REKLAMA

Margaryna i jej tajemnice

Smacznego
Data emisji:
2012-03-07 22:20
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
45:21 min.
Udostępnij:

Gościem Tomasza Kwaśniewskiego jest Katarzyna Rolf z SGGW, która opowiada o ciekawostkach i zdrowotnych aspektach margaryny

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
wieczór Radia TOK FM dobry wieczór godzina dwudziesta pierwsza 9 ja nazywam Tomasz Kwaśniewski trwa wieczór Radia TOK FM test audycja smacznego będziemy znać margarynie studia już pani mgr inż. Katarzyna oraz dobry wieczór dobry wieczór z wydziału nauk ożywieniu człowieka konsumpcji szkoły głównej z państw bliskiego nie pomyliłem się do mnie wszystko się zgadza i właśnie czy w ogóle się po i że ta audycja powstaje we współpracy z tym z tym, że wydziałami bardzo Rozwiń » wdzięczni i powiem tylko jeszcze po dwudziestej drugiej tak audycja dwugodzinna oburzeni przyspieszą godzinami rozmawiał z Dionisem Sturisem reporterem Radia TOK FM o sytuacji Grecji o Grekach na co Grecy są oburzeni, ale też marzy o tym, że zobaczymy co ja na ten temat myśli, ale mija się przydarzyć oburza się Grekom robi może jest naiwne może jest także rzeczywiście trzeba im nie wolno pozwolić, by zbankrutowali my jednak już irytuje, że pożyczają coraz więcej więcej pieniędzy Gabrysi obciąża zostaje znowu kilkaset czy tam stos haki miliardów, kiedy będą musieli przez to oddać to jest jakieś straszne, a po 2003. mam nadzieję, że państwa zwykle CET ziemia się dzwonić i 5 opowieść o tym, coraz oburza i to podkreślam jeszcze raz, jeżeli ktoś będzie burza na kogoś personalnie wymieni go z nazwiska powie ten jest taki makijaż, jaki to proszę wtedy państwa przedstawił się samemu imieniem nazwiskiem wtedy jakby odpowiedzialność państwa stronie ani po mojej ten dosyć ważne dobrze, ale teraz margarynie pani magister pomówić może pani Katarzyny, a tak państwo dobrze pani też ta cóż to jest margaryna wraca co się nazywa margaryna to co obecnie mamy na rynku co nazywamy potocznie margaryną mamy mam tutaj namyśli wszystkie te tłuszcze takie do smarowania pieczywa, które są w kubeczkach i wszystkie właściwie te produkty nazywamy potocznie margaryną otrzyma zadanie, ale są w kubeczkach właśnie boi się nie pakuje prawdę właśnie są 2 rodzaje margaryn są już takie margaryny w kostkach takich nie, więc jak masło tak wyglądają w takich prostokątnych kostkach czy ewentualnie bardziej okrągłych i te margaryny służą raczej tylko do celów kulinarnych, czyli do wypieków do robienia ciast ewentualnie są też takie tłuszcze, które służą do smażenia tak jak te są takie białe tłuszcze i one nie są stosowane do smarowania pieczywa są tylko własne tych takich celów kulinarnych jest wysoka obróbka termiczna ale, choć jako taką, a nam chodzi teraz margaryny taką do smarowania pieczywa i 8, a one są ze względu na wygodę konsumenta w tym plastiku czy ma znaczenie zyskują na przechowanie tegoż produktu na to ma właściwie 2 zadania po pierwsze, rzeczywiście jest wygodne wygodniej jest z kubeczka Brestu margarynę niż ten papier tak jak masło jak masło pakuje się w jakie są takie folie taki papierek ono się rwie to jest niewygodne rzeczywiście taki kubek plastikowy wygodniejsze to jest po pierwsze, ale po drugie, proszę zauważyć, że margaryna miękka stosunkowo w związku z tym trudno byłoby ją formować do takiej kostki, żeby ta kostka zachowała kształt wiadomo, że w sklepie każdy dotyka przekłada spółki na półkę z miejsca na miejsce wydatki byłyby oczywiście to całkowicie zmieniło kształt nigdy tego nie chciał kupić po prostu byłoby to nie apetyczne nieestetyczne, więc to myślę, że to jest taka główna główna główny powód, dlaczego pakuje margaryny kubeczki takie plastikowe po prostu nie zmienia kształtu wtedy ta margaryna natomiast to co za pan zapytał co to jest margaryna no, więc taka typowa margaryna to jest mieszanina wody i olejów roślinnych, czyli tłuszczu roślinnego niezwierzęcego, bo tłuszczem zwierzęcym to mamy masło mamy smalec Słonina naprawa to jest ze zwierząt natomiast tłuszcze roślinne, czyli oleje właśnie wymieszane z wodą tworzy nam margarynę sojusze tzw. miksy masła tzw. nie jest i maszynista jest nazwa handlowa, ale myślę, że chodzi też jest miszmasz masła z margaryną no bo to oczywiście w tym przypadku tak jest jest to rzeczywiście mikst tych 2 substancji, ale ma misję nie jest jakby nazwą rozumiemy, że własna flag tak dokładnie ta grupa produktów nazywa się miksy jest właśnie niesieni na margarynę, czyli tej mieszaniny wody z olejem i do tego, jaki tłuszcz zwierzęcy niekoniecznie masło, ponieważ to może bycie Śmietana ze śmietanką jest mieć mieszane mieszane może to być jogurt może to być Maślanka, czyli jakieś tłuszcze pochodzenia zwierzęcego i wówczas mamy miks to jest proszony jest napisane tam 62 % masła to znaczy, bo ziemska zrozumie tak, żeby ludzie kupują masło uwrażliwia na mnie, żebym uważał takie coś, na który przed 82 % tak tak zawartość z czego 82 proc zawartość tłuszczu tusz tłuszczu i co jest w 100 % ten tłuszcz to jest w 100 % tłuszcz mleczny, czyli pochodzący z mleka to znaczy, że w tej kostce masła jak pan kupuje załóżmy czysto 100 g masła oczywiście więcej zaś, że 100 g masła to w tych 100 g znajduje się 82 % tłuszczu reszta to są inne substancje w tym woda i te całe 82 % całe właśnie pochodzi z tłuszczu mlecznego jest tłuszcz mleczny będzie mniej niż 82 % właśnie na tę misję tak to wtedy mamy dodatek tłuszczów roślinnych i jeżeli jest to mały dodatek tłuszczów roślinnych wówczas cały czas jest to taka twarda masa i wtedy to jest formowane rzeczywiście takie kostki w tym papierek nazwijmy to na jej rzeczywiście bardzo często konsumenci mylą się turystyczna Zorro to nie jest gorsze to nie jest tak, gdy gorsze jest po prostu coś innego, jeżeli jest to dobrze oznakowany jest napisane, że to nie jest masło nie może takiego sformułowania albo sformułowania, które może nam sugerować, że to jest masło tylko wyraźnie napisane, że to jest taki miks tłuszczowy to wszystko w porządku konsument wtedy do sklepu wie, że taki produkt do ręki czyta i sam może zadecydować co bierze to przeważnie źle znaczne nasilenie tym samym mleczne tak dokładnie, ale co no nie wiadomo co klient myśli też masło mleczne i bierze to jako masło, ale rozumiem, że nieoznakowany, dlatego że ludzie wolą woleliby jednak masło tak i a produkcja tego jest tańsza niż produkcja masła tak chodzi, dlaczego tak udają z tą jednak nie mówią, że system masło jest taki taki tradycyjny tłuszcz, który od wieków rzeczywiście występuje i w naszej w naszej kuchni i nam się kojarzy nas z czymś takim bardziej naturalnym można powiedzieć w związku z tym imituje się często właśnie takie masło po to, żeby zwiększyć sprzedaż sprzedaż masła cały czas jest dosyć duża w Polsce natomiast jest napisane na takim produkcie, że jest to miks jednak, że jest gdzieś z tyłu tak małymi literkami napisane jest tam już nikt nie czyta producent daje samo opakowanie graficznie dla masła i podobny miks podobno jest od dawna takie samo nie może być, ale rzeczywiście może być łudząco podobne czym ta musi się różnić, ale oczywiście taki klient, który nie szuka jakichś różnic tylko po prostu chce kupić masło to oni po prostu może pomylić z Wrocławia patrzy na ten procent, ale też proszę wejść, bo powiedziano mi się fakturami to uwrażliwia powiedziała, że to jest gorsze właśnie 40 gorsze, że jest dola dodatek tego trzymałem 62 % właśnie tylko tego czegoś co was ma 82 % to zależy, jaki to jest już dodane dlatego, że to niemożna jednoznacznie powiedzieć, że jest gorsze, ale może lepsza, bo takie samo, dlatego że tłuszcze roślinne, z którego robi się margaryny jest utwardzane normalny tłuszcze roślinne, czyli olej tak jak w kuchni stosujemy olej w butelce ma konsystencję, jaką płynną no tak jest teraz jak my z tego mamy zrobić margarynę w taki sposób na jak woda też jest płynna teraz połączyć musimy to wodę z tym oleje no to to jest płynne w związku z tym ten olej trzeba utwardzić, jeżeli są różne metody na to, jeżeli zastosujemy taką gorszą metodę to była pierwsza metoda woda z dnia uwagę nianie tzw . jeżeli to zastosujemy ona jest tańsza ta metoda niestety jest nadal dość popularna wówczas powstanie nam taki szkodliwe dosyć tłuszcz powstaną tam bardzo szkodliwe izomery trans w tym my w tym tłuszczu taka taki miks tłuszczowy czy taka margaryna, która powstanie takiego tłuszczu rzeczywiście będzie mniej zdrowsza będzie miała bardziej szkodliwe działanie to będzie dziś na opakowaniu napisane nie w odpłatne właśnie o to chodzi, że nie z latarkami nie ma niestety w Polskim prawie wymogu, który nakazywał pisanie, jaki rodzaj uwagę, jaki rodzaj utwardzania zastosował producent po pierwsze po drugie nie ma obowiązku pisania ile zawiera tych izomerów trans dany produkt czy mówimy nie wie pani no niestety tego nie wiem dlaczego, a podejrzewam, ale drugi z pracy utwardzenie drogi sposób jest to strefa akacja trans strefy akacja i też uzyskuje się właśnie tłuszcz roślinny, który ma jest stały w temperaturze pokojowej, jednakże nie zachodzą właśnie te szkodliwe przemiany tych kwasów tłuszczowych, które są w tłuszczu i wówczas nie powstają też numery trans ten ten proces jest droższy jest oczywiście coraz częściej stosowane no ale nie przez wszystkich producentów i rozumiem, że nie ma takiej korelacji, że ktoś jest droższa ta była regionem w ten ten zdrowy sposób coś co jest tańsze w ten myślę, że że może być tak taka zaleta może pani wymienić taką nazwę takiego taką firmę, która robi to zdrowsze margaryny nie bójmy to jest informacja ważna albo może można spaść w internecie mieszkań nie nie nie da się nie da się takiej zazwyczaj taką informację producenci trzymają dla siebie, ale jedyne co można właściwie czy można się kierować niektórzy producenci piszą wartości Odrze częsty na opakowaniu, ponieważ wartość odżywczą kilka tych podstawowych punktów muszą podać jak ta wartość kaloryczna zawartość tłuszczu węglowodanów białka to jest w tym miejscu powinniśmy szukać zawartości izomerów trans niektórzy producenci to piszą jak nie mają w dokładnie, a dokładnie to tak właśnie jest, że jeżeli jest napisane, że zawartość Ninie, że jest napisane zawartość izomerów trans jest jakaś wartość poniżej 1 % albo poniżej 0 pół procent, bo to zazwyczaj są te 2 wartości to dobrze natomiast weźmiemy drugi produkt i tam będzie napisanego nic na ten temat no i co teraz co oznacza czy Brexit myślę myślę, że to byłoby zgodne z prawem, gdy miał obywatel wziął margaryny różne sklepu, zanim do jakiegoś laboratorium, żeby nimi przebadali pod tym kątem zgodne z prawem myślę, że obejrzę opublikowała powiedział oczywiście, że tak oczywiście, że tak, tym bardziej że takie badania były robione na w 2000 siódmym roku było robione badanie na rynku warszawskim właśnie margaryn, które są dostępne w sklepach takich normalnych rynkowych nie żadnych wymyślnych i co się okazało właśnie zawartości izomerów trans, że zawartość tych izomerów trans kształtowała się od zera to dobrze, ale aż do ponad 8 %, ale zmarł w razie co mogą zrobić na to jest niesamowite świństwa jest to co to takie kwasy tłuszczowe, które niestety tylko mają negatywny wpły w na nasze zdrowie mają działanie wpływają na powstawanie nowotworów mają takie działanie kancerogenne, czyli właśnie sprzyjają powstawaniu nowotworów niestety również sprzyjają powstawaniu miażdżycy chorób układu krążenia prze przeszkadzają, że tak powiem w przekształceniach kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3 omega 6 września czwartek uwrażliwiają je czy te kwesta czy pani Maria Rynkiewicz dokładnie wtedy kwasy nie mogą się przekształcać w związku z tym fantem przestaje dla nas dobrze działać zaczynają źle działać, ponieważ te kwasy omega 3 omega 6 również mają wpływ na na układ m. in. oczywiście na fakt krążenia one zabezpieczają przed powstawaniem tych chorób układu krążenia no to, jeżeli zjemy sobie też numery teraz to nie dość, że one same w sobie nam szkodzą bezpośrednio w teście pośrednio poprzez właśnie blokowanie tych przemian tych kwasów omega 3 omega 6 i emerytura pamiętaj, że emeryt trans to jest właściwie wydaje mi się najważniejsza takiej aspekt zdrowotny tych tych margaryna cieszyli, kiedy właśnie co jeszcze takiego tam na nas czyha w tych magazynach no oczywiście zawartość tłuszczu też dosyć istotna ile tego tłuszczu jest Margaret nie, dlatego że o margaryna taka tradycyjna, która powstała ileś tam lat temu była miała zawartość tłuszczu miała miejsce wartość tłuszczu tak jak masło, ponieważ ona miała być zamiennikiem tańszym zamiennikiem masła w związku z tym ich nie przejmował się tym, jaką czy obniża zawartość tłuszczu czy nie im pierwsze margaryny miały 80 % tłuszczu sobie na to bardzo dużo reszta to była woda tam ewentualnie jakieś dodatki natomiast obecnie, ponieważ już po pierwsze, wiedza poszła naprzód aspekty zdrowotne coraz bardziej nas interesują społeczeństwo niestety je chcemy coraz bardziej się odchudzać w związku z tym zwracamy uwagę na zawartość tłuszczu w naszej diecie i w związku z tym właśnie producenci zaczęli produkt pre produkować margaryny, które mają nawet 20 % tłuszczu light tzw. tak to znaczy te margaryny obniżonej zawartości tłuszczu to są takie, które mają poniżej 60 % i co nam wtedy jest reszta woda zazwyczaj no większości jest to woda i on jest utwardzona tą metodą właśnie informuję, że jednak druga metoda radzi sobie dużą ilością wody tak nie z tłuszczem nie emeryta aut, ale utwardzić mówiła pani mówiła, że utwardzenie tłuszczu, który płynnej wody które, które wpłynęły 80 % 20 % jednak, ale jest taki troszeczkę bardziej jakiś, ale listy właśnie możemy znaczeń na utwardzenie czytanie czy metody sobie radzą bez bezmiar na tyle jest wyłonienie najpier w trzeba utwardzić tłuszcz, zanim Doda się do niego wody najpier w trzeba ten olej utwardzić bez wody jeszcze zanim do niego dodamy wodę to właśnie metodą, bo to gorszy albo to lepszą albo zdrowszą albo to mniej zdrową i dopiero później do tego utwardzonego tłuszczu dodajemy wodę reżimy wmiesza wnosimy w nią mieszać, jakby do smażenia jajek tych właśnie na takie coś co taka margaryna light nadaje się wszystko się nadaje czy może nie wszystko ale, ale nadaje się oczywiście, że nadaje tylko to jest kwestia smaku przede wszystkim chyba smaku, ponieważ taka margaryna, która ma 20 % tłuszczu będzie miał zupełnie inny smak niż taka ma 60 % czy taka najpopularniejsza albo albo masło, które ma 80 powiedział pani, że powinno być tańsze tymczasem wciąż są margaryny, które są dużo droższe niż masło one zawierają właśnie tam czytam na nich żony są tam bardzo bardzo zdrowotne mają witaminy takie makiem dobre obniżają cholesterol gadał z tego co się orientuję to najdroższy margaryny i one są rzeczywiście droższy od masła to są takie, które zawierają fitosterole zwykła margaryna taka, czyli połączenie tego tłuszczu z wodą no to jest tańszy produkt niż masło natomiast właśnie margaryny obecnie jest na rynku, chyba że coś zmieniło w ciągu roku 4 produkty, które zawierają fitosterole, a to co 4 i fitosterole są to takie substancje też tłuszczowe substancje, które wpływają na obniżanie cholesterolu w naszym organizmie i zmniejszają wchłanianie cholesterolu milicję i poprzez to mniej tego cholesterolu się wchłania do krwi i dodatkowo cholesterol, które wytwarzamy w naszym organizmie, ponieważ my potrafimy sobie sami wytwarzać też cholesterolu w wątrobie ten cholesterol jest też wydzielany w pewnej ilości do jelita i on również jest usuwany z organizmu właśnie dzięki tym fit z tą rolą IT już jest napisane na opakowaniu zawiera tak tak tak oczywiście te margaryny są specjalnie oznakowaną muszą być oznakowane, dlatego że nie wszyscy mogą stosować takie margaryny, ponieważ rzeczywiście TFI to stara, ale mają bardzo silne działanie tam zapisane skonsultuj ze swoim lekarzem czy już tak zdaje się, że jest napisane towary w aptekach nie nie nie no i nie są zastawione są dostępnie ogólnodostępne, ale jestem pełna informacja napisana napisana jest dla kogo one mogą być przeznaczone, kto może, jakie mają działanie to jest coś napisane na taki margaryn nie, a ja nie ma i nie ma sensu, żeby osoba zdrowa kupowała taką margarynę, bo to może być wręcz niebezpieczne, a w razie bogami pani takich Warty spać mówienia, bo mieliśmy te Iza ktoś jeszcze ten emeryt trans twarz izomery trans, a część tak jest paskudnego w tym skarb w margarynie co jeszcze paskudnego no właściwie izomery trans najbardziej paskudnej przy nich to już Fuck Fuck reszta przy ich zamiary teraz reszta rzeczy, a dobre rzeczy, które są maga margarynie, dlaczego Warta jest ma ma więcej wody niż tłuszczu, więc przy obecnym stylu żywienia ile jemy poza tym poza margaryną ile jemy niedobrych rzeczy ile jemy tłuszczu zarówno przede wszystkim takiego tłuszczu w potrawach, czyli że smażone rzeczy jemy wtedy ten tusz wsiąka taki tłuszczu kryty i przy takiej diecie taka margaryna jest dla nas no takim zbawieniem, ponieważ możemy właśnie smarować sobie pieczywo czy jakość, jaką miasto nazwijmy to, ale tak naprawdę, jeżeli wybierzemy to margaryny obniżonej zawartości tłuszczu na to mamy tam więcej wody tak naprawdę nie mamy posmarowane pieczywo no ale nie mamy tego co już tam aż tak dużo pracy duża w reż Marią chleba już nie miała dużo bardzo w ogóle Polacy bardzo dużo tłuszczu jedzą naprawdę dużo dużo dużo dużo za dużo, ale skąd przyzwyczajenie jak pan tego właśnie musi być posmarowane, skąd przyzwyczajenie, że to jest takie, że w biedzie jak nie było chyba to coś takiego chodzi, że ktoś, kto ma troszeczkę ta możliwe, że masło masło nawet w obecnych czasach nie jest bardzo tanie jednak trzeba te kilka złotych zapłacić trzeba więcej zapłacić niż za taką tanią margarynę i zawsze tak było, że masło było drogim produktem może nas jakoś tak taktu bardzo nasyca tłusta tłuszcz jest najbardziej takim sycące składnikiem jest rzeczywiście, jeżeli tego już dużo wiemy no to w porównaniu z takim posiłkiem węglowodanowych, czyli n p . w samym chlebem no to bardziej nas na sesji ten posiłek, gdzie jest dużo tłuszczu i Doda nam dużo energii, ponieważ ten tłuszcz jest najbardziej energetycznym składnikiem największy taki moment pamiętam dziś na początku tzw. transformacji, kiedy pojawiło się właśnie margaryny wcześniej było się tylko masz taką świadomość nagle tak jak i takie zachłyśnięcie się tymi margaryna wszędzie było reklamowane i przede wszystkim hasło Boże się dobrze rozczarowuje zdanie jak masło tak tak nasze główne zadania margarynę rzeczywiście było coś takiego jest to zaleta, ponieważ masło jak wyjmiemy z lodówki no to jest twardy kamień nie ma się też, jakie masz też nie są w ogóle nie są prawdziwe masło właśnie o to chodzi, który ma 80 % tłuszczu ponad 80 to jest warte, jeżeli nie jest twarda, jeżeli widujemy masło z lodówki ono w miarę łatwo się nam rozczarowuje na to przeczytajmy czy to na pewno jest masło to właśnie nie jest ten miks, czyli nie ma nie ma tam przypadkiem do danego oleju, ale może procent masła, bo teraz pani obraziła, ale ja przy zwraca na to uwagę mam takie wrażenie, że tym masła się dość dobrze smarowane trochę ruszanie tek nie tak bardzo się da się też tak jak margarynę, ale daje radę tak daję radę wydechem daje radę zwiększą jakieś trudu może lodówka słabo chłodzi w, a może coś dodają tych masy używane były takie bardziej plastyczne to masło, które ja używam no to otwarte jest kurs tej pani ma słuszne to za chwilę będzie już muzykę zapewnią zapytam dokładnie jeśli się też bo zanim puścił muzykę to może lepszym pomysłem jest olej co oznacza Oliwa no chyba taka taka kultura jest we włoszech n p . tam np. masła się nie stosuje, ponieważ taka kultura jedzenia, że właściwie oni masła w ogóle nie znają nawet tego z tego co się ją pani widziałem w sklepie masło właśnie przez włoski masło cha for one złota z 13 zł kosztowała za kostkę rany Julek strasznie drogie może właśnie, dlatego że taki jest unikatowy projekt produkowane właśnie zrobiono badania być może, dlatego że we włoszech do pieczywa stosuje się oliwę ani nie smarują pieczywa jakimś jakoś ma stoczyć mieszkań po prostu pieczywo chleb trwały zazwyczaj nawet nie kroją tylko rwał i maczają w Oliwie soli czy to byłaby sensowna zamiana prawda pani zdaniem no nie da się tylko tak jednoznacznie powiedzieć czy sensowna w 23 z dnia dwudziesty pierwsza 37 nazywam Tomasz Kwaśniewski w sprawie Radia TOK FM audycja smacznego studies pani magister różne inż. Katarzyna Hall dobry wieczór dobry wieczór rozmawiamy o margarynie audycja powstaje to może wypowiedzi pani jest oczywiście z wydziału nauk ożywieniu człowieka i konsumpcji SGGW czy szkoły głównej ekspert whiskey nie muszę tylko chce to powie jestem wdzięczny szkole głównej specjalistki, że nam pomaga informować państwa sam dowiaduje o tym co jemy co warto jeść my też bardzo z tego cieszymy, że ZUS takie takie próba propagowanie wiedzy jest wskazane, zwłaszcza że mam takie wrażenie, że coraz gorzej się drzwiami w sumie niestety tak jak ostatnia odkryłem tu też dzięki tej audycji bazar, który jest w Warszawie znany na to jest hala Mirowska tam kupuje kury takie wydziały ze wsi zagrodowe, ale już bite rozumiem IT tak, ale rosły z nich rzeczywiście zupełnie inny niż chodzi o kolor taki odzyskają wreszcie raz kolarzy takich, które mają Barczak i gotowi nawet wielka przygoda jest tam co tydzień kupuje 2 kury raz nawet kupiłem kaczkę jak wróciłem później do domu był akurat mrozy czułem się jak w takim byłbym w jaskini otoczony zdrowie czy taki bezpieczny pani taki wraz z takim jest jak przygodę Kopeć podwójnej drugi, czyli za 30 minut audycja oburza innych dwugodzinne będziemy mieć w Grecji z Dionisem Sturisem reporterem TOK FM opóźnione, że państwo nazywają się oburzać się ta co państwa oburza można mówić co się chce zasada podkreślam jeszcze raz taka, że jeżeli ktoś jest może jakoś personalnie wtedy proszę mówić pod nazwiskiem odpowiedzialność wtedy po państwa stronie dobrze wracając do margaryny powinniśmy tych nieszczęsnych izomery trans, a co takiego, jakie korzyści mamy margaryny na bardzo duże mamy korzyści wg wg badań naukowych zastąpienie masłem margaryną powoduje może spowodować obniżenie ryzyka wystąpienia wielu chorób i to takich najbardziej niebezpieczne dla nas chorób układu krążenia, ponieważ niestety śmiertelność w Polsce na choroby układu krążenia wynosi nadal około 50 % to znaczy 50 % wszystkich zgonów to są właśnie zgony z powodu chorób układu krążenia, chyba że będą tu izomery trans równe 4200 każdy będzie wtedy jeszcze większa tego nie może sprawić, iż jakaś dramatyczna sytuacja niestety nie jest nie jest źle wierzę, że szkoła główna specjalistka przebadała margarynę pod tym kątem byśmy przenosi podaje informacje później na antenie takie badania były tak jak powiedziałem były na rynku robione i one są w miarę regularnie co kilka lat robione oczywiście nie ma sensu tego robić cały czas ponieważ, że podejście margaryny, których nie należy jeść, bo one zawierają dajemy, więc to jest zgodne z prawem podawanie naraz zaryzykował nawet, ale to pan zaryzykuje no ja zaryzykuję jak państwo nam dać taką informację jak za tydzień zaryzykuję i powiem zaprezentował się nie udało, ale my tego tego za miesiąc jak tylko będzie pani życia proszę powiedzieć, że z przyjemnością byśmy podali tę, której margaryny zawierają numery trans w związku z tym szalenie uważać taki dyscyplinujący dla producentów, ale dobry coś dobrego w marketach no, więc to, że mają mniej tłuszczu im ten tłuszcz, które mają jest zdrowszy, że tak powiem to znaczy trzeba powiedzieć, że tłuszcz składa się z kwasów tłuszczowych i te kwasy tłuszczowe mogą być 33 rodzaje mogą być nasycone mogą być nie nas jedno nienasycone albo wielonienasycone, czyli można powiedzieć mogą być nasycone albo nienasycone no i tłuszcz roślinny charakteryzuje się tym, że jest w większości nienasycony to znaczy jest przewaga tych kwasów nienasyconych, a te kwasy są dla nas zdrowsze niż kwasy nasycone, które z kolei występują w tłuszczu zwierzęcym, czyli w maśle również i teraz dla porównania w maśle zawartość kwasów tłuszczowych to jest tych nasyconych kwasów tłuszczowych to jest 50 g na 100 g z 50 g tych właśnie kwasów na 50 g masła oczywiście natomiast margarynie zawartość tych nasyconych kwasów tłuszczowych to jest około kilkunastu procent, czyli około kilkunastu g, a więc jest to kilkakrotnie niżej i teraz, jeżeli zastąpimy masło margaryną margaryna ma zazwyczaj niższą zawartość tłuszczu już sama siebie, ponieważ tylko chyba 1 produkt na rynku, który ma taką samą zawartość tłuszczu jak jak masło jest Total takie nie wiem czy mogę wymieniać można nazwy masło roślinne, czyli taka pamiętam z takim brakiem okrągłym żółtym kubeczków z takim kwiatkiem ta to jest to nie jest masło to jest margaryna tylko on po prostu masło roślinne to taka nazwa handlowa tego produktu i ono ma rzeczywiście 80 % tłuszczu, czyli porównywalnie jak masło natomiast wszystkie pozostałe marki Armani nasycone raczej norma mniej tych nasyconych niższy niż masło, a więc ma nienasycone tak zgadza się natomiast pozostałe produkty mają mniej tego tłuszczu, więc już samo to, że mają mniej tłuszczu to jest dla nas korzystniejsze dla naszego zdrowia do tego dołożymy, że mają więcej tych nienasyconych tłuszczów mają mniej tych nasyconych, ponieważ tłuszcze nasycone działają tak jak izomery trans troszeczkę mają mniejsze to działanie szkodliwe, ale również mają szkodliwe to znaczy właśnie sprzyjają powstawaniu chorób układu krążenia przede wszystkim czy choroby wieńcowej tworzenia się zakrzepów w żyłach sprzyjają właśnie powstawaniu zawałów udarów mózgu i czy to trochę dlatego panie premierze generalny i masło margaryna nie są najlepsze ale kiedy już mamy się czymś prócz telepie margaryną, tak więc wyda interesuje, toteż nie dla każdego tak tak łatwo powiedzieć, że dla każdej osoby rzeczywiście margaryna jest lepsza nie, dlatego że są pewne grupy osób, które powinny właściwie jeść masło niż margarynę tej mówię o dzieciach, a małe dzieci tak mniej więcej do trzeciego roku życia tak się tak się uważa powinny jest właśnie masło nie margaryny, ponieważ są organizmy rosnące bardzo bardzo intensywnie rosnące rozwijające się, a masło posiada 1 składnik, którego nie posiada margaryna na są to jest cholesterol bardzo taki słynny pewnie pewnie każdy wie co to jest cholesterol sobie obniżyć i chce sobie obniżyć dokładnie takie coś co nam żyły przede wszystkim zapycha i z tym się kojarzy cholesterol natomiast nie wszyscy wiedzą, że cholesterol buduje każda komórka naszego ciała jest nam potrzebny ten cholesterol buduje na mózg Buddy, czyli buduje nam układ nerwowy i teraz dziecko, które bardzo intensywnie rośnie rozwija się rozwijać ten układ nerwowy mózg bardzo intensywnie rośnie niemal całe ciało i jemu potrzebny ten cholesterol temu dziecku moja córka ostatniego tak zapragnęła masła rzeczywiście może budują włoskiego partię zachowaniem tych zależności, że rośnie mimo, więc potrzebuje więcej ma mieć raczej tego chyba tak nie odczuwają bo, ale ma po prostu smaczne, a tylko do trzeciego roku życia, choć tak mniej więcej tak mi, więc do trzeciego roku życia i po trzecim roku życia powinniśmy stopniowo masło wycofywać zamieniać właśnie dobrą gatunkowo dobrą jakościowo margaryną czy pani ma raczej w lodówce margaryny tak mam to i to, a mam masło margaryny dlatego, że jeżeli jest osoba zdrowa nie ma ryzyka Unii podwyższonego cholesterolu we krwi nie ma tego ryzyka, że może wystąpić jakaś choroba układu krążenia jest osobą młodą, bo zazwyczaj osoby młode właśnie nie cierpi na te choroby może pozwolić na hasło jak my bardzo czasu jest pani rozumie tak trochę od święta sobie taktem masłem tak tak wypadliśmy nie do każdego posiłku wiadomo, że takie taki tłuszcz do smarowania pieczywa raczej kilka razy dziennie stosujemy czy to na śniadanie potem jak i drugie śniadanie jakaś kanapka jeszcze kolacja jest kilka razy dziennie zazwyczaj stosujemy tą Master nazwijmy to powiedzmy, jeżeli raz dziennie tylko wiemy to masło do innego posiłku no to nic złego nie stanie, choć też mieszać tłuszcze problemy taki szmat kłamie dokładnie w tej sytuacji mieszamy ten już tutaj mamy trochę tego mlecznego tłuszczu, a tutaj mamy margaryna mamy te nienasycone tłuszcze to przekonanie państ w jest tak reaguje z takich miastach bite głowy jednak masło czy jednak Maz moja żona ma z kolei takie rzeczy raczej margaryny tak jesteśmy właśnie małżeństwem dwubiegunowym należnej pani przekonała, że będę stosował to i tak na zmianę, a czas mieszczą ale kto leje oliwę dokładnie na, ale jest pewne pewna grupa osób, które właśnie właściwie powinny wyeliminować masło są to osoby właśnie chory czy to zależy od ich stanu zdrowia, jeżeli ktoś już ma podwyższony poziom cholesterolu lub lub w ogóle u lekarz stwierdził u niego w badaniach, bo to lekarz musi stwierdzić tzw. niewłaściwy profil lipidowy osocza, czyli coś w tej krwi się tam, gdzie jest mit tłuszczami za dużo ich tam jest albo za mało jest dobrych tłuszczów no to wówczas taka osoba musi zrezygnować z masła i właśnie zamienić to masło margaryna tylko dobro margaryną poniżej, jakbyśmy tak w ogóle zlikwidowali masło margaryna to się ponieść jakiś uszczerbek w żadnym no myślę, że bylibyśmy w szoku przede wszystkim na początku, ale myślę, że w szoku, dlaczego nie mamy tego tłuszczu tak napędu nam, żeby się przyzwyczajeni do tego dobrze że, że smarujemy pieczywo, że po to, szeroko pod serem znajduje się jednak jakaś jest poza tym poza tym szokiem takim na początku takim zdrowotnym dla organizmu, jakim energetycznym weźmie nie myślę, że nie, dlatego że dużo spożywamy tłuszcz, jeżeli poza tym dieta, by się nie zmieniła no to nie byłoby tego szoku pocieszenie dla każdej osoby, ponieważ mogą być takie osoby, które mają bardzo zdrową dietę to znaczy nie spożywają tłustych posiłków spożywają chude mięso chude wędliny spożywają ryby nie spożywają takich produktów, które są kupne i mają dużą zawartość tłuszczu no to takie osoby jak najbardziej mogło się smarować pieczywo masło czy margaryną i one one mogłyby ucierpieć rzeczywiście, by się to masło margaryna zabrało ani w zamian nie dało w tej oliwy soli jak, ponieważ tłuszcz też nam jest potrzebny rozwiąże w margarynie maśle z 3 taka sztuczka, która polegać także podkreślają smak w darze tłumaczyć takie tłuszcz tłuszcz w ogóle tłuszcz sam sobie rzeczywiście odpowiedzialny za odczuwanie smaku za fizjologicznie nie potrafię tego dokładnie wyjaśnić, ale dzięki właśnie temu, że jakieś pożywienie jest służb lepiej odczuwamy smak poza tym tłuszcz wpływa pozytywnie na lepiej wpływa na połykanie, ponieważ wiadomo, jeżeli coś się po smaruje chociażby niewielki silniczek jest urządzenie, jeżeli jest bez oleju na tonie będzie zgrzytać tak nie będzie pracować tutaj też troszeczkę podobnie łatwiej jest zjeść coś co jest ma trochę tego tłuszczu po prostu łatwiej nam to przechodzi ułatwi to polecamy, choć sam suchy chleb może nie słucha, ale chleb bez niczego no trudno jest trochę tak po tak czas zapraszamy Asia łazienkę wszystkim chcemy dostają większe kawałki Leszek Czyż swego rozwoju to i tak to wszystko łykają te starsze panie, na które pani inżynier, ale jak pani z kolei, że do sklepu właśnie pani sobie musi wybrać produkt masła margaryny Teresy pani zwraca uwagę przy wszystkich na już mam właściwie wybranych takich kilka Marek, które staram się kupować staram się innych nie kupować no muszę przyznać, że zwracam uwagę pani wybrała no może nie będę Anka może nie było, że nie będę mówił, bo to kre w nadal tylko reklama jest nie byłaby taka krypta, ale w tym rękawa, kiedy reklamach, a jednak teraz pani inżynier powiaty dobrze to nasz kraj odczuwa przede wszystkim zawartość izomerów trans jednak nie bójmy się sprawdzić nie bójmy się tych margaryn, na których jest napisane, że mają też z emerytur już wiem tak jest już jakieś 010 pół 00 jest jest napisane ja spotkałam się 2 wartościami poniżej 1 poniżej 005 zawsze różni się poza ramy tej chwili, jeżeli nie ma tej napisanego jest ryzyko, że tam po prostu albo producent nie zwraca na to uwagi albo jest się pracy albo jest dużo tego dokładnie po prostu chce ukryta jest, iż takie ryzyko na co jeszcze na zawartość tłuszczu, jeżeli osoba jest chcę się odchudzić np. chciałaby stracić trochę trochę na wadze albo dba o swoją dietę z innych powodów chce zmniejszyć ilość kalorii no to wybierze nowy to margaryna, która będzie miała mniej tego tłuszczu czy dla i tak n p . dla tak mają około 40 % jest stosuje takie margaryny, które mają właśnie koło 40 % tłuszczu nie stosuje tych co mają najniższą zawartość tłuszczu no przyznam szczerze, że po pierwsze, no nie czuje takiej potrzeby, a po drugie nie smakują mi tę margarynę, bo po prostu tam jest więcej wody niż i o Waldemarze ranie dokładnie mamy w kraju pierwsza woda, a po drugie, tam są substancje smakowe różne, a ja płacę wtedy te substancje smakowe ani, jakby za ten tłuszcz do smarowania pieczywa, a płacą i to tak naprawdę jako smak mam synka na pieczywie w związku z tym w pasie pomyślałem też atrakcją jest, a tych substancjach ma też przyszło margaryny mają już tak długi czas chyba terminy przydatności gosposia jazda tak tak jak wyraźnie się od masła na zdecydowanie, ponieważ margaryna jest substancja, która ma bardzo dużo wody, a woda charakteryzuje się tym, że łatwo się w niej rozwijają drobnoustroje no i teraz, żeby przedłużyć termin przydatności takie margaryny do spożycia zabezpieczyć przed przed tymi drobnoustrojami no to niestety większość nie wszystkie, ale prawie wszystkie margarynę są zabezpieczone konserwantami wymagają, aby konsument już w ogóle śmiech PS ary nosa takie jak robiłam analizę rynku trochę ponad rok temu no to rzeczywiście pojedyncze sztuki tak jest znalazły, ale na resorach czy nie na nie robią analizy chemicznej tylko po prostu analizowałam skład, który był podany na na opakowaniach i zaryzykowała pani myślę, że tak tak, dlatego że ufam w to, że producenci są uczciwi tego wymaga od nich prawo on miał krótki termin margaryny no na termin akurat nie patrzyłam na termin przydatności do spożycia, ale są jeszcze inne substancje, które mogą przedłużyć ten termin przydatności do spożycia, a mianowicie sól cukier, który też są dodawane do do Margaret przede wszystkim w celach smakowych notuje regulują ten smak, żeby ta margaryna była smaczniejsza dla dla nas, ale właśnie zarówno sól jak cukier mają również działanie konserwujące przecież np. spekulowanie w sali czy kiszenie przecież kapusty kapusta kiszona ogórki kiszone one są od właśnie utrwalane przez dodatek soli one nie mają konserwantów, która znowu będziemy je znowu, bo tam wszędzie tam jest mało margaryną, którą mało jest, ale oczywiście jest taki jest cukier dodawany zazwyczaj akurat plus dla nas naprawdę, który ma mniej tych no masło nic nie ma absolutnie nic nie ma masło zgodnie z z prawem polskim nie może mieć żadnych dodatków, jeżeli ma jakieś dodatki Noto to źle czy tak naprawdę margaryn jest dorzucamy ewentualnych zamiarów trans te wszystkie, jakie substancje konserwujące smakowe tak Susan dodatkowe tak są jeszcze są jeszcze substancje hamujące, ale one muszą być, dlatego że tam też muszą i tak nie no można obyć się bez cukru bez soli po prostu będzie troszeczkę inny smak, a temu, logując się natomiast bez substancji mordujących nie da się obyć, dlatego że w naturze, ale z wodą nie łączy, a i to każdy wie, kto np. chce umyć patelnie ustalono samowolę no to po prostu nie da się trzeba zastosować jakiś detergenty prawda i to jest podobnie woda się nie połączy z olejem bez detergentów stt agentów w jego jadalnego można powiedzieć w cudzysłowie i to właśnie jest rola emulgatory on powoduje, że możemy wymieszać wodę z olejem po pierwsze po drugie uniemożliwia ponowne rozłączenie tych 2 substancji na na wodę na olej, czyli właśnie dzięki ulga Toro mamy to emulsje, bo margarynę taką emulsję taki właśnie połączeniem wody z olejem to jest tylko możliwe dzięki niemu lokatorom pani Katarzyna już zapewnienie niestety niedługo będzie musi ciąć proszę o publiczne wraca zwracać uwagę kupując margarynę czy inny to było inne zawartość już zależy od gustu, a izomery trans czy na jakiś specjalny ulga torebkę wraz z rzeczy z nimi nie nie zawsze są podawane temu lokator bardzo często opada, jeżeli są podawane to te słynne UE i cyferki, które niestety niewiele nam mówią musielibyśmy chodzić do sklepu z książeczką, gdzie są wszystkie wyjaśnienia one po prostu sobie czytać co nas pani czytać tak pracować z bucikami też jest dosyć istotna, dlatego że oczywiście witamina, a DIN znajduje się w każdej margaryn nie natomiast niektórych margarynach są dodatkowo jeszcze dodawane witaminy z grupy EBI kwas foliowy no one niekoniecznie są wskazane, dlatego że nasza dieta jest bardzo bardzo bogata w witaminy wszystko w tej chwili może nie wszystko, ale bardzo dużo produktów na rynku jest wzbogacany witaminy składniki mineralne różnych chrupki śniadaniowe soki jeszcze, jeżeli dodać do tego dodamy witaminy w margarynie i do tego zjemy jeszcze owoce warzywa, które są naturalnym źródłem witamin to możemy za dużo z listy witamin w związku z tym to też jest dosyć ważne czy pani bez witamin jak po jego witamin tak, ale dlatego, że ja my jemy dużo owoców warzy w w związku z tym ja nie potrzebuje dodatkowo się tych sztucznych witamin no i Doda jeszcze powiem, że deficyt stara, ale właśnie, jeżeli ktoś chce obniżyć sobie poziom cholesterolu, ponieważ lekarz podkreśla lekarz stwierdził, że ma podwyższony poziom cholesterolu no to polecam margaryny z vito stronami, a 30 takich na pewno będzie musiał sprężyć coś takiego co panią oburza, jeżeli chodzi o producentów margaryny masła jest takie coś narzuca, czego nie robią oczywiście poza tym, że nie podają i American to jest to jest dla mnie najbardziej oburzający niestety prawo tego od nich nie wymaga tego prawa, ale poza tym albo coś, jeżeli chodzi o taką konsumpcję żywności jest takie szczypanie irytuje wiem, że pani parówek poza tym parówki jem godzi się pan tylko dzieci też też moje jedzą parówki, ale nie dla dzieci z nieba parówki przeznaczone dla dzieci to rzeczywiście jest jest świństwo ja wybieram parówki takie, które są luzem kupowane i one są zazwyczaj więcej mają tego mięsa 7080 % dopytuje, skąd pani powie tak czy ja po prostu mam takie sklepy dobre źródła i wiemy co to są za za wędliny nie do paru lat coś, czego zamiana jest plan dokładnie dokładnie ja ostatnio zrobię muszę powiedzieć, jaki jest taka sieć Organik 1 z takich sklepów poszedłem zwykle było napisane tak karteczkach czytam jest tak, że tam nie było leżały parówki zapytałem i odbyła się też większe debatę na temat tych parówek w końcu powiedziano mi, że nie wiedzą czytam, że sprzedawca nie więcej, a także nie wie no sprzedawca mógł go sumienie wiedzieć powinien, ale może myślał, ale na opakowaniu zbiorczym powinno być na plan udał się, że właśnie niemających tak jak pokolenie zbiorczy tam też mieli do albo albo go nie było w ogóle, bo to jest może też procent przywozi jakoś nie inaczej będzie jakaś bulwersuje, a może ja wiem, że była taka sugestia, że 60 % jest mięsa 54 Szmyd czegoś już nie potrafi powiedzieć, czego tam jego złóż jest jak strasznie zawyżone w końcu ile taki sklep opłata, że między nimi więcej dokładnie 60 % wniosła powódka w tej mało no właśnie z w moim spożywczy nasze trakt pytam o zawartość tego coś Polskę to pani tak obrażają na zazwyczaj tak jest w tak dokładnie trzeba kupować dobrych sklepach na w tych bywają też różnie też powinniśmy, ale trzeba być upierdliwy szewskim to jak najlepiej czytać opakowania naprawdę trzeba czytać opakowania wszystkiego zarówno margaryn jak i wszystkich produktów, które kupujemy naprawdę czytajmy opakowania z VAT co kupujemy bardzo serdecznie dziękuję również państwa gościem pani magister inżynier też Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: SMACZNEGO

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i słuchaj wygodniej z telefonu!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA