radio TOK FM pierwsze radio informacyjne radio TOK FM pierwsze radio informacyjne Cezary łasiczka audycja kuchnie świata w studio jest już pan Piotr Adamczewski dobry wieczór witam bardzo serdecznie Gęga sięgają to takie bieganie niepodległościowe oczywiście, ponieważ po pierwsze, gęsi ocaliły Rzym, a teraz przyczyniają się to od lat do naszej niepodległości to gęsi gęsi gęsi nie inne inny drób, zwłaszcza propos innego drobiu uwolnienie nie miałbym jak pani dla siebie
Rozwiń »
szachy tak jest Adam Michnik w wywiadzie niedawno była Gęga, że gen lekarze powinni sięgać to dlatego ja zabiegałem co prawda nie na alarm, ale ja zagrałem z rozkoszy, ponieważ bardzo Lubie gęsinę nie wiem jak pan ja przepada za gęsiną i u mnie gęsi bywają także win na stole i w innych porach roku, ale listopad to jest ta pora najwłaściwsza ja nawet znalazłem, ponieważ siedzę w jakiś czas w bibliotece narodowej i żartuje stare czasopisma i to nie tylko z lat pięćdziesiątych, chociaż one też bywają bardzo ciekawe pouczające, ale z czasów przedwojennych, a nawet jeszcze dalej dziewiętnastowieczne i znalazłem np. w tygodniku młody wydanym w roku 1800 sześćdziesiątym piątym taki taką informację, że Warszawa zjadła około 20 000 gęsi w listopadzie 1800 sześćdziesiątego piątego roku to dobry wynik, ale jeżeli zważyć, że wtedy w Warszawie wcale nie mieszkało 1,51 000 000 ludzi w 2 000 000 ludzi jak teraz tylko dużo dużo mniej na to wynik rzeczywiście był imponujący przez ten czas nie bardzo wiedziałem, dlaczego akurat ty późna jesień tuż przed zimą powoduje, że tak masowa tym gęsia Ukraińca się główki, ale hodowcy, bo byłem w hodowli gęsi, żeby zobaczyć jak to wygląda to hodowcy powiedzieli, że wtedy gęś jest najsmaczniejsza bota tegoroczna, która się wykluje jaja na jasne przez te parę miesięcy nabiera ciała i waży już wtedy tak do 5 kg to jest taka gęś najlepsza i ten tygodnik mógł jeszcze się zastanawiał, skąd wzięła się tradycja i podpowiada pewnie pogańska przywodzące na pamięć wróżby rzymskie z wdzięczności ofiarnych ptaków nakazująca podczas spotkań towarzyskich po zjedzeniu gęsi przepowiadanie z kostek przyszłości na dzień Świętego Marcina w cukierniach pieczono nawet ciastka i przygotowywano marce panu w kształcie gęsi tego nigdy nie widziałem z tym nie spotkałem natomiast tym na Świętego Marcina w Wielkopolsce są podobno pyszne ja tego nie próbowałem, bo jakoś tego typu słodycze nie specjalnie nie fascynują nie pociągają, ale są słynne rogale Marcin niskie i to jest poznaniacy tym się szczycą i wtedy zjadają więcej tych Rogali Marciński niż np. tłusty czwartek pączków, czyli tyle Rogal Marciński ile w Warszawie gęsi onegdaj myślę, że jeszcze więcej dzisiaj do studia przyniosłem także przepisy gęsie i to, ponieważ w naszej książce elektronicznej, czyli www kropkę, a to kropkę FM przepisy jest kilka przepisów dotyczących pieczonych gęsi tam jest chyba gęś pomaga skup bardzo ma już można przywitać z gąską więź, bo kanadyjski o to szczególnie lubię, bo na pięknie faszerowany grzankami jabłkami na tym polega kanadyjski liść tak tak, bo tam zimno jest na to jeszcze dodatkowo grzanki gęsi dobrze, ale było ciepło, żeby jej było cieplej, ale dzisiaj ja przyniosłem do studia kilka przepisów mianowicie takich faszerowane gęsie żołądki mniam to jest bardzo oryginalny przepis i a stosunkowo prosty bardzo smaczny przyniosłem także gęś z jabłkami i niespodzianką jest łapkami to jest taka normalna gęś robione jak to w Polsce się robi, ale ta niespodzianka to jest Szyjka gęsia faszerowana potem obrotowy vana może być jeszcze dodatkowo usmażona ja uwielbiam to jest rzeczywiście wspaniałej polecam państwu ten przepis on już od tej pory w naszej tej książce elektronicznej jest jak nie będę czytał, bo nie bardzo długi i wydawałoby się przeczytaniu jej skomplikowany, a nie jest taki skomplikowany radzę zrobić albo jedno drugie, czyli gęś faszerowaną jabłkami ich gęsia Szyjka, ale jak ktoś woli nieco mniej pracy to kupić gęś zrobić technikę, a całą Tuska gęsi podarować bratu siostrze albo przyjacielowi niech oni robią to cięższa praca przyniosły także przepis na pasztet z gęsich wątróbek i pasztet z gęsi się dzisiaj 1 przepis więcej, bo niepodległość gen re no to trzeba to jakoś dodatkowo uczcić i my czcić będziemy natomiast mam także szukałem różnych ciekawych informacji dotyczących gęsi i znalazłem taki artykuł, ale o nim opowiemy może w drugiej części, bo nasza audycja zwykle będzie przerwana w połowie Inter ludową muzyczną w drugiej części opowiemy o bardzo specyficznym gatunku gęsi hodowlanych nie gęsi dzikich, bo prawdę mówiąc od wielu lat już Niewiem jak teraz ta myśl przyszła dobrze nie widziałem w sprzedaży nawet w sklepach, które handlują dziś jazdą dzikich gęsi ani słyszałem o tym, żeby niewolno było na nie polować, ale pewnie są znowu jakieś limity niewiele tych ptaków, ale jak myśliwy strzelił pewnie zabiera do domu, a nie oddaje do punktu skupu, a szkoda, bo pamiętam z wczesnej młodości dzikie gęsi jeszcze bardziej mi smakowały niż te gęsi hodowlanych, ale wróćmy do tych, które są na rynku dostać można ich spory wybór zarówno na bazarach na targach, ale także i różnych dużych sklepach dobrych w supermarketach tam są gęsi mrożone i to nie tylko polskie sprowadzane są także z zagranicy są bardzo dobre gęsi niemieckie, ale tutaj ja się wykazuje pełnym patriotyzmem gęsi polskie moim zdaniem są najsmaczniejsze i tylko trzeba by naszym słuchaczom podpowiedzieć, jeżeli kupujemy gęś mrożoną no to Otóż nie bardzo jest możliwość sprawdzenia sprawdzenia wszystkiego, bo to ona jest zapakowana taką folię plastikową szczelnie twarde mniej, ale i wtedy jest rok dokładnie twarde jak kamień widać taki obój przyjemny przy odrobinie wyobraźni kształt, ale nic ponad to natomiast, jeżeli się kupuje gęsi na Targu to, jeżeli gęsie sprzedawana i nie ma łapek to radziłbym jej nie kupować, bo to, by sugerowało, że ten hodowca chce ukryć np. wiek gęsi albo jej stan zdrowotny przed śmiercią stan matrymonialny stan, ponieważ tak ponieważ po łapkach można zdecydowanie to znaczy to jest gęś bardzo wiekowa czy też jest ona zdrowa i nie jest im po prostu młoda i wtedy turystyki kolor czy Steina kolor ładny łapki gęsi młodszych są takiego jasnego jasno żółtego koloru wszystkie, które są ciemno szare ciemne przechodzące nawet prawie czarne to świadczy o tym, że tak gęś przeżyła poważną pamięta jeszcze pociąg może nawet do szpitali niska należy pamiętać wjazd Józefa Piłsudskiego też może poza tym, jeżeli jest gęś oskubał na to wtedy można łatwo zobaczyć czy nie jest zbyt tłusta, ponieważ pod skórą gęsi gromadzą się gromadzi się tłuszcz jak tego tłuszczu jest za dużo to jest mniej mięsa natomiast odrobina tłuszczu jest potrzebna w dodatku podczas procesu pieczenia ten tusz się wytapia i broń Boże go wylać, bo gęsi smalec jest dzisiaj w kuchni rzeczą bardzo pożądaną bardzo trudno dostępna, więc jeśli z naszych gęsi vito pisze sporo to należy przelać jakieś naczynka kamiennego do słoika zakręcić można trzymać w lodówce i to nawet niekoniecznie w lodówce wystarczy w chłodnym miejscu to jest tusz, który bardzo bardzo długo utrzymuje się stanie nadającym się do spożycia, a potem do wielu różnych potra w w naszych przepisach też na ten temat często pisze, że potrzebny jest smalec gęsi, a czasem słuchacze pytają ale gdzie go kupić właśnie w listopadzie przez listopadzie przyrządzić średnia tłustą gęś będzie się z tego miało takiej gęsi 5 kilogramowe i nie przepuszczono zanadto go taki sam raz można mieć taki pół litrowe słońce tłuszczu może przesadziłem na pewno ćwierć litra wysyła Icek, a to wystarczy na długo, bo tego tłuszczu nie używa się potem natomiast należy także przyglądać się łebka, jeżeli nie są, bo czasem niektórzy gospodarze obcinają i tylko zostaje sama szyja to wtedy ta szyja to właśnie to skórka do ferowania, ale niektóre zostawiają główki i tutaj należy patrzeć także na oczy czy nie są zmiany miały zapadnięte, bo to też, by świadczyło, że gęś w nienajlepszej kondycji zdrowotnej przetrwała być może została zabita nie ze względu na chęć zarobienia lub oznaczone kolorami mówi twórca takich warunkach była trzymana, że NATO wtedy czy moment miały całkowicie, a także dziób dziób powinien być też zostaną tak tak jak już Hanny jak ją wymagamy dosyć dokładnie stwierdził, że tego tłuszczu nie jest za dużo o bezpiecznie ją kupujemy gęsi także powinny być dobrze skórzane, ale tutaj myślę, że każda gospodyni, która taką gęś na sprzedaż niesie to trwało to, żeby te pióra dobrze oskubać równocześnie nie uszkodzić skóry, bo jeżeli są źle Kubanek to też skóra jest poszarpana porwana z dziurami taka gęsiego piece skóra powinna być w całości, a pióra dokładnie wyrwane ostatnie moda na to wraca moda na poduszki i kołdry czy nawet pierzyny z puchu gęsiego na Świętego Marcina każdy może kupić, choć obowiązują już na coś jakiś taki termin to zaraz przed końcem audycji szykujemy jakich przysłowie na ten temat może w czasie tej Inter lub muzycznej natomiast jeszcze parę lat temu te poduszki czy pierzyny z puchu gęsiego właściwie były nieosiągalne, ponieważ wszyscy producenci przerzucili się na różne sztuczne tworzywa tam jakieś gąbki i inne tego typu produkty, które po jakimś czasie okazało się, że wcale nie są najlepsze a tym bardziej nie nie są najzdrowsze, bo nie mówiąc o tym, że bardzo jak przez jakiś czas też korzystają z takich poduszek, które doszło po paru tygodniach po prostu robiły się płaskie tego kie wszystkie jakoś traciły swoją sprężystość i spało się na tym bardzo sympatycznie w związku z tym kupiliśmy z prawdziwego gęsiego puchu tyle tylko, że przyniesie puchu trzeba mieć bardzo dobre poszewki Stali materiału, który w nim ten puch nie wyłazi, aby na zewnątrz, bo ruch ma takie tendencje to czasem widać w kurtkach tzw. pochówkach jak już kurtka się zestarzeje wychodzą tak też władzom, jakie miały tak, a tutaj trzeba tego pilnować, żeby nie była zła, ale o poduszkach wystarczy około zera pierzyna, tym bardziej nawet kurtkach pochówkach może zbliżymy się do stołu Pańskiego, bo mojego mojego też niedawno zresztą chyba na jak wspomniałem TUW, który z poprzednich audycji zrobiłem gęś na przyjęcie moich przyjaciół wg przepisu z 1800 dwunastego roku gęś, która była faszerowana kaszą z grzybkami opowiadają nieprawdę, bo nie chce drugi zakup się wydaje nam właśnie, ale to państwu polecam ten przepis i też jest w naszej książce i jest to rzeczywiście w dziale 1219 wiek bardzo dobre tak Warsa w w Polsce jest kilka restauracji, które specjalizują się właśnie gęsia, jeżeli państwo jeżdżą, a zwłaszcza, jeżeli pokonuje trasę Warszawa Katowice z powrotem to jest taka niewielka miejscowość na bliżej Katowic niż Warszawy nazywa się Siewierz i tam wzdłuż tej szansy tzw. gierkówki stoją wielkie plakaty drogowskazy do złotej gęsi złota, lecz nazywać nazywa się złota gęś nawet teraz ona chyba wypadkowa ma jakieś pisklaki i oprócz tej głównej złotej gęsi jest co najmniej jeszcze 1 restauracja dzika też z gęsiną ci sami właściciele na mnie robi wrażenie to, że ta restauracja istnieje już ponad 50 lat, ale wynik na tak przetrwali cały PRL i cały czas robili właśnie obiady gęsi i najlepsze żołądki gęsie, jakie w ogóle w życiu jadłem muszę powiedzieć, że nawet u nas w domu nie ma lepszych to w Siewierzu tam są doskonałe nie więcej tym, że można tam kupować także na wy nas górowali gęś to nie czy można już urządzone tak, zwłaszcza te żołądki w takim zawiesi z tym sosie są są doskonałe, więc jak tamtędy przejeżdżam tą muszę wykazywać bardzo wiele siły woli, żeby np. nie zatrzymać się czasami jak już jestem dobrze najedzony we wcześniejszych restauracjach, a nawet jak już tam przyjadę, żeby ograniczać się do 1 porcji podają też porcję olbrzymie i to jest wszystko tanie, ponieważ to państwo oczywiście wiedzą, zwłaszcza ci, którzy mieszkają w Warszawie podróżują po Polsce, że wystarczy wyjechać za opłatki stolicy i wszystko 30 % jest tańsze, a co dalej ten bardziej tanie natomiast, jeżeli chodzi o jakość tych potra w tanich to ona jest odwrotnie proporcjonalna do ceny, czyli niższa cena wyższa jakość i w Siewierzu czy takie po złotówce najlepsza po złotówce tak to tylko zostają taksa sama łapki gęsie chciałbym to teraz może nadeszła pora byś sam sobie apetytu narobiłem, żeby 1 z przepisów jak zasugerował pasztet, bo pan panu szczerze, że lubię pasztet i chciałbym spróbować jakiś jakąś nową pasztetów dobrze tu pasztety mamy do wyboru 21 to jest gęsich wątróbek drugi całej gęś to zwrotkę wątrób bardzo proszę jest stan wprost 3, bo tamten Pep pasztet całej gęsi to on wymaga jeszcze oprócz gęsi i wątróbkę cielęcą kawałek dobrej tłustej wieprzowiny, bo to jest taki pasztet czy gęsi przyjaciół tak jest pasztet z gęsich wątróbek wymaga 75 dekagramów gęsich wątróbek nie ma problemów z kupnem pół kilograma masła czy szklanki śmietany 1 bułka tzw. francuska 1 szklanka mleka 5 jaj sól pieprz oczywiście myślę o świeżo zmielonym pieprzu pieprz angielski jak muszka czołowy to trochę trudniej dostać, ale w sklepach z przyprawami bywa jeśli nie będzie kwiatu to oczywiście może być Gałka, ale takim prawidłowo powinien być świat i 2 cebule wątróbki należy oczyścić, bo one są poprzerastane takimi budynkami delikatnymi, ale obciąć to nie stanowi problemu umyć drobno pokroić i poddusić na maśle na patelni z drobno pokrojoną cebulą cebula się wtedy podczas tego marzenia zeszklij bułkę należy namoczyć w mleku potem wycisnąć, ale wycisnąć nie tak całkowicie do momentu, żeby nie było w nim ani w niej tylko nadmiar mleka bułki należy wycisnąć i teraz tam wyciśnięte bułkę jaja resztę masła i wątróbkę cebulą te pod duszone przecieramy przez oczami takie duże sito wszystko tam się wrzuca do sita i albo taką kostką do tłuczenia kartofli albo drewnianą łyżką przecieramy do naczynia, które stoi pod spodem do tego dodajemy 34 szklanki 1 szklanki gęstej śmietany kilka ziarenek pieprzu angielskiego i także pieprzu zwyczajnego też wiankach oraz kwiat muszka połowy dokładnie to wyrabiamy tak jak ciasto i układamy w formie wysmarowanej masłem związku jest odrobinkę posypujemy, ale rzeczywiście odrobinkę szczyptę pieprzu świeżo zmielonego teraz do piekarnika 180 do 200 stopni i pieczemy tutaj moim sprawdzianem czy taki pasztet jest dobrze pieczony jest nie tylko związku robi się taka brązowa niezbyt ciemna, żeby się nie przypalił skorupka, ale ja mam takie duże patyczki, które służą czasami jako drewniane rożny do różnych szacunków wbija w taki pasztet jak wyciągam to jeśli są jest oblepiony pasztetem to jeszcze chwilę powinien się pobiec natomiast, że nie wyciągami jest czysty, a łatwo wchodził wychodził znaczy, że pasztet jest upieczony teraz należy go wyjąć odstawić i mieć tyle siły woli, żeby takiego gorącego nie próbować musi z tych bądź po wyschnięciu pięknie się kraj, a smakuje i jeśli nawet brzmi znakomicie podejrzewam, że smakuje 1000000 × lepiej studio pan Piotr Adamczewski rozmawiamy dzisiaj o gen wsiach gęsi nie gęsich żołądków gęsich łapkach większych liczbach Gęśli wszystko się wręcz w całej swojej krasie, tak więc jaka jest każdy widzi w tej poprzedniej części audycji nie powiedziałem o 1 dosyć istotnej sprawie, że gęsi mimo, że to są ptaki hodowlane to stare gospodynie stare książki kucharskie zalecają, żeby ruszała to znaczy, że się kupić świeżą gęś na Targu one pewnie zabita tego samego dnia ta nie należy jej od razu przyrządzać tylko powinna, chociaż ze 2 dni ze 2 doby pobił się w chłodnym miejscu dzisiaj to nie jest takie proste mało, kto w miejskich domach ma spiżarnię no to można ją włożyć do lodówki na najniższą półkę tam, gdzie nie jest ujemna temperatura, ale jest tam obecne 456 stopni w takim chłodzie 2 doby jak gęś poleży to dojrzeje i będzie naprawdę będzie smaczniejsza tam najwyraźniej zachodzą jakieś procesy, których nie będę mówił proces kruszenia o Otóż tata są procesy nie tyle chyba chemiczne wymienia się ile cywilizacyjne i kulinarne natomiast chciałem dlatego podziałem na początku audycji, że ze wszystkich gęsi, jakie są dostępne na naszym rynku, a ja najbardziej lubię nasze polskie gęsi, ponieważ my hodujemy gęsi ode wielu lat i niektóre gatunki takie, które już dawno nasi pradziadkowie wypatrzyli, że są najsmaczniejsze to one są hodowane do dzisiaj i 1 z takich pod gatunków gęsi 1 z takich najlepszych jest gęś suwalska co prawda nie wiem czy agenci sam jeszcze na Suwalszczyźnie natomiast ostatnio przejeżdżałem przez okolice Suwałk kilkakrotnie w tej sprawie potem prawdę mówiąc przynajmniej przy tych drogach którymi przyjeżdżałem żadnych takich hodowli gęsi nie było widać, a nie było słychać dobrze się ukrywają po prostu no ale tam są potężne las, ale nie sądzę, żeby gęsi ferma ukrywały się w lasach natomiast największe stada hodowlane gęsi suwalskich są jak to zwykle w Polsce zupełnie innej części w Wielkopolsce i znalazłem taki bardzo interesujący artykuł czytałem go z dużym zainteresowaniem napisał to profesor doktor habilitowany z Instytutu Zootechniki chyba w Poznaniu w każdym razie tamtym regionie Polski, który się zajmuje ratowaniem tych stad czy rozpowszechnianiem tych stad gęsi suwalskiej i czytałem ten artykuł po pierwsze, bo to jest rzeczywiście ciekawe i innych brzmiało smakowicie i pomyślałem, że teraz będę pytał w sklepach ograniczyła czy to jest gęś suwalska, ale podejrzewam, że trzeba będzie pojechać do Poznania, żeby taką gęś kupić zazdroszczę poznaniakom mieszkańcom Wielkopolski ZPN gęsi mają, ale równocześnie co jakiś czas ten tekst mnie rozśmiesza, bo taki, chociaż pan profesor wcale nie miał zamiaru żartować, ale okazuje się, że taki żargon naukowy język naukowy dotyczący właśnie z Zoologii Zootechniki czasem bywa bardzo śmieszny no, więc nasza tutaj, żeby państwu powiedzieć co mnie tak śmieszyło to, a tutaj o tych liczbach i nogach, toteż mówi, gdy mam rację profesor potwierdza, że nogi powinny być właśnie w takich nawet jaskrawych barwach żółto pomarańczowej czerwonej, a gęsi suwalski odznaczają się dobrymi wskaźnikami reprodukcji mocną budową ciała dobrymi umieszczeniem i małym Otóż cieniem tuszek, a także dużą żywotnością odpornością na choroby niezwykłą przydatnością dochodów było w małych gospodarstwach o Krośnie w okresie nieszczelności rozumiem, że to wtedy, kiedy gęś znosi jajka, a o jajkach jeszcze potem wspomnimy samica składa do 36 jaj od dobrych wskaźnikach zapłodnienia i wylęgu nowości gęsi suwalskie kwotą i dobrze wysiadują jaja oraz chętnie wodą pisklęta z tych to powodów dla Nasha Atkins należy wybierać miejsce zaciszne i t d. jak chwilę trzeba zastanowić to oczywiście rozumie to wszystko, ale bardzo się podobała zarówno na siatkarz, a to, że gęsi, tworząc gęsi kwotę może poznańskiej twórczą np. szalone lata wcale nie reagowali, kiedy poznańskie tylko są całkiem suwalskie przeniosły się na chwilę natomiast ty dzięki akcji zloty kwotę w takim takim za techniką jak prof. Książkiewicz, którym tu na opowiadam my możemy na naszych stołach mieć te nasze tradycyjne smakołyki, bo te gęsi suwalskie do Wielkopolski przeniosły się w 70 czwartym roku i po prostu zarówno za technicy uczeni, jaki hodowcy z Wielkopolski jeździli po suwalskim i te gęsi tam kupowali przemawiali wiem, bo najpierw z nimi pogada liczone chciał wyemigrować, ale okazało się tak tam mają dobre warunki i te gęsi pochodzą z miejscowości które, jeżdżąc po Suwalszczyźnie znamy agenci w nich już ani ani to są kraje pijani Wojtkiem je Sołtan Smolana w jego żel sadzawki szyb piski bardzo pięknie brzmi nazwa Bór niski, a nieznana siatki muszą być Staszku Wiżajny Rogoża Iny i Lipinek tak taki tam kwot kwot chciały taktyk fakt cały ten te gęsi fantastycznie, ale ja tutaj wspomniałem jak okazało się, że te gęsi są nośne bardzo to, że to się przydaje czasem takim łakomczuchem jak ja to co prawda nie gęsi suwalskich, ale z gęsi całkowicie kurpiowskich czasem u moich sąsiadów pojawiają się gęsi na podwórku nie wiem czy byli w Górniku no bo tam mieszkają kury jakaś część czasem się trafi jak gęsi znoszą jaja to gospodynie na ogół nie sadzają tych gęsina, jakie one nie wykluwają mały dziesiątek teraz pisklaki kupuje jest wyszydzany inkubatorach zdobyczy socjalnych tak w specjalnych zakładach do tego natomiast wtedy ja dostaję w prezydencie gęsie jajo jedno 23 zależy ile się znajduje i co prawda dietetycy patrzyli na mnie ze zgrozą jak opowiadają, że jadam gęsie jaja potwierdza, że to jest bardzo niezdrowe dużo bardziej niezdrowe niż jakuzy, a ja Lubie kurze gęsie kacze też po pierwsze, one są dużo większe, czyli zamiast jeść 2 kurze to się zjada jedno gęsie już wystarcza po drugie, mają bardzo aromatyczne i smaczne żółtko jaja zjada na miękko tak jak zwykłe jajko kurze gotuje i każe nieco dłużej na boku gotuje, żeby było na miękko pomiędzy 34 minuty to w zupełności wystarcza natomiast gęsie 45 minut, a ona jest po pierwsze, większe po drugie, ma chyba grubszą otwarcia skorupę bowiem przy obieraniu ze skorupki i ma zupełnie inne białka niż normalne jaja kurze jajko kurze po ugotowaniu to białko ma całkowicie biały i jakby nie przezroczyste, a natomiast jajko gęsie kacze ugotowane sprawia wrażenie niepełnej białości czasem nawet jakiś taki Błękitna kolory przez to przeleci ona jest takie trochę szkliste i być może to odstrasza niektórych amatorów jedzenia takich jak ich boi się wydaje, że to jest jakieś porządki, ale rys galary towar to, że coś nie w porządku, ale jeśli ktoś ma taką możliwość to niech spróbuje mnie to naprawdę bardzo smakuje jak tylko taki prezent od mojej sąsiadki na wsi dostaje natychmiast z tego korzystam to jest bardzo dobre, a także bardzo bardzo smakowicie także zachęcamy do jedzenia jaj kurzych gęsich Kaczych oczywiście, żeby nie narazić się zanadto lekarzom i dietetykami wszystko umiał wszystko wymiarze czyli, jeżeli wiemy jedno jajko gęsie, a potem przez 3 dni nie jemy jajka kurzego, chyba że ktoś nie boi cholesterolu Boga nigdy nie widział albo i on nie poddawał się takim badaniom nie to są żarty i dodatku nie stosownym badaniom takim co jakiś czas poddawać się należy, ale jeżeli się człowiek przy stole nie przejada niczym to i tak ani cholesterol ani inne różne groźne rzeczy także, że nie zagraża, że wystarczające jest groźnych rzeczy, żeby się na nie koncentrować na 1 tak jest np. cukru zadłużenie tak, ponieważ ja nie jestem miłośnikiem przesadnym słodyczy to także państwu odradzam jadanie nadmiernej ilości cukru wtedy nie będziemy mieli wtedy, choć może więcej wtedy więcej jaj gęsich można zjeść, ponieważ mamy czas jeszcze to chciałbym nie mogę się przed muszę przeczytać jeszcze 1 przepis, bo to jest mój ulubiony i on jest rzadko chyba w tej chwili w Polskiej kuchni stosowany a o ile wiem to tutaj to jest przepis, który od mojej prababci zasad przez moją prababcię został przekazany też przez 34 pokolenia przeleciał i teraz robi także Basia moja żona wszyscy, którzy tego po próbowali twierdzą, że rzeczywiście jest danie wspaniałe to są faszerowane gęsie żołądki do tego potrzeba pół kilograma mięsa może to być Ano to, że rozwiązuje już kupujemy np. też wątki na pasztet to przy okazji możemy tutaj odłożyć sobie na faszerowane na pasztet kupujemy wątróbki wątróbki, a tutaj będą żołądki, ale w dziale podrobów bywają gęsie żołądki też to nie jest we wszystkich sklepach mięsnych, ale teraz bywają tak dobre sklepy mięsne, że można różne rzeczy zamawiać np. ty moim sklepem niemalże osiedlowym jest dawniej te mieściły się na plac Unii lubelskiej Supersam już na pewno opowiadałem, bo byłem zachwycony tym, że cała załoga przetrwała bojem właściciele Supersamu, czyli Społem PSS Społem utrzymywał w gotowości przez ten czas, kiedy stary Supersam rozbierano na placu Unii lubelskiej i postawiono przy ulicy Puławskiej w pobliżu Domaniewskiej w nowej formie wróciła cała załoga, a sklep jest jeszcze lepiej funkcjonujący niż na tym placu Unii lubelskiej to naprawdę dobry sklep to jest ten się do centrum po prawej stronie tam przed Dzikowskiego tak jest no tak i tam jest dział mięsny wspaniały, który można różne rzeczy zamawiać i takie żołądki gęsie też no więc, zanim te żołądki zamówimy tego potrzeba kilogram musimy zamówić pół kilograma mięsa albo cielęciny albo wołowiny albo wieprzowiny albo jeśli ktoś chce mogą być wszystkie 3 gatunki tylko, żeby razem to nie przekraczała pół kilograma cebula pieprz sól Gałka muszkatołowa 2 łyżeczki tartej bułki jajko już mięso mielimy w maszynce dodajemy potem do tego mieli jeszcze raz pościgach posiekaną cebule z tym, że to cebule najpier w należy przez chwilę podsmażyć na patelni tak, żeby się ze szkliwa nie musi się przy zmienić byle się ze szkliwa do tej do tego mielonego mięsa dosypujemy tartą bułkę wbijamy jedno jajko po to, żeby mięso miało taki materiał do scalenia się, żeby się nie ruszyło posypujemy przyprawami solą to na wyczucie, czyli do smaku co jakiś czas kucharz chce czy nie chce taką surową taki surowy farsz musi na czubek języka położyć, żeby zobaczyć czy to wystarczające jest doprawiony przyprawami i potem to masę należy bardzo dobrze wygryźć tak jak normalne ciasto żołądki gotujemy w tym samym czasie w osolonej wodzie po studiach New napełniamy je tym farszem no to jest dosyć męcząca procedura, bo też wątki przesłanie duże ten utwór też jest nieduży, ale przy odrobinie wysiłku i dobrej woli da się zrobić potem je jedno obowiązują nikomu to powinna być nitka bawełniana, ale znacznie prościej jest spiąć wykałaczką po prostu małą drewnianą wykałaczką teraz rzucamy na patelnie należy to obsmażyć ze wszystkich stron tak, żeby chwyciło kolarek nawet lekka brązowa z brązu wiało i potem wkładamy do garnka i pod pokrywką dusimy do miękkości, ale jeśli ktoś lubi Krupnik test jeszcze lepiej zrobić Krupnik i też Łątki ugody haraczu krupniku taki to wtedy mamy pełny obiad badania ja uwielbiam Krupnik jadam co prawda rzadko, ale już jak jest to zjadam zdrową porcję, a przed rozlaniem Krupnik na talerze wyłowi się żołądki i potem podaje zdawalność Jarzyna to jest taki klasyczny z polskiej kuchni zdrowy dobry obiad też o tej porze roku oraz gleba, a brzmi przepis nie, czyli być może ono nie może to jest może nie wypada święto niepodległości mówi, ale być może godło nasze jakiś powinny być inne godło smakoszy Radia TOK FM, a gęś gęś gęgawa gęś gęś gęgawa to jest gęś dzika powiedziałem, że gęsi dzikiej już dawno nie widziałem sprzedaży, ale mam paru znajomych myśliwych będę musiał się zapytać jak to wygląda nie wiem, jakiej porze roku agenci się poluje, bo teraz one zresztą te dziki już odleciały właśnie, chociaż pogoda no i ostatnio chłodno przez powoda wcale nie jest taka zła, ale nie powinny gęsi odlatują wcześniej stosunkowo już na ogół w październiku jak zawsze bardzo przeżywam to nie na zasadzie takiej, że oto moje objawy odpływają ale dlaczego się pod trzeci wrócił Tal one od fruwają i najwyraźniej widać, że tak tęsknię do tych, bo tam w pobliżu mnie nad Narwią są wielkie takie Łęgi podmokłe potem trochę dalej Biebrza to są takie siedliska tych dzikich gęsi, których jest tutaj dużo one lecą głównie nocą z takich w stadach wielotysięcznych ba całe niebo jest regulujemy szlak tak to wygląda, a na dodatek one frunął na południe bardzo tęsknie biegają krzyczą także gnają się z nami i mnie to zawsze bardzo nostalgicznie nastraja także, ale wracają to nostalgia mija i tak wtedy zrozumiałem danie żołądki, ale jako szopki radiowcy powinniśmy to nagrać i porównać jak biegają gęsi odlatujących z naszego kraju jak radośnie biegają, kiedy nad Narew przylatują z powrotem jak radośnie sięgają smakosze po zapoznaniu się bliższym z wierszami, które powróciły ja myślę, że to radośnie też 1 grali na początku tej audycji bardzo serdecznie dziękuję pan Piotr Adamczewski dzisiaj wydanie niepodległościowe i oczywiście z jest teraz zachęcamy wszystkich do biegania nota życzymy państwu miłego biegania gębę radio TOK FM pierwsze radio informacyjne
Zwiń «
PODCASTY AUDYCJI: KUCHNIE ŚWIATA
REKLAMA
POPULARNE
-
18.07.2011 22:22 Kuchnie świata
-
12.07.2011 10:23 Kuchnie świata
-
16.12.2009 15:38 Kuchnie świata
-
31.08.2011 23:42 Kuchnie świata
-
02.12.2009 09:27 Kuchnie świata
-
13.07.2010 07:02 Kuchnie świata
-
13.01.2010 05:47 Kuchnie świata
-
23.02.2011 07:23 Kuchnie świata
-
27.01.2010 06:07 Kuchnie świata
-
09.12.2009 09:47 Kuchnie świata
-
20.05.2009 12:47 Kuchnie świata
-
24.09.2008 08:18 Kuchnie świata
-
12.03.2009 13:47 Kuchnie świata
-
-
02.09.2009 08:17 Kuchnie świata
-
12.08.2009 08:37 Kuchnie świata
-
-
15.04.2009 07:37 Kuchnie świata
-
30.07.2008 07:30 Kuchnie świata
-
14.10.2009 08:47 Kuchnie świata
-
03.09.2008 07:38 Kuchnie świata
-
25.02.2009 08:47 Kuchnie świata
-
23.07.2008 07:49 Kuchnie świata
-
26.11.2008 13:17 Kuchnie świata
-
29.07.2009 07:52 Kuchnie świata
-
15.10.2008 12:33 Kuchnie świata
-
14.01.2009 08:37 Kuchnie świata
-
22.04.2009 08:37 Kuchnie świata
-
21.01.2009 12:27 Kuchnie świata
-
16.09.2009 09:13 Kuchnie świata
REKLAMA
DOSTĘP PREMIUM
Wszystkie audycje, kiedy chcesz! Teraz TOK FM Premium 30% taniej: podcastowe produkcje oryginalne, Radio TOK FM bez reklam i podcasty z audycji. Nie zwlekaj, słuchaj wygodniej!
KUP TERAZSERWIS INFORMACYJNY
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
-
TOK FM
-
Polecamy
-
Popularne
-
GOŚCIE TOK FM
-
Gazeta.pl
-
WYBORCZA.PL