REKLAMA

Oliwa zawsze... smaczna!

Kuchnie świata
Data emisji:
2008-10-15 12:30
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
40:23 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
radio TOK FM pierwsze radio informacyjne nie bardzo mdleje coś się bardzo denerwuje dobry wieczór jesteśmy już na antenie tam Piotr Adamczewski studia na bardzo serdecznie dobry wieczór chodzi nie zemdleje nie mówiło nie, bo po prostu Patriot w sierpniu taktyczne rzeczy, że tutaj wydawcy się obawiali, że zemdleje tak, bo dzisiaj będziemy mówili nie pokończyli herbacianym będziemy mówili o Oliwie Oliwa ach, i różnych innych olejach, bo namnożyło się tych produktów Rozwiń » teraz mnóstwo jak kilka razy uległem reklamom, chociaż jestem czek wiekowej powinienem wiedzieć na czym polega, że nie wszystko czym się posiada w reklamach jest rzeczywiście warte kupowania, ale ja byłem bardzo ciekawy jak te różne oleje z różnych przedziwnych produktów wyglądają i o tym, po opowiada natomiast myślę, że powinniśmy zacząć od kącika herbacianego, ponieważ nadal trwają w Warszawie dni herbaty i mamy im, a właśnie mamy prezenty, chociaż to nie są prezenty mamy nagrody dla słuchaczy, bo w pewnym momencie kończy herbacianego zrobimy mały quiz zadam 4 pytania 4 osoby będą odpowiadały pewnie będzie więcej ale kto pierwszy odpowie prawidłowo ten dostanie w prezencie dzisiaj prezentów jest dużo będzie Pastuszka doskonałej herbaty w filmach będzie zaproszenie na wernisaż wystawy zdjęć wspaniały, bo widziałem te zdjęcia zdjęć Cejlonu i będzie kalendarz przyszłoroczny zrywany taki tradycyjny kalendarz na tle pięknego zdjęcia z plantacji malin bólowych tak na odwrocie każdej strony kalendarzowej są przepisy dotyczące potrafi nie tylko herbacianych, które są z mojego archiwum, a to robiłem te są także notki dotyczące i przepisy porady dotyczące win winiarstwa, które napisał Marek Kondrat są rysunki satyryczne i wiele różnych praktycznych porad dotyczących życia domowego, czyli las jest Wola ruch zaczynamy od kącika herbacianego ja w zeszłym tygodniu o 7 państwo, że jestem jurorem były one przewodniczący tak jak mistrzostw same liderów herbacianych to przy współpracy tej firmy Herbacianej, który przed chwilą wspominałem oraz z udziałem współwłaściciela wasze syna głównego właściciela firmy Dilma c Lenczyka pana Fernando pana Ilana Fernando, który jest stoperem herbacianym bardzo znanym świecie odbywały się mistrzostwa, w których główną nagrodą była wyprawa profesjonalna wyprawa presja na wyjazd do Sri Lanki, gdzie zwycięzca będzie uczestniczył w szkoleniu, a także będzie brał udział w kierowaniu testowaniu różnego gatunku herbaty jest to podróż zarówno bardzo egzotyczna ciekawa poznaje się także kulturę nam bardzo odległą cywilizację nam bardzo mało znaną bardzo ciekawe w tym także egzotyczne męce na tych mistrzostwach startowało też był finał, który kolejny etap trzeci startowało 12 zawodników z całej Polski byli to kelnerzy barmani z różnych restauracji kawiarni Polski i mieli oni za zadanie przygotować 3 rzeczy gorący bez głowy, ale były udziałem herbaty drink zimny drink też udziałem herbaty alkoholowy i trzecie po prostu dobrać herbatę do drobnej przekąski to trwało wiele godzin żyli testowało bardzo skrupulatnie kłóciliśmy się tam o smaki, które przez rzecz zupełnie indywidualną to śmieszne, że usiłowaliśmy 1 drugiemu mówi, że to na pewno jest bardzo dobre, a ten drugi twierdził, że zupełnie w końcu dzięki specjalnej punktacji udało się wyłonić zwycięzcę i nie wygrał te zawody Adam Tarkowski z łódzkiej restauracji Costa del Mar, który przyrządził te drinki bezalkoholowe alkoholowe i herbatę dobierał do przekąsek rzeczywiście fenomenalnie drugie miejsce trzecie zajęła dwójka kelnerów z Wrocławia Jagoda Dyląg z nowo i Paweł Szydłowski z alejki oni dostali nagrody rzeczowe i na Sri Lankę ze swoim kolegą zwycięstwo nie polecam być może, żeby następnym konkursie one będą robione systematycznie będą mogli polecieć natomiast korzyści odnoszą także wszyscy smakosze herbaty, czyli my także, ponieważ ci młodzi ludzie rzeczywiście imponowali mi wiedzą na temat herbaty potrafią do niej zachęcić swoich gości, a także powiedzieć tym gościom, że herbata nie jest takim zwykłym płynem, który się gasi pragnienie jak przed w tej chwili mam przed sobą szklankę wody właśnie pan Piotra zgasili prawda, że pragnienie Renatą ugaszone herbatą tak nie zrobił herbata wymaga pewnego nabożeństwa pewnego skupienia pana ma także dostarczać przyjemności i trzeba tylko ludziom uświadomić myślę, że coraz większe grupy Polaków to wiedzą, bo kupują ze znawstwem herbaty dobrych firm ITC wileńskie i innych krajów są miłośnicy herbat zielonych, które są też produkowane na Cejlonie, ale są także miłośnicy różnych herbat oba są takie autentyczne herbaty z takim posmakiem czegoś wędzonego są herbaty ziela listę wręcz, ale także herbaty smakowe go to się zrzec, na które ja zupełnie nie jestem czuły, bo uważam że, ale są miłośnicy są herbaty ze smakiem pomarańczowym herbaty ze smakiem jaśmin nowym są herbaty ze smakami różnymi ziołowymi począwszy od mięty z tym, że trzeba patrzeć na to co się kupuje czytać napisy na wszystkich pudełkach, żeby kupować rzeczy rzeczywiście z najwyższej półki najbardziej naj naj doskonalsze takie, w których podstawową bazą jest prawdziwa autentyczna herbata, a tyle tylko, ale do tego jest dodawany smak tych wszystkich rzeczy, które wymieniłem akurat mnie mój pobyt na Sri Lance odwiedzanie plantacji fabryk herbaty zaowocował tym, że widziałem, że nie do tych Herbach nie dodaje się chemii nie dodaje się niczego sztucznego te wszystkie smaki są naturalne i jeżeli ma się taką pewność wtedy warto także smakowe herbaty próbować bić teraz może do ataku kojarzy się druga część audycji będzie dotyczyła Oli i wtedy dopiero powiemy o przepisach, które przyniosłem dziś do studia, które już są w naszej biblioteczce, czyli www kropkę, a to kropkę FM przepisy ostatnio Doda myśli pani Sarko, że najwyższa pora, żebyśmy teraz zadali pytanie jak Ross Ross dali nagrody pierwsze pytanie, skąd się wzięła nazwa gatunku biała herbata drugie pytanie mam nadzieję, że słuchacze są zapisali do pierwszej wybiorą takie, na które odpowiedź znają oczywiście dom pytaniom o odpowiedź na pytania można też przesyłać za pomocą komunikatora Gadu-Gadu, a mejlem też e-mailem, że mamy 3 drogi komunikacji przez telefon dodaje, że w 24444044 Gadu-Gadu nr 917 oraz adres elektroniczny wieczór ma Apator grupka FM drugie pytanie, dlaczego się herbatę, by herbaciane są takie niskie, bo rzeczywiście są bardzo niskie sięgają mniej więcej do kolan może do połowy trzecie pytanie w Chinach Indiach herbatę uprawia się już od około 4000 lat, a od jak dawna uprawia się herbaty na Cejlonie i ostatnie pytanie czy herbatę długo należy gotować każde z tych pytań prawidłowa odpowiedź będzie nagrodzona tak jak powiedziałem paczką doskonałej herbaty zimach kalendarzem na przyszły rok zrywany może to szybciutko przypomniał pytania zaproszeniem na wernisaż zdjęć ze Sri Lanki, skąd wzięła nazwa gatunku biała herbata, dlaczego krzewy herbaciane są takie niskie w Chinach Indiach herbatę uprawia się od 4 tysięcy lat, a na Cejlonie i czy herbatę należy długo gotować kuchnie świata rozmawiamy dzisiaj Oliwa i lekach olejach, ale właśnie wersja, ale jeżeli tak myślę o plaży, lecz to słusznie, ponieważ w starożytności Grecy Rzymianie inne narody basenu morza Śródziemnego oliwy używały także do ciała uważali, że to jest bardzo zdrowe dla skóry to prawda do dzisiaj w Grecji, jeżeli ktoś dozna kontuzji nie skaleczy się to zakładają mu na to miejsce okaleczone bądź kontuzjowane bandaż nasączony oliwą, a wcześniej konkurs herbaciane pytaliśmy, skąd się wzięła nazwa gatunku biała herbata, dlaczego krzewy herbaciane są tak niskie od wielu lat uprawia się herbatę na Cejlonie czy herbatę długo należy gotować najwięcej odpowiedzi przyszło na pytanie pierwsze trzecie no bo widocznie były łatwiejsze, ale prawidłowe odpowiedź tak mamy sporo prawidłowych to zanim skończymy audycji opowieści o Oliwa tam też, że koledzy realizatorzy wydawcy ratują listę 4 nagradzanych taki sam, a zatem otaczamy mamy nadzieję, że może jeszcze nasi słuchacze spróbują szczęścia i odpowiedzą na pytanie, dlaczego krzewy herbaciane są tak niskie i herbatę należy długo dotować, a przenosimy się do Azji olejową oliwkowej co najpier w opowiem o tym, o czym wspominałem, czyli o Alejach robionych z różnych dziwnych rzeczy, które dzisiaj przed audycją próbowałem najpierw nie pchałem potem parę kropli niewypałem i rezultat tego testu jest następujący Oliwa zrobiona z nasion herbaty i to znowu wracamy do tematu herbacianego niczym nie pachniała nie przypominała mi to zapach oliwy smaku też nie odczuwałem tylko, że pije coś tłustego, ale wcale nie była tak aromatycznej tak pyszne jak prawdziwa Oliwa z oliwek, więc postanowiłem, że z herbaty będę pił w postaci herbaty będę używał do gotowania pieczenia smażenia i wędzenia, o czym żeśmy opowiadali parę razy natomiast jako oliwy nie spróbowałem także oliwy to produkt australijskich chyba z palm znaczy Orzechowa oczywiście palmy kokosowych czerwonych z dodatkiem jak potem wyczytałem, że tak kanadyjskiego ta Oliwa śmiała zapach czuło się nosem, że w środku butelce jest coś, ale z tego coś tłustego smaku nie była smaczna i na patelni moim zdaniem zachowuje się nie tak jak powinna zachować Oliwa bardzo szybko gdy, czyli ma bardzo niską temperaturę spalania w związku z tym do smażenia na pewno się nie nadaje natomiast na nalepkę c przeczytałem, że nadaje się ona do smażenia gotowania pieczenia i do surowych sałatek, więc jeżeli ma aż tyle przeznaczeń to podejrzewam, że należy odstawić i też to na korzyść oliwy z oliwek kolejna Oliwa to była Oliwa właśnie olej kolejny, ale był kaktusa no, więc ten, ponieważ po wypiciu kilku kropli poczułem właściwie niechęć do tego co pije na to też tego nie polecam i na koniec zostawiam na jeszcze doskonały olej z pestek winogron to jest bardzo nas popularny, więc nie ma co tutaj długo się nad tym rozwodzić ten się nadaje rzeczywiście przede wszystkim do sałatek jest doskonały, aczkolwiek do takiego tzw. szybkiego smażenia też nadaje i ostatni olej, który w tym się rozsmakować, żeby nie być, że wszystko sobie radę dla obrazu jest, kiedy niczego i to jest specjalności głównie Austriaków olej z pestek dyni teraz jest sezon dniowy jedynie już dojrzały pola austriacki jeszcze niedawno przejeżdżałem tamtędy były całe zasypane żółtymi dniami robi się fantastyczna zupełnie nową i różne inne wspaniałości dniowe, a z pestek robi się olej, który ma piękny zapach dosyć taki przypominający właściwie zapach prawdziwej oliwy z oliwek na dodatek smaku jest też taką pewną goryczkę pewną ostrością co mnie sprawiało wielką przyjemność do zupy dniowej przepis na tę zupę dnia austriacką przyniosłem dodaje się właśnie tego oleju co nadaje tej zupie niebywały naprawdę wspaniały smak, a jeżeli się różne sałaty sałatki zieleniny pomidory poleje olejem z pestek dyni to one zmieniają smak na jeszcze lepszy niż normalnie, jeżeli państwo nie wiem czy w Polsce jest do kupienia być może, że tak, ale jeżeli wszyscy zaczniemy chodzić po sklepach się dopytywać czy jest olej z pestek dyni NATO w końcu handlowcy wiadomo, że takie pytania reagują i może wreszcie to kupią ja mam zaledwie 1 butelkę więcej nawet z kolegami studia nie bardzo chętnie się dzielił, bo na takie rarytasy państwo bardzo łatwy właśnie myślałem o tym, żeby przynieść taką butelkę potem bałem się już jest powrotem nie wyniosę, więc mogłem nie tylko powiedzieć to teraz jak już powiedziałem o tym, że wśród przepisów, bo w przepisach jest taki jak nie w oliwkach ten będzie brzydko zarówno Oliwa z oliwek, jaki czarne oliwki, które nie tej pieczeni nadadzą wspaniały smak to już jest w naszej bibliotece drogi przepis jest lokacja ten wspaniały placek włoski robiony przede wszystkim w Ligurii, ale nie tylko w innych regionach Włoch także zamiast chleba, ponieważ okazało się, że drożdże w tym klimacie nigeryjskim nie mają ochoty się rozmnażać w związku z tym, bo tamci mieszkańcy Ligurii musieli się to załatwić inaczej pieką lokacje do pieczenia lokacja używa się także Olive i to tam Extra vergine, czyli najlepszą i ostatni przepis, który tu państwu przeczytam mam nadzieję, że ołówki długopisy są w pogotowiu to jest austriacka zupa dniowa jadłem ją kilkakrotnie teraz pod koniec wakacji za każdym razem byłem nią zachwycony jest potrzebna jest do tego dnia i to taka nie największa jak na polskie warunki bywają większe kilogram 1 , 5 kg 2 łyżki oleju z pestek winogron 4 szklanki wywaru z włoszczyzny może być też prawdę mówiąc dla leniwych rosół przygotowany taki z kostki szczypta ostrej papryki, więc już widać, że ta pani będzie słodka jak do tradycji polskiej jest szczypta mielonego imbiru ostro zupy jeszcze się podwyższy na dodatek jak pamiętamy imbir to jest afrodyzjak, więc na randkę można taką sferą przed szczypta mielonego cynamonu sól 4 łyżki śmietany i teraz 2 łyżeczki oleju z pestek dyni jako dodatek do tej zupy robi się takiej grzanki z bułki pokrojone w kostkę i 4 łyżeczki pestek dyni najlepiej, żeby takie świeże pestki dyni jest przez sekundę przez parę chwil podsmażyć na suchej patelni wtedy pierwsze wrzuca do zupy to jest rzeczywiście fenomenalne dynie obrać z grubej skórki usunąć pestki, które wykorzystały pozostały miąższ pokroić w kostkę dodać 2 łyżki oleju z pestek winogron i włożyć to wszystko do garnka wlać 3 łyżki wody przykryć pokrywką i dusić na niewielkim ogniu do momentu jak pewne te stawienia się po prostu zgotuje teraz to należy lekko ostudzić i zmiksować na gładki krem dolewamy wywar bulion czy rasą w zależności od tego co mamy i gotujemy do kraju do smaku solą ostrą papy imbirem cynamonem, kto ma bardziej delikatne gardło do tego wszystkiego sypie mniej, kto jest bardziej odporny na ostre smaki to może trochę więcej teraz do śmietany dodajemy odrobinę ciepłej zupy, by po to, żeby się Śmietana nie zważyła starannie należy to wymieszać i wlać do garnka zupy zupę na talerzu posypać podsmażoną mina suchej patelni pestkami jak mówiłem z Gdyni oraz osobno na talerzyku lub w miseczce podać zrumienić one na suchej patelni także kosteczki drobno pokrojonej bułki dawna to jest naprawdę rarytas wspaniałe panie pierwsze mamy już laureatów no to może niech pan odczyta nie możemy też udzielić odpowiedzi także zapytania dla tych z naszych słuchaczy którzy, którzy ciekawi są myślę, że nasi słuchacze wszyscy są ciekawi spra w, które dotyczą kuchni to najpierw ja podań, jakie są prawidłowe odpowiedzi, a pan przejmie na siebie rolę odczytania listy Laura, skąd się wzięła nazwa gatunku biała herbata stąd, że robi się z nie rozwinie tych pączków listków herbacianych wtedy listki pokryte są tak ministrem czystymi biało połyskujący włoskami jest to herbata właśnie 1 z najdroższych gatunków bardzo taka powiedziałbym snobistyczne przy użyciu słowa snobistyczne, a w dobrym pojęć drugie pytanie, dlaczego krzewy herbaciane są takie niskie, ponieważ są one systematycznie co parę lat co 2 chyba przestrzegane, by ułatwić w ten sposób sposób zbiór list w UB wiadomo zbiera się 3 na świeżej wyrośnięte listki na samym czubku gałązki, gdyby drzewo herbaciane wyrosło do takich rozmiarów jak możecie kilku metrów tak nigdy nie mógł się wspiąć tak wysoko ataki idą tam miejskie zbierać haki na Cejlonie tamilskie w innych regionach innych narodowości i te 3 listki spokojnie zbierają, bo to jest mniej więcej do wysokości kolana trochę powyżej kolana w Chinach Indiach to jest kolejne pytanie w Chinach Indiach herbatę uprawia się od około 4000 lat, a o jak od jak dawna na Cejlonie na Cejlonie od 200 sam ze zdumieniem o tym, dowiedziałem będą nas Lance medyczne wyobrażałem w pobliskich Indiach tyle tysięcy lat to pewnie tam też nie na Cejlonie czy na dzisiejszy jest Lance uprawiano kawy w pewnym momencie ponad 200 lat temu jakaś zaraza wypełniła po prostu zabiła wszystkie plantacje kawy naraz i James z tej Larry Szkot, który miał plantację kawy nie chciał wyjeżdżać nie może też poniósł poważne straty ze Sri Lanki, czyli wtedy Cejlonu pojechał do Indii zobaczył jak się hoduje herbaty klimat i tu i tu jest bardzo zbliżony na Sri Lance są góry, a herbata bardzo lubi tereny górskie podgórskie przebił pierwsze sadzonki i założył pierwszą plantację herbaty jego praprawnuk Andrew Tyler poznałem go nadal mieszka na Sri Lance jest 1 z szefów 1 fabryki herbaty i ostatnie pytanie czy herbatę należy długo gotować odpowiedź jest wcale nie należy gotować należy zagotować wodę trochę wystudzić bardzo często popełniamy błąd, że zalewamy wodą o temperaturze 100 stopni to jest nadmiernie gorąco ona powinna być obecnych 1015 stopni parę chwil powstrzymać się po zdjęciu czajnika z wodą kuchenki i wtedy dopiero zalewać czajników listki odczekać jego, czując i tu i teraz jest w zależności od tego jaki gatunek herbaty mamy, jeżeli Herba herbata jest pełnych liści to 45 minut można, jeżeli herbatę z bardzo drobna to wystarczy czasem 2 minut nawet czasu mniejsze listki herbaty tym szybciej one oddają swoje skarby, czyli aromat czy i kolor smak to wszystko jest szybciej na nie tyle, a teraz poproszę dzieje aura no, więc otrzymaliśmy dużo prawidłowych odpowiedzi zarówno telefonicznie jak nie mejlowo także przez Gadu-Gadu i z racji tego, że to jest taki nasz pierwszy dzisiaj i kończyk z nagrodami postanowiliśmy w 50 % więcej nagród przeznaczyliśmy 6 osób pani Halina z Gdańska pan Kamil z Krakowa pani Anna z Łodzi pan Bogdan Warszawy Zofia Warszawy i pan Zbigniew miejscowość nie wiem skąd, ale już nas pisze to rozumiem, że państwo się porozumieją wydawca należały do Daniela adresy każdy z nich dostanie puszkę herbaty kalendarz na przyszły rok do zrywania z przepisami i zaproszenie na wernisaż tylko tutaj wernisaż odbywa się w Warszawie to Niewiem czy państwo z odległych lepsza niż będą mieli ochotę to oczywiście zapraszamy mogą przyjechać nie będą mieli w tym terminie czasu to nie jest przekażą swoje zaproszenie znajomym bądź przyjaciołom czy rodzinie się z Warszawy w okolicy tak jest zamierzamy kontynuować mamy na razie możemy na rynkowy najwięcej oliwy używania oczywiście ludzie mieszkający w basenie morza Śródziemnego oliwy z oliwek, bo tam też ona jest produkowana ja jak jestem tam na urlopie bywałem dawniej na południu Francji Hiszpanii w krajach północnej Afryki czy Grecji, a teraz w ostatnich latach to głównie jak państwa nie pamiętają włącza się po Włoszech we wszystkich tych krajach Oliwa jest w powszechnym użytku i to ma wiele zalet wpływa szalenie dobrze na dietę na organizm człowieka taka dieta oliwy na nas jest nawet coś takiego co nazywane jest piramidą diety śródziemnomorskiej i w tej piramidzie naszczycie jest mięso, które używa się zaledwie kilka przynajmniej powinno się używać przy stosowaniu tej diety zaledwie kilka razy w miesiącu bardzo mały trochę więcej, ale jednak też nie za dużo słodyczy jaja i ryby to też kilka no czasem do 10 oraz w miesiącu i najwięcej codziennie powinno się używać oliwy z oliwek 1 lub 2 kieliszki wina głównie czerwonego 6 szklanek wody bardzo duże ilości warzy w owoców roślin strączkowych serów jogurtu produktów mlecznych duże ilości produktów zbożowych i żywności zawierającej skrobie, więc takich jak chleb makaron ryż ziemniaki i ziarna pszenicy, ale wszystkie te produkty, o których tutaj powiedziałem, które wymieniłem zawsze przyrządza się w towarzystwie Oli, ponieważ głównymi daniem powinna być Oliwa i my tak ona przeciwdziała różnym chorobom nie będę mówił po kolei wszystkich chorób, żeby nie stresować ludzi naszych słuchaczy, ale paliwa także i dotyczy to zarówno mężczyznach i kobiet szalenie wzmacnia i to wcale nie taka zmarł bywa na głowę tylko jedzona pita doskonale działa na włosy proszę zwrócić uwagę, że ludzie mieszkający w tych Oli i okolicach, gdzie Olive się użyć powszechnie na co dzień mają włosy właściwie innego gatunku niż my winnych częściach Europy w bryle organizowana jest nie tylko zmieni ich kilka znanych no tak tylko, że w stanach Zjednoczonych nie ma drze w oliwnych i tam, gdyby się przenieśli, gdyby już trener w młodości przeniósł się do Grecji albo pewne do Włoch to na pewno miał wspaniałą Czupryna tylko, że nie był takim wspaniałym aktorem, którego pani właśnie z tej cudownej rośliny seksownej podobno jest jak mówią kobiety, ale te włosy gęstość włosów tam rzeczywiście znacznie mniej ludzi łysienia tak jak w innych regionach świata no Oli jest oczywiście mnóstwo gatunków to wszystkich nie będziemy mówić ona się rzeczywiście bardzo różnie między między sobą, mimo że wszystkie rosną na podobnej glebie podobnych warunkach nasłonecznienia sadzą terasy te gaje oliwne ludzie już doświadczeni znający się na rzeczy, więc sadzą drzewa tak, żeby każdy miał kilka metrów powinno to być na 5 ma tylko na siebie nie używa się przynajmniej na takich plantacji w takich krajach, gdzie producent chce otrzymać wszystkie europejskie certyfikaty mówiące, że ma oliwę najwyższej jakości, więc nie używa się do odtwarzania herbicydów nie używa się żadnej chemii do oprysków zbiory robione są ręcznie, ale też proste po prostu rozpościera się taką płachtę pod drzewem albo się podwieźć pod drzewem i delikatnie nie za mocno potrząsa się gałęziami tej oliwki i te oliwki same opadają na płachtę, a potem następowała wraz z gąbki do gąbki to nieszczególnie, ponieważ taka Oliwka prosto z drzewa jest niesmaczna jak próbowałem już no właśnie ta nie sprawia żadnej przyjemności, żeby ją zjeść należy najpierw przez ten czas moczyć w solance czasem to jest solanka z jakimi jeszcze innymi dodatkami te, a na koniec jeszcze się przyrządza, bo bardzo ja bardzo lubię np. oliwki, które są faszerowane do tego służą te największe owacje owoce drzewa oliwnego zamiast pestki, która się usuwa wsuwa się do środka n p . Migdał oprócz kawałek papryczki cios kawałek sera czosnek tak jest to jest ty jako tz w przekąska stojąca na stole wabi ręka człowieka i który lubi oliwki także, dopóki nie zobaczy na naczynka to bez przerwy po to, sięga sięga tu niestety powoduje łakomstwo Czaniec pilnował, żeby się będą mieć dobrze, ale potem my te oliwki są odciąć nie te układa się na matach, jeżeli to jest robione też bez użycia specjalnych pras i maszyn, bo jeżeli chcesz otrzymać to oliwę najwyższej jakości Extra vergine to trzeba ją wytłumaczyć pod własnym ciężarem pod jej własnym ciężarem układa się maty zdobywają maty czasami plastikowe, ale widziałem także maty słomiane, na których oliwki leżał układa się jedno na drugą jedno na drugą do wysokości 2 ,5 m pod spodem stoi zbiornik jak dzienne jeszcze takie stare chcieliby beki czy dzieję, że robione z drewna drewna oliwnego to fantastyczne drewno niesie też mają 2 słowa tylko najpierw mają linie i ta Oliwa wypłaca się pod własnym ciężarem tam czeka i potem ją się po prostu już od razu pakuje boi się do butelek bądź do puszek, a przed przyjazdem Lazaro nazywa się producent mogę wejść, bo to nie jest w ogóle żadna reklama, bo jego oliwy w Polsce nie ma kupiłem to Olive relacja takiej go w takim gospodarstwie agroturystycznym, które także produkuje oliwę wino fantastyczna liga kupiłem wielką taką fuchę, do której przy mnie tą świeżą oliwę wlewano zapach tego jest taki, że natychmiast bym połowę tego byłby bardzo lubię pić Alive no potem w tych Oliwka, która się wypłaciły pod własnym ciężarem oczywiście się sporo oliwy zostaje i to już światło czy maszynowa, ale ona jest po prostu tam jest na butelce na etykiecie musi być napisane jako nasze nazywa to może być paliwa tłumaczy albo jeszcze inny gatunek jest narażone są tzw. drugiego sortu, ponieważ pewnych rzeczy takich jak np. anty utleniające, które w Oliwie tłoczonej naturalnie są tutaj nie ma, a dlaczego, ponieważ paliwa tłoczona maszynowo to temperatura tej oliwy, jeżeli przekroczy temperatura 28 stopni na zewnątrz też bywa gorąca to anty anty uchylenia się po prostu i inne rzeczy, które są w Oliwie inne minerały inne właściwości paliwa traci jest ona dobra do użytku, ale tak doskonała i nie przynosi tylko 6 jak ta Extra vergine traf chciał dodać 2 słowa jeszcze o drzewach -li właśnie wspomina pan no, więc ja mam nie tylko deski do krojenia z drewna oliwnego one są drogie jak kiedyś nie wiem nawet czy ten kupiec minie mówił banialuki, ale była to historyjka tak piękne, że nie wierzyłem powiedział, że jego rodzina maga oliwny i to od wielu pokoleń od wielu set lat i oni nie drzewa oliwne przestają produkować, bo się Oliwka produkuje oliwki przez kilkadziesiąt lat nawet podobno do 100, a potem już nie za bardzo, więc można, ale w starożytnej Grecji, a potem nawet do średniowiecza chyba nie wolno było ze względów wprost kultowych czy religijnych wyciąć drzewa oliwnego, bo to był ciężki grzech, a więc takie stare drzewa rosły raz wyrosły patrzymy jak ludzie przestali się przejmować tego typu zakazami zaczęli wycinać drewno potwornie twarde i bardzo dobre właśnie do produkowania desek jako piętę kilka desek do krojenia do krojenia mięsa wędlin chleba owoców i t d. taką deskę po każdorazowym użyciu zamiast spłukać wodą należy wysmarować świeżą oliwą, żeby nasze następne są ciała i ta deska wtedy będzie funkcjonował nie tylko bez służby będzie mniej, ale także mojemu wnukowi, a może jeszcze dłużej, bo to jest bardzo trwałe, a na dodatek jest to bardzo ładne, a w tym roku w Toskanii zobaczyłem kieliszki do jaj z drewna oliwnego, więc natychmiast kupiłem bardzo ładnie wyglądają i kupiłem 2 półmiski zrobione z drewna oliwnego teraz codziennie od razu mi przypomina włoskie wakacje do śniadania na tych łowiskach na 1 leżą sery na drugim leżą wędliny i śniadanie jest w takiej włoski atmosferze to rzeczywiście jest wielka frajda, ale z drewna oliwnego widziałem także meble widziałem krzesła fotele jak mi mówili, bo to akurat widziałem na południu Włoch to w tym sklepie oczywiście nie mogę tego mówić, bo to ciężkie piekielnie nie miał jak zapakować do samochodu zresztą nie wiem, gdzie może na wsi wiejskim domu tam się przydało, bo w normalnym domu w miejskim nie bardzo pasowało do umeblowania to jest ciężkie, ale równocześnie bardzo trwałe pani twierdzą, że taki fotel też będzie służył przez wiele pokoleń tak jak Oliwka, produkując wrażliwe także widać drzewa oliwne to jest niebywała wartość dla tych, którzy je hodują rzeczywiście Oliwa, która jest w tej chwili popularna na całym świecie używa się ją wielu różnych kuchniach, ponieważ jej producenci potrafili dobrze zareklamować no to te Oliwie robi się miliony miliony ton bardzo rusza liga też jest takim produktem, który można trzymać w domu przez dobre parę miesięcy jeśli umiejętnie się przechowuje po pierwsze, należy kupować czasem producenci zachowują się ja wiem co można, by nazwać nieetycznie, bo oni powinni wiedzieć, że jeżeli zaparkują w leją oliwę do butelki białego szkła jasnego przezroczystego to na bardzo szybko stracił właśnie właściciel będzie wyrzucić, bo Oliwa bardzo reaguje na światło, więc trzeba ją mieć albo w puszce, które nie dopuszcza światła albo w butelkach z bardzo ciemno zielonego szkła, ale jeszcze trzymać tak jak ja mam w puszce i mam także w butelkach ciemnych, ale mimo to trzymamy zawsze w szafce w kuchni zamkniętej i po drugie, Oliwa nie lubi wysokich temperatur, a także niskich w związku z tym nie należy trzymać w lodówce w żadnym wypadku to po prostu jakimś czasie w imię myśliwym żona jest ważona praktycznie to nie jest jeszcze zepsuta, ale to nie jest przyjemnie używać takiej umowy, która się rozwarstwia jakieś takie fale płatne białe w niej pływają natomiast Oliwa przetrzyma za wysokiej temperaturze to jest to co powiedziałem traci swoje właściwości, bo znikają z niej antyutleniaczy, a także, jeżeli się używali przestrzegam państwa trzeba patrzyć jak długo nam się na patelni bez dodatkowych produktów, jeżeli zaczyna dymić to albo należy natychmiast zdjąć patelnię z ognia i trochę ostudzić na albo niestety tali wał się zmarnowana wylać w żadnym wypadku też nie należy smażyć kilkakrotnie życzliwość tzw. głęboka, czyli coś to raz użyta do 1 kolacji potem niestety powinna być wylana drugi raz już tego robić nie nawet na myśli, ale w tym przypadku to jest wzrost ten smak aromat to jest coś, czego powinniśmy po prostu poddawać tak, żeby usmażyć coś raz jeszcze nie to już nie będzie nie będzie tak smaczne poza tym po raz drugi używana to oczywiście bardzo będzie miał niską temperaturę spalania i bardzo szybko zacznie dymić wtedy, jeżeli nasze spala i Gdyni to jest po prostu niezdrowa Ano w dzisiejszym programie o Oliwa kolejka opowiada pan Piotr Adamczewski wcześniej także kończy herbaciane za tydzień też powróci kącik herbaciane i też konkurs i też nagrody herbaciane dla słuchaczy, którzy udają, że mamy tych nagród sporo będą takie same wracały filiżankę kawy nagród herbata firmy chwilach kalendarz przyszłoroczny przepisami nie będzie już zaproszeni na wernisaż przyszła audycja będzie po wernisażu to życzę państwu smaczne dziękuję bardzo serdecznie pan Piotr Adamczewski był gościem audycji kuchnie świata radio TOK FM pierwsze radio informacyjne Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: KUCHNIE ŚWIATA

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Z Dostępem Premium TOK FM odsłuchasz każdy podcast - bez reklam. Słuchaj wygodniej w naszej aplikacji mobilnej z pakietem "Aplikacja i WWW"

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA