REKLAMA

Gado-Gado, Satay, Rendang, czyli kuchnia indonezyjska

Data emisji:
2009-07-24 07:40
Audycja:
Kuchnie świata
Prowadzący:
Czas trwania:
39:11 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

kuchnie świata kuchnie świata Cezary łasiczka witam serdecznie, a studia pan Witold Gawlikowski galeria bali Buddy Club witam pana dobry wieczór dzień dobry Indonezja, które pewnie będzie mówił już czwarta piąta rano tak dzisiaj Indonezja i kuchnia indonezyjska pan Witold przyniósł sobą całą masę specjałów przysmaków, które będziemy testować zapraszam serdecznie do testowania, czyli oprócz, ale oprócz potraw, których będziemy mówić czym pan takie eksponaty Rozwiń » można powiedzieć tak no nie muzealne wręcz przeciwnie Jerzy Sień to są jak pan widzi jeszcze o wyglądzie organoleptyczne bardzo świeże zioła przyprawy charakterystyczne nie tylko dla Indonezji, chociaż oczywiście powszechnie używane Indonezja może być tak w całej Azji południowo-wschodniej to widzę 1 z moich ulubionych ba rozpoznałam nie jest to pietruszkę nie jest Pietruszka pamiętam pierwszy raz, kiedy próbowałem byłem przekonany to tajska restauracja byłem przekonany, że kucharz, który przygotowywał po prostu nie do końca umył ręce miał pewnie dziś olejki aromatyczne albo perfumy i to w przeszło moje potrawy to znieważenie kolendra jest dosyć aromatyczna, ale z olejkami znaczenie ma nic wspólnego może tamten kucharz faktycznie rośnie Góra nie pan powąchał tutaj ona ma taki charakter ma zapaść w domach taki właśnie charakterystyczne smaki potra w bardzo łatwo wyczuwalny tak no i większość nie wszystkie, ale większość ziół azjatyckich jest bardzo aromatyczna o wiele bardziej aromatyczna niż odpowiedniki europejskie np. pan zadał pytanie co to jest to może pan zgadnie może pan uzgodniono wygląd jest bardzo podobny do Europejskiego działaniach pan tutaj rozerwie te listy i powąchać ciekaw jestem czy pan zgadnie jak i jakie to działo to jest jakaś ich użyć, ale ten ktoś za ma właśnie to może być często bardzo powszechne działo w Europie jest bazylia bazylia cząber bazylia wygląda jak rozmawiają jak na razie realizuje właśnie utrata różnica między działami europejskimi azjatyckimi wiele występujących w Europie występuje również w Azji albo historycznie rzecz został właśnie między nimi, a środkowo wschodniej dalekiej Azji też przeniesione na grunt Europejski, bo tutaj troszeczkę pod wpływem warunków klimatycznych pod wpływem innych sklep sposobu uprawy zmieniało też swój wygląd zapach smak także np. bazylia azjatycka miałem się pan ze mną zgodzić nie jest o wiele bardziej aromatyczna wolna od pań Onyszki troszeczkę Sieczka mieszkań, zwłaszcza że tych Bazyli, bo w Europie bazylię bazylia na część jest włoska bazylia koniec środka albo jest mutacja u nas supermarketach sprzedawana doniczek, które tam mam mało wspólnego z tą prawdziwą włoską bazylia natomiast władze tych Bazyli jest kilka rodzaj, że nie kilkanaście bazylia słodkie bazuje pieką c pierwszy owej różne inne ta akurat się nazywała ich Europa reprezentuje właśnie ten typ Bazyli tak oni za ratujące właśnie w tym tym Anny szkołę takim smakiem zapachem trochę też respektuje mogę spróbować się nie stanie podobnie jak działa europejskie HSW nie jest to, że pan jest bardzo aromatyczna jest bardzo aromatyczna to proponuję, żebyśmy rozpoczęli od potrawy no to pójdę takim porządkiem europejskim przeciw Europie, a w szczególnie w Polsce rozpoczynamy od zupy zupę, którą pan przyniósł to jest to zupa, która nazywa się ani w oryginale nie bardzo wiemy jak ta zupa się nazywa, ponieważ ona występuje w 1 000 000 mutacji jest bardzo rozpowszechniona, zwłaszcza na wyspie Borneo, które się po inne nazwisko nazywa Kali Manta nawet z racji bliskości geograficznej kuchnia Borneo, zwłaszcza Północnego porno jest bardziej zbliżona do kuchni malajskiej tajskiej niż do tej klasycznej gastronomii indonezyjskiej znanej wyspy Jawa, więc przede wszystkim zamiast wody używamy mleczka kokosowego tylko 00 wody co w ogóle ta ciecz do gotowania zupy jest mleczko kokosowe mleczko kokosowe widzę jakieś liście laurowe wyglądają znowu tak samo jak kolendra tak samo jak bazylia liście osobowe to są te one są odpowiednikiem no wizualnym właśnie liści laurowych z Europy natomiast są to liście drzewa cytrynowego pro po azjatycką większości języków po angielsku zresztą również zwanej kefirem kasjer jest to dziś z drzewa cytrynowego drzewa gorzkiej trener czy takiego drzewa, które rodzi to zielone rynki, ale nie te, które znamy z marketów, które są dla nich rynki i limonki takiego, że z tego drzewa limonki limonka jest produktem spożywczym do dań do rynku do rynków do towarów i ma liście są bezużyteczne, a to z kolei jest inny gatunek drzewa cytrynowego, które rodzi gorzkie cytryny gorzkie limonki one są bublem gastronomii nieużyteczne natomiast liście nie ma też przedmiotem liczbą tak bardzo charakterystyczne zapachy to bardzo wielu dań azjatyckich Tajlandii Malezji Filipinach Indonezji jest dodawane oraz liść firm jak słyszałem, że chodzi o podniebienie europejskie rozróżniamy słodki słony gorzki Kwaśny natomiast ta kuchnia czy indonezyjska czy tak daleko wschodnia to to są jeszcze kilka innych smaków, dla których nawet Europejczycy nie mają a gdyby nas zgadza się do tego stopnia, że n p . dla przeciętnego Europejczyka ryż jest jest generalnie rzecz biorąc ciężko spotkać z 2 czy 3 EURp ejczyków, którzy by się nad miasteczko czystego ryżu rozwodzili wpędzili jakąś dyskusję natomiast Azjaci oczywiście ryż dla nich jest podstawą podstaw to jest w ogóle absolutna podstawa całej gastronomii azjatyckiej od India po Filipin, więc ważny produkt no ale nie mnie oni potrafią o tym, rozmawiać nie z punktu widzenia ekonomicznego makroekonomicznego i t d. tylko nad pustą miseczkę ryżu zdawać się w subtelności smaku ryżu, który wydaje się być zupełnie bez smaku jako samej oni potrafią, czyli w tej grupie mamy jeszcze jakiś bank oszukiwał poczęte to nie to jest z kolei poczęte to te busiki, które po pewnie wyłowiły to jest trawa cytrynowa na bok oraz Lemon Grass stara się nie wygląda jak trawa, bo większość ludzi w Polsce nie wiem, dlaczego wyobraża sobie, że trawa cytrynowa wygląda jak Żubrówka i taki jest powszechne mniemanie o zmianach będę w akcie bardziej Gałązka prawie to wygląda niż niż niższe niż nasza Żubrówka jak młody port o tak to prawa dla najbardziej przypomina widok nie dorośnie tego młodego pora jeszcze kilku złotych czesne albo coś takiego działania dużo z kolei co pan usiłuje w tej chwili kraje to tak trujące to nie jest, ale jeszcze tego się nie to jest już także otrucie pani truje mało, a jest to bardzo zdrowe jest to 1 z fundamentalnych 1 z fundamentalnych przypraw kuchni indonezyjskiej całej Azji południowo-wschodniej to jest korzeń zalega lód Kazio jest tutaj w tej grupie poczęte oczywiście plasterki, a korzeń gala gal wygląda tak co pan przypomina trochę przypomina imbir standardowa odpowiedź jest otwarcie odbiorą bardziej rozwija również kłącze także rośnie w sposób podobny jak imbir natomiast ja go w przełomie my wąchamy i kochamy to Niewiem czy się pan ze mną zgodzi, ale ma taki piękny świeży zapach tak trochę kwaskowaty bardzo aromatyczne i korzeń galę organu jest podstawą podsta w całej kuchni południowo-wschodniej azjatyckie, jeżeli chodzi o przeprawę, bo jeżeli mamy każdego lokalu zresztą jesteśmy w domu parę innych jest rzeczą było Olecko kasowe tak jest, bo mleczko kokosowe np. gotują w Indonezji są tylko w Indonezji ryż zamiast w wodzie, ale korzeń gala galu jest podstawowym takim surowcem półproduktami do produkcji różnego rodzaju past sam bali jest wrzucany również właśnie jak pan tutaj ma swoje obce w postaci plastrów do bardzo wielu różnego rodzaju, ale Mariusz Śledź nosów do smażenia także jest takie coś co oglądać dziwi to co wygląda jak kiwi w oryginale wygląda tak, jeżeli jest nie pocięte plasterki czy wygląd tylko podobne do kiwi natomiast jest taki typowy azjatycki bakłażan z zewnątrz zielony wewnątrz taki biały z licznymi czarnymi drobnymi nasionami i bakłażanów w Azji jest o o wiele wiele więcej niż w Europie tutaj w Europie znamy ten czarny bakłażan w ogóle wywodzi się z południa Europy, ale tak generalnie rzecz biorąc przynajmniej w polskich sklepach nie przypominam sobie, że widział jakiegokolwiek innego bakłażana czy ten klasyczny czarny lśniący takim granatowe czarnym Polski natomiast wazy tych bakłażany, zaczynając od kształtu, bo ten jest płatny wielkości piłeczki pingpongowej to ciut większe, a podbuduje trochę śliska taka jak niedojrzała niedojrzała śliwka niedojrzała wygląda natomiast w Azji tych bakłażan jest o wiele więcej rodzajów i bogactwo kolorystyczne jest też o wiele większe są bakłażany różowe fioletowe czarne zielone żółte są bakłażany tak jest takie paseczki taki melanż przypominający bardziej naszą cukinia niż bakłażana, ale ciągle taką właśnie lśniącą woskowym kolorem skórką także, bo uważano was jest o wiele więcej oraz podkłada nam zostawiłem porzeczkę tutaj dla reszty załogi wieczoru Radia TOK FM i sięgam dyskretnie po coś co wygląda jak kurczak jest Górnicza jakiś orzeszki przyprawy typu, ścigając to jest spróbuje tak męża takie trochę słodko pikantną ważne Orzeszkowej Orzeszkowej zgadza się, bo analiza na, a na podstawie tego dania można parę takich o ogólniejszych informacji na temat kuchni indonezyjskiej zachować po pierwsze, chyba nigdzie indziej na świecie nie używa się takiej ilości orzechów do produkcji dań zyski nie są tylko chrupkami do piwa czy jakimś tam półproduktem do do deserów dodatków do do czekolady czy trzecie innych tego typu dań orzechy używa do dań głównych do zup bardzo rozmaitej formie jeszcze na dodatek tych orzechów w Indonezji jest to pewnie Wikipedii, bo trzeba było sprawdzić ile dziesiąt czy set rodzaju do tego stopnia pana czeka, by sobie poseł poranną porą na ten główny poranny baza mieście ten pasaż stolicy bali i poszedł do sekcji Orzechowej pan po prostu złapał się za głowę i w ogóle nie będzie tam 2 lata będzie się nadal stoją całe rzędy worów całe stragany całe ulice z orzechami, a każdy inny przeciętny Europejczyk popada w konfuzję no bo my w Europie na morze włoskich laskowych nerkowca orzeszki ziemne jeszcze pistacje na takich 5 głównych orzeszków, które w Europie znamy na tym mniej więcej lista się, ale skończyła, a u nich po prostu Sferia tych orzechów nieprawdopodobna w ogóle w postaci tłuczone w postaci miażdżone w postaci mielonej nawet na mąkę i orzechy są dodawane do zup do różnego rodzaju dań było to po pierwsze po drugie, jaki kolor mat danie, które się do wiązania ciemnobrązowy i ona się nie przypadło tylko kolor uzyskało od takiej specyficznej przyprawy, która jest dostępna tylko wyłącznie w Indonezji przeprawa nazywa się Kacza ma nic ani wspólnego z etapem Kacza po indonezyjski jest po prostu SOS ma nie znaczy słodki, czyli słodki SOS w cudzysłowie sojowe, gdyż technologia jego produkcji jest identyczna jak w produkcji klasycznych sosów sojowych z tym tylko, że zamiast ziaren soi do produkcji tego sosu używa się właśnie fermentowanych orzeszków, które nadają temu produktowi temu temu osoby właśnie ten ciemny kolor, a słoty słodkawy smak tego sosu pochodzi z dodatku cukru palmowego i tam tę przyprawę Kacza pani można spotkać tylko łącznie w Indonezji nie ma w sąsiednim Singapurze na Filipinach w Malezji czy Tajlandii, bo wiele tych przepra w jest charakterystycznych wspólnych dla całego regionu natomiast dla Indonezji charakterystyczny jest smak zapach kolor tego właśnie dodatku powszechnie do dodawanego do potraw stąd n p . bardzo powszechnym widokiem jest zaskakującego przeciętnego turysty pierwszy raz wypływającego z Europy Ameryki do Indonezji, że z resztą taki zwykły codzienny reż, które konsumują Indonezyjczycy 1 000 000 kg dziennie ma kolor brązowy czas nie zawsze bardzo często Polakom od podstawową potrawą spożywaną na potęgę przez 240  000 000 Indonezyjczyków każdego dnia roku jest nas Igorem, czyli ryż smażony to jest substytut naszych kanapy przychodzi Polak do domu łapie się tam jakiś tam kawałek chleba patrzy co ma w lodówce kawałek szynki kawałek sera żółtego pomidor już mamy kanapkę w Indonezji substytutem chleba jest też jak mamy troszkę kurczaczka oddajemy kurczaczka jak krewetek krewetek jakiekolwiek warzywa wszystko Ciach Ciach Ciach Ciach to się wszystko czeka wrzuca się na wok albo patelnie i dodaje się Kacza manii, czyli ten SOS w cudzysłowie sojowy, który produkowany jest tych orzeszków ma taki Orzeszkowej słodkawy gorzki karmelowy trochę smak i po takim szybkim wzmożeniu wokół dosłownie przygotowanie tego dania zajmuje 3010 sekund mamy naszego rynku, czyli taką kanapkę indonezyjską codzienne danie Indonezyjczyków warto się pan coś co nie wygląda na przyprawy mówię tutaj o małży tak to jest marża jest mała jest mała nazywa to jest najpiękniejsza najwspanialsza wszystko co jest naj naj naj, bo jeżeli chodzi o marżę musi pan przyznać, że jest Parka z nas zna może co taka urodziwa rodziła się mało dorodna małża długości około 8012 cm bardzo ładna skorupka z zewnątrz Zielona taka Zielona brązowa bywają bardziej zielony ten egzemplarz akurat taki jest blady zielony, ale niektóre oczywiście, bo to jest żywe stworzonko, więc każdy egzemplarz inne jak spod sztancy w ośrodku sama mało, że taka bardzo ładnie pomarańczowa my jak na małże dosyć duża prawda no sam ten środek małże też ładnych parę centymetrów długości sobie mierze tam małża jest mało rząd pora puławianom ręcznie na rafach koralowych, więc nie jest masowy produkt jak u nas można w niektórych marketach tych co przy marketach czarne małże norweskie holenderskie, które po pierwsze, pochodzą z tych ferm podwodnych, które są też nią takim produktem masowym to jest małża szlachetna po pierwsze, żeby ją zdobyć, więc trzeba sobie zanurkować no jak każdy produkt indywidualnie pozyskiwanych w ten sposób ma swoją cenę także to jest taka szlachetna małża, którą również nie każdy Indonezyjczycy nie na co dzień na swoim stole gości, aczkolwiek oczywiście z racji tego, że Indonezja to jest największy na świecie archipelag mało, kto w Polsce zdaje sobie sprawę zwartości Indonezji to może właśnie zadam panu też zagadkę pytanie z willowej składa się Indonezja 12 ,51000 to panu przygotowanych Bad programowo źródła różnie od 1316  000 podają proszę oczywiście tych zam. głównych jest kilkaset później tt tt malusieńki wysepki to są mikro i wysepki, niemniej ponad 6000 wysp Indonezji jest zam . i długość Wybrzeża Morskiego Indonezji z racji tego jest równa odległości z ziemi Księżyca na 400  000 km jeśli chodzi o te statystyki takie księgi Guinessa i Indonezja ma absolutnie najdłuższą linię brzegową spośród wszystkich państ w na świecie łatwo stąd zgodność oczywiście ryby skorupiaki owoce morza małże lub stery homary langusty Inki no tak będzie rajd do kosza, jeżeli ktoś lubi i płótno to Indonezja czy podobne do marca może nocnym absolutnym rajem na ziemi, zwłaszcza te małe wysepki no bo oczywiście suma krajowa całe ze względu na swoją wielkość składają się z części tej obłędnej Wybrzeża, ale oczywiście góry środek kontynentu natomiast całe to setki tych wysepek, zwłaszcza na wschód i na północ od bali lądu Flores Donbasu bała komody i t d . tak, ale setki tych wysepek do morza jest wszędzie blisko w związku z tym ryby krewetki owoce morza są podstawą wyżywienia już nie tylko mit klasy, a klasy biznesmenów bogatych ludzi w Dżakarcie w hotelach pięciogwiazdkowych oczywiście ceny są w już jakoś tam światowe, a na tych małych wysepkach za dużego homara tak to jest rozrzutny wrzuci banknot 5 USDo wy to jeszcze panu w tej cenie jego grillują na przekaz informacji o słuchaczy dziękujemy za Wikipedią Indonezja składa się z 17  508 wyspa ale jakby wejść w różne inne źródła czy internetowe czy pisane to o liczba zmienna od 16 właśnie 17  000 plus SP przypuszczam, że chodzi o klasyfikacja czy coś jest jeszcze wyspą już tylko skałą w międzyczasie zabrałem się do jak pan Witold podpowiada takiej narodowej potrawy tak rent bank jest 1 z takich dań, które jest od Wschodu Indonezji do Zachodu Indonezji wszechobecne można nazwać dodanie takim Narodowym daniem indonezyjskim oprócz 23 innych, które powszechnie na tych Wyspach występuje to są staje np. czy takie świeczki z różnego rodzaju marynowanych mięs sałatka Gadu-Gadu zupa buntu z ogonów wołowych dzień tak nie mylić z komunikatorem Gadu-Gadu także Gadu Gadu Gadu tak to jest taka narodowa sałatka, a rent bank jest takim świątecznym daniem większości Indonezyjczyków świąteczne, ponieważ no jest to dosyć drogie danie no bardzo wiele ubogich ludzi mieszka dzisiaj w Indonezji w związku z tym na tego rodzaju ani miasto nie nie każdy sobie może pozwolić ponieważ, żeby to danie wykonać trzeba po pierwsze, wielu wielu godzin po drugie trzeba co najmniej kilku kilkunastu litrów mleczka kokosowego na taką dużą porcję wołowinę, bo cała sztuka w gotowaniu tego dania polega na tym, że takie spodziewane w grudniu kawałeczki płacą gulasz owe kawałki wołowinę dusi się wręcz nie uczelnianych miastach, które po indonezyjska nazywają się boomu pasty boom, bo są właśnie ręcznie ucieramy pasty ze świeżych ziół tego rodzaju przypra w właśnie jak gala gal jak numery jak ten szczur jak szalotki papryczki chili, która za chwileczkę pewnie mnie pan spyta, więc taką ręcznie udzielaną pasy te wlewa się do garnka z wołowiną z mleczkiem kokosowym bardzo powoli przez wiele wiele godzin się gotuje, a mleczko to kokosowe jest uprzejmy non stop wyparować, ponieważ ono paruje znacznie szybciej niż zwykłe mleko redukuje swoją objętość i zmienia swój kolor czy zaczynamy gotować mleczko moje białe, a pod koniec gotowania no i żółte pomarańczowe, a potem brązowy tak wielokrotnie uzupełniamy ten ubytek mleczka kokosowego w garnku, aby po wielogodzinnym gotowaniu uzyskać właśnie taką bardzo aromatyczną potrawa niesłychanie delikatną muszę przyznać, że wołowina jest bardzo delikatna sprawa tak no, więc rozpada się rozpada się w ustach taka, ale danie też aromatyczne do tego rzeczka Amerykanki Mary tak, bo tam skład składnikiem tej pasty buduje również papryczka chili i to akurat ten dodatek to jest o kraju to jest powszechnie występujące w Indonezji warzywo, aczkolwiek nie jest to warzywo, które wywodzi się z Indonezji to jest jedno z tych warzyw tropikalnych osiągalna jakoś śmiesznie jak po angielsku zwyczajowo to to danie nazywa się palce też ściągania jadalna znaczy polskie nazwy są faktycznie czasami szokujące nieznane szerszemu ogółowi, jeżeli już n p . w handlu występuje jakiś informatora internetowe to też występ jakościowej dla po angielsku z Lejdis Finger, czyli to jest po prostu damskie paluszki czasami też jako już ponad teściowej, bo kształt tego warzywa właśnie no taki zakrzywiony paluch i wielkością stałą jeśli to jest bialskim tutaj kraj jest skrojona wzdłuż, a dłużna narastają niezadowolenie testował ostatnio okres z krewetkami, które padają 1 z programów krajowych takie proste Raczki można można również zniesiemy droga prowadzi takich śluz takich śluz i tych śluz tak chwalenia się z przepyszną pokryła taki słodko o warzywne śluz bardzo dobre ile jeszcze jest 1 aspekt sprawy nie wiem czy pan wie, że o kraj jest przebogata różnego rodzaju składniki odżywcze jest bardzo wysoko białkowa, czyli da się bardzo popularne warzywo używane przez wegetarian w Indiach w ogóle ekranu to można powiedzieć, że to jest w ogóle warzy w nr 1 no bo tam też bardzo dużo wegetarian mieszka w Indonezji również nie szalenie popularne, ale dość rozpowszechnione warzywo tego nie wiedziałem, ale wyczułem, albowiem zasmakował od razu, bo to jest takie warzywo każdemu smakując ono ma własne swój delikatny taki smaczek, a przez to, że jest takie krówki trochę prawda ten środek taki Ślizg o chrupki śluzowa ciężko, ale to jest, ale tego tego warzy w i opowiedzieć, ale to jest ten rodzaj także niższą zdolnością co się zna się można tak właśnie ujemny właśnie prawda w konsumpcji przeć do Chin, bo to co się da się ważna część tak to, czyli to jest jednie w Chinach Indonezji to jest nie tylko o przyprawa tylko dodatek można powiedzieć jest religia po pierwsze nie chciałbym stworzyć wrażenia, że całość kuchni indonezyjskiej jest bardzo ostra, bo nie jest jak pan tutaj próbowały różne dania także na tak olbrzymie obszary w obszarze państwie liczącym prawie 250  000 000 ludzi można sobie wyobrazić, że rozmaitość tej kuchni jest szalona tutaj, gdybyśmy chcieli tak szczegółach opowiadać o kuchni indonezyjskiej to do rana, by nam zeszło tak generalnymi wielkim skrócie są dania bardzo ostre, ale też mnóstwo dań z naszego punktu widzenia zwykłych średnio ostrych zupełnie nieostre, więc to nie jest tak, że każde danie indonezyjskie ostre dzień wiedzą już o o tym, możemy się skoncentrować na tych szczególnie ostre dania i to Indonezja walczy o palmę pierwszeństwa od lat z Meksykiem, jakby pan poszperać w internecie to znajdzie pan oczywiście liczne rozmaite fora internetowe kluby fankluby ostrej kuchni są również takie nawet w języku polskim prowadzone i takim znanym i Wentę o kilkudziesięciu lat już znanym na świecie są w cudzysłowie na mistrzostwa świata na najbardziej ostrą papryczkę chili, która w danym sezonie wyprodukowana złota palma pierwszeństwa nie jest raz na zawsze przydzielana ani producentowi ani określono bogatą gatunkowo papryki, bo są hodowane coraz to nowe tak samo jak coraz to nowe rasy psów kotów także w pewnych rejonach świata w na potęgę krzyżuje się te papryczki no i producenci współzawodniczą, żeby wyprodukować maksymalnie ostre papryczki chili tutaj palma pierwszeństwa mistrzost w świata z rąk, którą przechodzi tak od Indonezji Meksyku od Indonezji Meksyku, a to taką palmę pierwszeństwa dzierży papryczka Hawanę rocie chowane RO, która wywodzi się z Kuby nazwa też jest aktorem typowo pańska Michała Hanka Hanka, ale nie znaczy to żona jest produkowana na Kubie ona właśnie w tej chwili jest produkowana modyfikowana, ale nie daj panie Boże genetycznie go w sposób naturalny i Meksyku Indonezji w innych krajach na świecie też no i naukowcy oczywiście mają swoją miarę wagę to jest zawartość w mg liczy ona takiego ośrodka, który się kapsuł Kalina bodajże nazywa, która jest po prostu tym chemicznym składnikiem nadającym ten poczucie ostrości smaku i teraz muszę panu powiedzieć, że najbardziej ostra przyprawa dostępna na rynku handlu pasma w Polsce w Europie są słynne sosy ta Basko zawiera tam około 750  000 jednostek tej kaucji kapsuł Kaliny natomiast te papryczki, o których mówimy czy w ogóle dania, które można wyprodukować tych Super ostrych papryk zawierają tych jednostek kilka milionów także to jest ta skala różnicy ten poziom właśnie piekła ostrości, którym mówimy dla przeciętnego Polaka została już wystarczająco ostre i nie zjadliwy w związku z tym ci zawodnicy, którzy te milionowe datki wprowadzają do organizmu są naprawdę zawodowca tak tego tego się dużo wciąż uprawia na Półwyspie katalońskim, a w Hawanie po prostu dużo handlowano ostatnio nie pochodzi tam dużo handlowano stąd nazwa banera, czyli Kapsy com finanse także to nazwać Hermesa oświata no dobrze jeszcze tutaj może przejdziemy do takich deserowe klimat, bo widzę, że taka właśnie deser sałatkę jakaś tak to jest to to jest 1 z bardzo popularnych deserów na wyspie bali szokujące też licznych tam turystów przybywających z Europy Ameryki, ponieważ takiej głębokiej naszej podświadomości owoce zawsze trzeba spożywać z czekoladą na słodko potrafi coś tam właśnie to jest to jak to jest ten jak już wiele wiele lat temu znacznie wcześniej niż wylądowałem w Indonezji byłem wprowadzony w te szokujące z pozoru klimaty Tajlandii, kiedy na ulicy patrzy, a sprzedawca uliczny sprzedawca ananasów ananasa soli, iż tak ten człowiek się wstępnie na Jeża no jak to słone ananas słodki proszę bardzo bitą śmietanką proszę bardzo, ale słony tak pierwsze wrażenia tak powiem dziwne później się do tego można przyzwyczaić, a później, że to polubić, czyli to jest takie wstępne moje było wstępne wprowadzenie w Tajlandii, które umożliwiło mi w po Lubienia sałatki Ruciak nasze nazywa Ruciak to są owoce bardzo różne nie ma 1, jakie uniwersalnego przepisu musi być tamten ten owoc każdy owoce tropikalne w jakiej willi mango banany liści Macedonia tak po prostu po prostu owoce świeże dostępne owoce na bali również mają jabłka gruszki śliwki obali to jest Blaira na ziemi klimat i w ogóle łaskawość Boga tą SP dotknęła w sposób szczególny mają wszystko uprawiają wszystko w związku, z czym mają pomarańcze mają banany mają gruszki cudowne mango, które zupełnie niepodobne do tego banku sprzedawanego nas w sklepach w postaci takich kamieni twardych i to sałatkę owocową traktujemy znowu w tym sosem Kacza ma nic traktujemy cukrem palmowym, ponieważ jesteśmy w Indonezji znowuż potłuczonym orzeszkami te białe tutaj fragmencik to jest świeży miąższ Kokosa ana dodatek do tej do tej sałatki trwamy papryczki chili i uzyskujemy niepowtarzalną tak słodko ostrą sałatkę owocową moja strona, która oczywiście powinna być schłodzona ją się powinno przechowywać takie serwują też takich wycieczkach z lodem, bo oczywiście do salek powinien być zimne i Dalecka w tym, że podoba nie wiem jak jest pana pierwsze wrażenie, bo nie przygotowaliśmy się wczorajszego mleczko jak pierwsze wrażenie niż przeprasza przez 5 minut nie będę mógł nic mówić więc, dlaczego ostrość można oczywiście regulować dowolnie to może być mniej jest bardziej Orbána jest rozregulowana od indywidualnie to kwestia przyzwyczajenia oczywiście można to zrobić tylko symboli myślę, że sam raz na sobotę, którą zaskoczymy naszych gości na pewno tak, ale musiałam powiedzieć, że bardzo wielu rodaków naszych, którzy tą sałatkę próbuje wstępnie podchodzi na sam pomysł zjedzenia sałatki na pikantną jak przysłowiowy pies to jest nie ja pochodzę pod wodzą bardzo dobrze, ale nie w momencie momencie, jeżeli ludzie zaczynają to próbować wrażenie zazwyczaj jest pozytywne uwarunkowane jest tylko tym w stopniu tolerancji pikantną ości, więc jeżeli nie przesadzimy z pikantną ością tylko zaznaczymy tą pikantną ość najczęściej ta Łatka spotyka się z pozytywnym przyjęciem, iż takim też spotkała z tej zaliczki do tak, ale do tego ściereczka mam jeszcze kilka minut co pan polecił, gdyby mieli kilka kilkanaście minut goście rozpadają, ale chcemy przejąć coś po inne nazwisko no ale nie mamy też sklepu jak wiadomo ze ze świeżymi komarami pod blokiem czy też okrąg czy coś z takich produktów nazwijmy to Polski czy dostępnych w warzywniaku mięsnym, a jednak taki trochę zabarwieniem egzotycznym, a i to jest ból to jest ból, bo wielu rzeczy się nie da podrobić nie da się pewnych rzeczy podrasować z tego rodzaju pytaniem spotykają się właśnie bardzo często pan mi jak co mogę ugotować prawda żeby, żeby to było ważne tak, ale dla zawali zbliżone do oryginału no jest ból jest, bo stosunkami naszych stołach tak, bo chili czy papryczki chili czy papryczki Pepe Roni są w Polsce dostępne wszelkie owoce tropikalne, czyli to bierzemy n p . tak kroimy jabłko o i ma mango drzwi tak liczy głowę one w puszkach są dostępne, więc wszelkie świeże owoce Gruszka jako tłuczone orzeszki które we wszystkich sklepach są dostępne no Bull będzie sosem piecz pani zna, ale możemy sobie to, żeby dać czas nie możemy zrobić sobie Karmel na na patelni i zastąpić to takim płynnym karmelem techno wiadomo, że oryginału nie nie uzyskamy dlatego też Jana może sobie zawodowo winę gotować godzinami mleczko kokosowym samo mleczko kokosowe nie nie wystarczy do tego potrzeba co najmniej 7 przepra w gala gal trawa cytrynowa w końcu tutaj jest pan zapyta, bo są takie drobne korzonki Niechpan spróbuje określić smaki zapach tego maleństwa maleństwo wygląda jak mikro Korzonek imbirowe no niech pan paznokciem rozumie i zapach już całkowicie inny prawda ciężko jest mówić o tych egzotycznych smakach to to jest typowo indonezyjska przyprawa 5, której nie ma czym zastąpić na czym zastąpić liście Kaszmiru balanga to co pan pewnie ani już mówiliśmy panu topią troski nie przypominało, bo kiedyś ten Pański kucharz rączek nie umieli były jakieś za rzecz zapach czegoś zaczęła moja przygoda właśnie jak przełamiemy to kolendrę to tak Olendra wygląda jak Pietruszka, ale kompletnie nie smakuje i kompletnie nie pachnie jak nasza Europejska Pietruszka oraz kolędy wszystkiego, bo jeżeli ktoś polubi to najczęściej już po Lubina dobry na złe i związaną z roju tak właśnie liście firm poza tym te liście tej azjatyckiej Bazyli do tego jeszcze dochodzą liście drzewa kary, które nie ma nic wspólnego z potrawami kary tylko właśnie dodają, że kary to jest potrawa i to mówimy też mistrzostwa też, gdyby potrawą owo papryczkę owych kary w Indonezji to drugi rodzaj gastronomik to jest rodzaj gastronomii są dziesiątki setki dań jak pan, że popularny otrzymała jaz listy tylko, że trzeba mieć świadomość, że jest miszmasz słowną pojęciowy w Polsce większość ludzi kary kojarzy z tym indyjskim proszkiem kary rozdzielone jezdnie jeszcze do tego nie to właśnie w Indiach nie zawsze taki Bór o brązowy i indyjskie kary zawsze ma ten kolor taki brązowy jest proszkiem natomiast w Azji południowo-wschodniej kary to są zawsze pasty świeże ucieramy pasty właśnie różnej różnej proporcji tych składników np. co tutaj jest w tej chwili tutaj panu usiłuje pokazać, że takim intensywnym pomarańczowym kolorze w środku jest świeży Meryk czy też wchodzi w skład tych wszystkich past i wszystkie pasty boom boom, które uczymy z Ameryki też chyba robi taką pastę do takiej Edyty do ona właśnie bardzo pięknie barwi palce właśnie o bazować moje palce zrobiły pomarańczowe i przez najbliższe trzy-cztery dni będą pomarańczowe, bo to już zielenie może byśmy wykorzystali to jako taki żart to dla po to jest właśnie podstawowy składnik używany do ceny właśnie w sprostowaniu po usłyszeniu to jest 1 ze składników henny nie wszyscy wiedzą, że na w postaci żywej świeże naturalne jest jadalna, ale teraz te wszystkie składniki wchodzą wchodzą w skład pasty kary w zależności od tego jak łączyli dodamy czy żółtą zieloną czerwoną uzyskamy odpowiedni kolor pasty kary, która dopiero idzie jako składnik tego dania żółtego zielonego czerwonego o kary te dania kary są oczywiście w Indonezji również bardzo dziękuję bardzo pan Witold Gawlikowski restauracja galeria bali Buddy Club no i cała masa wspaniałych pysznych potra w dziękuję Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: KUCHNIE ŚWIATA

Więcej podcastów tej audycji

POPULARNE

DOSTĘP PREMIUM

Z Dostępem Premium TOK FM odsłuchasz każdy podcast! Wybierz pakiet Aplikacja i WWW - słuchaj gdzie chcesz i kiedy chcesz!

Kup teraz

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA