REKLAMA

Jak kuchnia wyspiarska może istnieć bez ryb?

Kuchnie świata
Data emisji:
2009-12-09 09:50
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
38:16 min.
Udostępnij:

Gościem Cezarego Łasiczki jest redaktor Piotr Adamczewski, który wprowadzi nas w tajniki kuchni wyspiarskiej

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
radio TOK FM pierwsze radio informacyjne kuchnie świata kuchnie świata Cezary łasiczka studio redaktor Piotr Adamczewski tam dobry wieczór dzisiaj będziemy rozmawiać o tym czy jak ja zapytał czy, a propos rektor ta jak może istnieć kuchnia wyspiarski bez ryb no istnieje i rozpoczęliśmy też bez dzisiaj tak dzisiaj również kombi wizji, ale przede wszystkim to była kiełbasa suszona start Wisła Polonia mówili Sardynii tak jest to działanie osób proszą sąd dla Unii to na Rozwiń » agresję to są innego regionu Włoch, bo to taki kucharz piekarz właściwie dbających o rodzinę książęcą Saaba oczko miał zadanie wyprodukowania takiego chleba, który by nie szkodził młodemu Książąt, które swoją Zobacz montują słaby żołądek już chorował to już niemal siebie i on właśnie wymyślił, że tego typu paluszki, które się potrzebny był chleb, który będzie się składał wyłącznie ze skórki miąższ z szkodził młodemu Bałtykowi na jej zrobił właśnie coś takiego nie od tej pory to właśnie nie tylko północne Włochy, ale całych Włoszech polskiej komisji są w modzie i dotarły także z zagranicy w tym jak widać do nas, ale takie klasyczne grube Gryfinie, które dzisiaj w tej przyniosłem moim zdaniem są najlepsze druga rzecz, jaka była dzisiaj do zjedzenia to była filia śmiech za krótka, ale bardzo lubię świeże hoduje pan na swe żądze u niej moja działka, która jest na Kurpiach, czyli kilkadziesiąt kilometrów od Warszawy na północny wschód tam jest zawsze od 4 stopnie chłodniej niż w Warszawie ligi w Warszawie, by nie chciały dojrzewać co dopiero tam na Kurpiach, a ja miałem kiedyś mieszkałem niedaleko, gdyby chciano miał taką posiadłość miejską i tam hodowała je m. in. notam to filii rosną wszędzie ja, na którym z urlopów chyba 3 lata temu, który spędzałem w Teramo one to jest na samym kremlowskiej koniec skuto scanii na południu graniczy to relacja i mieszkam na pierwszym piętrze z pięknym takim tarasowały balkonem i część tego balkonu osłaniał osłaniało drzewo figowe ja akurat o tej porze roku były pyszne świeże figi w związku z tym nie taki mały Chinki przed obiadem na coś takiego co się w południe zjada, bo we włoszech nie należy mówić lans, a nie jest też pracą, czyli klasyczny obiad nie ja kupowałem kilka plasterków takich wielkich pięknych proszę to i Kodo misji i obijałem świeże figi zerwane z drzewa to po prostu sięgałem na balkon z rywalem jak i że to żeśmy zjadali jak tu 2 figi z 2 plasterkami prosię ta fantastyczna, ale ostatni produkt żywnościowy tego dzisiejszego dania, czyli podwieczorku to był klasyczny Serdyński oni mają wspaniałe wędliny jak wszyscy we włoszech robią te wędliny takie dosyć pikantne dosyć słone czasem ziarenkami pieprzu i wysuszone na kami wspaniałe, ale na pytanie, które pan zaraz na początku audycji czy pan pyta jak może istnieć mają mieć w ogóle możliwe rzecz może działać jak właśnie bez ryb, bo to jest taka wyspa, która zawsze kusiła łupież TUW Ola nie dziwi się mówi, że ma takie strategiczne położenie w basenie morza Śródziemnego i wszyscy chętnie, by tam pewnie założyli bazę wojskową, ale na szczęście dla miłośników kuchni morza i kultury włoskiej Serdyński jej bazy wojskowej tam nie ma natomiast w dawnych wiekach i to od czasów starożytnych, owszem, różne bazy wojskowe na miarę tamtych czasów bywały przypada uzasadnia spędziłam najszczęśliwsze lata mego życia długo pan tam zmarła przed wami parę lat i wpadając wracając do najmu główny ląd także należy tak też uważam, że to bardzo piękna wyspa z pięknym krajobrazem dostałam awizo ma śmieciarki przez jak zwiedziłem też obywatele Kostas rada Costa sprawdzać przepiękna tak, ale tam my na to zresztą Maryla wie, że w trakcie tej północnej wschód tej wyspy Kos TAS rada zawdzięczamy właśnie ten kawałek wyspy i to co tam się dzieje bardzo bogate wyciekowi z lat sześćdziesiątych to był Aga Chan, bo on, szukając miejsca, gdzie swój kosmiczny majątek może ulokować też z tego zrobić to zobaczył to część Sardynii i postanowił kupił po prostu ten kawałek wyspy wszystkie małe przyległy wysepki skały co tam tylko było i nie budował żadnych 1020 piętrowych hoteli czy to dla bogatych ludzi, czyli jakiś tańszy dla nieco średnio zamożnych tylko po prostu budował pałace wille inwestował w te tereny i tam nagle zaczęli sprowadzać rzeczywiście ludzie bardzo bogaci no bo to jest raj na ziemi rzeczywiście może jest szmaragdowe tak jak nazwa przypływają o świcie delfiny można nimi pływać po prostu nikt do tej krajobraz zupełnie bajkowych tak i oprócz znakomitej pogody morza gościnności wszyscy przepyszne jedzenie przepyszne no właśnie teraz musimy o tym, jedzeniu pierwsza przygoda, jaką miałem poniekąd ty ona jest związana z jedzeniem na tym my w tej części wyspy na Costa rada było następujące pojechaliśmy wynajętym samochodem, żeby zwiedzić część, bo mieszkaliśmy na samym na samej północy Castel saldo w takim miasteczku dźwięki pięknym zamkiem do czasu rozdaliśmy 152200200 to chyba przesada, ale około 150 km koniecznie chcieliśmy zobaczyć wiedziałem, że tam są chwile ludzi szalenie bogatych, ale nie wyobrażałem sobie, że to terytorium jest w zasadzie dla innych kompletnie bezużyteczne niedostępne dojechaliśmy na miejsce po drodze żeśmy nabrali apetytu, bo mijaliśmy wytwórni serów oglądaliśmy stada kóz i owiec pasących się widzieliśmy te piece charakterystycznie tak jest z czasów starożytności średniowiecza z kamieni wapiennych budowany, w których dawniej miejscowi także traktowali jako miejsce warowne miejsce schronienia przed najazdami tam przyjmowali i przez te, bo nie jechaliśmy szybko przez 2 godziny czy 3 godziny podróży cała moja ekipa, czyli wnuczęta żona uzgodniliśmy o tej porze, kiedy się około południa dziś we włoszech dojeżdża na to oczywiście nie ma gdzie zjeść wszystkie restauracje są pozamykane czekają na późne popołudnia właśnie na wieczór po to, żeby się otworzyć NATO weszliśmy do wiejskiego takiego sklepu, gdzie kupiliśmy już nie pamiętam czy to było proszę to sam Daniele czy prosciutto di Parma czy też ich miejscowa synka słyszę nawet sami też robią kupiliśmy buły wielką chrupiącą posypaną mąką, która pachniała oszałamiająca teraz zaczęliśmy szukać miejsca, gdzie można sobie usiąść i to zjeść rano wody oczywiście do popijania dają okazało się, że taki serwis nie jest ogrodzona murami i to takimi warowny mi na wszystkich bramach są takie budki strażnicze i stoją wartownicy uzbrojeni naprawdę i wszędzie są kamery telewizyjne wszystko jest pod ochroną, a to, żeby pomyśleć o jakiejś ławeczce jakimś miejscu takim, gdzie jakikolwiek turysta może sobie usiąść to nie pomyśleli, bo też tam takich dziwaków jak my nie ma albo ktoś kupuje za 10  000 000 ach ta pewnie za więcej za 1001 000 000 gruszek w euro całą taką posiadłość wtedy wszystko we wnętrzu albo tam się nie pojawia no bo nie wypłaca w portach są przyjmowane jachty takie oko wiele i nie ma nic dla takich przybyszów jak my spełniamy zobaczyliśmy pod takim zboczem pięknym widokiem na morze właśnie szmaragdowe wielką warownię, w której nie wiemy, kto mieszkał tam niedaleko potem nam powiedziano, że też prywatna posiadłość Berlusconiego jest na Sardynii właśnie w tej części, ale czy to było jego czy nie tego nie wiemy, bo tablice z wizytówkami na sam nie ma, więc po prostu żeśmy wjechali na taki to nawet nie był parking tylko taki podjazd do głównej bramy, bo tam było kilka głazów, na których można było przyszłość zaparkowali my auto otworzyliśmy bagażniki momentami żeśmy zobaczyli, że wszystkie kamery wyraźnie na nas skupiają obracają się więzieniem ja tylko rabinami czekałem, kiedy wypadnie z 4 zamaskowanych drabów albo przynajmniej ubranych na czarno się na nas rzuci i skuje kajdankami, ale zobaczyli, że to dwoje dzieci nieletnich plus dwoje państwa takich w średnim łagodnie mówiąc wieku, że wyjmujemy szynkę w Koszalinie ojciec chrzestny może tak jest ja byłem wtedy opalony miałem przyjął kontrola czarne okulary takie ciemne okulary czy ja sam się tak tak mogły nie mają żadnego złotego pierścienia na palcach, więc to było gorzej siedliśmy na tym głazie i to był najśmieszniejszy posiłek, jaki zjedliśmy przy w ciągu tych pierwszych dni pobytu na Sardynii, bo tak nam się podobało to co widać przed nami to co widać za nami, a równocześnie trochę nas straszyło lekki dreszczyk niepokoju było coś się z tej bramy wyłoni, ale na szczęście nic nie wyłonić pod okiem wszystko wiedzących kamer zjedliśmy wszystko zaś mieli okruszki ze sobą zabrali układaliśmy się kamerzysta wsiedliśmy do auta wróciliśmy do swojego Castel saldo już mogliśmy zjeść normalny obiad właśnie myśmy jadali nie obiady tylko cena kolacji relacja późnym wieczorem jak to jest zwyczaj włoski, ale teraz, dlaczego to pytanie, że w kuchni warmińskiej ryb nie ma ryby są, ale to dopiero niedawno tak nawiasem mówiąc, a to, dlatego że właśnie Sardynia kusiła wszystkich przybyszów podbijali ją kolejno Rzymianie Arabowie Katalończycy genueńczycy mieszkańcy nas zupełnie z tą scanii także się tam wybierali do po prostu wszystkie płyty no o Grekach nigdzie nie słyszałem, żeby tam też dotarli przynajmniej nie z podbojem i wszyscy podbijali TBSP w związku, z czym mieszkańcy nie w ciemię bici pomyśleliście pewnie się, że czasu mamy mieszkać nad morzem tam jedyne takie okalające całą wyspę Niziny na płace płaska ziemia, kiedy wszystkie te okręty wojenne, które dobijają na to oczywiście nas będą wyznacz porywacz w niewolę sprzedawać nasze domostwa zniszczą w związku z tym Saudyjczycy mieszkają w górach jest pani jest drugi bardzo duża to jest chyba co do wielkości druga wyspa opozycyjnej, jeżeli chodzi o wielkość na morze Śródziemne ma przynajmniej w tej części morza Śródziemnego i ale te góry naprawdę są trudno dostępne i nawet są takie części korzysta ile z tej Salvini my, do których dzisiaj też turyści nie docierają, bo dojechać nie można piechotą wiadomo, że stonka turystyczna jest leniwa i za bardzo, jeżeli się chodzić nie chce w związku z tym jak mieszkali w górach na to musieli się żywić tym co im tam przyroda ułatwiała i pozwalała produkować jasności pasterzy to przede wszystkim olbrzymie stada owiec kóz po drugie, myślistwo nową w tych górzystych i zalesionych terenach mnóstwo dzikiej zwierzyny i tak zostało dzisiaj ze główne dania takie klasyczne dania kuchni Serdyński poza wędlinami, które próbowaliśmy no to jest po prostu pieczyste medyczne, ale sen tak serach to będzie osobna sprawa bardzo smakowały serii Ammann 1 w opowieści taki, że myślę, że naszym słuchaczom rzednie mina jako, słysząc co można tam pysznego i pewnie zazdrości no, więc do dzisiaj najbardziej uroczyste spotkania towarzyskie, a to wesela chrzciny i inne różne inne święta zawsze kończy i takie główne danie, którym tam jest proszę z różnych no bo jak pasterzy wychodzili z góry ze stadami przez nie mogli na plecach nosić ze sobą garnków patelni i tego wszystkiego co im umożliwiało przed gotowanie smażenie najprostsze było dla dziać na Patyk albo na jakiś jeśli nosili ze sobą szpady myślę, że coś tam jakieś szpikulcem do obrony za sobą nosili można było nadziać prosiaka i upiec nad ogniskiem, obracając i jak wiemy dzisiaj jest to rzeczywiście danie, którym każde wielkie przyjęcie kończy się natomiast teraz już zostało jako taki właśnie widowisko dla turystów, ale jeszcze stoi jak twierdzą historycy i 200 lat temu to było oddanie tylko żona była bardzo drogie w związku, z czym podawano je tylko w bardzo bogatych domach dotyczyło to domów arystokracji sady chińskiej no i Boga najbogatszych z bogatych naj tak jest to się nazywa frakcją i to jest wół, który w brzuchu ma dzika, który w brzuchu ma mniejszą sarenkę, która w brzuchu ma Zająca, który w brzuchu ma jeszcze nawet kuropatwy albo jakiegoś innego ptaszka to wszystko razem jest odziany bardzo przemyślnie ze syty do tego używano Grad i szewskiej specjalnie byli szewcy, którzy byli wzywani do i zresztą ta niektóre z tych pieczenie nazywały się, że pieczeń szewska, bo szef przychodził i trzymał te brzuchy po kolei, żeby te zwierzęta ten farsz 1 z drugiego nie wypada przed czasem pieczono przez wiele wiele wiele godzin czasem nawet całą cały dzień kilkanaście godzin potem przy pomocy jakichś gigantycznych maczet czy innych niczym teraz to by mechaniczną piłą spokojnie kroją krojono to takie wielkie plastry ja tego niejawnym, więc temat w tej chwili to jest robione tylko okazji jakiś przyjazdu jakiś wielkiej grupy zamożnych turystów naprawdę pieczeni z drogą ojca chrzestnego i na Winobranie tak pan inwestować ale zanim się zorientowali, że jak ja zyskanie był nadzieją, że musiałem wyjeżdżać tak sezon na dzieci się w końcówce nie jest o mięsożernych ardeńskich żeśmy mówili o pieczy z tym wzrost, na które tam króluje na wszystkich stołach na i o tym dlaczego przez taki klasycznej kuchni Saudyjskiej nie ma ryb owoców morza, chociaż wokół jest tego pełno też należy, by państwa uspokoi, zwłaszcza tych, którzy tak jak ja bardzo lubią ryby i owoce morza tym się będzie, że w pobliżu takiego miasteczka, a Jaggera i w tej części wyspy, czyli jest północno-wschodnia część wyspy są Langusta tak wspaniałe i tak gigantyczne się naprawdę żal było, żeby one miały wszystkie akcje swobodnie pływać żadne nie wpłynęły na nasz półmisek, więc od czasu, kiedy Sardynia dzięki Jaga AG planowi, o czym wspominałem stała się modna turystycznie zaczęli tam przyjeżdżać ludzie zaczęli wybudowano świetny pensjonaty hotele no to oczywiście ryby owoce morza aż nie boją się tak najazdów ani Katalończyków ani Libijczyków ani nawet Arabów w związku z tym zaczęli osiedlać na Wybrzeżu Teresą porty są miejscowości turystyczne i tam to wszystko można dostać i rzeczywiście te ryby są fantastyczne balang ustaw wspomniałem chce pobić sam przywiozłem kilka przepisów stamtąd wrażeń każdej z nich im to mogłem tylko opowiedzieć jak należy rozumieć mamy zimne nóżki te, a i i to przed innymi handel wymienny był pomiędzy kucharzami Serwiński miano stamtąd parę przepisów mam 1 to jest tylko to to muszą być ryby morskie mogą być różne myśmy pierwszej nocy po wylądowaniu na Sardynii dojechaliśmy około północy, bo lotnisko, bo leciał samolotem, by problem z głównymi Gnieźnie samolotem z Polski i z przesiadką chyba tym raz wtedy w Mediolanie i zleciliśmy na miejsce dojechaliśmy do hotelu to, że dochodziła dwunasta myśmy byli głodni potwornie, bo jak wiadomo w samolotach od paru lat partię karmią fatalnie, więc w ogóle tego nie jedliśmy i kelner, który nas obsługiwał zastanawia się też dochodzi dwunasta, a my chcemy tak szybko szybko byli to polecę do kucharza zapytam co ta może zrobić ci okazało się, że poza kartą kucharz tam akurat zaczynał przyrządzać zapewne także dla załogi Piotr Roszak, który jest przepyszną rybą fantastyczną re pod parmezanem i też robi niezwykle prosty sposób po prostu Taryba wielkie płaty cudownego białego mięsa wartego takiego aromatycznego Obst odnotowuje się w warzywach, a potem wrzuca nabywane posmarowane oliwą posypujemy grubo Parmy w danym to oczywiście odrobina soli odrobina pieprzu na wieś na wieś Gruda masła i do piekarnika wystarczy, bo to ta ma już jest jak powiedział lekko pod gotowane wystarczy wyciekać, żeby ser stopił się nabrało złocistego koloru masło rozpuściła i to gorące wraca na 100 to wspaniały przepis fantastycznym co prawda Pietrasa w Warszawie dosyć trudno nie ma o tym, że jest piekielnie drogi w związku z tym, ale raz w roku tak, ale to można zastąpić prawie każdą morską najlepiej, żeby była śródziemnomorska zima tak, ale my jak nie mamy żadnej innej to robimy soli wpłaty są dziś kupuje sola też do tego dania doskonale pasuje, ale w naszej książce elektronicznym się pojawiły w 2 nowe przepisy 1 to są nadziewane pomidory i ponieważ tam i owoce warzywa na Sardynii oczywiście też są dużo radości i dzięki wspaniałemu słońcu one są naprawdę przepis fantastyczne, a druga to jest Saudyjska kasowa to nie ten przepis na sam koniec audycji państwu podtopi, a słodycze próbował pan też są wyraźne deser rozpocznie się z tym, że nie wszystkie, ponieważ jest 1 przepis, który robi mocne do czasu w domu to jest ciasteczko, które ja uwielbiam nazywa się z badań z to jest takie to co ja lubię najbardziej, czyli słodycz skontrastowana z pewną ostrością, bo to jest na taki Płatek ciasta układa się uzyskać lekko roztopionego wcześniej w wysokiej temperaturze Corina, czyli sera w leczeniu wlepia się to przecież w moim wykonaniu to są takie na Gruzję łuki wyglądające mało zachęcające mało estetycznie, aczkolwiek smakują naprawdę prawie tak samo jak na Sardynii Sardyńczycy z tego robią arcydzieła rzeźbiarskie to jest albo jakieś zwierzątko albo kwiatek albo coś takiego jak lepiej już to częste trzynastym rozpuszczony w Korei na środku wkładają do piekarnika pieką na złoto i tuż przed właśnie w momencie wyciągania z piekarnika polewają Wiesiu miała 21 tak tam miód po prostu tak minut Serdyński też jak zmieni, bo to jest ciasteczko cudowne natomiast oni tam robią torty są zawsze tak się termin Ala bardzo zniechęcały swoim widokiem nie wiem czy pan widział one są wszystkie jej niebywale kolorowe i to są wszystko jakiś te kolory wynikają jak potem się dowiedziałem to są barwniki naturalne nie chemiczne, ale dla mnie poniesione były tak jaskrawy, a to nie pomarańczowe net różowy wiele to przeróżne mnie zniechęcało bessę wyobrażałem, a coraz dalej zamykasz oczy wzajemnych możliwe od jest dobra do dobry pomysł dla ludzi, którzy nie lubię takich o wyglądzie land rynkowymi takim smaku zapachu zamknięcia zatkać nos i punktów, ale wtedy przyjemności żadnej nie ma jedno, więc te torty te ciastka takie, a do tego one nasączane były różnymi aromatami takimi, a to olejkiem Różanym bardzo przypominały ciasta z południowego brzegu morza Śródziemnego, czyli krajów arabskich mnie te zapachy przeszkadzają ja tego nie lubiłem natomiast bada tak Zawada wspaniale, ale powiedziałem, że opowiem też serach, bo oczywiście najwięcej serów Owczych są też na stada owiec tam, a więc mieszka wielokrotnie wielokrotnie więcej niż ludzi tanie mieszkania mają ręce pogoda dobre są także sery kozie, bo stada kóz też często musiał się wieko za kilka lat, a właśnie walka z pani wtedy wołają do domu na zasiłek no, więc jest ser, który nazywa się gazu w marcu to jest młody pecorino taki świeży jeszcze, bo jak taka bryła Gomoła pecorino dojrzewa długo to ono też właśnie twardnieje często ten ser jest taki zupełnie twardy i ukraińskiego plastry, a ten świeżutki do tego świeżego w tym świeżym sen, że wykręca się takim Świder kijem i ta znajduje jest Janki mienie nie my tam robimy niespodzianki wywiera się dziurkę i SA rzuca tam dla jej tak, czyli czer w much serowych tak się nazywają temu, żeby te larwy tam się dobrze czuły, a żeby miały ochotę tam jeszcze pożyć przez jakiś czas to po kropelce mleko się im podaje ona 7 szybko zamawiają i zaczynają potem się, że chodzi się rozpychać oczywiście kopią tunele w ten sposób spóźniają cały ten ser producenci powiedziała, że najpierw biurowa Jurka, a potem wokół Izrael nie mają mu, bo nic jest czyste powietrze 2 więcej no tak to tam wiadomo, że mlekiem otaczają dziury potem jest, a ci nie mają tego nie mają mają uznają, że lekarze mają mając w mojej i wnoszę wsadzają wnosi Muchy mają niektórzy turyści jak się dowiedzą co w tym Pekao na środku jest, a ja nie miałem nasze tylko w gębie, bo w momencie, w którym producent wierzyciel jest dojrzały tak go wynosi albo tatarki sprzedaje albo, jeżeli to w restauracji to tym sensie przełamuje i w środku on nie jest płynny, ale jest taki właśnie jak los Polski, jakby był przez miliony i wtedy się używa chleb, który nazywa się pan kara SA posady w Nisku, a po włosku nazywa się karta ta muzyka, czyli to są coś co przypomina polskie podpłomyki to bardzo cienkie bardzo kruche placki, które zresztą potrafią być także i bardzo elastyczne, bo wystarczy zwilżyć wodą wtedy można zwinąć w rulonik nafaszerować albo też spokojnie wsadzić do kieszeni i pójść razem ze stadem owiec na pastwiska dopiero wieczorem wyleci z jej, ale wracajmy raz w marcu gazu bardzo znaczy po prostu spleśniały ser to SA w Gdańsku no, więc właśnie on przesłany nie jest spleśniały tak jak wszy te prawdziwe sery pleśniowe, w których bakterie penicyliny tamy swoją działalność przeprowadzają takie sery jak rock for, gdzie te bakterie penicyliny mieszkają w Grotach regionie rock for to tutaj tych takich żył Zielonka czy niebieskawy nie ma orzeczeń przy czym czekał czekał jeszcze rzeczy właśnie skazał Marka jest taka, że jeżeli byśmy otworzyli go rozdarty na strzępy byśmy znaleźli martwe larwy to nie jest tego sera jest trujący dla muszą być żywe i takie się zjada tak w związku z tym są Marcela to wyrzucamy These to znaczy żony jest trujący, że coś im zaszkodzi, ale to żaden z serii zaraz tak to prawda, ale dzisiaj to pewną misję dziś chyba być tam media, jeżeli zapraszasz gości, a jest wśród nich wegetarianin to należy mu powiedzieć, że wykaz w marcu mniej jadł, bo to jest ser, który jest równocześnie serem mięsnym, ale prawdę mówiąc jest to rzeczywiście niezwykłej pomyślności serek tak wice potworki SA jeszcze bardzo prosto robi pan kazał no tak, bo to jest wszystko robione z maliny u nas niestety tej mąki udał się trudno będzie czy też mąka czy to jest taka drobna kaszka to jest po prostu grubo zmielone ziarno i to do tego z takich specjalnej pszenicy tzw. pszenicy biorą co powoduje, że wszystkie makaron o makaron jeszcze musimy chwilkę mamy czas porozmawiać saudyjskich makaronach ale skończmy Panek Rafał, że to jest woda mąka zrobione z tego ciasto rzucone do piekarnika i ono momentalnie puchnie w środku jest powietrze, a sam, jakby taki bąbel się robi ten bąbel się przecina w połowie wtedy Club nie można go wtedy już nie wysokiej temperaturze pod służyć powstają w ten sposób te 10 i placówki, ale będziemy łatwo je znowu przywrócić do elastyczności gibkości wystarczy odrobina wody, ale te chleby dlatego zostały nazwane po włosku karta ta muzyka to prawdę mówiąc, jakie się łamie to wydają taki charakterystyczny dźwięk na jej ten, kto wymyślił nazwę uznał, że to jest muzyka specyficzna muzyka chlebowa i dlatego się tak dlatego tę nazwę ta nie przyjęło także na Sardynii są bardzo charakterystyczny tylko dla tej wyspy makarony robione z tej samej mąki duru tej mąki nie samo liny przepisy ruchu tam jest kilka gatunków kluseczki, które przypominają nasze za cierpki tylko polskie i w ten sposób w ten sposób robi się ręcznie w ten makaron jest dosyć drogi, bo jeszcze nikt nie wynalazł chyba takiej maszyny, która by takie drobne, a może z innych przyczyn może tradycja jest tak podtrzymywana po prostu kobiety z tej mąki robią i Polska zaczerpnął to jest dla nich jakby zacierki dla wielkoluda, a tamta jest wielkości ma pełnić jego groszku bardzo małe, czyli rzeczywiście bardzo mało ostatnio Adam wprowadziłem sobie Sardynii tak bardzo dobre, a wie, jaką drogą można to, ale i tutaj mam taki talent znajomym wali tak tak ma taki tajny kontakt na euro, zrzucając z basenu morza Śródziemnego inne rzecze łagodnością na mandat radnego to także wyraz w drugą stronę make drogi makaron, który właśnie chyba najcięższy, jaki w życiu widziałem to jest też tam też ręcznie robiony makaron nitki na właściwie o grubości prawdziwe nitki im ludzie myślą, a niektórzy mnie takie opinie wyrażają, że wszystko za różnica czy makaron groby trzyma tam cieniutki jak jego je z jakimkolwiek czasem to i tak smakuje tak samo Otóż nieprawda nieprawda, ponieważ makarony w zależności od wielkości od grubości swojej inaczej wchłania siebie SOS, że są makarony, które do ich kluseczki, które fantastycznie wchłaniają SOS wtedy robią się lekko miękkie na te i składają się do ust i przede wszystkim czuje się smak sosu gminy tam jak zależeć dociera do wszelkich zakamarków ale, których jest właśnie, że to jest zapamięta mówiliśmy to tam bardzo popularna jest tzw. potrawa ringu, czyli taki co są u nas można, by nazwać też pewnym gatunkiem gulaszu i do tego makaron pan wchłania ten cały sens to jest rzeczywiście wspaniała fantastyczna, ale teraz pomyślałem, że ja chyba dziś Wieczorkiem sobie po programie nazwą, bo poza te kuleczki małe nie kuleczki skończył, bo zbyt dobre, ale mam inne, bo ja sprowadzam tak jest różna różne rzeczy, żeby rano w poniedziałek inny makaron niż we wtorek tak, ale jednocześnie zawsze chodzi sam w tym że, ponieważ we własnych całych Włoszech nie tylko zasady jest jak twierdzą znawcy ponad 400 gatunków makaronu to jeszcze mam dużo przed sobą dużo odkrycia różnych mówi może kształtach i kształt tak tak, bo aż takich wspaniały plakat, który się pokazywał bodaj wszystkie, bo prawie wszystko może pogoda bo, ponieważ Włosi zaliczają także do past, czyli do makaronów wszelkiej tortellini legato, czyli rurki i pierożki tematu silniki jest rzeczywiście multum niż teraz zaś, że i t d . tak dalej jak najwyższa pora na przepisie parasole 4 łyżki oliwy zaliczek oliwy z ekstra jedyne na rodzinę ta 1 cebula 1 zamek czas unosi Polonia to u nas Rio badały 2 lub intensywniejszy smak jedno, popijając wino Petro China, zwłaszcza jeżeli to jest, bo to suszone na myśli, wydając w Chinach są też, bo nie wiem czy można zdobyć na salę na start na Sardynii są właśnie te referenci są takie też mają spece specyficzne lokalne smak ja używam przywożone głównie albo z Kalabrii albo bazylika raty to są tzw. opiera się na diabolo, czyli to jest wielkości na pół centymetrowe macie pęki kształcie takim szpiczastym małej podłużnej papryczki to rzeczywiście jest Jaworzno jest piekielnie treści, więc na całą tą partię, która tutaj brzmienie jedno preferencyjna absolutnie wystarczy tak będzie bardzo ostrych pół kilograma pomidorów 1 szklanka wytrawnego białego wina sól świeżo zmielony czarny pieprz 25 dekagramów Mątwy w tej chwili Mątwy do kupienia są w każdym większym sklepie Rybnym, zwłaszcza w supermarketach i to w tej chwili przed takimi jak Warszawa Kraków czy innych większych miastach to co najmniej 3 × w tygodniu są dowożono samolotami świeży, więc można bez oba w kupować i niecałe 1 , 5 kg przepis Serwiński mówi jednak taki precyzyjny 13 kg różnych ryb morskich 6 kromek białego chleba w dużym rondlu podgrzać 2 łyżki oliwy drobno posiekać cebulę drobno posiekać z Ząbek czosnku drobno posiekać drobno preferencyjna to wszystko razem dusić w Oliwie nie smażyć dusić tej oliwy powinna być sporo pomidory obrać ze skórki najprostszy sposób jest taki na kroić lekko na wierzchu na krzyż i polać wrzątkiem przez chwilę potem ta skórka bardzo łatwo wchodzi pokroić w kostkę włożyć do rondla dolać wino przyprawić solą pieprzem i powoli zagotować w Monte pokroić na kawałki smażyć około 5 minut na pozostałej Oliwia odtwarzania cebuli i czas ku następnie dodać do pomidorów w rondlu dusić wszystko razem ponad pół godziny ryby morskie podzielić na filety pokroić na kawałki takie kostki 23 centymetrowy włożyć do rondla na mniej więcej 15 minut nie, doprowadzając do wrzenia do tego rondla, w którym się do siły te pomidory w biały chleb o piec w piekarniku albo w tosterze przygotować z niego tosty, czyli kromki chleba włożyć na głębokie talerze i teraz na to wlać to wszystko z gara, czyli ten piękny SOS pomidorowy z mątwami i tymi kawałkami ryb morskich na nie poczekali nie bez, mimo że 7 ze studia głowy też rzeczą jest głodny wiecznego życia wieczorki jakiś jakaś pasta będzie się działa, że tak wyraziste państw, choć jak wmawiają nam różni dietetycy, że nie należy jadać poważnie siódmej czy po godzinie ósmej wieczorem to ja w to nie wierzę nie, tyle że strefy czasowej nie należy się przejadać i to wcale nie wieczorem, ale żadnej porze doby nienależnie na razie przejadać ani podjadać ani zajadać ani Reja wzrostu stóp jazdę bez marży brak jest życzymy państwu smacznego redaktor Piotr Adamczewski bardzo dziękuję radio TOK FM pierwsze radio informacyjne Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: KUCHNIE ŚWIATA

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POSŁUCHAJ RÓWNIEŻ

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj wszystkich audycji Radia TOK FM kiedy chcesz i jak chcesz - na stronie internetowej i w aplikacji mobilnej!!

Dostęp Premium

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA