REKLAMA

Kulinaria azjatyckie

Kuchnie świata
Data emisji:
2011-02-23 07:20
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
21:44 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
Cezary łasiczka program Owczarek studia pani Anna Frączek absolwentka stosunków między kulturowych na wydziale orientalistyki Uniwersytetu Warszawskiego dzień dobry Witos witam wszystkich bardzo serdecznie pani życie spędziła 9 miesięcy w Wietnamie, a telefonicznie Konrad Godlewski publicysta znawca Chin dzień dobry czas, że wbre w wczoraj artykuł w Gazecie wyborczej powołujący się na wywiad z osobą, która rzekomo planuje otworzenie w Warszawie takiej prywatnej restauracji, Rozwiń » które będą podawane psy koty daje oczywiście 99 % Polaków wyraziło oburzenie z tego powodu ja podejrzewam, że to jest taka mała prowokacja, która miała zamiar wypromować ten portal, ale zobaczymy czas pokaże Konrad Godlewski wiem, że był bardzo zadowolony, kiedy dowiedział się, że być może powstanie restauracja, które będzie mógł spróbować psa kota, bo taka jest pokazać naszą kuchnię kuchnia Polska jest ciekawa jest monotonna żmudna trochę takiego, czego w Portugali na pewno nie zaszkodziło ani nie miałby żadnych takich nie umie w kulturowych moralnych religijnych ograniczeń, żeby te biedne pieski kotki, które tak ładnie się rozpatrzono i mer dają już niemal dają z bankami zajadać, jeżeli tu można mieć jakieś ograniczenia to w zasadzie tylko kulturowe, dlatego że nigdzie nie jest napisane ach, że rząd, że zupełnie wolną jeśli nie jesteśmy zgodną z polskiej kroniki tego nie zakazuje nie ma żadnego tabu kulturowego w ogóle bardzo ciekawe pytanie, skąd się działo, że zimna na mapce jako tak szczególny sposób patrzymy, że personalizm wiemy sromotnie, bo kiedyś próbowałem obszar, jakim skutkiem chciała bowiem akurat to nie jest nie jest jakiś wyjątkowy przyznał, że w ogóle jest drapieżników nie jest dobrym miastem dużo smaczniejsze mięso dzielą rośnie może, czyli piasek niesmaczny łączy, bo ciekawy mogę być tak spróbowałem wiem wiem wiem jednak jest smak miast tak lepsze jest jednak kawał 9 albo wieprzowiny, a jak smakuje piasek kurczak nie nie ma dużo takich cięższe aromaty, dlatego że ziemię również zwierząt mięsożernych jest dużo bardziej przez przesycone różnymi hormonami ma taki mocniejszy aromat bardziej łukowate ustaw kota kota nie próbowałem, ale spróbował byś to dlaczego pani Anna Frączek pani próbowała jakieś takie bardziej egzotyczne zwierzęta jak kot czy pies akurat kota psa nigdy nie miałem przyjemności ważnym czyje akurat nie mam jakiś kulturowych przeciwwskazane jedzenie psa kota natomiast nie mogłem przemóc zawsze wychowywał się wśród psów tak trochę dziwnie byłoby mi wśród kur w środku no gdzież tam biegały tylko prawda inaczej się patrzy na kurę, która oceni poza tym burki moim prawda, którego trzymał w domu i wychowywano szczeniaka zawsze gdzieś były tam dalej mnie nie miał takiego kontaktu z kotem państw sami się wydaje, że mamy większy kontakt taki psychiczny natomiast czemu nie no dużo osób z moich znajomych próbowało psa widziałam też jak mieszkałam w Wietnamie wielokrotnie na bazarach czy grillowane czy czeki, iż prawda wędzone kawałki psów poszatkowane w całości bądź kiedyś nawet mój sąsiad Wietnamczyk sobie grilla przyrządzał pieska, więc na nie razi mnie to natomiast jakąś panią, żeby tego pieska tak, a może trochę, ale jakoś nie mogłam się przed jak teraz była nie w Wietnamie mają specyficzną raz to nie są wszystkie psy ani nie jedzą wszystkich pieski typu pekińczyk takie kanap owce są hodowane w domu Sobieski do kochania pieski do jedzenia to są troszeczkę odpowiednik PIT Buli trochę tak wyglądają te psy są faktycznie przyrządzane i gotowane jedzą na co dzień Konrad Godlewski podróżował po Chinach i tam zdaje się dużo trudniej takiego pieska w ulicznej knajpce napotkać stało to jest taki stereotyp, że to jest jak bardzo rozpowszechnione na nie to jest swego rodzaju ryta da się przy dużej mierze na południu na północy tylko w niektórych restauracjach, jeżeli ktoś ma taką fantazję uważa się wysokim to jest taka poprawy pracują pełną pór roku przykład północy panuje takie przekonanie, że też mięso na zimę ma lekką wartości rozgrzewają sina tak tak, że południowcy słyną z tego, że mają dużo większą fantazję kulinarną mówi o nim mieszkańca kantonu, że mają wszystko co ma 4 nogi nie jest, ale wszystko to pływanie Łodzią podwodną tak, tym bardziej że właśnie z południa Chin jedzenie psów przeszło do Wietnamu to jest bardziej związane z kulturą chińską niż wietnamsku jako taką samą Wietnamie pomiędzy jest bardzo drogie nie ostatnie też musi odejść jest moda wśród Europejczyków wręcz wcześniej na samym początku mego pobytu trudno było dostać to jest oprócz prawda na bazarze w specyficznym sklepie bądź restauracji, gdzie serwują tylko psie mięso potem jak Europejczycy turyści zaczęli się dopytywać o psie mięso zaczęli też serwować w normalnych w takich restauracjach na starówce jak zapytam właściciele, dlaczego nagle zaczął finansować stwierdził, że turyści pytali, więc zaczął przyznał, że w Europie Europejczycy oburzają się, a w Azji Europejczycy poszukują tak mi się wydaje być może to jest adrenalina roszczenie, więc rozwiązanie to słowo oni wszyscy takie ciekawe zjawisko, które zauważyłem w Pekinie są, że tamtejsze władze starają się takie przybytki ogranicza uważają, że to bardzo źle szkodzi wizerunkowi kraju, że właśnie restaurację przy kocim mięsem w takim mieście są dostępnej w Pekinie zakończonego w sobotę nasz nieznajomy, który wiedział jej szukać tylko nie dałbym rady opiekę tę znajomość nie tylko w stanie bardzo przewinienie u nas nie ma takich restauracji z kolei w Seulu zakazano prowadzenia tego przybytku zupa to jest bardzo popularne tradycyjne koreańskie dane właśnie z uwagi na to, żeby przy wizerunku restauracji, gdzie działają, ale nielegalnie ulegali też trzeba wiedzieć jej szukać czy rozumie, że tutaj podobnie mógłby się poczuć nie mieszkaniec Indii, który przyjechał do Polski patrzy wszędzie są jakieś steki wołowina na tysiące sposobów dokładnie to należności związane z kulturą tak jak ta prawda krowa jest uważana za święte zwierzę na czele muzułmanin spożywa wieprzowinę tak no niektórzy Europejczycy mogą się krzywić na spożywanie mięsa, więc nawet w Polsce, chociaż za granicą los próbuje Konrad Godlewski 1 taką będzie to jakiś horror mógłby myślach osoby, które nie jest świadomy tutaj są obyczajowych czuła się w Polsce razem święte krowy dawczynie mleka są w ten sposób u nas traktowane jak psu przyrządza, bo pytam, dlatego że 1 z komentarzy, który pojawił się po tym, wywiadem mówi, że to to nie jest prawdziwe, bo autor czy rozmówca mówi o tym, rząd tego psa trzyma zamrożonego i sobie później wyciąga i przez morza podczas gdy się że, gdy pies jest ponoć najsmaczniejsze, kiedy jest świeżutki śnieg jest siedzenie z powodów, dla których w Chinach władze nie tylko władze, bo to jest taki zaczyna się rodzić ruch takiego sprzeciwu wobec tej tradycji krytyki właśnie dlatego radni złożą to są bardzo źle traktowane przez spożyciem takie przekonanie, że należy tego zrobić nam, że zwierzę dopiero potem spory, bo program jest bardziej skuszone ofertą okrutny sposób zwierzęta są traktowanej w zakresie jednak 1 z powodów, dla których właśnie tutaj więcej krytykowane zmierza w Polsce, gdyby psie mięso wprowadzić do restauracji należałoby się zastanowić się w jaki sposób, kiedy miał być przebadany przez lekarza weterynarii dokładnie dokładnie musiał być wszystko cywilizowanej robotnica proces organiczny sposób, żeby ograniczyć umową, jaką dziurę tak jak to się robi w przypadku innych zwierząt, bo taki film o kurczaku to wasz cytował siedzieli na tych fermach tak naprawdę nie wiemy co jest bardzo brutalne Cezary łasiczka program Owczarek studia pani Anna Frączek absolwentka stosunków między kulturowych na wydziale orientalistyki Uniwersytetu Warszawskiego, która będzie 9 miesięcy w Wietnamie tam miała okazję spróbować siny, ale nie spróbowała, a dziś dziś sama nie wiem może i bym się odważyła trochę inaczej na to patrzy, ale nie wiem człowiek nie wiadomo póki co zrobić, dopóki nie znajdzie w danej sytuacji może, gdybym wyjechał teraz znowu do Wietnamu bądź do Chin dałabym się skusić, a w Polsce pani za 2 i trudne pytanie o unieważnienie opcji chyba nie o Wietnamie jakoś jest kultura przyrządzania silnej wyższa poza tym mają większą wprawę tutaj bym się bała, że dostanę coś na co nie do końca mam ochotę zauważyłem bardzo niebezpieczną tendencję, bo najwięcej komentarzy pod tym pod tą rozmową rzekomo po Janie wierzę to sprawdziłoby się to prowokacja, ale w przyszłym było takich właściwie anty imigranckich anty inna kultura nasza Polska kultura jest najlepsza jesteśmy cywilizowani wszyscy oni są brudasy śmierć, ale w ogóle von z tą do tego swego kraju, gdzie się je tutaj oczywiście wszelkiego rodzaju epitety znaczy no trudno powiedzieć Polska raczej nie jest moim zdaniem przynajmniej krajem zbyt sprzyjającym inności kulturowej odmienności mamy też swoje prawda pogląd dosyć skostniałe nie sądzę, żeby otwarcie restauracji wietnamskiej, gdzie serwowana była sina Osińskiej, żeby była schorowana psina miało coś wspólnego ze mniejszością imigrant szkół z pra w do Azji na fakt, że mieli okazję zjeść coś co w całym kraju jest normalną nas nie ja mam tutaj, żeby nie rozpatrywał pod kątem prawda, że to jest dla migrantów, jeżeli restauracja miała moim zdaniem odnieść jakikolwiek sukces musiałby być serwowane jak się raz rarytas pewnego źródła na pewno nie byłaby tutaj restauracja jak wcześniej rozmawialiśmy przy miejscu bardzo drogie nawet w krajach, w których jest normalnie serwowane poza tym mówimy psie mięso, ale tak jak już pani Szcześniaka Godlewski też podkreślić to nie jest każdy psie mięso nie każdy pies nadaje się na nie są specjalne raz na trochę pitbulla przypominają w Polsce takiego nie widziałem bardzo krótką sierść czy branżową trudno tak prawda opisać, ale zupełnie zupełnie inny gatunek specjalnie hodowane na miejscu 1 ze słuchaczek napisała wyobrażam sobie Wietnamczyków jak ślina cieknie jak widzą psy na spacerze różnie to bzdura no tak, jakbyśmy wyprzedzili o pastwiska mówili o jak Kuleczka nie nie ja miałem wielu znajomych w Wietnamie mi się w domu nawet przez myśl nie przeszło, że mogliby tego swojego pieska schrupać to był pupil, którego się kochało rozpieszczała toczyła się zupełnie innych przyczyn niedaleko tego w miejscowości można, gdzie miałem przyjemność pojechać na urlop mieli w pensjonacie małego szczeniaczka turyści często pytali czy to też na na mięsko nie było nikt się psy kocha ani się tam jest bardzo duże rozróżnienie pomiędzy psem hodowlanym do zjedzenia psem domowym, które się prawda pielęgnujemy w Polsce też znamy Wietnamczyków, którzy mają psy w domu bynajmniej nie hodują ich na miejscu koty co z tym kota jakoś się dyskryminuje Coty przecież koty są jadalne no wszystko prawda jest jadalne natomiast ja się osobiście nie spotkam Wietnam jest z kulturą tradycją widzenie kota psy tak kotów nie widziałam myślę, że w bardziej właśnie w Chinach niższe niż Wietnam to nie przeszło, jakie najdziwniejsze z punktu widzenia Polski potrawy czy zwierzaki pani jadła zdarzyło się zjeść węża był bardzo dobre nie wiem, że to jest strata pan, mówi że coś smakuje kurczak faktycznie taki umowa kurczak podobnie aligatory i lokali brakuje kurcze podobnie wielbłąd też jest smaczne polecamy nowe państwo okazję słuchać być w krajach bliskowschodnich to bardzo drogi między, ale też dobre delikatne, a jak przyrządzone akurat gotowane w warzywach miał przyjemność jeść wielbłąd ważyło brzmi znakomicie, a fokę pani poleca bardzo taki dość ciemny kolor właściwie czarne mięsa, ale za bardzo delikatne głosi przepyszne śnieg rekina tam się, że każdy tu wszystkie ości standard standard rekin w każdym domu polskiej na jeszcze z ciekawych rzeczy co tam przyrządzają nalewkę na pszczołach całe pszczoły wrzucają do słoika zalewa ją alkoholem po 6 miesiącach się nadaje do spożycia ma bardzo dobry taki niedobry posmak jest też polecam termity pani jadła nie termin termin ten przysmak pigmejów i prowadzących programy Radia TOK FM może kiedyś będę miał przyjemność termin spróbować natomiast jeszcze właśnie tam z dziwniejszych trunków którymi się zdarzyło jeszcze na dalszym ciągu nalewka z węży Skorpionów taka wsadzili do dużej beczki ile ten rodzaj węże, że regionów, że znaczenie przypuszczam, że wtedy zmarło się biegunką rzucił jakich korzonków całego ptaka nawet nie wyproszono go z piórami zalać alkoholem podobno po 6 miesiącach idealne na potencję ja nie odczułam jakiś prawda skutków na sobie albo do wypicia jak na to słodkawy oni w ogóle lubię słodkie rzeczy czy też aperitif liże stawy można, że tak nawet wynalazku jak chce lasy nawet nie musiała zagryzać żadnym innym, bo fabryka cukierków kokosowych cukierkiem powiem, że była jedyną osobą z 30 osób, które właśnie były zwiedzały to miejsce, które wypiła ten specyfik no dobrze to spójrzmy może na polską kuchnię, jakie my mamy potrawy, które są naszą tradycją stron jesteśmy bardzo dumni, które mogłyby obrzydzić to wcale nie Azjatów, ale chociażby Niemców Amerykanie zielone ogórki kiszone mleko zsiadłe jak wszystkie nasze popsute rzecz kiszonki kapusta kiszona, chociaż np. kapusta taka podpisana przeszło do Turcji Polski też nazwę Kapustka, żeby było śmieszniej podobnie do naszego polskiego języka i Wietnamie strasznie się krzywić na Żurek to nie chodziło o to, że Żurek ma w sobie coś co mnie smakuje tylko smak przyprawy to sposób, jakim przyrządzamy zupy zupełnie inny, więc jest Mazurek wzorki tak flanki flaki móżdżek wątróbka wątróbka serce wszystkie brudy prawda pierogi ruskie, ale nic, więc angielskie Stowarzyszenie z także okazuje się, że zajmą się tego, jakiego punktu Europy czy świata patrzymy Polska kuchnia też może wydać się obrzydliwa czy te właśnie jakaś taka Niewiem niemoralna nieetyczna 3 czy te biedne krówki wycieraczki z tymi teczkami Wzorek cielęce w galarecie, a z trzylatkiem jest dużo łatwiej się zaprzyjaźnić nutek niż węgla np. ból, kiedy pan próbowała się położy palce na język cielaka to fajnie się tak w ogóle taką mamy taki wiek takie wielkie szorstkie jęzor jęzor i one nimi tak no fajny i wtedy na pewno jest także cynaderki kolejna obrzydliwa potrawa z punktu widzenia oczywiście innych nacji tu dużo myślę, że też nóżki w galarecie o wnioski staranne, jeżeli leczysz się z punktu widzenia barszcz czerwony nasz łóżkami też jest dosyć dziwną zupą przynajmniej tak patrząc na na wschód od nas ten dalszy wschód nie bis to oni mają prawda podobne kulinaria myślę, że było dużo, by tak się głębiej zastanowić, kiedy patrzymy czy porównuje pani wie jak ważna jest kuchnia dla Wietnamczyków, a dla Polaków PiS dużo podobieńst w różnic w Polsce co Kwiek przynajmniej moje z mojego doświadczenia trochę się odchodzi od tej tradycji jedzenia wspólnych posiłków wszyscy żyją w pośpiechu natomiast w Wietnamie przynajmniej 1 posiłek musi być spędzone w gronie całej rodziny się zawsze zostawia tu wieloma rodzajami potraw niejedna kilka różnych przeróżnych albo gotowane jest zupa lał na środku koca zazwyczaj stawia się garnek na takim elektrycznej podstawce warzywka się gotuje to wszystko jest w trakcie gotowane wrzuca się np. trochę wołowiny jakieś krewetki warzywa każdy sobie wybiera tej zupy to co pasuje i razem wszyscy spożywają taki posiłek to jest bardzo ważne i tak jest naprawdę na co dzień ewentualnie wychodzą razem do restauracji są też jest bardzo bardzo częste całymi rodzinami poza tym sposób jak wyglądają posiłki to, żeby posiłek był kolorowe jest też bardzo istotne jest dużo różnych warzy w owoców przepraw stożka jest takie kolorowe pachnącej Jeż zaprasza, żeby to jeszcze, a w Polsce no umówmy się o zamiarze sprawdza teraz coraz mniej jemy w domu zazwyczaj w pracy jakiś fast food po drodze złapane posiłki rodzinne przy prawda większych świętach na niemal wszystko, żeby zmniejszyć tak zazwyczaj ewentualnie mówić bardziej drażliwe kwestie, więc może te pieski jednak nas jednoczą może być jakaś taka nowa Polska tradycja Spotkajmy się przy piesku nie chyba jednak w Polsce nie na pewno znajdą się smakosze, którzy będą chcieli skosztować, jeżeli faktycznie takie coś wypali, ale nie sądzę, żeby się przyjęły nas jedno człowiek jest większy sposób my się wydaje najpier w powinniśmy przede wszystkim spędzać więcej czasu w rodzinie chociażby przy tej wieprzowiny czy wołowiny z naszej bądź nudnymi szarymi bigosie bigos przepyszne, ale szary Bury smaczne, ale nie jest taki kolorowy zapomnieć w Czerninie, a notowaniami to jest, bo jest pewna zmienionych lub wykończenia lubię, ale tak z perspektywy właśnie krewnych osób winnych kraj może być to coś paskudnego Ano właśnie jakoś też po rozmowie z panią jest wykonane w podlaskim zaczęło kręcić, żeby tego pieska spróbować nakładanie ręczne katami kod nie wyglądają apetycznie się zajmą miejsca mają złożyć czy to bardziej może chodzi o to, że jakiś taki o wysysanie tych kostek morza są takie sygnały, że może ewentualnie jeszcze takich mniej radykalnych polecą gołębie dobrze smażone na głębokim tłuszczu jak pani gołębie tam utknęła troszkę ocen mało mięsa jest jakoś nie zrobiło rewelacja np. dziwnych znaczków przecież w Ameryce północnej jest świnki morskie świnki morskie są dobre, ale że jest też co się nazywa n p . Prairie Oyster czy taka ostrzega krajowa to są pieczone jądra byka no, żebym pracowała bardzo dobry polecam pani Anna Frączek absolwentka stosunków między kulturowych na wydziale orientalistyki Uniwersytetu Warszawskiego była moim gościem wcześniej telefonicznie Konrad Godlewski jeśli znajdzie pan jakąś fajną restaurację proszę dać znać konieczne oczywiście ewentualnie tajną, która będzie miała jeszcze coś takiego nietypowego dla naszej kulturze oczywiście nie mieszka bardzo dziękuję Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: KUCHNIE ŚWIATA

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POSŁUCHAJ RÓWNIEŻ

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj wszystkich audycji Radia TOK FM kiedy chcesz i jak chcesz - na stronie internetowej i w aplikacji mobilnej!!

Dostęp Premium

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA