radio TOK FM pierwsze radio informacyjne kuchnie świata Cezary łasiczka studio pan Piotr Adamczewski witano z ZUS nie wiecie państwo dzisiaj oddania dla narciarzy i rozpoczęliśmy takim tradycyjnym daniem narciarskim, a mianowicie pasztetem narciarskim, bo można po nim zjechać nie, bo o był tak teraz, że mając tak, by tak pyszny, żeby nie zemdleć potrzebne są ci, żeby się podeprzeć da to komplement dla kucharza na to oczywiście państwo rozumiem, że to kucharz to
Rozwiń »
właśnie ja tak no, więc dzisiaj będziemy rozmawiać o takim regionie włoskim którymi się nigdy nie byłem wszystko to co mówię to jest dzięki literaturze, bo oczywiście, wybierając się tam za parę tygodni tam pojadę właśnie po to, trzeba zobaczyć jak karmić narciarzy ja się plejada w tym regionie myślę o górne Jadwidze przy czym górna Adyga inaczej nazywana południowym Tyrolem albo tak naprawdę ten region się nazywa Trydent i górna Adyga składa się z 2 części Trydentu jest Południowa część w pobliżu jeziora Lago di Garda, czyli jeziora Garda dawnego jeziora dzięki temu tam w tamtej części, które już, bo są Riley jak ciemny na stole bardzo częste go nie widzę, czyli w tej północnej części regionu oczywiście o rybach nikt nie myśli za to mają różne mięsa w tym wieprzowiny, ale przede wszystkim z aptek, a my naród też mówić tak no bo na stoku narciarze z tego co wiem, a wiem to poza kilkoma książkami, które przeczytałem i wywiadami z ludźmi, którzy tam bywali jedli pili, więc także swojej własnej córki, która tam już parokrotnie spędziła urlopy narciarskie i narciarze po zjechaniu z jakich trasy są długie bardzo pięknie urządzone podobno dla meblami jak tam dojeżdża do jak mety na koniec na sam dół, zanim wsiądzie na życie, żeby wjechać na górę to się przegrywa właśnie plasterkiem SPEC-u, czyli bardzo specyficznie wędzonej suszonej szynki takiej poprzez starej plastrami i częściami tłuszczu i tysięcy 6 i pogadamy, bo to proces leczenia z 22 Słonina jest takich 22 tygodnie i używa się do tego bardzo specjalnego drewna dla ludzi leży na jego los i wypija kieliszeczek wina, ponieważ tam mimo, że to jest okręg jabłkowy chyba 80 % jabłek, bo produkowany we włoszech rodzi się właśnie Górniak c w tym regionie jest to region także najbardziej ze wszystkich regionów włoskich region piwny tam jest do szpiku to Fillona zostały tak no bo to jest kuchnia, która łączy w sobie kilka różnych elementów po pierwsze, element Górski kuchnia górali zwykle bywa skromna oszczędna, żeby nie powiedzieć dosyć bieda, ale też energetyczna, ale musi być energetyczne ze względu na ostry klimat to zarówno w lecie, a zwłaszcza w zimie, ale tutaj, ponieważ od góry no to kilka państw jest silnie się wymagałoby to przychodziły one z rąk do rąk teraz należały do Austrii oraz należały do Niemiec raz należały do Włoch teraz należą do Włoch po wojnie podzielono na północną część tamtą stronę gór przyznano oczywiście Niemcom, a to południową część Włochom od tych różnicach i awanturach o tym, świadczy to, że obowiązują tam aż 3 języki to są w oficjalnym użyciu ja prawdę mówiąc dziesiątym usłyszałem pomyślałem no jak to czyja, jakby nie liczyć to 2 no i najbardziej prawi i włoski tymczasem nie ja ciekaw jestem czy pan w ogóle słyszał o tym, trzecim języku, jaki tam obowiązuje poza włoskim niemieckim ten trzeci nazywa się język ladyński to jest język pierwotnych mieszkańców tych regionów, który podobno dużej części opiera się na języku łacińskim czerpie z łaciny jest on nadal podtrzymywany oczy się w nim w szkołach i są czasopisma w tym języku co prawda nie coraz mniejsze grupy ludności tym językiem posługują, ale jest on uznany za język całkowicie oficjalny można się nimi posiłkować nie należy mylić z kanadyjskiego językiem ladino, który był językiem Żydów sefardyjskich, czyli zamieszkujących tam okolic choroba dziecka, gdzie także to to jest język język ladyński nie mylić z językiem ladino w i pod rozkwit tego regionu nastąpi w momencie, gdy powstała Unia Europejska i prawdę mówiąc Unia tam sypnęła mocno groszem w ten biedną część Włoch wtedy zaczęły powstawać po kolei te ośrodki narciarskie jest tym, że na ja przekonam się tymi Zobacz jak jest naprawdę, ale mówi się, że warto jeździć do Trydentu górnej Adygi nie tylko zimą, ale także latem na inny dużo słyszałem także od ludzi, którzy spędzali lato nad jeziorem Garda, które jest jeziorem pięknym bogatym w ryby i wokół tej okolicznych miliony równe milionerów też tak tak, ale oni na ogół ja byłem w kilku takich miejscowościach, gdzie mieszkają miliony Jerzy to takie miejscowości wcale nie są sympatyczne co prawda nie było to we włoszech było to na Sardynii na Wybrzeżu na część została od razu Kostas Emerald Kostas radę przepiękna no przepiękne tylko, tyle że wszystko jest za dwumetrowym murami wieżyczki wartownicze reflektory na noc i kamery camera obscura kamery czy takie sensacyjne, które bardzo obskurne dane, ale i w dodatku niesympatyczne, bo nie było, gdzie się zatrzymać, bo każdy kawałek terenu jest czyjś i w pewnym momencie na tej serdecznym na tej Kostas rada miała wnuki były jeszcze mały zgłodniałych mieliśmy z trudem znaleźliśmy normalny sklep, gdzie można było tam trafić na ile ono kupiliśmy pieczywo kawałek jakiegoś sera świetną wędliny, ale potem okazało się, że musi mieć pod samochodem, bo nigdzie nie można usiąść i usiedliśmy na takim podmurówki c przed bramą wjazdową jakoś nagle zobaczyliśmy, że wszystkie kamery z muru kierują się na nas nam się przyglądają i choć Paweł Bala senior Adam ski wojny myśmy się no myśmy się spodziewali, że wyskoczy jakiś uzbrojony po zęby wartowników nas rozstrzelać na szczęście jak zobaczyli jedzące dzieci to dali nam spokój, ale to wcale nie sympatyczny miejscowości, w których mieszkają milionerzy należy omijać i zatrzymywać się w miejscowościach, gdzie mieszkają normalni ludzie ci są sympatyczni Toruń omijamy i zwłaszcza jeżeli jesteśmy w górnej Adygi w się panu pokazać coś zapytać czy pasze zna na rachunkach, albowiem niedawno danymi było obserwować tak tak takie zjawisko to jest specjał kaszubski, a ruch Anki to są racuszki z ciasta chlebowego smażone na gorącym tłuszczu posypywane cukrem pudrem lub cukrem podważa się tej możemy zgrabnie wrócić do Tyrolu południowego, ponieważ o nich co prawda nie nazywania się to ruch Hanki tylko zupełnie inaczej, ale są dania podobne, ponieważ chleb, a potem różne wyroby z takiego ciasta, które składa się właśnie jej ciasta chlebowego chleba, ale i kartofli i knedle i knedliki na różne sposoby też są robione dosyć to przypomina też na tłuszczu i też tam się smaży na smalcu czy jakieś pokrewieństwa czy podobieństwa raczej nie Kaszuba ją że, który jest Wasko i jeziora tam jeziora też, ale za to stromo i wysoko, a coś pokrewnego jest równocześnie my, czyli mieszkańcy tej Mazowieckiej Niziny możemy znaleźć rzeczy, które bardzo nam będą przypominały naszą kuchnię np. kapusta i kartofle w Polsce ziemniaki są bardzo szeroko obecny na stołach w południowym Tyrolu no kapuśniak robi się bardzo podobny sposób jak w Polsce tam dodaje się zamiast kawałka pustynna przed wieprzowiny jak się w Polsce bardzo często dodaje lub jak w polskich górach kwaśnica to kawałek tłustej baraniny to dalsze dodaje właśnie ów aspekt, czyli bociek tylko, tyle że też bardzo tłusty i pokrojonych kostek kapusty się pisze w sposób bardzo podobny do tego jak się robi kiszoną kapustę także u nas, ale mnóstwo jest Klusek ziemniaczanych, czyli włoskich NIO no widzi i ja wśród 3 przepisów, które zwykle przynoszą ze sobą na studia mamy wnioski surowych kartofli mam zupę mocno, żeby pokazać zupełnie odciąć chcą o tym, że pożywna gorąca, czyli rozgrzewająca, ale równocześnie niesłychanie prosta przez co bardzo tania w pewnym momencie dziś audycji, które z tych przepisów państwo podyktuje natomiast wszystkie 3 już powinny być w naszej książce elektronicznej, czyli www kropkę, a to kropkę FM w zakładce przepisy knedle i przywędrowały jest za, a czym z drugiej strony może tych no powiedzmy, że knedle są także obecne w kuchni austriackiej czy w kuchni także południowych Niemiec zdecydowanie też tam są natomiast browary na terenie górnej Adygi istniały od głębokiego średniowiecza co prawda żaden z nich nie przetrwał aż do dzisiejszych czasów najstarszy browar, który nazywa się Forst powstał w 1800 pięćdziesiątym siódmym roku i co teraz jest w rękach już innej rodziny, ale też już od kilku pokoleń 45 w rękach tej samej rodziny i piwo to najbardziej popularne czy najlepszy jak twierdzą prawdopodobnie nazywa się nazywa się Forst i te wszystkie knedle knedliki to właśnie sporną wspomnę o kapuście pochodzi od angielskiego jest spragniony, czyli forty po prostu jest sam są one tamy popijane w natomiast chciałby się na troszeczkę dłużej zatrzymać przy tym, by konie niestety nie jest on osiągalny, czyli SPEC-u nie jest on do kupienia w Polsce nie wiem, dlaczego nie jest od razu, ale nie nigdzie się nie spotkałem, mimo że ja bardzo często podaje biega z takiej dla należy to należy sprowadzić, bo mu już Pack PL FPFF bo, sądząc z opisów i z tego co mi opowiadali ludzie, którzy to jedni jest rzeczywiście niezwykle smaczny, jeżeli inny powiem o tym, że wędzone to jest albo na dym jest w dymie jałowców albo innych drze w iglastych dodatku wędzarnię są trochę inaczej organizowany niż u nas, bo to się wędzi wisi potem słyszy się ten aspekt w bardzo chłodnych pomieszczeniach bardzo chłodnym górskim powietrzu i przez 22 tygodnie bardzo długo to nadal niełatwo mający producenci muszą wytrzymać, ponieważ oni ten PEG mają zarejestrowany także i Unii Europejskiej, ale specjalnych organizacjach producentów żywności, którzy nawzajem się kontrolują te przepisy są bardzo ścisłe i ten, kto ma wszystkie certyfikaty może produkować czy taką wędlinę czy piec chleb czy robić kiełbasy czy produkować ser, bo sery też tam najsłynniejszy ser z południowego Tyrolu nazywa się Asia go i jest robiony w okręgu, w którym na konkretnych halach są nie wypali jest opasane bydło mleczne dzięki temu ten ser ma bardzo specyficznej smaki bardzo specyficzny zapach, ale wracamy do SPEC -u jak powiedziałem bekon z wiejskiej z górnej Adygi jest przysmakiem takim, że Włosi są bardzo przywiązani do swoich własnych produktów żywnościowych i niechętnie przejmują niczym chwalą się, że mogą także jeść różne wyroby innych regionów, a SPECT z górnej Adygi w delikatesach w innych regionach Włoch można kupić z dumą pokazują, że o to jest właśnie to świadczy o tym, że jestem doceniany także przez mieszkańców innych części Włoch śruty Danii, które tam należy spróbować bywają także Polen ty z tym, że tutaj one są robione nieco inaczej niż, gdzie indziej np. niższe w Wenecji w tamtych okolicach, gdzie Falenta króluje, ponieważ ja zawsze też ze zdumieniem o tym, dowiedziałem się zawsze uważałem, że po renta to jest wyłącznie robiona z mąki kukurydzianej czy raczej takiej kaszki kukurydzianej, bo to nie jest taka mąka jak był tylko nieco bardziej grubo mielona natomiast w górnej widzę robi się niepojęte z różnych innych kas także to właśnie zdumiewające dla mnie i tego bardzo chciałbym spróbować, bo brzmi to bardzo zachęcająco jest to się nazywa polenta nera, czyli polenta ziarna, a jest ona robiona z kaszy gryczanej i do tego jeszcze jest Narodowy tak tego pożyczkę SPEC -u nie spekulują, czego nie jest tutaj masło, ale są filety z Sardynii i ja bardzo Lubie seriale inaczej znany w Polsce także po nazwała Łach nie tylko w Polsce i z wierzchu posypuje się taką rentę z serem parmezanem, rzucając na jakąś zieleniną te to może być Gałązka pietruszki może być rukola albo jakakolwiek inna jakakolwiek inna sałata będę starał się znaleźć tego też popróbować godzenia widzę jest taki obyczaj jedni mówią, że to jest po biednie przekąska jej inni, że to jest podwieczorek, a tacy, którzy chcą utrzymać się dobrej kondycji i albo schudnąć albo nie przytyć chociażby na tym tłustym i energetycznym jedzeniu mówią, że we SPR, bo tak się nazywa ten posiłek to jest kolacja potem nie jedzą ja się obawiam się, żeby dokładnie poznać smak górnej Adygi będę musiał jeść kolację one, czyli śniadanie będę musiał jeść także o obiad czy tam już od 2 Franca podwieczorek, czyli Wester no i będę musiał prezes będę musiał je także normalną kolację cięciem, czyli cena, tak więc jak po powrocie będę poprosiło raczej wzmocniony fotel odchudzać się będą już tutaj, bo to poleca się do silnego próbowania do tego trzeba będzie popić piwem albo wino, ale pan to takich celach reporterskich dziennikarski, żeby się podzielić naszymi słuchaczami Natalką wzięły się nazywa reportaż wcieleniu to będę się wciela w krajowej w mieszkańca górnej Adygi organizm inaczej reaguje to co innym zaś będzie silnie zmalał tak, bo będę rozemocjonowany no właśnie tam jest także ja jestem miłośnikiem deserów, ale akurat ten deser, który jest robiony w Dolomitach Górniak widzę jest 1 z tych, które doceniam i jak tylko gdzieś się na niego się natykam to natychmiast to zjadam myślę o strój dla jak wpływowym fotografem, który tak tam też jest on właściwie to można, by się kłócić skąd, jakiego regionu do jakiego to przeniknęło, bo przez Węgrzy też sobie przypisują, że to o nich powstał Austriacy oczywiście twierdząca absolutnie nie to o nich, ale południowe Niemcy też mają ten apel strudel u siebie no i okazało się, że w południowym Tyrolu też jest, ponieważ jest to okręg, który obfituje w sady jabłkowe drzewa jabłonie tam rosną bardzo obficie jak podają tamy jest wiele gatunków, które już zdjęcia w ogóle istnieją, bo tam jest oczywiście Golden jeśli któryś we wszystkich regionach chyba cały w całej Europie można go spotkać, ale jest np. Mela imperatorem, czyli jak zostać cesarskie, które nigdzie indziej już właściwie się z nim spotkać człowiek nie może są także renety, które w Polsce złote wraz z ja wolę szary szare renety tylko też tego typu jabłka coraz rzadziej na targowiska się spotyka, a tam tak jest ich sporo no bo pozostałe gatunki takie jak n p . Gloster albo Jona tam czy Elstar na to już są takie gatunki, które można spotkać we wszystkich innych krajach, ale z tych jabłek poza z trudem robi się także i placuszki faszerowane takim ruchom farszem no właśnie coś takiego jak te kaszubskie Hanki powiedzmy, ale także robi się jabłka w cieście robi się także w czasie nazywa zjedli teksty, które są u nas oferowane są różnego typu owocami tam jak się są rodzynki bywają kandyzowane różne owoce, a tam najczęściej właśnie jabłka i bywają w tym farszu jabłka suszone, ale także jabłka kandyzowane owoce kandyzowane to nie jest najbardziej przeze mnie rund lubiany Delikates powiem panu panie profesorze podejrzewam, że wydawca mówi Paweł Ziętara jest rolnikiem tata lubi, który z tych niebo dzisiaj jak pan powiedział po to, podskoczy do góry i ich na to ja rozumiem, że za pamięć dodał afer trudno to po prostu tam chodzi za to Lance strudel to nie, wymawiając naszym domowym wykonaniu właśnie w naszym wykonaniu Barbary to tutaj gości oraz twarogi także, że teraz da się, że jest jak Liza Rd wzrostu może pan z ręki będzie po powrocie to mogę obiecać wam, że po powrocie z nieźle wyprawy pani kawałek SPEC -u pachnącego tyrolskim jałowcem na pewno w naszym studio zagości myślę, że teraz pora, żeby przeczytać przepisy tak jak w cieście to sobie odpuścimy, bo to jest bardzo podobny przepis jak jakaś jeszcze robione także wg polskich receptur, ale wnioski surowych kartofli to jest rzecz niezwykle prosta i warto sobie zanotować to jest potrzebne kilogram kartofli tutaj radziłbym państwu, żeby wybierać takie gatunki, które są bardziej MON czyste, a mniej wodniste polskie kartofle niestety w dużej części charakteryzują się tym, że mają za dużą zawartość wody dlatego bardzo często z nich kiepsko wychodząc kartofle i polityce politykach to nie woda króluje moim zdaniem dużo leją tak jest kres dziecka jest ćwierć kilograma mąki pszennej 10 dekagramów masła i 15 dekagramów wędzonego sera Rico ta sól kartofle obrać zetrzeć na tarce osączyć z nadmiaru płynu no to wystarczy położyć na sicie albo jeszcze prościej ściereczkę w Gazy za winy bądź lekkości schnąć ten płyn sączy się i kartofle w takiej postaci zmieszać z mąką z ciasta, które dosyć długo się wyrabiano co najmniej 10 minut uformować wałeczki grubości palca w zależności od tego jakie te paluchy są w moim przypadku to powinien być kciuk, ale jak ktoś ma dłoń rywala to może być mały palec wałecki powinny być dosyć długi wtedy łatwiej się formuje i potem nożem kroimy je na małe dwu najwyżej 3 centymetrowe odcinki, a potem, żeby one nie były takie kanciaste na końcu kremy teście trzeba lekko jest formować, żeby wyglądały tak jak na takie nie jajko, ale coś takiego walnego przypominającego jako i teraz gotujemy je w posolonej wodzie poznaje się o tym, że są gotowe na ogół wypływają na wieś wyciągamy łyżką c takową, żeby nie były łączone z wody wykłada się na talerz bądź na półmisek i polewa się w roztopionym masłem, a ma sam koniec jeszcze dodaje się ser Rico ta ten ser może być albo lekko starty albo pokruszony albo, jeżeli ktoś potrafi dobrze zrobić nie, przykładając też wysokiej temperaturze stopiony to jest przysmak rzeczywiście i zupa łączna to bardzo ciekawe do tego trzeba 30 dekagramów mąki pszennej 10 dekagramów masła pół litra mleka i pół litra wody wzory to wszystkie produkty do dostania w każdym spożywczym sklepie w najmniejszej nawet miejscowości w Polsce najpierw należy roztopić masło w rondelku i potem powoli dodawać do tego roztopionego masła mąkę mieszając, czyli po prostu robimy zwykłą zasmażkę jak zasmażkę jest gotowa to dolewamy najpierw najpierw do niej i to też wąskim strumieniem cienkim strumieniem wodę, a w drugim etapie gorące mleko oraz mieszamy to wszystko bardzo elegancko solimy do smaku potem gotujemy jak się doprawione dozwolone gotujemy mniej więcej kwadrans, a właściwie tak długo aż część tego płynu głównie wody odparuje i ta zupa mocna to właściwy jest tzw. zupa krem żona ma znacznie gęstszą konsystencję niż normalna wodnista zupa, ale nie może nie można doprowadzić do tego, żeby z tego zrobiło się ciasto, czyli to i do takiego momentu, którym wiemy, że jeszcze można jeść łyżką czy widać prosta prosta sprawa jest wiążące o tym, że w tym regionie w tych górach Dolomitach zostały ślady dawnej kuchni mówiące o tym, że nie były to zamożne tereny prawdę mówiąc tutaj należy to zapisać na korzyść włoskiego i nie tylko włoskiego kleru, albowiem w Trydencie tutaj daty precyzyjnie tej nie pamiętam, ale to było gdzieś w połowie chyba szesnastego wieku nam powiedzmy 1500 pięćdziesiątym roku mogę jeśli się pomyliłem to 2 lata jedno tak jest no i wtedy zjechało się tam duchowieństwa dostojnicy kościelni z różnych krajów jak pamiętamy ten sobór obradował aż 3 lata od 18 mormoni ze sobą dziesiąte zaczęli przywozić swoich kucharzy nabyła oczywiście kardynałowie biskupi strawy góralskiej, czyli takiej zupy łącznej czy tych dni Oki surowych kartofli pewnie by nie jedli i ci kucharze nauczyli miejsce po 3 latach to ich pomocnicy wszelkie każdy kuchni, który tam pracowało i kobiety, które przychodziły do pomocy w tych kuchniach nauczyły się od tych kucharzy kardynalską biskupich różnych innych dań z różnych innych części Europy i podejrzewam, że nasza tak subtelne danie i tak wytworne jak n p . apel strudel być może do górnej Adygi dotarł wtedy, bo tam ślady pozostały do dziś jest właśnie z tamtych czasów, czyli z wieku szesnastego wtedy też na stoły co smaczne zawdzięcza mi zawdzięczamy klerowi w tej okolicy to, że to taka zbyt wolno chyba to za daleko posunięta teoria, ale w znacznej części tak przynajmniej tak mówi moja ulubiona książka, z której bardzo często korzystam nazywa się ona kulinaria Italia to jest gigantyczna księga, w której poza wszelkimi takimi opisami historiami i akcentami obyczajowymi, jakie tam są jest całe mnóstwo przepisów z różnych regionów i o tym, wpływie Soboru trydenckiego na kuchnie okolic Trident to tam właśnie przeczytałem i np. kurczę faszerowane, czyli Paulowi Pieno jest z tamtej epoki to jest tej w tej chwili w Trydencie takie bardzo popularne, żeby powiedzieć narodowe danie czy nie zresztą dziś się nazywa nazywa polo i 5 lat rynki na, czyli po Prezydenckim po prezydenckich tak, czyli to niewątpliwie dzięki dzięki soborowi później w następnym stuleciu wielki wpływ na kuchnię tych okolic miała kuchnia z Wenecji to jest region położony bardzo blisko, więc tam zarówno zwykli mieszkańcy jak jak i handlarzy przemieszczali się jednak z 1 miejscowości do drugiej i oni też byli takimi chartami czy posłańca ami przenoszącymi dania ze stołu z tą tylko robili to na nieco większe odległości niż z 1 pokoju do drugiej i kuchnia wenecka stąd myślę w kuchni wenecki z kuchni weneckiej polenta dotarła na tamte tereny, czyli będzie pan pamięta, żeby po prostu oddali szpik dla zaraz zaraz przed chwilą mówiliśmy tylko SPEC-u apel, który już tu był tak jakby to musi być takie combo wie pan, żeby go rozumiem, że na swojego wydawcę pan w ten sposób zwano co on będzie mam narząd panować narazić się do podzielenia się święceń w dla zobaczymy nad w każdym razie będzie pan świeżo na blogu swoim informował co się dzieje tak oczywiście w jego trasie na blog gotuj się to jest blok w internetowym wydaniu polityki można wejść na ten blok także prostszą drogą bez pośrednictwa polityki, czyli Adamczewski kropkę blok kropkę polityka kratka PL i ja wszystkie swoje nowo poznane doznania smakowe, a także nowe potrawy, które wypróbował je na swoich gościach tam prezentuje ostatnio także ze zdjęciami w związku z tym przed dzisiejszym wydaniu blogu są pokazane perliczki faszerowane jeszcze leżą brutalnie i pływają w takim pięknym złocistym sosie, a na ten czas składa się kilka Ziółek, ale przede wszystkim nie złożyły bardzo nie widziałem tak, bo tam jest szałwia tam jest odrobina tymianku na trochę pieprzu, ale przede wszystkim białe wino, które w, którym te paliczki piekły się i zmieszane białe wino i odparowanie w znacznej części miasta alkohol już niema z oliwą daje są rzeczywiście wyśmienity, ale do tego takim bardzo pięknym żółto złoto zielonkawym kolorze i toteż można oglądać na tym blogu zdjęcia są kolorowe bardzo wcześnie to brzmi i tak jak mówię mam nadzieję, że na bieżąco będzie będzie pan na mecze też robi dla kucharzy dla słuchaczy Czytelników to oczywiście wymaga poważnych poświęceń, ale jestem gotów na nich do tych poświęceń gotowi do, żeby ta domaga się to wszyscy to wszystko dla dobra właśnie i słuchaczy i Czytelników dziękuję bardzo serdecznie pan Piotr Adamczewski opowiadał o górnej Adygi ze dziękuję bardzo panie dziękuję życzę smacznego radio TOK FM pierwsze radio informacyjne
Zwiń «
PODCASTY AUDYCJI: KUCHNIE ŚWIATA
REKLAMA
POSŁUCHAJ RÓWNIEŻ
-
02.06.2023 13:20 Połączenie13:08 W studio: dr Antonina Łuszczykiewicz
-
02.06.2023 13:00 Połączenie11:00 W studio: Mateusza Roszak
-
02.06.2023 17:00 Wywiad Polityczny13:57 W studio: Robert Kropiwnicki
-
02.06.2023 13:40 Połączenie15:51 W studio: Jakub Pieńkowski
-
02.06.2023 14:00 Połączenie07:26 W studio: Katarzyna Tubylewicz
-
02.06.2023 14:20 Połączenie11:32 W studio: dr Marta Nowakowska
-
02.06.2023 17:20 Wywiad Polityczny12:31 W studio: Aleksandra Dulkiewicz
-
02.06.2023 17:40 Wywiad Polityczny13:50 W studio: Michał Wawrykiewicz
-
02.06.2023 14:40 Raport Gospodarczy14:06 W studio: Jakub Bogucki , Jarosław Kałucki
-
02.06.2023 16:39 Półka z książkami
-
02.06.2023 15:40 Popołudnie Radia TOK FM13:54 W studio: Krzysztof Kurdyła
-
02.06.2023 15:00 Popołudnie Radia TOK FM10:51 W studio: Marian Prysiazhniuk
-
02.06.2023 15:20 Popołudnie Radia TOK FM12:53 W studio: gen. Tomasz Bąk
-
02.06.2023 16:20 Popołudnie Radia TOK FM12:42 W studio: Michał Kacewicz
-
02.06.2023 18:59 Babel. Rzeczpospolita Multi-Kulti40:06 TYLKO W INTERNECIE
-
02.06.2023 16:00 Popołudnie Radia TOK FM10:55 W studio: Joanna Mielczarek
-
-
02.06.2023 19:40 Codzienny Mag. Motoryzacyjny13:20
-
02.06.2023 16:40 Jeszcze Więcej Sportu15:03 W studio: Przemysław Pozowski
-
02.06.2023 23:40 Maciej Zakrocki przedstawia52:37 W studio: prof. Dorota Piontek , prof. Roman Kuźniar
-
02.06.2023 18:30 TOK36008:25 W studio: Maria Ejchart- Dubois
-
-
-
-
02.06.2023 18:40 TOK36008:01 W studio: prof. Sławomir Sowiński
-
-
-
-
02.06.2023 19:00 TOK36006:33 W studio: Patrycja Wanat
-
REKLAMA
DOSTĘP PREMIUM
Słuchaj wszystkich audycji Radia TOK FM kiedy chcesz i jak chcesz - na stronie internetowej i w aplikacji mobilnej!!
Dostęp PremiumSERWIS INFORMACYJNY
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
-
TOK FM
-
Polecamy
-
Popularne
-
GOŚCIE TOK FM
-
Gazeta.pl
-
WYBORCZA.PL