REKLAMA

Kuchnia z okolic dwóch włoskich regionów - Toscanii i Lazio

Kuchnie świata
Data emisji:
2008-09-24 08:20
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
47:29 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
radio TOK FM pierwsze radio informacyjne wieczór w radiu TOK FM Cezary łasiczka audycja kuchnie świata studies pan Piotr Adamczewski, a dobry wieczór dobry wieczór, a w tle antyk kampanii Renate tonęli popular sesji nami już wiadomo, gdzie byłem tak Sener liczyli je Lenczyk m. in. istnienia, aczkolwiek dosadny pojechałem na specjalną wycieczkę tylko tak dotrzemy basen myślałem, że dzisiaj państwu całą trasę przejadę od Warszawy do Pala Mony tele monet jest przepiękne Rozwiń » miasteczko położone na skale nad morzem nad morzem tyrreńskim dokładnie na pograniczu 2 cudownych regionów włoskich, czyli Toskanii Lacjum tam dla miłośników historii prawdziwej kultury są liczne zabytki etruskie kultury polskiej Tuskowi to taki naród, który do dzisiaj się uczeni spierają czy to są rdzenni mieszkańcy tamtych regionów z taką domieszką kultury włoskiej, bo alfabet język bardzo, chociaż do dzisiaj też nie odczytali mimo bardzo wielu rękopisów, które zachowały jakoś nie mogą uczenie ich odczytać, ale wiedzą, że ta wpływy greckie są oni tam olbrzymim terytorium zawiadywał Ali Etruskowie Toskania Lacjum kampania na to było więcej w 1110. dziewiątym wieku przed naszą erą, a potem w walkach wyginęli zostały tylko po nich liczne te zabytki może trwać będzie ignorował świątyń, ale oni bardzo się podobali przeczytałem, że zajmowali się astronomią, a dzień unik zaczynał się panie Czarku w południe noc trwała do godziny dwunastej w południe wtedy oni stawali liczyli na, że to dzień się rozpoczął to bardzo przyjemne wprowadzenie w naszym kraju, aczkolwiek sam też myślę, że się podobało, bo sam się Budza o godzinie szóstej już jestem świerk walczący jak ptaszek i żądny nowych wrażeń zarówno turystycznych historycznych jak i przede wszystkim kulinarnych, ale zacznijmy pan Piotr opowiada ja sobie tutaj dyskretnie przegrywam forma przekory koncertów to bardzo dobry ser właśnie z okolic Salamon rzeczywistej miejscowości, której mieszkałem przez 2 tygodnie, a ten ser jest takiego gospodarstwa agroturystycznego, w którym nie tylko można wypoczywać akurat w tym gospodarstwie nie wypoczywają to gospodarstwo ta mała miejscowość wioska nazywała się dla pary na kilkanaście kilometrów oddalone tylko pojechałem tam po zakupy kupiłem właśnie ten ser parę innych serów trochę wędlin mają świetne wędliny z dzika, toteż mówiłem i mają taki mają doskonałe wina, więc kupiłem także parę win, ale do Warszawy przywiozłem większy zapas win nie z okolic Stala one tylko pojechał troszeczkę dalej, bo kupiłem bardzo dobre słynne wino Brunel demontaż China i rozsady montaż China to były 2 wina czerwone, które ze wszystkich znają już wcześniej kupowałem je winnicy no trzeba chodzić ze różnica w cenie jest olbrzymia pomoc w winnicy średnio wypadało za butelkę troszkę ponad 5 EUR, kiedy w Warszawie w renomowanych sklepach winiarskich te same wina kosztują grubo ponad 100 zł mając warto było pani pojechać nawet ponosząc koszty podróży, ale zacznijmy podróż od początku wyruszyliśmy Warszawy we dwoje z Barbarą samochodem i to robił po raz któryś pierwszy skok jest do Austrii jedziemy państwo też polecam jeśli są państwa Warszawy, a mieszkańcy innych regionów jest jeśli będą wybierali w podobną podróż to będą musieli swoją stronę trasy zmodyfikować Warszawy lecimy sobie do czeskiego Cieszyna kilku kontach zwaną tam przeskakujemy granicę, która nie istnieje od pewnego czasu to wiemy wszyscy stają takie budki nawet takiej budce, na której było napisane, że winiety, bo po czeskich austriackich drogach trzeba jeździć na winie tam naklejone na siebie, bo jeśli tego nie ma też płaci bardzo wysokie mandaty, ale to wszystkich od razu przestrzegam mieliście na to, że kupicie winiety, chociaż one bywają na stacjach benzynowych tuż przed granicą i są takie Kantor, jaki ma samej byłej granicy, ale zobaczyłem taką budkę, na której był napis, że tu są właśnie winietki wisiała na taka wielka Kłoda, więc zbędny, gdyby nie kupiły winien w Warszawie co zresztą są tyle rozsądniejsze wtedy można dokładnie ustalić, jakie dni będę tam jak długi okres kupić, żeby nie marnować pieniędzy nie kupować na te dni, kiedy się przez te kraje nie przejeżdża i potem leci się przez autostradę teraz bardzo rzeczywiście dobrą obraża, bo dla lasu nowych Chin nowy milicji Ołomuniec Brno i zaraz za austriacką granicę jest cudowne piękny region miasteczko po i Zdort i tam się zatrzymujemy stale obie strony, jeżdżąc ten po Izydor to jest taka stolica białego wina austriackiego Green Bear we klin ner bardzo dobre wino białe w tej chwili winogrona jeszcze wiszą na winorośli myślę, że w tych dniach pewnie zaczną się zbiory natomiast jak dojeżdżamy do pomidorów to na polach leżą, a wielkie ilości żółtych takich, jakby słoneczko się podzieliło na tysiące takich małych słone czek leży sobie na polu jest sezon dniowy zbiory Gdyni właśnie się odbywają, a myśmy z tego korzystali, bo po Adolfie w hotelu, w którym się zatrzymujemy za każdym razem przejeżdżając przez to miasto jedliśmy zupę dniową dzisiaj na obiad usiłowaliśmy odtworzyć, ale to przewidywaliśmy tam żona pewnie będzie to brano, bo jednak potrafimy gotować pochlebia sobie, ale nasze dynie smakują trochę inaczej usiłowaliśmy to jeszcze do macie tu troszkę imbiru tam troszkę pije przy, ale jednak nie było to samo zupa była bardzo dobra, bo my lubimy słodkiej zupy dniowej tylko ta musi być pikantna taka właśnie myśmy tam za zatrzymują się zawsze w takim hotelu na polach golfowych pośród winnic cudownym miejscu na początku tego po zdarł to bardzo fajne małe miasteczka austriackie następnego dnia rano wskakujemy w auto i lecimy przez Wiedeń grac Klagenfurt i przeskakuje przez Alpy droga jest zapierające dech w piersi jedzie się szybko, bo to też cały czas autostrada bardzo wygodna, ale serpentynami i widokami każdy zakręt powoduje okrzyki radości, mimo że tę drogę znamy dokładnie, że tak tutaj pięknie po drugiej stronie Alp już przywitała nas słońce, bo wiedzieliśmy, że w Warszawie jest temperatura w granicach 10 stopni siąpi deszcz bośmy przez telefon też mieli takie sygnały natomiast tam od razu fantastyczna pogoda i ponieważ po drodze chcemy za każdym razem widzieć jakieś miasto, w którym do tej pory nie byliśmy to w tym roku naszym kolejnym przystankiem po po jest dorsz wie była Ferrara nieduże miasteczko przepiękne tam zatrzymaliśmy się i tu mieliśmy niebywałe szczęście bośmy znaleźli sam środków Ferrari hotel, który nazywa się Europa jest w recepcji hotelowej zapytaliśmy czy daleko jesteśmy od centra stolika panienka się roześmiała i pokazała nam palcem, że po drugiej stronie jezdni te domy to już zaczyna centra stolika, czyli to Stare Miasto Ferrary, więc bardzo się ucieszyliśmy, a jeszcze bardziej się ucieszyliśmy się okazało, że obok naszego pokoju na pierwszym piętrze piękny pokój z piękną łazienką i widokiem na centra Tarika jest jakieś zdjęcia widzimy, że tu Verdi, więc zapytaliśmy, o co chodzi to jest w tym hotelu w tym pokoju koło naszego pokoju zawsze zatrzymywał się słynny kompozytor Verdi jak przyjeżdżał do Ferrari, ponieważ akurat Verdi w kontekście tej opery, bo jesteśmy miłośnikami opery, ale także kulinarnym, bo jak każdy Włoch a tym bardziej włoski artysta był też smakoszem miał pewne swoje ulubione potrawy, ale wykorzystywał te potrawy swoich tak i mimo operowych i w czasie prowadzenia konkursów operowych też posiadamy Verdi podobno w tym roku taką te koncerty będą powtarzane kontynuowane, a więc mam jeszcze dodatkowe historię Verdi, bo mieszkałem obok oglądałem tylko ten pokój jego, aczkolwiek w tej chwili tam też goście mieszkają są jakieś bibeloty pozostawione książki, a przede wszystkim zdjęcia po rozpakowaniu się w Ferrarze hotelu natychmiast pobiegliśmy właśnie na Centrostal do centra stare drobne piękna katedra zrobiliśmy zdjęcia w nocy z cudownie oświetlona spacerowaliśmy długo Ofer w razie, zachwycając się nią, żeby zapamiętać, bo nie wiadomo czy jeszcze raz przez nią będziemy przejeżdżać, bo staramy się zmieniać kierunki, żeby we włosach jest tyle pięknych miejsc do obejrzenia na studia żeśmy zaglądali pod koniec spaceru, bo głód nas zaczął przyciskać, do której restauracji, który jestem oczywiście mnóstwo każda wabi różnymi smakołykami i zobaczyliśmy taką restauracyjne, a niedaleko tej katedry na bocznej ulicy ulica się nazywa Corso Porta Reno i czyli Corso przy bramie Reno i wyszła lity restauracja na ulice i była naprawdę bardzo fajnie jest przed 2 dni zastawia tylko dodam, że Ferrara znana m. in . z tego, że PiS świat wielki włoski reżyser Antoni ani Antoni pochodzi stara rodzi się w Ferrarze też Ferrara wielokrotnie w jego filmach występuje no, więc ta restauracja nazywała się do tego i solisty, więc pomyśleliśmy, że kuchnia w połączeniu z nauką mądrością to na pewno będą wspaniałe rezultaty zapytaliśmy trenera dyżurującego na chodniku czy są miejsca tak usiedliśmy obok nas siedzieli jacyś Austriacy, którzy jak z rozmów wynikało specjalnie też tutaj do tej restauracji przyjechać za Holandię tak i zaczęliśmy przejrzeliśmy karty w wybraliśmy smakołyki, których nie znaliśmy, bo były takie charakterystyczne dla tej restauracji prosimy kelner mówi nie akurat dzisiaj nie ma to pewne rozczarowanie potem drugie już się skończyło spotkaliśmy się z czymś, czego we włoskich restauracjach to była nasza dwudziesta pierwsza podróż po prostu nie spotykaliśmy, więc nas to rozbawiło i zaczęliśmy teraz polować na danie, którego nie ma nic następny nie ma tego nie markę zapytaliśmy coś jest to ta co była jest jednak tata znany dowcip z restauracji żydowskiej tak jest najemcy w końcu znaleźliśmy 4 dania, które były dlatego znaleźliśmy butelkę toskańskiego wina rozsady Montalto Pino doskonałego i to nas usatysfakcjonowało kolacja była bardzo udana na jej na koniec kawa, która już wiemy, że z poprzednich podróży nie należy we włoszech mówi się zamawia espresso kilka kaw norma, ale i wtedy podają espresso dlatego ja Basia nie kieliszek zimnej graty potem przeżywałem takie rozczarowanie za każdym razem, bo nie wiem dlaczego, ale w czasie tej podróży do kawy podawano mi gra AP bardzo ciepło, która smakuje moim zdaniem znacznie gorzej niż wtedy, kiedy jest dobrze zamrożone następnie odcinek drogi to by bezpośrednio do ta moneta jest z Ferrary tam około 500400 kilkadziesiąt kilometrów, więc połknęli my ten odcinek błyskawicznie we włoszech już wina, żeby dla zmotoryzowanych turystów istotna wiadomość nie trzeba żadnych winiet autostrady są płatne, ale boczne drogi zupełnie bezpłatne, a też bardzo przyzwoite z tym, że jeżeli się go ciekawi spieszy to lepiej oczywiście, lecz autostradą oznakowane są fantastycznie nie było dziś się jeździsz bardzo łatwo, jeżeli się podróżuje w soboty niedziele to o tyle jeszcze łatwiej wtedy nie ma zmasowanego ruchu ciężarówek i w dodatku jest takie czy przelatują w pobliżu dużego miasta typu właśnie Padwa Bolonia Wenecja to natężenie ruchu jest znacznie większe ciężarówek więcej natomiast potem jak się już to miasto mija ile między 12 to nasza się aż takiego, zwłaszcza we wrześniu aż takiego wielkiego ruchu nie ma wcześniej to jest w ogóle znakomite okres, żeby podróżować połowa na, ponieważ nie jest za gorąco, aczkolwiek muszę powiedzieć, że przywitała nas temperatura tutaj 10 tam 30 czy na samochodzie klimatyzację się tego nie czuje nad morzem w tej miejscowości, którym byliśmy też nie odczuwa się tego dolegliwy, chociaż my obydwaj akurat jesteśmy miłośnikami wysokich temperatur temperatura 30 stopni w ogóle nas nie przeraża 33 sprawia nam przyjemność, ale się stoi nad morzem to lekki powie w wiaterek powoduje, że jest naprawdę naprawdę bardzo miło zamieszkaliśmy w malutkim hotelu w ogóle Salamon jest mikroskopijna miejscowością ulice ma i naprawdę proszę państwa nie przesadzam 5 może 6 do tego na każdy jest co najmniej 1 czasem 2 restauracje, więc mogliśmy jeść w kilku różnych i tak też byśmy oczywiście robili, ale jadaliśmy nie tylko Tella one, o czym za chwilę też powiem wcale mana wybrał naszą ulubioną restauracją była dziura tak się nazywała, czyli ich Buko dziura też popularna nazwa restauracji bardzo wielu miejscowościach na taką nazwę trafialiśmy, a tu potem zapytaliśmy mieszkankę ta la Bonne, która restauracja już po pierwszej wizycie albo oko, która restauracja w Salamon jest najlepsza ona bez wahania powiedziała, iż Buko, czyli naszego własnego nosa trafiliśmy od razu doskonałe miejsce i muszę przyznać, że rzeczywiście 4 kolacji, jakie tam żeśmy zjedli no były fantastyczne mija, że dlatego Garibaldi tam też zatrzymał tak jest pomnik Garibaldiego po pierwsze na małym ryneczku przy kościele i drugim hotelu takim przyzwoitym czterogwiazdkowym jest tak, że stara twierdza ona nie jest czasów etruskich, ale z czasów średniowiecza niestety twierdza Rzymianie policjantów, ale mamy stale one na to tego nie wyczytałem nigdzie natomiast wiem, że w średniowieczu to był taki warowny przyczółek obrony, bo to jest zresztą hotel, w którym byśmy mieszkali nazywa się Ka pod słomą, czyli przylądek było można tłumaczyć dwojako jak kto woli można przylądek człowieka albo przylądek mężczyzny, bo łomot to jest zarówno określenie człek, jaki czeka płci męskiej, bo mężczyźni wszyscy są osoby listami, nieprawdaż no, więc nasz hotel był niewielki cały otoczony wspaniałymi krzewami gen willi mieliśmy taki mały tarasie przed naszym pokojem, w którym te bowiem wille koloru takiego jak biskupie te pieski, czyli taki purpurowy Spychały nam się na taras zajmowały miejsca, że musieliśmy te kwiaty trochę odpychać od widać gałązki, a innych takich roślinnych przyjemności to pierwszego dnia poszliśmy opalać się i tak na samym dole bo, żeby zejść do plaży się kąpać plaża skalista, więc trzeba było mieć buciki specjalne, bo kaleczył się inaczej nogi była 2 piętra niżej także schodziło się takich skalistych schodach z poręczami na szczęście więcej się nie wywalą, bo to stromy, a opalali się w ogrodzie hotelowym i ja nagle podniosłem wzrok, kiedy taki już myśleliśmy o tym, żeby jakoś Marysieńka przekąskę w naszym pokoju na tarasie, bo jadaliśmy 2 × dziennie, ale w południe, zwłaszcza po kąpieli trochę głód zbierał zobaczyłem, że nade mną wiszą dojrzałe figi, więc frajda jeszcze była taka, że nazwałem tych firm, a w pokoju w lodówce miałem prosię ta porządkiem tak z lawiną ziemi szynkę parmeńską i taka przekąska 2 takie plasterki 2 figami dlatego mała szklaneczka wina cudowne wspaniałe posiedzi w przeciwieństwie do linek można już prosto z drzewa tak liga niestety nie aczkolwiek też byśmy jedli tam już te oczywiście wyciągane z zalewy różne gatunki oliwek fantastyczne jak podziałem przez 2 tygodnie nie daliśmy mięsa poza właśnie takim plasterkiem proszę to czy plasterkiem uwielbiam mord Adele i na śniadanie też plasterek Marta Belli bata ta włoska w Polsce też jest do kupienia Marta de la i to nawet dostarczana z Włoch, ale nie wiem nie smakowała nam nigdy tak jak tamte tam na miejscu może było w trudno porównywać z Bałtykiem, bo myślę, że dużo więcej niż 2 × cieplejsze, bo 2 takie 2526 stopni to naprawdę bardzo ciepła woda jedyny mankament trzeba uważać, bo przy skalistym plażach byle fala, która wiekiem miot nie na fale tam jednak są i jeżeli się uderzy w przybrzeżne skały to z tego skutki są bardzo bolesne obydwoje żeśmy to odczuli natomiast kończyły, bo po prostu to przecina skórę na i nie chce państwo zbyt obrazowo opowiadać, ale jak wylazły z wody po takim spotkaniu ze skałą na szczęście uderzyłem tyłem swojego kosmosu ani przodem, więc nie byłem nie miałem pociętej klatki piersiowej ani twarzy natomiast jak wróciliśmy do pokoju hotelowego to moja żona powiedziała, że moje pośladki dokładnie przypominają kotlet czekamy, a ja odczuwałem, bo może, który jest bardzo słone z sypiące jest piekielnie, ale to są takie drobne mankamenty przygody to się już następnego dnia się śmieje odbyliśmy cały szereg cudownych wycieczek m. in. zwiedziliśmy park oko natura, ale Murray ma to jest takie dawne bagniska nadmorskie teraz jest to park Narodowy, który jest bardzo pograć rany, ale my mieli trochę szczęścia i dojeżdżając do tego parku, gdzie tam jest nakazana jazda 30 km na godzinę, żeby nie płoszyć zwierzyny i też tylko pewien region do takiego Marina di di BRE to się nazywa, gdzie bardzo piękna plaża jest piaszczysta, ale myśmy się na mnie Kampali chcieliśmy tylko ten park zobaczyć pośród dzikich zwierząt trafiliśmy na olbrzymie pasące się stado jeleni, które Antal kiedyś w polskich komedii pisana jest nasz jest tablica wdzięczności mieszkańcy tele monet wypisali fragmenty Boskiej komedii, gdzie wymieniane jest dla Mony i Dante jest przez nich uczczony tele man jest też bardzo duży i bardzo za gospodarowanie park na port jachtowy nie rybacki tylko jachtowy rybacy mieszkają w innych wioskach w całej okolicy naprzeciwko naszego hotelu po drugiej stronie jak zatoki widać przy dobrej pogodzie w SP i na tej wyspie na zboczach jest przepiękne miasteczko też tam pojechali na wyspę pojechaliśmy samochodem, ponieważ jest tam Grobla, która łącznie ze stałym lądem miasto się nazywa Porto San Stefano bardzo są Stefan z przepięknym znajomy, który tam pracował na polskie rodziny i co roku tam jeździli w Polsce na wakacje no rzeczywiście okolica jest przepiękna i warto robić myśmy też poczynili pierwsze kroki, rozglądając się do tej samej miejscowości nie pojedziemy, bo chcemy jednak zobaczyć jak najwięcej z tych Włoch, których nam się uda w San Stefano zjedliśmy 1 obiad, który był rzeczywiście wspaniały składał się z niedużych rybek i to były tylko różnych gatunków, ale wszystkie były takie wielkości długości tam około 15 cm oczywiście nabyły emerytury, czyli głębokiego oleju i tylko z jarzynami rzeczywiście były wspaniałe takie ryby zjada się przynajmniej ja one są oczywiście wypatroszyć one natomiast zachowują swoje głowy i jest Adam od ogona po głowę wszystko to chrupie i smakuje rzeczywiście wyśmienicie, zwłaszcza jeśli popija się chłodnym dobrym białym miejscowym winem co żeśmy za każdym razem z pełnili wśród wycieczek, które byśmy robili jednak była taka powiedziałbym my turystycznie bardzo interesująca, ale też jeśli ktoś chce to można uznać, że w celach zdrowotnych pojechaliśmy przez góry droga jest troszkę uciążliwa, bo bardzo wąski świetne czasy nawierzchnia doskonała tyle tylko, że bardzo kręte no i bardzo wąskie, więc jak to wywłaszczenia się patrzy w 1 stronę to widać, gdzie można się stoczyć trochę strachu jest moja pasażerka jakiś czas miała do mnie szalone pretensje że, aby za szybko, aczkolwiek uważam, że jechałem znacznie wolniej niż wszyscy Włosi dookoła, którzy patron bywali na mnie i wyprzedzali, aczkolwiek jeżdżą, by bezpiecznie widzieliśmy tam ani 1 wypadku przez czas tego pobytu pojechaliśmy do miejscowości, która nazywa się Saturn dnia i słynie ona z ciepłych źródeł świadczonych i tam można zarówno korzystać z tych źródeł w takich miejscach, które są bezpłatne, gdzie się gromadzą ludzie wysiadają samochodów rozbierają się do kąpielówek i władzę pod wodospad, który jest gorący gorąca Charkowa badanych nie, ale myśmy pojechali troszeczkę dalej i poszliśmy do takiego kąpieliska leczniczego, gdzie basenów wiem 1015 może więcej różnej głębokości różnego kształtu z takimi kamiennymi ławami do siedzenia w bardzo szybko przyzwyczailiśmy się do zapachu tej wody, bo ona też siarkowodór, więc ona ma zapach gotowanych jaj na twardo i najzabawniejsza była ta oczywiście przewidywaliśmy, ale pani w kasie, gdzie kupowaliśmy bilety uprzedziła nas o tym, że następnego dnia jeszcze będziemy tak pachnie tak skóra nie, ale włosy tak utrzymują trochę dłużej ten zapach, a kąpiel w takim roztworze siarkowodoru owym podobno nie tylko na skórę, ale przede wszystkim na skórę działa wspaniale widać, chyba że odmłodniała mnie pan nie poznałem pana pan, że Saturna nazwa tego pana pochodzi od Boga Sarna także miasteczko stare wycieczek, których nie mogliśmy sobie darować, mimo że opcje nie byliśmy był oczywiście odwiedzenie Sienny to z naszego tele monet do hieny jest godzina jazdy, bo to 100 km autostradą dlatego tak szybko na autostradach we włoszech można jechać 130 km na godzinę legalnie bez narażania się na interwencję karabin mieli pojechaliśmy do hieny to muszę państwu się przyznać do pewnej słabostki, bo prawdę mówiąc nie jechałem po to, żeby po raz kolejny zobaczyć przepiękną białą monumentalną katedrę w Siennie nie o to, żeby zobaczyć kilka po, czyli ten słynny rynek, chociaż byliśmy tam pod katedrą i na rynku na rynku poszliśmy obok lodziarni na rynku jest taki sklep produkty regionalne Regional -li, jakbyśmy kupili kilka różnych smakołyków miejscowych, ale 4 lata temu, gdy byliśmy także w Jenie wtedy mieszkaliśmy tam przez cały tydzień kupiłem swój najpiękniejszy kraj tak naj potem tak okoliczności się złożyło, że rok temu ten krawat na pewnym przyjęciu zdjąłem z szyi podarowałem koledze bardzo za nim tęskniłem, a równocześnie no podarowane przez nie będę prosił, żeby mi go zwrócił na to jednak podarunek i dzięki temu mogłem jeszcze raz pojechać do hieny odnalazłem sklep, w którym ten krawat kupiłem i chciałem kupić na wszelki wypadek 2, ale był już tylko 1 i ten piękny jedwabny krawat ukośnie takie pasy granatowe i zielone bardzo lubię mam znowu, ale silnie odwiedziliśmy też restaurację akt uważam się nie byliśmy chyba w 15 nie tym razem w ciągu 1 dnia tylko poprzednio 15 restauracjach, o których mówiło się w przewodnikach pisali, że to są te najlepsze wiedeńskie, czyli sceny ze restauracje i na tej liście u mnie w moim prywatnym rankingu na pierwszym miejscu jest Oster ja lewą nogę i on jest takim bocznej uliczce nasze nazywa via del Rio one od i tam podchodzi my za każdym razem jak tam byliśmy i w tym roku też pisze za siedzieliśmy przy stoliku na pierwszym piętrze, bo dwupiętrowa restauracja, gdzie podają taką typową wiedeńską kuchnie i muszę panu powiedzieć, że państwo także, że zjadłem tak pyszną jagnięcinę, bo to żeśmy złamali swoje zasady Rosję na nie leży nad morzem, więc mogliśmy odstąpić od rytuału żyjemy tylko ryby owoce morza w czasie urlopu nie żałuję, że złamałem swoje zasady tutaj to było najważniejsze mięso, jakie naj najlepiej przyrządzone, jakie w ogóle w życiu miałem w ustach, bo to była najpier w pieczona potem ewidentnie duszona w sosie z owoców cudne to było fantastyczne tylko w ocenie bowiem, tyle że wg legendy sceny założyli synowie Remusa Seni jaskiń na każdym rogu tak stoi czekali przed drugim brata Romulusa także stoi pomnik wilczycy karmiących swoich ludzkich synków i prawdę mówiąc przy pierwszym pobycie i ja myślę, że taki pomnik jest tylko w 1 miejscu i miało to być taki charakterystyczny punkt, żeby trafić gdzieś tam zapamiętałem umówił się pan pod Łęczycą podliczyć co na kolumnie i potem nagle zorientowałem się, że jestem pod Wilczyce na kolumnie, ale zupełnie innym miejscu, więc przebiegłem parę ulic i znowu ta piekielna wilczyca stoi, ale zupełnie, gdzie indziej tych pomników nie jestem w stanie powiedzieć o 58 jak psów, ale jak Wilka jak Wilków jestem rzeczywiście bardzo dużo w drodze powrotnej na busa pomału, a przed powrotem oczywiście pojechaliśmy na zakupy, więc kupiliśmy wielką bańkę oliwy najpier w ją próbując, a potem i to wszystko zrobiliśmy w miasteczku rzeczywiście bardzo sympatycznym niewielkim nazywa się montaż ci no i w tym montaż sino to jest Veno TC, która gromadzi produkt produkcję winiarską całej okolicy kupiliśmy 2 gatunki wina, czyli rozsady Montalto wino i Brunela demontaż China weszli wśród państwa słuchaczy są miłośnicy włoskich win to wiedzą, o czym mówię ci, którzy niewiedzą teraz państwu, żebyście spróbowali w Polsce one są do kupienia, aczkolwiek będziecie musieli zapłacić, a mniej więcej 20, a czasem 30 × więcej niż to ja płaciłem, ponieważ tam za butelkę płaciłem troszkę ponad 5 EUR to jest rzeczywiście niewiele ma znowu Monte Cassino tutaj chodzi o gatunek dębu, który porastał w dawnych czasach, który rozwoził do robienia beczek, których to wina leżakowania miejscowość jest też malutka bardzo piękna i bardzo sympatyczni ludzie, a po 10 dniach spędzonych na takim na zwiedzaniu okolicy, a przede wszystkim na szukaniu nowych przysmaków i nowych win i nowych potra w nowych przypraw także dokupiliśmy trochę przypra w przywieźliśmy trochę trufli, a PAST-y, który chwilowej jak serach żeśmy wspomnieli, ale przywieźliśmy także nowy zapas peron sino, które w ciągu roku to jeśli nie jest zużyte powietrze już nie jest aż tak ostre, jakby chciało i w drodze powrotnej znowu mieliśmy nocleg w miejscu, w którym nie byliśmy nigdy i zatrzymaliśmy się tym razem w Padwie Padwy mieliśmy w miłej pamięci ze względu na Jana Kochanowskiego, który tam studiował nie była jedynym Polakiem, który tam pobierał naukę po przyjechaniu do Padwy poszliśmy też jak zwykle na Stare Miasto Padwa jest bowiem znacznie większa niż wspomniana wcześniej Ferrara ale nas w starej części Padwy, gdzie odwiedziliśmy kościół Świętego Antoniego, ponieważ to jest Antoni Święty Antoni Padewski no nie byli bardzo bardzo głośno nie, bo nie gram na fortepianie bardzo głośni Święty pomagający ludziom odnajdywanie różnych zguby i takie tam też oddanie się zgłasza kościół jest monumentalny i właściwie troszkę przytłaczającej człowieka swoim ogromem myśmy go zwiedzić inni są tłumy ludzi, którzy w kolejce, bo tam jest grób Świętego to chodzą też do tego grobu, a składają swoje słowniki prośby taką scenkę karteczki wrzucają z napisami, o co Świętego proszą wpadł diler wpadł też dzieją się akcja poskromienia złośnicy Szekspira nasz ekspert, który nigdy we włoszech nie było rzeczywiście większość sporo swoich sztuk umiejscowił tam bo, a nie byliśmy jeszcze w Weronie, gdzie wybudowano wiele set lat po śmierci Szekspira słynny balkon, na którym w teatrze w Londynie występowała Julia, a teraz jest także nareszcie w Iranie taki balkon jeszcze tego balkonu żeśmy oglądali zostawiamy sobie, a później są Padwa jedno z najstarszych miast północnych Włoch to decyzja początki gdzieś tam sięgają 1000 z ileś tam przed naszą erą także tuż przy jednostce ze starszych miast jak wiadomo ten okręg Veneto, bo tak się nazywa ten region słynie także z ryżu, bo rozlewiska rzeki pady, czyli po włosku po bardzo się do tego nadają myśmy w przy tych zjawiskach przyjeżdżali je sobie oglądali natomiast Padwie ja myślę, że przy naszym takim dobrym nosie smakosza z kim jesteśmy wstanie za każdym razem oglądając tylko z zewnątrz restaurację, bo one się otwierają dopiero wieczorem w wy brać taką, do której pójść należy i tym razem na Starym mieście, a niedaleko też bardzo słynnego kościoła, który żeśmy zwiedzali via Umberto tak się nazywa ulica zobaczyliśmy szyld, który nam się spodobał na szyldzie napis Ristorante WEK i fal koniec ery, czyli restauracja pod Starym Sokolniki i był taki rysunek faceta średniowieczny mówią, że w takim charakterystycznym kapo w takiej, a później i na jego ręku siedział Sokół no ale ta nam nie wystarczało zaczęliśmy studiować, bo nie zawsze są wywieszone karty dań po czytaliśmy bardzo nam się spodobało, więc wieczorem żeśmy tam przyśni potem okazało, że to też 1 z lepszych Padwa Padewski Padewski restauracji Waglewskich największe pan tak pianistycznej, jaka jest między restaurację to i to w Takam bardzo włoska restauracja hołdując regionalnej kuchni, ale taki dosyć interesujący sposób tak właścicielem tej restauracji jest Egipcjanin, a te, które równocześnie szefuje kuchni myśmy go poznali, ale się nazywa Mohamed salami, a wśród kelnerek była kelnerka o imieniu Mirosława to nowe Bolka dość popularne Ukrainka popularnymi w Egipcie szczególnie w południowym Egipcie tam za czwartą katarakty na, a tutaj ona wylądowała tu jest, a pochodzi z Ukrainy ma sporą część swej rodziny okazało się w Warszawie bardzo sympatyczna i doradziła nam żebyśmy, ponieważ tam ta restauracja specjalizuje się różnego rodzaju kluchy ach, bardzo dziwnym zestawieniu np. były mimo kij, czyli kluseczki takie ziemniaczane kopytka właściwie, gdyby nasze tylko robione dużo mniejsze niż normalnie, bo normalnie Kopytko wnioski jest wielkości gołębiego jajka to było jeszcze mniejsze Jane były posypywane makiem potem był makaron, który był podawany w sosie z leśnych owoców takie zaskakujące zalecenia tak i były na koniec takie maleńkie pierożki tortellini wrogu fantastyczne to naprawdę między ta Mirka, której dziękuje della ona żabami realnego po prostu Mirosława i przyznania tam mówili Mirka dziękujemy za tą za te podpowiedzi bośmy dzięki temu wypróbowali na sporą część tych dań, bo tych Klusek było 3 rodzaje, a i to była nasza przekąska, a jako danie główne to był popisowy numer właściciela restauracji, który podjeżdżał do każdego stolika, który zamówił badanie podjeżdżał z wózkiem, na którym leżały płaty mięsa leżały tak bis teka Fiorentina, czyli wołowina taka na befsztyk z kością piękny płat mięsa potem leżała polędwica potem leżał udziec różne gatunki tych jest i on z tego bardzo ostrym nożem skrawania odpowiedni kawałek posypywać to takim zestawem ziołowym czy tam był tymianek rozmaryn jeszcze jakieś Ziółko, który już teraz nie pamiętam i do tego była sól morska też stosowali i podawał bardzo ostrożnie przestrzegają zresztą gości na podstawkach Skorka były kładzione specjalne talerze tak potwornie gorące, jaką skrywał te takie befsztyk czy skrawki tego mięsa i rzucał nam to było to na talerzu też odrobina oliwy, ale bardzo niewiele to one się smażyły na naszych talerzach i tras w zależności od tego jak gość sobie życzył czy krwiste jak najbardziej lubię czy wymarzone jak Barbara woli to albo odwraca na drugą stronę tego swojego bez styka i potem Fiorentiny i polędwicę i tam tyle gatunków mięsa ile też, że do spróbowania i podsmażamy sobie natomiast, że ktoś się oczywiste Otóż na drugą stronę nie odwracał wtedy miał wymarzone z 1 strony krwiste z drugiej, bo to rzeczywiście doskonałe mięso mi do tego butelka dobrego Chianti to naprawdę kolacja była urzekająca także Padwa zapisała się i kulinarnie, ale także i architektonicznie i ludzie na przesył patetycznie to była bardzo fajna wyprawa dzisiaj państwo do studia przyniosłem 3 przepisy stawiają przepisy pyta nasz słuchacz pan Grzegorz z Krakowa czy pan okazję będą stały we włoszech przejeżdżać przez wioskę Pino w okolicach miasteczka czerpali do połowy drogi między Sienną, a firm Nc, jeżeli nie to poleca mnie nie przyjeżdżają, ponieważ pomiędzy Florencją, czyli Firenze, a Sienną jechałem autostrad ono w związku z tym zależało mina szybkim dotarciu na miejsce natomiast bocznymi drogami jeździłem tylko okolicach pomiędzy Salamon, a Sienną, czyli Saturnie a orbitę LO San Stefano i tamte okolice na montaż China ma także no dobrze to tak można, ale to zapamiętam nazwę i przy następnej okazji spróbuję zobaczyć natomiast państwu przyniosę dzisiaj już jak sądzę w naszych w naszej bibliotece, czyli w ww to kropkę FM i sekcja przepisy powinny być dzisiaj na sardynki w pomidorach to jest taka przekąska bardzo prosta robocze, a rzeczywiście doskonała podają się na zimno nasze ulubione Liza to z owocami morza i we włoszech zupy nie są tak szalenie popularne na ogół się robi jako takie potrawy jednak rynkowe wszelkie brodą brodę ta moja, zwłaszcza z owocami morza, a ja przyniosłem, bo bardzo Lubie zupę marzy, o które też prosta w robocie i rzeczywiście doskonała do domu przywiozłem także kilka gatunków wędlin włoskich, ponieważ one w większości są mocno suszone i mogą bardzo długo leżeć lub wisieć lub wisieć kupiliśmy te SA Lu mi takie mocno wysuszone zarówno te, o których oni mówią, że są dalece, czyli słodkie, chociaż one nie są deserowe tylko tyle w odróżnieniu od tych drugich, które są pikantne i jeżeli mówią, że picanto to rzeczywiście są bardzo ostre ja lubię ostre smaki w związku z tym kupiłem też spory kawał takiej wspaniałej ostrej kiełbasy przywiozę także właśnie z okolic tego parku Narodowego Mare ma, czyli okolic, ale one na kiełbasę dzika, ponieważ tam dziki są bardzo dużej liczbie co prawda na terenie parku Narodowego oczywiście na nie właśnie polują na temat robić nie wolno natomiast poza tym parkiem lasów jest bardzo dużo i polowania są bardzo młodzież się w każdej włoskiej wiejskiej chałupie na pewno wisi dubeltówka to co do tego nie ma wątpliwości w różnych celach ona tam się przydaje pewnie i wędliny z dziczyzny są bardzo dużym wyborze i rzeczywiście doskonałej jakości i tam salsy czy Jedi czy nie, ale wiadomo, że warto kupić, bo to jest bardzo smaczne, a jeszcze do tego dowiedziałem się, że akurat w oku w tych okolicach w tej części Toskanii na pograniczu z racji inflacja też jest pewien tylko tam żyjący gatunek dzików, które są trochę mniejsze niż te wszystkie inne radziecki no powiedzmy, że takie wielkości Bartla nakazane dużo mniejsze niż normalne dzieci, które są jednak takimi dosyć sporym zwierzęciem, ale za to mają znacznie lepsze mięso i co prawda pieczenie dzika tam nie jadłem natomiast, jeżeli chodzi o te wędliny to potwierdzam są rzeczywiście doskonałe, a w czasie dzisiejszego programu słuchaliśmy muzyki antyk kampanii Senat strącili okulary scenerii Damir Serena Tosię nazywa pierwszy utwór, który zabrzmiał przed wejściem na antenę na wasze Damir Senat Maria Marriott i śpiewał George o tani kredyt to bardzo znany piosenkarz takiej regionalnej trochę się ludowej muzyki jak państwo pamiętacie z każdej podróży włoskiej przywozimy co najmniej jedno tym razem 2 żeśmy kupili płytki właśnie z tego typu muzyczka, żeby potem nasza jak robimy kolację w przyszłym tygodniu taką postaramy się w domu wydać toskański kolację NATO będzie nam uprzyjemnia cała ta muzyka wtedy pamięcią jesteśmy natychmiast w tamtych okolicach, w których spędziliśmy naprawdę wspaniały pod każdym względem 2 tygodnie, czego państwu życzę dziękuję bardzo serdecznie pan Piotr Adamczewski radio TOK FM pierwsze radio informacyjne Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: KUCHNIE ŚWIATA

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Wszystkie audycje, kiedy chcesz! Teraz TOK FM Premium 30% taniej: podcastowe produkcje oryginalne, Radio TOK FM bez reklam i podcasty z audycji. Nie zwlekaj, słuchaj wygodniej!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA