REKLAMA

Gospodarstwo w środku miasta!

Smacznego
Data emisji:
2012-08-22 22:10
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
34:56 min.
Udostępnij:

Czy da się prowadzić gospodarstwo rolne w sercu metropolii? O tym Tomasz Kwaśniewski rozmawia z Ludwikiem Majlertem

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
wieczór Radia TOK FM dobry wieczór zgłoś ten dwudzieste pierwsze 10 nazywam Tomasz Kwaśniewski trwa wieczór Radia TOK FM zaczyna na ulicy smacznego studies pan Ludwik Meyer dobry wieczór dobry wieczór właśnie go rolnik tak naprawdę rolnik z Warszawy rolnik w mieście właśnie rolnik w mieście też za chwilę będziemy rozmawiać jak się pojedzie po dwudziesty drugie audycja oburzeni, a skoro zawsze z 2 części po dwudziesty trzecie Disney czeskie państwo bronicie wyrażać Rozwiń » swoje oburzenie mogą być przeróżnych przeróżnych przeróżnych spraw n p . tak bardzo mnie bulwersująca sprawa to jest to co teraz dzieje skoro Jacka Komperda znaleziono Unii marihuanę teraz są przeróżne opowieści, dlaczego tam trafiła tak myślę kurczy, że może wreszcie można było przerwać tą mają w sprawie tego, kto pali to nie pali prawda wreszcie tę część zalegalizować skończyć z takimi, że się dorosłych ludzi zmusza do tego, żeby opowiadali jakiś historii prawda to jest moje zdanie na ten temat i będziemy też mieli w pierwszej godzinie państwa gościem będzie Piotr biega się bić prawnik kancelarii prawnej Dobrzyniecki partner ślą Office LMP rezydujący poszkodowanych oczywiście przez Amber Gold może jest w przygotowaniu pozew zbiorowy na pewno pan Piotr Śmigasiewicz opowie nam ludzi, którzy przychodzą i jakie mają historię ktoś stało, że tam weszli co dalej z nimi co dalej ewentualnie innymi, którzy weszli różne podobne przygody finansowe także to po dwudziestej drugiej, a teraz audycje smacznego pan Ludwik Maria ma 55 lat jest rolnikiem właśnie po ogrodnictwie tak tak grudniową szkoła główne gospodarstwa wiejskiego wsparcia na Białołęce to jest taka Kidyba peryferyjna dzielnica Warszawy teraz już jakimś sensie nie jest 10 ha ma pan tam prawie 10 ha wydaje się też majątek 10 ha wewnątrz miasta Warszawy stolicy miałem się bardzo prężnie rozwija to jest po prostu majątek to po części skona działeczki sprzyja deweloperom tak to jest kupa kupa kasy, a pan tam rośliny narośli na lata wynika z kilku przyczyn jest kilka 1 jest taka że, w jakich są kontynuację rodzinnych tradycji wiele pokoleń my żartów tam gospodarowała były niestety może nawet temat na oddzielną audycję właśnie jakiś tam dokonania to co się system wiele wiele lat tam działo, więc szkoda było zostawić jakąś roślinę jeszcze jakoś szparagi wyspecjalizowali szparagi ponad 100 lat uprawa szparagów ta jest jednak przed wojną szparagi pojawia się my Heart jest druga przyczyna jest że, że to jest bardzo przyjemne fach w bardzo bardzo lubię to robić, a przy okazji można z tego wyżyć więc, jakby nie ma przy niema podsta w, żeby się, żeby z tego rezygnować, a spada, a trzecia przyczyna, która w decydującą przyczyną jest to, że na tym terenie planowana jest w cały czas narysowane jest projekt wraz z przedłużenia trasy mostu Północnego, która po przekątnej właściwie likwiduje gospodarstwa, więc przychodem ze środy na środę, więc nie ma właściwie jesteśmy od lat siedemdziesiątych sytuacji, że nie możemy tam podzielić na działki sprzedać zbudować tak dalej tak dalej także na te państwa dzięki temu robimy to co lubimy, a to państwo zapłaci później stacje benzynowe motele centra handlowe przy tak to wygląda słynna znalezionych prawda budowała ten węża jak ludzie na moim marzeniem jest to, żeby jakiś nasz ślady zostały nie p t. stacja benzynowa osiedle, a spadkobiercy, bo to się tak to będę taki film ostatni spadkobierca tam rodzina ma taką piękną miała posiadłość na Hawajach dziewicza plaża Warty majątek ogromne i właśnie zachować czy sprzedać zachować sprzeczne oczywiście wielkie naciski tak powiem spadkobierców sprawie, żeby jednak wszyscy staje się nagle bogaczami, a nie dysponowali plażą, którą nikt nie przychodź ja do tego podchodzę bez takim może za dużym dystansem do to jest może temat swej cel co jest szczęściem człowieka prawda czy byłbym szczęśliwy, gdyby nagle naraz jest z workiem pieniędzy co daje się były takie historie przy budowie przedłużenia alei Jerozolimskich ludzie nie nie przyzwyczajeni do dużych pieniędzy dostawali to koniec życia się także to nie jest tak takie proste, ale szczęśliwie nie mam tych dylematów, bo trasa nade mną wisi, więc spokojnie uprawiam nikt nie męczy policja, chyba że w końcu wybudują również program daje mi się że, że następne pokolenie, bo działanie gospodarstwa zaangażowana cała rodzina i i właśnie taki nasz sukces wynika z tego, że taka zespoły ze zespół pracuje, że to jest wszędzie mają ile pan na córki w ponad 20, ale bezpośrednio dzielnie, jakby nie są nie, bo nie sądziłem, że tak długo będziemy gospodarować tam, bo ta w latach siedemdziesiątych mówiono, że ta już tą trasę budują także tam nie można, bo one w domu wyremontować ale, ale wszyscy właśnie żyją tym gospodarstwem, dlatego że takiego pole w mieście daje właściwie możliwości w różnego typu działań związanych z z prowadzeniem gospodarstwa rolnego to na bardzo bardzo takich powiedziałbym nie oczekiwali wydawał jakieś działania NATO już na jakich no, więc jest teren prawda, który w, którym coś coś co rośnie też są są jakieś budynki są jest to związane z jedzeniem, więc może być żywienia tak jest restauracja na morze można nazwać restauracją, ale może to mieć inną formułę trochę teren, czyli możliwe, że mogła mogą się odbywać różne imprezy prawda, bo to jest przestrzeń jakieś teraz widzę, że np. olbrzymia wartość ma także ludzie, którzy do nas trafiają do gospodarstwa, bo to jest teraz jest jakby taki moment w funkcjonowaniu gospodarki bardzo duża ludzi nas odwiedza zaopatruje się bezpośrednio w gospodarstwie od tamtej Unii, ale właśnie powodu właśnie zupełnie zmienia zmusza nas do zmiany Formuły prowadzenia tego, a to właśnie to może nie będziemy zwlekać z mężczyzn, bo to jest takie marzenie to zresztą gościłam się różnych specjalistów od jedzenia to marzenie jest taki, żeby móc się zaopatrywać świeże produkty bezpośrednio u rolnika tak wiem, że coś takiego się panu przydarza się więcej waży tak tak kiedyś to był problem, bo nam przeszkadzali w rabacie prawda przychodzili coś tam zawraca głowę, że chcą i dlaczego tam, więc zaczęliśmy Jagły odwróciliśmy sposób traktowania zawsze ktoś był do dyspozycji czy nie to one tylko kilogram, czyli kilogramy i przez w ten spowodowała, że na to też wrócimy jest jak była historia tak, że kiedyś to gospodarstwo specjalizujące się o nasiennictwie potem była produkcja nas jak zaczęły się supermarkety to taka hurtowa produkcja supermarketu widzę w tym też nam się jako tako udawało, a teraz jest etap właśnie coraz większe znaczenie ma sprzedaż na miejscu były właśnie znaczy to jest, ale też taka troszeczkę inna to nie jest tak i typowy sklep, dlatego że ludzie, którzy do nas zwiedzając, jakby właśnie gospodarstwa, że to jest takie chciał, żeby to trochę inaczej wyglądało, żeby tam mogli porozmawiać o roślinach, żeby zobaczyć jak napoje oraz wglądu właśnie czy ktoś przyjeżdża co się dzieje na jest stada w tzw. stodole jest część wydzielona właśnie do obsługi, ale zawsze ktoś jest taki, kto potrafi coś na temat tych roślin więcej powiedzieć, a zakupy są właśnie takie te walut świata, a tam warzywna, ale bardzo dużo ludzi interesuje jak wygląda na polu, więc mogą też mogą pójść na pole mogą zobaczyć mogą się czegoś dowiedzieć, bo ludzie jeszcze wolne zatracili taką wiedzę o sezonowości, a obok są szparagi i sierpniu prawda pomidory mają jakieś dziwne, że tego nie ma, więc to taką taka taka wartość wiem trochę trochę społeczna trochę edukacyjna z awansem powiedział no ja też trochę śmiech tak, aby regenta jestem prawda na trakt Aarhus AB i wielu ustami strażników takich jeszcze miał Unia nie jest tylko jest jeszcze mój brat stryjeczny, którzy teraz właśnie gospodarują jest duże gospodarstwa naszego gospodarstwa, gdzie razem razem gospodarujemy wprowadzimy też mają szwagra Witoldem i żoną Jolantą czy monopoliści słyszał państ w wrócę tego wątku finansowego, bo nie sprzęt takie opowieści czy są prawdziwe, że właśnie na Białołęce na ludzie mieli gospodarstwa sprzedawali też staje się krezusami bogaczami słyszałem takie historie, że ktoś nawet sobie wystawił traktor i nie za całe dnie kawałek pola i tańca wyjeżdża dojeżdża tam sobie orze jak parę zmian w taki nie słyszał pan minister nie życzyli, a pan hoduje te jeszcze tego prawie wprawia nas tak, bo hodowla jak wiele zwierząt pan niechybnie nadchodzi, bo rośliny można hodować hodowla roślin ta jest działy związane z genetyką z uzyskiwaniem nowych odmian, czyli to jest taka jak ja uprawiam, więc to są takie jest w tej chwili z racji ograniczonego areału i tego, że jesteśmy w środku miasta, więc specjalizujemy się w uprawie warzy w mało znanych, czyli takie się zrobić trochę gospodarstwa wdrożeniowe znaczy mało znane już stają bardziej znanymi, ale właśnie cały czas są próby z nowymi warzywami, które nie są popularne lewica przykład na, czyli n p . w tym roku mamy Gold okazuje się bardzo stara tradycyjna Polska roślina, czyli Burak liściowy, który zagra w książce w tym 1910 roku nazwany Margol dem Jan w sezonie ma też będą ponadto jest cel lata całe lata Anita jest takie taki młody głowy Łodyga w wyborach na jest teraz w tym roku ciasne bulwiaste tekst, którego szczypior bardzo oryginalnie smakuje, więc tego typu różne próby sałaty rzymskie 2 radzić Jarosa bardzo nasza bardzo rata jest taka czerwona Cykoria aha gorzkawy sarny bardzo lubię rady teraz, ale nadzwyczaj pakcie, a także to jest taka chińska kapusta z kolei Zająca uwielbiają, a ludzie różnie w ale Zając więcej, więc retoryce obserwuje to, że są fani poszczególnych gatunków np. Jarmuż Janusz zwykle uprawia na jesień na zimę my jego już sprzedajemy formie młodych listków Jasną, a są fani muszą uwielbiają jak coś jest jak można jak już taki rodzaj kapusty bardzo z bardzo zdrowy właśnie tych mówi albo coś się zdrowe niezdrowe nic nie udaje może bardzo zdrowy no właśnie tu wrócę byle jakie klub jeszcze, dlaczego pewne rośliny uprawiamy pewnych unikamy, że kierujemy się tym co jest smaczne co nam smakuje to jest 1, a na początku Panek Patrycja 81 mango tak na miasto jest wyjątek, bo na razie jeszcze nie bardzo smakuje, ale to jak pan to parterowy także pan dziś wiedzieć, że ta kupuje pan próbuje pan oczy to jest dobry wtedy pan siebie za uprawę tego czy jak różnie bywa gdzieś tam, gdzie w sklepie Zobacz, gdzie nie w Polsce może na jakość obrazu albo z literatury albo w ofercie jakiś ma się innej nie w Polsce, więc to bardzo różne albo też coś powie dla niego korzyść w porę tak jak buraka normalnego no, więc są jeszcze z dnia rozgrywanego przyznam się, ale są fani tego także też, aby zacząć specjalistów specjalistów w kuchni spytać bądź praw w internecie była programem rzecz mówi nasz kraj stalowe szkoda, że w Polsce nie ma pan gada tak pan od razu tak na razie bardzo okazuje się, że to stara Polska roślina a, a w internecie piszą, że też w Turcji coś tam przeważą specjalną atrakcją są reaguje na takie potrzeby obrażane, a że w mieście musi być tak nowocześnie to znaczy to wynika z tego, że podstawowe produkty jak kartofle cebula marchew uprawiane są duże gospodarstwa w sposób zupełnie zmechanizowane i do tego na dużym areale natomiast gospodarstwo z racji, że topole już jest dosyć małe specjalizuje się w takich bardziej pracochłonnych niszowych warzywach coś co jest pan, że czytam to jest minister nie ważne jesień zima tak naprawdę początek wiosny kłopot z warzywami ogromny znikają pomidory tak naprawdę znaczy są po książkę także Mariusz postanowił, że w tym roku nie będę tych pomidorów, które są zresztą okropne nie będę oszukiwał to jakiś tajny warzywa, które można byłoby jeszcze późną jesienią zimą i wczesną wiosną rzeczywiście były nasze rodzime w tym sensie takie, że nie sprowadzany setki kilometrów skądś, więc to dla mnie osobiście temat mało mało znane, ponieważ ograniczam się do sezonowych jasna lato jesień zima nie radziliśmy jestem kiedyś nasz system chłopa robotnicze to znaczy w zimie mam inne zajęcia znajdowałem sobie równie przyjemne no dobrze to jesień co jesień na miasto właśnie ten tenże Jarmuż wspomniane wszystkie, które się dalej mrozoodporne, czyli pory selery korzenia rośliny, które po krótkim przechowywaniu w tej chwili są bardzo dobre warunki przechowalni w Polsce chłodniej, więc one zachowują swoje wartości, więc raczej bym skłaniał się ku warzywa przechowywane w dobrych warunkach lub w razie lub mrożonkami niż nowa -li KON takim czy właśnie importowanym ze szklarni warzywa, a Pique nam coś takiego kina, bo robi nam tak właśnie ta jest słonecznik bulwiasty uprawia pan no kiedyś ruską wiadomo moja babcia go tam stopa przymierzały się, ale to jest bardzo boję się, bo to bardzo rozprzestrzenia może wprowadzić do zachwaszczenia dużego, ale jest powszechnie uprawiany przez Fina Bór przez myśliwych, bo dzięki temu karmią Grzegorz Lalek dla dzików Grzegorz Ciechanowski bardzo reklamuje tak zdarzyć tak tak te, bo to jest taki, któremu udało się tak nazywaliśmy bulwę wysta w, a pana gospodarstwo jest ekologiczne, a więc nie jest ekologiczne ja kiedyś się w latach siedemdziesiątych kiedy, kiedy się przemierzaliśmy całe co będziemy robić na co sadzić wtedy to było rozwijane tam nasiennictwa myślę, że zapylenie w Warszawie i szkodliwość elektrociepłowni i t d . że to marzenie eliminować uprawę np. cała prawda naj były zrobione takie w dosyć dokładne badania gleby na metale ciężkie no właśnie jak to wygląda i ku zaskoczeniu moim przede wszystkim mojemu okazało się, że Super i wtedy dostęp propozycję, że może to by było gospodarstwo ekologiczne nacja troszkę się roześmiana bo kto wie, że tutaj w środku miasta ekologiczny jest tak dziwnie jest tym opadem opadem tych cech tych szkodliwych oka, bo czasami w takich rejonach, gdzie wydawałoby się, że jest fantastycznie zdrowo rejon rejon warzyw niż rolnicza okazuje się, że wcale nie jest różowa karta względem jest tu okazało się, że przywilejem jak czyste sumienie, że mogę tę przysłowiową sałatę sadzić nie jest jedno 2 nie jestem ekologiczne, ale szukam jakiegoś świata nazywamy złotym środkiem to znaczy po pierwsze, przy wyborze warzy w szukamy takich gatunków, które sobie jakoś dają radę bez zbytniej ingerencji chemicznej tak powiedział, czyli pewnych rzeczy rezygnujemy ciągle np. pan zrezygnował to warto, bo wierzymy działki co, ale nie znaczy, że tego nie można tylko, że ja nie potrafiłem, że tak to nazwijmy prawda np. zrezygnowałem z pomidorów gruntowych, które były przebojem u nas, bo były smakowały tak jak prawdziwe pomidory prawda, ale pomidory uprawiane w taki uprawy gruntowe jednak wymaga tak jak uprawy sadownicze jednak dosyć dużej dawki chemii ochrony Chem tak jakby kupować pomidory to pan by radziła co np. zapytać takiego sprzedawcy trudne pytanie nie dlatego, że to jest następny temat czy te opryski są szkodliwe, a ta jest następny temat, dlatego że ta chemia obecnie stosowana w rolnictwie w niczym nie przypomina chemii sprzed 15 czy tam 20 lat czy pan zrezygnował skoro takie przebój i nowe strasznie dużo roboty z tymi opryskami żartuje troszkę ale, ale nie na coś coś w tym jest, że to jest były też inne względy, ale właśnie szukamy z np. był problem z, że po taką okrągłą, która była ulubionym warzywem szkodnika zwanego świecką kapuścianą też się bez chemii nie można było dać radę, więc zrezygnowała masowe np. Jarmuż zabiera się znakomicie nic nie wygania rusza państwa gościmy pan Ludwik Meyer rolnik z Warszawy z tego co wiem też zaopatruje się pana bardzo wiele osób, które zajmuje się profesjonalnie kuchnią tak będziemy rozmawiać dalej teraz chwila muzyki, a później wracam właśnie nasze rozmowy dobry wieczór z dnia dwudziesty pierwsze 34 śniegiem Tomasz Kwaśniewski trwa wieczór Radia TOK FM audycja smacznego sobie pan Ludwik Meyer dobry wieczór czasu dobry aktor rolnik Warszawy, który ma gospodarstwo 9 ha w mieście po prostu rozmawiajmy o tym kto kwestionuje, by to takie też przyjeżdżają do pana ludzie rzeczywiście miasto jakby kupując różne rzeczy, ale czemu pan wiedział, że to nie jest ds. ekologiczne co jest takiego co pan mówi pan mu mówi o tym, że to pan jest jakiś tak jest nie wiem dobre wyjątkowo smaczne co jest taką wartością aktorem wydaje się, że warto podstawową wartością jest świeżość drugą wartością jest smak smak wynika, że może w najbardziej ze sposobu uprawy z takiego powiedziałbym zbilansowane odżywienia roślin każde przetworzenie czy jednostronne odżywianie Raszki powoduje, że często są one są efektowne często są wielkie ale, ale nie smakują natomiast natomiast tak kary czy doświadczenie czy umiejętność obserwowania teraz pora świni odpowiedniego ich karmienia powoduje, że ze smakują zresztą na naszych ziemiach zawsze były smaczne warzywo czy łatwiej uzyskać dobry smak na na lekkich przepuszczalnych glebach tak jak u nas są, ale to także pan też SEK sprzedaje swoje uprawy to jest także głównie te są jednak my nabywcy czy to jednak nadal są drużyną w swojej masie jednak jeszcze jeszcze dominuje sprzedaż hurtowa oczywiście tak dobrze, ale że świeża znaczy, że ma takie poczucie, że pan po to, z tego pola w tej chwili tak czy ta jest rzeczywiście, dlatego że w gospodarstwie praca zaczyna się przed świtem i całe wszystkie zbiory sądowego od godziny piątej rano do mnie więcej ósmej rano i pocięte warzywa są sprzedawane trafiają na stały naszych gości, więc to jest to jest zaleta ta klientela te są głównie ludzie młodzi jak różnie dużo bardzo dużo młodych duża, a gotujących gospodynie ambitnych powiedziałem, które w krajach wyprawiają się na drugi koniec miasta opłacać ca i odpowiada ATA, gdy w teraz jedzenie jest takim tematem stało się tematem często poruszanym ważnymi i i coraz większe rzeczywiście odzew ma także, że mogą, że mogą takie warzywa jakich marzą nabyć postęp to jest atrakcyjne w ogóle fajny nabycia przez dla mnie napoje Hani zamiast do supermarketu czy nawet pół swojego taki lokalnego sklepiku warzywnego pojechania na gospodarstwa, które nie jest przez strasznie daleko pójść tak tak zaniżenie zapytanie prawda na jakiś rodzaj takiej przygody taka jest idea dlatego tak właśnie staram się unikać słowa klient, a raczej traktuje się wszystkich jako gości gospodarstwa prawda, że jest szef się to nie jest sklep tylko tylko tylko tylko państwo przyjeżdżają do gospodarstw miała, choć jeszcze oczywiście ta świeże rzeczy to jest tak jak smakują jazdy często rano już nie mam czasu trafi do domu wrócić na śniadanie, więc ja bardzo duże rzeczy ciemna surowa prosta spalanie tak jak smakuje taki zerwane z rynku czy taki urwane szparag na to jest fantastyczne no dobrze ale bo mnie się marzy w ogóle taka sieć powiedział zresztą jak rozmawiam w tych audycjach przejrzysta ratami czy z restauratorami restaurator Kamil też kucharzami albo kucharkami to marzy mi, że taka oni mają dostawców wiedzą, gdzie kupować prawda na wynajmowali sobie w całej Polsce no ja oczywiście nie mam czegoś takiego, ale marzy taka się, że tu jak wasz jakieś gospodarze kupuje mięso tam kupuje jaja tam kupuje ser kupuję warzywa czy pan Marek ciekawszy pomysł albo takich znajomych rolników, żeby zawiązać tak jak dzisiaj wiem, jaką taką taką bazę sobie państwo takich miejsc można pojechać no tak to jest ta jest mój pomysł, ale nie wiem, czego zrealizuje, bo raczej jestem także organizuje sobie pracę jestem bardzo zaobserwował zaobserwowano jazdą na traktorze i najbardziej lubię ich mam nadzieję, że może ktoś następnego pokolenia się tym za, bo to jest znakomity pomysł nawet masie gospodarstw jako miejsce, gdzie te gospodarstwa gdzieś dalej położone mogłyby zostawiać część świadectw bywać tak powiem prawna albo grze, bo jak bardzo ważna jest nie sprzedaż nie anonimowa właśnie lata jest, że to jest ta jest od tego gospodarza Jon ręczy lata w ogóle produkcja żywności opiera się ona musi się opierać na pewnym zaufaniem prawda taka z, że na jednak rolnicy mają do dyspozycji Arsenał środków często żeby, żeby coś wyprodukować jest atak szkodnika prawda już zbiera zbiera te rośliny i teraz ma dylemat prawda czy opryskać i nie może zebrać tak czy nie opryskać już niema co biedna, więc właśnie teraz zapytać czym pryska jak jest hodowany prawda tak taki także to ta to pewna uczciwe ja tutaj właśnie na marginesie muszę powiedzieć, że to, że też nie do końca prawda jest, żeby produkcja dużych gospodarstw mechanizm vany i takich dużych producentów musi być niezdrowa, dlatego że w tej chwili duże firmy przetwórcze czy typu Gerber, ale nie tylko w ogóle w ogóle duże przetwórnie stwarzają takie bardzo ścisły reżim dla producentów warzy w i bardzo warzywa są dokładnie badane w odróżnieniu od warzy w pochodzących właśnie z małych gospodarst w często ludzie myślą, że tak będzie to fantastyczna, więc nie zawsze tak, ale ten leżała wygląda reżim powoduje, że pewne rzeczy jak jakiś taki film dokumentalny właśnie takim reżim 1 to była bakłażana miałem taki właśnie pan w ten film pokazuje, jaki reżimowy bakłażany był rzeczywiście pięknie reżim dotyczy analizy chemicznej zawartość azotanów azotynów i t d. tak dalej także od kremów, ale też chodzi też te warzywa, które są wszystkich tak jakby po 1 ścianie nie nie właśnie niekoniecznie ta jest ta jest negatywne skala jest reżim supermarketów, które nie chciały, żeby coś cokolwiek było nadgryzione nadali producenci zaopatrują się jarmarkach, tak więc to jest stosowane jest bardzo bardzo szeroki temat dziwne marzenia, że ta w końcu Warszawy jest, że pan dalej funkcjonował pan będzie produkował reżimowe, że w no, więc tak to gospodarstwo w mieście to jest taki temat czy w ogóle sens prawda ziemia droga czy nie lepiej jest spowodować centrum handlowe w mieszkania nie wiem, a nie gospodarstwo, które zajmuje duży teren przynosi niewiele niewielką produkcję, ale wydaje mi się na to jest temat z pogranicza właściwie na projektowania miasta urbanistyki w i spotkań i jest przykład Wiednia, gdzie oni bardzo 1 bardzo hołubi swoich tych rolników środku miasta jak i akcyjnych, ale taki śmieszny 1 jedno 1 drobiazg taki w każdym razie mają od miasta stomatologiczna opieka gratis, a Michnik Michnik w żart ale, ale w każdym razie jest Polit jest polityka miasta, żeby to za utrzymać, a jak zachowują właśnie no, żeby utrzymać na bardzo prosta podatkami prawda, że w mieście są to jest podatek od nieruchomości prawda, gdybym ja płacił normalny podatek od nieruchomości natychmiast musiał się pozbyć, aby ta produkcja z dnia nie jest na tyle opłacalna, żeby ta ziemia zapłaciła za siebie jakiś podatek katastralny czy coś na to jest koniec takiej działalności, więc musi być systemem podatkowym miasta, jakby reguluje tutaj czyta czyta ma być czy nie, ale tego hołubione jestem południa, które stanowią właśnie żeli i teren zielony w środku miasta które przy okazji produkuje żywność, a tak jak ja obserwuję w swoim gospodarstwie może to jest robi takie ciekawe miejsce spotkań, że pani tam nie tylko Przyjezierze cokolwiek kupić, ale właśnie o to, żeby zobaczyć jak jak rosną rośliny to, żeby się spotkać tam ludzie rozmawiają, więc jest to jest tak jakby taka baza, która może mieć różne różne aktywności związane związane z jedzeniem rozwiąże może też dowiedzieć czy coś przyrządzić prawne jak przyrządzić jak posadzić jak wszystko także starać się pan doradza też tak taki właśnie w jakiej hodowałem Maryi matki ogródek pomidory i urząd zjadłem wszystko jakiś robaki, ale miałem taką wątpliwość czy to właśnie jest także w związku z tym, że w środku miasta czy towarze nie jest jakoś specjalnie skażone jakimś takim, a więc różnie bywa, więc tak jak mówiono umie były badania robione jeszcze w czasie kiedy, kiedy ten przemysł tam buchał prawda w tych latach siedemdziesiątych, kiedy te kominy dymiły i wyszła, że to, że to, że pod latarnią naj naj ciemniej tak pan dziś zaopatruje w żywność, gdzie ja się zaopatruje w żywność Jeana nie zaopatruje, a żona, gdzie żona w dużych sklepach też bazarki były wszędzie wszędzie ja jestem zwolennikiem jedzenia bardzo wszechstronnego, że tak powiem bardzo urozmaiconego, że ta zdrowego żywienia, że zdrowe to znaczy wszechstronne jedzenie, że dla poza tym bardzo nie lubię słowa, że to się zdrowe jest niezdrowe, dlatego że każdy organizm ma inne inne potrzeby inne ten 1 jada to ten jak data także wydaje się najbezpieczniejsze właśnie wraca do rozmowy co jest zdrowe jest wszechstronne jedzenie, a są rzeczy pan jada jakiegoś powodu, że pan wykreśli np. ze swego rozpisał właśnie pan na jak ja w ogóle mało mięsa jadam, chyba że bardzo dobra i tak od święta, ale jakoś nie jadamy jakich podrobów chyba ma jakoś tak tak nie ma państwo i tak właśnie, bo wydawało się, że rolnik może właśnie dodaje, że kimś innym rolnikiem i wiedzieć prawda my troszeczkę tak jestem rolnika outsider wokół nie ma rolników, więc nie mam z kim się dogadywać nie ma pan stronę internetową prawda jest wołową my Heart PL i tam nie ma pancernika prawda, że no właśnie nie ma nie ma cennika zderzenia jesienią nie to nie jest jakiś zamierzone, ale wydaje się, że to cena po pierwsze, te produkty nie są bardzo drogie, a poza tym nie cena decyduje, że ktoś do nas przyjeżdża równie przyjeżdża, więc chyba nie bardzo jest sens czy coś kosztuje 2 zł czy 250 miliard reali w tych wyraźnie narzekać, że coś jest świeżego, że są szparagi świeże, że są, że są wspaniałe dynie, że są w każdym na, a nie rozumiem, że też są takie na świat, bo są spółdzielnie Spożywców oraz Warszawy to nie tylko Warszawa powstających spółdzielni ludzie zrzeszają po to, żeby kupować uważa założeniach tam też do pana trafiają przyznam, że nawet nie wiem czy trafiają do mnie jak pan myśli właśnie czy to będzie także polityka miasteczka Warszawy, gdzie wciąż stronę będzie coraz więcej takich gospodarst w rolnych sądzę nie sądzę wydaje, że polityka jest miasta zajęte bieżącymi sprawami raczej nie ma nie ma ich wizji, które by omijały mielizny dane co przez przeszły cywilizację, że tak powiem bardziej za cywilizacje, które popełniały błędy mamy za nimi, jakby te błędy też popełniamy zamiast uczyć się na błędach innych prawda że, że może może to miasto nie będzie już takim truciciele samochody nie będą takie szkodliwe prawda elektryczne jednak ten transport publiczny będzie dominowało, że nie będą potrzebne arteria, więc może bardziej tą stronę trzeba myśleć, ale nie wiem czy jest jakiś taki sposób perspektywiczne myślenia wśród włodarzy miasta może wśród urbanistów tak, ale nie nie wiem tego nie wie, a pan powiedział, że głównie żona kupuje zapewnia pan też, choć na jakieś zakupy czy nigdy tak tradycyjny podział powiedziałbym czasami chodzę może rzeczywiście tak, ale to jest niemal cały trud ne w dużych sklepach też bardzo często się zaopatrujemy się, ale w tych meczach np. powiedział, że tam właściwie nie wiadomo ca nie właśnie nie powiedziałem tego jak w niekoniecznie niema takiej reguły jest powiedziane, że z dużych sklepach będzie coś niezdrowego małych będzie zdrowe ten nie ma takiej reguły, a o zwierzętach pan myślał, żeby hodowanie, a czemu, bo ze zwierząt mam przy ich chaty na własne krowa nieudolnie nie chciałem hodować czegoś sama miałabym zjeść później skrajem lekarz skóry jajka one mnie nie poza tym jest jeszcze coś takiego, że współczesne rolnictwo ogrodnictwo wymaga od nas dużej fachowości dosyć dużej wiedzy doświadczenia ja się cały czas uczę i i i widzę ile ja naprawdę przez tyle lat, ale muszę się nauczycielem osiągać to co w tej chwili się udaje osiągnąć stanie jest także kupuje krowę ją hoduje prawda, że ta jednak to nie jest taki głupi wachta rolnictwa takie nad na poziomie bym powiedział, jakby można było tak trochę żartobliwie, że był jasny marihuana była legalna społeczny to i tak pan np. Przebraża no właśnie z nigdy nie nie pali marihuanę to Niewiem to wstyd się niestety, ale w każdym razie nie jakaś nie takie życie się moje potoczyła, ale pewnie, dlaczego nie uprawiał pan jak ważna była, o ile nie byłoby z tym związane z jakich je uzależnienia kogoś bliskiego czy jakiś z tym związanych bym się dowiedział, że jednak to powoduje jakiś jakąś wielką stratę ze stałym zrezygnował, ale są nawet takie choroby, których one po latach tak tak jest siadają na wariata aptekach, z jaką tak, więc to ma już jakiś inny sens sprawdzanej czytaj też o tym, że znacznie mniejsze są opłaty niż alkohol znacznie bardziej być może na wasze rasy lanie mówi tak tak jak kandydat więc, że na Białołęce zdarza się trochę dziko rosnącej krzaków konopi po prostu tam są takich jak u nas konopie były zawsze i przynajmniej dużych sklepach takich centrach handlowych oraz na szczeblach także trach ta jest coś takiego się zdarza a jakie przepisy pan z kolei polecam ludziom, którzy przyjeżdżają do pana, pytając wyjawia szparagi w tym się zajmują dziewczynę, bo to u nas jest działalność ja jestem traktorzysta także nie temat przepisów natomiast całą tą jest stronę sprzedaży jest na miejscu prowadzi Ala żona i razem z dziewczynami z kuzynkami z córkami siostrzeńcami także cała rodzina jest zaangażowana dla tak funkcjonuje właśnie teraz każdy ma jakiś tam swoje przepisy zaś doradza CEF teraz mroczniejsze gromadzi coraz bardziej, ale szparagi skoro jest taka tradycja Meller TUW stolarza akta pan mnie się przyrządzać na pieczone dobre okazuje się coraz więcej jemy zielonego kiedyś jadało białe gotowana teraz mamy zielone pieczone jak Pantera jak to się ja nie robi Oliwa do piekarnika na chwilę, a i jesz, a pole też takie surowe, a spala surowe i wszystkich namawiam mi je zachwycają nie wiedzą, że te ognie ludzie się nie spodziewają, że coś tak może być też taktycznego takie trochę groszek mat tonę surowca jeszcze tak coś dla Jaśka na surowa wszystko co rośnie bardzo statecznych dziękuję pani pan gościem był pan Ludwik Meyer Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: SMACZNEGO

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i słuchaj wygodniej z telefonu!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA