radio TOK FM pierwsze radio informacyjne zakończyć panie Grzegorzu sernika trzeba także znając się na rzeczy trzeba wiedzieć czym zakorzenić najlepsze zakąskę jeśli chce pan wiedzieć to jest, lecz jak pan zwany kostce bójką musztardowy sosie natychmiast dobrodziejów tym mój dopóki czuje pan jeszcze Iskry w swym łonie pozywa pan kawior sam albo, jeżeli pan Wolicy ręką potem zwykłą rzadkie beczki solą potem znowu śledzika, ale najlepiej dobrodziejów Rydzyku solonych
Rozwiń »
posiekanych drobniutka na ikrę przyprawiony rozumie pan cebulką oliwą prowansalskim delicje liści wątróbka Miętusa to dopiero po to, była Antoni Czechow Antoni Czechow proszę bardzo tak nie jest wiedział jak zakopać, a on był mistrzem tych sprawach i napisał przepiękny opowiadanie Syrena, po której od czasu do czasu sięgam w takich momentach, kiedy chyba jestem trochę przejedzone albo zniechęcony do stołu i dostosowania to opowiadanie Syrena nie jest w 2 jedno cytat był bardzo drobny to jest dialog sędziego z asystentem ani tam lideruje, jakie przekąski są lepsze, a ja po przeczytaniu każdego fragmentu tego zadania natychmiast nabieramy apetytu, bo to jest z mistrzostwem absolutnym napisany właśnie o jedzeniu i to widać, że pisze to znawca zarówno przekąsek rosyjskich, których jest multum właśnie to niezliczona ilość, ale także i tych napitków, które do tego są podawane na czym w Rosji przekąska się wyłącznie wódeczkę tak oni też piszą wódeczka pieszczotliwie natomiast żadne inne trunki nie są przekonane nie wchodzi Gryfino nie wchodzi w grę piwo ani nalewki nic tylko czysta woda na wódeczkę oczywiście nie zakochany po pierwszym to jest, a tutaj są różne teorie, ale może, zanim tutaj rozpatrzymy te wszystkie czary rosyjskiego biesiadowania to ja powiem, jaka przyczyna, bo przez wielokrotnie w naszych audycjach po pierwsze, deklarowaliśmy się, że nie namawiamy do picia, zwłaszcza w nadmiarze żadnych alkoholi ja sam nie jestem przesadnym miłośnikiem mocniejszych trunków, czyli wódki raczej jestem człowiekiem kultury wina ja w ogóle nie pij alkoholu no, więc właśnie, czyli tutaj siedzą naprzeciwko siebie nie tacy mistrzowie jak Czecho w w dobieraniu przekąsek i w łódzki, a spowodowało to taki to bardzo pięknie wydany książka nazywa się smak Rosji zakąski wódki jak książka wyszła jeszcze ciepła jest wysłałam wydany nakładem wydawnictwa Retman wyboru przepisów jest tam to 16 jak precyzyjnie policję przepisów 2 panie Małgorzata jest, by Genowefa Wulkana wskazać, ale przepisy są bardzo dobre niektóre z nich już zdążyłem zrealizować 1 nawet znikną tu ze Stali w okamgnieniu Przyjdź dzisiaj przepyszną taką pastę to bardzo krewnych tak Chlebek był normalny 8 nazywa chleb Karola na Mokotowie sprzedawane w różnych piekarnia sklepach to jest taki Chlebek z formy razowiec bardzo dobry natomiast pasta, by składała się z bardzo dobrze zmielone i to kilkakrotnie mielonej ryby była to makrela do tego duża łyżka masła 1,5 łyżeczki Czuba tej takiej bardzo ostrej musztardy do tego sól pieprz do smaku to wszystko razem było tak przeze mnie skrupulatnie ucieramy razem, że właściwie na taką Jasną kremową pasterz utarło otrzymałem to 2 godziny w lodówce także znakomita passa passa, które można zrobić pyszne zakąski takie myśmy nie mieli zakąsek, ponieważ jak powiedzieliśmy nie jesteśmy miłośnikami czystej wódki, a w dodatku w pracy się nie pija opłatę mamy takie rezultaty jak ten maszynista już nie pamiętam, jakiej linii, więc my co prawda byśmy nie wyskoczyli z szyn, ale podejrzewam, żebyśmy wyskoczyli z posad, ale teraz wracam jeszcze do książki smak Rosji i nie chce powiedzieć, że przepisy są naprawdę fajnej do realizacji absolutnie natomiast system pióra Andrzeja Romanowskiego dziennikarza, który przez całe lata był korespondentem gazety wyborczej w Moskwie i on napisał szkic właśnie to jest historia ostatnich lat carskiej Rosji i potem związku Radzieckiego, a do pierestrojki Gorbaczowa Jelcyna i t d . czyli prawie do dzisiejszych czasów, ale motywem przewodnim jest właśnie wódka i przekąski te wszystkie teorie, po którym przerwać kieliszku, po który mnie naprawdę na podstawie, a jeszcze są fantastyczne bardzo smakowite cytaty się podpiera autorytetami historyków, ale także literatów cytaty z Bułhakowa bardzo lubianego w Polsce pisarza rosyjskiego i mnóstwo też bardzo fajnych, ale anegdot, o których tutaj przy okazji także walką o zamieszaniu i 1 i drugi, ale budżet już na samym początku Jan tutaj wyczytałem łamano aha jak się powie że, skąd u mnie ten Czechow, ponieważ mnie, jeżeli rosyjskie biesiadowanie i zakochanie to oczywiście autorytetem najwyższym literackim Czechow, ale teraz jego uczniem to myślę, że w tej klasie był 1 z najlepszych jeśli nie najlepszym uczniem Czechowa jest łamano ski to też tak smakowicie ten esej przyrządził posiłek momentalnie nabiera apetytu do tego równocześnie bardzo poszerza swoją wiedzę n p . nie sądzę, żeby słuchacze wiedzieli o tym, że najpierw się zaczęło jeszcze za czasów Rosji carskiej 1500 czternastym roku, ale trwało przez całe dziesięciolecie, czyli do roku 19000504. czyli już go Rosji radzieckiej była pełna prohibicja tam był zakaz produkowania i spożywania napojów alkoholowych na słowo prohibicja to my przypominamy natychmiast ciekawy kraj o Alka one ślady tak jest natomiast nic nie wiedzieliśmy o tym, myślę, że specjaliści od historii Rosji pewnie o tym, wiedzieli, ale nikt nigdy głośno o tym nie mówi nie wiedzieliśmy oczywiście Rosjanie jako naród pojętny to i potrafiący poradzić w każdej trudnej sytuacji niejedną taką burzę w historii przetrwali to tutaj dali sobie radę, ponieważ alkohol był produkowany jednak, ale tylko do celów medycznych był to spirytus i to były te lata to była to dziesięciolecie, które nauczyło Rosjan, że PIT należy spirytus wcześniej tego nie robiono, ponieważ było mnóstwo różnych doskonałych wódek i nie epitetem wódki ten spirytus lekarski wszystkie armie, bo to było cały czas tej rewolucji październikowej potem rewolucji lutowej sny całe lata pierwsze Rosji porewolucyjnej to oczywiście wszyscy ciężko chorowali musieli dostawać do użycia spirytusowe wszystkich armii i w armii białych i Warmii czerwonych jakich tam jeszcze kto by zaraz nie wymyślą tak jest pewniej panowała pełna zaraza, ale Rosjanie, którzy nie byli Warmii też musieli sobie jakoś radzić w związku z tym radzili sobie przy pomocy co się nazywa bardzo pieszczotliwie albo samogon ci albo samogon ta, czyli po prostu robili to są nasze nazywa bimber samogon też takie słowa polskiej w Polskim języku istnieje no i teraz wróćmy do tego co pan wspomniał a, czyli do robienia przer w i pierwszej zakąski w momencie, kiedy wódka wróciła legalnie na rosyjskie stoły na radzieckiej wówczas stały to władze radzieckie wymyśliły, żeby ludzie odzwyczaić od picia tego tam spirytus to pewnie ma około 90 % na to oni uznali, że nie będzie pijaństwa takiego okropnego jak wódka będzie miała 30 % i pierwszy premier Rico, który to ten zakaz z tą prohibicją odwołał ustanowił, że wódki czyste mając 6 % i one momentalnie nie cieszyły się specjalnym szacunkiem, ale PIT nowo nic z tym nie było innej wódki na cześć premiera nazwała się ta wódka Rynkowska potem wódki przyjmowały nazwy podróżnych radzieckich notabli i była wódka o 5 % mocniejsza od słynnego Jeżowa NATO nazywała się oczywiście jeżówka i t d . i t d. ale tak jak dawniej, kiedy wódka miała 4045 % co już potem mogę się dobrej takiej granicy, kto inny wtedy zrobiono przerwę po pierwszym kieliszku po pierwsze, żeby to na organizm zadziałało, żeby ona tam się rozeszła taki się pyłkiem po całym organizmie, żeby lekko zaszumiało w głowie ale, żeby się nie upić, ponieważ Rosa z rosyjskim zwyczaj biesiadowania my sobie wyobrażamy, że oni po prostu Tuskiem wypijają litr i walą się śnieg koniec nieprawda taka biesiada to miała być także rozmowa towarzyska na różne tematy miało być wszystkim przy tym stole wesoło, ale także i ciekawie w związku z tym, żeby się nie kupi za szybko to oni robili przerwy i do tego właśnie potrzebne były Zagórski po pierwszym kieliszku przy mocnej c elektr moc wódek spadła do 30 % to oczywiście bez sensu było zakąsek po pierwsze wtedy powstała druga teoria, że zakąskę należy wyjmować dopiero po trzecim kieliszku po 2 takich przekąskę dali już nikt niczego nie liczył, przy którym tylko po kolei, bo nie wyjmowano kolejne zakąski w Polsce przyjęło się, że zakąski to są te drobne Danka, a to Śledź marynowany albo Śledź w śmietanie albo przed to jest klasyczna też rosyjska przekąska połówka jajka ugotowanego na twardą ozdobiona kilkoma grupkami kawioru Czarnogórcy zwanego tak jest ogórki małosolne ogórki kiszone, ale w Rosji zakąski niektóre z nich to są całkowicie pełnokrwisty dania w to wchodzą i zupy różne w lecie, a krążka, czyli taki chłodnik rosyjski fantastycznie, ale także solanki, ale także i pieczyste także właściwie to słowo za kózki odnosi się do całego takiego przyjęcia, czyli do całego pełno krwistego i pięknego bankietu, jaki można, by wydać tu chciałem państwu na marginesie powiedzieć, że jak zwykle czy przepis jest tej książki są już w naszej książce elektronicznej, czyli w ww Stokrotka FM rozdział kuchnie świata i przepisy i tam jest całą, czyli specjalnie przyrządzona Słonina bądź boczek to jest bardzo dobre ja to robię wielokrotnie i naprawdę to jest na taki zimne dni, kiedy czy ma ochotę na 1 kieliszek jakiegoś mocniejszego alkoholu to cała jest przekąską przenośną jest także bardzo klasyczna rosyjska przekąska, czyli ryba suszona tego nie robiłem jeszcze natomiast no trzeba poczekać do, chociaż pewnie można to zrobić także w domu i że podnoszona, chociaż tak tak tak tak do tego mogą być różne ryby z tym w tej książce proponują flądry Płotka jest gaża, a nawet pstrąga lub dorsza i potrzebne także sól rybę się patrol musi dokładnie myje wyciera ściereczką także była całkowicie sucha i ażeby ani odrobiny śluzu który, gdyby bywają pokryte też nie zostało teraz obsypują się z zewnątrz wewnątrz solą, ponieważ zostawia się zły tylko, usuwając strzela i oczy przeciąga się albo sznurek przez te otwory albo patyczek może być i wiesza się w przewiewnym miejscu wysokiej temperaturze, jeżeli w lecie to tam, gdzie jest pełne słońce na noc rybę trzeba brać chować do domu na prze do piekarnika, w którym cały czas jest uruchomione ciepło i ryby nadają się do jedzenia jest zwykle kilka egzemplarzy, bo nie chce się tylko nie pojedyncze sztuki tak służyć i próbuje, kiedy ryba się łamie nie wygina się na różne strony tylko wszyscy przekrwienie lekkim pęka to znaczy dziś jest wysuszona tak, że może ją jeść jeść ja jadłem to jest rzeczywiście fantastyczna ryba suszoną lobbuje w czasie nie w Polsce tylko w czasie moich dziennikarskich podróży na innym po związku Radzieckim później po Rosji zaletą tej książki oprócz eseju łamana takiego, do którego jeszcze wrócimy tego historycznego są bardzo licznie rozsiane ilustracji, bo to są obrazy obyczajowe malarzy z różnych epok w historii Rosji, a dotyczące spra w obyczaju, a głównie obyczaju alkoholowego są także plakaty popularyzujące różnego rodzaju zakąski, a także plakaty walczące z alkoholizmem i pijaństwem i naprawdę, a poza tym są też takie niektóre i obrazy, ale też fotografie, na których wybitni politycy Rosji radzieckiej z różnych epok kolejnych ekip też znoszą natomiast także oglądanie tego to jest naprawdę wielka frajda jak ktoś chce zrealizować takie, żeby zaimponować rodzinie przyjaciołom oryginalnymi przekąskami ma taką możliwość chce ktoś poznać historię z takiej skróconej formie naszego wschodniego sąsiada też może i to przy jak powiedziałem takim oryginalnym w oryginalnych takich ram albo w oryginalnym ujęciu, ale także można podziwiać sztuki plastyczne Rosji związku Radzieckiego w różnych historycznych epokach to naprawdę bardzo ciekawe, ale wróćmy jeszcze do tego, że jak pamiętamy o historii związku Radzieckiego był bardzo długie epoki głodu po prostu apotem jak nad nie była takiego głodu jak ten słynny głos, który nawiasem mówiąc na zamówienie towarzysza Dżugaszwili został sprokurował, gdzie wymarło wiele milionów ludzi, zwłaszcza na Ukrainie to taki nie było zasobności stołu ani sklepów w ten Rosjanie musieli jakoś sobie radzić z tymi zakupami i w tamtych latach główną zakąski był Śledź na ośle można było dostać i kartofle i to zupełności wystarczyło i tutaj fantazja kucharzy powodowała, że musieli wymyślać różne wariacje tych tylko rzadziej kartą 2 składników, ale sposobem, który absolutnie zdumiewał bulwersował wszystkie inne narody była zdaniu, zanim kiwanie młotki czyli, tłumacząc zamiast zakaz siania zakochania woła halo np. skórkę słoniny, ale to jest realistą był zasobnych albo skórkę Razowski nie wiem czy pan pamięta był przed wieloma wieloma laty taki film Bondarczuka los człowieka bardzo słynny film, który nawet międzynarodowe ważne nagrody dostaną i to był 1959 roku człowieka takie wsie i taki jest i tam główny bohater jeniec wzięty do niewoli przez Niemców, że się dzieje nie w czasie wojny został skazany na rozstrzelanie stawiają go pod ścianą i pytając co, by chciał ostatnie życzenie się w stanie spełnić tę podróż do piły szklaneczkę wódki to dlaczego okolica jakich świąt trzeciego zalewają mu szklankę wódki i handel do tego na dłoni skórkę Razowski, mimo że i wypija duszkiem szklankę wódki jak mówiono, a zakon sieć antypolskie pierwotnie zakład jest po pierwsze nie zagraża notą na realizm znowu to samo on wypił 3 powoływał powiedział, że jest gotów na śmierć i to oczywiście ocaliło oczywiście dostał Bochenek chleba tak należy mieć to już nie próbował później Bochenek chleba został podzielony na cały blok House, czyli każdy dostał po takiej gromadce pół centymetra na procenty Mela, ale Wodecki tam już ani nie dostali także mogli tylko może dać odpowiedź tak jak zjazd z wygodnych poduchach ukochana się zima zła i potem w epoce już nam bliższej w epoce współczesnej wypłaca pierestrojki w, kiedy pojawiły się różne napoje tak jak u nas jest np. zupa kubeczkach to w Rosji nagle zaczęto sprzedawać poranne porcje po 100 g czystej wódki planowych jak ktoś, kto tak tak i tego już na własne oczy widziałem to informacje też zawdzięczam Sejmowi Romanowski jego, że podobno przed biurami fabrykami ustawiono specjalne kosze, że ludzie pędzący do pracy i zmywając siebie opary poprzedniego wieczoru kupowali kubeczki wysoko sali wszyscy czy to metro czy autobusie przed biurem wyrzucali spokojnie aktor animator zapaści, dlatego że wcześniej było także stawał mężczyzna pod sklepem trzyma wyciągnięty 1 palec potem dołącza do niego drugi jak rozmawiać o walce tych już można już wybrali dla pań, które powali rozpisali, po czym rozchodzili się każdy w swojej pracy na policję, ale nie potem też usiłował to zrobić majątek, żeby do tych kubeczków plastikowych dołączać tak skoncentrowane przekąski też takie, ale to nie chwyciło, bo kompletnie bez sensu się ani nie wypijali i 1 kubeczek potem przekąska drugiego seta w dal 1 i aromat potem pijaństwem usiłował także walczyć równie bezskutecznie, jaki tamta walka pomiędzy czternastym 2004 . rokiem Gorbaczo w za czasów swojego sekretarza wania, czyli za czasów pierestrojki i własności i usiłował wprowadzić, a to godziny, a to dni, a to tygodnie takie bezalkoholowe, a nawet przez ten czas usiłował wstrzymać po prostu zakazać picia alkoholu w ogóle ten zakaz utrzymał się chyba tylko rok, czyli krócej niż ten poprzednik dziesięciokrotnie krócej i z tej epoki zapamiętałem z zyski Słowackiego bardzo zabawną anegdotkę, którą kończąc ten temat, a potem porozmawiamy jeszcze czymś innym państwu opowiedzieć mając w samym środku tej anty alkoholowej kampanii z komitetu partyjnego mieście Tomsk to miasto leżące na dalekiej Syberii zwolni ktoś jakiś aparatczyk bardzo zdenerwowany do Moskwy do komitetu centralnego mówi towarzysze natychmiast przyślijcie 3 cysterny spirytusu Cis w Moskwie pukają się czołowi towarzyszy zwariowali liści w całym kraju walczymy z alkoholizmem, aby chcecie 3 cysterny spirytusu, a ci ten stoiska odpowiada Ależ towarzyszu naród wytrzeźwiał i pyta, gdzie jest Car patia podejrzewam, że tych cysterny mimo to w Tomsku nie dostaną natomiast tutaj nie zachęcam państwa do nabycia tej książki jeśli tylko ją dostaniecie, bo nie znam jej nakładu, ale być może jest wystarczający, bo naprawdę warto poczytać, a poza tym potem jak starałem się to udowodnić i tutaj w naszym studia warto niektóre z tych przepisów zrealizować teraz my coś wesołego, czyli przepis na cało potrzebny jest kg surowego boczku tłustego lub słoniny 2 l wody i łupiny z kilograma cebuli same łupiny cebul lanie 25 dekagramów grubej, czyli gruboziarnistej soli kilka liści laurowych pieprz ziarnisty i główka czosnku w garnku układamy łupiny cebuli i na nich kładziemy ten kawał boczku lub słoni w zależności od tego co mamy zasypujemy tata gruboziarniste solą w wyrzucamy najlepiej złamała przy liście laurowe i kilkanaście ziarenek pieprzu zalewamy to tymi 2 l wody i na małym ogniu gotujemy 15 minut tylko taki, żeby nie było gwałtowne wrzenie nKUP widać też gotuje co parę sekund takie PPR pierwszy i TPH i państwa kraju po gotowaniu tego boczku słoniny wyłączamy temperaturę grzanie i 12, a nawet lepiej 16 godzin pozostawiamy to naszą przyszłą przekąskę w tej zalewie potem wyjmujemy z garnka po tym czasie należy osuszyć, czyli przed położyć albo nosić albo po dzisiaj to jeszcze lepiej jest na grubym papierowym ręczniku i jak osąd się całkowicie jednak będzie mokry to nie da się nacierać, bo też będzie ścigało tą główkę czas NIK -u najlepiej jeszcze wycisnąć się przez prasę i to taką pól podczas naukową dokładnie ze wszystkich stron nacierają słoniny ponacinać tedy ją położymy na talerzu dużym czy na desce przyciskami drugą deską i czymś ciężkim dniu przed odważni okiem i włożyć w chłodne miejsce najlepiej do lodówki tygodnie do zamrażarki do lodówki, żeby kilka godzin, a najlepiej doby całą, żeby sobie to po leżało i tak ten zieje będzie twardy dzięki temu bardzo prosty sposób ostrzy noże można kroić, bo to co kraj bardzo cienkie plasterki i to jest zakon ska taka zimowa fantastyczna niektórzy uważają, że można ją jeść także bez alkoholu w lecie bez alkoholu także, zwłaszcza jeżeli przed nimi, jeżeli czuje wraca nart zły, że jakiegoś wysiłku takiego na bardzo mroźnym powietrzu można uzupełnić taki niedobór słoniny w organizmie Otóż to natomiast, a jeszcze na koniec już ostatnia anegdota książki, o której mówiliśmy, czyli ze smaku Rosji w Polsce mnóstwo było dowcipów anegdot, których główną rolę grało racje radio Erywań najemcy Rosjanie też dowcipy oczywiście znając zresztą stamtąd one do nas przyjechały i na temat przełączania też jest odpowiedni żarcik z radiem Erewań tle, a jest następujące pytanie do Radia Erewań czy można Wodecki przekonać wyłącznie z czosnkiem odpowiedź Radia Erewań można łatwiej będzie was potem znaleźć pod płotem nam na tym ten temat zamykamy ramy dzisiaj, a ja chciałbym na koniec audycji sobie, że ostatnio restaurację mówi tym razem wyłącznie w restauracjach warszawskich muszą coraz bardziej ich coraz więcej i walce konkurencyjnej wymyślają różne fajne imprezy, które u siebie organizują kilka takich, które w restauracji, które ja bardzo sam lubię tu o nich często opowiadałem w rankingu polityki opisywałem one wszystkie są z dyplomami rubryki zastałem publikowanej w polityce organizują naprawdę bardzo fajne imprezy myślę, że to zwabia do tych restauracji dodatkową liczbę gości jest taka restauracja, które już chyba też wcześniej rozmawiali restauracja kom to jest restauracja w samym centrum Warszawy jednak Zielnej leży tak przy ulica dzielnej budynku PAST-y targami warszawiacy wiedzą co to jest jedno współwłaściciel restauracji jest wybitna aktorka pani Katarzyna figura i wielbicielka zakochania no to oni nie jest naczynie nie chcę, żebyśmy się przyłączali do prasy brukowej, która z prób o tym, też żeśmy kiedyś mówili sprowokowała całą awanturę z panią figurą i była ta prowokacja dziennikarska moim zdaniem niedopuszczalne, ale to nie jest audycja, w której takie rzeczy tutaj będziemy namawiać Jach chce być, o czym innym, że w tej restauracji wymyślono 2 imprezy naprawdę fajne 1 nazywa się smaku w rozmowie są takie wieczory jest jakiś czas nie nie wiem czy teraz na miesiąc raz na tydzień na 2 tygodnie podczas, których publiczność normalnie przechodząca w restauracji spotyka się z kimś znanym z kim można sobie jedząc pijąc dobre winko porozmawiać i to są takie jak gdyby to sho w telewizyjny przeprowadzany wewnętrzne restauracyjny minie publikowany na żadnym ekranie tylko w gronie tych kilkudziesięciu osób, które są w restauracji, ale druga impreza, którą w tej restauracji organizują jeszcze bardziej mi się podoba ta impreza jest robiona tylko w niedziele to jest czytanie dzieciom polityka prowadziła przez długi czas ca Pol akcje niecała Polska czyta dzieciom i nawet wydaliśmy kilkadziesiąt książek dla dzieci, a w restauracji kom pała restauratorzy dzieci czytają nie tylko 1, która cała reszta siedzi na widowni słucha jest także bardzo fajna restauracja nie wiem czy pan w niej był w nas wasze Porto Praga tak na nowe bardzo restauracja bardzo fajna 3 osiami z właścicielami działek w Krakowie na rynku jest znany na rynku krakowskim tam dawał sobie zacnie Radej teraz tworzą bardzo przyjemną restaurację Warszawy na to Kraków tatę ucierpi, bo rzeczywiście restauratora pewne, ale wracajmy do Porto Praga oni robią w weekendy pomiędzy godziną dwunastą, a siedemnastą takie jedno, jakby to co jest obiady Lance drugie śniadania dla dzieci ich rodziców wspomnieć tu już odbyli wycieczkę do pobliskiego zoo, bo to przez niedaleko, ale trzeba przejść przez aleje Solidarności to też się bardzo podobało, ale ostatnia impreza, której chciałem powiedzieć jest w restauracji mile gust to jest włoska restauracja w pobliżu hali Mirowskiej na rogu Elektoralnej tam kilka lat Jana, zostawiając takimi jak przestało smakować tak ja nadal lubi tak jakoś nie jest związana druga też szkolić kolejne chyba diet tak coś, tak więc nie teraz odrabiają punkty, bo co jakiś czas pana, bo co jakiś czas organizują wieczory różnych narodów i przed uczestniczyłem jakiś czas temu chyba tutaj opowiadał to było parę miesięcy temu wieczorze hiszpańskim, gdzie zrobili całą kolację tylko po hiszpańsku i hiszpańskimi winami, ale co ważniejsze, bo rzadko, której taki niedużej restauracji bez dancingu gra żywa muzyka oni zaprosili i tam my byli i piosenkarki i muzycy i przez cały ten wieczór grali ich głównie hiszpańskie flamenco tańczą także, ale teraz przygotowują kolejną taką imprezę kolejny wieczór to będzie za 2 tygodnie w sobotę też chyba 2004 . też tam wybieram, ponieważ przeczytałem, jakie my nim będzie fantastyczne będzie wieczór grecki ja jestem miłośnikiem greckiej kuchni, więc tam będą oczywiście my ze 1, czyli te drobne greckie przekąski to różne będą ulica styki domy tak ja i niczym lista karta dań tak i tam jest tych przekąsek Drobin kilkanaście, jeżeli ktoś ma taką siłę taki apetyt może wszystko to raz jeszcze tak będą greckie wina zup będzie moja ukochana, czyli zupa cytrynowa bardzo rozumie stron i potem różne drugie dania i ryby i suwaki, czyli szaszłyki greckie książeczka ma takie normy możemy pochwalić badacza domaga świata będą to mówiłem Kala parcia to musielibyśmy tutaj dokładnie się czytać całą tą listę, wbijając niosą ze sobą nie vice, ale będzie kre w tylko o jak ja lubię testy różnią, ale głównie baranina papierze taki specjalny do pieczenia albo folii aluminiowej pieczona, a właściwie duszona to jest coś fantastycznego oczywiście greckie wina, a na koniec dla miłośników słodyczy ba sława, które ja nie jadam, bo to jest dla mnie za rok ma za sobą wiele słodkie tak, ale lubię grecką muzykę i mam nadzieję, że znowu taki grecki obyczaj tam będzie można zastosować mówi o tłumaczeniu talerzy o ziemię jak ustał dana na sam koniec wszyscy tylko należy jak co prawda widywałem najpier w na filmach potem w Grecji jest specjalnie podsuwane takie uszkodzone należy goszczą tutaj może też przypomnieć się ten pomysł podczas bardzo człowieka rozładowuje emocjonalne dziękuję bardzo redaktor Piotr Adamczewski dzisiaj rozmawialiśmy o rosyjskim biesiadowaniu radio TOK FM pierwsze radio informacyjne
Zwiń «
PODCASTY AUDYCJI: KUCHNIE ŚWIATA
REKLAMA
POSŁUCHAJ RÓWNIEŻ
-
-
07:20 Poranek Radia TOK FM12:55 W studio: Jakub Bierzyński
-
-
-
-
06:52 TYLKO W INTERNECIE
-
-
-
12:12 W studio: prof. Katarzyna Popiołek
-
-
06:48 W studio: Kewin Lewicki
-
-
-
-
-
-
-
06.06.2023 22:46 Twój Problem - Moja Sprawa
-
06.06.2023 22:09 Twój Problem - Moja Sprawa30:19 TYLKO W INTERNECIE W studio: Anna Czarnecka , Daniel Obajtek , Renata Wyskwar , Sławomir Wręga
-
-
-
-
-
-
-
-
13:00 Połączenie11:03 W studio: Piotr Moszyński
-
-
-
REKLAMA
DOSTĘP PREMIUM
Słuchaj wszystkich audycji Radia TOK FM kiedy chcesz i jak chcesz - na stronie internetowej i w aplikacji mobilnej!!
Dostęp PremiumSERWIS INFORMACYJNY
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
-
TOK FM
-
Polecamy
-
Popularne
-
GOŚCIE TOK FM
-
Gazeta.pl
-
WYBORCZA.PL