radio TOK FM pierwsze radio informacyjne kuchnie świata kuchnie świata Cezary łasiczka studio senior Adam czeski, bo Nasera Nasera Nasera o dzieli czas stosy walczą tutaj jest tutaj stać parlament ja no to finał finał jeśli Sarah proszę państwa Cezary łasiczka powiedział, że dziś wieczorem będziemy rozmawiali co prawda twierdzi, że będziemy rozmawiali po włosku ale, żeby państwo nie sprawiać przykrości będzie mówili po Polska przynajmniej ja będę tłumaczył
Rozwiń »
niesamowita zarówno liczne i państwu opowiem o kilku wyprawach na rozwiązania mówi po włosku pan przyniósł po prostu przepyszne melony to był 1 melon tylko jest takiej wielkości, że po podzieleniu zrobiły się magistra rozłożenia na taki jest 8 poważnych porcji Melody to jest bardzo popularny deser na Sycylii z tym, że ja troszeczkę tego zmodyfikowała bo, żeby w pracy nie podawać kolega z zamkami kolegom alkoholu, bo melona należy jeszcze, zwłaszcza takiego słodkiego i aromatycznego melona polarnego marsala, ale marsala jest będziemy dzisiaj ani rozmawiać to jest trunek dosyć wzmocniony, bo to nie jest takie zwyczajne wino nie dość słodkie to jeszcze jest wzmacniane spirytusem w związku z tym z pracy w godzinach pracy żadnym wypadku na tym, by osoby niemającej przecież o tym, pomyśle i przyniosłem melona na inny nieco sposób też na Sycylii w podobny sposób jego jadłem, ale system zatrze po prostu posypany zmieloną świeżo zmielonym pieprzem nie tak gruba, żeby cały melon znikną opłat pokrywa pieprzu, ale dosyć obficie proste bardzo smaczne to jeszcze bardziej państwo pewnie innych, którzy chodzą do włoskich restauracji albo byli właśnie znają jeszcze jedno bardzo znane włoskie danie robione z melona, czyli melony KON prosił Love com pośród tak, czyli melon z szynką parmeńską czy San Daniele czy każdą inną suszoną rynkach to smak ostry słony szynki w pomieszaniu ze słodyczą i przepięknym aromatem melona powoduje, że to naprawdę jest danie dla łasuchów, lecz na Sycylii byłem parokrotnie prawdę mówiąc po niektórych podróżach wracałem i opowiadałem tu państwo, ale dzisiaj postaram się powiedzieć kilka historyjek, których jeszcze tu nie opowiadałem, a decyzja przypomniałem się z tego powodu, że tydzień temu mówiliśmy Sardynii powiedzieliśmy, że to jednak większych wysp, a decyzja jest jeszcze większa, więc ma większe prawo do tego, żeby ani opowiadać, a na dodatek zobaczyłem w polskich sklepach z różnymi delikatesami tylko India, czyli owoce przetłumaczyć na Polski to są chińskie indyjskie figi to są owoce opuncji kaktusa wielkiego, który rośnie przy wszystkich drogach na Sycylii na jesieni owocuje no i potem pojawia się w sprzedaży ten owoce opuncji jest też przepyszny nawet nie wiem czy nie bardziej mi smakuje, a nawet trochę przypomina potem ten głos smaku mylone, ale kilka Lidia samo się broni przed intruzami, ponieważ cała ta to właśnie jest kula tylko takie jajo dosyć Grucha powiedz, że jest porośnięta bardzo cieniutki mi niektóre nawet są niewidoczne i kiełkami kolcami ja byłem ostrzegany przy czym, zanim jeszcze sam dopadłem do tej funkcji rosnącej na skałach na Targu zobaczyłem leżące takie dziwne jaja jedno zielone inny taki już nawet żółtawe tam ładny zapach się nad tym stoiskiem nosiły wyciągają rękę i sprzedawca złapał za przegub i powiedział mnie nie rękawiczkę trzeba ja się zdziwiłem on brał rękawiczkę rękawice to IT igły goli po prostu wyrzuca taką karę, skąd je ścierał dopiero potem podał do ręki, a mimo to kilka tych kolców tam zostało ono się wybijają nawet nie jest takie szalenie poleceniem pan miał kiedyś nieprzyjemne po prostu, ale ktoś wbija tak, a te kolce bywają przezroczystej często przez to niewidoczny ja czułem, że mam w palcu tutaj w opuszkach palców wbity kolec, ale jak nie widziałem natomiast bardzo nieprzyjemnie odczuwałem jak się człowiek tego pozbędzie to najlepiej owoce opuncji przekroić na pół te pestki, które są w środku oni na ogół wyrzucają ja nie ona przed pestki z melona wyrzucam, bo to są nasionka melona, a te pestki owoców opuncji mnie smakują one mają taką lekką kwasowość czasem nawet lekką goryczkę, a sam miał coś naprawdę przepyszne i to się dodaje do lodów niektórzy dodają do różnych kremów może być grani ta, który na grani Tatr jest właśnie można, by nazwać, że z rodziny lodów, ale to jest kostki lodu pokruszony tak i polane granica bogata kilka albo zdobywają czekoladowe, ale to mnie nie interesowała natomiast wszystkie owocowe, czyli polany bardzo gęstym sokiem z resztkami owoców i jakie to chwile razem postoi to po nim ten soki te resztki owoców są takie na wpół zamrożone i w upalne lato na Sycylii to jest wiara pana zagra taką granicą tak to jest to jest wzrost, a rzecz bardzo, że się w ogóle nagle okazało się, że zaczynamy audycja z chwili od słodyczy za którymi zawsze mówię, że nieszczególnie przepadam, że niektóre Adam, ale takie kochał jak inne dania to nie, ale oficjalnie nie da się mówić, pomijając słodycze ja myślę, że to wynika z tego powodu Sycylia nie jest wyspą, która leży stosunkowo blisko Afryki i był taki okres, kiedy te wyspy opanowali Arabowie i to oni są winni tym wszystkim wspaniałym słodyczą na Sycylii, ponieważ w krajach arabskich kuchni arabskiej słodycze odgrywają bardzo wielką rolę i są one bardzo aromatyzowane w dodatku są bardzo kolorowe i potem jak Arabów wyparli Normanowie to te owoce miejscowa ludność te słodycze zachowała trochę jest zmodyfikowaną i dzisiaj są podawane w czasie jeżeliby miał się odbywać jakiś zjazd łasuchów, którzy uwielbiają tylko słodycze to myślę, że decyzja byłaby najwłaściwszym miejscem w my np. ja nie ma pan jak nasycili teren kasa te nie no bo no właśnie tonie, jakby przyjechał z Polski tamto na dźwięk słowa kasa te trzeba także to lody takie jak w Warszawie przy ulicy Hożej Włocha za mojego dzieciństwa podawano tymczasem okazuje się, że kasa te lodowate to jest 1 z odmian normalnie kasaty to jest tort, który jest robiony na specjalnym blisko opcję z olbrzymią ilością różnych kremów i słodyczy i do tego jeszcze na końcu kolorowane to jest ozdabiane różnymi, a to marce panami tam też robi się marce panu bardzo panu to oczywiście też jest smakołyk arabski przyjęty tylko przez sycylijczyków i w sprawie marce panu to dołożyli swoje także następni właściciele Sycylii myślę właśnie Normana ach, i pewna część niska co najmniej hrabina plemiona germańskiego Luiza ma to rana, która tam żyła właśnie udoskonalił produkcję marce panów i wypuściła różne fantastyczne ciasteczka marce, a nawet i potem te ciasteczka były robione żeńskim klasztorze benedyktynek i prawdę mówiąc do dzisiaj ten klasztor benedyktyński znajdujących się na wyspie bardzo długiej historii bardziej znany jest produkcji marce panów niż z modułów, które przyniosły jakieś wielkie rezultaty no od 16 bywa skuteczniejsza no tak można przynajmniej ludziom osłodzić życie z takich w obcych wpływów, które potem zostały nadal na Sycylii były udoskonalone i zrobiły międzynarodową karierę my no to jeszcze właśnie warto powiedzieć parę słów Marsalis, zanim zaczniemy Ewert wędrówkę do Corleone, bo punktem kulminacyjnym dzisiejsze państwo musi być Corleone, bo rzeczywiście odwiedziłem ja w ogóle nie wierzyłem, że taka miejscowość istnieje myślę, że to tylko wymysł Mario poza wymyślił, a potem ta Coppola pokazał na filmie, ale w miejscowości nie ma, ale jest jeszcze jest jest stan, więc wracamy do Marsa Ali Marshall to jest słodkie wino, które było robione nawet podczas można to tak nazwać okupacji arabskiej Arabowie, którym Koran jak wiemy zabrania picia alkoholu nie zabraniali Sycylijczyk com robienia wina to z kolei nauczyli Grecji, bo Grecy też tam osiedlali się na sam tak na południowym Wschodzie wyspy w okolicach Syrakuz spotkaniu na południu Catanii, ale Arabowie, którzy w, którym nie wolno było niewolno dzisiaj pić alkoholu to wymyślili kolby destylacja Iny i oni te Marsa, ale i wszystkie te wina sycylijskie decydowali na znacznie mocniejsze alkohole tylko nigdzie nie mogę się doczytać czy oni robili tylko w celach handlowych czy też sami co jakiś czas podpisali najemcy marsala cieszyła się specjalnym powodzeniem na początku w czasach kompletnie szesnastym czy siedemnastym wieku była 1 ze słodkich win kirem jak mówię poza te regiony, bo jest miejscowość, która nazywa się Marshalla tam to właśnie robione są zresztą nazwa tego wina w innych częściach wyspy nawet na ten temat nikt niczego nie widział kiedyś tam się pojawił młody Anglik, który wylądował na tej wyspie z tego powodu, że on zajmował się handlem i jego Łódź jego statek żaglowy oczywiście został uszkodzony przez burze i wylądował w porcie marsala poszedł do najbliższej knajpy to był rok 1700 siedemdziesiąty, że Glass handlowiec angielski nazywał się John Woodhouse i w tym porcie do obiadu podano mu kieliszek Marsa Alina konieczna deser on spróbował bardzo się spodobało spróbował jeszcze raz uznał, że to jest jeszcze lepszy niż portugalski aktor to takie, które on dostarczał z kolei w Portugalii na wyspy brytyjskie, bo Brytyjczycy uwielbiali Porto, bo było słodkie, bo było bardzo mocny miał ponad 20 %, czyli od normalnych win dużo mocniejsze i Porto Anglii dystyngowanym towarzystwie wybijało się albo przed posiłkiem jako taki na aperitif albo na zakończenie dwudziesty oraz tak miało ów Gian ud House narzeczoną, która zajmowała się także na 1 z wysp morza Śródziemnego kierowała Faktoria, której tam miał swoje udziały pomagała mu w interesach jeszcze przed ślubem on sprowadził na Sycylię, ponieważ ona jak on uważał miała znacznie czuli się delikatniejsze podniebienie język i Lech i ona też zachwyciła się Marshalla w związku z tym zainwestowali swoje pieniądze i zaczęli rozwijać produkcję Marsalis i w Anglii to zrobił błyskawicznej kariery i potem okazało się, że w tej części wyspy Marshalla przez parę stuleci była przebojem eksportowym rzeczywiście zarówno właściciele winnic, jaki Bud Haus żyli z tego bardzo dostatnio potem pojawił się drugi Anglik, który zaczął je robić konkurencję i po kilku latach pierwszy Włoch, który także zainwestował w ten sam produkt, ale prawdę mówiący to nie zaszkodziło o ojcu handlu Marshalla, czyli Johnowi jako zamożny człowiek po wielu latach zakończył żywot w otoczeniu rodziny bardzo zadowolony ciężko jest na sali podejrzewam, że na ostatni łyk podano mu też marszałek dzisiaj produkuje się Marsa, ale o różnym stopniu słodyczy bywa bardzo słodka, ale zdarza się też marsala no w zasadzie już prawie wytrawne bardzo nie dziwiło, bo uważają, że to jest wyłącznie słodkie wino, ale kiedyś byłem w takim właśnie na Sycylii Palermo zaszliśmy do takiego sklepu, w którym no nie chcę przesadzić, ale jedno ze 100 gatunków tej Mar sali było m. in. też właśnie spróbowałem taki mały łyk tej Marshall wytrawny i ta potrawa, który żeśmy mówili, czyli melon z Marcelo to powinien być melon polewane Marshall wytrawny, bo sam jest wystarczająco słodki, żeby jeszcze go osłabiać mocnym winem lepiej skontrastowane go tym winem trafi dzisiaj sycylijska kuchnia redaktora Adam czeskie no to sami tę podróż wreszcie nie poniesie zajmie ona sporo czasu tak jak mnie zajęła to wynająłem samochód mieszkałem w miejscowości przepięknej nazywa się Czarni Naxos to jakich 500 km na południe od terminu, które też przepięknym miejscem tylko szalenie zatłoczonym bardzo modny turystycznie aczkolwiek, kto jest w tamtym regionie z chwili to terminy odpuścić nie powinien należy ją zwiedzić, a ja bardzo lubiłem tam chodzić do takiej restauracji i która mieściła się na podwórku budynku, a przy głównej ulicy, ale także na podwórku, na którym rosły 4 dosyć rachityczne drzewa pomarańczowe, ale jednak jadło się kolację pod drzewem pomarańczowym despotą Armina wynająć samochód i postanowiliśmy zrobić taką rundę prawie na około 8 cywili, ale niezupełnie byśmy przyjechali do mesy mniej, czyli na północ potem wzdłuż Wybrzeża tam zupełnie przyzwoite drogi skręciliśmy na zachód i jechaliśmy aż do Palermo po drodze, zwiedzając różne przepiękne miejscowości jedynym mankamentem tej podróży to było to, że jest po drodze mnóstwo tuneli i szosa biegnie przez niektóre nawet długie czasem kilometr czasem 1,5 km takiego tunelu i przy pierwszym tunelu ja wpadłem w panikę jechaliśmy tylko we dwoje jest żoną Jana k wjechał do tuneli tak zapomniałem Matko Boska, cośmy się stało ja nic nie widzę jest kompletnie czarno i zobaczyłem przed nami tylko czerwone światła poprzedzającego samochodu i przykleiły się do niego Basia pokrzykiwał jakiś czas jadę za blisko, że zaraz biada mu kufer, ale wiedziałem, że jeżeli zostanę krok dalej to nie będę w ogóle nic widział wyjechaliśmy z tego tunelu nagle znowu wszystko widzę i w tym momencie zrozumiałem, że jestem kompletnym bałwanem jako kierowca ja miałem na swoich okularach takie nakładki bardzo silne czarne na słońce sycylijskie wjeżdżając do tunelu oczywiście powinien wykonać taki ruch, podnosząc je do góry obejrzeli jak jedzie w ciemnym tunelu one były wydatku nie oświetlone, bo w tej chwili większość tuneli także we włoszech na świecie mają swoje wewnętrzne oświetlenie jest tam w miarę widno nota nie może nic widzieć i cud boski, że nikt nam się nie stało nie przyznałem się do tego aż do powrotu do Polski dopiero w Warszawie żonie powiedziałem, jaka reakcja jak na tu to się tylko miała tam tam też było nieco gorzej pewnie się zdenerwowała dojechaliśmy do Palermo, które zwiedziliśmy tam jest sporo rzymskich ruin bardzo interesujących fajne muzeum nie wspomnę niezwykle smakowitych restauracjach, ale samo miasto w porównaniu z innymi i sycylijskiej mi i kontynentu miastami włoskimi jakoś nie zrobiła na nas zbyt dobrego wrażenia w dodatku broniliśmy w śmieciach w gruncie rzeczy to nie tak jak w Neapolu w ostatnich miesiącach, gdzie strajk śmieciarzy działalność mafii spowodowała, że tony śmieci gniły na ulicach tam po prostu ludzie śmieci Lee, a rzadko sprzątali, więc nie było to sympatyczne, ale dzięki temu też nie straciliśmy swoich wszystkich oszczędności bankowych to nie jest wyszliśmy z 1 restauracji zjedliśmy Franca, czyli obiad w południe takich w miarę oszczędny jedno, bo takie najpotężniejsze posiłki i na Sycylii i we włoszech Biblia da się późnym wieczorem głównym posiłkiem jest jednak cena ani praca i my wtedy miałem taki tzw. literek przypięty do paska na brzuchu z przodu i tam były wszystkie dokumenty karty kredytowej tak dalej po wyjściu z restauracji tam kartę kredytową włożyłem do tego liderka poszliśmy dalej Podrazy zaszliśmy do jakiego sklepu, gdzie mieliśmy kupić jak pan klubu z każdej wyprawy takiej jak kupujemy płyty na obóz ludową muzykę, żeby mieć taki nastrój po powrocie do domu jeszcze przez jakiś czas podkład muzyczny przy kolacjach na jej w tym sklepie sięga do tego swojego literkę, żeby wyciągnąć karty i zapłacić widzę, że jej nie ma to znaczy, że zgubiłem Palermo zawsze miało reputację miasta, w którym nie tylko rzeczy, które wypadają to znikają, ale często nawet wtedy była taka moda, że jeździli zapomniałem jak oni mieli specjalną nazwę tacy złodzieje, którzy jeździli na skuterach jako pasażer na skuterze 1 był kierowcą drugi z brzytwą z tyłu i turystką odcinał tą brzytwą wylocie pasek torebki zwijał torebkę i odjeżdżał nędzy, a tutaj nie mam żadnej torebki nie były turystką, a jednak straty mogą ponieść poważnie i podeszliśmy z powrotem pod restauracje, z której myśmy wychodzili no i dzięki tym śmieciom na ulicach Palermo pośród tych śmieci moja karta kredytowa spokojnie leżała przeszła na dnie tekście sporo osób w tym duża część młodocianych chuliganów pale miejskich i nikt na szczęście tego nie zauważył odzyskania nec uznałem, że Sycylia jest dla mnie wyspą bardzo przyjazną i zamiast jechać dalej dookoła to zaryzykujemy przecięcie jej w poprzek i wrzucenie, że taki łuk byśmy wykonali najpier w jechaliśmy po takim nauk w lewo teraz Cięciwa i zwrócimy się przez sam środek wyspy przez sam środek sycylijskich do nas pod stałą gminy, bo na mapie znalazłem właśnie, że w środku tych gór między w połowie drogi jest miasteczko Corleone serce lwa no i ruszyliśmy też gra tę drogę wiem wyjechaliśmy poza atakiem najbardziej uczęszczane nowoczesne szosy no to jazda była trochę mniej przyjemna, zwłaszcza że ja mam lęk wysokości drogi tam są w górach wąskie i nieogolony nie Colony żadnym murkiem na nas kraju na brzegu jak czek jechał skrajnym pasem to widział tam czasem stoi czasem 200 czasem więcej metrów do 1 nie wszystko to były przepaści, ale te stoki były niezwykle stromy rzeczywiście sprawiało mi to pewien kłopot na dodatek, że co jakiś czas przy następnych takich przygodach jakie, jaką teraz pisze to już nie były tak zdenerwowany przy pierwszej rzeczywiście byłem mocno zdenerwowany, bo wyjechałem zza zakrętu jechałem oczywiście wolno, bo jednak te drogi powodowało, że my, mimo że za mną z tyłu stylistyce trąbili wygrażali, że jadę wolno, ponieważ jechałem na sycylijskich numerach, a ja się łatwo Opala, więc byłem bardzo ciemno opalony w ciemnych okularach jeszcze wtedy moje włosy były zupełnie innego koloru czyli by kreślą czarne nie uważali, że jestem miejscowy tylko jakiś nie chce się wyrazić brzydko, ale pewnie nie wprawny kierowca i zapewne zakrętu wyskakuje i cała szosa, ale cała jest zajęta przez stado owiec i 2 pasterzy jest taki nic do dymisji ja myślę, że to może biskupi sycylijscy wyglądały jak pastorały zupełnie zresztą pastorały pochodzą też dlatego tak istotnych i oni zaczęli krzyczeć do mnie Avanti Avanti, jakie warunki przez te wasze owce zagradzając drogę, a jeszcze bardziej chyba, czego innego beczek samochód podjeżdża to te owieczki przyzwyczajony do tego występowały na boki, ale się bałem, że spadną w przepaść, bo to był widok nieprawdopodobny owca, która norma kopytka przecież nasze cierpiała skały, ustępując mi drogi, bo musiał zejść na takiej strome pobocze czepiał się skały jak gdyby pazurami ja przejeżdżają wyskakiwały z powrotem na czymś tak pasterze zachęcają nas do jazdy nie ma się, czego bać tylko jechać widocznie nic nie stanie na jej i w bardzo dobrej godzinie, bo gdzieś tak koło godziny między 1415 po południu dojechaliśmy do Corleone to maleńkie miasteczko czym się wioseczki sami powiedzieć, bo tam były 4 ulice na krzyż położone na prawie na szczycie jakieś góry zresztą większość górskich miasteczek i na Sycylii we włoszech jest budowane nie tak jak u nas szuka się przełęczy albo Doliny, gdzie miasto sytuuje tam ze względu, żeby trudniej było je potem zdobyć i ewentualnym napastnikom buduje się na samym szczycie góry tu też tak było na szczycie, więc z tej z tego miasteczka z rynku samego widoki były nieprawdopodobnie przepiękny, zwłaszcza że tak stoki są zielone i tym czasie kwitły ziarno owcy jaskrawo żółte chcemy narodowców pierwszy do dzisiaj mam przed oczyma te fantastyczne widoki, ale myśmy byli już trochę zmęczeni jazdą spragnieni i znowu wygłodniali na jak pan wie jako długą Letnicy jeszcze długo miesięcznej mieszkaniec Włoch o tej porze wszystko się zamknięte wszyscy są na drzemce myśmy zaczęli miasteczka nieduże, więc auto ustawiliśmy na takim tarasie widokowym i zaczęliśmy szukać, gdzie nas nakarmią i zobaczyliśmy, że w 1 knajpce jeszcze są uchylone drzwi żeśmy się tam darli do środka patrzyli na nas dosyć niechętnie, ale jak zorientowali się, że jesteśmy nieco z Niemcami powiedzieliśmy, że jesteśmy z Polski to powołaliśmy się na wielki autorytet słynnego Polaka, że Boniek Zibi Boniek oczywiście, ponieważ tam stał taki wielki Puchar z napisem karcie, więc wiedzieliśmy jak należy rozmawiać i poczęstowali nas na czym to był poczęstunek płatne, bo to była normalna restauracja, ale wtedy po raz pierwszy zjadłem coś co się nazywa Francji ni, ale lasy, czyli Jana to totalna rączki po blisko tak omański, ale to wcale nie są pomarańcz ski to są takie właśnie nie bardzo wiem jak to nazwać to nie są ciasteczka, bo to jest normalne danie kulki z ryżu w środku to właśnie z tego ryżu rozległego robi się takie ciasto, a środek faszeruje się baraninę i dosyć pikantną i te kulki tendencjami potem się marzy o głębokim oleju są takiego złocistego koloru pachną pyszną oliwą, a po rozmrożeniu okazuje się, że to jest bardzo pikantne bardzo mi posmakował takich niespodzianek to jeszcze tra w nie w tej restauracji tylko 9 innych na Sycylii trafiłem na sam farsz Manru i też dialekcie sycylijskim w związku z tym potem we włoszech szukałem tego słowa w słowniku to w normalnym włoskim tego nie ma to jest po prostu faszerowana cielęciną i to bardzo przypomina polską ready cielęcą tylko, tyle że tam ta cielęcina miała zupełnie inny smak myślę, że to inny gatunek cieląt, ponieważ w Polsce cielęcina jest taka bardzo długa lista co czasem sprawia przykrość, zwłaszcza takie pojedyncze dzięki kilka chodzą między zęby, a tam to było kruchych bardzo dobre i ponieważ dużą ilością Bazyli to jest bardzo aromatyczna, choć są zabijane set tak to jest zabijane środka jest farsz nie rozgryzł nigdy składu tego marszu nie mam pojęcia, czego to jest ten sam, a nas w ogóle Corleone pochodzi właśnie od serca lwa kurde, ile one one norm i to jest rzeczywiście prawdę mówiąc potem po wielu wielu latach przeczytałem, że w tym Corleone ukrywał się jeśli nie polityka to któryś z bardzo wielu kiwał kiwał się ukrywał się, jaką się nazywało toto Riina były ataki, które to 1 z on odbył podobną drogę ten po to, by ten poprzedni, a potem był ten Bernardo wprowadzano tam także 40 lat ukrywał, a więc walą na wiosnę, ale prawdę mówiąc Dolina to był taki bardzo krwawy boss to nawiązano też wprowadzono też troszeczkę miał ręce czerwone tak jak oni wszyscy zresztą, ale po powrocie na wróciliśmy późnym wieczorem do siebie do hotelu i w tym hotelu zobaczyli, że ja wynoszę wszystkie bombek lektury mamy w samochodzie w naszej hotel stał nieduży taki hotel przy ulicy lub Mare, czyli takiej wzdłuż plaży się ciągnącej my po śniadaniu po prostu biegaliśmy tylko ze schodów przecięło jezdnię już byliśmy na plaży na inne i recepcjonistka nie poradziła, żeby nie wynosił wszystkich rzeczy no właśnie dzięki działalności już nie pamiętam, kto wtedy był Cup polityka pieczy to tory inaczej już był problem z rana, ale na wyraźnie mi dała do zrozumienia odpowiedziała w ten sposób, że nie powinienem bać się, że auto zostanie ukradziony bądź okradzione, ponieważ do nas płynie tu nie przyjeżdżają ci włoscy złodzieje, a u nas porządku pilnuje wcale nie policja agencja zrozumiałem co ma recepcjonista na myśli od tej pory tak nie zamykają samochodu nie wyciągają z niego rzeczy nie znosiłem plaży z leżaków jak przebiegliśmy na lans na drugą stronę ulicy do najbliższej restauracji dziki mogłem zostawić wszystkie rzeczy włącznie z zegarkiem więzienie brali też dokładali no z tym dokładali tak, ale nasze owoce, a natomiast żywymi dołożono do portfela do tego nie opalają Canona, że zwiększone skacze pasta to 1 z takimi różnymi dziwnymi rzeczami obyczajami na Sycylii spotkałem się jeszcze raz z Iraku za nie pojechaliśmy zwiedzić tam piękny amfiteatr rzymski jest to nie w czasie tej podróży, które do tej pory opadają tylko przy następnej okazji to jest na południe od kata ani i po zwiedzeniu wszystkich zabytków wykopalisk rzymskich, które robiły naprawdę duże wrażenie nasze tam największe wrażenie na mnie zrobił taki taka komnata wykuta w skale nad kamieniołomem mu, której siadywał właściciel bądź nadzorca kopalni i oni to wybudowali taki sposób, że dzięki takiemu tunelowe di, który był skonstruowany jakiś sposób dziś to uczeni badają na jakich bardzo czuły przyrządach tam po prostu zwykły budowniczy wiedział jak to zrobić podsłuchiwał nadzorca lub właściciel rozmowy niewolników, którzy na dole w kamieniołomach pracowali i jak oni zawiązywali jakiś spisek i albo rozmawiali nie będą się łagodnie mówiąc ociągać pracy to wszystko słyszał jak oni wracali to oczywiście takiego delikwenta wyławia jeśli go nie księgowano to przynajmniej opracowano męczy nas na szczęście i nam przewodnicy pokazywali na jakiej zasadzie działa ktoś tam chodził nad do tych kamienie łowów mówił naprawdę przyciszonym głosem, a tutaj, siedząc przy tym otworzy wszystko było słychać tak jakby po prostu mówił nam prosto do ucha po zwiedzaniu tych kamieniołomów i zabytków znowu zgłodnieli my zaczęliśmy się rozglądać za restauracją i jakie państwo wielokrotnie mówiłem zawsze wybieramy restauracje takie, do których chodzą sami miejscowi, więc znaleźć miejsce na parking w środku miasta i potem okazało, że zaparkowałem na parking nie był na szczęście zastrzeżono także NIK mandaty nie wlepił Gwardia w finansach a, czyli policja finansowa na chwilę się karta miejska zobaczyliśmy, że dokładnie na wprost wejścia do tej Gwardia di Finanza są jakieś drzwi nieoznakowane nie ma żadnego szyldu, ale co rusz wchodzą jakieś 2 osoby 3 osoby wchodzą ludzie stamtąd dobiegają zapachy podeszliśmy bliżej jak wchodzili następni ludzie zobaczyli, że w środku są stoliki ludzie jedzą to żeśmy leśni jak weszliśmy do środka to umilkł gwar rozmów przyznana tak patrzy dni podeszła starsza pani taka sita i zapytała kim jesteśmy co robimy to mówimy, że jesteśmy turystami z Polski chcielibyśmy zjeść to chyba jest restauracja jest ona wiedziała tak tak to restauracja i potem się rozpraw Maria bardzo proszę tam jest stół z przekąskami i to były najpyszniejsze obiad, jaki zjedliśmy w tamtym czasie naprawdę fantastyczny to za laminowane ponadto wszystko co pan tylko wymyśli i znają twarde wszystkie potrawy sycylijskiej, jeżeli chodzi o lasy Yamahy ważne, by jak IKO na początku myśmy niestety pisarzowi z marynowanymi warzywami, które były niebywale rozkoszy potem jako główne dania jedno z nas zjadło risotto z owocami morza drugie oczywiście jest Paged Alla norma to bardzo dobre badania bardzo wolę, popijając sycylijskim mijają rynkiem z prawie cała norma do nas przyszła właścicielka, która nazywała Kowalskiego czy ja nie Lucia Mela, czyli Łucja jak jabłuszko jabłko i siadła przy naszym stoliku z udziałem wojska poprosiliśmy o rachunek ona wzięła jakiś taki ogryzek ołówka karteczkę wyrwano z notesu i coś tam pisała pisała pisała pisała i potem podała nam do zapłacenia to ja mało nie zemdlałem tak wysokiego rachunku nie zapłaciłem nigdzie nie zna zapytałem czy to przypadkiem z tego powodu są z tego sąsiedztwa zadał potem tyle musi odpalać tej Gwardia finansowa kazał się z rana z nimi żyje w doskonałej komitywie restauracja to była taka, która wtedy taka moda była na podobne lokale, że bez szyldu właściwie nie chce powiedzieć, że podziemne czy utajnione, ale tam przychodzili tylko ludzie, którzy byli zawiadamiani tezy przez tzw. szeptano, że znajomi znajomym znajomi znajomi i rzeczywiście myśmy w tym lokalu byli jedynymi kompletnie obcymi ludźmi wszyscy inni ze sobą znali się od dawna to była bardzo miła kulinarna przygoda, a przy okazji nas słuchać odpowiada, że ci, którzy na skuter kach porywali zabierali torebki nazywają się szybko tory nota c patrz po 3 pary, czyli za zabierać pościel podtrzymujące torebki tak dzisiaj też przyniosłem, bo widział się zgadzałem i dobiegająca końca, więc muszę wspomnieć o 3 przepisy, które od tej pory co w naszej książce kulinarnej w ww Stokrotka FM jak kuchnie świata przepisy jest tak tuńczyk wrócili z Palermo to nie ta sama, której przed chwilą opowiadałem, ale też przepis, który dostaliśmy od mieszkanki Sycylii, ponieważ tuńczyki tam dopływają do zachodnich brzegów wyspy po to, żeby składać ikry i inny tam tuńczyk jest bardzo ceniono rybą kiedyś pasję to był najczęściej łowiono ryby interesuje się trochę mniej, ale tuńczyk oprócz samego swojego mięsa to wielka gigantyczna ryba kupuje się na plastry, że taką maczetą na Targu sprzedawca ryb istnieją na dowolne na dowolną ilość tych kotletów właściciel nic nie wiem jak to nazwać całej ryby jak do domu nie nosi, bo musiał mieć kilkudziesięcioosobową rodzinę, bo tuńczyk jest na ogół tej wielkości i potem przyrządzać te 500 można na różne fantastyczne sposoby, ale ja bardzo też mi smakowało tak, bo targa, czyli i Kras tuńczyka, która bywa marynowana prasowane suszona i rzeczywiście trochę przypomina zapachu kawior smakuje nieco inaczej, ale jesteś bardzo dobrą potrawą drugi przepis ten melon z Marsa Olą, czyli takiej klasycznej, a trzeci jest styk sznycel cielęcy też marszami oni bardzo wiele dań mięsnych przyrządzają, polewając je na koniec albo, robiąc SOS, którego główną bazą podstawą jest to mocny słodkie wino, chociaż nie tylko słodkim czasem jak powiedziałem bywa także Marshalla wytrawna, ale w tych czasach to na ogół jest podawana Marshalla słodka z takich bardzo chilijskich dań to jeszcze muszę wspomnieć, aczkolwiek wiem, że o tym, przed laty już opowiadałem tam po raz pierwszy jadłem jeżowce i to rzeczywiście jest niebywały w smaku bardzo przepadam za Zostań niestety jeżowce się na surowo, a przetransportować go tak daleko Sycylii do Warszawy na to raczej się nie nie da się lepiej tam gdzieś tam chyba sympatyczniej sympatyczniejszy okolice, jeżeli chodzi o jedzenie jeżowców AK ponad te pan okazję jeść nie bardzo tak jest dziękuję bardzo senior Adamczewski radio TOK FM pierwsze radio informacyjne
Zwiń «
PODCASTY AUDYCJI: KUCHNIE ŚWIATA
REKLAMA
POSŁUCHAJ RÓWNIEŻ
-
04.06.2023 15:30 Program Specjalny10:07 W studio: dr hab. Anna Wojciuk , prof. Leszek Koczanowicz
-
-
04.06.2023 15:40 Program Specjalny17:54 W studio: prof. Andrzej Zybała , prof. Dorota Piontek
-
-
04.06.2023 17:30 Program Specjalny
-
04.06.2023 16:00 Mikrofon Radia TOK FM01:06:09
-
07:20 Poranek Radia TOK FM13:31 W studio: Ryszard Kalisz
-
-
06:59 Mała władza51:00 TYLKO W INTERNECIE
-
07:40 Poranek Radia TOK FM13:39 W studio: Adam Szłapka
-
08:00 Poranek Radia TOK FM12:16 W studio: Piotr Zgorzelski
-
04.06.2023 17:20 Przy Niedzieli o Sporcie12:36 W studio: Cezary Kowalski
-
-
04.06.2023 18:00 Przy Niedzieli o Sporcie26:20 W studio: Marcin Dorna
-
-
-
04.06.2023 18:40 Przy Niedzieli o Sporcie16:32 W studio: Karol Borys
-
04.06.2023 17:00 Przy Niedzieli o Sporcie11:50 W studio: Adam Romer
-
04.06.2023 15:40 Praca od podstaw16:42 W studio: Pamela Krzypkowska
-
-
-
04.06.2023 17:40 Przy Niedzieli o Sporcie14:23 W studio: Ewelina Kobryn
-
04.06.2023 15:20 Praca od podstaw12:23 W studio: Joanna Sosnowska
-
-
-
04.06.2023 20:00 Wywiad Pogłębiony53:13 W studio: prof. Zbigniew Mikołejko
-
-
-
06:59 Poradnik prawny
-
REKLAMA
DOSTĘP PREMIUM
Słuchaj wszystkich audycji Radia TOK FM kiedy chcesz i jak chcesz - na stronie internetowej i w aplikacji mobilnej!!
Dostęp PremiumSERWIS INFORMACYJNY
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
-
TOK FM
-
Polecamy
-
Popularne
-
GOŚCIE TOK FM
-
Gazeta.pl
-
WYBORCZA.PL