmiela nie wie jak i na koniec układa się na samym środku już kompletnie wystudzić ono ośmiornice pokrojoną w drobne kawałki polewamy całe to danie winegret temu własnoręcznie zrobionym też 8 może postać chwilę w lodówce, żeby to jeszcze troszeczkę schłodzić to jest danie wystarczające za cały obiad także nawet wtedy nie trzeba tym, by komuś zabrakło tej ośmiornicy w kuchni może być kurczak 1 oczywiście może nastąpić tak tylko, tyle że trzeba piersi kurczaka może być kursach, jeżeli poprzedniego dnia kilka dni wcześniej zrobiliśmy rosół z kurczaka i zostaje mięso kursujące to też pokroić w drobną kostkę też wystudzić, żeby było chłodne i tak jak ja proponuję ułożyć ośmiornicę tak ułożyć mięso kurczaka i doskonale do tego pasuje, jeżeli nie było Rosą to sprzedaży są pierwszy raz latem to myślę, że rzadko się zdarza rzeczywiście, ale czasem się zdarza taki kupić pierwszy kurczące, które delikatnie obsmażyć na Oliwie ja do tego dodaje jeszcze do smażonych pierwszy kurczących parę kropli miodu pitnego to wtedy to mięso nabiera takiego bardzo egzotycznego aromatu jest doskonały też pokroić w kostkę położyć na wszystkich opłatach, jakie będzie całkowicie zimne i toteż jest takie pełno krwiste całe danie bardzo pyszne bardzo dobre, a żeby to wszystko jeszcze udało się zrobić tak smakowicie jak to brzmi, kiedy pan opowiadał nie ma jeszcze wrócić na chwilę do sałatek z Kasią i zapytać o proporcje, bo takie obrażenia ja mam chyba też takie arabskie to są jakieś dodatki zanurzone w kasie Kasia jest głównym składnikiem czy takie właśnie proporcji miał pan namyśli czy raczej wszystko zależy od naszej od naszej ochoty od naszego apetytu, bo takie klasyczne to oczywiście większość kaszy, a zdecydowana mniejszość to są te dodatki, które tam do tego dokładamy tam mogą być także orzechy mogą być to normalne orzechy włoskie pokruszone do tego to bardzo dobry jest pomysł mogą być orzechy ryby są u nas w opinii orzeszki do kupienia to też może być i konkretnych przepisów bez ściągawki dla 1 ręki bierze pod tak nie podaje, ponieważ w momencie, kiedy się ma swoich archiwach i zapasach parę tysięcy przestępców to bardzo łatwo się pomylić i odsyłam państwa albo do naszych kuchni świata, czyli do książki kulinarnej elektronicznej Radia TOK FM, które przez 8 jest 9 lat uzupełniam albo do witryny Adam wszyscy PLI tam te wszystkie przepisy są wtedy bym już macie państwo pewność że przynajmniej tą podstawę jak i jakie proporcje jak to robić bez obawy, że się coś popsuje, zwłaszcza jeżeli macie zamiar wnieść sami tylko jakimiś gośćmi jak ma dobry przepis i pewne umiejętności to kuchnia jest najprostszą drogą do sukcesu spędzamy w nim pół godziny, a potem sukcesji świętuje przez nich rentą jej świętuje świętuje czy tak możemy świętować im letni sukces przy chodniku możemy świętować przykładach jeśli akurat jesteśmy we włoszech i np. moment wyboru rady tradycyjna lub sorbety polecamy sorbety możemy świętować przy sałatce z Kasią jarzynami lub przy sałatce makaronowe lub przesłance z ośmiornicą no nie wspominaliśmy o owocach poprzez hałas jest rzeczywiście zamiejscowy na to co możemy z owocami zrobić oprócz tego, że zjeść na surowo co też jest z przyjemnością są, więc sama znajduje kompoty nałogu w Polsce są robione z owoców sezonowych, które w tej chwili są one z jeszcze z każdego i malin i czereśni i Wiśni i zjadł ze wszystkiego kompakty są doskonałe myśl teraz jest sezon pożyczkowy pożyczka jest owocem, który wspaniale gasi pragnienie, więc można także zrobić kompoty pożyczkowe, ale ja jednak przedkładam wszystko owoce ich naturalnej postać w tej chwili są czarne jagody, których jest mnóstwo ja sam nie zbieram bardzo lubię jak przy zbieraniu czarnych jagód jestem atakowany przez komary w tym roku w lasach przynajmniej tych w mojej okolicy komarów jest bez liku nie wolę kupować, ale że dzisiaj przed na obiad po tej i po chodniku, który także tutaj załoga naszego Radia próbowała na koniec na deser były 3 rodzaje owoców, bo były poziomki, które już są i są wspaniałe były maliny, które w tej chwili chyba jest szczyt sezonu malinowego są piękne dorodne bardzo smaczne i nagłe borówka amerykańska, która też rośnie w Polsce zbierają się jest bardzo dobrą jak do i wspaniale też gasi pragnienie dostarcza wielu witamin, ale dla mnie najważniejsze jest niezwykle smaczna i to wszystkie te owoce i Adam nie, dodając niektórzy postępującą krem polewają śmietaną to oczywiście jest dopuszczalne nie mam, jeżeli komuś tak z Malty to smakuje to na zdrowie natomiast ja wolę owocem ich absolutnie naturalnej postaci czyli, a żadnych dodatków jeśli im coś do picia ma także owoce są soczyste to to latem pijemy dużo dużo dużo jeśli to nie jest woda polecamy Austin np. taką domowej roboty pominie widzę, że nie hard, a domowej roboty te nigdy nie próbowała mi nie robiłem natomiast wszystkie o to jest jezdnie poza tym dla mnie i herbata to jest napój wytwornej smakowity i wymagający celebracji nie taki eksperyment, żeby posłać dzieci do lodówki wstawić tak, ale jak ktoś lubi to ja nie jestem takim ortodoksję, który zabrania ludziom jeśli pić różne rzeczy, które im smakują jak smakuje bardzo proszę natomiast sam niekoniecznie herbatę tak jak pan Bóg, czyli odda właściwie przekazał Herbacianej, bo to jest z tamtych regionów świata, czyli z Azji pochodzi herbata to należy ją zaparzyć w czajniczku właściwą ilość minut wy sporo tej herbaty nie skąpić i Jana przed pije herbatę bardzo mocno nie rozwadniać nią nie schłodzoną, ponieważ nawet odrobina cukru przeszkadza mi, ale jak mówimy o upałach i herbacie no to są też i kraje i obyczaje, w których na upał nikt nie podaje tak jak my tutaj chodników tylko po prostu filiżankę bardzo gorącej herbaty i tak w krajach arabskich też piłem herbatę, mimo że była słodka jak zlepek, bo w krajach arabskich herbatę się bardzo Łodzi do tego wrzucany był listek mięty, która jeszcze powodowała też taki jest złudzenie przynajmniej chłodu wybijało się oni podają takich szklane oczka niedużych Arabowie taki rząd także parzy usta podobnie Azji w krajach Uzbekistanie Kirgistanie i w tamtych okolicach w Mongolii pijesz herbatę na upał wrzątek i na czym polega po prostu nagle człowiek od wnętrza jest tak rozgrzany tą tym szklanką kubkiem herbaty muszę wydaje się to 40 stopni, który jest nadaje w nocy z zupełnie Włodek chłodek i to rzeczywiście w ten sposób szynami na chwilę organizm można szukać ja próbowałem daje teraz, a skoro jesteśmy przynależy, chociaż akuratnie arabskich czy istnieje jakiś podział na alkohole letnie zimowe oczywiście na wszyscy, którzy bywają w basenie morza Śródziemnego znają w każdym kraju to się inaczej nazywa w niektórych Astiz innych pełno w innych tam jeszcze inaczej to jest anyżu FK i po prostu podaje się szklaneczka ach, ani słówka, którą się różnie bywa od tego jaki człowiek procent alkoholu dla jego organizm jest dopuszczalne albo pół na pół z wodą z lodowatą wodą najlepiej jeszcze z kostką lodu wtedy tam jeżówka, która normalnie tak jak wszystkie wódki czyste jest bezbarwna przezroczysta to wtedy ona nagle robi się mętna koloru mleka w kontach w kontakcie z wodą w kontakcie z wodą i naprawdę, jeżeli jest tak, by rozwodniony marzy nie powoduje, że się upija momentalnie to bardzo gasi pragnienie i zwłaszcza jeśli się siedzi pod pięknym kamery z każdym drzewem nad głową jeszcze jest niebieskie niebo właśnie tak niebieskie bardziej niebieskiego nie można sobie wyobrazić, żeby jeszcze mimo tego czterdziesto pnia 40 stopniowego upału od morza wieje lekki wiaterek i te już jest pełnia szczęścia i to jest alkohol właśnie taki wieloletni znalazłem wspomniał o basenie morza Śródziemnego to zaraz będzie opowieść o winach tak oczywiście to jest sezon na wina, które można podawać bardzo niskich temperaturach, czyli wina białe albo wina różowe rosé i na szczęście dla mnie dla innych smakoszy, którzy do niedawna jeszcze lubiących wina różowe niektórzy troszeczkę czuli się pod panowanie przez prawdziwych zdaniem ważne garaży to za wino różowe to teraz nastąpiła moda takie przełamanie tego obyczaju, że wina różowe stały się pełnoprawnymi towarzyszami czy sąsiadami win czerwonych win białych, a dzięki temu, że doskonale się pije bardzo niskich temperaturach to na takie upały jak teraz to właśnie taki kieliszek wina różowego prosto z lodówki to rzecz wspaniała wino różowe skoro jesteśmy przy tym temacie tak zastanawiam się nad podstawą różnice między białymi czerwonym domyślam się, że różnica jest w produkcie tu winogrona białe tu topnieje to raz na różny rodzaj rodzaj winogron jedni wyrażali nie to głównie chodzi o proces fermentacji w momencie, kiedy winogrona się rozgniatamy robi się takim Mości winny i dochodzi do pierwszej fermentacji to, jeżeli się dopuszcza do fermentacji razem te owoce razem ze skutkami i przez ileś dni czy tygodni te skórki utrzymuje to będzie wino czerwone natomiast, jeżeli po raz wgnieceń te skórki winogron weź się od paru jej usunie nie wyrzuca, ponieważ takich skórek wynagradzanych potem się robi inne alkohole we włoszech to się nazywa gra pan, a we Francji nazywa się Mars, czyli bardzo ostre takie OBI browar tym zapachu i posmaku wódki mocne to wtedy, jeżeli się wyjmuje te skórki to będzie wino białe w związku z tym, jeżeli chce zrobić wino rosé różowe to te skórki się trzyma w tym moście przy pierwszej fermentacji, ale krótko to winiarze doskonale wiedzą jak długo czy tak kilkanaście godzin czy kilka dni, żeby czym dłużej się trzyma te skórki, tym bardziej intensywny kolor czerwony, a w smaku różnica daje taką no, jeżeli wina czerwone to mają więcej tanim sobie nie widzę więcej takiej gorączki, która w pewnym momencie też ja się odczuwa natomiast wina razem są bardziej przynajmniej mój na stałe, mówi że bardziej o zapachu takim owocowym są delikatniejsze co nie znaczy, że są słabsze, ponieważ wina jak wiadomo mają sobie procent alkoholu tam od 12 % nawet bywają takie, że mają 1616 ,5 to jest górna granica powyżej tego to już wtedy nie nazywa się tego napoju alkoholowego winem, a niektóre przed Porto robione w Portugalii to nas jeszcze dodatkowo wzmacniane, bo samo spirytusem doprawiamy jako realizowane dlatego też w niektórych sklepach, które mają koncesję na handel winami portugalskie Porto nie ma prawa wstępu to już jest zaliczane do wódek przynajmniej przez urzędników urzędu skarbowego i tych, którzy wydają koncesje na handel alkoholem, ale wina ze też mają różne jeszcze takie swoje podgrupy, bo są Ross ze normalne takie zwykłe, ale są także rosé lekko gazowane, czyli coś mówili takie licea to auto pana ulubiony niegdyś różne gry daleko w walce, ale to właśnie, bo te bąbelki, które nam potem pękają w ustach jak sobie są naszymi taki kielich wina różowego sprawiają dodatkową przyjemność, jakby sprawiają wrażenie, że to jest jeszcze chłodniej niż jest w rzeczywistości to bardzo jest miła, a do wina rosé nadają się wszelkiej o każdy owoc jest do tego dobry, ponieważ piciu wina powinno towarzyszyć jakieś jedzenie bywają też delikatne ser, a tam też straż tak to nasz związek, który tak tak, chociaż wina rosé są winami wytrawnymi nie są wina słodkie chciał zapytać jeszcze deser był już powiedzieliśmy głównych daniach letnich którymi jak się okazuje może być mogą być sałatki, ale szczególne sałatki takie pełnowartościowe np. ośmiornicą Izaakiem rozmawialiśmy o lodach napojach wodzie wina, a co może być jeszcze łatwym do sernika dania, które są serniki, na której są takie przepisy też u nas i to moim zdaniem także w naszej naszych kuchniach świata, a Adam czeskich PL to bez wątpienia są serniki podawane na zimno ubezpieczenia, które się robi tylko serów, ponieważ u nas w domu istnieje ścisły podział tak jak jemu wszelkimi tradycjami zajmuje się moja żona Basia to tutaj bym się nie ośmieli podawać to właśnie z głowy przepisu na taki sernik, który robi się ubezpieczenia, ale jest to możliwe jest to możliwe bardzo dobrej na tak i ten sernik podaje się też w takim stanie nie chcę powiedzieć zagrożenia, bo to przesada była, ale mocno schłodzony i jeżeli nie zrobi u nas se 2 dni temu u nas był sernik co prawda akurat nie ten gatunek ten był pieczony, ale był z małą ilością cukru, bo też spodziewaliśmy się, że będzie bardzo gorąca i czy mniej cukru wtedy tym lepiej polecamy państwu serniki sałatki letnie chłodniki dobre winko no i ładna okolica dobre imię dobra, że udało nam się może być jezioro może być rzeka nie wszyscy muszą wyjeżdżać razem tak daleko nam się udało złapać Piotra Adamczewskiego tuż przed kolejną podróżą do Włoch być może uda nam się spotkać po podróży i porozmawiać o kolejnych trofeach kulinarnych tymczasem dzisiejszą rozmowę już kończymy dziękuję bardzo zaradni dziękuję miło mi było po raz kolejny państwo się spotkać Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: KUCHNIE ŚWIATA

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POSŁUCHAJ RÓWNIEŻ

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj wszystkich audycji Radia TOK FM kiedy chcesz i jak chcesz - na stronie internetowej i w aplikacji mobilnej!!

Dostęp Premium

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA