REKLAMA

Owoce morza podano...

Data emisji:
2009-07-29 07:50
Audycja:
Kuchnie świata
Prowadzący:
Czas trwania:
33:55 min.
Udostępnij:

Ryby, ośmiornice, kalmary i kraby, czyli wszystko o owocach morza. Gościem Cezarego Łasiczki jest Marcin Kręglicki, restaurator

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

radio TOK FM pierwsze radio informacyjne kuchnie świata kuchnie świata Cezary łasiczka, a studio Marcin Trębicki restaurator witam bardzo serdecznie witam wszystkich dzisiaj będziemy rozmawiać o moich ulubionych kwestiach społeczno-politycznych, czyli owocach mojej wiedzy o jedzeniu to dobry tak tym najlepszym, czyli owoce morza co nie widzę żadnych jest zwolniony, ale na zdjęciach widzę to z tym tematem, który 7 państwa dzisiaj to jest coś co niedawno poznałem co jest Rozwiń » specyfiką wysp Bahama na co dzień możemy się spotkać w restauracjach w Polsce z krewetkami czasami kraby są homary dostępne ach, co do morza ośmiornica możemy o nich opowiadać wszystko najlepsze oczywiście w naszej greckich restauracjach, ale to co z czego słyną Bahamy to są takie mięczaki w przeciwieństwie do ostryg są twarde znajdują się w dużych uszach nazywają się Kong West coś co pierwszy raz spotkałem jest to wyśmienita jest dobrze przyrządzone oczywiście przyrządzają je tam komórki na wiele wiele sposobów na początek z tej wielkiej różowej pięknej muszli, z której później wyrabiają różnego rodzaju artysta nie jest, czyli wyroby swoje sztuki sztuki ludowej z tej muszli wyciągają taki taki pazur, który pozwala na temu dzieciakowi poruszać musi po dnie morza wyciągają tego mięczaka lekko tam, rozwijając taką muszle i czyszczą czyszczą go praktycznie na oczach gości na oczach klientów często w portach są stanowiska od razu przy łodziach, gdzie obierają właśnie te komórki to jest twardy bardzo skoro jak i czy czy też między w zasadzie, który można jeść prawie na sur oby tylko marynowany w gorączkę prawie za odrobinę opinie po ostrych papryczek z papryką też słodką i pomidorami cebulą kolendrą rodzaj sowicie, czyli też z Ameryki Południowej przysmaku peruwiańskiego ekwadorskiego, ale pierwszy raz jadłem właśnie z tą konkurs jest także końca lat, czyli sałatka, gdzie najlepsza jest właśnie świeża, gdy prosto możliwe wskazują wyciągnięta bez Pazura oczyszczona posiekana drobne kawałeczki na 23 godziny zanurzone w soku z limonek właśnie z dodatkiem tych tych dodatkowych warzy w składników cebulki posiekanej drobno i ostrej papryki niejawnymi wykąpią się przyznać zapisał się to jest przez c o tak cecha tak, bo to, bo musi zdaje się zresztą podkom się tak jednak dla detalicznych oprócz tego potrafią robić w tej komisji tzw. fitness, czyli rodzaj pracusiów pączków, gdzie łączą jest też drobno posiekane lub zgoła zmielone mąką smażyć w głębokim tłuszczu w rodzaj małych pączków, dodając do tego później pikantny SOS i wtedy takie racuchy świetnego piwa jako dodatek dla osób niemających ciał osób pijących bardzo może stąd też piłkarz waszych da się zjeść tam ognia Novotny Bahamach narobił różnego rodzaju soki napoje mieszając nie tylko z alkoholem owoce świeże zmiksowane kapitalnie się właśnie z tymi owocami morza, ale oprócz kont podejrzewają, że też tradycyjny klasyczny homary tradycyjnych klasycznych genialny najlepszy na świecie i tak jak mamy takie miejsce na świecie, które słyną i są najlepsze jest np. awokado w Peru w Iranie kasze orzeszki grejpfruty Sudanie to tutaj też homary, które jadłem właśnie na Bahama tylko gotowane z roztopionym masłem wrzucają na kolana oczywiście jeszcze potrafią przygotować na wiele innych sposobów są barwy kiosk czy z grilla po prostu są pieczone, ale te prosto zwody z gorąca przygotowane łóżeczka masa granatu więcej nie potrzeba może jest taki lekki drink na bazie rumu w to homara jak zaraza i przed, ale słyszałem, że homary novus prowadzone z okolic Indonezji są lepsze od tych humorów z vito amerykańskich pomników o Ameryce północnej tylko lekarz nie są największe myślę, że pomysł takiej wielkości więcej lat gusty tak, ale smakowicie na wyjątkowo wyjątkowych dlatego właśnie świeże w miastach portowych na Wyspach można dostać Kaczor, gdy świeżo złapana i takie właśnie świeżo ugotowane szczególnie w tych restauracjach bardzo popularnych dla miejscowych, gdzie tłum ludzi przewijają wiemy, że możemy znaleźć tam świeże wysokiej jakości produkt tak, bo te, które tak nie wyśle do Polski to już tam mają dość paszport ostemplowane poważnie troszkę przez różne wizy, którzy wizy w różnych krajach były przemarsz zły znało się ociepliło potem znów przemarzły tam są również takich owoców morza rzeczywiście krajowej stare, czyli rak traci Irak i podawane jako pikantny raki bardzo bardzo takie ostre też gotowane z dodatkiem ostrej papryki z tam dawali z lekkim sosem majonezowym tak, żeby żyć chyba tę ostrości klikalność zniwelować też dosyć kufla a jakie ryby pana ulubione np. ktoś nazwał obecna również jelenie takiej kary potrzebne ktoś, kto wykaże to rada z baz nie zaraz sobie przypomnę zaraz sobie oraz to była Zaremba, którą pan polecał mi się udało ją w Londynie odnaleźć deficyt taka może jakiś szybki dobry na Bahama są tak i to także na 4 grupy ery rzeczywiście są bardzo bardzo dostępne swoją drogą farmer stwór rybołówstwo było głównym zajęciem ludzi na Bahamach oprócz tego, że turystyka rozwinęła bardzo mocno z od lat pięćdziesiątych sześćdziesiątych to cały czas, który był swoistym kilka tysięcy 9 tysięcy zarejestrowanych Łodzi podobno około połowa jest Łodzi turystycznych, ale reszta jednak wpływa łowiąc ryby z to bogactwo ryb jest z potężnej praktycznie w każdej restauracji można dostać duży wybór właśnie tego połowu dnia, ale czy to co mamy Najwyższego złapanego tam można po prostu od razu dostać na nasz czekać, by dało się w Polsce zrobić jakąś taką formę Langusta albo homarów z myślą, że nasze warunki klimatyczne sprzyjają następnie, chociaż to kilka wariantów jest duże akwaria i pewnie świeże można, by było przywozić z rynków zachodniej Europy, ale myślę, że nadal w Polsce nie ma takiego popytu jeszcze chyba cieszymy się naszym swojskim Sielawa ostatnio wróciłem z Mazur po prostu jestem zachwycony tam i wędzonymi smażonymi śliwkami sieją czy są przepyszne, żeby mamy też być szczegółów to właśnie można, by być może stworzyć jakąś taką siatkarzy my byśmy sieje sielawy oraz realia z powrotem i Vęgorii Węgorze walka z powrotem, jaki właśnie ręczna Perry i innego rodzaju tak kolorowe rybki przyniósł pan osobą wypożyczone jak rozumiem w domowych ze Stalowej biblioteki to co jakiś przewodniki ni, które można takie małe ściągawki przez każdej podróży, żeby się pochwalić później siostrze musi przywieźć parę książek kucharskich są takie proste przepisy na dania z owoców morza w kuchni waha nie mieli z przesłaną w chamski przez samochód, bo i oczywiście nie mogą znaleźć takiej komórki pewnie w produktach na terenie Polski starałem się czym to można było zastąpić jak to czy taki jest pewnego farm mięczaków tego trudno tam trudny temat, ale w Polsce jak wiadomo jest taka ryba, która w, którą masowo się jak jeszcze potrafi być taki farba no jeśli tylko myślę, że pewnie tylko, że pewnie łatwiej byłoby Kongres prowadziliście jesiotra są dostępne na Mazurach spotkałem kapitalne wędzone jesiotry po prostu mistrzostwo świata bardzo wszystkim polecam rozpytywać Mazura mniejsze, ale są wprawdzie hodowli nic tak nie jakiś stawach hodowlanych trwa trudne do hodowli musimy się wydaje, że nie ona jest dziś w miarę w miarę nowe dostępne i znakomita ze względu właśnie taką jędrność mięsa swego rodzaju wartość wsparcia zbliżona do mięsa mięsa niż do mnie Harry no właśnie taka trochę rekiny miasta rakiet Kima takie podobnymi są braki projekt cięć na ma 2, które tego mięsa taką strukturę, a co to za skoki w takim razie chyba trudno, żeby cokolwiek w Polsce wymyślać zamiast tego, ale ja mówi tak, żeby zawsze podróżując po świecie móc ugotować coś z miejscowych produktów i bardzo się cieszę, że system oswojony np. ośmiornicą, jakie są gdziekolwiek, gdzie są świeżą ośmiornicę bez oba w sił kupuje i gotuje czy też piekę z komórką, którą teraz poznałem już też mam jestem za pan brat i widziałem jak jak to jest przygotowywany to jest rzeczywiście specjał wyjątkowy jak dziś, że się tak nie Ross w powszechnym na świecie może tylko szczególnie w Polsce prawda może tylko taka hodowla koni może być w tamtych ciepłe morze właśnie strasznie to owoce morza można powiedzieć leżą w naszym kraju jednak takie wrażenie, że geograficznie jesteśmy, ale już, że atrakcyjny np. krewetki tak zalały Polskę, ale to cena spadła tylko te malutkie jak paznokieć te większe te już bardziej dostępne, że już sobie urozmaicają swego duża garść mrożonych krewetek, ale zdaje się jakiś takich raczej Niewiem wietnamską o pańskich pańskich pewnie tak, ale jak tego tak nie deprecjonować, jeżeli chodzi o mrożone krewetki, bo przecież pomysł teraz mrożone w tunelach złoto bardzo szybko w zasadzie produkt nic nie nie traci na jakości myślę że, jakbym usmażyć na 2 patelniach IT mrożone i te, które przyjechały świeże przez 23 dni w podróży będąc to pewnie albo nierozpoznania albo mrożone, bo lepsza nadają się znaleźć dobre długą z młodzieżą mrożonych może takich przetwórni ach, muszę przyznać, że miałem średnio doświadczenia różnego rodzaju sklepach, które mrożony mają pierwszy co uważam się strasznie dużo już gotowanych krewetek to jakaś plaga cracku tak to ale o co chodzi do nieba wierzyłem, że to też jest związane z procesem technologicznym, że na tych statkach przetwórniach oni parzą taki tani i od razu mrożą, że jestem czy takie zapotrzebowanie na rynku wystarczy je odmrozić można je od razu do zrozumienia, że poszukuje tych surowych atak szary rolę, bo wtedy obie głową za rufą noszach mam takie tory, jeżeli mogę tak, ale już, jeżeli nawet są bez głowy bez skończy skoro skorupy technikom nie chcę zdejmować, ale chyba, że to jest, dlaczego skoro po i głową właśnie jest najwięcej smaku jest właśnie w skorupie, gdy smażymy na tym może nadal rozmawiamy przez to przy różnego rodzaju tak jest to są różne rzeczy którymi, która przygotowuje, zanim się walce na patelni no to właśnie dodaje tego samego tak tak kiedyś poznałem właśnie wysp Bahama płynąć z Trynidadu znam chłopaka z Trynidadu korzystnego czasu pływał na takich kontrach łowiących krewetki z tym, że oni nie mieli licencji każda firma nielegalnie, więc nielegalnie także pływali nocą w mówili sekret tkwi potem sprzedawali już następnego dnia rano, mówi że tak wyćwiczony, że zamierzał dłonie krewetki od razu jakoś także odrywali głowy łamało jakaś taka sztuczka oraz 10 lat Resovia taki to co nie było tak jak u nas wypływali prawda wenecka czy coś się łowiło od razu się przygotowywał o to, żeby po zawinięciu dopłat do portu sprzedać już gotowa już gotowy produkt, ale ja uwielbiam wysysać głowy MAK głowy krewetki są dużo lepszy niż nawet całe to, więc coś niesamowitego coś mówimy o tych z takich czwarty taki mocny cios, zwłaszcza takich z miłośnikami warte są takie wyjątki takie skrojone na po grillowane tak albo usmażone na oleju z ciastkiem na koniec garść pietruszki do tego świetne odrobina porucznik po drugie w trakcie smażenia podnosi znakomicie smak także poszukuje nowego źródła na świeże dobre krewetki muszą przeżyć w Warszawie pod tym kątem wykorzystały na pewno sosu do znalezienia natomiast nie przepadam za krabami muszę przyznać się co oka, ale jako rolną za, ale zupełnie mnie szepce krabów poprzez jest najlepszy przysmak na świecie jak może liczyć komarów jak kiedyś zupełnie zapomniałem szczypce krabów nagle przede mną rosły taka Góra już 3 piec, a mięso połknąłem natychmiast było coś niesamowitego przeżycia z Wietnamu kilkanaście lat temu, gdzie te kraby były też czepca w zasadzie tylko młotka wannę i posmarowane sosem Bartek ją na wielu zrobione później serwowane na duży tłum zyskach gospodarze nas tak pięknie tam chcieli ugościć i nie zorientowałem się, gdy przede mną właśnie rozpra w tak Góra zupełnie większa dużo już umów ich współbiesiadników byłem pochłonięty jak nie przepadam za skrzypcami homarów szczególnie te części właśnie z swoje groby w stawach taki tt tt części, które takich czy bać się wyciągane są takie strasznie delikatne i smaczne podobno Ekwador jest 1 z największych producentów właśnie krabów i tam pamiętam, że w sklepie można było po prostu kupić gotowe szczypce świeże tak wyłożone na lodzie już po potłuczone lekko tylko wystarczyło lekko zamarynować wrzucić na grilla na patelnię i się delektować to jest coś wspaniałego wiele natomiast w kwestii nie wszędzie blisko morza lub oceanu jest dobre jedzenie związane z morzem np. atlantycka Kanada też atlantyckie Wybrzeże Stanów zjednoczonych świeże Sasal galop, a skala busa w Bostonie, a tak, ale nie muszę przyznać, że często też robią właśnie projekt skała sali, rzucając tak jak przedkładane Grecy rzucają wyciąganie jest zdania, iż brak OC tak trwać wiecznie trwać skałą z prawie wszystko dostajemy takie, a właściwie kuleczki czasami na Pacyfiku na paczce tak proszek szaszłyki, a właśnie takich wspaniałych kuleczek owiniętych delikatnie, bo jak do tego dobrze zrobione to taka często to właśnie takich przydrożnych knajpkach w 100 rzucony do głębokiego oleju i z pieczonym ja raczej nie myślę, że są w głębokim oleju w przekazie z patelnią z tak powinno być tak powinno być, ale właśnie książka na nowym nowym obecne nawet droższy czy wyspa księcia w roczniku jest miejscowość nazwa Dybicz tam co roku sądy bliska tej z ucha i oczywiście taka kwesta natomiast nowej Fundlandii sezon na homary trwa tydzień do 2 tygodni jest takie okienko, kiedy można te homary naprawdę dostać bardzo tanio i też wielu osób, które ma znajomych nowej Fundlandii w wezwaniu wiosła tor przed nimi Rosie z 20 kilo homarów FedEx dziś 12 z tym ta jest wyposażony jest taki jest taki okres kiedy, kiedy firmy kurierskie zalegają właśnie na tym, bo przesyłka często kosztuje więcej niż dziś trzeba nowej Fundlandii zapłacić za kilogram czy mam kilka kilogramów homarów, ale może warto się wybrać tam po prostu darń 1 tydzień w roku, żeby tak się tak się zaspokoić się na cały rok wystawiamy się na fundusz nie jest miejscem, które warto odwiedzić nie tylko dla komarów jest przepiękne miejsce przede wszystkim, gdyby pozostałości po Wikingach Mass mediów przepiękna miejscowość poza tym np. widok widok gór lodowych w porcie sędzia mocno jest słusznie zapomnianych dziś, przepływając no oczywiście okolice nowej Fundlandii gdzie można np. popłynąć do zatoki Sandy właściwie już nowa Szkocja droższy, ale tam strasznie dużo na wiosnę właśnie późna wiosna lato jesień strasznie dużo przebywa różnego rodzaju wielorybów, więc one tam się po Rzymie jakiś aktor planktonem, który właśnie bardzo bardzo dużej ilości występuje w lata i na jesieni to jest po prostu cała ocieka wielorybów, więc można sobie jeździć na różnego rodzaju wielorybnicze obserwacyjne tak naprawdę, bo największe wrażenie chyba z obcowania ze zwierzętami właśnie widok wieloryba na otwartym oceanie, gdy pierwszy raz wypłynąłem właśnie takie obserwacje coś niesamowitego ta ma stateczność skala wielkości wspaniałe czasem jeszcze się n p . dla spotka się koszta matkę z wielu, robiąc niesamowity widok niesamowity widok bardzo cieszy coś jak myślałem ostatnio właśnie o piranie tak nomen omen, które w Amazonce spotkałem tam były smaczne są nie są rewelacyjne myślę że, gdyby były smaczne pewnie zawojowały stały świata te, które jadłem były dosyć suchy twardy może kucharz przyrządził może miały niedobrą dietach, ale co ciekawe do poprzedniego wieczoru kąpałem się te mające następnego dnia wypłynęliśmy właśnie na połów piranii, które od tak za rok będziesz już były, więc trochę z pewną nieśmiałością sama my odwadze poprzedniego wieczoru ale, ale w tym zawodzący różowy Delfin i takie moje wspomnienie tam wieloryby różowe delfiny coś niespotykanego różowe delfiny tak piękne są słodkowodne delfiny, które są tam ich szare stalowe i różowe nawet nie do końca z czego wynika ich ich kolor chyba inne po prostu raz odmiana, która albo wcina jakieś takie marionetki w różowe krewetki są sami n p . są różowe, a ich kolor wynika z diet one na jakiś taki skorupiaki różowej stąd to, więc może rozmyślam Inga z promilami na leki skorupiaki, czyli tak Kong i z tych kont zdecydowanie wiele wiele wiele rzeczy nawet chciał der tak zasłużone klęczał, który znamy z Małysz osiągnął on pomyłki mógł się w jakiś tam grze coś tam z tych mało typu w ogóle ta tak, bo taki właśnie Klemens czeka wyższa propos Kanady w Kanadzie jest taki napój ktoś za klimatu uwielbiam Klama oczywiście ma też po prostu napojem, którego nikt nie może dostać go w Kanadzie w puszkach może być nawet tak także w puszkach dla, chociaż teraz muszę przyznać, że już dla niej ortodoksyjnych klientów są w butelkach plastikowych takich sporych no i oczywiście plama to jest podstawą dla wiz wizę tak jest, który podajemy z wielkim bestsellerem w rozbitym do wrzucania do szklanki Klama to mógł pić litrami to jest wyjątkowe aż dziwię, że jeszcze nie ma w Polsce nie ma w oba te starania nic się tego jest nie tylko marszałek nie miałem może wykorzystać dziś może jakieś embargo lekko osobny temat jest wyjątkowe zestawy rzeczne sanepid dopuścił plama to wasze pierwsze sprawdzam tematom wie, jaki sfermentowane zasada pomidorowy samo chodziło parę dni i co to jest co, ale to wciąga chciał to wciąż jeszcze zdrowe dodatki nie oszukujmy się z dodatkiem tej wódki świat w to prawda naszej czysty to prawda także, jeżeli chodzi o kołki to, bo Hamas to Hamas i zasadzić tam jest nr 1 wszyscy się chwalą w restauracjach popisują się różnymi przepisami te komórki czy różnego rodzaju sałatki i różnego rodzaju Flejterski właśnie te racuchy czy czy pończoszki zup całe rozbijają całej komórki młotkiem po prostu tak, żeby wreszcie z tej twardości zrobić w miękkie tworzywo pani wujowi twarz w normalnych kotlety z komórki kotlety skoki, ale takie schabowe tak jak schabowy panierowany ciekawe czy robią też przykład mielone w pewnym sensie tak, ale poprzez dodatek mąki robił właśnie teraz ruch, bo to jest mały Jelonek trzeci czeka właśnie próbować taką Kong jest zmielona przez zieloną czy zmian miało miasto skąpi do tego oczywiście cebulka jajeczko trochę Natalia Ryńska trojga to tarek fotele zostały zlecone z łososia prawda część handlową Hamburger skąpi wtedy Kolbusz albo taki mielony z chwilą wyrwał wszystkie za daleko od zleciliśmy to tak przecież nie możemy po polemizować wszystkich przysmaków świata a jakie są dobre miejsce na owoce morza takie po prostu, że się spróbuje raz nie chce się wyjrzeć ja miałem takie wspomnienie na jej najważniejsze chyba właśnie homara mi Scooby tam na Kubie nie wytrze bili nie nie wybili tych humorów tak bardzo, bo rybołówstwo całe zaniku, żeby nie było tych ucieczek w związku z tym te homary, które łowią dla turystów rzeczywiście są są wyjątkowe są kapitalne stamtąd cały czas myślę o humorach mówi o Kubie o Ekwadorze no to w serwisie zry w i małży co jest jakoś tam swego rodzaju ciekawostką, gdzie surowe małże zalewamy sokiem z limonek doprawiony pikantnie, które leżą po prostu kilka godzin stulatki jeszcze kolendry pomidorów właśnie tej spółki są znakomitą sałatką ostrygi ostrygi dla mnie ono najlepsze chyba Oyster bar w Nowym Jorku wybór jest tak genialny, że można rzeczywiście spróbować bardzo bardzo różnorodnych pamiętam, że zamówienie tuzina po 2 z każdego rodzaju daje możliwość spróbowania z 6 różnych fakt, że tam jest tak duży przemiał kości tylu przychodzi, że mimo, że mogą mieć tych osób tak sławne miejsce na Grant sensu terminu, ale trzeba, że mają tam zawsze świeże ostrygi w dużych ilościach, więc to jest takie miejsce, gdzie warto pod gusta być, ale jadąc do Dubrownika wzdłuż Wybrzeża można się po drodze zatrzymać przy małych budkach, które są bardzo blisko farm hodowli właśnie tam co hodowanych ważna te małe delikatne w świeżo złowione prosto prosto z morza świeżo wyjęte serwowane, bo kilka godzin temu jeszcze były w wodzie też największy przysporzyć wielu prostych, ale napiła nie wiem czy PiS jak prezes PSL spada wsparta pamiętam, ale lekkim takich jak Lem Verne sympatycznym Więcławek nie tak żeby, żeby rzucać na kolana, ale jego pierwsze moje spotkanie z rekinem było jak robiliśmy kuchnie chińską były dostęp była dostępna płetwa rekina i robił zupę z płetwy rekina nasz szef kuchni chińskiej gospodarki pierwsze spotkanie, z czym z bardzo ekskluzywnym dziwnym no powiedzmy, że smakowało wiele zwyczaj jak nie znajdowałem jakiś film jest wielki to jest może troszeczkę zbyt daleko od morza, ale aligatory z tych delegatura jak najbardziej jak w Atlancie, kiedy świat Stana Tymińskiego Wyki tost w Ekwadorze, ale za wikt w Peru Peru zanim, zanim kandydował czy już po już po żmija wyprawie w Peru i tych po wyborczej to wyborcza w żyłach wprawdzie Strawiński nie było restauracji, ale portrety wszyscy wiedzieli oczywiście WHO IS WHO jak przyjechali Polacy to byliśmy bardziej prezydent bardzo ładny ten przyjmowanie nie nie jakiś niedosyt po hiszpańsku miał chyba nie klei wszystko, ale rzeczywiście taki Axel Toruń trzeba spróbować i co smakuje kurczak smakuje grodzisko daje się zjeść, a może Eko może w kursach spółek Halinka myślę, że mamy zamienili tak też klub może, ale chyba najlepsza z takich ulubionych babunia babuni nie Verbum, a po przed Polsce moja żona, ale to rzeczywiście nasze hasło konferencji w Indiach to jest kapitalna rywale pewnie na to trzeba mieć smak ja wspominam z moich podróży farbuje, czyli nieduże czerwone rybki, w które w Grecji są strasznie popularny opowiadającego historię, dlaczego Grecy nie jedzą, dlaczego koty w Grecji o koty w Grecji nie jest co głów z ryb bez bólu dlaczego, bo Grecja zjadają wcześniej w głowy to znacie państwo, że to nieduże rynki nie są takie małe jak nasze projekty, żeby je schrupać w całości poniosła tak tzw. Gawlas, który często są w Grecji czy we włoszech serwowane jako stosunek małych rybek na talerzu to są takie pokaż mniejsze rybki wspaniałym smaku kilka razy droższe niż normalne wszelkie inne ryby na na Targu rzadkie dosyć trudne już do do zdobycia, ale jak się uda mi jeszcze bardzo mnie to warto z tej głowy tylko wyssać smak nie trzeba chrupać zjadać jak bardzo nie przyrządzamy po prostu na grilla po prostu grilla mogą być też smażone będą bardzo sympatycznie kilkoma mądrą twarz choć ja się jeszcze zapędziła z tym jedzeniem głowy Barbórki, bo jak usłyszałem tę opowieść o tych kwotach w Grecji jednak wiedzą te głowy to również chciałem chrupać potwornie się zadławił jakoś twardą częścią mostu kościół w sieć, która dziś była szczegółowo niż połowa takich zielonych obecnie tak nazywają się co zielone wokół są wszakże już po usmażeniu istnienie nie przed ołtarzem różnego rodzaju miejsca, gdzie tych egzotycznych ryb jest więcej niż w Polsce to nie patrzy nigdy na nas tylko inaczej właśnie kolorystycznie przez ministra obrony zielone czerwone i takie pół na pół i co się zawsze podoba to jest to, że zamawiamy sobie w Klippan obrazują części kroi także przychodzimy do domu wszystko skryba na sprawia ona nic tylko tylko dalej się zajmować właśnie toczyłem jako formacji idziemy na bazar wieczorami nie od razu ją patrol oczyszczą się, dlaczego tak nie może być naszym pięknym kraju mamy taki chleb trzeba prostytucja Lis panuje również ja myślę, że nie mamy takiej kultury jedzenia lepiej przede wszystkim jak porównujemy się z nimi krajami wokół śródziemnomorskim tak to w Polsce jemy niecałe 10 kg rocznie na osobę to jest nic tam 40 dlatego żyjemy tyle żyjemy trzeba więcej ryb w Chinach i owoców może jednorazowo może tak ryb owoców może przecież to możliwość taką akcję ogólną narodową właśnie narodowa ryba Dakar, ale mamy świetne strony wprowadzane czy życie nasze części z tych jak się teraz Unilever unijne są świetne rzeczy unijne kamerze Tokar zamiast Orła Cup w koronie owi kartkę oraz prątki dobre jak optował zasila będę głosował za środową strzela generała z genialną ryby wielka prosto z smażone z patelni tak lekko panienką albo wędzona, ale też wieża też ważnym akcentem kończymy naszą rozmowę Marcin Kryński gościem dzisiejszej audycji rozmawialiśmy o owocach morza i tematach około o owocowych morza rybnych teraz nie tylko złoży radio TOK FM pierwsze radio informacyjne Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: KUCHNIE ŚWIATA

Więcej podcastów tej audycji

POPULARNE

DOSTĘP PREMIUM

Z Dostępem Premium TOK FM odsłuchasz każdy podcast! Wybierz pakiet Aplikacja i WWW - słuchaj gdzie chcesz i kiedy chcesz!

Kup teraz

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA