REKLAMA

Omlety, placki, suflety, czyli wyższa szkoła kulinarnej jazdy!

Kuchnie świata
Data emisji:
2009-04-22 08:40
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
43:48 min.
Udostępnij:

Cezary Łasiczka rozmawia z Piotrem Adamczewskim o tym, czy łatwo jest zrobić naprawdę porządne omlety i placki

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
radio TOK FM pierwsze radio informacyjne kuchnie świata kuchnie świata Cezary łasiczka studio pan Piotr Adamczewski witam bardzo serdecznie dobry wieczór państwu dzisiaj omlety placki suflet no i przejdziemy całą szkołę wszystkie Arena od rzeczy prostych placki są proste przez tablety, które bywają i proste i skomplikowane na początku przed audycją to był ten skomplikowany mieliśmy po prostu zaszczyt prosty omlet co prawda nazwa napiętnowana właśnie cesarski smak Rozwiń » niepowtarzalny to rzeczywiście bardzo proste, bo ta robi się w następujący sposób, że najpier w bije się oddziela się rzutka Białek białko się ubija na sztywną pianę jak już jest dosyć sztywna oś dodaje do tego białka cukier i dalej się kręci delikatnie ubija tak, żeby ten cukier się rozpuści i dopiero potem jak to się takie słodkie i sztywne ludzkie to się do tego dodaje też żółtka i mąkę i bardzo delikatnie trzeba wtedy to połączyć jedno z drugim, ponieważ białka rozbite jak jest aktywna piana i nieumiejętnie mieszane mogą się zamienić znowu płynnej wtedy to jest klapa wszystko do wyrzucenia tak jak połączy na patelnie z roztopionym masłem pod pokrywą robi się omlet potem kroimy go takie trój kąciki piękne i na każdy trik kącik albo się kładzie albo przypina wykałaczką wisienkę konfitury my też nazwa omlet cesarski jest przepyszne to jest danie deserowe, bo placki omlety i flety mają jeszcze taką zaletę, że mogą stanowić dania na wszystkie kategorie dań mogą być przekąską mogą być daniem głównym i mogą być też deserem w pasie w każdym wariancie z tych 3, które wymieniamy czy można sobie np. zaprogramować żałują, że zupa na obrotowa później omlet nie zupa bywa z takimi no i uznajemy, że to jest on leci, ale to jest po prostu fragmenty mogą być naleśników, czyli też pewnego rodzaju placków i kroi się takie wstążki jak makaron i można wrzucić do różnego rodzaju zup choćby np. do bulionu to bardzo dobre może być na przekąskę pewien rodzaj placków, czyli np. bliny z kawiorem albo bliny tylko ze śmietaną, jeżeli troszkę skromniejsza forma to jest doskonała przekąska jako główne danie można podać, kto przejmie do tej wyższej formy np. suflet serowych dziś chyba przyniosłem ze sobą się podejrzeć dzisiaj mam SUV, lecz tutaj przepisów, lecz łososia, ale w naszej książce elektronicznej, czyli www kropkę, a to kropkę szefem kuchni świata wśród przepisów jest kilka asów leków w tym sufler serowych to jest przecież z media bardzo wolno umie Robbie stosunkowo rzadko, bo to jest jednak trudne przez w latach tak jak przeskakujemy z 1 gatunku na drugi, ale może wszystkie pokrewne, więc przysłów w latach nie tylko kucharz musi wykazywać spore umiejętności osioł zręczności, ale musi być w domu i kod musi być wyssane z kraju poczuła, że chciał użyć tego zwrotu, dlatego że zupełnie nie problem miał więcej opowiada pan swoim kocie tai skrzyżowanie kota z pancernikiem tak jest ten wracają do tego w lekturze w domu w kuchni musi wtedy panować pełny spokój nigdy w to nie wierzyłem, bo tak nie powinno być przeciągów osób to padnie to mi zawsze babcia mówiła nie wolno hałasować krzyczeć i Trzaska drzwiami, bo suflet opadnie ja uważałem, że to bzdury, ale przekonałem się, że to wcale nie wzory to prawda, że jeżeli przed nagle silny podmuch w przeciągu to pewnie chodzi o to, że nagle takie lodowate czy zimniejsze powietrze wpada i w tym samym momencie wyjmujemy już gotowy szuflad suflet musi być wystający znaczenia, który nie jest pieczonej on rośnie pod wpływem wysokiej temperatury i musi zachować tą swoją polskość i taki ładny wygląd ten powiew zimnego powietrza powoduje, że klap i robi się smakuje zupełnie przyjemne, ale rośnie tak samo dla dalszej w ten sposób najpier w jemy otrzyma 3 popatrzy nabiera apetytu nędzy suflet np. celowe czy suflet z łososia jak tutaj przeniosłem przepisie to są dania, które mogą stanowić danie główne one są bardzo bardzo sycące na jej trzeba przyznać, że dosyć korzystne ja jestem nasycony dzisiaj tak tym właśnie nowa, ale bardzo słodki plus konfitury wyjątkowo dobry był tak dobry, że dla Adasia został tylko 1 kawałeczek no nie będziemy tutaj wyliczać te przy następnej audycji w następną być może, że zrobimy też będzie taka porażek majówka sobie porozmawiamy, bo to będzie nasze spotkanie tutaj przed tym przedłużonym weekendem Targ dnia przed 2 świętami na to wymyśla jakieś takie dania, żeby dotrwały do tego momentu, kiedy Adaś skorzystać na działalność formacji lub zbiegł na myślę, że lubi wszystko tak to prawda wszystko co my podajemy panie Piotrze pan po prostu przeżyć takie tych też plotki, że to chyba nie ma bardzo się stara to prawda, ale mówimy wiemy, że myśleniczanie, że trochę służyć remiza kult doświadczalną Rosja media na tym, że system kierowania, które podaje do publicznej wiadomości wszystkie przepisy najpier w próbował je no, więc stanowić te Groupe, która jest tym grupa więzionego ryzyka takie grupa podwyższone uczonego rynek jest jeszcze wspomnę na jakie poza sufitem z łososia dzisiaj będą przepisy placki pszenne z truskawkami to świetny deser i omlet z czosnkiem i krewetkami to jest będą krwiste danie naprawdę bardzo dobre, ale wróćmy jeszcze do placków, bo w każdym kraju prosiły w każdej kuchni, jaką ja znam są różne rodzaje placków i są placki tak jak mówi placki pszenne i są placki z mąki gryczanej zwane blinami, czyli ta rosyjska specjalność fantastyczna są placki z ziemniaczane są placki mieszane są plac placuszki dyniowe, które za bardzo liczne i placki kartoflanej, które zauważane są takie placówki niejawnym nigdy, ale ja byłem oczywiście tak tak bardzo bardzo podobnie jak bardzo może jak ziemniaczane tylko właśnie bakłażan się tak tak tak to jest bardzo bardzo dobre polskiej kuchni placki ziemniaczane ja pamiętam czasy, kiedy byłem małym dzieckiem mi, żeby zrobić coś wyrafinowanego, ale coś przeciwnego nota pewne kłopoty jednak były aczkolwiek, zwłaszcza moja babcia celowała w poprawianiu fantastycznej kuchni mimo kłopotów aprowizacyjnych udawało jej się to, ale miała duże doświadczenie w nią, więc na tym, że łączyła kilka różnych kuchni, bo grecką ukraińską i polską taki melanż zawsze daje dobre rezultaty bez potrafiła cuda wyprawiać placków ziemniaczanych placków kartoflanych u nas w domu się na mówiło i one także były różnej formie w dzieciństwie najbardziej lubiłem takie pasy śpiewane cukrem to był cudny deser, ale później przekonają się, że one, jeżeli tam jest troszkę więcej cebuli jest jakąś ostrą przyprawą i odrobiną soli na to deserem już nie są, ale są równie smaczne albo nawet smaczniejsze patem pierwsze podróże w takiej środkowej fazie Peerelu, kiedy ja kończyłem studia zacznę pracę dziennikarską to pierwsze podróże zagraniczne były na Węgry i na Węgrzech podają fantastyczne placki kartoflanej faszerowane mięsem sosem potem okazało się, że w Polsce bardzo podobne placki nazywają się plackami zbójnicki bal na Podhalu, ale też kuchnie przenikały się między sobą i te przepisy trafiały tu itu tak było rzeczywiście też wspaniałe później jak już otworzyły się przed nami inne granice zaczęli jeździć po świecie to stwierdziłem, że placki są wszędzie no bo czymże innym są tak jak jest pańskie partia placki Jacek w krajach arabskich też są placki prawdę mówiąc pierwszych chleb na świecie to też był zwykły placek, czyli podpłomyki tak opat płomyka, którzy parę razy mówili, bo tak po pierwsze, był czas, kiedy miałem kuchnię gazową na wsi i na tej blasze lubiłem usmażyć podpłomyki czy upiec właściwie podpłomyki po to jest tylko mąka woda odrobina soli zarzucić na blachę bezpośrednio możemy to 10 minut gotowe od nawet krócej, jeżeli dobrze rozgrzany z 1 strony z drugiej one jeszcze miały taki smaczek jak robiły się bąbelki takie na tym powietrze i pękały to te były nawet lekko przypalone taki placek podpłomyki z kilkoma miejscami lekko z węglowymi to pewnie niezdrowe ale jakie smaczne i też do tego doskonały jest bardzo gęsty jogurt jak nie ma jogurtu tą może być zsiadłe mleko albo nawet Śmietana Śmietana trochę jest tłusta, ale to daje fantastyczne rezultaty bardzo dobre natomiast jest kilka moich ukochanych placków opisy nie będziemy mówić coś też pracę, ale opowiadali na niej tyle razy, że możemy darować chciałem powiedzieć od 2 placka włoskich, które zawsze nam nie robią wrażenie Niejestem wstanie się oprzeć jak tylko mi podadzą 1 z tych placków to jest prowokacja to przepyszna bardzo dobry placek test z góry iński głównie, ale nie tylko przede wszystkim liberyjski i to jest placek robiony tam zamiast chleba powiedziano mi nie wiem ile w tym prawdy, ale myślę, że nie było powodu, żeby opowiadać nieprawdę, że w tym klimacie górskim, gdzie góry dochodzą do samego morza ten klimat nadmorski zawsze lekka mgiełka słonej wody w powietrzu, że chleb nie chce wyrosnąć drożdże nie funkcjonują w związku z tym robi się szukać ja jest jeszcze 1 placek, który ja też włoski bardzo Lubie nazywa się Farina ta i fali Nata jest zupełnie innym plackiem wszystkie, które do tej pory żeśmy mówili, bo fary Nata jest robiona z ciecierzycy, czyli grochu włoskiego takiej mączki też ze zmielonego i marzy się na dużej patelni na Oliwie i on nie jest gruby i to z 1 strony z drugiej złem też Liguria tak tak też Liguria z 1 strony podsmażoną z drugiej strony pod smażone i do różnych potra w służy zamiast chleba i ten chrupki placek jest rzeczywiście rzeczywiście jest dla tych państwa, którzy np. bywają w Toskanii, a nie w Ligurii to tam znowu jest nazwane przecina o trzeci to albo jest to samo to jest to samo tak tak, a znowu n p . Salinas na Sardynii to jeszcze nazwa inaczej można, by sędzia nowe jest nam teraz jeszcze 11 placek liberyjski to już będzie włoskich placków chyba ostatni, który dzisiaj opowiem i też jak teraz o tym, mówiliśmy to przypomina to już bym gotowy był do zjedzenia całego takiego nie placka to się nazywa to ta składana Palin, dlatego że przez pewien czas on był robiony wyłącznie na Wielkanoc, ale potem jakoś Włosi i Wigury czy tak polubili ten placek ze jedzą go już teraz robią przez cały rok to jest bardzo specyficzny tego nigdy jeszcze nie robiłem on wymaga jednak pewnego kunsztu i jest taki wielowarstwowy placek, który się robi z liści buraków skarg ciosów ja na twardo ziół, które rosną w Ligurii i jest to też podsmażamy na krótko to jest rzeczywiście to jest to jest prawdziwe marzenie smakosza tort Paszko Alina, czyli ciasto tort wielkanocny tak może być nudne jak widziałem, że przez ten czas na już od wielu lat to nie jest zrobione przez cały rok, ale tradycji włoski początkowo był to placek taki robione wyłącznie na Wielkanoc na szczęście dla nas, ponieważ ja nigdy na Wielkanoc nie wyjeżdżam polskim w Warszawie, owszem, ale tylko na wieś na Kurpie spędzam święta rodzinnie 12 w kraju na to, gdyby to był place wielka nas to nie miały okazję spróbowania tak to miało audycja kuchnie świata Cezary łasiczka studio pan Piotr Adamczewski rozmawiamy dzisiaj o biletach placka SUV w latach i innych około o biletowych smakołyk powiedziałem, że w drugiej części będzie mówili głównie o latach to może zaczniemy od przepisu, który ze sobą przyniosłem tez omlet z czosnkiem i krewetkami i nie tylko zaraz państwo usłyszycie, że tam różne inne jeszcze smaczne dodatki są w taki omlet, który dla 2 osób z dużym apetytem, ale spokojnie 3, a nawet 4 osoby też tym mniejszym apetytem 5 jaj 25 Deka obranych i średnich w najgorszym wypadku takich malutkich tzw. koktajlowych krewetek szpinak może być taka nieduża paczka mrożonego szpinaku tutaj nie ma znaczenia 250 ml słodkiej śmietanki 12 %o wej, czyli cały taki plastikowy pojemnik z 2 łyżki masła łyżka mąki sól świeżo zmielony pieprz i czosnek 23 Ząbki szpinak należy zbilansować to znaczy przelać wrzątkiem lub minutkę 2 w tym rządku otrzymać odcedzić posiekać lub zemleć natomiast, jeżeli mamy paczkę mrożonego szpinaku to on na ogół już jest zmielony teraz trzeba przygotować bez samej to znaczy rozpuścić łyżkę masła dodać mąkę i smażyć a kiedy zasmażkę z wiele je i pieni się wlać połowę śmietanki, którą mamy w tym pojemniku dodać już rozmrożone lub zmielony świeży szpinak to naprawić do smaku solą i rozgniecionych ciastkiem oraz świeżo zmielonym pieprzem podgrzewać ten bez same z tą śmietaną aż do gęstnienia teraz jaja wbić do miseczki wlać drugą połowę śmietanki doprawić znowu solą pieprzem i dokładnie wymieszać rozgrzać masło na patelni ułożyć na tej patelni krewetki po minut przewrócić na drugą stronę, żeby z drugiej strony też się przy zmieniły i wlać całą masę jajeczną przykryć Peter nie pokrywą i smażyć przez parę minut co jakiś czas należy są takie płaskie łyżki którymi przed artyście wyjmuje chodzi podważać, żeby to co jest rzadkie płynne na wierzchu kompletu wpływało pod spód, kiedy wieś jest tylko tak odrobinkę galaretowaty ułożyć na środku farsz ten szpinak owym złożyć to jest bardzo trudny moment złożyć omlet na pół tak, żeby się nie rozleciał tylko ładnie był złożony tak jak taki półksiężyc jeszcze 1,52 minuty podgrzewać potem podawać to jest rzecz naprawdę wyśmienita setki szpinak jajka nim krewetki w bardzo to co tygrysy lubią najbardziej no, więc 1 z najlepszych kompletów, jakie podają we Francji jest podawany w taki słynnej restauracji na mocy Michel, czyli w Bretanii i to jest przepis liczący chyba ponad 200 lat tamy właścicielka tej restauracji oczywiście już od dawna nie żyje, ale to przekazywana była restauracja w ręce kolejnych spadkobierczyni, bo to głównie kobiety prowadziły i o tym, że to omlety są pyszne to wiedział zarówno cały świat chciał być cały Paryż, a cały Paryż też oczywiście wiedział, ale wiedział także świat polityczny artystyczny jak byli jacyś ważni goście oficjalni we Francji w Pałacu Elizejskim to wożono ich nazw nie wszystkich jak okazja wożono ich na mocy Michel zresztą przepiękna okolica po to, żeby tam jest ten omlet ja niestety ani w tych okolicach Brytanii ani w tej restauracji nie byłem natomiast przepis ten omlet dostałem od francuskiego kucharza mam go jeszcze w naszej książce nie ma poczekamy na jakąś specjalną okazję jak będzie jakaś rocznica może święto narodowe Francji to się zbliża to nie tak w lipcu daleko tak jest 14 lipca, ale nasze zbliża też dalej jak nasze to trzeba podać nasze przepisy możemy tam do dnia kropelkę wódki będzie Polska wersja tak to wybucha tylko podejrzewam, że to niedobrze by się komponował no to w takim razie oddzielnie koparkę łódkę ja przedstawiłem 1 omlet z i też z przepisu francuskiego w maju ukochane książki, którą tutaj przez te lata prowadzenia rozmawiania z państwem o jedzeniu kuchnia świata to książka cytowałem wielokrotnie myślę o fizjologii smaku, a Telmo Biblia Warrena i on precyzyjnie tak jak podaje przepisy w tej swojej książce żadnego przepisu nie podał natomiast opisuję, bo sam nie tylko był łasuchem, ale zdarzyło, ale wszystkich łasuchów tak jest tak nazywamy królem europejskich łasuchów one te przepisy opisuje tak, że naprawdę bardzo łatwo je zastosować otworzyć i ja zrobiłem parokrotnie omlet z mleczem ryby to jest rzeczywiście co się zmieni tego, ponieważ jest to niezwykle delikatne Śledź, jakie rybki, które także prawdę mówiąc to były na ogół mlecze karpi, bo to jest dużo w ale toteż kupić tego nie można to może taki omlet można zrobić tylko wtedy ja się trafi, że rybacy wyłowili ryby z mleczem, czyli taką, która nie jest nie zdążyła się pan ryba, który zmieni nie zdążył polać tym meczem wszystkich i kry, czyli małych rybek będzie mniej narybku, ale za to jest przepyszny one miałyby np. z wychodzą, lecz zupę śledziową, więc wyobrażam sobie, że takie met no naprawdę musi być jest niepowtarzalny jest rzeczywiście bardzo bardzo dobry chciałem, bo teraz przejść do Sudetów, ponieważ radzę państwu, jeżeli sięgnięcie do tej naszej książki elektronicznej żebyście, który z tych przepisów sów LED owych przeci w łatwiejsze jest zrobienie z biletu zerowego niż jakiegokolwiek innego tamte wymagają jeszcze bardziej skomplikowanych zabiegów, żeby popróbować, bo wiemy, że przed pierwszym swoim SUV latem miałem szaloną tremy jak zrobiłem raz potem drugi raz okazało się, że wychodzi to przestałem się bać, a suflet na stole pięknie się prezentuje i nie więcej o tym, że fantastycznie smakuje jeśli goście podaje ludziom, którzy znają się na kuchni no to wtedy takiego kucharza podziwiają jest bardziej niż do tej pory, bo zrobienie suflet to naprawdę jest wyższa szkoła jazdy zdecydowanie zdecydowanie za wszystkim to, żeby mieszkanie było w bezruchu i tak, ale to wtedy można, jeżeli jest duża rodzina to się daje im na kino, żeby sobie poszli i wiedząc, kiedy wrócą na Ateny suflet robota tego biletu nie trwa aż tak długo jak cały dwugodzinny seans filmowy za wszystko sobie z góry przygotować dobrze rozgrzać piekarnik bracia taką wadą tych, którzy debiutują sufitowa jest ta żem już suflet wlany do naczynia, w którym powinien się upiec wstawiają do zimnego piekarnika i włączają grzanie no i to od razu jest klęska nigdy nie słyszałem, żeby komuś przy takiej technice pieczenia suflet suflet się udał trzeba rozgrzać do właściwej temperatury na ogół to jest tak w granicach 200 stopni przy czym przy różnych słów w latach różnie to wygląda, ale na ogół to jest 200 stopni i w momencie, kiedy piekarnik temperatura osiąga znacznie SUV latem wstawiamy do środka i wtedy z przyjemnością nałogu teraz w nowoczesnych piekarnika te drzwiczki są szklane widać jak ten SUV, lecz rośnie rośnie nagle staje już ponad to naczynie i w momencie, kiedy on jest złoci wódki jest, czyli że jest przy pieczony ostrożnie drzwiczki otworzyć na wszelki wypadek przynajmniej tak robiłem bardzo cienki szpikulec przetrzymuje nie był metalowy robiły drewniane drewnianym tak Leszku białym głęboko, ale delikatnie, żeby nie spłacić fletu do środka, kiedy go człowiek wyciąga on jest bardzo oblepiony ciastem to znaczy, że jeszcze nie do pieczone jeszcze chwilę należy pracować w piekarniku natomiast, jeżeli chodzi nie oblepiony tostów, lecz jest gotowy wtedy suflet trzeba podawać natychmiast na stół i tylko przestrzec wszystkich biesiadników, że też potwornie gorące natomiast czekać na to, że on wystygnie nie należy tylko, żeby odrobinę przestrzegło, a potem jeszcze z pewną dozą ostrożności na wszelki wypadek mieć coś chłodnego gapowicza takich słów LED też, że rzeczywiście wyśmienita no dodatkowo myślę, że to trzeba troszeczkę włożyć trudu tak chodzić na paluszkach, jeżeli się uda co jest świetną nagrodą dawno odręcznego kucharza wtedy Jan Szatko swój pierwszy SUV LED, które zrobiłem to był bilet zerowy sera ementaler sfotografowałem opisałem i wydrukowałem na swoim blogu gotuj się w internetowym wydaniu polityki wiemy, że wzbudził on bardzo przychylne recenzje tylko samym widokiem, bo blok wice nie byli musieli na słowo uwierzyć, że był smaczny, że moi goście byli zachwyceni natomiast po opisie i po fotografii ci, którzy go obejrzeli stwierdzili, że rzeczywiście wygląda na sufit dobrze przyrządzamy myślę, że jednak teraz nie należy trzymać państwa takim oznacza, że 5 i podamy przepis na sufit z łososia 40 dekagramów łososia 3 DK g przecieru pomidorowego 1 łyżka masła 1 łyżka mąki ćwierć litra śmietanki 12 %o wej, czyli znowu taki pojemniczek 4 jajka dodatkowo 2 białka w 2 łyżki posiekanego koperku i szczypiorku sól świeżo zmielony pieprz i masło, które będzie potrzebne do natarcia formy takie w te formy do słów, lecz nawet w sklepach gospodarstwa domowego można dostać jak się prosi o formę biletową to takie naczynie się dostanie, ale mogą być też gliniany takie Badowski to też 1 nadaje, ale teraz jest bardzo dużo i to w różnych kształtach i różnej głębokości foremki zielone zniczy jest to, ale bywają też jednorazowego użytku takie z folii aluminiowej, które potem spokojnie czeka wyrzuca, bo to kosztuje grosze mięso łososia, które najpierw trzeba pozbawić ości to jest taka ta najmniej przyjemna część pracy i potem tego łososia przecieramy może być łyżką może być tzw. kołyską tłuczkiem do ziemniaków przez sito i taki z tego Muz wychodzi dodać do tego przecier pomidorowy i dokładnie zmieszać przecier pomidorowy z tym musem łosoś na patelni ciasto pić łyżkę masła dodać mąkę wymieszać razem na jednolitą masę teraz wlać śmietanę cały czas trzeba mieszać i gotować aż powstanie no taki gest coś, żeby pewne pewien opór stawiał podczas mieszania do tego sosu dodajemy żółtka tego przetarg tego łososia z przecierem pomidorowym szczypior koperek i sól pieprz do smaku lepiej, żeby sufler był niedozwolony i nie jest zbyt pikantne niż, żeby go przez licz i zbytnio ostry zrobić rozgrzany piekarnik tak jak mówiłem do 200 °C i wysmarowaną formy masłem ubijamy sztywną pianę z 6 Białek ze szczyptą soli delikatnie łączymy to białą pianę mąkę pianę z Białek masę rybną bardzo ostrożnie mieszamy jak wiem dlatego, żeby nagle ryby Jana białka nie popłynęła wkładamy to właśnie wlewamy, bo to jest stosunkowo rzadkie do tej formy wkłada wstawiamy do piekarnika pieczemy na ogół 30 minut, ale tak jak powiedziałem należy zaglądać co jakiś czas, jaki wyrósł przyzwoicie i zrobił się złoty to znaczy, że jest gotowy i tak jak wpadam podawać gorący taki szuflad z łososia to jest naprawdę całkowicie wystarczające przyzwoite główne danie obiadu czy też dobrej kolacji suflet z łososia nadaje się do daczy komponuje się fantastycznie z dobrym wytrawnym białym winem jak do tego podawał albo z okolic Wenecji sławy, a jeżeli francuskie to ja bardzo lubi sam sir to jest takie wino, które się nadaje do wszystkich owoców morza do wszystkich ryb łosoś to jednak ryba nie jest czymś odważył eksploatować fletem myślę, że był taki zbytniej to dla cierpliwych wokół no to jest między godzina roboty całe te przygotowania, a potem, a potem pół godziny tylko czekania, żeby się upiekło radzę spróbować przy czym nie jest tym przepisem, który tutaj podawałem tylko tak mamy w tej naszej książce przepisy rowy on jest wprost 3 i prawdę mówiąc jest nie nie tylko, tyle że prosty, ale częściej się udaje czy inaczej mówiąc rzadziej zdarzają się przyniósł spadki no to w z takim mniej skomplikowany na początek może może spróbuję, żeby nabrać doświadczenia i też troszeczkę się zaznajomić z procesem teraz ja bym proponował, żebyśmy na chwilę jeszcze zanim zapowie my następne audycje za tydzień to, żebyśmy jeszcze przeszli do placków, o których wspominałem, ale rozmawialiśmy o nich mówiłem o nich bardzo krótko, ponieważ partia to są placki z kręgu kuchni iberyjskiej, ale także meksykańską, która nie jest kuchnią pokrewną wywodzącą się z kuchni hiszpańskiej i te placki mają do siebie że farsz do nich może być tak różny, że może zadowolić każdego mogą być zarówno z mięsem jak i z rybami owocami morza i charakteryzują się mają 1 wspólną cechę i to właściwie wszystkie, że są zawsze bardzo fika co w takim kraju gorącym jak Hiszpania czy w niektórych regionach Meksyku, który panuje wręcz klimat tropikalnych to pikantna kuchnia jest nieoceniona, ponieważ ona powoduje, że człowieka, jeżeli z dobrze przestrzelone to ciekawi cały czas w serwisie kwot na czole co powoduje, że po chwili wydają się, że jest chłodno naokoło nadwozie tymczasem jest bardzo gorąco do tego oczywiście też dobre hiszpańskie wina wytrawne to też robić swoje ja bardzo Lubie tego typu kuchnie i właśnie to hiszpańską meksykańskie danie jest fantastyczne natomiast może być jak będziemy na faszerowane nie tylko mięsem nie tylko rybami owocami morza, ale także i to jest bardzo częste, zwłaszcza w Meksyku warzywami z tego można zrobić rzeczywiście cudowne danie dla ludzi, którzy nie używają mięsa, ale nawet dla takich już stosujących bardzo ostry reżim wegetariański, czyli tylko same warzywa tak to te, które spadną z drzewa tak tak to nazywają ryby latające, ale to też daleko w masę, a więc ceny spadają z masztu to jest dieta cud wtedy to wagi spada już tylko kucharz dokładnie, czyli za tydzień takie będą przed majówką owe to właśnie pomyślałem, że będę spotkamy się we wtorek w tym my, kiedy przyszły czwartek wszyscy już będą wyjeżdżali na 3 dni piątek sobota niedziela, bo to będzie 0102. 3 maja ta nie powinniśmy sobie pogadać o majówce, a takich wyraźnych granic państwowych i o grillu, czyli znowu będę dręczył naszych słuchaczy różnymi bardzo ważnymi zaleceniami zdrowotnymi, chociaż jestem przeciwnikiem mieszania zdrowia dobrego zamiennikami tak natomiast tutaj jest parę ważnych dziś już o tym nie będę mówił, ale państwo, którzy nas częściej słuchają pewnie pamiętacie nigdy za wiele przestróg i tych zasad przy grillowaniu, bo sezon grillowy się zdecydowanie zaczął podczas ostatniego mojego pobytu w miniony weekend na wsi u mnie nie było grilla, bo były prace zarówno ogrodnicze tonie ja, bo ja tego nie zna, że i prace porządkowe to już ja, bo to należy do moich obowiązków natomiast jak spacerowaliśmy po wsi po okolicach to w większości ogrodów i domów letnich wydobywał się dym smakowicie pachnący, czyli sezon grillowy na wsi polskiej został zainaugurowany ja natomiast na koniec dzisiejszej audycji trochę odejdę od tytułu kuchnie świata i państwo powiedzieć, że jeśli właśnie spędzacie weekendy na wsi teraz o tej porze roku to wszystkim gorąco zalecam, żebyście właśnie na dłuższe wędrówki myśmy ostatnio odbyli takich wędrówek kilka różne strony tej mojej kurpiowskie nad narwiańskie okolicy udokumentowaniem to także na zdjęciach i były to naprawdę wspaniały wędrówki, bo na łąkach jak wiadomo łąki są od dawna zmeliorowanych zdaje się było błędem, bo nie przyniosła ta właściwych rezultatów natomiast spływająca woda spowodowała, że w niektórych studniach w okolicy brakuje wody natomiast w tych rowach melioracyjnych teraz zagościły ja nie wiem czy to na pewno zagości, bo myśmy ich nie zapraszali czy właściwie nastąpiła inwazja bobrów jest rzeczywiście bardzo duża w tej okolicy, gdzie mieszkam bobrów ja samego bobra nie spotkałem one są bardzo czujne i unikają widoku czuje spotkania z człowiekiem natomiast ślady działalności spotyka się na każdym kroku one są wstanie z piłą owa tymi swoimi zeznaniami drzewo przekroju grubo ponad pół metra, a nawet dochodzące do metra pewnie zrobiły w tych rowach melioracyjnych na moich łąkach tamy porobiły się takie jeziorka, których wyraźne są ślady żony tam mieszkają, bo widać jamy takie wydrążone z wyjściami gdzieś tam na skarpie na brzegu i przede wszystkim widać te ścięte drzewa i zostają takie bardzo charakterystyczne stożki pełno traci oczywiście leży wszędzie dookoła, bo ten dobry tak piło, czując drzewo, że zostaje na końcu taki szpic właśnie są gotowe tylko Azję tutaj Pejovicia i od razu można nadziewać na taki pal, bo to w tym kształcie jest jedno potem oczywiście spotkaliśmy mnóstwo fantastycznych ptaków łabędzie gniazdują, ale z tego powodu, że nie ma jeszcze z Chin są zeszłoroczne uschnięte nie ma zieleń listków nie ma na krzakach to łabędź, który siedzi na gnieździe w odległości tam 2030 m od brzegu na takiej zwykłej kęp trzcin, kiedy w lecie w ogóle tego nie widać teraz widać on siedzi na jajach i patrzy na człowieka bardzo podejrzliwie się wyłącznie łapie się do niego 3 nie zbliży na wszelki wypadek jeszcze syczy po pierwsze, nigdy tego nie zrobił, żeby spłacić po drugie, prawdę mówiąc takiego łabędzie bałbym się, bo to jest wielkie ptaszysko parę razy z nim się spotkałem podczas płyt łowienia ryb wędkowania z łódki łabędzie duże jak mają małe jeszcze takie obniżone na szaro i widzą wędkarza tata nie był akceptują, ale jeżeli się zbliżam do nich za bardzo taki łabędzie wali skrzydłami obwody leci w stronę wędkarza nie widziałem takiego, który by opanował się i został na swej misji każdy parę ruchów jest całkiem zdrowi, żeby tego rozlanego ptaka się odsunąć w drodze powrotnej znad Narwi do domu już po tych perypetiach fotografowaniu śladów po bobrach i gniazdują tych łabędzi trafiliśmy na 2 spotkanie kolejny rzeczywiście bardzo fajne bardzo sympatyczne z przepięknym Koziołkiem ten mąż sarny lub kochanek nie jest wykluczone mógł być kochankiem, bo miał takie 3 odgałęzienia na głowie ja, czyli był co najmniej 3 latkiem spore ruski miał pod puszki po pozwolił nam podejść do siebie na odległość no chyba kilkunastu lat może 20 m także spokojnie nie mam tele obiektywu tylko aparat w miarę przyzwoity, ale nie tej klasy co prawdziwi fotoreporterzy i jest fotografowałem zrobiłem kilka zdjęć pewnej temu korze Bukowej i jedno takie, kiedy już przekroczyłem tą barierę, która uznał za bezpieczną i pierwszym takim skokiem usiłował się oddalić Ilija takiej trasy oddałem taki ten skok jest tak i to też moim blogu pokazałem chyba przedwczoraj jestem bardzo dumny z tego zdjęcia, bo naprawdę ślicznie wygląda pokazuje jak przyroda to niedaleko Warszawy, bo w prostej linii od maja chałupy do do w Warszawie 40 km drogą kręcąca jednak jej wijącą się to jest 65 km, a mimo to tamy przyroda jest bardzo bujne życie dobrze, bo teraz idealny moment, żeby się właśnie wędruje wzięcia mieszczące żurawie Niemiec o tym, że w tym roku jeszcze nie spotkałem, aczkolwiek ślady wyraźnie były są duże stada dzików i piękne olbrzymie majestatyczne łosie mam nadzieję, że w następne weekendy i z nimi się spotkamy, jeżdżąc tylko trzeba uważać, że są stada dzików z małymi ewentualnie dla dziedzica z małymi co kilka razy żeśmy spotkali lochy z walkami ta nie czekaliśmy aż o nasze wynurzenia zobaczyliśmy, że takie małe pasiaste prostacki wybiegają w lesie na ścieżkę to natychmiast mijaliśmy żagle i śmiesznym krokiem zmierzali już dokładnie przeciwną stronę niż biegły one bowiem czy grasz, ale taki spacer pozwala nabrać takiego apetytu, że potem dopiero możemy z przyjemnością zająć się gotowaniem i ucztowanie, czego państwu życzymy dziękuję bardzo serdecznie pan Piotr Adamczewski dzisiaj rozmawialiśmy o o biletach placka SUV w latach i wiosennych uczynkach od to harmonijnie łączymy takie za tydzień porozmawiamy o przygotowaniach majówkowych i będą oczywiście przepyszne majowe przepisy, ale takie, które z, których można korzystać cały rok radio TOK FM pierwsze radio informacyjne Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: KUCHNIE ŚWIATA

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Z Dostępem Premium TOK FM odsłuchasz każdy podcast! Nie czekaj, zacznij słuchać wygodniej z pakietem "Aplikacja i WWW".

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA