REKLAMA

Zimą jedz pożywne. Taka jest właśnie kuchnia gruzińska

Kuchnie świata
Data emisji:
2010-01-13 05:50
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
39:58 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
radio TOK FM pierwsze radio informacyjne kuchnie świata kuchnie świata Cezary łasiczka studio redaktor Piotr Adamczewski witam bardzo serdecznie dobry wieczór państwo przepraszam, bo kończy jeszcze ten przysmak tradycyjny gruziński przysmak zwany Kacza w chwili na nie będę tutaj przez chwilę mojego partnera w z właściwymi uwagami to jest torcik miodowy rzeczywiście mógłby być robiony z przepisu gruzińskiego, ale został zrobiony przez nas zupełnie innego przepisu z tym, że Rozwiń » jako słodycz do kuchni gruzińskiej pasuje, ponieważ jest w nim dużo jodu są migdały odrobina czekolady bardzo delikatne często jest to bardzo bardzo słodkie przepyszne ordynatorzy z 12, ale dzisiaj może może więcej przyniosę niż zwykle przez nieuwagę lepiej było, gdyby zostało w domu, ale jeszcze nawet kilka ciasteczek zostało, więc w czasie jak państwo będziecie słyszeli, że tu robimy interludium muzyczną to znaczy, że Cezary łasiczka posilać się ciasteczkami w takim razie zapraszam na króciutką, choć natomiast dziś już z tego państwo rozumiecie, że będziemy mówili o kuchni gruzińskiej, do której zostałem właściwie siłą wciągnięty przez Biuro Bezpieczeństwa Narodowego nie przez Biuro Bezpieczeństwa Narodowego tylko przez moich dużo dużo młodszy 2 przyjaciół dziennikarzy najbardziej to one są synowie czy lekarz, który od czasów studenckich przyjaźni przez długie lata myślę o 2 syna Stefana o Andrzeju i Marcinie leży Marcin co prawda teraz uprawia już inny typ dziennikarstwa niż w czasach, kiedy był moim redakcyjnym kolegą, ale Andrzej jeszcze stale jeździ po świecie głównie jego terenem, który najchętniej odwiedza penetruje to jest właśnie Kaukaz jeszcze dalej na wschód i obaj wielokrotnie byli w Gruzji rozsmakowali się w tej kuchni i stale mnie zachęcali do tego, żeby po próbował ja wiem, że pyszna kuchnia jest właśnie ja przez długie lata jakoś nie dowierzałem, aczkolwiek do czynienia z kuchnią kaukaską miałem już wcześniej mężczyzna nie bardzo sobie zdawałem sprawę, bo przez w naszym domu była jest nadal bardzo popularna potra w po pierwsze, baraniny bardzo lubimy wszyscy po drugie, jeżeli w ogóle Adamsa to najchętniej szaszłyk barani jak, więc no, bo to jest klasycznej prawdziwy szał wśród szaszłyk barani to oczywiście Kaukaz, ale druga potrawa też kaukaska to jest Pilarz w Och, czyli bardzo lubię, czyli duszona pieczona taka potrawa z baraniny i ryżu i przepis na ten filar barani przekazała mi moja babcia nie będę wymieniał imienia państwa rzecz znajdowała wszyscy znają babcie i 8 Ewa przy tzw . tak jest, a ją nauczył, tak więc Czerkies, który co prawda mamy nawet jeszcze takie zdjęcie zachowane nie koniec moja babcia pochodzi ze Wschodu i czas rewolucji październikowej spędzała w Kijowie była żoną lekarza, który został tuż po studiach mój dziadek został wcielony do carskiej armii, czyli ona była w tych szeregach biało Gwardii z ich Kijów, który przechodził z rąk do rąk to wielokrotnie był w latach 19181620 miastem bardzo niebezpiecznym myślę, że bardziej niż w tej chwili i jak dziadek z armią gdzieś tam się oddalał na front to pat na pomysł zaangażował dziś byśmy powiedzieli bawcie, bo Garda, czyli ochroniarza wtedy tego typu usługi świadczyli właśnie ludzie z Kaukazu Gruzini dojarki stoi i inni mieszkańcy tych wysokich gór, którzy po pierwsze, byli niezwykle odważnie po drugie, bardzo sprawni fizycznie, a poza tym niebywale honorowi, więc w momencie, kiedy został zaangażowany, żeby chronić moją babcie to wiadomo było, że będzie chronił i to rzeczywiście znakomicie no i do tego stopnia chronić kiedyś mało nie zabiły jej dobra nie dziadkami Regionalnego zdrowia ma dla nich był rozpoznawalny łatwa, ale miał bardzo piękny głos choćby z tego powodu natomiast przyjechał młodszy brat dziadka do Kijowa i na ulicy z rozpostartymi ramionami rzuca się na bardziej krzycząc, że dzień witają Vita, a co jest momentalnie wykwit przednim przyłożył mu nóż do gardła i spytał barierę Zet na dach na szczęście zdążyła krzyknąć nie w ten sposób mój wujek lecznicy stryjeczny dziadek całą, ale nie o tym, chciałem opowiadać tylko o tym, że Czerkies równocześnie wspaniale gotował i kilka tych przepisów babcia od niego przejęła ten, który mnie najbardziej się podobał to był właśnie Pilarz w i co jakiś czas to w czasach szło jak odległych od dzisiejszych czasów, kiedy i baraniny było trudno w jakiś czas podejmowałem gości właśnie Pilawy Baranim była to potrawa, kto górą lat taka popisowe moje danie rzeczywiście było wspaniałe, więc pewien związek z tą kuchnią miałem, ale potem, na której uroczystości, które zorganizował 1 z braci dilerów czy obydwaj może cały stół był zastawiony półmiska ami, ale rzekami i różnymi daniami, które pięknie pachniały to było parę lat temu i były nieznane ja nie podzieli to jest właśnie klasyczna kuchnia gruzińska po prostu zamiast gotować, a była grupa gości na taki stan 1520 osób to zamówili w restauracji warszawskiej, która nazywa kuchnia gruzińska milicji i mieści się przy potem ją opisałem mieści się przy ulicy Puławskiej niedaleko niedaleko mała zbyt mała restauracyjna niż kredyt, ale 4 stoły, bo chyba więcej może teraz jest 5 albo 6 nawet o to, bo swoje 5 %, ponieważ byłem ostatnio drugi, bo jest w tej chwili w Warszawie chyba 4 takie restauracje, a nie są ujawnione są jednak pachnie spokrewnione część struktury własnościowej mgnienie nie każda ma innego właściciela przy Nowogrodzkiej mała Gruzja to właściciele z Polski, ale kucharze i tam strach na tle kraju lekarze są z Kaukazu o tej klasie ma na Ursynowie 1 jest 1 w Piasecznie, do której się wybieramy jeszcze w niej nie byłem i jest poza tą milicja, która powiedziałem od niedawna, bo chyba od 2 miesięcy byłem w niej chyba 2 tygodnie temu nazywasz argo przy ulicy piwnej na Starym mieście pi w na rok wąskiego Dunaju jak idziesz ulicą piwną od placu Zamkowego to po prawej stronie na samym końcu władza jest beczką tak tak łatwo ją zauważyć, ponieważ ona, iż lokal go z 2 stron sieni, ale także jest Unia personalna, bo i wisi szyld Arek, który może umknąć uwadze, ale PiS galeria trzeci w chwili, ponieważ Konstanty dzieci z chwili jest zarówno właściciele galerii jak i tej restauracji w tej jest tylko 4 stoliki co jest rzeczą, a nad dla prawdziwych smakoszy tej kuchnia się w niej rozsmakował rzeczą straszną rzeczywiście no zawsze są okupowane, więc albo trzeba sobie zamawiać stoliki co czasem powoduje śmieszne przygody, ponieważ żona Konstantego dziś chwili pani Anna, która jak dyryguje restauracją kucharka jest oczywiście gruzińską gotuje Bosko jeszcze nie nabrała takiej wprawy jednak dopiero 2 miesiące tutaj to robi i strat czasu z rozbrajającą szczerością wchodzącym gościom, którzy pytają, gdzie dla nich zarezerwowane Stali mówi Iza zapomniała, że prosi się wypaść tak krótki spacer, więc jak weszliśmy to wszystkie stoliki wszystkie 4 były zajęte, ale tam jest taka atmosfera, która myślę, że od właściciela i szefowej restauracji udziela się także gościom, że ci goście są może to jest charakter kuchni gruzińskiej, że to wywołuje, że ludzie są dla siebie mili przyjaźni i jakie państwo, którzy siedzieli przy 1 stoliku podzieli nie wychodźcie daleko my już jesteśmy przy rachunku skończyliśmy jeść no to myśmy czekali trochę w sieni wpisywanie rachunku się przeciągała, ale w tym czasie inna para ludzi wyszła z restauracji, więc Stali Stali żeśmy zdobyli i usiedli tam zapachy od razu czeka obezwładniają i mówią co będzie co będzie na stole zapachy są bardzo ziołowe kuchnia gruzińska jest bardzo ziołowe i w momencie, kiedy już człowiek zamówi, jeżeli zamawia takie dania, które wymagają takiej porady interwencji to dochodzi Konstanty dzieci z chwili, które tam na ogół jest o takiej klasycznej gruzińskiej urodzie, więc wielkie czarne oczy z takim dosyć takie podkrążone Orli nos wąsiki po prostu tak jak my sobie wyobrażamy groźna zresztą cała tak Majka obwieszona jest dziełami plastycznymi i dziś jego można kupić taki obraz stanu, a on maluje zarówno architekturę gruzińską, jaki charakterystyczne postaci grożenia gruzińskich drugi to Gruzinów i wiszą także tzw. czekany, a czekan AK to są dzieła plastyczne wystudiowane wypłukiwane łotewskie w blasze Miedzianej, bo obrazy maluje normalnie na płótnie albo na desce natomiast czekan i bierze się różnej wielkości kawałki blachy Miedzianej i młotek kie i tak wódkę też sztuka nie wypłukuje się wgłębienia Górki wgłębienia Górki w momencie, kiedy chcecie przygląda to widzimy właśnie to postać, a to kopalnia to krajobraz to jakiś dom to jest sztuka kaukaska nie wiem pewnie chyba także robią podobne rzeczy w krajach arabskich, bo ile pamiętam to na łuku też widziałem arabskim jak siedzi taki artysta i jest sztuka uporczywie taką blachę w momencie, kiedy naszym stole pojawiło się pierwsze dania 1 z poważaniem King hali ich Chinka -li i chaczapuri i rzeczą, a propos chaczapuri jest też taka w Krakowie widziałem ludziom od razu słuchaczom naszym objaśniać, bo gruzińskie nazwy nic nie mówią jak to mówią nam się podobnie ważni jak jest tak mało miejsc w lokalach gruzińskich to tylko niewielka grupa naszych słuchaczy pewniakami są takie pyszne pierożki rożki, które tym charakteryzują i tu właśnie interwencja właściwie podpowiedzi właściciele restauracji barów z bardzo istotne pierożki są w kształcie piękne, bo to są w polską się nazywają sakiewki, czyli to jest Piero orzekł, którym farsz tutaj były tym razem z mieszanki mięsa wieprzowego wołowego z dużą ilością ziół i ostrą przyprawą oraz dużo bulionu jeśli wlepia formie takiego stożka kwiatka to bardzo ładnie wyglądały Górki nie jest można jej nie jest tak, ale ja zjadłem, bo to było dobre ciasto natomiast potrzeb pan Konstanty powiedział, że to koniecznie trzeba jeść rękoma nie możemy widelcem, bo inaczej się zmarnuje to co jest w środku, czyli ten bulion niezwykle aromatyczne bardzo pysznych pierwszy ostrzegał, że to bardzo gorące tak jak wszystkie dania gruzińskie są podawane to rzeczywiście są gorące tego pierożki chinkali trzeba odwrócić do góry nogami właśnie za to co pan mówi się tego nie jest, czyli za to końcówkę łatwo jest trzymać tak bardzo ostrożnie na gryźć i szybko zachować się w polskich restauracjach jest nieeleganckie na Kaukazie to jest szczyt bardzo wykwintne, żeby zrobić taki o po prostu wyssać z rozwiązań trochę pół 1 000 000 jak gruzińskie ostrygi tak jak Street tylko, tyle że są na gorąco raz smak tego bulionu jest upajające rzeczywiście bardzo dobry natomiast cały farsz jest bardzo aromatyczny tam nawet była mowa, jakie to działa są i bardzo ostry w związku z tym to też nam powiedziano, że warto zamówić sobie lemoniady, bo tam są 4 gatunki Lemoniada cytrynowa baba pomarańczowa i kilka innych ja zamówiłem ziołową, która miała do tego taki ostry zielonkawy kolarek pachniała, jakimi ziołami ja nie bardzo wiedziałem co to są zajrzała przypominało czasami tak zmieniałem opinię na ten temat myślę, że to jest kolendra potem może jednak co innego może oregano prawdę mówiąc nie bardzo wiemy dziś chwili powiedział, że to jest Zioło, którego nigdzie indziej nie ma, chociaż w całej Europie się mówi na to, że to jest jakiś konkret takie lokale jest u nas w Czechach od 1 stycznia już można małe ilości tego działa sobie mieć, a czy dobra będzie z tego Lemoniada znakomita najlepsza najlepsza no to po próbuje może to się w restauracjach upowszechnić no, więc pierożki chinkali były naprawdę naprawdę wspaniały to zatrzymajmy się na morze papierosach, a ja do, a ja też uda mu tak do kas willę goście sobie czas Willego troszeczkę spróbuje NATO teraz jeszcze złotym pani jadu no tak miło chinkali było zaraz będzie Kacza puli, ale przekracza pulę była zupa zupy kochała gruzińskie, ale podobno jest ich niewiele tam w tej karcie były 2 LOK bio fasolowa, ale i trzeci z chwili powiedział mi, że wraca wziął tarczą to jest zupa nie jest na burze pyszna bar w fantastyczne tutaj państwo, jeżeli będziecie jedli gruzińskie zupy ostrzegam przed 1 podają je piekielnie gorący piekielnie, więc napra w tak, jaki i chaczapuri i te pierożki chinkali trzeba z tymi wszystkimi daniami obchodzić się ostrożnie nie rzucać na niepotrzebne poparzy języki podniebienie no, więc zupa harce, a jeszcze dla purystów językowych to z kłopoty czy trudności sprawia sprawia pisownia wszystkich tych słów i na wydaniu gruzińskich, bo w 1 restauracji gruzińskiej, które by, w której byłem w zupach tarcza jest pisana przez cecha charczy, bo nie mówią tak miękko bezgłośnie, a drugi poszedł mi było w karcie dań zupa warczą, by się posiadało będzie, bo przez samochód czy licha dźwięczne inne dania też miewały różny pisownię sprawia to pewne pewien kłopot dociekliwie cytuje co innego czy to z pomocą sąsiadów no, więc ta zupa, której była wołowina gotowana także sporo ziół i oprócz tego, że była gorąca to również była pikantna, więc tę zupę też popijała właśnie powinno się dania gruzińskie popijać winami, ale akurat w tych restauracjach, które dzisiaj opowiadam koncesji na wina na razie nie ma właściciele się starają być może, a może warto przyjść, ale Putin potem pomyślałem po zagłębieniu się i po czytaniu trochę o kuchni gruzińskiej, zwłaszcza że może dobrze też nie było jednak Gruzini najczęściej piją wina słodkie i pół słodki, że wytrawne wrogów takich od to jest dopiero koszmar w takim roku mieści się jako lider wina niejawnym uznania wstawić trzeba ją jest podstęp Gruzin w ten sposób gościa goszczą, a jaką musi doszli wypić pół litra wina to przy niektórych przypadkach jest, zwłaszcza jeśli to wina słodkie mogą być kłopoty często się cieszyłem, że słodkie wina gruzińskie to, bo próbowałem potem tylko nie w restauracjach w moim córeczkom smakowym one nie za bardzo odpowiada też są sądy trafnie oczywiście to też próbowałem, bo 1 z moich przyjaciół aktorów, który przez dłuższy czas swojej młodości grał role kierowcy czołgu gruzińskiego w teraz w Łodzi jeziora takiego tras można zobaczyć na etykietach wytrawnego gruzińskiego wina, więc czy to wytrawny też próbowałem natomiast tutaj popijają nadal tą lemoniadę i ta, której mówiłem ta Zielona, która sobie wybrałem w pewnym momencie spotkanie z komisją w sejmie nie to musi być estragon to jest taki zapach i to właśnie trzeci chwili podał, że absolutnie nie to działo się nawet nazywa podobnie brzmi do polskiego słowa estragon, ale to jest oryginalne i tylko tam rosnące inne zioła nie dali się nie sprzedałem, bo nie było sensu i trzecia potrawa, którą tam żeśmy jedni to było placki chaczapuri, jaki rodzaj jadłem serem owczym i ziołami jak dziarskim czy to była Żarski, bo to był pieczony w piecu nie stwarza debata w zależności od tego, jakiego regionu 1 Lis smaży na patelni i Osetia Abchazja drzazgi druk ten drugi rodzaj piecze się w piekarniku i tutaj tym razem też przyszedł właściciel restauracji, czyli pan Konstanty z poradą to jest nie było silne polecenie tak jak ziemia przybiera kach, ale podział, że prawdziwy grozi prawdziwy smakosz dochodzi pory nie używa noża widelca tylko Rewie palcami i tak zajada go też powiedzieć, żeby chwilkę po uważaj, bo nie tylko podniebienie, ale i paluchy można rozważyć takie to było gorące przepisy na chaczapuri także na Chinka -li są już od tej pory w naszej kuchni w naszej książce kucharskiej elektronicznej, czyli www środka późniejsze lata środka szefem kuchni świata przepisy jest jeszcze trzeci przepis to właściwie jest taka jedni mogą uważać za przekąskę, a inni, że to nawet jest deser, bo będą to szparagi z orzechami prawda jest taka sałatka jest bardziej bardzo dobra bardzo prosta i teraz państwo ją polecę na 2 inne przepisy na pierożki na placki wymagają znacznie więcej pracy na pewnych kwalifikacji kulinarnych, więc to sami państwo sobie ściągnięcie z internetu z naszej książki szparagi z orzechami robi się pół kg szparagów pół szklanki orzechów włoskich uzyskanych już i pokruszony na takie połówki świat 1 cebula 2 Ząbki czosnku pęczek koperku 5 gałązek kolendry i teraz po 5 listków bazylii imię zmiennej sok z 1 cytryny łyżka cukru nie łyżeczka tylko Łyska, czyli stołowa odrobina soli szparagi jak to zwykle należy oczyścić umyć pokroić na nieduże kawałki takie tam centymetrowe 1,5 cm zalać wodą dodać soli i szczyptę cukru garnek ustawiamy na kuchence i gotujemy na nie największym ogniu uważając, żeby woda zaczęła wrzeć, a podczas gotowania jakiś czas należy jakimś ostrym szpikulcem czy widelcem nakłuwać też Pragi, żeby ich nie rozgotować one nie mogą być Inki nie mogą być rozpadające się i muszą być takie lekko jeszcze twarda, ponieważ przygotowane i takie zamienniki tracą swój taki naturalny bardzo sympatyczni zapach aromat, gdyż uznaliśmy, że już są wystarczające gotowane przelewamy przez durszlak osuszamy body w tym czasie tłuczemy orzechy z czasownikiem dodajemy do tego pouczeniu drobno posiekaną cebulę wszystkie zioła wyciskamy sok cytryny wsypujemy całą resztę cukru, czyli to jest dziś tak 34 tej zyski co pozostało i odrobinę soli dla wzmocnienia wszystkich smaków zabrakło, bo sól w dużej ilości NATO mamy potrawę słono małej ilości tylko podkreśla wszystkie pozostałe smaki teraz do tej całej masy do tego wszystkiego wrzucamy też para i należy je dokładnie wymieszać, ale także, by szparagów nieporozumienia Touch wykładamy na półmisek z wierzchu posypujemy drobno posiekanym koperkiem chwilę, bo w gębie chwilę należy odczekać, żeby się wszystkie smaki zapachy przez gry zły rzeczywiście jest to nie bo gdyby ana deser co pan zajadał kościół wciela na deser jest coś co właściwie jest, jeżeli się robi albo się widzi jak Gruzini to robią to jest spektakl się nazywa czuć heli chwili Urbańskiej ich to wygląda właśnie sprawy zaszły jakieś liczy właśnie fragmenty kiełbasy czy coś takiego, a to jest także na nitce, bo raczej nie nie na drucik chociaż, jeżeli jest cieniutki i miękki wróci też można, by nadziewać orzechy to są orzechy laskowe i robi się taki sznur korali, a także włoski możesz nadziewać nie widziałem włoskiej, ale być może nie będę się upierał na Kaukazie w Gruzji podobno orzechów rośnie mnóstwo i oni bardzo wiele orzechów eksportuje na cały świat to było orzechy laskowe, które potem zanurza się bardzo gęstym gotowanym soku winogronowego i to jest jakiś czas się zanurza wyciąga zanurza i wiecie wyciąga i orzechy są oblepione tym, a potem jeszcze wywiesza się starał się zanurza tak cieknie cieknie cykli w pewnym momencie ten sok na tym zastyga to jest rzeczywiście prawdziwy przysmak, a na dodatek mają te zalety, że w odróżnieniu od pozostałych słodyczy z tamtych regionów nie jest aż tak przesadnie słodki, chociaż nie mogę powiedzieć, że nie jest łatwe, bo jestem sobie nagram nowy jest pełen lukru, ale to jest naturalny cukier, który winorośli istnieje, a nie dodatkowo jeszcze słodzony to, żeby to nie określa dni komunistycznej Kuby również takie nie jest ten deser bywa bon tonie deser, który jest na zawsze na stałe w karcie we wszystkich tych restauracjach, bo on wymaga właśnie tego współuczestniczenia gości w przyrządzaniu wtedy dopiero jest taka frajda kiedyś było takie święto gruzińskie, które pani Nina, czyli właścicielka wizji urządziła i takie święto przyjaźni polsko-ukraińskiej i tam wszyscy goście mogli sobie właśnie ten deser też chinkali przyrządzać i wtedy jest oczywiście dużo większa frajda trzecia restauracja, która nazywa się mała Gruzja mieści się przy ulicy Nowogrodzkiej nie umiem oni niczego powiedzieć, ponieważ znamię z zewnątrz wewnątrz jeszcze nie, ale myślę, że ma dobre lokacje miejsce ma bardzo dobre dodatku, jeżeli komuś nie za bardzo się podoba ta kuchnia gruzińska przypadła do gustu to ma spory wybór kilka przejść przez jezdnię ma rzeczywiście jedno z najlepszych w Warszawie restauracji tureckich lokata z kuchnią turecką z ruchomą, bo to jest już już, tak więc ta różne mody różne kuchnie średnio bogatego słyszy, ale bez marki w 1 miejscu zgromadzone jak ktoś w ogóle nie boli tylko przysmaki dla ducha, a to ma tam teatr muzyczny Roma wtedy może tam się udać ten spektakl, ale wydaje się, że łatwiej znaleźć stolik, a wcale nie jest takie łatwe do wszystkich tych 3 wymienionych przeze mnie restauracji niż do ramy, bo tam bilety wykupuje się chyba jak do większości teatrów w Warszawie co mnie cieszy, że znowu publiczność wali do teatrów nie świecą pustkami ze ten rodzaj sztuki i to właśnie w tej chwili wybór teatrów jest gigantyczny powstała cała wielka grupa nowych prywatnych teatrów to właśnie rusza mam wrażenie pan ma wrażenie, że niedługo będziemy mieli takie zjawisko tabloidy z racji teatrów no to zanim to nastąpi to jeszcze można trochę pobawić, ponieważ znacznej części tych teatrów te, które są prywatne to one wabią głośnymi nazwiskami właśnie i no dobrze, ale równocześnie uwagę także takim rodzajem repertuaru no co prawda na premierę w te w Och-teatrze, czyli drugim teatrze pani Krystyny Jandy, który prowadzi córka Maria Seweryn premiera jest pasażer jest nowa Gorkiego ja nie widziałem tej sztuki, ale główną rolę gra pani Janda kiedyś prywatnej rozmowie opowiadała o tym i to w dodatku sama ta jej opowieść była tak teatralnie rozegrana, że zapominam ja muszę też sztukę zobaczyć chce zobaczyć na sesji tego typu repertuar, ale także sztuki, które zrozumie każdy widz, że to miłość nie martwi, a mnie wprost przeciwnie, ponieważ mnie raczej męczy współczesny Report repertuar teatru, który można, by nazwać nie awangardowym na dobre nie będą domagali się na siłę tak Otóż to tu stoi dlatego też potrzebne są takie taki jest grupa entuzjazm żale Beckett też nie jest pan taki, pomimo że nie współczesny obraz świata żeśmy się o swoim ja już 6 zostawiam to w każdym razie też sztuki, których ja mówię to Beckett przy nich to jest stary mieszczański tradycyjny teatr ojej zamieniliśmy się audycje kultura Wanda ja chcę, ale to bardzo słusznie, ponieważ dzisiaj jest to ten 1 jedyny wieczór w roku, kiedy moja macierzysta Gazeta tygodnik polityka rozdaje paszporty paszporty 6 dzielna sztuki właśnie 7 dzisiaj też to było paszporty polityki zostały wręczone 6 młodym twórcom naprawdę młodym z tym, że właśnie przy czym ta sport właściciel uniemożliwi mu został podzielony tak równo pomiędzy 2 reżyserów Borysa Lankosza Rewers i Xawerego Żuławskiego za wojnę polsko ruską to ja nie wiem czy przypadkiem tego paszportu nie rozdarta na 2 połowy i będą część z wizą idola drugą część składki drugi nie bez żartów zostali obydwaj równorzędne Borys Lankosz Xawery Żuławski w kategorii firm w kategorii muzyka popularna Łukasz Rostkowski tak, który la lub ceny, bo rozdawanie wręczanie nagród wręczanie paszportów odbywało się tym razem w Operze w teatrze wielkim i to po raz pierwszy chyba ta sala widziała jak laureat, który ruszył z parku z foteli na z fotela przed, na którym siedział na scenę wbiegł po schodach i fitness przepiękne salto okazało się, że jest wysportowany grasz, ale tak, ale tutaj potem wydaje swoją kieszeń nominowani Gaba Kulka pustki to takie tak jest prawdę mówiąc rocznej wodna to są to są moi moim zdaniem to są bardzo przeciętne przeciętnie artyści, którzy z racji tego, że żyjemy na pustyni kulturalnej w tej kategorii zostały wysłuchane nadmuchane na wielkie nadzieje części zjawiska wydarzenie kulturalne nic mnie nie zmusza do tego, żebym wchodził z panem polemiki, aczkolwiek będzie Łukasz Rostkowski myślę, że rozważa zbudowanie, ale nie znam ani ich laureata ani pozostałych nominatów dopiero będę mógł posmakować trochę i twórczości wtedy przy następnej okazji stanę się pokłócą bardzo lubię się z banku, ale proszę powiedzieć o pozostałych laureatach muzyka poważna Barbara Wysocka mniej to też po raz pierwszy polityka taką nagrodę przyznała w dziedzinie muzyki poważnej nagrodę dostała reżyserka reżyserka teatru wielkiego, chociaż tutaj chyba palną nożem w tak to nie jest po raz pierwszy, bo przez URE Mariusz Treliński w reżyserii dyrektora tego samego teatru w też paszport polityki literatura Piotr Paziński za m. in. pensjonat powieść wszystko zmierza przecież Italia jest nie czytałem bardzo dobrze mówią, więc chyba też laur zasłużonych w kategorii teatr Sandra Korzeniak rolę Merlin MON absolwentka wydziału aktorstwa krakowski PWST jutro państwa będą mogli ją ci, którzy nie oglądali wręczania paszportów zobaczyć na okładce polityki naprawdę te role to zdjęcie świadczy o tym, że wcieliła się te role fantastycznie bardzo bardzo pięknie to z kategorii sztuki wizualne Karl Karol Radziszewski to jest Niewiem jak nazwać plastyk performer kustosz wysta w dostał m. in . za wystawę, którą zrobił i prowadził nadzorował w Zachęcie natomiast na zakończenie od kilku lat wręcza się dodatkową nagrodę, którą otrzymują kreator kultury reaktor kultury tak ładnie nazywa tym razem dostał ją Paweł Althamer za rzecz, którą zrobił i zachwycająco fantastyczną nawet na ten temat były filmiki kręcone pokazy w telewizji państwo wszyscy pewnie mogli oglądać Althamer mieszkańców Bródna zaraził swoją pasję artystyczną wszystkim im wmówił, że oni też są artystami przebrał ich na złoto przemalowano samolot na złoto i ta złota delegacja brudna pojechała do Brukseli pewno będzie to w zeszłym roku i tam robili takie były baśnie barda nazwać happeningi pokazując swoje wiem spektakle przedstawienia to było to było fascynującej dzisiaj na scenę teatru wielkiego weszła wielka grupa mieszkańców bólu na takt muzyki grała orkiestra dęta z domu kultury chyba Świt też z Bródna eleganccy starsi panowie Wkra watach niektórzy Moski mieli grali takie klasyczne kawałki wszystkich orkiestr dętych, a mieszkańcy Bródna etap liderem na cele wędrowali po scenie tam z powrotem i na dodatek doprowadzili do tego co rozbawiło całą publiczność mnie także, że przebrali wytwornych eleganckich bardzo serio z nich prowadzących to znaczy pani dr Wicko panią Grażynę Torbicką i Jerzego Baczyńskiego, czyli mojego szefa redaktora naczelnego polityki, którzy też ubrali się złociste peleryny i końcówkę tego programu po takich, którym prowadzili, a na dodatek 1 z gości honorowych pan Jerzy Buzek, czyli szef Unii Europejskiej parlamentu Europejskiego przed scenę, żeby złożyć gratulacje zarówno laureatom jak i organizatorom, czyli polityce też otrzymał okazało się, że na własną prośbę chciał dostać otrzymał kolejne niepełne rynek tylko takie raj tuzy nie jak to nazwać ogry złote ogrodniczki będzie w niej występował ten właśnie ją jedynie odbyła się dyskusja czy Jerzy Buzek następne obrady parlamentu Europejskiego będzie czy należy mówić majaczy ma jaja i zostali w tych złotych dla młodszych w rajtuzach, ale zdaje się prezes zdaje się, że nie, bo wtedy powiedział, że musieliby sekundy miał bardzo ładną i na moją argumentację, że w tym przypadku musiałby się zamienić całkowicie na stanowiska Pavla matka merem i w ten sposób Polska straciła wybitnego artystę, bo Althamer został szefem parlamentu Europejskiego w dal dalsza część realnie jest nie kupujemy tego ja nie kupuję tego proszę pana, że pan ma jaja wystąpił w parlamencie w złotych telefonach czy mogą gnić kach takiej formy, a ja dokładnie tak tak naprawdę już uznaję argumentację bardzo się podawało wystąpienie Jerzego Buzka, który pięknie gratulował, a miał też i pewien akcent osobisty w tym udział, bo przy filmie Lankosza Rewers się 1 z głównych ról gra córka Jerzego Buzka, czyli naprawdę wybitna wspaniała aktorka Agata Buzek ja wiem zaledwie 2 filmy z jej udziałem za każdym razem bardzo się podobała uważam, że w tym filmie to dorównywała swoim znacznie starszymi bardziej utytułowanym bardziej słynnym aktorkom myślę tu o Krystynie Jandzie i Annie Polony, więc dorównać takiemu duetowi wcale nie jest łatwo Agata Buzek jeszcze pewnie nam pokazać wiele fantastycznych ludzi zraża była udana, a zakończyła się tak, że my możemy tutaj z całkowicie legalnie w tej imprezie mówić zakończyła się oczywiście zastałem po tym koncercie śpiewała grupa Hey Kasia Nosowska, a wszyscy udali się jak można także nasze recenzje proszę pana SN znaczka może to co było na stole nie byłem za samobója w Carte my ni Daniel sprzedania były niestety efekt wojny gruzińskiej myślę, że to wystarczy tym, żeby pana nie prowokować do dalszych politycznych wypowiedzi Zegna mi się ze słuchaczami, życząc smacznego i naprawdę zachęcam państwa, bo to nie tylko w Warszawie są w tej chwili w Polsce restaurację gruzińską Arkowi taka mini sieć restauracji gruzińskich ziem tylko szyldy w środku nie byłem, a jeżeli nigdzie się nie wybieracie poza Warszawę ani do restauracji żadnej to dzisiaj czy nawet 4, bo ten Pilarz w to już my już miasto wcześniej jest, czyli macie 4 kaukaskie dania w naszej elektronicznej książce redaktor usłyszenia smacznego redaktor Piotr Adamczewski radio TOK FM pierwsze radio informacyjne Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: KUCHNIE ŚWIATA

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POSŁUCHAJ RÓWNIEŻ

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj wszystkich audycji Radia TOK FM kiedy chcesz i jak chcesz - na stronie internetowej i w aplikacji mobilnej!!

Dostęp Premium

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA