REKLAMA

O zapomnianych potrawach...

Kuchnie świata
Data emisji:
2008-11-26 13:20
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
38:32 min.
Udostępnij:

Cezary Łasiczka i Piotr Adamczewski rozmawiają o jedzeniu, które zna już niewielu, ale warto je przypominać

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
radio TOK FM pierwsze radio informacyjne kuchnie świata Cezary łasiczka, a studio jest już pan Piotr Adamczewski dobry wieczór dobry wieczór państwu dzisiaj będziemy rozmawiać o potrawach zapomnianych no może nie tyle zapomnianych co porzucony z pełnym rozmysłem czas są to bardzo drogie potrawy w związku z tym mogą pozwolić na nie tylko niektórzy, ale są także i inne przyczyny, dla których żeśmy niektórych z nich zapomnieli np. ochrona przyrody też przeciwdziała Rozwiń » smakoszom, bo są takie rośliny i grzyby w Polsce, które prawie wyginęły jest bardzo niewiele w związku z tym ochroniarze mają rację starają się ocalić wydali bardzo surowe zakazy ich zbierania ten mam tu akurat na myśli Smardze grzyby mojego dzieciństwa, które kilkadziesiąt lat temu rosły na prawie wszędzie w lasach w Polsce były zbierane są to, żeby wyjątkowy niezwykłym aromacie nie da się pomylić zapachu zmarł za od zapachu jakiegokolwiek innego dobrego polskiego grzyba może przypominają zapachu one trochę trufle, które nas nie rosną, aczkolwiek dawniej podobno nasz klimat był taki albo może trufle były tak trwałe, że na terenie tej części Europy też rosły, ale od dawna się tutaj nie ma dlatego mówię o tych 2 grzybach naraz, ponieważ i 12 są piekielnie drogie to co powiedziałem na początku chyba w zeszłej audycji żeśmy wspomnieli, że prasa światowa przyniosła taką wiadomość, że trufle we Francji we włoszech potaniały, że z 1100 zeszły do 700 EUR za kg no po prostu się jest 21 zajadać garściami z 2100 zł natomiast Smardze w Polsce nie wolno zbierać, ale sprzedawać tak, jeżeli są sprawdzane z zagranicy i są takie hurtownie, które wprowadzają także z zagranicy niektóre dziś podobno z Azji, ale można je zbierać w Niemczech Szwajcarii, czyli stosunkowo blisko i Smardze kosztują 1100 EUR w złotych lat taka też kg no, więc to też jest jednak drogi drze w, ale nie trzeba kupować oraz kg, żeby się nim uraczyć można kupić parę lekko te Smardze, które miałem ostatnio w domu kilka dni temu zrobiłem 2 potrawy ze smardzami przepisy przyniosłem są już w naszej biblioteczce elektronicznej 1 trochę skomplikowany, bo to nie jest mój przepis tylko takiego bardzo wybitnego młodego kucharza Karola Okrasy, z którym przez dłuższy czas współpracowałem przy różnych okazjach głównie przy audycjach telewizyjnych i on zwykle dla takiego misce Karol to niema rzeczy skomplikowane w kuchni, ale jak widać w niektórych przepisach się nie liczyć z tym, że potem mają robić kucharzenie zawodowi amatorzy, więc tam jest bardzo dużo różnych produktów i kilka różnych technik gotowania co dla zwykłego amatora jest dosyć skomplikowane, ale ten przepis też przyniosłem przepis Karola to są piersi kurczaka ze smardzami to naprawdę bardzo znać bardzo, ale drogie, jeżeli weźmie kilka 23 grzyby, bo te Smardze ludzie są bardzo one pachną pięknie bardzo intensywnie i nadają smak całej potrawie, więc to nie jest aż tak drogie kosztuje wtedy nie tam kilkanaście złotych pewnie, a druga potrawa jest bardzo prosta to są Smardze osadzonymi jajami i ten podczas dzisiejszej audycji przeczytam też garnek robiłem akurat ten przepis sadzone mijamy kilka dni temu, a Smardze to nie pamiętam chyba jeszcze nie zdążyłem powiedzieć, że są przywiezione z Berlina, ponieważ tam takich małych pudełeczkach w takim pudełku jest kilka DK 34 Gekko starcza na bardzo obfitą porcję to są osób suszone grzybki w momencie, kiedy się nam oczy one pęcznieją i można rzeczywiście zjeść to ze smakiem trufli też można robić bardzo dobre flety z truflami pieczenie z truflami kluski makarony włoskie różne makarony, w których na przede wszystkim przede wszystkim sosy jest z nami tutaj można też sobie obniżyć koszty, ponieważ do sosu do pieczeni nie trzeba dodawać całych trufli to sam tak jak tylko kilku takowe kulki i to rzeczywiście dosyć drogo kosztuje można kupować poprawki, bo przy produkcji, kiedy te trufle się pakuje konserwuje część z nich się z prawa i te skrawki koszty rzeczywiście dużo dużo taniej, a bywają także resztki z Pańskiego stała wstyd no nie z Pańskiego stołu, żeby nie zabrzmiało nieprzyjemnie dla tych, którzy muszą to jest to są takie nie chce też palić odpadki produkcyjnych, ale po prostu różne przy skracaniu krojeniu zostają okruszki tych krów krów to jest również smacznej żal, żeby się zmarnowały w związku z tym gromadzi się w specjalnych w słoiczkach albo robi się nie chce też bardzo dobre takie pasty, które spokojnie kremy można je dodawać do różnych potra w i ostatnio w zeszłym tygodniu też zrobiłem, bo przywiozłem ze swej ostatniej podróży do Włoch wakacyjnej, więc należały mnie już od września uznają, że ten, mimo że są hermetycznie zamykanych słoiczkach nie tracą zapachu nie tracą smaku całe kulki trochę Love one są jeszcze takiej zalewie, żeby nie wyschło zanadto, żeby nie traciło wilgotności zostały jeszcze 2 grzybki do bardzo się nie nadają w związku z tym w najbliższym czasie też będę musiał coś z tego zrobić, ponieważ skąpstwa smakosza polega na tym, że się kupić taki smakołyk też wchodzi wokoło niego przyglądam się marzy zrobimy omlet, a może nie, a może włożymy do pieczeni, a może jeszcze coś lepszego, a może będzie makaron i zwykle się wyciąga i oddziałową jej podaje na stół w ostatnim momencie tuż przed minięciem terminu ważności taka na szczęście nigdy nie zdarzyło mi się, że musiał to wyrzucić może teraz przeczytam państwu ten przepis na Smardze osadzonymi jajkami, a potem jeszcze o nich porozmawiamy trzeba mieć mało, a paczuszkę takich suszonych smardzów jajka po 2 na osobę, bo jedno jajko sadzone do dnia 6 jajka kury zielononóżki może być w każdej kury byle było świeże do tego potrzebne jeszcze jedno dodatkowe żółtko natka Zielona pietruszki Gałązka lub kilka gałązek Bazyli masło pół szklanki bulionu może być z kostki do państwa przestrzegam, ponieważ ostatnio sam popełniłem taki błąd potrzebowałem pół szklanki bulionu i rozpuściła całą kostkę bulionu albo zbyt intensywny co spowodowało, że cała potrawa była zasłona, ponieważ ten bowiem w sobie ma sporo soli, jeżeli zrobi się z niego litr bulionu tonie są właściwym smaku i inny tej ta sól nie jest w nadmiarze natomiast, jeżeli zbyt intensywny jest z nadmiernie intensywny i zabija smak wszystkiego innego co jest, bo potrzebne będzie cytryna właściwie wystarczy 1 ćwiartka cytryny pieprz czarny sól ziele angielskie listek laurowy także ryby no bo jak być łamane są suszone trzeba namoczyć w odrobinie letniej wody z panem we są całą tą wodę i zrobią się prawie takie jak teraz Lance w lesie, a smart ba mało, kto chyba, że na obrazku widuje jest bardzo oryginalnym kształcie ma dosyć grubą kilkucentymetrową nóżkę i na czubku tej nóżki rośnie taka podłużne wysoka ciemna czasem brązowa czasem czarna kawa piramidą jest taki w szpiczastych jak koniec włóczni i cały jest pomarszczony i nazwa ludowa przynajmniej na Wschodzie Polski, gdzie w dzieciństwie jeździł na wakacje zbierałem te Smardze mówi się na nich bawią już one są tak kompletnie pomarszczone jak małżowinę uszną te grzyby namoczyć w letnim, ale podobne do 1 grzyba trującego no we wszystkie grzyby, gdy strażnicy Kasztanowa 4 Piętak to prawda prawie wszystkie grzyby jadalne mają swoje odpowiedniki wśród grzybów niejadalnych w cenie są specjalnie groźne, ale wśród grzybów trujących, więc za zwykle mówimy panie Czarku w czasie sezonu zimowego, że ktoś się nie zna na grzybach to powinien chodzić z kimś, kto zna, że to łatwo się nauczyć potem samemu można zostać mistrzem, gdy te grzybki po namoczeniu zmiękną położyć je na ręczniku papierowym, żeby trochę się skończyły potem je należy posiekać i podsmażyć na maśle drobno posiekaną cebulą potem dodajemy także posiekaną natkę pietruszki i gałązkę, a może nawet 2 gałązki Bazyli i to nie suszonej świeży, ale teraz we wszystkich sklepach ogrodniczych w doniczce rosną świeżutkie zioła bazylia jest mnóstwo zalewamy te namoczone grzyby z natką pietruszki bazylia bulionem i doprowadzamy do gotowania w tym momencie pan, zwłaszcza autorzy przepisów kulinarnych z Włoch czy Francji całą tą zieleniny wyciągają wyrzucają zostawiają tylko sam wywar ja lubię jak mi w potrawie pływa troszkę nagród pietruszki listki bazylii mnie to sprawia przyjemność teraz staramy się odparować tak, żeby większa część płynu odparowała wtedy na dnie w tym karczku zostaje taka lekko wilgotna masa grzybowa wtedy zaprawami ją tym żółtkiem rzutka zapewnia się w ten sposób, że to, że wódka dodaje się kilka kropel tego wywaru grzybowego nie odwrotnie, żeby żółtko się nie chciało mi w nie zrobiło ugotowane Ross był Touch i dodać do poprawy i to jest gotowe natomiast na drugiej patelni musimy usmażyć jaja sadzone ja lubię takie, że białko jest kompletnie ścięte żółtko żółtko jest całkowicie płynny, ale są tacy, którym przeszkadza widok tego kulejącego rzutka, więc można doprowadzić do tego, że żółtko też lekko zetnie wierzchu i pokryje taką białą nie przezroczystą płoną kładziemy to na wierzchu tej masy grzybowej i odrobina soli odrobina pieprzu i skropić takiego ma kroplami każde jajko z sokiem cytryny jest zdanie absolutnie wyśmienite no to może teraz jeszcze szybko przytoczę drugą potrawę ze smardzami, ponieważ jak żeśmy nie rozmawiali to jej smak tak mi się przypomniał, że zniszczeń nie możemy odebrać tego smakowitego kąska także naszym czytelnikom słuchaczom 5 Deka suszonych smardzów to jest rzeczywiście takiego pudełeczka, które ja mówiłem połowa być może 1 szklanka bulionu drobiowego 4 łyżki masła 1 cebula 10 dekagramów pieczarek szczypta tymianku szklanka śmietanki kieliszek brandy jeszcze lepiej, jeżeli to jest konia jeśli ktoś nie jest skąpy i zechce poświęcić kieliszek, ale to mały kieliszek nie taki kieliszek koniaku 4 piersi kurczaka to będzie porcja ma solidną Kalisz kolację dla 4 osób 1 łyżka oleju słonecznikowego i pół szklanki wytrawnego wina musującego tak poleca Karol Okrasa ale, ponieważ w domu nie miałem byle jakiego wina musującego bardzo wytworny było mnie szampan to jego było żal ten go nie otworzyłem i zrobiłem odstępstwa tego przepisu bardzo często obie piersi kurczaka smażone na Oliwie z miodem pitnym miodem nie było żal jest świetny skazany ma podwójną porcję, ale nie wylałem kieliszek taki spory kieliszek tego miodu pitnego i to jest rzeczywiście rzecz doskonała sól pieprz bardzo należy opłukać pod bieżącą wodą w rondlu zagotować bulion dodać Smardze ich kilka po gotować potem zdjąć z ognia i odstawić na godzinę w tym płynie w tym boli, ale niech sobie dalej mokną po jakimś po godzinie Smardze wyjąć posiekać, ale 2 zostawić w całości to po prostu ozdobione ładnie wyglądają pieczarki cebulę drobno siekamy na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła dodajemy cebulę i należy zeszklić teraz wkładamy pokrojone Smardze pokrojone pieczarki smażymy skróci się 2 minuty wlewamy Brendy lub koniak doprawiamy szczyptą tymianku odrobina soli świeżo zmielonym czarnym pieprzem wlewamy śmietankę i teraz to dusimy kilkanaście minut do momentu aż po to, będzie taki SOS aż ten SOS zgęstnieje i po uwzględnieniu tego sosu mamy gotowy farsz zaraz zobaczycie państwo, dlaczego ten Fart będzie służyć każdą pierś kurczaka maszynami, tworząc takie kieszenie i właśnie te kieszenie wkładamy ten grzybowy farsz i każdą kieszeń spinamy wykałaczką rozgrzewamy reszta na patelni pozostałe masło mieszając jest olejem po rozgrzaniu układamy te piersi i smażymy 8 minut z każdej strony 8 minut z 18 minut drugiej potem wyjmujemy z patelni układamy na talerz najlepiej, żeby talerz był podgrzany, żeby nie tracił ciepła na patelnię tymczasem wyrażamy im tutaj widzę, że dużo pracy ten potargany zostali taki zawodowy kucharz jak Okrasa to one nie robi tego wszystkiego sam to jest, a praca zespołowa, bo tak to trwało bardzo długo i ten, kto zamówił taką potrawę wierzby uciekł z restauracji tymczasem na patelnię wlewamy wino i w moim przypadku był to jak powiedział miód pitny i przez kilka minut pod gotową wiemy także mniej więcej o połowę zmniejsza, czyli o połowę odparowuje dodajemy do niego resztę śmietanki, a po 2 minutach wkładamy z powrotem nie studzą one leżały na ciepłym talerzu piersi kurczaka oraz te 2 Smardze zachowane w całości doprawiamy solą pieprzem dusimy jeszcze około 5 minut, ale na malutkim ogniu i podajemy jest to danie bardzo smaczne i o pięknym wyglądzie rzeczywiście bardzo wytworne i kompletnie zapomniany dawniej zarówno Smardze, jaki tego typu dania w Polsce były na porządku dziennym z państwa nie zamęczyć do końca samymi takimi opowieściami o Adam się okaże, że słuchacze stwierdzą, że muszą obejść smakiem po pierwsze w areszcie zmarł nagle trufle są za drogie Smardze są zakazane mamy tutaj sobie o tym, opowiadamy mogą nazbyt niezadowoleni to teraz chcę państwu polecić coś co jest absolutnie dostępne i każdy kto, choć trochę interesuje się kuchnią powinien mieć jest to książka ma mieć tutaj przed sobą jest to 1 z najładniej wydanych w ostatnim okresie książek już pokazuje moją kuchnię krynickich tak jest w kuchni okręg gliwicki ich nakład jest rodzeństwo Agnieszka i Marcin kręgli to są znani właściciele 6 restauracji warszawskich w porywach nawet 71 w lecie jest otwierana co warte centa na naród przy różnych okazjach, ale oprócz tego, że nie są restauratora ami to oni się pasjonują kuchni są co prawda z wykształcenia mają zupełnie inne zawody Agnieszka pani Agnieszka jest socjologiem, ale ich prawdziwą pasją i właściwie od 20 lat prawdziwym zawodem to jest prowadzenie restauracji gotowanie gotują nie tylko na użytek swoich gości w restauracjach, ale swoich przyjaciół rodzin, ponieważ mają ten sam obyczaj jak i moja żona ja to znaczy wszystkie te przepisy, które potem chcemy wydrukować publikować podać do publicznej wiadomości to najpierw sami proponujemy i oni też, a że mają w restauracji, a Rooneya i każda jest każda są 2 grecki, ale jest także hiszpańska francuska meksykańska włoska no i włoska ostatnio włoskie zresztą szeroko pani było no to jest świetna jest 11 z najlepszych włoskich restauracji, bo oni zawsze mają niezwykłego nosa w doborze personelu dobierają zarówno świetnie kelnerów to na ogół są młodzi ludzie studiujący w Warszawie na różnych uczelniach, więc są kulturalni mówiący o różnych językach sympatyczni, ale też i profesjonalni kucharze jeżdżą po Europie jeżdżą po tych krajach których, których restauracja chce otworzyć tej i rzeczywiście smakiem wyczuciem porywających kucharzy przez restaurację przewinęło się wielu z nich niektórzy do nich potem wracają na szatę mieli takiego greckiego kucharza wspaniałego BATE 8 nazywał ją na nie tę, który otwierał z nimi restauracje Santorini pierwszej grecką restaurację po kilku latach wrócił do Grecji, a po znowu kolejnych kilku na kilkunastu latach przyjechał po raz ponownie do Warszawy, żeby tworzyć z nimi drugą i grecka restauracja Meltemi, ale nie chciałem tutaj wiać peanów na części restauracji państwa Kręglicka ich tylko z zachwytem opowiedzieć o książce i myślę, że to, tym bardziej serio zabrzmi to ja mówię, bo w sesjach chwalę swoich konkurentów Jateż jestem autorem Barbara umożliwia ona chwalą to jest taka nie mają gdzie, chociaż miło mi było, gdyby chwalili, bo swoje książki też im dajemy w prezencie natomiast Romie to absolutnie pełnym przekonaniem, bo tak te książki są zarówno atrakcyjne, bo składają się tak jak nasze i przepisów, ale także części opisowej, w której zawsze coś ciekawego można wyczytać przepisy jak powiedziałem są sprawdzone na dodatek oni dbają o to, żeby te przepisy mogły być realizowane w polskich domach, ponieważ wychodzi w Polsce myślę, że parę tysięcy no ale co najmniej 1000 książek kucharskich kulinarnych rocznie 90 % z nich nie nadaje się do niczego z kilku względów po pierwsze, bo są to tłumaczenia ja nie mówi o książkach polskich autorów polskich autorów 1 mniejszym drugie większym stopniu są do wykorzystania są dobre, a niektóre wręcz świetne, ale te tłumaczenia pierwszą wadą jest to, że tłumaczą ludzie, którzy znają w różnym stopniu w różnym stopniu języki obce, ale wyraźnie widać, że nigdy w życiu nie byli w kuchni w związku z tym powstają potworki kulinarne głupst w tam jest multum zwrotu podlega złe tłumaczenia albo nabycie składnika, który pewnie stracili panowanie dobrych mam nadzieję, że państwa też coraz mniejszy dostałem niedawno taką książkę proponowano mi, że napisał recenzję, więc napisałem parę zdań zaledwie i to niezbyt pochlebnych, bo otworzyłem, a książka nazywała się tam 1000 ileż przepisów robionych szybciutko pies miał to być taka książka jak przychodzą do pana niespodziewani goście to pan szybko sobie radzić ze widzimy tam ogromne krewetki i otworzy pan czytał książkę nasze mienie przed bólem auto Dec otwiera się tę książkę jacy tam tak, jeżeli przychodzą do ciebie niespodziewanie gości nie denerwuj się otwiera lodówkę wyjmuje homara i sprawę nasze rozwiązania techniczne widzimy jak każda gospodyni w Pułtusku Warszawie Poznaniu trzyma oczywiście w swojej lodówce na wypadek na wszelki wypadek jak wpadną sąsiadki każdy całego świeżego może nie w lodówce możemy akwarium no tak, ale to musiałaby go uśpić najpier w rata tak jak z tym karpiem wigilijnymi wszyscy w domu lubię karpia, ale nikt nie chce uśpić, gdyż jest te książki, zwłaszcza ta, którą mamy przed sobą państwa Kręglicka ich mają tę zaletę, że podają przepisy, które rzeczywiście każdy może u siebie w domu zrobić tak jak my się 1 zaletę bez pięknie ilustrowana i ja wpadłem w zachwyt jak to oglądałem znam tego fotografika też Mikołaj Grynberg znany fotografik uznany ostatnio zasłynął takimi portretami kobiet, które robił właściwie na całym świecie i nie pokazywał je na wystawach ta wystawa była miejscami wręcz wstrząsające, ale bardzo bardzo bardzo piękna on robi zdjęcia przy, których człowiek staje i myśli czy to nie jest tylko, że zachwyci się jakimś mniej kawałkiem krajobrazu czy pięknym portretem pięknej dziewczyny to są zdjęcia, które pokazują różne aspekty naszego życia Mikołaj robi zdjęcia nie tylko kolorowe, aczkolwiek honorowe też bardzo często robi zdjęcia czarno-białe ta moda na zdjęcia czarnobiałe na szczęście wraca, że nie zostały całkowicie one wyeliminowane natomiast tutaj też zdjęcia książce kręgi ludzkich mają są też kolorowe są też czarno-białe, ale tym się różnią od zdjęć innych książkach kucharskich, że nie są nowelizowane wygładzone wysłuchane tam pokazywani są także kucharze restauratorzy w różnych sytuacjach spontanicznie fotografowani spontanicznie reagujący na obiekty w, ale dla mnie najważniejsze zupełnie innego poniesie się na tym trochę znam w związku z tym widzę, że nie są, bo nie wiem czy państwo pan wie, że specjaliści od zdjęć kulinarnych to jest wysoko opłacanej trudny zawód, ale oni robią różne zabiegi są tymi produktami, które fotografują takie niszczące rzeczy np. obecny jest piękna kaczka albo cudowna gęś upieczona sami widok napawa nas dzikim apetytem jak widzimy na zdjęciu tymczasem kaczkę posmarowana Nafta trans innymi chemikaliami po to, właśnie, żeby błyszczała pięknie apetycznie wyglądała w momencie, kiedy kończy się sesja zdjęciowa Kasztelan obraca się wyrzuca są potrawy są tylko lekko stworzone nie ma to, że są nie do gotowane to potem można, by ewentualnie gotować, ale tutaj nie one są pokazane tak jak wyglądają naprawdę i natychmiast po zakończeniu sesji zdjęciowej cała załoga może je zjeść i podejrzewam nie pytałem nie rozmawiałem ani z Mikołajem bark embargiem ani z kręgu niskimi, ale można mi, mówi że oni wszyscy potem siadali wyciągali do tego jeszcze butelkę dobrego wina i sesja kończyła się przy stole podczas rozmów także jest to książka, którą wydał wydało wydawnictwo znak i pana prezentuje kilkaset przepisów to są przepisy ze wszystkich tych restauracji, o których mówię, więc są przepisy włoskie francuskie hiszpańskie i greckie przy czym te 2 restauracje greckie różnią się między sobą, mimo że są ci sami właściciele i kuchnia w niebie ta sama grecka taka klasyczna kuchnia Grecji wyspiarskiej nadmorskiej to jest w restauracji Santorini ona zresztą jest tak zaaranżowana rzeczy jak wróci z wyspy greckie wejdzie do sanatorium, które mieści na Saskiej Kępie to nagle cofnął się czas, bo wydaje nam się żeśmy naprawdę weszli do takiej tragedii tawerny greckiej one w błękitach trochę bieli na różnych poziomach stoją stoliki zaaranżowana takie klasyczne klasyczne knajpkę grecka, a na dodatek niektóre dni tygodnia nie państwa, które we czwartki może czwartki piątki tam też można zaznajomić jest klasycznym greckim obyczajem, który większość z nas filmów, ale ci, którzy byli w Grecji to też o tym, wiedzą, że jeżeli przyjęcie udane już się kończy to goście tłuką talerzy o podłogę w ten sposób rozładowują różne napięcia swoje dziecko się w greckiej knajpie bardzo często słychać 3 i wydawałoby się do bójki dojdzie to po prostu ze sobą tak rozmawiają natomiast emocje wyładowują Konstal leży i ja tylko za każdym razem mówiłem Jezu, ale, że mnie szkoda tego przez kosztuje okazało się, że restauratorzy gromadzą talerze specjalnie dla otoczenia tak albo z niezwykle tanie albo takie puszka dane, żeby mama pani, że na, których się je tylko to są dodatkowe przy tak, by kelner podaje jeśli chce dostaje kilka czułych należy może jest spokojnie stłuc swoją podłogę w innych restauracjach tego się nie robi, ale za to w innych restauracjach można też poczuć klimat pewnym tego kraju n p . w Meksykańskiej restauracji po euro też bardzo lubię lubię kuchnię meksykańską też nie wiem, bo nie niesie stale w restauracjach mają one w ramach baby odmówiła nie mówiąc o mojej kieszeni to 4 muzyków meksykańskich chyba też kilka razy w tygodniu 2 × w tygodniu gra muzykę meksykańską, które bardzo skoczna żywa czasem bywa też sentymentalna zabawa, ale i tak wszyscy przy stolikach starają się towarzyszyć muzykom śpiewają czasem nagle ludzie spontanicznie wstają i tańczą jest to rzeczywiście nastrój Meksykańskiej jest przy tej fantastycznej o francuskiej kuchni mówi się bardzo często, że jest ona taka nadmiernie wyrafinowana za bardzo snobistyczne na taka też jest oczywiście, ale Absynt francuski, który zastąpił nie ma pan pamięta była 1 z pierwszych cudowna restauracja też krynickich w tym samym miejscu, gdzie teraz jest Absynt był mekką było tak tak to była cudna chińska restauracja mimo wietnamskiej nazwy, bo Mekong rzeka wietnamska i ale tam w tej restauracji przez długie lata były kucharz, który chyba mówił tylko po chińsku nie wiem jak oni się porozumiewali gdzieś tu w tej książce system zamieszka pisarza nam na migi się głównie porozumiewali luka do metalu, ale jako poznałem nie rozmawiałem z nim też 8 do siebie mile machali Jac szukałem zachwytu nad potrawami, które robił natomiast gdyby go spotkało, zwłaszcza wieczorem w jakimś ciemnym zaułku tobym z myślą, gdzie pieprz rośnie to był Chińczyk, który wyglądał jak najgorszy bandzior ze wszystkich takich kryminalnych filmów chińskich i czynne amerykański, gdzie pokazuje się w Chinatown zbirów o pociętych nożem policzka dzioba tych strasznych na jego widok pani mdleją, a dzieci z płaczem oczekują uciekają do mamy, ale to był po ataku nie spotkałem drugiego takiego chadza w Warszawie chińskiego, który tak fantastycznie gotował i toteż zasługa restauratorów, którzy wynaleźli i nie wiem w jaki sposób wyczuli, że to jest geniusz kulinarny, ale wróćmy na chwilę do absyntu, ponieważ tutaj znalazłem ich książce Note o sensie Absynt to jest trunek tak i to mocny wódka, która miała takimi momenty, bo to jest wódka francuska to teść takiego słynnego producenta alkoholi pana Anglii pewno pewno da po polsku mówiąc kupił i w końcu osiemnastego wieku recepturę tejże owej wódki od Szwajcarów, ponieważ oni pierwsi też nową wódkę zaczęli produkować i tak szybko zrobiła na kariery, ponieważ we Francji, ponieważ zachwyciła malarzy pili wszyscy najwybitniejsi malarze one go, by go gen, a po także Paul poeci bojler, bo o nim, ale pił także Degas Manet Picasso wszyscy była wtedy w tamtych latach w tamtej epoce moda napisała psy tu po jakimś czasie, ponieważ inni restauratorzy inni producenci wódek zaczęli podrabiać te wódkę i robili ją jakiś sposób taki nie do końca sprawdzonej wszyscy zgodnie z nową recepturą i potem się okazało, że ta wódka ta ich wywołuje halucynacje, a nawet niektórzy twierdzą, że powodowała choroby umysłowe niektórzy mówią, że ten wypadek z obcięciem ucha sobie przez pana Boga NATO była pod wpływem synku, że władze francuskie na dłuższy czas zakazały produkcji absyntu było zrobione absolutnie nielegalnie no upłynęło wiele dziesiątków lat teraz Absynt znowu jest produkowany we Francji całkowicie legalnie pan ma taki oryginalny NATO tej znowu wykaże się tym, że jako facet ten niezbyt precyzyjnie potrafi określić kolor ona jest dla mnie taka niebieska fioletowa niektórzy twierdzą Zielona kawa na taka jak trunek także znanej w Polsce, nazywając się denaturat, którego oczywiście nie polecamy absyntu i wszelkich innych mocnych trunków też nie polecamy, zwłaszcza w nadmiarze no, więc Absynt używany jest także w kuchni dodaje się go n p . do smażonych krewetek krewetki na Oliwie z czosnkiem kilkoma kroplami absyntu pachną po prostu niebiańską to i nabijają też zupełnie innego smaku np. jeżeli chcę się zamarynować rybę, którą będziemy piekli na ogół się marynujemy w Oliwie cytrynie też kilka kropelek absyntu zmienia to ryby potrawy nie leży naszym gościom choroba umysłowa dla koni, ponieważ teraz się z produkowany Absynt pod kontrolą rzeczywiście bardzo dobrze kilka kropli to nawet można taką rybą nakarmić dziecko, bo podczas pieczenia alkohol co robi ucieka czeka wietrze traci natomiast tak i traci swoją moc w związku z tym nie ma nie ma żadnych ja próbowałem także Sven kołem, bo można w rynku krajom surowy spryskać, a co to balsam Miko, ale można też niekoniecznie tym, a kilka kropelek absyntu i dzięki temu można mieć nie mogę tego życzymy naszym słuchaczom, a także bez zażenowania namawiam państwa, mimo że książka nie jest tania, ale warto ją mieć jak w każdym razie i to nie dostają od autorów w prezencie muszę państwu powiedzieć, żeby nie było także nas namawia, żeby kupili, a samo oczywiście dostał bezpłatnie nie nie dostałem od autorów pójdę z nią do autorów z prośbą o autograf książka nabierze wtedy wartości jeszcze większy i wtedy na aukcję to po mojej śmierci mój wnuk dostanie w masie spadkowej ma mnóstwo książek z autografami autorów dzięki czemu będzie Zamość wyciekiem mam nadzieję dziękuję bardzo serdecznie pan Piotr Adamczewski rozmawialiśmy dzisiaj o potrawach, które powinny być bardziej popularniejszy niż są, bo są przepyszne, a także książkach, które zwrócił uwagę warto czytać warto czytać radio TOK FM pierwsze radio informacyjne Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: KUCHNIE ŚWIATA

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POSŁUCHAJ RÓWNIEŻ

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj wszystkich audycji Radia TOK FM kiedy chcesz i jak chcesz - na stronie internetowej i w aplikacji mobilnej!!

Dostęp Premium

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA