REKLAMA

Ostatnie wydanie Kuchni Świata - na słodko!

Kuchnie świata
Data emisji:
2010-01-27 06:10
Audycja:
Kuchnie świata
Prowadzący:
Czas trwania:
40:39 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
kuchnie świata kuchnie świata Cezary łasiczka studio redaktor Piotr Adamczewski witam serdecznie dobry wieczór państwu dzisiaj będzie słodko coraz młodziej że, parafrazując tytuł filmu tak będzie słodka, że gorzko rozpoczęliśmy bardzo słodko na widzę, że po raz pierwszy cała załoga liczna skądinąd nie dała rady sobie z tym co przyniosłem, ale nie, dlatego że było po zbyt dobre, bo zbyt dobra no bo był tort bezowy o kawowy z orzecha orzechami nadal nie tyle był Rozwiń » ile jeszcze jest, ponieważ przed wami jeszcze kilka odcinków dzisiejszych tej audycji mam nadzieję, że do końca ten tort możecie, a ja zawsze występował w naszych audycjach dotychczasowych jako nie szczególny miłośnik słodyczy i słodkości, aczkolwiek też opowiadają o kilku takich daniach słodkich deserach wypiekach, które bardzo Lubie no to postanowiłem, że dzisiaj poniesie karnawał i w karnawale można sobie pozwolić na słodycze, ponieważ aż ogoliła dlatego specjalna aleja nie otrzymałem w domu reprymendę, że idea się co prawda nie gole i to jest 3 getta co mi rośnie na policzkach i na brodzie na, ale chyba za długi zostało, że trzeba będzie szczyt dobrze, ale państwo tak na szczęście tego nie widzą ani gładko wygranego Cezarego Łasiczki ani mnie porośniętego to już dzieje się w sieci no i to system jeszcze Agency jak powiedziałem karnawał to jest ten okres, kiedy się mnóstwo podskakuje głównie w tańcu NATO wtedy można sobie pozwolić na taki zdrowy kawałek tortu, bo potem wystarczy kwadrans takiego skakania kiedyś też mówiła, że tańczymy, ale to tak to 25 minut 25 minut na to też na przewija się tańczyć całą noc tam można o tym, opowiadać na dzisiaj przyniosłem znacznie większą liczbę przepisów niż normalnie, które nie są już w naszej książce elektronicznej, czyli w ww tokfm kuchnie świata przepisy tort owocowy z kremem szanty i tort lodowy tort bananowy krucha rolada owocowa kruche ciasto z owocami na pewien napój to jest przepis, który po raz pierwszy, a nie zobaczyłem potem próbowałem autorstwa Marty Gessler, czyli właścicielki restauracji zamku Ujazdowskim restauracja kuchnia artystyczna pani Marta te przepisy, które zamieszcza wysokich obcasach są fantastyczne wydała także 2 książki jedno do spółki z Agnieszka Kręglicka, ale kolejną sama te przepisy są bardzo proste, a równocześnie niebywale wyrafinowane jak ten, który teraz przytoczę to odrobinę sam zmodyfikowały, ale w minimalnym stopniu i autorstwa Marty Gessler nie chce pozbawić to jest właściwie to się powinno ten wypić, bo to jest kakao gorzką czekoladą w momencie, kiedy z kilkudziesięciu stopniowego mrozu pod wystarczy nawet przejście z parkingu do domu, gdzie będziesz się z Invest karnawałowa zabawa odbywała to i tak jak wystarczająco zmarznie, żeby natychmiast chcieć się rozgrzać, a ten napój wcale nie jest za słodki do tego trzeba 3 łyżki kakao 2 łyżki cukru 100 ml wody najlepiej, żeby to była woda mineralna niegazowana pół litra mleka i to mleko powinno być nie takie całkowicie chude, ale nie NKW dwóje czka tak dwuprocentowy mleko pół tabliczki, a może być nawet odrobinę więcej gorzkiej czekolady i to takiej gorzkiej spośród tych najbardziej gorzkich może być dziesięcioprocentowy rozpuszczamy czekoladę w tzw. kąpieli Wodnej, czyli w 1 dużym garnku gotuje się wodę jako na grze to czekoladę wrzucamy do drugiego mniejszego garnka i trzymamy 1 tak, żeby dno tego garnka, w którym jeszcze Kolada był o parę milimetrów na wrzącą wodą i czekolada się w ten sposób rozpuszcza rozpuszczoną czekoladę wlewamy do filiżanek zależy ile będzie osób pracuje tam 46 osób to wlewamy do filiżanek, ale tak, kręcąc z tymi firankami, żeby całe ścianki filiżanki zostały pokryte tą czekoladą w tym momencie jak już tak wnętrze filiżanki jest pokryte czekoladą gorzką momentalnie stawiamy jak filiżankę do lodówki, żeby ta czekolada zastygła i robi się tak jak filiżanka, która z zewnątrz jest biała porcelanowa, a wewnątrz jest koloru czekoladowego i pokryta nie sięgną warstwą czekolady w drugim garnku gotujemy mleko, a kakao należy rozpuścić w wodzie z cukrem i tu uwaga ze szczyptą soli szczypta soli jest po to, żeby podkreślić te wszystkie smaki i Marka KO i w momencie, kiedy kakao zostało rozpuszczone przelewamy do gotującej się lekka tylko teraz trzeba cały czas w tym garnku mieszać łyżką w momencie, kiedy czekolada na kakao jest doskonale już zmiksowane z tym mlekiem to wtedy wylewamy ten napój do wyjętych z lodówki zimnych już uziemionych czekoladowych filiżanek i ten napój taki jest gorący, ale nie za gorący także nie poparzyły ust, bo te filiżanki są zimne do tego mamy tutaj smak kakao zmieszany z podkreślonym dzięki tej sali smakiem czekolady bez naprawdę pyszny napój równocześnie stawiający czeka na nogi po zimnym spacerze momentalnie czuję jak kre w w nim żywiej krąży jak też może krążyć po tej sali i podskakiwać przez następne kilka godzin spośród tych pozostałych przepisów to będziemy co jakiś czas dzisiaj może zdążymy wszystkie państwu przedstawić jeszcze jedno to oczywiście zapraszamy do naszej ciężkiej adres już podały drugim drugą przyczyną, dla której chciałem dzisiaj rozmawiać o słodycze na gokartach to jest to, że właściwie z wieloma tymi słodyczami są związane z bardzo interesującej bardzo fajne historyjki obyczajowe czasem nawet dramatyczne, ale w gruncie rzeczy wszystkie są niezwykle sympatyczne np. skąd nie wiem czy pan lubi bogaty noga ty tak przepadam za plecami fantastyczne są prawda, ale ja nigdy nie zastanawiałem, skąd jest ta nazwa to ten Gatty najwyraźniej złoża z Francji nie i dawno dawno temu pewna babcia swoje wnuczęta rozpieszczała, podając im ten bogaty, czyli to jest taki jak dodatku dla bogatych bardzo lubię, bo lubię wszelkie ciągotki dobry Nogat to też tak jak się gryzie to ciągnie jak guma do życia jest w licznych no, więc to jest mieszanka migdałów cukru miodu i to jest rzecz rzeczywiście wspaniała i jak babcia robiła te przysmaki swoim dzieciom to one mówiły do niej po francusku rzecz jasna, bo jak powiedziałem była to we Francji mówiły dzieci do niej, że ty babciu, nóg Gagat, czyli nas rozpieszcza aż noga Nogat i został dukat tak nie wiedziałem no właśnie też nie przeczytałem to ja myślę bardziej, że to jest dukaty są chyba takie samo Rodney bruki złota takie jak tak tylko ładne po pierwsze to inaczej się nieco pisze, bo chyba nawet przez 22 nie inny no tak, ale pozostałe literki funkcja no proszę nie chodziła rozłącza tylko dobrą babcie i rozpieszczane wnuki inna bardzo fajna historia dotyczy pralinek także we Francji trębacza mnie wcale nie babcia i nawet nie dziadek dziadek bił urologii ciągle premiera prawo ale jakie sprawy dodawał im prawie Paulinki stąpa, bo mnie nie był pewien książę francuski i marszałek minister na wszystkie tytuły, jakie tylko trzeba sobie wymyśli to on posiadał i on te wszystkie funkcje pełnił na dworach 2 monarchów francuskich Ludwika trzynastego, a potem Ludwika czternastego na imię miał pięknie Cezar, a nazwisko nie sławy el hrabia presji realne i wszystko, ale nie on wymyślił też chłodnice tylko oczywiście każdy taki książę to miało wśród swoich dworzan 1 takiego, który dbał o jego podniebienie jego kuchnie i o jego winna i nazywał się oficjele dziś burz, czyli właśnie Buszta usta cywil oficer od ust piarowiec, a nie był Pijar jest głupi jak zwykłych, ale za to, bo był równocześnie same liderem dobierał wina do wszystkich potraw i robił to fantastycznie nazywał się Klemma analiza i ten pan trzymał znudziło mu się bez przerwy robić te same ciasta torty, które bardzo książę lubił któregoś dnia przed jakimś większym przyjęciem zaczął eksperymentować i zmieszał to wtedy kosztowało krocie, bo zmieszał migdały zmielone z cukrem oba produkty były bardzo drogi zarówno migdały wtedy były dosyć drogie, a cukier to już był niebywale drogi, ale zmieszał je nie tylko zwykłym garnuszku tylko zaczął je prażyć na patelni mieszając mieszając mieszając ten cukier się skarb realizował, a migdały w środku tego karmelu były jak potem wpadł na pomysł, żeby przez tak nie poda takiej mazi z patelni ani 10 ani wrogością, więc zaczął robić takie małe, a to kulki, a to jak Draże setki kierowali jakieś okazało się tak z tym, że wtedy jeszcze się tak wcale nie nazywało książek uchwali piętą i nie tylko częstował swoich gości tymi słodyczami, ale także tych, którzy bywali na dworze Królewskim, kiedy zabrał ze sobą te łakocie i tam król się nimi zachwycił nas wtedy król swoim majestatem zatwierdził nazwę tych słodyczy, ale od nazwiska swojego marszałka i ministra i tak zostało na szczęście pan Klemma analiza też tego dnia pewne korzyści, bo w 1600 trzydziestym roku, kiedy zakończył służbę księcia przeniósł się do miasteczka na targi, kto to jest jakieś 100 km na południe od Paryża to wzdłuż takiej drogi, która prowadzi z Paryża do nad morze Śródziemne i tamtym mieście kupił sobie przy głównym placu plac się nazwał klas Mira bo kupił sobie kamienice na dole tej kamienicy był sklep na zapleczu wielka kuchnia i zaczął właściwie nie chce chodzić fabrycznie, ale robi Manufaktura pralinki tak w takiej i liczbie, że zaczął nimi handlować i to rzeczywiście przynosiła dochód, bo my narzekamy na emerytury dzisiaj w dzisiejszych czasach one są tu trzeba Ukrainki robić, a oczywiście każdy może teraz robić pralinki albo jakieś inne rzeczy wymyślać tak jak te upalne realizują i niestety kiedy po kilkunastu latach pan Klemma zszedł do słodkiego raju oddalił się to prawnikach zapomniana i ponad 200 lat nikt tego nie robił i one właściwie wyszły z obiegu w roku 1902 inny pan, który się sprowadzić do tego samego miasteczka nazywał się Leon Maze kupił te kamienice na sklep oczywiście i nie miał jakichś szczególnych planów, żeby tam cukiernia otworzyć no robił remont podczas tego remontu z nas z zapiski z przepisami na różne słodycze w tym także zapiski przepisu napra w dzięki zrobił próbował bardzo się spodobało i zaczął produkować potem otworzył na przyzwoitą Manufakturę dużo już fabrykę pralinek i jak powiedziałem to miasteczko mieści się na duży drogi prowadzącej nad morze Śródziemne paryżanie to straszne łakomczuchy łasuchy jak dowiedzieli się o tym, że tam jest taki sklep z prawnikami zdali przyjeżdżali w drodze na wakacje zatrzymywali się i kupowali zapasy pralinek na wakacje, a potem nie ma lepszej reklamy niż tzw. szybka Anka i opowiadając 1 drugiemu 1 drugiemu w całym noblisty licznym paryskim towarzystwie wszyscy usłyszeli o tym, że przyklasnęli, bo można kupić fantastyczne pralinki i produkcja ruszyła i potem pralinki stały się przebojem nie tylko francuskim, ale dzisiaj fantastyczne pralinki produkowane są w wielu różnych krajach w Szwajcarii, ale dla mnie najważniejsze są belgijskich niskie bardzo lubię belgijskie w Polsce też już są sklepy z belgijskimi prawnikami jest kilka, bo jest Leonida bardzo dobry, lecz w jego daje 2 jest fantastyczna tyle tylko, że jeżeli państwo będziecie kupowali pralinki co polecam, bo to naprawdę smaczne to ostrzegam, że są piekielnie słodkie i no są tacy, którzy potrafią zjeść kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt sztuk bezkarnie ja zjadam pół pralinki i mam dość na kilka dni, ale jak po kilku dniach myślę, że została druga połówka czasem okazuje się, że już niema, ale jak przypominam, że jest to chętnie, ponieważ sięgam, bo to naprawdę jest niebywale marsz inna fajna historia, która też wiele mówi o obyczajach to marce panu mówi pan marce panu bardzo bardzo nową falę i był pewien taki wybitny pisarz napisał 85 tomów różnych powieści francuski pisarz taki średniego wzrostu z dużym brzuchem długimi ciemnymi włosami do ramion i kochał się pani Ewelinie Hańskiej na imię miał Henryk pana nazwisko Bazak klejąc przypada marce pan przepadał za marce panem, ale do tego stopnia przypadał, że nawet nie pomyślał, że te marce pany to one mogą, ponieważ on co prawda tyle powieści napisał one były bardzo poczytne wiele nakładów miały Anny przyzwoicie zarabiał na jak na tamte czasy także nawet stać go było na podróżowanie do Polski do Rosji nawet do tej swojej ukochanej do momentu, kiedy ona wreszcie owdowiała się z nią ożenił osiedlili się wtedy razem we Francji, ale był takim łakomczuchem i wydawał tyle pieniędzy na doskonałe wina i na wspaniały potrawy, że zawsze gotówki brakowało w związku z tym kiedyś pomyślał, że na tych marce panach to też można zrobić trochę majątku i porozmawiał z różnymi dziennikarzami po opowiadał jak to marce pany, jakie to są dobre i że najlepsze są opisy dają to też jest taka miejscowość niewielka i że tam robią najlepsze na świecie marce panu potem nawet niektórych gazetach na ten temat się wypowiadał napisał chyba też coś na ten temat my rzeczywiście wydają zaczął się robić ruch przyjeżdżali ludzie nawet także z Paryża po to, żeby kupować marce pany, a współwłaścicielem tej firmy nabył pan Henryk bazę jak tylko czy zrobił na tym majątek to niestety ani on na ten temat oficjalnie niczego nie powiedział ani nigdzie nie udało się znaleźć żadnych zapisków, które świadczyły o tym, że ta obrzydliwa kryptoreklamy przyniosła jakiś czas wtedy nikt nie myślał nie było po pierwsze, kodeksu dziennikarskiego nie mówiąc o tym, rząd był po prostu pisarzem dziennikarzem, więc pewnie mógł bezkarnie bezkarnie reklamować marca pany też lubię, ale też takiej samej ilości czy jak delikatnie odrobinę tak 1 z to o tym, właśnie nie będziemy mówić, bo tyle razy na ten temat mówiłem, że jest pewien przysmak słodki, przy którym ja naprawdę nie potraficie pohamować, ale na szczęście dla mnie to jest kutia wigilijna, więc tylko na piśmie w ciągu tygodnia też, że dopóki za skutki zrobionej na kolację wigilijną chińska właśnie uważa, że kutia powinny być bardziej popularność można ją w sensie, żeby nie tylko raz w roku, w którym częściej tak serio, choć bez można, by robić, bo to jest pszenicy maku bakalii i 1 z miodów oczywiście duże ilości miodu to jest przyszła, który do nas tu Europy właśnie z bliskiego Wschodu przywędrował dzięki Turkom w Polsce jak wiadomo on tą wschodnią część Polski obejmuje, bo w innych częściach są inne Makowa wigilijne przysmaki, ale właściwie poza tym, że taka tradycja niema żadnych przeciwwskazań, żeby kutię robić w każdej innej porze roku, ale podejrzewam, że byłyby kłopoty, ponieważ kupcy przygotowują łuska gąsienice, które jest też podstawą egzekucji właśnie tylko w okresie Bożego Narodzenia, czyli w grudniu można, by zapoczątkować nową modę, żeby w jakiś nie lato, żeby szkód, chociaż lotniczą nowy auto lodówki można już stawić w imieniu Adam kutię przede wszystkim z lodówki, bo wtedy na jakieś bardzo zimna mnie nie wszystkim, ale mnie dużo bardziej smakuje jest też pary bardzo smacznych deserów, których ojczyzny właściwie nie odkryłem, ponieważ one w każdym kraju mają inną nazwę na msze we włoszech nazywają się krem Karmel w Hiszpanii, więc Katalonii nazywa się kremach Hatala na jaki we Francji też jest dokładnie to samo każdy z tych krajów twierdzi, że to jest ich planów ich rywala ale, że to ich narodowi deser fantastyczny ale jaka jest prawda tego nie wiem natomiast w tej chwili można możemy my sobie sami krem kara myli krem kapelana robić z Polsce, ponieważ pojawiły się takie przyrządy do Karmelitów wania i przypalania wierzchu tego weselu ma to trzeba zrobić tak, żeby to co jest pod tym jestem, który jest koloru brązowego i stąd ten i słowo kara Mel stąd jest, że posypuje się go cukrem potem podgrzewa bardzo ostro płomieniem i z tego się robi takie powierzchnie jak lodowisko, ale za to jasno brązowym pięknym kolorze i cała frajda jest jak widać krzykiem czy rzeczką wbija się tą powierzchnią ona ładnie grupie i wyjmuje się słodki kawałeczek, jakby lodu, a pod spodem ten krem, który też niebywale słodki bardzo dobre, ale pan pan kotu ach, bardzo lubię także jako mienie pan kotu Panek lat, a pan Korony w ty piękna zmian to jest deser klasyczny włoski bardzo dobry bardzo delikatny no i też najbardziej smakuje jak jest mocno schłodzony to jest to jest bardzo dobrą notą składa, aczkolwiek wszystkie te rzeczy, o których tutaj do tej pory żeśmy opowiadali to trzeba pamiętać, że one są bardzo kalorycznym to jest właściwie taka cukrowa, ale potem 15 między skakania nowa droga należy prawdę mówiąc, jeżeli chodzi o odbiór muzyki to ja wolę odbiera się na siedząco nie na skaczącą może dlatego tak zjadam tylko po połówce pralinki lub też desery trochę takie, skąd traktowane jak pamiętam czy tutaj przed laty jak wróciłem z urlopu saudyjskiego PD, bo na Sardynii poznałem taki deser ciasteczka Serdyński bada, które są składają się z ciasta sera pecorino roztopionego i miodu, ponieważ mnie najbardziej frapuje takie smaki skontrastowane Serb Corina jest serem takim zdecydowanymi nawet powiedziałbym dosyć ostrym smaku lato kruche ciasto, zwłaszcza mil od to wszystko razem w piekarniku ląduje no to to jest sama słodycz i to w tej to połączenie stanowi dla mnie coś takiego najbardziej zachwycającego, więc jak trafiłem na te ciasteczka na Sardynii to się nimi obie dały i rodzina, która ze mną tam spędzała urlop też bardzo są bardzo dobre ciasteczka tak one są niebywałej i nie niebywałej jakości studio redaktor Piotr Adamczewski dzisiaj same słodkie tematy na razie jak słodko słodko teraz będzie krucha rolada Orzechowa słodycze Bogna ta lada, zwłaszcza wymagają no przynajmniej średniego za 2 zaawansowania jest sztukę kulinarną, ale metodą prób błędów można się tego nauczyć na czas to samiec 1 , 5 szklanki mąki łyżkę proszku do pieczenia pół szklanki cukru pudru 125 g, czyli pół kostki masła 4 krople zapachu waniliowego jedno jajko 2 łyżki słodkiej śmietanki 12 %o wej dla nadzienie 35 dekagramów orzechów włoskich 2 do 3 kropli zapachu migdałowe tym razem 34 szklanki cukru 2 białka szczyptę soli zapowiada się nieźle nieudolność smarowania wojska śmietanki to państwo pewnie zwrócili uwagę, że przy już drugim przepisie na słodycze, mówi że niezbędne sól tak prawie we wszystkich e-myto robimy szczypta odrobinę kasz soli dobrze robi i zaczynamy pracę tak należy posiekać lub zmielić co teraz takiej młynki do tego orzechy ubić sztywną pianę z Białek tu właśnie z dodatkiem tej odrobiny soli pod koniec ubijania dodać cukier po sypaniu cukru jeszcze przez chwilę ubijać do pijany i tutaj wszystkie takie czynności, które się robi zgotował ubitą pianą piano powinna być wbita na sztywno mnie babcia uczyła, że Jan jest bita na sztywno wtedy jak odwraca wracali wypada tak jest co na ogół nie kończyły się tragicznie, bo ja obijałem wydawało się, że pięknie odwracają leży wszystko spadało na ziemie zaczynaliśmy roboty od początku, więc nie doradzam państwo takich prób, ale należy ubić pianę na sztywno do pianę dodajemy rozdrobnione orzechy i zapach, gdyby masa była nadmiernie gęsta to możemy dodać 1 łyżkę albo nawet 2 tej słodkiej śmietanki teraz przygotowujemy ciasto przeczekać mąkę z proszkiem dodać masło cukier drogi zapach to jedno jajo i śmietankę teraz zagniatamy tu można zamiatać ręką ciasto ciasto rozwałkowujemy na prostokąt tak między 4040 cm smarujemy ciasto ciasto powinno być 23 mm grubości smarujemy nadzieniem i teraz zwijamy tak jak każdą roladę, że po prostu robimy z tego taki wałek wierzch rolady smarujemy śmietanką układamy na blaszce, która powinna być złożona papierem takim pergaminy specjalnym do wypieków są takie Berga mini pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni po wyjęciu z piekarnika należy nie wyjmować ciasta z tej blachy jest fanem źli tylko wstawić teraz przy takim mrozie to dla nas wiele nas nie na plamie na pół godziny rzeczy na 15 minut może normalnie trzeba odstawić tak, żeby całkowicie czysty głos wtedy już jest całkowicie chłodne wyjmujemy kładziemy na desce i krainy, bo roladę podaję się w plastrach to, że bezy wiemy łóżeczko w 2 zł oraz ich w sprawie na pracę państwo nie tego będzie brakowało takich piszemy ruchów Cezarego Łasiczki być może państwo od czujecie to boleśnie, bo te wszystkie słodycze, jakie tutaj przeniosłem na początku wiedziałem, że to spowodowane jest karnawałem poniekąd ta nawał kar, ale mam różne karą dla słuchaczy, ale dla mnie tylko tak, ponieważ jest to ostatnia audycja w tej formule, żeby państwa uspokoić tych, którzy się tych, którzy się ucieszyli z martwimy będę nadal na antenie tych, którzy się zmartwili pocieszam będę nadal na antenie tylko tyle ze nie będę towarzyszył panu Cezaremu Łasiczce, ponieważ są też nie profil, ale zmienia godziny dni nie wiem czy już państwo o tym, poinformował jeśli nie no to postęp tutaj farbę w tej sprawie natomiast kuchnie świata policzyłem sobie już 8 lat nie jest zaczynałem z kuchniami świata w TOK FM, kiedy rozgłośnia się mieściła się do Radia mieściły się jeszcze przy ulicy wspólnej to było bardzo dawno temu przez ten czas rozmawiałem z kilkoma dziennikarzami tej stacji był tam są najlepszym Grzybowski kilka audycji miałem także z panią ma ruszyć szybko no proszę tak potem przez najdłużej, bo to chyba było ze 3 lata Marcina z Marcinem Wojciechowskim w radiu Zet i tak to potem miałem kilka audycji panem Kamilem Obrowo Hania Zielińska też Noto Hanny pani Hania żyli w reż Ewa Podolska także rozmawiałem z wieloma młodymi dziennikarkami dziennikarzami tej stacji wspaniałymi trzeba powiedzieć no i teraz długo z Cezarym łasiczką, a od 1 lutego będę sam ze sobą rozmawiała znaczy z państwem tylko to nie będą godzinne audycje, ponieważ obawiam się, że państwo mogą być jest zmęczeni takimi długimi gałęziami kraj, więc będą, że nie było mam sam znajomych którzy, ponieważ im radio słabo w domu obiad siedzą w samochodzie pod domem i słuchają od kuchni świata tak jest naprawdę spada narodową tylko NATO kraj jako elementu spośród 2 za komplement, jakiego się nie spodziewałem to rzeczywiście bardzo miła, aczkolwiek wiem, że audycja jest słuchana wiem to dzięki temu, że na wszystkich targach książki, które tutaj anonsuje to zdecydowana większość Czytelników, którzy przychodzą po te nowo wydane książki autografy powołują się na nasze radio mówią, że tak słuchają wiedzą proszę państwa od 1 lutego od poniedziałku, czyli od poniedziałku będę codziennie od poniedziałku do piątku, ale tylko przez 5 minut za to w dobrej godzinie, kiedy o godzinie tuż po godzinie jedenastej nadzieję, że nawet tak jest i w dodatku do tego jest nowy tytuł tych pamiętacie, że kiedyś przed laty prowadziłem takie obyczajowo kulinarne felietonistki też 3 cztero minutowe krótkie, które nazywały się gawędę smakosza ale, ponieważ jest znane przysłowie mówiące o tym, że nie da się wejść 2 × na tej samej rzeki to rzeczywiście jak w felietonie krótkie właśnie takie cztero minutowe będą ponownie nam nie przynosi będą się nazywały inaczej i tym razem tytuł brzmi na apetyt Adamczewski na apetyt Adamczewski już od najbliższego poniedziałku od 1 lutego o godzinie jedenastej c i to jest tam z tolerancją 23 ważnych informacji zależy od tego, które godzi jak długi będą informacje Nat zaraz po nich te 4 minuty dawnym na tematy kulinarne także pana redaktora Piotra Adamczewskiego można słuchać codziennie w dni tzw. powszednie, kiedy jest apetyt najlepszy, bo wiadomo, że no to jest pora na drugie śniadanie tak pierwsze zjedliśmy w domu w pośpiechu, chociaż tutaj propagujemy, żeby śniadania, ale się tego dziś dopiero wygrzebuje około jedenastej, bo to o otwieram i to wtedy, gdy ja będę za każdym razem coś głośniej mówił, żeby to budzi Cezarego Hanke bardzo się nie spóźnić do pracy, bo ta niczego tak nie lubi jak spóźniających się do pracy i na wszystkie inne spotkania jest także od godziny 11 od poniedziałku do to piątką na apetyt Adamczewski tato myślę, że na koniec, ponieważ jeszcze mamy kilka minut jeszcze 1 jeszcze 1 słodycz, a potem to już tylko z mojej strony, ale można też samodzielnie kontakt z panem przez blok pana, a tak oczywiście zapraszam wszystkich zresztą niektórzy moi blog owi cie np. pani Małgorzata z Katowic mam nadzieję, że teraz też nas słucha, a my do niej kim mamy ta Papa moim blogu wicie są także słuchaczami kuchni świata i w ogóle naszej stacji to teraz podam przepis na tort miodowy 2 szklanki mąki 3 jaja łyżeczka proszku do pieczenia 125 g masła, czyli pół kostki masła cukier waniliowy szczypta soli tym razem nieco większa niż przy poprzednich, że te poprzednie szczyty to były takie 2 przekręcenie palcami tam kilkanaście ziarenek dzięki tej soli tutaj troszkę większa szklankę i ćwierć szklanki cukru pół szklanki kakao na końcu łyżeczki, czyli też odrobina szczypta sody pół łyżeczki cynamonu łyżeczka proszku do pieczenia szklanka mleka na lukier szklankę miodu białko i znowu szczypta soli do posła po smarowania tortownicy łyżka masła zmiksować na jednorodną masę masło cukier waniliowy szczyptę soli szklankę cukru i rzutka wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia sodą kakao i cynamonem do zmasowanej masy szklanej dodać mleko i mąkę wymieszaną z innymi składnikami starannie całość zmiksować i OBI Białek sztywną pianę z dodatkiem szczypty sali dodać do ciasta i wymieszać proces łączenia ubitej ubitego białka z innymi produktami, które powinien być bardzo ostrożnej bardzo delikatnych ponieważ, jeżeli wykonuje się gwałtowne ruchy to bardzo często ta piana zamienia się znowu w płynne białko to trzeba uważać teraz przelewami ciasto do wysmarowanej masłem tortownicy i w temperaturze 175 °C pieczemy w momencie, kiedy widzimy, że to widać, że ten tort jest już upieczony ma właściwie taki złocisty kolor wyjmujemy z piekarnika i trzeba go jak najszybciej ostudzić w tym czasie, kiedy stygnie ubijamy znowu białko ze szczyptą soli i z miodem tym razem na pijane, kiedy to lekko z gęstnieje lukier wylewamy, bo te uprawnienia to nie jest tutaj powiedziałem nierozważnie ubijamy białka napisanymi ubijamy je mieszamy razem z miodem bardzo dokładnie, kiedy zgęstnieje to polewamy ciasto i rozsmarowujemy równomiernie może być tym lukrem pokryty ten park Narodowy z wierzchu, ale może być także w związku ze wszystkich stron i odstawiamy znowu zastygnie, żeby lukier zastygł tort jest gotowy też bardzo kaloryczny bardzo słodki, ale niebywale bardzo smaczne na myśl, że to ich najbliższe lata, bo nie być może po jakimś czasie i ja się tęsknie Radia się tęskni państwa jesteśmy już ten, że znowu tutaj na dłuższe rozmowy z państwem zasiądę dziękuję bardzo panie redaktorze ja dziękuje za tę tajną współpracę dziękuję bardzo za te wszystkie nasze audycje państwa zapraszam na informacje Radia TOK FM przypominam, że już od poniedziałku redaktor Piotr Adamczewski po godzinie jedenastej Kisiel Tomasz kulinarnych na apetyt Adamczewski smacznego życzy państwu Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: KUCHNIE ŚWIATA

Więcej podcastów tej audycji

POPULARNE

DOSTĘP PREMIUM

40% rabatu w zimowej promocji TOK FM. Nie czekaj - zdobądź swój pakiet "Aplikacja i WWW" z solidną zniżką, aby słuchać wygodniej!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Przedłuż dostęp Premium taniej!