REKLAMA

Podróży do Włoch ciąg dalszy. Kuchnia wybrzeża toskańskiego

Kuchnie świata
Data emisji:
2009-08-12 08:40
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
39:56 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
radio TOK FM pierwsze radio informacyjne kuchnie świata audycja kuchnie świata Cezary łasiczka studia pan Piotr Adamczewski witam bardzo serdecznie dobry wieczór dzisiaj dalsza część opowieści pana podróży włoskiej ostatniej na ja bym pewnie jeszcze parę wieczorów mógł zapełnić, ale myślę że, bo tak kocham Włochy włoską kuchnię, ale że słuchacze tego nie znieśli ten drugi odcinek będzie od razu ostatni, a rozpoczęliśmy niezwykle smakowicie to była przekąska Rozwiń » łaska, czyli czekamy teraz na danie główne danie główne te mafie są sami zapewnić, a ja was w przepisie to było w tym trochę włoszczyzny, ale trochę mojej domowej improwizacji, ponieważ oni bardzo często robią takie szaszłyki na małych spadkach nam mały wykałaczką z krewetek z różnymi innymi owocami morza, ponieważ miałem w domu wyłącznie krewetki, ale za to bardzo dobre, bo się z nich robiłem na obiad omlet z krewetkami ze szpinakiem kupiłem odpowiednio więcej, żeby tutaj przynieś IW nagle coś przyszła do głowy na stole leżała miska, w której były umyte czarne jagody amerykańskie i przypuszczam, żeby tak poprzez tykać te krewetki czarnymi jagodami to byłoby takie ciekawe w smaku naród Polski akcent, bo nie może w Polsce Amerykanie Stephen, ale to czarnego amerykańskie doskonale rosną u mnie na piaszczystym pagórku nad Narwią tam, gdzie mieszkam i przyjęły się tutaj owocują bardzo dobrze nas po sporo wiem tak jest Suchecki Jagoda krewetka słodka czerwona papryka krewetka na koniec znowu Jagoda i to wszystko razem polane oliwą odrobinę czka soli odrobina pieprzu pod pieczone wydało mi się, że to powinno być dobre sądzę z po reakcji smakoszy, którzy stosowali, chociaż była tylko 1 , 5 osoby w 2 był chyba było przecież to było dobre i ten nosi też, które pozostała taką wizję no bo ktoś, kto jest Oliwa Oliwa toskańska Oliwa jest 1 z najlepszych we włoszech ja bardzo lubię Liwa czy tutaj wielokrotnie opowiadałem, że pije oliwę na surowo taką Olive, która jest od pieczenia ze smażenia z różnymi dodatkami na to wszyscy właśnie jak wiadomo ma czają potem lokacje albo inne były, jakie tam mają nie zostawiają na talerz na talerzu ani kropelki tej roli, bo to jest też fantastyczne znajdą się sprawdziło, bo bułeczkę Oliwa spod kredek szaszłyków kre w rzadko jak do tak też została zlecona natomiast w tym roku nie przywiozę, chociaż byłem w sklepie Marina masa w sklepie, który nie sprzedaje wina ich świeżą oliwę, ale akurat trafiłem na taki dzień, kiedy wszystko zostało wykupione na wina jeszcze było, ale Olive całą cały transport wykupiono i ja chciałem taką 5 litrową bańkę to ona dosyć długo starcza i właściciel sklepu powiedział, że za kilka dni sprowadzi pan nie sprowadził, a potem jak już pewnie prowadził tam już tam nie było także nie nie kupiłem, ale prawdę mówiąc w Polsce w tej chwili oliwy dobrej oliwy włoski jest pod dostatkiem na tyle tylko, że jest odpowiednio droższa niż, gdybym kupił ją tam na miejscu, a każda Oliwa jest od każdego producenta jest troszeczkę inna nawet z tego samego regionu Toskanii, bo te oliwy, które pochodzą z Gaju rosnących Nisko nad morzem, gdzie klimat łagodniejszy i cieplejszy to też lip są dużo bardziej jasnozielone i nawet taki no to właściwy jest umowne to jest słodycz w Oliwie, ale takim słodka pasma to zupełnie innym łagodnym aromatem natomiast oliwy z Gaju, które rosną trochę wyżej, bo oliwki rosną też nie chyba nawet do 1000 m wysokości są w stanie rosnąć tam jest troszkę surowszy klimat bywają chłodniejsze noce Petelicki są kolory tej oliwy jest ciemniejszy, a one w smaku zapachu są dużo bardziej ostre czasem nawet tak pikantne, że jak pierwszy raz na torze było dawno temu teraz już wiemy o tym, uważam łyka bałem Olive tą z gór to zaczął mnie palić w gardle także musiał szybciutko popić wodą i przypominam, że ta Oliwa, że była doprawiona preferencji na bardzo często są sprzedawane oliwy, a oddziałami, a to właśnie z PFRON sino albo ciastkiem z tym, że ja najbardziej lubi Alive naturalna bez żadnych dodatków, a jeżeli chce coś zrobić dodatkowego to składa już czy ciasnej czy preferencyjna już do takiej oliwy normalnej wyprodukowane w nędzy potem okazało, że właśnie ta z terenów podgórskich górskich paliwa jest dużo ostrzejsza także sami w domu zawsze kilka gatunków, bo zależy co się chce zrobić nie wiedzieć, którego kiedyś którego, kiedy użyć tak na dodatek w mieście nie jest pora zbiorów oliwek ja nigdy w tym nie uczestniczyłem, bo to jest na ogół kończy się listopad zaczyna się grudzień tak wtedy te oliwki zbiera i właściwie brzmi tak twierdzą Włosi, że 75 lat 80 % gajów oliwnych gospodarz, które zajmują się hodowlą oliwek, że zbierane są wręcz, ponieważ Oliwka jest delikatnym owocem, jeżeli zbierają się mechanicznie są takie specjalne mech maszyny, które mają takie palce grabie, które oliwki z drzewa trwają, ale po pierwsze, tak troszkę uszkadzają też drzewa łamią gałęzie, ale po drugie, te oliwki nie lubią nie delikatnego obchodzenia się, jeżeli Liska pęknie to ona bardzo szybko proces fermentacji się w niej zaczyna ona po prostu może zepsuć smak cały całej całej tej oliwy, która będzie wypłacana, więc na to trzeba bardzo uważać w związku z tym ani, a te grabie jak ściągają oliwki na to oczywiście nie także one spadały pod drzewo jak u nas groszki ulega póki tylko pod drzewami oliwnymi są takie siatki na błędy na nowe w tej chwili przedtem były jakieś tam członków nici i oliwki spadają to te siatki tam chwileczkę leżakuje, bo trzeba naprawdę bardzo szybko, zwłaszcza jeżeli oliwki są mocno dojrzałe tutaj hodowca czy plantator właśnie się wypowiedzieć po musi bardzo przyglądać się, bo zawsze w zależności od pogody w danym roku nie można dopuścić, żeby o nich były przejrzałem, bo jak są przejrzałem też Oliwa jest gorsza oczywiście sytuacja się da, ale jest gorsza następna część produkcji już po zbiorach dostaje pozbawić ogon głos listków tez, które tam wpadają przy tych zbiorach i są urządzenia oczywiście nowoczesne to przy pomocy, których się to Alive wypłaca, ale jest bardzo duży procent gospodarst w, które stosują tradycyjne żarna kamienne to są wielkie koła tak jak u nas koła młyńskie naprawdę gigantyczny nie wiem ile towarzysz pewnie kilkaset kilogramów jedno około, a może to one nie próbowałem nigdy podnosić zachęca te oliwki zgniatać się i tutaj jak zobaczyłem jak to robią to byłem zdumiony, bo nigdy mi do głowy nie przychodziło, że zgniatać się razem z pestkami i być może, że te kwestie powodują, że jest taki aromat przesądny i że może ta ostrość jest dzięki też pestką Europejski są z dnia tam razem z tą otoczką, czyli samym owocem i to PULL UP dopiero układa się na takich ma tak 1 drugi 1 na drugi i w takich tradycyjnych niektórzy twierdzą, że te tradycyjne olejarnie to nie pozostawili Włosi tylko po to, żeby turyści mogli podziwiać, bo to naprawdę bardzo efektownie wygląda, ale ja myślę, że ci, którzy są mają certyfikaty Unii Europejskiej, że to jest produkcja 2 oblicza ekologiczna to pewnie rozwoju tych klas wg klasycznych starych wzorców i ta Oliwa z tej pulpy pod własnym ciężarem, bo to ma wysokość 2 mężczyzn właściwie cała taka piramida tych mat szczeka pod spód do beki beczki są różne drewniane, ale tych niektóre gospodarstwa bywają też stalowe i tam się to czeka ten cały płyn z tym, że to nie jest czysta Oliwa ta oczywiście są wszystkie zanieczyszczenia, ale także sporo wody, bo z oliwek też nabyć i potem się wody odwzorowuje zostaje sama Oliwa, która leżakuje nie tak długo jak wina nie parę lat tylko parę dni czy być może na parę tygodni, chociaż tu przesadził kilka-kilkanaście dni i potem jeszcze raz następuje proces oczyszczania te wszystkie takie grubsze poprosili części właśnie pestek owoców oliwki tak dalej są odcedzamy i Olive można tylko można ją na jeszcze się ona leżakuje trochę w beczkach przed tym belkach stalowych bada się tylko je i rozsyła z tym, że cały czas podczas tego procesu ona głównie chroniona jest przed światłem, ponieważ Oliwa bardzo szybko reaguje na światło dlatego też pakowana jest butelkowana jest wy butelki nie z białego szkła to z ciemnozielonego o niektóre jeszcze innych tam kolorów, ale w każdym razie ciemne chroniący przed światłem, a mimo to zalecają producenci oliwy, żeby Olive trzymać w szafkach zamkniętych chroni też chronić się światła, ponieważ ona wtedy szybciej traci swoje główne walory smakowe zapachowe, a także Oliva jest bardzo wrażliwa na zbyt wysoką temperaturę po nigdy nie należy je przechować lodówce, bo na niską też reaguje i robi się wtedy taka mętna i gęsta ona do różnych do smażenia czy latami, ale już n p . do sałaty panie ładnie wygląda, więc sałaty nie nadaje, ale Oliwa także reaguje na zbyt wysoką temperaturę i stąd też te tradycyjne metody wyciskania oliwy, czyli pod własnym ciężarem, bo to jest w pomieszczeniach, które są ciemne chłodne natomiast, jeżeli korzysta z urządzeń mechanicznych, toteż producent musi bardzo uważać, żeby ta temperatura nie przekroczyła nie chce się pomylić, ale chyba 28 stopni, ponieważ wtedy Oliwa powyżej 28, a na pewno powyżej 30 stopni co przy mechanicznych naciskach tak dalej jest stosunkowo łatwo przekroczyć ona wiele traci m. in. traci te swoje walory, które powodują, że Oliwa jest przez wielu uważana jako nie chce podać lekarstwo na raka ma właściwości antyrakowe, ale w każdym razie ona pozwala opóźniać procesy chorobowe ważna jest delikatny Lis to delikatne urządzenia należy mieć bardzo delikatnie postępować się zbiorów wytwarzania pot i w czasie przechowywania, a także natomiast odbywa się bardzo łatwo ciekawi odwdzięcza, bo Skorpiona sałata równaniu na zieleni na skroplony oliwą smakuje jak nic innego na świecie nie, więc na tym, że Oliwa jako właśnie taka przekąska i tylko zrobiona w zupełnie nie sposób surowa Oli wat z dobrego źródła i naprawdę dobra na głęboki talerzyk czy w miseczce, a w ręku u każdego stołu znika kawałek gorącego świeżego krótkiego chleba maczać jeść nie mogę dziś jest to jest tak i to jest cały smak zapach Włoch naj przede wszystkim Toskanii w Toskanii w związku z tym rodzajów pieczywa jest mnóstwo, ale tylko niektóre mnie no Włosi jedzą je wszystkie jej nie bardzo lubią ja lubię tylko kilka gatunków przede wszystkim lubię lokacja to jest bardzo liczne, zwłaszcza jeżeli operacja jest gorąca, bo to jest prosto od krowy rodzaj żeński tak krótką skórką oni tam robią chyba mówię też tydzień temu, że troszkę na gust nadwiślański test troszeczkę zbyt słone, ale z tego powodu rzeczy jako zupełnie w ten sposób wypłaconą sól ten można sól TLK nie stracić wtedy w tej gorącej Oliwie to jest już jestem Wład tak naprawdę jest naprawy wspaniałej, ale jak ktoś lubi inne gatunki chleba czy bułeczki to pana kont lub owa, czyli Chlebek złe długi z uwag z winogronami, a to mogą być suszone winogrona, ale mogą być też, jeżeli taki placek właściwy jest inkrustowany i gdy to jest bardzo bardzo smaku myślę, że Oliwie to też można, by mówić w nieskończoność, bo samo produkowanie jest rzeczą bardzo bardzo ciekawą, ale przede wszystkim jedzenie tego jest rzeczą pociągającą wciągające, a nawet parę razy napisałem mówi o tym jak chyba jestem narkomanem tylko, tyle że nie narkotyki Oli twarda Comarch jest blisko mamy zdecydowane no to już Oliwie dajmy spokój Oliwa zawsze na wierzch wypływa z różnych takich przysmaków toskańskich no to jeszcze o chlebie też mówiliśmy nota oczywiście są sery ja tam spotkałem z takim serem, który oni nazywali akacja, dlaczego wolno nie Kasia Kawala to jest bardziej na południe to jest kampania i Calabria kaczek walną polega na tym, że to są 2 go mówi Sarah związane z takim sznurkiem czasem wybrać kolejny możemy na kolej na stan pana wakacje Kavala natomiast tutaj jest Kac się o spróbowałem i okazało się, że to jest owczy ser, który ja znam pod nazwą kolejno z serii Regi bardzo Arek bardzo dobry serek na więcej to Chińczycy nie lubią uda da czy korzystać z cudzych doświadczeń więc, jakby było to kolejny to znaczy, że to nie jest to nazywa się kacze, ale jest robiony tą samą metodą jest takiego samego mleka w to bardzo dobry serek on się nadaje do wszystkich istotnych zjedzenia kawałek na śniadanie na podwieczorek jako takie podgryzanie podczas sączenia dobrego wina, ale nadaje się także cieniutkich takich truskawka na różne zieleniny, czyli jest to ser powszechnego użytku do wszystkiego na każdą okazję można, ale w Toskanii w ogóle we włoszech sporo się jada w porcie i funkcji w Barcinie, czyli prawdziwki już teraz aż się dzieje, ponieważ u nas prawdziwki pojedyncze egzemplarze pojawiają się nawet teraz walka zasług, ale od to są Sybiracy takie to wakacyjne jednocześnie Europa październikowe Olszewska koniec sezonu natomiast pojechaliśmy kiedyś za Car re byliśmy w miejscowości Forli nową to są Alpy Płoński Piotr są miejsca, gdzie kopie się marmuru, o czym też już opada, więc drugi raz w kopalniach marmurów opowiadać nie będę, ale tam zatrzymywaliśmy się w jakimś takim pięknym zakręcie dosyć wysokim, bo z tych gór jest widok naprawdę przepiękny w stronę morza, gdzie widać te pagórkowaty krainy Toskanii na koniec to błękitne morze to jest jak Ole druku albo jakiegoś kiczowatego niedobrego malarstwa to jest rzeczywiście prawdziwy obraz prawdziwy widok i zobaczyliśmy, że z góry, bo tam stał jakiś inny samochód wchodzi jakiś mężczyzna i taką ścieżką, po której trudno iść i Jadownikach wie chyba wstydził się zrobić wszystko przez się gdzieś tam niebezpieczne skały liczebny schował, a jako mówi jakieś Zobacz sąd trzyma w rękach, a on w rękach trzymał gigantyczne prawnicy ustami już były na sezon te prawdziwki mogą służyć do rożnych też dań różnych sosów i różnych potra w, ale m. in . robią z tego coś przeciwnego, czyli Carpatia prawdziwków ma pan wśród tak jest mam przed wojną pan tego, że wędrowca nie ja pomyślałem, że przepis dostanę naszej zaprzyjaźnionej restauracji, czyli na barce natomiast z grzybów to będziemy korzystali z naszych Kurpios Mazowieckich prawdziwków i państwu też to polecam przepisy, które dziś przyniosłem jak zwykle 3 są już na naszej stronie, czyli www Krupka tak kropkę FM kuchnie świata miasto drożały już jest tak i kartacze z prawdziwków robimy tak w 2 prawa grzyby prawdziwki muszą być sporych rozmiarów 5 dekagramów sera pecorino w Polsce też można dostać dlatego jak chce po toskańskich go nazywać ta sera akacja Oliwa jak najlepsza Oliwa Extra vergine z Gdańska w tym wypadku powinna być to z Gdańska sok z cytryny wystarczy ćwiartka cytryny pół cytryny i odrobina soli grzyby należy oczyścić tylko inaczej niż normalnie publicyści, czyli tak jak do suszenia, a nie jak do gotowania, czyli nie w wodzie nie pod strumieniem wody tylko miotając albo jakąś twardą szczoteczką nam nie tak, żeby po uszkadzać skórkę chodzi o to, żeby oczyścić się grzyba z piasku z igieł w uchu, w którym na dawne Korzonek z ziemi najlepiej koniec końcówkę obciąć teraz należy tak, żeby pokryć jak najczęściej plasterki, ale nie także w poprzek tylko wzdłuż, czyli jak grzyby stoi na nodze to go pionowo tak kroimy na cieniutkie plasterki i najważniejsze jest to co jest Ukrainy kawałek kapelusza wraz z nogą no te drobne skrawki też się przydadzą, ale główną częścią, która tworzy Carpathia to jest kapelusz, jakby robić taki przekrój pionowy grzyba prawdziwka układamy to na półmisku delikatnie solimy tak, żeby każdy plasterek, chociaż kilka grudek soli na sobie miał kroimy cytryną też tak, żeby kilka kropli spadło na każdy plasterek tego grzyba i wstawiamy do lodówki nie ma zbyt długo, żeby nie straciły smaku, żeby aromatu, ale pół godziny no Góra 45 minut poleżeć tam powinny chodzi o to, że Carpathia musi być takie schłodzone chłodne po wyjęciu posypujemy, gdyby cieniutko też zdrad pan mi płatkami sera pecorino i tu nie skąpi my polewamy oliwą i kar pasie jest gotowe, czyli roboty niewiele, a sami się państwo przekonacie, że surowych ryb z kropelkami soku cytrynowego i kropla ami oliwy letników salony to jest naprawdę przysmak 2 inne przepisy, których nie będę państwu odczytywał to jest Carpathia z łososia też robi surowej ryby też nie jest to skomplikowany przepis i klasyczne Carpathia z wołowiny najlepiej z polędwicy wołowej tam podpowiadam państwo, ponieważ okrojenie polędwicy wołowej w domu jeśli się na nawet jeśli się ma dobrą kraje lice to na cienkie plasterki wcale nie jest łatwo przez jak wiadomo mięso jest bardzo miękkie jak z tym trzeba je pod mrozić nie zamrozić lekami tylko pod mrozić tak, żeby ta Sztaba polędwicy zesztywniałe i wtedy łatwo, bo łatwiej króla serki plasterki polędwicy pokrojonej na Carpathia to powinny być tak cieniutkie przez można było przeczytać książkę po spadnie na szalone dedykowaną początek bardzo lubi czasem czy tak ciekawą powieść czytali w kasie CK tak nie to zanim pokropi mieli ze zdumieniem też zobaczyłem, że wśród grzybów, które Włosi bardzo cenią i zbierają są kurki Rydze i Smardze i tego najbardziej zazdrościłem, ponieważ bronimy Larry ma my nie możemy Smardze są pod absolutnie ścisłą ochroną jak mnie apetyt na Smardze doskwiera NATO albo proszę, żeby przywieziono najbliżej Smardze legalnie można kupować w Berlinie, a teraz widzę, że trzeba będzie robić zapasy Smardze z bardzo jak w czasie wypra w do Włoch, ale w Toskanii miasteczku sam zmienia to na przełomie też listopada grudnia czasem w końcu października odbywają się targi, o czym nie wiedziałem dopóki tam nie pojechałem do Toskanii odbywają się targi trufli i to trufli białych zawsze słyszałem o tym, że pewnych, który w białe trufle są w okolicach miasta Alba i zielone osiągają najwyższe ceny tymczasem to skończyć tym marzę, aby ostatnio stale trudnią się tam żeśmy tu parę tygodni mówi temu opowiadali premii to dziwne, bo już dawno po sezonie, czyli zapasy były duże, ale te trufle białe sam zmienia to tam jest kilka miasteczek sam zmienia to on topoli i Ponte Dera, które jest towarzyszyły bardzo pilnie strzegą swoich skarbów, które rosną pod ziemią i właściwie dzięki dobrej pracy całych zastępów Rek bieg biuro reklamowych i specjalistów reklamowych jak podczas targów sam mija to zjeżdżają tłumy turystów smakosze właśnie ze świata i wtedy państwo laminowanie zmiany muszą być na Hannę portfele no bo potem się te pieniądze z tego portfela w imię to jest miejsce właśnie na taką 1 górkę 1 grudkę takiego trochę nam więcej się za taki portfel nie kupi my natomiast jako miłośnicy ryb owoców morza głównie winniśmy się przez te rybami owocami morza, bo tak wszyscy mieliśmy dosyć dla niektórych pewnie monotonnie, bo mieliśmy kilka ukochanych potra w, ale przede wszystkim to była albo free to lista to jest nieraz czy najpier w testował pan wszystkie opcje, a potem te najlepsze teraz najlepsze były powtarzane wielokrotnie, ale prawdę mówiąc nigdy się tam nie było w stanie znosić czasami jadaliśmy, ale to bardzo niewiele wędliny na śniadanie śniadanie jadaliśmy w domu, a Toskania też ma naprawdę doskonałe wędliny niektóre przypominają także nasze n p . jest Boris to niema pan kiedykolwiek, jakby listwa ze szkół z naszego zaścianka nie jadam lista to jest kaszanka, która jest mocno inkrustowana takimi się prostokątny kwadratowy kawałkami słoniny i to bardzo dobre bardzo jest także doskonała taka sensacja Sepp, a te kiełbasa suszona na powie, ale bardzo dobra tak i to jest głównie za trzecie są w ogóle przepyszne sale to ta kreska i sekt to są 2 rodzaje bardzo się podobne, ale to jest sady kiełbaska robiona z 2 gatunków mięsa z 2 świń świni domowej hodowany i dzika, ponieważ wzgórza Toskanii te lasy Toskanii bardzo obfitują dziką zwierzynę przede wszystkim właśnie dziki i oni robią doskonały doskonałe wędliny z dziczyzny no, a pan też oczywiście tam jest dużo różnych wspaniałych potra w Zająca, ponieważ zające króliki to mieszkają tam także ilości w takiej liczbie, że prawdę mówiąc w Polsce już dawno nie widziałem taki zresztą przed laty, kiedy jedno jak i 26 lat temu to Niewiem czy państwo wiecie, że Polska słynęła z tego, że eksportowała żywe zające czy na Zachodzie Europy we Francji przede wszystkim, ale także do Włoch wysyłaliśmy zające, które u nas odmawiano sieci i takiego żywego szaraka atakowano jakieś do klatki wysyłano do Włoch teraz sytuacja się odwróciła to wygląda także mnie na Kurpiach spotkań Zająca to jest ewenement jak ktoś widzi Zająca to szybko leci do domu aparat fotograficzny żadne sfotografować i pokazywać, że był natomiast tam wystarczy wyjechać na zachód Europy we Francji już w Austrii na tych zajęcy jest zatrzęsienie przy czym zające na przed winiarzami dajmy się bardzo we znaki, bo wygryzają winorośli takie święto i wcale się ludzi nie boją to trzeba naprawdę natrudzić się albo psy może puścić, chociaż ta reguła krotne i wzywał, żeby te w kota to się przebiera za Zająca ile pamiętam Polski film jak tak tak tak tak prosto, ale jeszcze chciała powiedzieć parę słów mamy jeszcze chwilkę czasu, ponieważ 1 z ukochanych moich miast Toskanii jest hiena, której nie byłem już byliśmy wszyscy mnie parokrotnie i nigdy nam się nie udało trafić, chociaż wiemy, kiedy to jest nadal ją tak pali jest 2 lipca no to jest następnie było, a potem druga odsłona, czyli druga edycja paliwo jest 16 sierpnia, czyli za parę dni tam będzie dalej pali na czytaliśmy zresztą być akcje nie usłyszeć pali to po prostu nie wchodzi w rachubę tam wszystko kręci się wokół tego paliła pani proszę państwa to jest wyścig Kongo kontrolny, walcząc z sobą dzienną i rady, czyli dzielnice tak ma wystawiają swoje reprezentacje jak się zbliża termin, a to jest wyścig od właśnie od czasów średniowiecza i to tymi wąskimi uliczkami starej Sienny te konie ścigają się tam często dochodzi do bardzo poważny nawet wypadków, bo oni się zdarzają czasem przypadkiem, a czasem dżokeje wykonują różne świńskie zagrywki sztuczki podkładają sobie na nie tyle sobie lekarzom nowi i rzeczywiście dochodzi do wypadków, bo jak się spada na bruk z pełnym pędzie to wiadomo, że krzywdę zrobić natomiast chciałem powiedzieć o 1 to jest usłyszałem coś mnie wprawiła w zdumienie że te za piekło ości, gdy ta rywalizacja pomiędzy poszczególnymi dzielnicami jest tak ostra, jeżeli tak się składa, że jak małżeństwo pochodzi z 2 różnych dzielnic twierdzą moi ludzie to ona czas palio oni się rozstają po prostu nie może być, żeby przedstawiciele 2 różnych dzielnic mieszkali ze sobą w 1 mieszkaniu, bo ktoś musi, gdyż wtedy w tym czy może w takim przypadku dokonać zostać zdrajcą zdradzić tajemnice, jakiego dżokeje, jakiego konia najnowszego ta dzielnica zdobyła jest szóstym nałogu pani małżonka wraca na te kilka dni do swojego domu rodzinnego mieszka z rodzicami swojej dzielnicy stare się urodziła swoje stajni tak jest finał tego wyścigu odbywa się na Campo, czyli na samym środku miasta placu, który jest przepiękny w ciągu wszystkich innych dni, kiedy nie ma pali to tam można po pierwsze, dookoła tego placu do Campo jest mnóstwo kawiarni restauracji w sam plac jest złożony z takimi kamieniami właśnie cegłą, na której leżą tłumy turystów i odpoczywają na ogół zajadają się lodami z 1 strony są kawiarnie restauracje, a z drugiej strony tak obok wieży ratuszowej jest zegarem jest prze wspaniała lodziarnia, a także sklepy z produkcji i pić i celnej z różnymi produktami smakołykami typowymi dla 1 ja mam tam swoją ukochaną restauracje, które nazywa się LO GI, czyli lot czy właśnie boje DIN to wojna się przyznać, ale dobrze sądzę nigdy nie słyszałem jak oni badają nazwę tej restauracji fotek nie macha nie ma, gdyby było cha to było normalne artysty LOK 2 × GI to jednak powinno być na lodzie i to jest restauracja specjalizująca się w klasycznych chińskich potrawach 1 w najmniejszych w tym regionie pamiętam, że kiedyś wysłałem tam nową moi przyjaciele jak jadą do Włoch to podpytują mnie, którą ze znanych restauracji powinni odwiedzić kiedyś wybitny grafik satyryk Andrzej mleczko ze swoją rano jechali do Toskanii powiedzieli, że będą niejako wysłałem właśnie do lot i ona biedaczek zapomniał czy był może jeszcze słabo oznakowany kulturą gastronomiczną Włoch i wybrał się tam gdzieś tak w okolicach godziny trzeciej, licząc jeszcze taki lans wizje o tej porze restauracji wszystkie we włoszech są zamykane przerwa trwa na ogół do godziny ósmej w niektórych nawet później, bo one się otwierają wtedy na kolacje, więc akurat tam moja ukochana polecana była zamykana, jaką doszedł tam, ale darł się do środka, bo po prostu powiedział, że jego przyjaciel krytyk kulinarny na tej restauracji napisał same peany i kazał mu pojechać do Jeny, żeby tam zjeść i to jest argument, który Włochów przekonuje wpuścili go, mówi że go ugościli nieprawdopodobnie, trzymając się tam swoje 4 z argumentów używać tak także ja państwu razem rzeszy możesz się go używać, powołując się kręci Polak, a słaby tylko wystarczy powiedzieć, że przyjechałem tutaj Warszawy z drugiego końca Europy, bo słyszałem tej restauracji, że jest taka fantastyczna i nieporozumień wtedy wpuszczają karmią rzeczywiście doskonale ale, ponieważ mamy jeszcze 3 minuty chciałem powiedzieć, że po 25 razach Wędruj po 25 wędrówkach przez Włochy przez różne regiony od północy do samego obca na południu, chociaż jeszcze z mnóstwa regionów, które po drodze są, których nie zwiedziłem po raz pierwszy w restauracji trafiłem na coś co byliśmy i byłem już wcześniej oznaczyliśmy restaurację z napisem bateria, więc uznaliśmy, że w południe tak jak dziś z agencji nietypowe jak pewnie tam będzie specjalność to będzie tego mnóstwo weszliśmy i moi praktyczny zmysł faceta zajmująca się zajmującego się zawodowo restauracjami nic nie powiedział, że ile razy przechodziliśmy koło tej restauracji też tak spoglądali pusto pusto pusta jak pusto to nie należy chodzić niech państwo to zapamiętają myśmy weszli zamówiliśmy Paged Paged ty 1 partia była niejadalna druga partia była ledwo jadalne, a do tego zamówiłem zamiast nie wino butelkowane w butelce markowe tylko wino lekarza, które w 99 prezentach restauracji jest wspaniałe dobre proste i inny niż ta bezpretensjonalna, ale dobre wino pierwszy raz miałem w ustach takie świństwo pierwszy raz mi się zdarzyło wino odesłałem do kuchni i go nie wypiłem, że z Polski wprowadzają, a tam w tej sprawie baterii i nigdy więcej już się nie pojawiliśmy i jeżeli w restauracji jest pusta to omijajcie ją szerokim łukiem szczególnie, jeżeli jest to w złożach w szczególnie jeśli jest we włoszech, ale podejrzewam, że w Polsce także jeśli lokal jest pusty różnych porach dnia to niech taki zostanie na zawsze, a ja państwu za tydzień po opowiadam o moich podróżach tym razem nie do Toskanii nie do Włoch tylko całkiem niedaleko od kurki, gdzie się przez całe lata, czyli to będzie Mazowsze i trochę Mazur tam też jeździłem ostatnia i dałem na szczęście nie jest dziękuję bardzo pan Piotr Adamczewski radio TOK FM pierwsze radio informacyjne Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: KUCHNIE ŚWIATA

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Wszystkie audycje, kiedy chcesz! Teraz TOK FM Premium 30% taniej: podcastowe produkcje oryginalne, Radio TOK FM bez reklam i podcasty z audycji. Nie zwlekaj, słuchaj wygodniej!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA