REKLAMA

Kuchnia znad Morza Czerwonego

Kuchnie świata
Data emisji:
2009-04-15 07:40
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
46:20 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
radio TOK FM pierwsze radio informacyjne kuchnie świata Cezary łasiczka studio pan Piotr Adamczewski i tak bardzo serdecznie dobry czy państwo dzisiaj będzie o czynnościach znad morza czerwonego jednostki pewności zaczęliśmy nad morzem Bałtyckim no może istnieć tak zupełnie nad morzem Bałtyckim, ale na mamy taki słuszny kawałek morza Bałtyckiego możemy uznać, że tam jesteśmy ja zresztą całe dzieciństwo spędziłem nad morzem Bałtyckim, bo od czterdziestego piątego Rozwiń » roku 1945 do pięćdziesiątego pierwszego mieszkają we Wrzeszczu, czyli Chaplina cudzoziemca tak tak, bo wtedy wszystkie nasze domy jestem Warszawy wszystkie domy naszej rodziny były zrównane z ziemią spłonęły zbombardowane my wylądowaliśmy na 5 prawie na 6 lat nad morzem Bałtyckim i fajnie się tam mieszkało zwłaszcza, że to były ciekawe czasy, a przysmaki jakieś tam rok dla morza Bałtyckiego co również flądry, ale przede wszystkim nie ma nic piękniejszego jak prąd, więc Johnny i to taki świeżutki gorący prosto z wędzarni, kiedy tłuszcz cieknie po rękach to tak trochę nieelegancko gmina kłopotem babcia BUR mi puszczała czasem nawet i lekkie lanie jak przychodziłem do domu świeża koszula była cała w tłuszcz proszona przepracowana tak, ale też protez, które się kupuje w sklepach teraz wszędzie w całej Polsce nie prosto z Kaszubskiej wędzarni ktoś nie jest to samo to nie jest, ale jak wyląduje się gdzieś nad morzem Bałtyckim na na Półwyspie Helskim w Wejherowie czy nawet w Płocku, chociaż to od morza kawałeczek jest natrafiamy też raty wędzone są nadal takie czy krótkie kapiące od tłuszczu, ale mieliśmy mówi się zupełnie inny może i zupełnie innych rybach, ale też głównymi główną częścią my ni ludzi mieszkających nad morzem czerwonym oraz tych, którzy tam przyjeżdżają, żeby trochę się opalić przez te śmieszne, bo się jeść, żeby korzystać ze słońca i opalać, a ja i innych Basia moja żona wszyscy inni, którzy byli razem z nami w tej miejscowości nad morzem czerwonym zaraz nie opowiem to nie pojechaliśmy tam po słońce potem cały czas smarowali my się różnymi kremami zagrożenia przybysze broń Boże tak, ale śmiech śmiechem bo gdyby nie to to myślę, że wszyscy, by szybciutko lądowali w szpitalu, bo to słońce tam operuje bardzo mocno i mimo stosowania tych kremów nasz był z numerkiem 5350 tak to bardzo silna ochrona, aczkolwiek najsilniejsza podobno są jeszcze bardziej mocne, ale mimo to paliliśmy się zdrowo byliśmy bardzo brązowi zresztą widać prawdę, więc nie nawet się obnaża to studia to i tak słuchacze tego nie zobaczy, ale pomiędzy tą częścią ciała, która nie była opalana tą, która była może dla nas zerwiemy na chwilę, gdy różnica koalicja wzmacnia tutaj nasza komisja zbierze się, żeby daleko Rosja jeszcze rozumiem, że się po sile albo przynajmniej dzisiaj żywa dzisiaj po prostu Szanowni państwo było tak pysznie, że ma w ocenie doszło nawet jakiś takich Marek chce do ekscesów tutaj jakieś gesty takie widzę 2 koleżanki Karina Zuzia najpier w zderzyły walce o kiełbaskę, który za chwileczkę powiemy później po prostu tak się tymi zdrajcami rzuciły na kiełbaski, że widelce się czy piły nie mogły się rozstąpić oczy, ale to musi, żeby było sprawiedliwie muszę powiedzieć, że pan Cezary miał aż 2 widelce w ręku i raz granica Towarzystwa, ale boję po prostu z troski, bo jak bardzo obawiałem się, że po prostu dziewczyny zrobią krzywdę i postanowiłem wkroczyć w odpowiednim momencie jako wkroczył tacie ruszyłem i 2 widelcami, broniąc z 1 strony jak rozwód przypuszczam, że taka walka będzie tam przynieść jeszcze w Polsce mam to w domu o materiały serwer pan od lekcji wszystko to co przyniosłem to jest taka bardzo typowa arabska egipska kiełbaska nazywa się mer gest i jest to kiełbasa grubości małego palca, czyli taka cieniu silnika bardzo nadają się grubości bada tak jest tylko Kabanos, jakie słyszany to jest twardy ty to takie Baska jest miękka, bo ona też kiełbaska badania baraniny z przyprawami różnymi układana takiego pięknego ślimaka, żeby ten klimat się nie sprostował to jest spięty nie taką drewnianą lub wykałaczką i noc na różne sposoby można przyrządzać jak Robbie tak jak pokazywali mi kucharze tylko nie w Egipcie i a w Tunezji, bo w tamtym kraju w Tunezji też się chyba w większości krajów arabskich mer gest jest i pod marzyłem ją na Oliwie Oliwa była z przyprawami z obu stron tak na lekko rumiany na złocisto i potem już tylko kraju jest uważając, że nie jest jeszcze tego drewnianego Kołecka, którą nas tutaj groziło, ale daliśmy radę, a propos kiełbasy pozdrowienia od słuchaczki, która także, mówi że biała kiełbasa w czerwonym winie udało się wyśmienicie smakowały świąteczne pośrednikom bardzo się jeszcze zresztą nie miałem wątpliwości, ponieważ tą białą kiełbasę robimy bardzo często zresztą proszę państwa wszystkie przepisy, które na naszej antenie w naszej książce są podawane są przedtem przez nas wypróbowanych metod robimy, bo uważamy, że nierzetelne było podawanie przepisów, które skądś tam ze świata przywiozłem i bez wypróbowania podawać a jaki rezultat nie wiadomo sami sobie państwo Eksperymentuj to nie byłoby przyzwoite w związku z tym najpier w robimy sprawdzamy jak to wychodzi, jeżeli czasem nie najlepiej to staramy się przepis zmodyfikować, jakim jest pewność, że będzie dobry tego publicznie podać jakieś eksperymenty kulinarne w czasie świąt czy drażni ją do roboty te potrawy, których żeśmy mówili, czyli u nas był jako główne danie był Indyk pieczony, który jak się bardzo długo w takim piekarniku, bo my mamy na wsi piekarnik, który nie ma tak wysokich temperatur jak piekarniki w Warszawie w związku z tym piecze się w tym piekarniku dłużej i to przynosi dobre rezultaty, zwłaszcza przy takim wielkim tak jak Indyk on w naszym domu te indyki najpier w są smarowane albo mocno czystą wódką albo nawet spirytusem wzrost formy z rozpuszczonym cukrem i smaruje się całą tuszę indyka i to na parę godzin przed włożeniem do piekarnika to mięso nabiera smaku, ale poza tym kruszeje, nawet jeżeli to nie jest indyjska, która ma z natury delikatniejsze mięsa Indyk to i tak mięso jest delikatny i dobre nabyło oczywiście 5 rodzajów mazurków, które żeśmy też wypróbowali był makowiec były 2 gatunki śledzi i pełną wędlin biała kiełbasa i kiełbasa zwyczajna pieczona schab rolada z boczku najlepszy my wracamy znowu tym razem nad Narew dopuści białej zamiast wybrać się do końca natomiast zaraz po ten mecz jesteście wspomina o tym, Energę do Merkel jest rzeczywiście także giganci można robić tak to wtedy jest jeszcze delikatniejszy on troszkę takiego zapachu baraniego z tym, że nie wszyscy lubią ja lubię mnie to smakuje, ale tam w tym mieście też są jakieś nigdzie nie mogłem znaleźć, jakiego typu działań do tego mięsa dodają, bo tam są też działa to naprawdę bardzo dobre, ale wróćmy teraz do miejscowości, w których byliśmy to jest państwo jak sądzę dobrze znacie 7 ze słyszenia pewnie albo z filmów z mapy zwycięstwa na pewno tam była miejscowość nad morzem czerwonym, gdzie mnóstwo Polaków przyjeżdża na wasze Hurghada, a myśmy byli jeszcze ponad 200 km na południe od Hurghady w miejscowości przyjęte śmieszne mówić o miejscowości, bo tam żadnej miejscowości nie ma, a nazywa się to Marsa Alam ma no i ta Marsa Alam to wygląda w ten sposób jak na dla tych baliśmy, bo dzień samolot leciał i po tam 4 godzinach 4 , 5 godziny lotu pilot zapowiedział, że zbliżamy się do lotniska ja siedziałem przy oknie patrzę Matko Boska gdzie jakie lotnisko, jaki miasto nic nie ma jest na moje okno parę tysięcy kilometrów kwadratowych pustyni rzeczywiście lecieliśmy nad pustynią i nagle wynurzyła się lotnisko, które stało wybudowane zostało na pustyni nic dookoła żadnych domów żadnego miasta wysiedliśmy lekko z PSL i tam pod lotniskiem stały już samoloty NSA autobusy i jest tego naszego samolotu wysiadła sama duża grupa Polaków, którzy tam lecieli każdy siadał do innego autobusu do różnych hoteli żeśmy byli po rozdzielanie każdy wynajmował sobie takiego, który chciał, ale inny samolot tam sporo tych samolotów przyleciało wysiadali głównie Włosi okazało się, że to jest ulubiona miejscowość ona istnieje w 2 czy 3 lata dopiero Włochów jak Włochom o tej porze roku jeszcze u nich jest nie za gorąca chłodna owo i są spragnieni właśnie gorącego słońca to jeżdżą tam nad morze czerwone i te autobusy dowożą pasażerów każdego do innego hotelu to wygląda tak tam co 1015 km co 20 stoi taki kompleks hotelowy dosyć duże te hotele są takie jedno właściwie czasem dwupiętrowe nie więcej pawilony na pięknym terenie na plaży nad samą wodą na samym morzem ale, żeby później zniżkę można skakać niemalże do, jeżeli człowiek umie się tak odbić od dobrze prezentującego Matera materaca to co prawda do morza nie doleciał do basenu na pewno, bo tam oprócz tego, że jest to morze czerwone, które nawiasem mówiąc to jest kłamstwo, bo ona nie jest wcale czerwone etyka jest kompletnie zielony nad morzem będzie turkusowe niektórzy twierdza, ale nie czerwone i do następnego hotelu znowu tak kilkanaście kilometrów natomiast, jeżeli ktoś wyobraża, że może pójść na spacer albo do miasta to niema miasta nie ma pan spacer może być tylko wzdłuż plaży, bo w przeciwną stronę na to, że znowu jesteśmy na pustyni, na której nic nie ma też pies pustynia taka piaszczystą kamienista i w odległości to trudno ocenić jak takie pusto, jaka odległość ile kilometrów, ale w odległości kilku może kilkunastu kilometrów lekkie Górki i tyle jest trzeci skazany na o ma pan ani się na kąpanie się, ale po to, myśmy tam pojechali i coś co przeżyłem po raz pierwszy zaraziłem się tą chorobą i myślę, że będę chciał co roku pojechać, żeby Rafa koralowa oglądanie życia na rafie koralowej to jest coś fascynującego wspaniałego myśmy spędzali rano 4 godziny regularnie przez 7 dni czy 8, które tam żeśmy spędzili na plaży kąpiąc się opalających jak powiedział na smarowanie tam pięćdziesiątką, ale także pływając nurkując i niekoniecznie sam nurkować z butlami z tym sprzętem takim Super hiper, który prawdę, więc warto, bo wtedy można zejść na głębokość kilku metrów i dużo lepiej jak nie opowiadali ci, którzy tak nurkowali zobaczyć co tam na tej trasie jest co żyje, ale można też tak jak ja, czyli mieć maskę czy znajdę żony tak i płetwy, więc zanurzyć się albo można założyć właśnie twarz, ale też były takie maski z takimi bajkami można było się zanurzyć tam pół metra no może metr, bo woda jest tak słaba, że bez obciążenia jak niżej nie zajdzie nie ma siły, a taki zawód tam na tej fali się zamykał, a i tak mimo tych zamknięć Enea goście mają napił się trochę tej morskiej wody, ale smaczna była warto było się poświęcić no bo takiej ilości różnokolorowych i różnych kształtów ryb jak żyć nie widziałem na żadnym filmie przyrodniczym nawet nie wie nie wyobrażałem sobie, że takie ryby mogą liczyć na jego posesję unosić się na powierzchni z głową skierowaną do parć i tarasach, która akurat przy tym hotelu, który myśmy mieszkali wyrastała, jakby Splash z piasku plaży i także zrobiło się 2 kroki w wodzie już nurkowanie i mamy rafy natomiast te koralowce ja zawsze tutaj mówię, że nie jestem najlepszy w określeniu kolorów i tu nie potrafiłbym żaden sposób, bo to było takie dziesiątki różnych kolorów były jak zobaczyłem, że coś taki piękny różowy potra w bliżej nie to fioletowe SM jeszcze jakiś cel złudzenia optyczne być może to, o czym jeszcze, a przed audycji rozmawiali, ale to było fascynujące Niemiec na tym, że tam także były żółwie i to żółwie takie jak myślę, że 1,5 m średnicy taka Skorupa gigantyczna to zawodowe żółwie też łowie tak zły pały na ludzi pływających, jakby tylko się wypatrywałem szyszki, który to jest amator zupy żuru białej, żeby go w odwecie spróbować też bardzo dobra zupa udział w bardzo dobre, ale nie można tego powiedzieć, bo ja myślę, że wtedy była gryzły nam to udowodnienie one w ogóle nie reagują na to i nie ostrzegali nas ci, którzy tam na plaży ratownicy są, bo jest ich sporo, że tam jakieś zagrożenie bywają takie okresy, ale nie wiem czy to na wiosnę czy raczej na jesieni, kiedy pod dopły w mają takie całe ławice medius i to co prawda na nie gryzą, ale za to pieką i mają taki jad, który rzeczywiście bardzo szkodzi jest bardzo pikantny i zostawia ślady czasem nawet na zawsze, jeżeli się, ale tym razem medal nie było, więc bezpiecznie byśmy pływali w drugiej części dnia po krótkim rogu odpoczywał też nie spacerowaliśmy po plaży bo gdzie indziej nie można też, obserwując życie ja robię zdjęcia moim blogu, czyli blogu gotuj się w internetowym wydaniu polityki będą zdjęcia, bo tam nasze ja nagle zobaczyłem, że takie różnego kształtu nieduże muszelki no wielkości byśmy dwuzłotówki pięciozłotówki Góra jak ja idę to wszystkie leżą spokojnie jak ja stanąłem, żeby popatrzeć co się dzieje nad morzem to nagle zobaczyłem, że wszystkiemu wszelkich rozbiegają to są kraby Pustelnik i które jak wiadomo szukają pustych muszli po to, żeby do nich leszcz i zamieszkać sobie wynajmują sobie mieszkanko myśmy tylko byli przez wrażeń tak byliśmy bardzo ciekawi jak taki krab podrośnie to jakoś z tej muszelki wyleżeć, żeby znaleźć sobie większą, ale aż tak długo żeśmy tam ich nie obserwowali natomiast parę zdjęć Pustelnik zrobiłem, ale teraz trzeba powiedzieć jeszcze aha ten jak przez całe doby człowiek nie spędzi na plaży no bo mimo tej pięćdziesiątki kremu to mnie też, by to było zbyt jadowite słońce, więc popołudniami wieczorami po prostu czytaliśmy w ciągu 7 dni przeczytałem w 1000 stronicową historię Francji, którą napisał pan Aleksander Hall bardzo interesująca książka, aczkolwiek momentami irytująca, ale jako, że nie jest to program o książkach to, że na tym zakończymy mieliśmy ze sobą drugą bardzo grubą książkę zupełnie innej dziedziny, ale też ciekawą rosyjskiego historyka o kogo nowa biografia Trockiego najmniejsze, kiedy ja w historii Francji dojechałem do rewolucji francuskiej, a Basia w biografię Trockiego rewolucji październikowej wymienialiśmy uwagi i okazało się, że wszystkie rewolucje 1 z drugiej czerpią wzorce są naprawdę bardzo się po prostu ze Stalinem Leninem w Londynie tam obradowali pierwszej Międzynarodówki jakiś tam, ale pierwsza z troski się wtedy ze Stalinem spotkanie przypadli sobie do gustu no Stalin trackiego siadła wystawił wysadził bardzo sprawnie, ponieważ Trocki dosyć często chorował i siedział w Soczi, gdzie partia skierowała na leczenie i w tym czasie umarł Lenin i Stalin wysłał do carskiego natychmiast PESEL pogrzeb jest jutro nie zdąży wrócić lepiej się wykuruje to tamten naiwniak został pogrzeb był 3 dni później, więc zdążyłby na ten pogrzeb i tu się zaczął schyłek kariery pirackiego wszyscy zobaczyli, że nie przyjechał na pogrzeb Lenina to zrozumieli o to znaczy idzie w odstawkę i tak też stało no dobra wracajmy na władze Rewala właśnie tu i porozmawiać naprawdę 1, więc liczyłem na to, że po raz drugi, bo byłem poprzednio no wiele lat temu w Tunezji, gdzie kuchnia ta miejscowa arabska tunezyjska bardzo nam się podobała, że tutaj też będziemy mogli jadać, bo podejrzewają, że w hotelu, bo to był taki dosyć wysokiej klasy hotel, że będzie osobna kuchnia tak tzw. Europejska osobno dla amatorów kuchnia egipska arabska niestety niczego takiego nie było od czasu do czasu podawano takie rzeczy, jakie bez kamer gest albo różne warzywa, a czasem była baranina z grilla raz jadłem wspaniałą rzecz wątróbkę Baranią z grilla była naprawdę to były delikatesy bardzo dobre to była tak jak robią to miejscowi natomiast wszystko inne to była głównie kuchnia włoska podziałem większość na tak wypoczywających to Włosi w kuchni szefem kuchni był Włoch, którego tam poznałem, ale ta kuchnia włoska była z takimi poważnymi wskazaniami, ponieważ on miał pomocników wyłącznie miejscowych arabskich w związku z tym to była taka włoszczyzna ze wskazaniem na od Chyły na odczyt na odchylenie nie prawicowe lewicowe tylko egipskie, ale to nie było złe w gruncie rzeczy na świat mnóstwo warzy w mnóstwo owoców nasza pomarańcze, które wyglądały paskudnie były takie sprawy stąd korkową jakieś takie nierównego kształtu jak pierwszy raz się do nich zabierałem po obiedzie, żeby sobie na deser, a słodycze były klasyczne arabskie w związku z tymi istnienia poniesie widziałem, że to ocieka słodkimi kremami pachnie i różnymi olejkami aromatycznymi i do tego jeszcze widać Boży robione jest na Oliwie i tłuste musi być niepomiernie, więc tego nie jadłem natomiast owoce tak była pasji Flora, czyli po polsku mówiąc męczennicy męczennice jadalna bardzo dobre to w kształcie taka przypomina Gruszecka w środku ma mnóstwo takich pestek, które SA wyrzucić sam ten miał już bardzo dobry, ale najlepsze były pomarańcze, jaki obrało tą brzydką skórkę to już zapach mówił, że to co w środku to musi być dobre i rzeczywiście tak cudownym smaku pomarańczy u nas, chociaż mnóstwo się teraz tego sprowadza tych owoców cytrusowych to tak dobry nie ma rzeczywiście jednak się sprawdza kawał drogi tak jak do Polski to na ogół zbiera się owoce tak nie do końca dojrzałe, żeby dojrzewały w transporcie i to trochę psuje smak były świeże codziennie zrywane za każdym razem świeżutką dojrzały to było fantastyczne można było też picie w postaci soku bardzo dobre mnóstwo warzy w bardzo dobre warzywa niektóre, których nawet na wsiach tam były warzywa, które w Polsce są bardzo rzadkie ketmia, a to jest bardzo dobre to przypomina takie strony ski fasoli to się kroi takie odcinki marzy n p . na Oliwie marynujemy w bardzo dobre warzywo i potem przeczytałem o tym, że to było warzywo znane już bardzo lubiane i w starożytnym Egipcie ketmia tak kwietnia, która ma jeszcze inną nazwę ketmia jadalna po ich niemą, czyli w języku Arabów egipskich nazywa się go MO Gromu pojemnika nie znałem hibiskus oto hibiskus tak kwituje tam kwiaty hibiskusa można było pić herbatę i fiskusowi ja oczywiście nie pijam tylko herbatę czarną listę ciasto natomiast kwiaty hibiskusa systematycznie mieliśmy się w sypialni, ponieważ tam jest obyczaj że panom sprzątającym pokojach ściele łóżka daje się napiwki jedno dolarowe na ogół banknoty co do, a pan mówi o boksie tak okroił to zresztą okres fajna, bo ona strzelby taka śluza wata bardzo bardzo bardzo takie małe to ja to proponują takie jedno, ale wcale nie takie małe, bo tę stronę są dosyć dla autostrady od eksperymentował z okrąg Czyńska niejadalną jak byłem w Kanadzie ostatnio i krewetki właśnie krajach się dużo różnego rodzaju przypra w i określa pokrojona w plasterki ochrona to tak jak gdyby Górecki 16, jaką mają takie i ta okradziona w czasie smażenia wiele tak taki lekki śluz to bardzo fajny śluz to świetnie smakuje się cała potrawa robi taka gulasz owa to przecież na przekrętach krewetki oczywiście też tam duże ilości nowe wiadomo jak nad morzem czerwonym to mnóstwo ryb i ryby przyrządzają bardzo dobrze i to jadłem zarówno ryby gotowane jak i ryby we free turze przepyszne, ale także ryby pieczone na grillu świetne i to niestety nigdzie nie wymieniali naz w tych ryb także nie wiem co jadłem wszystko było 1, jakie kolory w wszystkie były miały białe mięsa natomiast były ryby, które po prostu już ile tak leżały na 3 zupełnie nie wie co to, ale były też ryby wielkości do rady, czyli takie jednoosobowe porcje, ale nie przypominające kształtem do rady, więc niewątpliwie dorada nie była, ale coś takiego podobnego naprawdę pyszne bardzo dobre na dodatek były to ryby miały tę zaletę, że nie były przesadnie ości te, więc nie było strachu to, że się po zasmakowała panu kwietnia jadalna zwana okrąg po to jest przepyszny warzy w tak tak, że reprezentowali państwa tam będzie to zdecydowanie polecam właśnie pojadą będzie miał swoją i tak jest teraz się ogłupić ta zaś, jeżeli chodzi o kraje typu tam wielka Brytania czy Ameryka Północna to wszelkiego rodzaju takich arabską lub nawet orientalnych marketach to można bez problemu znaleźć, ale żony sprawa jest bez wątpienia sam to widziałem, aczkolwiek nie kupowałem w sklepach z żywnością orientalną azjatycką arabską w Polsce, ale bywa także różnych takich wytwórni z lepszych czy dobrze zaopatrywanych w sklepach warzywnych w delikatesach takich typu Bomi czy, a ma czy Piotr Paweł, a to tam się znaczy to nie znaczy, że Jacek pójdzie to on za każdym razem dostanie, ale bywa po widziałem dzisiaj w naszej książce elektronicznej książce kucharskiej przybędzie już są 3 nowe przepisy to jest krokiety z fasoli to się nazywa ta mija bardzo dobre oraz będzie kebaby z mielonej baraniny i do tego kebabu SOS jogurtowy Toya szybciutko teraz myślę, że to właściwa pora, żeby państwo zanotowali jak zrobić ten kebab pisarz pół kg mielonej baraniny cebula jajko tusza będzie, że na jak znam go stan naszych rodaków to woleliby, żeby to baraninę nie była zbyt aromatyczna na to po prostu kupujcie państwo jagnięciny i ten taki kawałek jagnięciny albo uchodźca, bo łopatki, bo one są dobre do zmielenia trzeba oczywiście wyciąć wuj mięso zmielić i powtarzam dalej cebula jajko 2 łyżki oliwy 12 pieczarek same kapelusiki Strąk czerwonej papryki 12 cebulek Szarotek w 2 Ząbki czosnku łyżeczka tymianku świeżo zmielony pieprz sól mięso wymieszać z jajkiem posiekaną drobno cebulą roztartym w prace czosnkiem doprawiamy solą świeżo zmielonym pieprzem tymiankiem i potem z tego formujemy takie kiełbaski no 5 centymetrowej długości grubości 1,5 cm jak gruby paluch nakładamy je na rodzynki i przegramy te kiełbaski kilka ich na taki rodzynek na czekamy na takie przypadki mogą być drewniane mogą być metalowe przydzielamy je kapeluszami pieczarek cebulką tymi małymi sza lotkami i kawałkami, bo paprykę należy pokroić w kawałki smarujemy oliwą całe te też szaszłyki ogłaszane i pieczemy na ruszcie i teraz do tego jest można to jeszcze już bez niczego tylko kawałkiem pieczywa albo ryżem, ale jeszcze lepiej jeśli do tego robimy SOS jogurtowy takiej pojemnik jogurtu 150 g 350 ml mała cebula szczypiorek Strąk Zielonej papryki świeżo zmielony pieprz sól jogurt wymieszać w miseczce jest bardzo drobno posiekaną cebulą oczyszczonym tych ziarenek nasionek i drobno posiekany Strąk papryki posiekanymi drobno Sieńko szczypiorkiem i to wszystko doprawione solą do smaku nie za bardzo chwalić ich świeżo zmielonym pieprzem taki jogurt wymieszany bardzo dokładnie stawiamy na 1,52 godziny do lodówki to powinno być bardzo zimne, żeby z tego ostrzegło przed podaniem na stół najlepiej wlać do małych miseczek w zależności od tego ilu gości będzie przy stole, żeby każdy gość swoje kiełbaski swoje kebaby mógł maczać swojej setce to rzeczywiście znakomite brzmi wspaniale próbowałem taki podobne rzeczy w twarz myśli pociekła tak, że są doskonałą tam tej części krajów arabskich w Afryce jest kawa troszkę się zapomniał jak nie smakowała kawa Tunezja to mi przypomniał, że rzeczywiście wtedy też zachwycałem, że taka dobra ja uważam, że naprawdę prawdziwą cudowną kawę pija się tylko we włoszech w Południowej Francji i Hiszpanii, ale tam w Egipcie też na, bo przecież kawa pochodzi z tamtych okolic co prawda nie Egiptu, ale Abisynii, czyli z Etiopii dzisiejszy jedno to jest tuż-tuż graniczy te kraje i to tam też pamiętam kiedyś pewnie tej opowiadałem jak to pewien pasterz nie mógł sypiać pomocy bo, bo jego kozy w finałach hałasowały tak, bo finały ziarna kawowego to zobaczył i sam zaczął próbować to stamtąd taka pochodzi w Egipcie kawy pije się bardzo dużo i to wzorem Włochów film, ale złożę malutkiej dla mnie wzorcem smaku we wszystkich są kucharze i barmani włoscy, bo jak wiadomo uwielbiam włoską kuchnię 1 z filiżanek kach malutkich nawet nie trwały tam jest 1 łyk tej kawy jest nas solistą czarta gorąca ja bardzo słabe, bo kawę lubię, żeby była słodka i naprawdę myślę, że nieboszczyk jest w stanie postawić na nogi jest tak fantastyczna do tego w drugiej szklane chce lodowata woda, żeby popić półek czy trwałe i wody, więc takiej kawy można wypić mnóstwo jedyny mankament to oczywiście wiecie państwo w ciągu 8 dniowego pobytu to wszystkim, którym się opowiada jak to tam była to robi się trochę zawiść nie jest takim się ten ma życie nędznie nie jest także nie ma kolców w tej róży są są jakieś kolce pierwszy na wie pan panie Czarku zje jestem inny cała moja rodzina żona ja i inny inni członkowie naszej rodziny jesteśmy ludzi winnymi bardzo lubimy dobre wina jak wiadomo w krajach arabskich Koran zabrania pić wino, ale oczywiście dla turystów wina są robione zresztą Południowej w południowym Egipcie wtedy tam nad Nilem są winnice i powiedziano nam, że oczywiście wina jest dostępne, zwłaszcza że przez głosi prawda to jest pocieszałem 701 to właśnie uratują nam życie to była klęska pierwszy raz w życiu piłem wypił najpierw zamkiem były ryby, więc zamówiłem białe wino i pierwszy bieg na nie wypadało tak siedzieć przy stole tam pełno ludzi i nagle pluć, a więc ten pierwszy łyk połknąłem kieliszek odstawiłem więcej prób z białym winem nie ponawiał Lem czegoś tak ohydnego dawno nie miałem w ustach pomyślałem dobra to białe jest takie kiepskie to może będzie czerwone miałem trochę racji, bo było lepsze już można było je połknąć, ale było wstrętne w gruncie rzeczy jestem 7 tak nie jestem w tym stadium alkoholizmu, żeby niemoc wobec obyć się bez procentów wino ma podkreślać urodę tego co jem ma być czymś w przepysznym no to wolę się obyć smakiem IC wyobrażać co w mojej winie Arce w Warszawie i na ślad leży czeka na nas, a opinie na jakieś inne tam o alkoholowe specjalną tam specjał alkoholowe wszystkie miejscowej produkcji, więc piwo Piwosze twierdzą, że jak czujek tak się zaś weźmie to weźmie wypije to pisarze no też niedobre produkcja alkoholi i to nie jest ich może nieumyślnie naraził produkują ich niewiedzę na ten kraj każdy, bo to nie jest tak, bo różnych tam Hilton Sheraton ach, i innych hotelach są alkohole importowane sprowadzone prawdę, więc nie wiem skąd, bo nie sprawdzałem tego posiedzeniem butelka czegoś tam i to wcale nie żadnego luksusowego kosztuje najtańsza 500 USD przypominają, że to właśnie czy to warto poświęcać zdrowie życie płata, żeby te kupić jeszcze w dodatku nie miałem zaufania do tego, że to wino było dobrze transportowane dobrze przechowywane, bo to nie jest kraj Winiarski na to, że z tego zrezygnowali, ale to był ten jedyny kolec, który nas przez cały pobyt uwierał reszta była rzeczywiście bardzo psiak kwatery hotel był bardzo dobry 3, ale się nazywał we wszystkich katalogach to jest te hotele najlepsze są pięciogwiazdkowe, ale w systemie europejskim takim normalnym, a ja myślę, że tak 323 ,5 gwiazdki, by zdobył bardzo przyzwoity piękne pokoje duże bardzo ładne łazienki czy Szczecinka pościel sprzątane fantastycznie z pięknym balkonem z widokiem od razu poznam może nie wszystkie okna są skierowane na to ładniejszą stronę, czyli nad morzem rośnie kilkanaście kilkadziesiąt palm i piękna zieleń czerwonego morza ładnie wygląda także widoki starty były fajne na pełne bezpieczeństwo jak ktoś chciał to mógł nawet się odbywały też dyskoteki więc, gdybyśmy zamykali okna w swoim pokoju, bo trudno było zasnąć, a tutaj też jeszcze 1 taka taki koloryt lokalny, bo chodziliśmy dosyć wcześnie spać i o czwartej rano regularnie budził nas muezin, który zmienia retusz pobliskiego śpiewał tylko byłem zdziwiony, bo nie sądziłem, że to aż tak długo nie pamiętałem tego z poprzedniego pobytu pół godziny śpiewał niektórzy bardzo na to narzekali, a my nie wprawdzie budziliśmy się od czwartej po wysłuchaniu pełną rezerwy Zobacz tam żeśmy sypiali, bo tamci akurat wracali, więc narzekali również kładli dyskoteka się do czwartej i potem spaliśmy do godziny ósmej do śniadania, a na śniadania, bo nie mówi jeszcze coś o nadaniu były to bardzo dobre były różne rodzaje fantastycznych jogurtów rzeczywiście był świetny i wielką przyjemnością z tym, że ja najbardziej lubiłem też jogurty naturalne, a nie albo było jest mnóstwo amatorów i jogurtów z różnymi owocami to tam mogli wybierać przebierać rzeczywiście to było bardzo dobre, a owoce morza bywały często takie co zostało czasu nie to właściwie codziennie można było, ponieważ tam był tzw. świecki bufet, czyli zastawione stoły sałatkami przekąskami i stało tam 56 kucharzy w takich przy takich stanowiskach, na których albo grillowaną albo smażono albo robiono we free turze i stały też naczynia z różnymi pod ogrzewanymi rzeczami człowiek przechodził z talerzem mógł zjeść taką klapę, bo to wszystko było tzw . w systemie tzw. all inclusive, czyli wszystko co jest na miejscu to jest twoja dyspozycja ktoś, by miało apetyt Gargano liczny na to mógłby opuścić hotel, który w ruinę, ale nie sądzę nie widzę, chociaż z apetytem poważnych ludzi tam widziałem, ale nie widziałem nikogo takiego kto by zjadł tyle ile bohaterowie książki rap legat aż tyle nie, ale to wszystko było rzeczywiście bardzo dobre po pierwsze, świeże natomiast chciałem powiedzieć jeszcze, bo dzisiaj byłem w tej restauracji warszawski już skończmy z tym morzem czerwonym wracajmy nad Wisły dzisiaj byłem na takim pożegnalnym obiedzie mój chrześniak staram to do widzenia Tomaszu wyjeżdża jutro był w Polsce przez święta odwiedził swoich rodziców swoją w trakcie ze swoją niezwykłej urody córeczką miką, która jest pół Polką Japonką ta mieszanka dała rzeczywiście świetne rezultaty i byliśmy na tak jak mówię na pożegnalnym obiedzie z Tomaszem bardzo fajnej restauracji, w których jesteśmy jeszcze nie mieli okazji tutaj rozmawiać nazywa się esencja smaku przy ulicy gdańskiej jak politycy już dawno dawno temu opisałem to bardzo lubię to jest lokal z klimatem każdy i to jest na Mokotowie prawda to co jest tutaj istniała taka jak bardzo bardzo blisko okresem prowadzi to para ludzi, którzy są szalonymi restauratorami kucharzami robią to z wielką frajdą jest wielką pasją wymyślają potrawy różne zmieniają w dodatku karty dań, a że nigdy nie wiadomo co się stanie mienia w czasie ma zamówi zmianie nie przyniosła niczego innego się też może zdarzyć, ale wtedy przyniosą jeszcze lepsze niż 3 w Mar, ale oni Carte zmieniającą miesiąc natomiast otrzymują tylko jedno danie jak dzisiaj powiedzieli na stałe to jest taka marynowana polędwica podana w stylu japońskim odrobinkę świeżo startego imbiru to taki z odrobiną świeżo także wyciśniętego czosnku z marynowanymi cebulkami parkowania tak tak tak dobry bardzo dobra fantastyczne i ta polędwica jest przedtem marynowana w sosie sojowym winie Imielin z różnymi innymi dodatkami, których nie pamiętałem, mimo że zapytałem nimi oczywiście zapowiedziano to jest z fantastyczny bardzo takie delikatesowe danie bardzo dobry ja zjadłem dorsza na soczewicy, który mi bardzo mi smakowało bardzo dobry, ale druga potrawa, którą zlekceważyłem niepotrzebnie, ponieważ była wyłącznie warzywna IT upły w popatrzyłem na to w karcie to były gotowane buraki z różnymi innymi warzywami serem feta i pieczonymi ziemniakami to wszystko razem ładnie się komponowało na talerzu, ale jak mi wasza pozwoliła spróbować to, gdyby nie to, że swojego dorsze zjadłem to mniej bezwstydnie cynicznie zaproponował zamianę to było rzeczywiście wspaniałe bardzo dobre bardzo także no i inny esencja smaku ma też jest dla mnie jedno zalety jak niewiele restauracji w Warszawie podaje rzeczywiście dobrą kawę z ekspresu co jest w naszych warunkach w naszym kraju dosyć rzadkie, a tutaj jest zawsze natomiast by zaczęła mówić o wystroju tej restauracji jest taka moda od pewnego czasu mnie nawet się podoba, że nie to, że wszystkie meble są pod 1 z tych, które zrzesza wszystkie takie samy każdy stół jest inny każde krzesło jest inne od paru lat w niektórych lokalach ta moda wart majątek na początku patrzyłem na to z pewnym takim zdziwieniem, że tę taki bałagan nieporządek, a potem jak tam już zaczął bywać częściej to polubiłem, bo to w tak nadaje pewną taką domową atmosferę zresztą obsługa tej restauracji też świetna doskonale zna się na kuchni wiedzą poza tym tam z wyrobiła się bardzo szybko stała publiczność przychodzi bardzo wiele osób, które są znają się już z kelnerami kucharzem właścicielka restauracji i atmosfera jest bardzo towarzyska bardzo fajnie w dodatku kelner, który nas obsługiwał szybko orientuje co można goszczą, z którymi rozmawia zaproponować co im zdradzić co poradzić jest jest troskliwy, ale nie nadopiekuńczy, bo czasem nadopiekuńczość kelnera źle wpływa na mój apetyt zresztą wiele osób tego nie lubi tutaj wszystko pod tym względem było bez zarzutu w normie i nie tylko mój chrześniak i jego rodzice i my byliśmy zadowoleni z tej kuchni, ale także najmłodsza siedząca przy stole, czyli Mika, która też wielkim apetytem specjalnie dla niej był zrobiony naleśnik z jabłkiem, a potem takie danie czekoladowe była warstwa białej czekolady krem z białej czekolady czarnej czekolady solarnymi ciasteczkami oraz Lepperowi nie dostałem na spróbowanie ani okruszka bo zanim się obejrzałem to znika jej tatuś Tomek zjedli wszystko ze smakiem także jak podbijanie pamiętają, bo to restauracje opisywałem 1 , 5 roku temu nie bardzo pamiętam, jaki jesteśmy jej przyznali dyplomację MAK jest kami, ale potem żeśmy inne stwierdzili, że z 4 i absolutnie na to zasługują bardzo dobre ma dzisiaj dużo pyszności naszych audycji i i te rzeczy, które pan zajadał nad morzem czerwonym to co pan dzisiaj przymusową także to co pan się udało skosztować wczoraj tak nie dzisiaj nawet dziękuję bardzo serdecznie pan Piotr Adamczewski były opowiada dzisiaj o swoich przygodach nad Wisłą i nad morzem czerwonym radio TOK FM pierwsze radio informacyjne Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: KUCHNIE ŚWIATA

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Skorzystaj z 40% rabatu w jesiennej promocji. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i słuchaj wygodniej z telefonu!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA