radio TOK FM pierwsze radio informacyjne kuchnie świata Cezary łasiczka studio Piotr Adamczewski dobry wieczór panie Piotrze witam serdecznie dobry wieczór państwu dzisiaj będziemy rozmawiać o różnych pojemnościach dla naszych stołach z okazji zbliżających się świąt ale zanim święta to za 2 dni nie zawór Barbórkę w czwartek radni, czyli podwójne świętowanie najpier w będziemy czcili Barbary apotem Boże Narodzenie to jest rzeczywiście taki grudzień jest okresem
Rozwiń »
silnego obżarstwa Polaków z USA zaraz potem Sylwester karnawał to kilkadziesiąt dni poważnego wysiłku dla naszej wątroby Boże Narodzenie jest takim świętem po pierwsze, rodzinnym, o czym oczywiście wszyscy wiemy co drugi rozpoczynającym taki okres, o czym wspomniałem obżarstwa, ale bardzo takiego specjalnego, ponieważ Boże Narodzenie w Polsce różni się od przygotowani przebiegu tego samego święta w innych krajach choćby z tego względu, że jest u nas wigilia jest i to niby jestem taki najbardziej, zwłaszcza dla ludzi wierzących, ale nie tylko poprzedzających te dni świąteczne ten stół jeszcze jest postny, bo w Wigilię niema dań mięsnych, ale równocześnie jest bardzo wyrafinowany i takie dania powinny być zaskakujące i niezwykłe i bardzo smaczne przygotowania do świąt Bożego Narodzenia w dawnych latach trwało kocha bardzo długo cały szereg dni zaczynały się te przygotowania już o tej porze grudnia, jaki teraz mamy dziś jest trzecie grudnia dzisiaj trwa ich siła czy dzisiaj drugi drób tak trzeciego jest jutro no, więc to jest spora mamy 3 tygodnie jeszcze do świąt, żeby n p . chociaż oczywiście większość z nas będzie te wszystkie rzeczy kupować, ale czasem ma się ochotę na to, żeby zrobić samemu, więc jeżeli dzisiaj zostanie przygotowana kiszona kapusta to akurat tuż przed świętami, bo ona powinna pomiędzy 23 tygodnie leżeć się kisić będzie można z niej np. zrobić rzec, którą ja bardzo Lubie, czyli kulebiak z kapustą jest to rzecz przepis nas ciasta drożdżowego i farsz może być kapusta, ale może być kapusta z grzybami i jeżeli chcemy zrobić wszystko z własnych produktów to to jest najwyższa pora, żeby to zrobić jest na stole wigilijnym po pierwsze, są ryby i zawsze powinna być, chociaż kilka gatunków śledzi, żeby nie było takie monotonne w naszym domu zawsze jest Śledź w śmietanie od chyba 2 lat Barbara zdobyła dziś przepis i potem troszkę jeszcze doskonaliła w jej wykonaniu jest to rzeczywiście świetne robi śledzie w cytrynie to ten przepis już jest w naszej witrynie można po niego sięgnąć, ale w tym roku i zrobiliśmy także dla ludzi, którzy odwiedzają naszą witrynę, czyli Adam czeskich PL chyba 10 zupełnie nowych przepisów śmieciowych czy nowe wcielenia śledcza całkowicie na wejście wcielenia śledzia, bo pozazdrościli my te świadom Duńczykom operowego, który niektóre tak którzy mają śledzie zdają śledzie znacznie lepiej wykorzystują też niż my u nas Śledź to w zasadzie prawie zawsze i wygląda smakuje w sposób identyczny tymczasem można z tego wyczarować przeróżne potrawy jak dzisiaj do naszej biblioteki, czyli w ww to krok krajem przepisy najpier w teraz po zmianie witryny tak to trzeba wejść chyba ktoś nas Rozmaitości albo różności prawda dopiero potem przepisy Rozmaitości Rozmaitości potem już przepisy tak i tam pojawiły się powinny być już od tej pory 3 śledzie dla odważnych śledzie na czerwono i śledzie rodziny owe te ostatnie to są właśnie śledzie na słodko bardzo dobry przepis, ale ze śledzi można zrobić jak powiedziałem wiele różnych rzeczy przeć śledzie zapiekamy z grzybami ziemniakami to też jest wspaniały przepis czy śledzie w grzybach śledzie marynowane w sosie Żurkowi, a także śledzi wypaść co jest w kuchni polskiej stosunkowo mało znane, aczkolwiek ten przepis ze starych książek kucharskich polskich tutaj tylko leży zapomniany na stronie tokfm mamy 14 przepisów śledziowe jest razem z tymi 3 ostatnimi to jest przyzwoita porcja każe można przygotować nie można przygotować dobry obiad, a sama nazwa 3 lata oraz 234 karpie na niebiesko w pomidorach ani na niebiesko 2 × prosili, by skarb na Ińsko karpie na niebiesko przy dla tych, którzy spędzają naprawili sami mogą to jest 1 wiatrak w większych w tej samej nazwie z jest także kart na słodko, ale mój ukochany Karwiny to jest kart w śmietanie karp pieczony w całości ten ostatni kwadrans pieczenia polewamy śmietaną rozmieszczane razem z odrobiną mąki i na koniec jeszcze posypany grubo zmielonym pieprzem są takie Muminki można też samemu zrobić to w moździerzu, żeby taki nie do mielone ziarnka pieprzu posypane były na wierzchu i to jest patrzyłem nie pamiętam willi, w której podczas, której akurat tak zrobionego karpia, by w naszym domu nie było, a on ma jeszcze tę zaletę, że mnie w domu wszyscy o tej porze, kiedy do tego karpia dochodzi są na tyle zmęczeni zaś nie mają na niego ochoty Jan zostaje tylko dla mnie to jest naprawdę dlatego też przecież to jest najlepszy karp, jakiego można zrobić w tym roku będziemy mieli też trochę nowości w słodyczach i to jest jak pewnie państwo pamiętają domena Barbary, która głównie jada słodyczy po zakupie nie przykładam ręki i w tym roku żeśmy zdobyli przepisy, które też po raz pierwszy będą na zrobionej tak przez makowiec z jabłkami tort markowy i sernik z makiem, czyli takie zaskakujące dosyć połączenia, ale po pierwszych próbach okazało się, że one są naprawdę warte Zachodu, bo te wszystkie słodycze robi się trochę dłużej niż inne dania, aczkolwiek śledzie to nie tyle wymagają większego nakładu pracy ile dłuższego czasu one muszą dojrzewać, że po zrobieniu najlepiej odkładają się na 23 doby do lodówki, żeby przegryzł się, bo n p . ten Śledź z rodzynkami jak po raz pierwszy zrobiliśmy go kilka dni temu w domu i podczas pracy Barbara nie zabrała do kuchni, żeby spróbował jazd słowami tak, a na zobaczyła, że na mojej twarzy nie ma dla specjalnego zachwytu wina co nimi niedobre, więc właśnie jadalne, ale to jest za mało, żeby się zachwycać wstawiliśmy do lodówki następnego dnia obydwoje zmieni, bo ona miała taką samą opinię następnego dnia zmieniliśmy tę opinię o 180 stopni okazało się, że Śledź z rodzynkami jest zachwycający wspaniały, ale właśnie dobę polewał po 2 dobach był jeszcze lepszy nie sprawdziliśmy, jakby to wyglądało po 3 dobach, bo Ślęża zabrakło, ale wiemy, że na Wigilię będzie zrobione przez wiązankę Śledź w rodzynkach ich to może jak w tyle smaku państwo narobiłem, a i tak za każdym razem odczytuje przepis to i tym razem śledzia w rodzynkach tylko środków z przepisów stosów, które przyniosłem już w mam przetrzyma mam nadzieję, że państwo mają kartki papieru i ołówki i proszę 8 filetów śledziowych to jest o tyle łatwiejsze, że nic kupować śledzi samemu przestały przygotowywać filety teraz i to dobry śledzi, czyli Mattia asów są już w próżnię opakowanych takich placówkach gotowe, więc 8 filetów śledziowych 4 cebule szklanka oleju 10 dekagramów rodzynek pół szklanki przecieru pomidorowego 2 łyżki cukru i nie żałować to nie mają być płaskie tylko mogą być lekko czubate łyżeczka soku cytrynowego śledzie umieć jeśli trzeba to wy macie 1 czy po prostu człowiek powinien je lekarz prowadzi zielone są bardzo słone może być to wtedy jeszcze chwilę wyłączyć na chwilę kilka godzin osuszyć i pokroić na ukośne kawałki tak na ukośne, że takie dzwonka ukośne śledzi znacznie ozdobnej wyglądają na półmisku na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, którą kroimy tzw. piórka dodać przecier pomidorowy doprawić cukrem solą sokiem cytryny i pieprzem rodzynki, które należy najpier w dokładnie umyć potem osuszyć je na papierowym ręczniku można wyrzucić na taki papierowy ręcznik i z, a z drugiej strony przykryć drugim ręcznikiem lekko patrzeć dodać do tego pomidorowego sosu i SOS wtedy zagotować w szerokim słojów układać warstwami warstwa śledzi SOS warstwa śledzi SOS i to tak na całą wysokość swoich każdy czerpie się wszystkie te składniki zakręcić albo przykryć folią
Zwiń «
PODCASTY AUDYCJI: KUCHNIE ŚWIATA
REKLAMA
POSŁUCHAJ RÓWNIEŻ
-
21.09.2023 08:20 Poranek Radia TOK FM23:15 W studio: Michał Szułdrzyński , Roman Imielski
-
21.09.2023 07:40 Poranek Radia TOK FM10:42 W studio: Bartłomiej Sienkiewicz
-
-
21.09.2023 08:00 Poranek Radia TOK FM11:43 W studio: Michał Fedorowicz
-
21.09.2023 07:20 Poranek Radia TOK FM14:04 W studio: gen. Jarosław Stróżyk
-
21.09.2023 06:59 Codzienny podcast gospodarczy09:13 TYLKO W INTERNECIE
-
-
21.09.2023 06:59 Domy przyszłości34:01 W studio: Arkadiusz Węglarz
-
-
-
-
21.09.2023 06:00 Pierwsze Śniadanie w TOK-u09:14 W studio: Andrzej Tyra
-
21.09.2023 09:00 EKG - Ekonomia, Kapitał, Gospodarka14:08 W studio: Dariusz Standerski
-
21.09.2023 06:20 Pierwsze Śniadanie w TOK-u07:10 W studio: dr hab. Adam Gendźwiłł
-
-
-
21.09.2023 12:00 Dzień po wyborach
-
21.09.2023 12:40 A teraz na poważnie13:21 W studio: Dominik Skoczek
-
-
21.09.2023 12:00 A teraz na poważnie11:22 W studio: Włodzimierz Cimoszewicz
-
-
21.09.2023 06:34 Gościnnie: Polityka Insight podcast39:22 W studio: Joanna Sawicka , Wojciech Szacki
-
21.09.2023 13:00 Połączenie10:30 W studio: dr Marcin Gabryś
-
-
21.09.2023 13:40 Połączenie11:06 W studio: dr Oskar Pietrewicz
-
21.09.2023 11:40 Kultura Osobista14:30 W studio: Agnieszka Wiśniewska
-
21.09.2023 13:20 Połączenie12:38 W studio: Konrad Popławski
-
21.09.2023 14:00 Połączenie10:11 W studio: dr Ludwika Włodek
-
21.09.2023 17:00 Wywiad Polityczny14:42 W studio: Rafał Bochenek
-
21.09.2023 15:00 Światopodgląd10:55 W studio: Iwona Kaliszewska
REKLAMA
DOSTĘP PREMIUM
TOK FM Premium 40% taniej. Radio TOK FM bez reklam, podcasty z audycji i podcasty tylko dla Subskrybentów.
KUP TERAZSERWIS INFORMACYJNY
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
-
TOK FM
-
Polecamy
-
Popularne
-
GOŚCIE TOK FM
-
Gazeta.pl
-
WYBORCZA.PL