radio TOK FM pierwsze radio informacyjne audycja kuchnie świata Cezary łasiczka studia goście Marcin Trębicki witam bardzo serdecznie dobry i drugim gościem właśnie takim ekspertem w naszej audycji będzie pani Karolina Głowacka do tego czy państwo wydawca wieczoru w radiu TOK FM, ale dzisiaj będzie też służyła w charakterze eksperta dzisiaj będziemy rozmawiać o smakach, ale też o zapachach indyjskiej kuchni jarmark via Roma także dla KSC, która przyciąga nas dlatego to
Rozwiń »
egzotyki w kolorach kolor proszę państwa są niesamowite kolory tutaj tak Marcinem Kręglickim przynieś z sobą 24680 prawie 20 różnych przypraw i co to uderzający jest niewielki ułamek tego właśnie przygotowują specjalne dzisiejszego programu, ale po prostu tworzymy szuflady w kuchni wyciągnę swoje indyjską szuflady, które przywiozłem właśnie z Indii czasami nawet razem używać tej przyprawy rzeczywiście kolorystyka jest przed co bardzo jak zgaszony barwy szkoda, że państwo tego nie widzę rozumie się z Gujany Rząsie spojrzeć na to co się składa państwowy nie widzą za chwilę będzie mówili szkoda, że państwo tego nie czują notek, ale to zapachy niesamowitego zapewne po prostu zupełnie inna jakość mówi, gdzie 2 × tak moja pierwsza wyprawa była 25 lat temu jest teraz pod koniec zeszłego roku postanowiłem powtórzyć tę wyprawę, pokazując swojej rodzinie Indie, bo tak jak min wtedy zachwyciły, gdy byłem młodym chłopakiem już w trakcie studiów w zasadzie podróżowałem sobie z plecakiem przez 2 pół miesiąca po Indiach tak teraz troszeczkę ta wyprawa miała inny charakter już jako odpowiedzialny ojciec rodziny z 3 córkami z żoną pojechaliśmy sobie przez Bombaj goa do Kerali czy troszeczkę inną trasą niż byłem poprzednio, ale klimaty są bardzo bardzo podobne no i wspominał pan, że to zaś taka była słodko gorzka podróż podróż była była z przygodami możliwy jest nie z naszym udziałem wielkimi przygodami, ale rzeczywiście będą tam goła w takiej bardzo prymitywnych warunkach co jest cudownym przeżyciem bardzo wszystkim polecam zakochałem się w takiej formie spędzania czasu, czyli proste domki z Chin na plaży wśród palm, gdzie budziły nas rano kruki robiące orzechy kokosowe, skacząc oczywiście gdzie, gdzie są wspaniałe owoce morza, gdzie są cudowne owoce owoce przy po prostu tylko plaża i natura im więcej nie potrzeba nie ma żadnych hoteli nie ma asfaltu nie ma wyboru planowanych chodników czy restauracji są po prostu z Chin tak samo to są wszystko domki jednorazowe oni po prostu budują to od monsunów monsunu, czyli pomoc nie zaczyna się przygotowania do sezonu turystów jak u nas autostrady cross żona niszczą nawet jeśli monsunów w i tam rozbierają później domki do końca kwietnia, gdy nadchodzić monsun dbają o ten materiał, żeby następnego roku móc z powrotem wybudować bardzo wszystkim polecam też bardzo tanie to cudowne cudowny kontakt z ludźmi z natury taki bezpośredni nie mamy poczucia tego, że jak hotelarze w hotelach cała obsługa też w te są naszymi wielkimi przyjaciółmi, ale oczywiście, licząc na dobre ekipy tutaj jest naturalny uśmiech tutaj naturalnie ludzie i wydają się ten sposób spędzania wakacji dużo bardziej mi odpowiada dziś niższe niż hotele, ale wracając do tego słodkiego życia na gola i później podróżowania wszystko było pięknie wspaniale to taki dość spartańskie warunki tego postanowiliśmy zwiększyć naszą naszą podróż pobytem ostatnich 23 dni w Bombaju Mumbaju w zasadzie w hotelu Taj Mahal w tym hotelu, gdzie właśnie był zamach terrorystyczny wiedzieliśmy stamtąd w niedzielę rano w Polsce byliśmy w poniedziałek, a w środę widzieliśmy w telewizorze jak płonął hotel jak na żywo pokazywane relacja zamachu terrorystycznego to było też być na czwartym piętrze tuż nad nami się normami się nad tymi pokojami, których mieszkaliśmy palił palił ogień i byli terroryści zginęło tak wielu ludzi miękkich nogach wrażenie niesamowite trzymaliśmy się z żoną za ręce, że dobrze nie myśli tego na weekend no to ja myślę, że powinniśmy przejść do części aromatycznej otwieramy aromaty proszę nam opowiedzieć, a tutaj nasza loża ekspertów straci Karoliny Głowackiej będzie komentowała zacznijmy od tego co chce od zarania dziejów sprowadzono do Europy, czyli pieprz pieprz prosty wydawałoby się, że rzetelne, który u nas jest na stołach również jest aromatycznymi i najpopularniejszą przyprawą, którą często używamy ten jest skondensowana skondensowany zapach jest jest bardzo bardzo intensywny prawdę mówiąc jak byłem wręcz tych osób kręci jak w tych sklepach z przyprawami nie mogłem stamtąd wyjść tak cieszył otwieranie wielkich swoje zadłużenie tam masa i wąchanie wdychanie to była pierwsza jakość oczywiście do wydawało się że, że ceny wyznaczają stopień jakości, ale też po otwarciu słoika aromat też można było na miejscu poznać co jest bardziej intensywnym zapachem także ten pierwszy, który u nas jest tak samo zaś może być zupełnie innym pieprzy wyjścia muszę państwu powiedzieć wiecznie cudowny sposób nasz gość pan Krynicki opowiada o tym, się niestety piękne flakony z cudowne za grosze za ten kiepski potrząsa delikatnie rzecz państwo słyszeli idealnie, ale jeszcze 1 ciekawa historia bo kiedy dzisiaj umawiają się naszym gościem powiedział, że będziemy rozmawiali o nim Cuper ale kiedy zobaczyłam naszego goście głównie 10 minut temu 15 no jak inni po prostu ten wyraz oczu to zostało palenie na autentycznie po prostu Hindus brakuje sali dziękuję bardzo rzeczywiście chyba mnie tam ciągnie na pewno na pewno wrócę marzy mi się taki wesoły samolot ma go z przyjaciółmi, żeby spędzić właśnie w tych dom gracz nowych taka, że już zorganizowanych w taki grupowy jest tego dla granat to zasługa dobrze otwierał dlatego pierwszy, który rzeczywiście nie jest zbyt egzotyczny mamy gałkę muszkatołową, ale tak Gałka muszkatołowa jest w swoje korupcja i obok pan kwiaty mieszka tu one tak wyglądają są wielkości bardzo dużego orzecha laskowe tak dużo, że zyskowności takie kolory czekoladki słychać wśród tak środki w skorupce jest właśnie ta Gałka ona też pięknie pachnie może nie tak bardzo akcja Diageo Marka czołowej jak to książek znam oczywiście to wyglądają takie usłyszane trochę ośmiornic takie już tak właśnie rolnicy jak najbardziej taki ziołach, które są nielegalne ale, ale mogą być ośmiornica ma tak ktoś przed przy niech państwo żałuję, że niekoniecznie nie czują, że jesteście państwo studio kardamon, który przywiozłem jest bardzo dużych nasiona taki, który można dostać w Polsce jest jest dużo mniejszy pachnie w rewelacyjny odrobina szczypta kardamonu lokaty na walkę oczywiście uczonego kapitalnie podnosi smak aromat kawy, ale wydaje się, że mając przyprawy tak naprawdę nie trzeba nawet zbytnio kombinować, bo to można wziąć 1 rodzaj mięsa, a nawet na kurczaka taki można wymyślić z niego 20 do 40 potraw, dodając 1 albo kombinacji myślę, że raczej się praktycznymi w Indiach dodają kombinacja z tym to jest wiedza to jest nauka jest nie można też przesadzać będziemy sami sobie komponowali także robić oczywiście każdy z nas artystów kuchni i i gdy gotujemy lubimy się popisać się swoimi umiejętnościami doboru przypraw jednak te Masala, które są stworzone profesjonalnie w Indiach mają tak skład zharmonizowany zbilansowany tak dobrany, żeby to jednocześnie jednocześnie bardzo nam smakowało, ale wpływał też dobrze na dana trafienie na apetyt generalnie kilka aspektów jest jednocześnie używa, a propos proszę o majątek wyszukane przyprawy tak naprawdę można zepsuć też poprawy potrawy, bo krwi tak poprawy można zepsuć, stosując nieumiejętnie przyprawy, więc ja osobiście pewnie bałbym się z stworzyć swoją własną kompozycję przypra w czy taką ma sale można próbować oczywiście tak może jest już, ale dom myślę, że można eksperymentować chciałem przypomnieć taką ciekawostką jest taka potrawa bardzo popularna także w Indiach nazwę sieci Empik ma sala to sposób potrawa, która powstała z plagą została w restauracji taki imigrantów z Bangladeszu mówi Marcin w cykl został tak pewnego dnia pojawi się właśnie klient który, który zamówił Kantyka winien to jest takie troszeczkę za suche może byśmy dodali trochę Grey tak dali trochę gry później tam zaczęli eksperymentować i powstał właśnie Kiełtyka Masala, który jest eksportowany do Indii także można to właśnie ja przywiozłem czy krytyka ma sale nie umiem brzmi, że mówisz masz zawsze służącej proszę bardzo skręci w nosie tak pobudza 70 proc uczestnicy świetne jak tutaj kolejne okresy Tkaczyk tym razem w weekend została z tą czerwoną kreskę zaakceptowane zaakceptowane i jak na razie dla mnie wysłał wysuwa się na pierwsze miejsce wśród tych, które w, których smakować dla mam taki też proste przyprawy, które u nas jest bardzo popularne prostego dziki używa często do do czasu mamy do kompotów te zapach tych gości jest tak młodo tak głębokie tak fajnie kręcić stocznie euro za euro uczony jak tworzy właśnie całą głowę do słoja wielkiego z goździkami to nie odłożyło później próbowałem porównywać te goździki, które miałem w domu pudełeczku z tymi swoje przywiązanie niestety nie była ziemia z całym szacunkiem dla firm sprowadzających do Polski przyprawy dopiero przy przywiezione stamtąd skręcą w nosie no właśnie chciałem panu taki delikatny sposób można się zaciągać bez końca docent poprzednimi już tak troszeczkę trafiła niesamowita chciałam się pan o to zapytać czy po dobre przyprawy należy się wybrać czas do 3 na pewno nie na pewno możemy dostać w europejskich tzw. delikatesach na pewno wysokiej klasy jakości przypra w one muszą kosztować niestety oczywiście tam źródła celem jest dużo bardziej atrakcyjna, a w Polsce myślę, że niema jeszcze popytu na to, żeby tej najwyższej półki przyprawy moc móc dostać, bo ja korzystam lubię przyprawiać, o które eksperymentować z różnymi smakami aromatami natomiast w Ameryce północnej łatwo, bo znajdować różnego rodzaju dobrej jakości przyprawy w Polsce jakoś się obawiam, że te taki właśnie wybory w torebkach nie są tym chyba, czego poszukuje prawdy ustawę w Indiach są stragany bazary pod turystów i takie, w których zaopatrują się tubylcy są miejsca, które są rekomendowane przez przewodniki, gdzie warto jest kupować zaopatrywać się właśnie przyprawy, więc takimi rekomendowanym mi miejscami się też posłużyliśmy tam sobie zaopatrzyliśmy naszą domową spark jeszcze ciekawiej 1 rzecz co do tego dobierania przypra w istnieje jakaś specjalna profesja treść tym zajmuje są tacy ludzie ja myślę, że Unii to jest coś naturalnego każda gospodyni domowa tak nie ma to przekazywane z pokolenia na pokolenie i w domu robi własne własne kompozycje przypraw własne sale własnemu kary i i nikt nie sądzę, że byli Special pewnie są też specjaliści, którzy robią to większej skali żeby, żeby to było zawsze podobne czytelnika Masala przykład tak ktoś musi stworzyć specjalnie dla zgód odtąd odpowiednich proporcji taka u nas gospodynie domowe myślę, że w czasach PRL-u to głównie pieprz sól i to były eksperymenty czy więcej soli czy trochę mniej pieprzu tak, ale oferta na rynku jest bogata jak pokazuje tylko, że to nie jest to jako, że to nas jednak bardziej cieszy cieszy nasze zmysły, a w takim dobrze zaopatrzonym sklepie z przyprawami w Indiach to ile takich różnych słoiczków można znaleźć też masa kwesty jest raj zieleni mogła mnie wyciągnąć stamtąd po prostu otwierałem WHO AM, wciągając zapachy, a nie znając jednocześnie wielu przypraw tych mieszanek już gotowych te którymi się zachwyciłem to są tam bywałem przywoziłem do Polski rzeczywiście jest bardzo dużo np. cena oraz cynamonowe zwykle u nas jest taki w taki wąski paseczki rangę nazwać tutaj jest winien twierdzeń cynamonu wygląda jak kiedyś poseł John Edgar ca i też podobnego koloru pełne w środku w tym czasie podobnie smakować zapach teraz komisja oczywiście nie nie każdy może się wybrać do Indii pokazuje tylko, że ci, którzy pojadą nie mogą zapomnieć o tym, żeby oskarżali zawodowych są jeszcze do domu do Polski późniejszej świetnej jakości przyprawy wszyscy znają przyprawy kary prawda wszystkie dania kuchni indyjskiej od razu myślimy o kraju kary chipem tak czy kary ma mu też jak liczne są kary czy kurtek są kary masę innych dań kary jest też mieszanką kompozycją przypra w, ale kary lub też liście liście, które są tam często dodawane przywiozłem takie liście często dodawane same w sobie do do zupy np. do sosów możemy znaleźć ładnie rozpuszczone kawałki liści przyprawy Kali dość agresywny zapach pachnie kart właśnie kary taki śliczny suszone, a cały zapas środka pan tam jakiś potrawy, których pan wcześniej nie zdał, które zachwyciły pana to sprawi, że rozważa się słucha wszystkich kucharzy, a także dokładnych dali chodziłem oczywiście po wchodziłem do kuchni restauracyjnych 400 rację to po prostu takie szałasy gdzie, gdzie tubylcy gotowali dla turystów dla siebie kapitalny jest piec sztandary, które znałem oczywiście wcześniej to jest najbardziej popularne dania hinduskie wszystkie będą wszystkie potrawy spece tam duzi są niesamowicie aromatyczne często doprawione szafranem czy chili szaszłyki kebaby kurczaki ryby krewetki z pieca Pandurii to jest niesamowite mówi smak bardzo soczyste szybko się opieka ciepło jest dosyć duże 200 podobno nawet mówić, że 300 °C Stróż jest potworne gorąco, żeby tego nie spali też nie nie pali ale, ale tak opieka z zewnątrz na lekko chrupiące w środku bardzo bardzo między soczyste bardzo polecam oprócz tego piec stan, który służy też do wypiekania chleba nam na przepyszne, ale też siada w tym okresie Rita no tak często może być z czosnkiem z nasionami kolendry oni rozwałkowujemy kawałek ciasta kulkę ciasta nakładają na taki na taką poduszkę z ręcznikiem i Przylep kraju do ścianki wewnętrzne pieca, wkładając rękę do tego rozgrzanego pieca ten piec opalany węglem drzewnym i tam rzeczywiście dosyć dosyć gorąco później takim szpikulcem wyjmują wspaniale pachnący często z ciastkiem, więc też lubimy podpłomyki, a ktoś taki jak po pomoc pamiętam, że 25 lat temu podróżowałem po tych Indiach i mieszkałem jakiś wsi pod poddali to sami sobie gotowaliśmy razem z Hindusami cukru, które były i najprostsze placki podczas paki problem na blasze po prostu mąki wody i gdy one są świeże świeżo upieczony właśnie w tym momencie genialnie się nadają do do do jedzenia razem z tym stosowanymi różnymi daniami wtedy zachwyciło mnie bardzo kary, czyli właśnie baranina w sosie Kali teraz inne zdanie druk VAT-R ci Chem, czyli maślany kurczak kawałki kurczaka otoczone takim sosem dobrze przeprowadzonym z chili z orzeszków nerkowca startych i pewnie z wieloma innymi przyprawami dodać do dosyć pracochłonne przygotowywanie tego sosu ponieważ gospodarze w kuchni pokazywali mi cały garnek zrobionego wcześniej tego sosu trzymanego w zamrażarce, że to jest dosyć długotrwały moja córka Kaja tak polubiła tego kurczaka maślanego, że taki SOS zrobiła w Polsce też smakował wyśmienicie da się da się także przywieźliśmy książki kucharskie oczywiście Ada robimy robimy przyjęcie w stylu hinduskim dla przyjaciół gotuje z nutą orzekać co jest tego hinduska restauracja i że IMC sobie, że spory z funduszu w Polsce już otwierają hinduskie restauracje i nie ma potrzeby, żeby im równą konkurencję, bo niestety nie moja mama tak nie gotowała jak, w jakich mam w związku z tym tutaj jest proste proste stwierdzenie, że idźmy do źródła tam, gdzie są cudzoziemcy prawdziwy rzeczywiście, którzy gotują tak jak jak jak ich rodzice z innymi smakami się udaje, a tak tak oczywiście, bo mamy kucharzy też stamtąd, czyli naszych restauracjach jest inny Włoch Hiszpan mamy Greka także dajemy sobie kolejne eksponat, a my z garstką o też rzadko używanych w Polskiej kuchni za to bardzo mocno w azjatyckiej, ale też Ameryce Łacińskiej i właśnie w Indiach znanych gwiazd karmę piękny zapach faktycznie wioską wygląda jak kolejny służbą rozwiązania to na pewno myślę, że można zrobić piękne naszyjniki biżuterię Sejm 5 mieszkań pachniał, więc anyż gwiazdkowy też jako z komponentów wielu wielu przypra w jak akurat jestem za Leszkiem na bakier, ale ten wyjątkowo, bo właśnie nie ma takiego tylko samego anyżu, który znamy już dawno Erika tylko jest uzbrojony jest dużo głębszy szerszy wachlarz doznań dla mojego delikatnego Noska oczywiście ku tej, którą to nie tylko przyprawą są bardzo istotne w całym gotowaniu, ale jednak podstawą jest ryż często jest to ryż zabarwiony doszła do wsparcia one oznakowane szafranem, więc zrobić tak lekko lekarzu różne tak i do tego podawane są różne właśnie ma salowa stosowane dania głównie kurczak i baranina jagnięcina bało się tam jada wieprzowiny rocznie nie wskazano też wołowina ze względów religijnych też nie, ale ryby owoce morza to jest coś wspaniałego smakowali my testowaliśmy już właśnie taką to przyprawy co to jest proszę powiedzieć to jest taka mieszanka naturalnych nasion kawałków orzechów liści widać też nazwa panu to jest bardzo kolorowe myślę, że może być czymś pokryte poukrywane prosto lekko słodkie o różnorodnych smakach ziołowy trudno jest nawet określić dokładnie jak te jak smakuje wzrost jest pytanie naszego eksperta w osądzać stopnie smakowania najpier w właśnie jest to czy słodkości później dopiero powoli nadchodzi fala przeróżnych tutaj mamy kolor seledynowy czerwone żółte i są takie mola zmianą jest, że ślicznie wygląda wygląda dosłownie jako ozdoba na biurko cudowne, a te naturalne to nie są sztuczne cukierki każdy może w Indiach to się jada albo jest podawane po nie po posiłkach jako znakomity środek z 1 strony trawienny, a z drugiej strony podobno uzależnia się też oczyszcza okrętach ma się po tym, jak już jestem uzależniony nawet oczyszczone jest dziś jest dla mnie coś nowego życia nie zdają tego wcześniej jest to atrakcja, którą częstuje Sejmu i przyjaciół często pan sobie tak wolnym czasie pichci właśnie w tych klimatach to nie jest tak, że często zwykle pewnie bardziej by się pokazać wśród znajomych i po powrotach robić coś takiego, czego co tam, gdzie zauroczyło zawsze na początku jest gotowanie dla rodzimy musi być po stylu z tych krajów, z którego wracam to zarówno ja im się temu taki takiego samego bzika na tym punkcie, że gotujemy musimy ustać przed wzajemnie przed sobą oczywiście, więc te pierwsze takie gotowanie tuż po powrocie, a później dla przyjaciół tak dla siebie prawdę mówiąc w domu na co dzień to nie to jest jednak jednak pracochłonne i i nie gotujemy tak wiele często nie częstym otwieramy kolejne pudełko z niespodziankami jak jak wiemy kary jako koktajl przepraw to jest kurkuma kary mogą być różne inne przyprawy jest zielone kary opis ach to wspaniały przypomina Indie w najlepszym wydaniu wspomnienia konkretne przekonuje, że n p . z tą sprawą chyba specjalnie z przyprawą nie rzeczywiście mógł w każdym z nich w każdej restauracji jest zielone kary można dostać praktycznie w całych całych Indiach, ale także w Bombaju jak byliśmy ostatniego wieczoru dopuszczamy takiej rybnej restauracji rybnej z owocami morza i rzeczywiście tak było tam była rybach, bo właśnie portret w zielonym kary właśnie to ryba, którą próbujemy zidentyfikować nazywa się po Fred, a pochodzi z rodziny bramowa tych jak to się po polsku mówi rodzina ryb okonie kształconych jest m. in. Inpro rodzaj, który nazywa brama społecznie brama brama no chyba też ze słuchaczy przybliży bardziej te ryby w palm Fred brzmiałoby troszeczkę jak takie frytki co tak, ale pan, że powrót albo pan w jabłko coś zjadł rewizji uwagę wspaniałe ostry moja żona zakon należą smaku smaku tej ryby i ilekroć miała możliwość zamówienia po plecach na różne sposoby tak wielu restauracja właśnie brała te ryby do końca pozostała i wierną także to jest bardzo bardzo smakowita rzecz a jaki i formie pieczone smażone budowana jedliśmy pamiętam z pieca Pandurii rzeczywiście zrobiona tak na czerwono zwykle te wpisane w piecu targowania się smaruje sosem z dodatkiem chili czerwony zada Wala wchodzą pięknej czerwonej lekko pod pieczone z zewnątrz czasami orzekł, iż to właśnie przyciemnione pod pieczone, a to jest tak smakowite później dobieramy się tego soczystego mięsa w środku i z zewnątrz mamy delikatny delikatny aromat smak wspaniałego można delikatnie jak właśnie takim łagodnym sosie ku chłodnym zanurzyć, żeby złagodzić ostro ostrość no tak tak do łagodzenia tej ostrości to to zsiadłe mleko hinduskiej miejskie, czyli wagi to jest kraj jest kraj ten strach, bo nas może być na słodko może być zasłoną dla słowo raczej do takiego właśnie jedzenia z miastem przez 3 z rybami jako napój do popicia później deserowe może być też z cukrem są z mienia my też bardzo bardzo smakowity aromatyczny no dobrze naszego eksperta Karolina Głowacka poprosimy tutaj o komentarz na temat kolejnych po raz pierwszy wprowadził proste równanie 22 UK są kary zielone kary kary Madras mec pańskim, która spełnia też nazwa przemysłowa w wersji brzmi dość komiks w muzeum są roczne rozliczenie zostało jest różnica między rynkami kary, bo zaraz chwileczkę to nie jest proste cele jeszcze państwo bowiem, które państwo widzieli jako niesamowitą pasję nasz gość się to powiat ten WSA w Łodzi od razu można się zakochać w regionie Michelin gościnności, że dobrze okryć to jest jest ewidentna różnica wydaje się, że z Pańskiej jak nazwa sama wskazuje nieco trzęsie się takie zielone pali co mam tutaj w moim barze, więc tylko z pańskim osobie trochę ostrzejsze, ale to właśnie kary jest takie bardziej łagodny zapach jest takim łagodnym śpiewność gry w 6 bardzo zbliża do nosa po prostu wciąż jest możliwe jest oswoić się ich maja nie będzie nasz gość się wiedzie z przyprawami kompletnie skargę kardamonu w 2 postaciach tak jedynie zmielone drugi jest w całych w całym nasiona im przez państwa dziękujemy tym całe nasze te są też ona tak pani wygląda jak taki nie wiem, jaki zapach osób 2 jako co do każda wnoszona wywiązać jak bardzo bardzo wysuszone bób bardzo bardzo bardzo bardzo muszę przyznać, że to mój faworyt ten w pewnych naszych generalnie pobudza może, dlatego że dzisiaj ledwo żyję oni, czyli twardawe skargę tak tekst polecenie, ale dostępna jest takie całej ręki czy tylko tak troszeczkę dosypać można troszeczkę ukrócić po prostu nie piję herbatę kardamon Zobacz ten ten sproszkowane się znacznie łagodniejszy no bo już niejedno przeszedł już Superligi przegrali ze szkół pani został przepuszczony przez żarna historii kardamon przejście i oprócz naszego ci Antica sale, które musi opowiadaliśmy kopca ewidentnie koktajle przyprawą owe Kada gosposia sala przypięta do masa, czyli właśnie też tak na na nie widać, że ma intensywną czerwoną w las iglasty barwę, więc pewnie zrobienie z tego właśnie sosu do posmarowania do posmarowania mięsa czy ryby krewetek możesz także komisja co dodatkowo interes, czyli ten, który sama prosi panie Marcinie jak zaskoczyć naszych przyjaciół gości właśnie, przygotowując jakąś prostą potrawy, żeby tego nie zepsuć wszystko jest co pan zasugerował z jakim przyprawy, jakie mięso, jakie to musimy na pewno zdobyć dobrą Karin i brakami myślę, że jest dobrej klasy delikatesach już gotowa, które rzeczywiście ucieszy wszystkich musimy pamiętać o tym, żeby wszelkie marzenia były na maśle klarowanym maśle Gui, który jest szalenie popularne właśnie w Indiach do smażenia nie Oliwa normalne masło czy smalec tak jak u nas, ale Thomas Sługi czy może się ono bardzo długo przechowywać jest dużo zdrowsze poprzez długotrwałe gotowanie normalnego masła oddzielają oddziela się białko z takimi zmianami mikro elementami niekorzystnymi i to należy też powinny właśnie ze braci wyrzucić to co pozostanie pozostanie już sam tłuszcz, który później doskonale nadaje się do smażenia jest aromatyczne i nie spala się tak jak normalny masło, więc to bardzo polecam, żeby każdy miał w domu do smażenia, bo lubimy się czasem nawet rzeczniczkę zrobić marszałku to jednak zgadzają masę Euco Gui, jeżeli rodzaj ich troską z dodatkiem czy krytyka la Salle przedsta w warto zadbać, żebyśmy smaki były były różnorodne kuchnia hinduska z 1 strony jest bardzo pikantna jest sporo chili w niej, ale też dba o to, żeby smaki były zbilansowane, że były zróżnicowane mówi się o 6 ras, czyli 6 smaków, dlaczego 6 zawsze znaliśmy mówiło się 4 u nas tak Japończycy jeszcze wynaleźli piąty smak jeszcze podpisania jest u mamy, ale zawsze mówiliśmy Kwaśny gorzki słodki słony tak oni jest rozwód rozróżniają uważają jako smak ostry i cierpki no proszę wejdziesz w tym mami nas wachlarz smaków rzeczywiście się tej pięknie pięknie rozpościera czy nie chodzi o to, żeby tak jak n p . w kuchni węgierskiej aż paliło dzieliło taktykę, żeby właśnie, jeżeli nawet trochę pali to, żeby była drzew i SOS przeciwwagę można sobie zanurzyć dyskretnie no właśnie podpłomyki, o których mówiliśmy, czyli na albo po prostu chleb pita tak oni robią chlebki na wiele wiele sposobów różnie też doprawiając przyprawiamy przyprawami pamiętam, że moja córka nie chciała jeść nic innego tylko świeżą świeży nam właśnie z czosnkiem kapitalne pozostały nam jeszcze 2 magiczne swojski kolejnym sale to jest to zazwyczaj dobrze przeczytałem, bo każda koszt Masala panikę strzelili od 2 lat nadaje pewnie to też takim hasłem pozwolił taka mniej wypalona cegła w kolorze już nie jak skomentować upomina się rozmyślił rozmawiamy myślę że, robiąc przyjęcie dla przyjaciół nie pewnie poszedłbym tak daleko ewentualnie 2 rodzaje kary czy zielone jako klasyczny kary i Andory, jeżeli udałoby nam się zaadaptować nasz piekarnik do morza do funkcji roli w piecach mundury, a eksperymentom eksperymentował pan z takimi różnymi gotowymi sosami, zwłaszcza to się pojawił ostatnio w Polsce w Londynie bardzo popularne także Stanach Zjednoczonych jeśli są przygotowane ma sale różne inne sosy, które właśnie na na różne słodko słono właśnie weekend nie i to co taka kuchnia indyjska na szybko to znaczy albo przygotowujemy ryż albo kurczaka później zalewamy takim sosem troszeczkę gotujemy lub też moczymy mamy nasze biuro myślę, że temat SA, które przywiozą to jest w zasadzie pewnie pewnie to tylko, że tam były już gotowe w słownikach dziś nabierało niż pod łukami na wagę, ale podobnie opisane, więc myślę sobie, że pewnie to co tutaj przychodzi do nas możemy więcej konserwantów zapewne tak pewnie możemy mieć jakąś chemię ale, ale pewne jest dziś po porównywalne nic w takim zakresie tak, bo na początku się boleśnie nie religia nie pozwala moje kulinarne religia stosować takich gotowców, ale w sumie przez te przyprawy Masala to są takie gotowce oczywiście jeszcze też łączy z wywarem robi się z tego sosy połączone z tym właśnie krajowi daje nam kapitalną przyprawy pozostaną jeszcze 1 słoiczek cóż to ja z kolei rodzina zbrodnia Masala ta jest w kolorze piaskowym ostatnio tysiącami lat bardzo to jest właśnie sala, którą byśmy dodaje rzeczniczka figurujące troszeczkę to jest to jeszcze nie kocha, ale teraz rocznie chorobie nie do lecznicy nie nadaje się strop w sprawę tak niepokojące trochę oprócz tych wszystkich przypra w formę kapitalne świeże owoce jest wielką przyjemnością leżeć na plaży mego przychodzą tubylcy z pełnymi koszami kokosów ananasów melonów arbuzów i na miejscu pomagają na miejscu pokazujemy teraz dzisiaj kokos ją w prawnymi bardzo ruchami to jest rocznica 1 z rodem z maczetą Pach Pach tak uderza z tego to są odpowiednie punkty i się dokładnie tak rozpada, ale także można i mleko wypić kokosowe i zjeść ten miąższ oczywiście Cessna 1 jest smaczniejszy Rosjanie właśnie problemy z tym często tam z młotkiem w jakimś również w komentarzu próbowałem jak waliły tylko zamościan nie chciał rozwalić jednak można to kwestia Hoop Cola później we włoszech np. na ulicy są często tak jakieś mini butelki, gdzie już skórki okresowy wodzie trwale się, że tak tak tak wiele do testu pamiętam z listy sprzed 25 lat teraz jakoś już mówić tylko gotowy koszt całego osób śledzt w zbliżyli dobrobyt kiedyś fragmencik teraz już całość, ale skoro sami też mam takie miłe wspomnienie, gdy podróżowaliśmy Łodzią po Baku treść takich wodach z tym oceanu bar w Kerali to jest taki rozlewisko o długości około 200 km różnych rzek bardzo bardzo gęstych tam mieszkają ludzie są rosną palmy kokosowe ulicy płynęliśmy sobie tam tamtą Łodzią najwyższy przewodnik zapytał czy jesteście spragnieni tak tutaj możemy stanąć, bo widzę że, że jest właściciel tych palm to nam zaraz serwis Kokosa i za moment myk myk cen Hindus wskoczył na palmy i zerwał z góry Kokosa szybko macie tego obrobić odpowiedni sposób dał nam do do wypicia kapitalne, a swoją drogą z chodzeniem po palmach to jest prosta sprawa wydawało, że to jest takie skomplikowane są się nauczyłem udało się wejść jedno na powiedzmy 3 m więcej, ale jest takie były palmy wysokie były, ale był bardzo wysokie oczywiście, że fundusze jak małpki tam na górze przeskakiwali z 1 na drugą to już nie jest taką słupków, ale na moją fatalnych pozwała, ale wejść na taką palma jest jest naprawdę prostej jest tylko kwestia techniki odpowiedniej i sznura sznura, którym związujemy stopy łapiemy wtedy stopami palmy i łydkami z drugiej strony przed ramieniem przedramieniem dłoni i posuwamy się do góry jak małpka, ale jak, ale ja już nie za jak wieść, że jest, choć zna pan towarzysko lekarza zetną palmy byliśmy na dobę, ale duża frajda jak się człowiek nauczy to jest nie sprzyja wchodzeniu po palmach bardzo serdecznie dziękuje dzisiaj gościem audycji był pan Marcin Trębicki oraz 20 różnych aromatów prosto z Indii dziękuję pięknie i też w roli eksperta Karolina Głowacka wydawca wieczoru jednak nasz taki aromatyczny ekspert się tak wyrażę radio TOK FM pierwsze radio informacyjne
Zwiń «
PODCASTY AUDYCJI: KUCHNIE ŚWIATA
REKLAMA
POPULARNE
-
18.07.2011 22:22 Kuchnie świata
-
12.07.2011 10:23 Kuchnie świata
-
16.12.2009 15:38 Kuchnie świata
-
31.08.2011 23:42 Kuchnie świata
-
02.12.2009 09:27 Kuchnie świata
-
13.07.2010 07:02 Kuchnie świata
-
13.01.2010 05:47 Kuchnie świata
-
23.02.2011 07:23 Kuchnie świata
-
27.01.2010 06:07 Kuchnie świata
-
09.12.2009 09:47 Kuchnie świata
-
20.05.2009 12:47 Kuchnie świata
-
24.09.2008 08:18 Kuchnie świata
-
12.03.2009 13:47 Kuchnie świata
-
-
02.09.2009 08:17 Kuchnie świata
-
12.08.2009 08:37 Kuchnie świata
-
-
15.04.2009 07:37 Kuchnie świata
-
30.07.2008 07:30 Kuchnie świata
-
14.10.2009 08:47 Kuchnie świata
-
03.09.2008 07:38 Kuchnie świata
-
25.02.2009 08:47 Kuchnie świata
-
23.07.2008 07:49 Kuchnie świata
-
26.11.2008 13:17 Kuchnie świata
-
29.07.2009 07:52 Kuchnie świata
-
15.10.2008 12:33 Kuchnie świata
-
14.01.2009 08:37 Kuchnie świata
-
22.04.2009 08:37 Kuchnie świata
-
21.01.2009 12:27 Kuchnie świata
-
16.09.2009 09:13 Kuchnie świata
REKLAMA
DOSTĘP PREMIUM
Wszystkie audycje, kiedy chcesz! Teraz TOK FM Premium 30% taniej: podcastowe produkcje oryginalne, Radio TOK FM bez reklam i podcasty z audycji. Nie zwlekaj, słuchaj wygodniej!
KUP TERAZSERWIS INFORMACYJNY
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
-
TOK FM
-
Polecamy
-
Popularne
-
GOŚCIE TOK FM
-
Gazeta.pl
-
WYBORCZA.PL