REKLAMA

Smaki Górnej Adygi

Kuchnie świata
Data emisji:
2009-03-12 13:50
Audycja:
Kuchnie świata
Prowadzący:
Czas trwania:
41:51 min.
Udostępnij:

Hanna Zielińska rozmawiała z Piotrem Adamczewskim z „Polityki” o specyfice kuchni tyrolskiej

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
radio TOK FM pierwsze radio informacyjne przy mikrofonie Hanna Zielińska z nami, który jest naszym my ekspert ds. smaków świata Piotr Adamczewski z tygodnika polityka dobry wieczór Bondy co wara APA powiedziałem w języku, którego ani państwo ani nawet moja dzisiejsza partnerka też nie zna będą dalej mówi Paul natomiast ulga ten początek to znaczyło dzień dobry co słychać to było takie miłe niegroźne Acta jak przeżyła jest londyński i tym językiem posługuje się w Rozwiń » południowym Tyrolu, czyli altea Lidzie w górnej Adygi około 25  000 osób to spora grupa też taki język pochodzenia staro romańskiego trochę mieszaniny włoskiego troszkę mieszaniny niemieckiego, a trochę łaciny to nawet sporo w tej części północnych Włoch, który wymyśli właśnie w górnej na drodze ludzie są wielojęzyczny co jest bardzo przyjemne, bo wszystkim łatwo się porozumieć, zwłaszcza jeżeli do każdej jakiś poza swoim językiem dzisiejszej Europie pewnie zna, więc na pewno trafi na taki, w którym będzie mógł się w górnie, gdy porozumieć przede wszystkim słyszy się tam język niemiecki przede wszystkim tak, ponieważ mimo, że kraj należy do Włoch, ale też taki wydzielony okręg dzięki Unii Europejskiej tam kultywowane są wszystkie języki w tym także ten londyński uczy się wszystkich, ale do pierwszej wojny światowej to była część monarchii austro-węgierskiej później to należało po prostu do Austrii tam się tak 1 z moich przewodników był przeuroczy młody człowiek nazywał się Maximilian Alber no, więc bardzo wielu Polaków świetnie mówił po włosku doskonale mówił po niemiecku, aczkolwiek najbardziej zrozumiale bez żadnego akcentu obcego mówił po angielsku natomiast ja współtowarzyszy, bo 3 osoby troje dziennikarzy raz podróżowaliśmy po górnej widzę była to pani Teresa Japonii Borowska Włoszka, ale od 20 kilku lat mieszkająca w Polsce to była piękna romantyczna historia, kiedy sprawdził, ale nie będę tego dzisiaj opowiadał jest dziennikarką autorką dziennikarką twojego stylu autorką paru świetnych cudnych książek kulinarnych oczywiście kuchni włoskiej drugą moją współtowarzyszy podróży była im Gawrońska, czyli naczelna redaktor kuchni miesięcznika kuchnia no ja i myśmy jeździli w poszukiwaniu smaków górnej Adygi ja n p . one zresztą też nie pani Wrońska, która jest rewelacyjną narciarką nie tylko świetną redaktorką jeździła po męskich tzw. czarnych trasach bez wywrotek to oni naprawdę tak jeszcze do tego podobno się nie bała przynajmniej tak powiada no, więc my Tessa ja w tym czasie jeździliśmy saniami przyjemniej, bo na nartach już dawno nie natomiast także troszkę sportu żeśmy żyli, bo w ostatni wieczór naszego pobytu bardzo sprytnie gospodarze wyznaczyli miejsce kolacji w schronisku górskim, żeby tam dojść po zmroku uzbroili nas także na czoła na nałożone opaski z latarkami takimi jak mają grotołazi bądź górnicy latarki oświetlały nam drogę, chociaż prawdę mówiąc gwiazdy było widać Księżyc, więc i tak szlak był doskonale warunki do zarządzenia albo deficytu tak, ale 2 godziny żeśmy wędrowali po śniegu nie na nartach tylko na rakietach śnieżnych pierwszy raz na tym osiedlu, więc 2 × zarył nosem śnieg, a raz, ale nie boleśnie, a raz zapadł się od 7 nazbyt potrzebie zapadły się tak aż do pasa 1 nogą, bo na zbyt szybki śnieg stanąłem i nawet ta rakieta nie pomogła, ale motywacja naszej trójki była silna, bo tam wiedzieliśmy, że czeka nas pyszna kolacja plus świetne wina no jakoś byśmy doszli, ale teraz wrócił Hanny myśmy zostali zaproszeni do tej górnej Adygi właśnie, żeby poznać smaki kuchni południowego Tyrolu, które w Polsce są mało znane, a one nie są typowe dla reszty Włoch, ponieważ jest to mieszanka wszystkie kuchnie pogranicza na mnie robi zawsze dobre wrażenie, bo taka mieszanka taki bez Szostaka fajnie wychodzi na stan jest mieszanina kuchni austriackiej, bo nie niemieckiej niemiecka w ogóle tutaj nie nie wchodzi w grę, mimo że kraj niemieckojęzyczny jednak kuchnia austriacka jest znacznie bardziej wysublimowana znacznie bardziej delikatna i mojemu podniebieniu komet kubeczki smakowe zdecydowanie odpowiada i druga rzeczy tutaj no są Niechcę być naleciałości, bo to jest to są Włochy są oczywiście także i potrawy włoskie czasem sprawiało to zdumiewające efekty i interesujące pyta czy takie intrygujące zaskoczenia, bo np. w 1 schronisk na wysokości chyba 2200 m, gdzie wyjechali nie szliśmy piechotą w 2200 m w górę tylko wjechaliśmy wyciągiem takimi kontrolami w kształcie właśnie w kształcie bombek bardzo przyjemne mimo lęku wysokości jak człowiek rozmawia stoisk im w tym to nie zwraca uwagi rząd ma 100 m do ziemi no przesadziłem może nie stale 5060 na pewno, więc mniej boi, bo inaczej bym się bardzo bardzo, więc jak dojechaliśmy do tego schroniska weszliśmy tam na lans podali nam kartę, więc były typowe potrawy z kuchni tyrolskiej, ale ja zobaczyłem, że są ryby owoce morza i to takie można wśród jego było Paged i z Omarem, kto chce może obejrzeć, bo są zdrowia sprawozdania w swoim blogu kulinarnym gotuj się za miejscami tam ze zdjęciami ja zamówiłem sobie Żabnica z grilla, zanim zatem ryba wspaniała fantastyczne są krewetki na przekąskę byśmy wzięli, czyli ministra, czyli takie mieszanka owoców morza z emerytury i tam była ostry Iga krewetka sens act, czyli przez zebrę mówiąc po polsku i zapytałem dojrzale i wszystko w doskonałym smaku świetnie przyrządzone wiele jak to tutaj jak ten homar lasu na ten szczyt dola w tym górskim klimacie, a nie powiedziano mi, bo wiedziałem, że tam są rzek rzeki strumienie pełne pstrągów co jest górskiej okolicy normalne jak wykupuje taką kartę turysty na łowienie ryb to można wziąć wędkę pójść te strony połowić nagle dowiedziałem się także właściciel tego schroniska jest równocześnie dzierżawcy czy właścicielem kawałka Wybrzeża i morzach w pobliżu Wenecji jest normalne, że tam no to chłopi, ale i właściwie nie rybacy tylko na działkę tam było tak specjalnie do uprawy morza i te dzielone jakoś tam oznakowane na specjalne takie kwartały i on tam hoduje małże ostrygi i łowi krewetki homary i to wszystko, że z Wybrzeża weneckiego wtedy góry to jest społeczny samochodem dobrze jadącym świetne drogi są to jest pewne czy pół może 4 w najgorszym wypadku to po górskim terenie godziny i on ile razy w tygodniu jeździ tam do siebie obok Wenecji pakuje do specjalnego zbiornika wodnego w samochodzie ciężarowym świeży miękkie ryby owoce może i przywozi do siebie na górę wyjątkowe warunki kulinarne jak na schronisko nam się zupełnie Armin Kurasz herbata paluszki, a to zgrani górskie i takie my ni tak do tego wspaniałe wina, ponieważ tam winnice no też w trudnych warunkach, bo na takich półkach skalnych, ale winorośli macie tatami naraz ona nie jest już nad w tym obszarze tam 2000 m tylko trochę niżej znacznie niżej klimat jest troszkę bardziej surowy, ale mimo wszystko jest dużo słońca i to winorośli odpowiada taki klimat gleba kamienista to dla winorośli rzecz doskonała oni robią tam świetne białe wina n p . GW Tramino, jaki piłem jest chyba 1 z najlepszych, jakie w ogóle miał mi został na włosku część wiele, bo to chodzi o rodzinie oraz winogron wina tak się nazywają i gdziekolwiek pod jakąkolwiek szerokością geograficzną kobiety to się tak nazywa, ale jest także wino czerwone co mnie zdumiało bomby białe to spodziewałem się tego nazywasz dla Green to też ten szczep winorośli rośnie tylko w tamtej okolicy bardzo dobre po leżakowaniu w dłuższym w beczkach dębowych nabiera takiego aromatu rzeczywiście świetne wino przywiozłem troszeczkę, ale szybko w domu wyższy to najlepsza rekomendacja tak natomiast ludzie, którzy bywają w tej okolicy tak ten mały region Dolomitów nazywa się Alta Badia ja mieszkam w takim miasteczku San Cassano bardzo sympatycznym maleńkie miasteczko 700 obywateli tam zaledwie mieszka i myślę, że jest pewnie z 50 albo 60 hoteli, ponieważ jest miejscowość turystyczna świetna wytwórnia sera doskonała zwiedziliśmy ją ogląd i oczywiście żeśmy próbowali ustalaliśmy desery bardzo dobre przeciw nie było serów Owczych, czego się spodziewałem ani kozich tylko krowiego mleka, bo z kolei właściciel tej awarii to ma 1000 sztuk krów też bydła, które na tych halach karmi się wspaniałym dolomit z kim trawą i sianem potem dzięki temu i mleko jest bardzo aromatyczne sery są wyśmienite rozwiązań w tym czy też, że to są takie sery, które kojarzą nam się z tą wąską paletą właśnie serową czy szczyt czy już są bardziej austriackie austriackich nie znam zupełnie, ale to to są głównie sery skrót znaczy krowie sery twarde z ziołami bardzo często z orzechami z truflami takie rzeczywiście bardzo dobre, które dojrzewają to w zależności od długości dojrzewania dojrzewając 3 miesiące 6 miesięcy czym dłużej ser ser dojrzewa ten jest bardziej ostry bardziej pikantnych w tej dojrzewanie, której byliśmy panuje zapach niektórzy uciekali, bo mówili, że to śmierdzi, a ja uważam, że to jest przepiękny zapach dojrzewającego sera to są takie go mówi Sarah krąg w przekroju 230 cm nie takie bardzo duże, bo np. serii dojrzewalni rock for, gdzie byłem parę lat temu to dochodzą do prawie do metra średnicy są gigantyczne tutaj są mniejsze, ale myślę, że to także ułatwia pracę właścicielem sterowanie współpracuje ściśle jego żona, która jest, a posiada wszystko ana, a albo to trzeba 2 co jakiś czas przewracać z 1 boku na drugi, żeby dobrze dojrzewały, więc jak tam jest np. 1000 takich bochenków kręgu tego sera to przywrócenie tego z boku na bok to jest ciężka robota jak ser ma metr średnicy to nawet naj silniejsza kobieta może mieć kłopoty z jego odrzuceniem tam trzeba chyba 2 facetów, żeby zrobili to ona sobie sama radziła desery też na mnie zrobiły duże wrażenie był bardzo dobre, ale wracam jeszcze na moment do tych ryb, że większość turystów wie, że w tym schronisku na tej górze są takie wspaniałe ryby specjalnie po to, jest, ale byłem w kilku innych schroniskach także, gdzie co prawda nie było takich ryb, ale jedzenie nie ograniczało się do bardzo przeze mnie lubianej w górskich schroniskach w Tatrach kaszy gryczanej z jajkiem sadza nie jest tam były wszystkie dania, jakie sobie można myśleć miejscowe i nie tylko świetne desery, ponieważ ta część Włoch produkuje ponad połowę wszystkich jabłek, jakie są na rynku we własnych to jest to jest określana jak nam też wejść jest dobry klimat dla Czechowa w dolinach oczywiście jatka i tam czołowym deserem łatwo się domyśleć i wpły w austriacki jest apel strudel i tak też tam nazywa apel strudel bardzo dobry, czyli w cieście śródlądowym zapakowany farsz z jabłka z rodzynkami z cynamonem i pod można też na gorąco na zimno, a na gorąco najlepszy jest jeszcze z waniliowym z bardzo dobre rzeczywiście Kensy innym schronisku, w którym byliśmy to schronisko na wasze Santa krocie, czyli Święty krzyż jest obok takiego sanktuarium kościółek bardzo piękny nieduży bardzo stary kilkaset lat liczący kościółek, gdzie pielgrzymi także przychodzą wysokości spora 2145 m, więc ci przez pielgrzymi to się mocno na męczą, bo nie jeżdżą oni wyciągiem tak jak mylenie ruchy turyści tylko idą tam jednak Piechota momenty są takie fragmenty trasy dosyć stromy ja myślę, że ktoś zdrowa z tych rolników na Grzesia to w tym 2 na ten Święty krzyż, żeby dostać rozgrzeszenie obok kościoła jest bardzo ładne schronisko pani Hani o tej porze roku to dla mnie był też szok - 4, czyli taki Mrozek nie za wielki, ale pełne słońce i schronisko pulsowało życiem na zewnątrz nie wewnątrz na zewnątrz wszystkie stoły ławy zajęte myśmy też znaleźli 1100 -li dla siebie kurtki zdejmował było za gorąco i kurtki kładliśmy na las na ławę, bo te dębowe ławy tak w wymarzone jednak w pośladki wszyscy po zimno, więc na własnych kurtkach się siadało kelnerzy mieli pewien kłopot, bo się ślizgali, bo jak i wyrazistej kuchni z pracami to Adam Depta przez narciarzy przez turystów, więc trosk, ale żaden się nie wrócił w i usiedliśmy, żeby zjeść taki typowy południowy posiłek, bo nie chcę powiedzieć dla nas, żeby pytanie nie nie ten teren narciarzy czy wędrowców górskich i na ten posiłek przede wszystkim sprzedawany Spectre mówiąc Pack wcale nie mam namyśli słoniny, bo po niemiecku to jest słoninę tylko szynkę tyrolskiej to jest szynka przerośnięta oczywiście takimi chciałbym tutaj uściślić to słowo szpieg używany także przez Włochów jest nazwa własna tak, mimo że brzmiąca niemiecką tak tak to jest aspekt, czyli szynka ty Rolska z południowego Tyrolu ona jest zrobiona no i wieprzowiny oczywiście, bo to jest szynka wieprzowa jest ona produkcja trwa dosyć długo, ponieważ najpierw będzie ją się kilkanaście czasem więcej ponad dobę godzin w tzw. zimnym dymie z drze w iglastych często przed w Polsce szynki wędzi się zwraca się na to uwagę będzie się w drewnie, paląc drewno drze w liściastych, bo iglaste mają tam jakiś solisty ciała po prostu tasiemkami gorzej inaczej smakowała natomiast tam specjalnie się w tym tych drzewach iglastych to znaczy zimny tym to jest takie urządzenie ja zresztą u siebie na wsi mam podobno wędzarnię, bo wybudowałem to się robi także jest źródło ognia jest w 1 miejscu potem prowadzi taki korytarz kanał u mnie to jest zrobione z cegieł zalany cementem jest na końcu tego kanału w odległości od węża nie umie krótka to jakieś 1,5 m tam są te kanały dłuższe, że dym, który płynie ogniska z płonących tych drzewek ochładza się podróżując przez ten kanał betonowy i w momencie, kiedy wchodzi do samego w tej komory, więc rolniczej, której wiszą też szynki u mnie kiełbasy czasem też szynka to oni nie jest gorące, że ta i po wiz i jak to się kilkanaście godzin czy dobre to to mięso przesiąka zapachem nawiasem mówiąc przez mogła pani przed chwilą prawdziwy aspekt po wąskich, acz bardzo pozostali koledzy koleżanki też byłam Laska konieczna myślę, że już niema co Laska pensje nerka, że to pachnie dymem ogniska wdrażane zapach bardzo przypadł właśnie dlatego się stanem, o co chodzi w tym wędzenie zimnym jeśli nie o wysuszenie to tylko ten zapach tak przy nich nie chodzi o znacznych alarmową konserwuje mięso ten dym, a potem ona wisi ich nie, bo to jest szynka tego typu jak jest szynka z bardziej na południe położonych regionów Włoch, czyli San Daniele albo prosciutto di Parma czy hiszpańska Hamon Serrano to są też szynki słusznie ta chyba Serrano suszona morskim powietrzu, a ta potem jeszcze wisi wejścia 2 wejścia 3 tygodnie i rentowym miesiące będzie ten kraj tak tak tak to jest kilka miesięcy dzięki temu nie robią żadnych sztuczek ze sztucznymi popędza daniem tego procesu produkcyjnego oczywiście, aby można było zrobić niektóre wyroby wędliniarskie jest pracuje chemią i to wtedy przyspiesza ten proces ich produkcji tutaj nie to wszystko jest zrobione naturalnych warunkach jak tyrolskich pan Bóg przykazał dzięki temu to jest takie dobre potem kroi się to tak cieniutkie plasterki tak jak też rynki spoza Włochy bardziej na południe położonych w taki sposób żeby, gdyby plasterek szynki upadł na gazety, żeby można było przeczytać artykuł w zapasie set, żeby nie opłaty byłyby synka się zabrudzi, ale myślę, że dając gazety, bo to jest takie pismo, żebym zdjął wizja, ale od razu się do głowy, że być może w takim razie ta szynka jest twarda dlatego trzeba wtedy cieniutkie projekt jednak jest bardzo cieniutko okrojona to można ją zagryza, jakie trochę grubsza ja mam kraju rolnicy w domu, ale aż tak cienko jak pani widziała tak jakby żeby gazety przeczytać nie udało się, ale zjeść można to nawet bez specjalnego wysiłku tak widziałam widziałam sporego wysiłku, ale wynik nieco mijaliśmy tutaj winem, chociaż to należałoby robić, by to należy do rytuału, ale nie będziemy w pracy tym razem na policję tak wyrobami alkoholowymi jest ten aspekt to była rzecz, do której bardzo jak dużo o tym, czytałem bardzo chciałem spróbować prawdę mówiąc nawet nie chce robić takiego rankingu, która szynek włoskich jest lepsza, bo każda w swoim rodzaju Night każda jest odrobinę inna ma jakieś inne zalety i inne, ale czeka jestem czy czy rzeczywiście było tak jak pan ugryźć pierwszą kwestią do ust to powie, że to jest coś bardzo specyficznego zupełnie innego niż tak, tak więc pierwszy poczułem to ten zapach natychmiast przed oczyma mi stanęło górny czy Tatrzańska Watra, czyli ognisko po prostu się kojarzy z ogniem dymem i czymś takim ciepłym sympatycznym natomiast w smaku jest naprawdę bardzo dobre bardzo nocy wracając jeszcze górskie schroniska, gdzie narciarze po przejechaniu, po czym baru na świeżym to właśnie wiedzą ten Pack popijają tam na tym samym okresie popisało się też winko dużo łagodniejsze niż te, o których opowiadałem nazywa się też Santa Cruz i łagodne czerwone świetnie też produkowane zaliczane do ma na etykietce na te 3 literki, gdy OC, czyli jest kontrolowany przez organizacje producentów, że jest najwyższej jakości, aczkolwiek dla Green wino znacznie cięższe bardziej intensywnie kolorowe i o bardzo silnym zapachu smakował mi bardziej, ale tam w tych wysokogórskich warunkach to było doskonałe, jeżeli ktoś jest bardzo zmęczony to jeszcze dostaje dać jak zamówi taką rzecz, która nazywać zupę zupa dorsz co, czyli Zobacz to ja wiem oczywiście dostać taką miseczkę panującą upatrzyłem pływają Jarzynki chyba Kasia, więc spróbowałem to był przepyszny tyrolski Krupnik tak jak robiła moja babcia, aczkolwiek nas oraz grafikę tak doskonały doskonały bardzo pożywny i taka mała miseczka najbardziej zmęczoną osobę stawia na nogi na koniec pobytu w tym schronisku jedliśmy jeszcze deser na deser był omlet z jabłkami nie was, gdy omlet z łapkami to prawie prawie byłby to deser et apel z trudem prawie, ale nie to był deser omlet z jajek z mąką i podest posypany cukrem pudrem i do tego dodaje się dużą miseczkę konfitur z borówek tak jakby czas prób bardzo dobre tylko prawdę mówiąc bardzo słodkie, więc amatorzy słodyczy i tym zostaną usatysfakcjonowani to było rzeczywiście bardzo ja proponuję, żebyśmy potem zaostrzenia apetytów naszym słuchaczom zaprosili ich wszystkich na krótką przerwę myślę, że ci powiemy troszkę przygotowaniu niektórych z tych potraw, które tak oczywiście mam jak zwykle 3 przepisy, które są już w naszej elektronicznej książce, czyli w ww to kropkę FM kuchnie świata i możecie państwo obejrzeć sobie zrobić no już wszyscy mamy apetyt zaostrzone ale, żeby spróbować, chociaż spróbować tego czym pan opowiadał to trzeba jednak się troszkę napracować i wykonać chociażby 1 z przepisów, których nam pan powie ja powiem, jakie przepisy dzisiaj przyniosły, jakie są nasze księdze jest takie góralskich Krupki z Dolomitów, czyli bardzo Pado Orco, której mówiłem, że zjadłem wysokogórskim schronisku są jabłka w cieście to bardzo typowy Desert dla tamtego okręgu i tu jeszcze nie wspominają je jeszcze 1 zdaniu, które świadczy o takich silnych wpływach monarchii habsburskiej, czyli Austrii to knedle tam wiele rodzajów mebli jest ja je jadłem i próbowałem, mimo że meble nie są moim ulubionym daniem trzeba przyznać, że one są dosyć ciężkie, ale smaczny i tutaj przeniosłem knedle ze szpikiem no tak jeśli państwa są przygotowani na notowania będą w miarę wolno mówił, ale jeżeli ktoś ich nie zdąży to można sięgnąć do tej naszej księgi 25 dekagramów czerstwego pszennego pieczywa jak nie zjedliśmy chleba bądź kilku bułek przedwczoraj akurat się do tego nadają 10 dekagramów SPEC -u ja rozumiem, że w Warszawie czy w ogóle w Polsce klasycznego SPEC-u starali się nie dostanie natomiast można dostać te inne szynki suszone, czyli nie prosił sam Daniele i proszę to Parma to radzę z tym, a nawet może być, chociaż to już skandal, żeby do włoskiego dania dawać hiszpańską synka, ale jeżeli ktoś ma w domu Hamon rano to będzie podobny efekt można zjeżdżać 10 dekagramów tego tej szynki 3 jajka ćwierć litra mleka 1 cebula 1 pęczek Zielonej natki pietruszki 5 dekagramów salami kiełbasy salami 6 łyżek mąki pszennej sól pieprz i Gałka muszkatołowa pieprz Gałka muszkatołowa powinny być mielone jeszcze rany w trakcie tej roboty odradzam państwu korzystanie ze zmielonych one na ogół nie mają tego charakterystycznego jeśli tak są po prostu zwietrzałe nie mają swojego zapachu pieczywa trzeba pokroić w kostkę wsypać do miski rozpętać jaja wlać teraz był tam jaja do mleka i tym mleczną jajecznym płynem zalać pokrojonej pokrojony chleb bułki i odstawić na 20 minut, żeby po prostu w ciągu co 5 minut zamieszać w tej miejscy Spectre, czyli naszą szynkę i cebule trzeba pokroić w drobną kostkę natkę pietruszki robi się też posiekać teraz SPECT podsmażyć na, ale odrobinę na patelni dodać do tego nawet mięsa tłuszczu dodawać, bo ten aspekt ma charakterystycznie swój własny tłuszcz, jeżeli jest inna szynka bez przerośnięte Atu Słonimski no to można kilka kropli oliwy albo masła, kto woli dodać cebulę zeszklić wsypać połowę tej posiekane natki NATO fatalnie zamieszać, ale już zdjął się ognia, że wtedy, kiedy patelnia stygnie wsypujemy natkę i to wszystko mieszamy teraz dodać namoczone w mleku z jajkami chleb, a do tego naczynia posypać mąką tam, gdzie mamy te przetwarzane będą nimi doprawić solą pieprzem oraz gałką muszkatołową i wyrobić przed drewnianą łyżką tak, żeby powstało takie jednolite ciasto po zagotowaniu 1,5 l wody z chlebowego tego ciasta robimy w dłoniach takie, jakby jaja gęsie, że to nie jest okrągły tylko takie lęku podłużne wielkości gęsiego jaja takie chciałby się chodzić kule nam coś takiego i wrzucamy je do wrzątku i gotujemy, ale na małym ogniu w momencie, kiedy widzimy, że one zaczynają się tak lekko, jakby unosić mimo swojego ciężaru to znaczy, że są gotowane ile czasu nigdy kwadrans wtedy należy to wyjąć najlepiej mój koncert takową, żeby osączyć zwody i knedle my tam w Tyrolu południowym podaje się w rosole jest bardzo intensywny rosół wołowy jej, ale może być każdy inny też i wrzuca się ten Kreml ani niestety mają silne apetyty nawet jak nawet jak na mnie za dużo, bo w takiej miseczce Rosą pływały 2 knedle wielkości moich pięści więcej wiedzą, że podczas tej kolacji będę ja jeszcze inne dania zjadłem tylko 1 on dzięki myślę tej jest Pekao owi i salami, które tam jest krajanem przyprawą no smakowało mi to, mimo że ten typ ciastek powiedziałem nie jest wszyscy dookoła mnie klaskali zachwytu ja jadłem nie, narzekając i taka moja recenzja z tych metali, zwłaszcza że mam porównanie z innymi daniami nowa np. byłem gościem wszyscy byliśmy gośćmi 1 z najwybitniejszych kucharzy południowego Tyrolu i to też tam w tym miejscu też sam Kasjanow klasa świat re tak tak ma miasteczko, które liczy 7 set obywateli ma 1 z najlepszych restauracji, bo pani pani, że sam Hubertus tak się nazywa restauracja nasze mieści w hotelu Roza PiS na bardzo piękny hotel, gdybym był tam prywatnie nie służbowo to pewnie się nie zatrzymał strasznie drogi i nawet ja jako rozrzutnik byśmy 1200 EUR za 1 noc nie zapłacił, bo dziesięciokrotnie taniej można zamieszkać w przyzwoitych warunków warunki, ale też zupełnie inaczej smakują rozmawiają nie ma, zwłaszcza że Norbert liderkę kler to takie typowe włoskie nazwisko jego restauracja została oceniona przez 2 i bardziej prestiżowe przewodniki kulinarne, czyli przez myślę na dostał 2 gwiazdki na 3 możliwe i ma już od pewnego czasu od dłuższego czasu i przewodnik, który zna Gold Milo 18 punktów przyznał na 20 możliwych w związku, z czym jest rzeczywiście na szczytach gastronomicznych trzeba powiedzieć, że za dosłowny również zjedliśmy tam kolacje, które składała się z kilkunastu dokładnie biorąc 1618 dań no niech się państwo nie denerwują przeżyliśmy wszyscy, bo te dania większej liczby mikroskopijne dochodziło to, ale przepięknie podane jest wielką fantazją jeśli powiem państwu, że na 1 pół miseczki, na którym nam podano jako jedno z przekąsek miałem, a jednak przekąsek, która bardzo mi się podobała im bardzo smakowała to były to była tarta zrobiona z wątróbek okonia Morskiego z owocami macie pęki taki kawałeczek, ale o aromacie smaku ja czegoś takiego nie miałem do tej pory w ustach rzeczywiście było rozkoszą wspaniały rywala próbki wątróbki rybne jadałem, ale nigdy takiej formy i do tego dodawało to tak apetytu, że z rozkoszą myślałem, że będą następne wart jest po bardzo wiele dań tak potem druga zaskakująca potrawa to była taka, że zapytałem go, bo do nas przychodziły chleb jedli ci wstecz, bo się nazywa to miejsce, czyli stół szefa jest wielkim oknem, przez które byśmy mogli zaglądać do kuchni widzieliśmy jak tam, bo grano kucharzy, które pracuje na jego zmianę to tam jest chyba 14 osób plus on każdy specjalizuje się innych daniach tego dnia przyrządzanych młody Węgier bardzo sympatyczny zajmował się właśnie przystawkami jeszcze do kuchni na chwilę wróciłem tam mamy ciekawą patrzę na zegar mamy jeszcze chwilę czasu włada anegdotę historyczną do tego, ale wróćmy jeszcze do tych dań, więc zobaczymy na półmisku, że dostęp służb ci no klasyczny służb i Argan nory dookoła w środku coś białego patrząc czy tory nie nie ryż, ale absolutnie suszy, więc zapytałem Norberta co ta jest jak pańszczyznę tutaj o winie nie próbujcie byśmy spróbowali to niebyła ani organowi, a w środku był jogurt może serek biały twarożek z ziołami przyprawiony bardzo było pyszne, ale to często zewnętrzne przypominające LG nikt na mnie powiedział smakowało jakoś tak lekko słona troszkę pikantnie okazało się, że zrobił ciasto z czarnych oliwek normalnych tych Olive, które podaje się na przekąskę zostały one wysuszone całej technologii nie poznaliśmy, a nie, dlatego że ukrywa nie prawdziwi profesjonalni kucharze swoich receptur nie ukrywają chętnie się nimi dzielą, zwłaszcza jeżeli wiedzą, że potem zwijania powtarzalne, a po pierwsze po drugie rzecz jednak powie od kogo to dostał najmniej jak my niektóre przepisy, które przywiozłem są od Norberta i za każdym razem będę się powoływał, że ta z jego rąk jest głównym daniem była też coś ciekawego była to wołowina pieczona w pancerzu Solnym po prostu gruboziarnistej soli robi się pancerz obija się tą wołowiny, ale ta charaktery to nie jest jeszcze nic zaskakującego natomiast ta była oczywiście Wołów mi tam miejscowych tyrolskich, które pasły się na tych łąkach, gdzie trawa i zioła charakterystyczne dla tego regionu i w tym pancerzy Solnym ta to mięso leżało na takim jakby to po takiej szkoły chce wyłożonej sianem w złoto w żłobku takim tak jest przeszukało tymi cudownymi dramatach, jakie gotowe ścina górną część tego pancerza nie jest się kroi zrobione było także było bardzo krwiste tak jak ja lubię najbardziej doskonałe jak mówiłem czerwonym winem też z tamtego regionu to było rzeczywiście fantastyczny fantastyczny teraz na koniec jeszcze wrócić do kuchni tam bardzo nowoczesny sprzęt, a w kuchni nas poczęstowano w takich małych Lisiecki ach, oczywiście było najpierw prosecco, czyli wino białe z bąbelkami, ponieważ nie oni nie mogą robić szampana szampan można robić tylko w Szampanii Unii jest prosecco bardzo dobre leciutkie takie wino i potem małych Lisiecka podano nam bulion z żółtkiem wszystko tak jak i tutaj u nas i jak pierwszy nawet jak zbliżyłem do gustu, po czym wraz ze jest tak niespodziankę cudny zapach mięty ten bulion był podawany z miętą co niezwykle świeża odświeża ciało człowieka i ja się w tym momencie, po czym tak, jakbym taki Haust tego Górskiego powietrza połkną bardzo to było przyjemne też zaostrzające apetyt natomiast w kuchni pośród nowoczesnych sprzętów zobaczyłem na czerwono pomalowano taką maszynę, którą korbą ręczną bardzo była czyściutka i ładne i tam żona jest nowa wręcz tak była wyczyszczona okazało się, że maszyna z 1938 roku i dlatego mogła być czerwona Norbert nam powiedział, że przedtem robiono je właśnie w kole tak źle kierowana była na czerwono, ale jak władze zdobył Mussolini to zabroniono używania czerwonego koloru do takich różnych sprzętów aut nie mogło być czerwonych, ale także i krajalnicy do wędlin dając o te co były nie likwidowano ich natomiast nowych nie produkowano tylko winnych kolorach głównie czarnych no, więc niepoprawne politycznie tajemnica pana ocalała, ale pytam czemu nie kupią sobie elektrycznej, bo widziałem, że taki sam będzie na tak elektryczne się nie nadaje, ponieważ taka szybkość obrotów jest, że tłuszczy ze SPEC-u zaczyna się topić podczas kraje, a tutaj specjalista od kręcenia korbą musi tak grać, żeby obie części tej tarczy kręciły się w tym samym rytmie i wtedy się robi te przepiękne plasterki, jeżeli jedno koło kręci się za szybko to też może zacząć się topić tłuszcz, a jeżeli się toczy zaworu kręci za wolno to plasterki się łamią załamują jest to rzeczywiście wymaga też specjalnych kwalifikacji bardzo mi się nie pozwolili mi kroić przy pomocy ich czyny, ale rezultaty tego krojenia jadłem i to rzeczywiście było bardzo dobre i na koniec wszyscy państwo powiedzieć, że poza rzeczywiście fajną kuchnię bardzo dobry każdy znajdzie coś tam dla siebie miłośnicy słodyczy ona w szafie robi torty z mąki gryczanej co nie jest rzeczą częstą próbowałem takie karty bardzo słodkie, ale przełamywane są np. owoc takimi konfiturami lekko kwaskowaty dni natomiast te tereny można odwiedzać nie tylko w Rzymie organizacja dla narciarzy wypoczynku jest rewelacyjna kupuje się w ski pass, czyli taką przepustkę, jakby kartę kredytową, która jest ważna na wszystkich wyciągach na wszystkich oni się potem rozliczają między sobą nie także kupujemy na ten wyciąg na drugi musimy drugi to tak tymi gondolami wyciągami kolejką można całe Dolomity dookoła objechać, ale dowiedzieliśmy się też oglądaliśmy to niestety tylko na zdjęciach, że w lecie też to są świetne tereny, ponieważ tak można uprawiać różne sporty ekstremalne typu spływy jakieś pogrożenie górskich strumieniach rzekach można skakać ze spadochronem czytam innym takim latawcem jako człek bojący się wysokości to nawet nie chciałem na to patrzeć, ale i to bym chętnie spróbował są wyznaczone świetne trasy górskie dla rowerów można na rowerach pokonywać wiele kilometrów jak powiedziałem w każdym schronisku karmią tu za to biorą odpowiedzialność czy na tych rowerach cieszenie zasad to niewielu nie chce za to brać odpada, jeżeli to, tym bardziej chętnie odpocznę, ale jeżeli chodzi o to osoby potem, żeby wzmocnić siły to gwarantuje, że nikt się nie za jestem zdumiona tą finezją pełną paletą smaków aromatów zapachów, które na razie mogę sobie tylko wyobrazić, ale sama też na bramach wybrać się w to miejsce proszę przypomnieć jak się nazywa to miasteczko w sankach Jano, a okresie nazywa Alta Badia to jest Arte ad idzie zapraszam państwa opowiadał państwo jak zawsze Piotr Adamczewski tygodnika polityka dziękuję bardzo dziękuję dobranoc radio TOK FM pierwsze radio informacyjne Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: KUCHNIE ŚWIATA

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Z Dostępem Premium TOK FM odsłuchasz każdy podcast! Nie czekaj, zacznij słuchać wygodniej z pakietem "Aplikacja i WWW".

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA