REKLAMA

Jak rozpoznać ogórki dobrej jakości i nie tylko

Smacznego
Data emisji:
2012-01-26 09:40
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
48:53 min.
Udostępnij:

Jak rozpoznać najlepsze... ogórki? O tym Tomaszowi Kwaśniewskiemu opowiada Grzegorz Łapanowski

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
wieczór Radia TOK FM dobry wieczór godzina dwudziesta pierwsza 103 wieczór Radia TOK FM sekund 234 studio Grzegorz Kochanowski kucharz cięto kłaniam się dziennikarz kulinarny Gastro takie słowa używasz no tak jakoś się wymsknęło człowiek, który na co dzień zajmuje się jedzeniem, jakkolwiek enigmatycznie dobrze jest jakiś taki bardzo obszerne to zależy, jakiego punktu widzenia patrzeć np. zabiorę wizualnego tonie a gdzie rzekłem wewnętrzny jest rozległy rozumie 28 lat Rozwiń » kawaler i takich danych wrażliwych wiemy, że rozmiar buta 41178 cm wzrostu, chociaż zawsze twierdzę, że metr 80 blondyn Błękitnych oczach niezwykle głęboki rów chciałem wejść po dwudziestej drugiej program oburzenie dwugodzinny podnosząc, że godziny będzie równo godzinę katarem Police później, że może, więc podwójny czy one, że państwo dzisiaj jak zwykle i opowiedzieć swoje oburzenie, a po dwudziestej drugiej goście moim będzie państwa życie jasne Adam Rostowski Rostkowski dziennikarz fotograf, który pracuje na rzecz ośrodka rehabilitacji trędowatych Jeevodaya założonego przez polskiego misjonarza w 1965 roku będziemy rozmawiać o tron, gdzie od miast się traktuje osoby chore na trąd w Indiach i wcale nie jest to inaczej niż jak menażki traktujemy osoby chore psychicznie miałem panią rozmawiam z panią psychiatrą, która należy dokładnie taka sama zasada więcej dowiemy jak traktują jak trędowatych to będziemy wiedzieli jak w Polsce traktują traktuje się osoby chore psychicznie dobrze, a teraz smacznego zupełnie inna nota obiecałem sobie, że jak pan z tym kucharzem są Grzegorz Grzegorzu tak słuchaj jest po szkole jakiś Kucharski tak czy tak w domu mama nauczyła też po szkole może stricte kucharskiej tonie, ale przez dłuższy czas zajmowałem się wynoszeniem śmieci wyprowadzanie psa i robieniem zakupów Kurta Scheller co było nauką nie lada i patrzenie na ręce mistrza myślę jedno z najważniejszych moich kulinarnych doświadczenie życiowe połączyło tak z ulicy poniekąd tak to była zupełnie przekonać się sytuacja, ponieważ ja szukam interesują oczywiście gastronomia szukałem pracy, tudzież jakiegoś stażu będąc studentem i będąc w Amnesty International okazało się, że zaraz obok jest Akademia Kurta Scheller tam poznałem cudowną Gosię, która mnie oczarowała stwierdziłem, że za wszelką cenę muszą tam pracować, więc 8 × składałem CV dzwoniłem chodziłem aż w końcu udało mi się pana Kurt Scheller namówić na to, żeby dał mi dłużej niż 5 na rozmowę i tym sposobem zostałem tam przez 1,5 roku i miałem szansę obserwować człowieka, który w moim mniemaniu myślę, że nie tylko zmienił oblicze polskiej gastronomii po osiemdziesiątym dziewiątym roku wiąże także tutaj wszystko o mnie wszystkiego nie potrafi nikt ugotować niestety z pokorą każdy kucharz musi się z tym pogodzić takie słabe strony już powiedział też swoje, bo z pewnością będzie to cukiernictwa i to jest myślę coś co pokutuje u nas, że kucharze powinni umieć robić słodycze nie do końca tak jest uważam, że szef kuchni powinien mieć w swoim portfelu powiedzmy 10 takich deserów, które za każdym razem skutecznie zadziałają jak pojawi się w zasięgu talerza kości kobieta będzie mógł ją znokautować takim deserem natomiast 10 deserów i tyle cukiernicy są od robienia serów piekarze są od pieczenia chleba kucharze są od gotowania raczej dań wytrawnych ciasto drożdżowe potrafi trawić ciasto drożdżowe potrafi zrobić zresztą namiętnością wielką pała do pizzy i to jest moja wielka słabość czasami robię ją z domieszką mąki razowej, żeby się oszukać, że to wcale nie jest tak fast budowę jedzenie, jakim w istocie jest natomiast takie składa się ona m. in. ciasta drożdżowego i to zrobić potrafi, ale zwraca uwagę na to co jest prawda staram się jak mogę za chwilę mecz mógłby np. taki patent rozumieć taki patent jak mam kucharza chciałem się bawić, bo właśnie nauczono kiedyś taki kucharz węgierski, zbierając razem Tuska, że cudowna kuchnia opowiedział mi o tym jak wyjmować ze środka tą to coś na czym są te wszystkie takie wszystkich wojsk nasionka takie, żeby tak od razu mieć to pokażą tak zgnieść po bokach tak jak karta nie Rosja zawsze takim nie umiejętnym medium do przekazywania różnego rodzaju informacje, a więc właśnie te zdania, że za papier może być czerwona później wyciągnąć z niej tylko tak przekręcić to wszystko wychodzi bez żadnego problemu tylko spokój już mamy można kroić w te takie jak 1 ze sztuczek natomiast właśnie kroił okrągłe kawałki, jeżeli chcielibyśmy osiągnąć natomiast cały czas pozostanie nam ten wewnętrzny biały kawałek, który z reguły w papryce się wykrawa ze względu na jego takimi były raczej gorzkawy smak innym patentem równie szybkim myślę jest o kraju nie papryki, którą stawiamy sobie na stole z cech takich segmentów oprawa ją z 4 stron następnie ucinam grupkę góry również sprawa my tam, gdzie jest ta podwyżka tym sposobem mamy dokładnie 6 elementów i jednocześnie nie mamy już do czynienia z tą białą łąką oni również z pestkami, które w przygotowaniu akurat słodkiej papryki nie przydają przy gotowaniu ostrych papryk faktycznie one bywają pomocne szczególnie, jeżeli zależy nam na nasilenie pikanterii natomiast w nich niespecjalnie mamy do czynienia z aromatem, który w przypadku papryki jest również bardzo pożądane, a co zrobić, by cebula nie piekło czy najlepiej założyć gogle, a tak jak w Lesznie ma jak też nie ma na podorędziu gogli to najlepszym sposobem jest nauczenie się bardzo szybkiego krojenia i tak naprawdę nie ma patentu na na CBA ja słyszałem stosuje właśnie dla mam dla niej w zimnej wodzie, a co niech oka teoretycznie problem z mu łzawienie podczas krojenia cebuli wynika z tego, że w trakcie krojenia olejki eteryczne, które są zawarte z cebuli uwalniają się i tym sposobem podrażniają Gałka odciął natomiast oczywiście możemy 50 kg cebuli na moczyć w 100 l wody ten postawę 50 kg cebuli w domu obiera jedno w domu nie, ale z drugiej strony mając 3 cebule naprawdę tak się popatrz na mnie, ale zawsze ją moczy się dowiedziałem to to jest jedyne wszystko co 1 to taki patent przeznaczyć te słynne zapałka dłużej prawda ja myślę, że więcej w tym czarowania niż to wszystko warte warto sobie wejść na YouTube albo jakiś portal kulinarny i zobaczyć jak powinna się kroić cebulę i spróbować nauczyć się robić samodzielnie w domu przed walką miasteczka w także wśród katalog ładnie wygląda bardzo efektownie, nawiązując do tych kobiet w kuchni i robienia wrażenia nie tylko deserami takie kraje nie zawsze się przed albo po prostu pójść na warsztaty kulinarne tam z pewnością szef kuchni uchronić praktycznej nie robić wrażenie też dzieci naprawdę dobrze się kraju patenty jeszcze byśmy odpowiedział odpowiedź takie wiesz, że mamy coś na skutek tak zrobić, żeby ogórek był wiecznie gorzki, żeby ogórek był jego oczkiem, żeby fundamentalną sprawą jest po prostu kupienie dobrego ogórka i rynek wycenia związane z tym, że zależnie, które strony się obiera jak słyszałem na jak rynek rozżaleni, ale też nie do końca w to wierzę, bo po prostu trafiają się ogórki lepszej bądź w gorszej jakości jak rozpoznać w takim razie ogórek dobra jakość spróbować ja z reguły jak mam zamiar kupić kilka kilogramów ogórków to po prostu pierwsze co robię to, jako że jestem też zaprzyjaźnione z ludźmi, których kupuje produkty po prostu kocham takiego Murka wtedy ziemskim za takiego wielkiego zielonego wolę mniejszego mielonego mniejszy ma więcej smaku, ale zielony szklarniowe z reguły niema goryczy, ponieważ ten smak jest wystandaryzowane i ten ogórek prawie zawsze będzie smakował tak samo ty masz taką przewagę, że kupuje takie ilości wielgachny prawda ludzie zwykł zwykle tak jednak nie kupują niekoniecznie zawsze będzie głównie zajmuje jednak gastronomią szanowaną telewizyjną w związku z tym, jakby często naszym zadaniem polega na tym, żeby się nagimnastykować nagimnastykować, po czym po 3 godzinach program wychodzi jedno danie, więc jak zwykle w domu też na środku jak będą kupujesz ty kupujesz kilka kilogramów cebuli kilka kilogramów ogórków czy raczej tak namiętnie gotuje z ludźmi i bardzo często właśnie tak nawiążę do tego, ale faktycznie jest ostatnio coś co uprawia części to są właśnie warsztaty kulinarne i wtedy faktycznie tego tych produktów trzeba kupić trochę więcej i nie ukrywam, że dla nas zawsze wielkim wyzwaniem jest nawet nie tyle z zorganizowanie samych warsztatów, bo to wymaga logistyki postawienia kuchni często w miejscach do tego niedostosowanych często w siedzibach różnych firm albo nawet w plenerze i trzeba wtedy zbudować kuchnię od podsta w natomiast no kupienie naprawdę wysokiej jakości składników, które w mojej perspektywy są punktem wyjścia do zdobienia naprawdę dobrego jedzenia to jest wielka sztuka i ostatnio nawet miałem taką usterkę, że moja ukochana hala Mirowska to cały czas jest namiastka tego co co możemy spotkać na świecie, żeby nie przytoczyć chociażby w Barcelonie bazaru Lobo seria czy w Nadarzynie Smith film market czy n p . wy Kijowie jest nieprawdopodobne bazar, który nazywa się bez Rabka takich kur jak tam przyznam szczerze, że widziałem tylko kurczaki wbre w, które wy na Targu w regionie po prostu prężyła się razem z główkami i ku ziemi łapkami w całości każdy osobno opodatkowane wyglądały po prostu zjawiskowo etapu jesteśmy rzekł artystycznie ważne jest, jaki jest do sklepu kupujesz jedzenie właśnie to na co zwraca uwagę na wszystko tak naprawdę natomiast ja, ale i tak w szczegółach stanęła od ogółu do szczegółu zaczynają wybierać miejsce tak czy w Warszawie ze świata hala Mirowska tak to znaczy mam pewien klucz zasadniczo staram się wybierać polskie produkty, jako że jestem patriotą i po prostu lubię mieć składnik najwyższej jakości co w większości przypadków łączy się z tym, że jednak jest on świeży bardzo poza tym, jeżeli mamy mieć wadiów demony, czyli nie zapłacę zbyt dużo, a przy okazji dostanę wysokiej jakości produktu z reguły też lepiej jest wybrać się Polski produkt, a poza tym, jakby pieniądze końcowo trafią do do polskich producentów, kiedy Amerykanie wyliczyli, że każde 10 USD wydanych na lokalną gospodarkę wysoko 25 USD, które końcowo do tej lokalnej gospodarki trafi, więc wolałbym również gastronomicznej nakręcać nasz lokalny biznes więcej 1 z kloców drugi klucz ogranicza się do takich 3 przymiotników świeże sezonowe lokalne świeże, dlatego że świat produkty nieprzetworzone bez opakowania on ma pełnię smaku sezonowe, dlatego że pełnię smaku będzie miał produkt, który był uprawiany w ziemi i ten, który był wystawiony na działanie promieni słonecznych lokalne, dlatego że im krótsza jest droga od konsumenta do producenta wyższej jakości produkt tym więcej pieniędzy zostanie producent tym mniej jak zatem produkty zapłacę i tym większa jest szansa, że ten produkt będzie świeży, więc to jest najczęściej klucz, który sobie obieram potem wiadomo, że jeżeli mam szansę sensownej cenie kupić produkt ekologiczny bądź tradycyjny, toteż staram się taki wybierać, jeżeli mam szansę kupić produkt np. ras zwierząt, które są tradycyjne albo np. specjalne dedykowane jakimś konkretnym rzeczą, czyli n p . w przypadku wołowiny to będą specjalne mięsne rasy w Polsce do dzisiaj właściwie to mięso, z którym my mamy do czynienia w sklepach jest po pierwsze, anonimowe, bo nie wiemy, jakie one z hodowli, a po drugie nie wiemy, jakiej ta krowa była rasy, a to ma fundamentalne znaczenie dla smaku jakości mięsa, bo zupełnie inaczej będą smakowały krowy, które były karmione np. mieszanką paszową genetycznie modyfikowaną soję genetycznie modyfikowaną kukurydzą, a inny smak będą miały te, które po pierwsze, były odpowiednich ras, czyli np. limuzyn, czyli n p . Harry Ford, czyli n p . ty Wagu albo Angus to są Grad gatunki z krów, które po prostu mają wyjątkowy smak zbliżyły się ją, ale po prostu mam już krowę na języków całym szacunkiem wszystkich tych, którzy w Krośnie jedzą jest to po prostu coś zjawisko owego i warto tego szukać warto wspierać tych budowali to obywatele, bo te same ze świniami zresztą wojna dowiedziałem się w tym programie, że nie teraz tylko parę tygodni wcześniej taka np. trasa płaski się nazywa płaska Polska rasa świń, które także mienie Szałek modyfikowania od końca lat tak jest specjalnie czym tam karmiony, ale są wyjątkowo samej skórami prawda jest zieloną nóżkę kuropat w Jana taka Makau tak, ale po jest jak teraz w takim sklepie tam przychodzimy na leżące jak są pierwsze kurze to wszystkie oba są piersi indycze później jest wołowina później tam coś tam pręga tu ręka, którzy takie rzeczy najlepiej ten mówi poproszę opakowanie czy ca wtedy po prostu nie proszę kupujesz ja pamiętam takiej dla mnie taką fundamentalnym momentem w życiu było, kiedy przeczytałem jeszcze studia wobec zupełnie innego marginalizacji społeczeństwa to była taka przy przesunął na książka przerażająca Georga lica, który opisywał to takie ujednolicenie to, że możemy się ujednolicenie rynku ujednolicenie kultury taką globalizacja niestety, jakby tych takich no powiedziałbym nie najprzyjemniejszy stron opisywał to, że czyn bez względu na to czy obudzimy się w hotelu nowy Nowym Jorku czy Hongkongu czy w Warszawie czy w nowej soli to właściwie to śniadanie będzie identyczny to identyczne będzie herbata kawa napój, który wybierzemy bułka będzie miał taki sam smak i w też niesamowite że, gdy jakiś czas temu u mojej mamy otworzyłem lodówkę i był nim długo dojrzewający ser była długo dojrzewająca wędlina, ale to wszystko było prawie dobre to był to niby produkty luksusowe, ale nie miały tego wyjątkowego smaku teraz, żeby uzyskać to wyjątkowe, żeby kupić ten produkt najwyższej jakości to warto jest szukać go no właśnie należy to miejsce gdzieś komuś marzy się bardzo trzeba szukać go u samych korzeni najlepiej jest, jeżeli faktycznie łatwo po to, by było optymalnie, ale nie każdy z nas ma możliwość wsiąść do samochodu pojechać do znajomego rolnika pogadać rolnikiem obejrzeć te krowy dowiedzieć się czy oni wszystko w porządku czują się dobrze jest wystarczająco zróżnicowaną pasie, a potem sam koniec jeszcze są etycznie ubite na takiej możliwości większość z nas nie ma, ale pewnie większość z nas ma szansę pojechać na lokalny Targ, jeżeli takowy jest w okolicy pochodzić po nim i poszukać, gdzie jest dobre mięso, gdzie są ludzie, ale jak rozpoznać dobre miejsce no właśnie teraz trzeba by było to faktycznie problem, bo Bobowo powiem to zupełnie zupełnie szczerze nawet na takiej hali Mirowskiej, które mało ukochanym miejscem i nie mam z nim podpisanego kontraktu w dawne dzieje, kiedy nastąpi bardzo było fajnie każdy będzie moje kochane w jej hali Mirowskiej również są sprzedawcy, którzy najnormalniej w świecie ściemnia ją za 35 zł sprzedają polędwicę wieprzową, którą mianują polędwicą wołową i konia z rzędem temu gdy, choć szukali mnie na szczęście, ponieważ mniej więcej wiem jak wygląda polędwica wieprzowa czym różni odwołania przede wszystkim, że Wieprza wywołała nigdy nie będzie kosztować 35 zł natomiast no ważne jest zaufanie między tymi ludźmi od, których my towar kupujemy, ale rodzić po prostu powiedzieć, żeby po, jakiej rasy to osłabnie pytanie czy n p . ma pani dzisiaj dobrą wołowinę i my się znamy wiadomo, że mamy dobrą no wiadomo, że mam dobrą, ale jakby, jeżeli dociekam, skąd jest wołowina czy to będzie dobre no właśnie na co i jestem kawałek mięsa czy chce zrobić tego bitki ja najchętniej zjem to na surowo, więc pewnie będzie to raczej kawałek mięsa parowozy jeżdżą wołowiny o wielką miłością, a tata się na jedno niekoniecznie właśnie i jakby zadajmy pytanie co pani ma dobrego jak i do restauracji i mam znajomego szefa kuchni to nie ja oglądam kartę tylko proszę szefa, żeby on dał mi to co ma najlepszego, więc jak idę do sklepu mięsnego to właściwie nie do końca jestem zorientowany czy gdzie mam ochotę na skrzydełku nóżkę czy może na języczek tylko bardzo bardziej pytam się co pani interesującego jak nagle pani jest za dużo wyciąga Kliczki cielęce albo grasicę cielęcą albo np. pozory jagnięce Natalia jestem wtenczas wniebowzięty, jakby warto zbudować tą relacje pomiędzy ludźmi, których ten towar kupujemy mijając, a może też jest o czym szczególnym bo jakby dla siebie rzeczy się jak zmieniły te rzeczy, które zmieniły się karze jest wniebowzięty grasicy i t d. tak to dla mnie to brzmi wierz na jak miało ośmiorniczki rządzę to jest coś takiego ośrodka, ale równie dobrze możemy się jakie, skąd wziąć schab, skąd tak właśnie jak mieć pewność słuchać, że on jest raczej lepszy niż gorsze, że po no cóż istotną jest zawsze będą parametry tego mies tak, jeżeli widzimy, że jest to gigantyczny schab to gigantyczny słup jest gigantyczny świń prawdopodobnie gigantyczna siła nie była młodą świnią najlepsze mięso teoretycznie naj i mniej takie intensywnym smaku będzie raczej ze zwierząt młodych, czyli pewnie ten mniejszy schab tak samo jest mniejszy karp będzie miał bardziej mniej intensywny smak zapach, a poza tym pytać tak, jakie świńską pytań hodowlane są to pytanie zawsze jest ważne, ponieważ moim zdaniem on również uświadamia ludziom, którzy sprzedają nam te produkty, że to ma dla nas znaczenie, że to nie jest totalnie obojętne czy jest to wolno biegająca kura czy może jest to kura, która całe swoje życie spędziła krótkie zresztą 40 kilku dniowym obozie koncentracyjnym, by to zamierzają się ze sprzedawcami jak to jest ważny mamy swojego tak selekcjonują w ten sport jest ważna rzecz noty, jakby idąc do supermarketu my nie tylko mamy do czynienia z anonimowym produktem, ale właściwie rzadko kiedy mamy do czynienia z sprzedawcą no w supermarkecie kluczowy jest nasza relacja na sklepie na dziale Rybnym na dziale Rybnym warto mieć konszachty ja zawsze stosują sztuczki, chociaż już coraz rzadziej się na nią nabierają, że chce zrobić coś dla dzieci, więc wtedy chce zrobić coś dla mojego dziecka w związku z tym proszę pana potrzebuje naprawdę świeżą rybę oczywiście moi ludzie mówią tam może jednak dzisiaj już pana, bo mruga okiem, że pan pytam czy ma coś interesującego dziś albo, którą zręby on sam sobie dzisiaj na obiad wybrał prawda, więc jest taki 1 specjalista w 1 z zupełnie nie mogę powiedział on jest uważa się ze znawcy ich rzeczy się znacznymi na pewno większym już ja jak do niego wracamy do znawcy właśnie tam wtedy czuje się przeze mnie doceniany rzeczywiście wraca na każdy chciałby się poczuć ekspertem w swoim fachu, ale powiem szczerze zakład działa ryby mam doświadczenie, bo troszkę, że tak powiem ten temat zgodziłem i ludzi działa Rybnik Poznań i część z nich naprawdę się na tych rybach zna to to faktycznie młodego tam dosyć duża rotacja kadr można na sklepach rybnych znaleźć ludzi, których zależy od dziecka to jest patent jak np. kraje albo kiedy ryba przyjechała najprostsze pytanie, ale wiem, że kupuje się w supermarketach, żeby tak w ogóle w tym kraju praktycznie nie ma poza łososiem poza czasami kartę i czasami pstrągiem to właściwie ciężko jest na dobrą rybę trafić poza oczywiście rybami mrożonymi teraz najprostszy sposób na rozpoznanie świeżości, żeby to jest błyszczące oko najchętniej, jeżeli to co jest również wypukła śliska skóra jędrna zwarta zbita taka, że jak dotkniemy tą rybę i próbujemy je wetknąć palec w mięso to oczywiście ryby kupujemy całości to wtedy to w całości oczywiście tak wciskamy wy to nowego Swarzędz i on powinien to to mięso wrócić do stałej konsystencji, a nie pozostać to ten we tknięty palec, dlaczego kupujemy ryby w całości całego łososie no możemy standardowa wielkość od 4 do 6 kilo taki trafia na nasz rynek oczywiście nie każdy z nas będzie chciał taką, żeby wybierać, ale powiedzmy, że chcielibyśmy kupić pstrąga to lepiej jest i w ogóle większość lub lep lepiej jest kupić w całości, ponieważ najpier w jak już kilka dni to ogromna zostanie głową, bo wtedy widać, że skrzela, które powinny być bardzo czerwony Sojusz strzelałem oczy są już strzeżone, a więc szytą głowę ucina no, więc kolejnym etapem jak zdarta skóra będzie piekielnie słucha widać, że to jest raczej truchła Rybka na to, że taką rybkę irytuje nas właściwie na tym ostatnim elementem już będzie filet, ale jestem głupi, a poza tym jest jeszcze 1 fundamentalna sprawa tak jak w kurczaku najbardziej wartościowym cennymi smakowitym elementem jest przy pieczona skórka tak samo w przypadku ryb bardzo wartościowym produktem jest jej głowa kręgosłup może również skrzela i oczy, ponieważ na bazie tych wszystkich ingerencji można ugotować jedno z najważniejszych rzeczy, jaką jest zupa rybna i nie przez przypadek nie zapomniałem oskrzela i oczach, bo często wycinamy je w kuchni, przygotowując właśnie buliony rybne natomiast okazuje się, że Azjaci wcale tego nie robią oczywiście będziemy mieli lekki posmak goryczy, ale gorycz jest 1 ze smaków które, która często do, jakby zaokrąglenia tej palety smaków przyda się, tym bardziej że wiele zup rybnych słodzi się i to, gdy nie tylko w kuchniach azjatyckich, ale również europejskich, ale pan dzisiaj nie imponuje tutaj pan o tym wszystkim opowiada była skrytka wiem rzekł, że to ryba powinna być także się trzymają głowę to one być trzyma linię prostą tak byłoby optymalnie, ale to są naprawdę Super świeże ryby i myślałem o tym, parę dni temu, że jak jest nad morzem Śródziemnym przyjeżdża taka skrzynia z lodem i np. wzrost radami to te wszystkie do rady są wygięte u mamy są wygięte u, ponieważ jeszcze są w tym takim po bojowym, że tak powiem w wodzie, jakkolwiek byśmy określili w każdym razie to miasto jest zbita one są tak wygięte natomiast, jaką weźmy faktycznie będzie twarda widać, że jest taka zbita natomiast po czasie to ona odpuści będzie fakt, że wejście wątłym z Wisły kawałem ryby, która nadaje się prawnie firmy, które widziałem jeszcze coś takiego, że są takie duże trałowce jakoś tak nazywają mnie, całując wypływają na wiele wiele dni kilkanaście, ale tam łamiące dziennie codziennie co dzień mniej, więc jak one wracają tych połowów ryb, które pierwszy złożył już taki raczej w ciężkim stanie i że nie mają oczu, ponieważ wyciągają tym wielkimi sieciami bardzo wielki głębokości po prostu skutek skutek zmian ciśnienia to, o czym trzaskają mojej mówiliśmy o miłości teraz będzie musiał mówić o rozpaczy, bo na warzywach warzywa, gdzie nocą na drodze do tego tematu jednak poruszyliśmy temat ważny wg badań ekspertów 75 % światowych łowisk jest na granicy absolutnego przełowienia i powtórzę jeszcze raz 75 % światowych łowisk jest na granicy absolutnego przełowienia co oznacza, że prawdopodobnie w perspektywie najbliższych 36 dokładnie jak pamiętam lat 36 lat większość z komercyjnie mówionych gatunków ryb nie będzie już dostępne to takim przykładem może być chociażby sposób namawia do jedzenia póki można czy no cóż można sytuację patrzeć z 2 diametralnie różnych punktu widzenia wydaje się, że warto jest szukać produktów świeżych sezonowych i lokalnych warto wybierać produkty, które pochodzą ze zrównoważonych łowisk niestety nie jest jeszcze zbyt popularna polityka w naszym kraju armia nie ma informacji prawda na opakowaniu czy jest on, więc właśnie jest coś takiego co się nazywa Marin siłacz szybko się to jest certyfikat ms c, który gwarantuje nam, że ryby pochodzą ze zrównoważonych łowisk podobnie zarówno Greenpeace, jaki WWF wydaje co roku takie listy i gdzie mamy gatunki, które są uznane za takie, które powinny być dopuszczone do obrotu te, które są na żółte liście, czyli budzą kontrowersje i te, które znajdują się na czerwonej liście, czyli te, których absolutnie nie powinniśmy wielością i eksploatować to jest przerażające, że tak naprawdę jak wejdziemy do restauracji jak wejdziemy sobie na strony internetowe dystrybutorów rybnych czy jak chociażby pójdziemy do sklepu to okazuje się, że my cały czas mamy dostęp do tych ryb, które właściwie nie powinno być sklepy, ale pamięta, bo przy 4 są wyłożone w tym razi no tak w ogóle o nich nie ma żadnej informacji żadnych no i to moim zdaniem jest skandal, ale pyta czy ja pytam jak tak jak mówię z staram się na ile to jest możliwe wybierać te gatunki ryb, które moim zdaniem nie zagrażają, gdy w sposób dramatyczny w środowisku, ale wcześniej łowiska prawda, którym akurat tego teraz nie powinniśmy, a wartość kolejna sesja może być gatunek, który by jak bezpiecznie można jeść z drugiej strony nie powiem tak mówiono tego nie wiemy tego nie wiemy i myślę, że jeszcze długo nie będziemy wiedzieli i ja jestem, gdzie przerażone, ponieważ wydaje mi się, że nasze państwo tego w ogóle nie kontroluje i to nic pan nasz serwis pytajmy sklep, bo upierdliwy ile wlezie, bo to jest w naszym interesie nie również zdrowotnym ponieważ, gdybyśmy to też ciekawe że, gdy np. z 1 strony ryby są utożsamiane z czymś co jest Super zdrowe fakt, ale z drugiej strony, gdybyśmy szczególnie wzięli pod uwagę np. ryby płaskodenne takie, które żyją w zanieczyszczonych akwenach, a nie ukrywa, że nad Bałtyk jest zanieczyszczony akwen chociażby, gdybyśmy się cofnęli 60 laty wstecz i przeliczyli ilość statków, które były wciąż w trakcie drugiej wojnie światowej zatopione to cały ten syf dzisiejsze rozkłada i ryby, które żyją na dnie absorbują metale ciężkie i podobno nie mam stuprocentowej pewności, jakie to są świetne np. młodzicy np. flądra n p . ty zdaje się, że flądra rodzica chyba również po Struga w każdym razie te, które wyglądają jak paletki żyją na dnie czy flądra no, więc właśnie nie tylko halibut m. in . że powiedział, że już na Bałtyku halibuta nie zostało te ryby są najbardziej skażonym, jeżeli chodzi o zawartość metali ciężkich produktami na rynku i one są dostępne na rynku słynna flądra nadmorska, którą wszyscy wpływają z tą panienką zupełnie myślano to jest osobne w ogóle temat, że nie mają Jeża jest leśne, aby nad polskim będzie zdrowe tak no to tak oczywiście przecież nic pewniejszego mniejsze niż smażenie na i przyszła żona skórka, która niestety pod względem zdrowotnym jest absolutnym dramatem prawniczemu na czas myślisz czemu cukier, który jest zawarty w mniejsze i ulega spalaniu i z 1 strony mnogość reakcji chemicznych, które tam następuje powoduje to, że powstają te wszystkie substancje aromatyczne i te flawonoidy i po prostu całe bukiety analiz opracowanych orzeka cwany sposób na to, żeby zastąpić nabyła ty wiesz o tym, prawda jest, że kucharze czy mówi się wymyśli jakiś takie substytuty tego no tak teoretycznie kwintesencją smaku jest glutaminian sodu, który jest matką wszystkich smaków i ojcem dobrego jedzenia glutaminian sodu, który jest przez nas tak powszechnie napiętnowane, a tak naprawdę glutaminian sodu jest odpowiedzialny za smak umami, czyli piąty smak 16, ponieważ oficjalnie jest ich już na dzień dzisiejszy 6 to jest słodki słony gorzki Kwaśny właśnie umami i tłuste to podobno również smak umami to jest esencja smaku tak określają go Japończycy i Azjaci generalnych, którzy jako pierwsi wynaleźli ten smak z krajowego punktu widzenia oczywiście zawsze był i znaczy, że jak coś nam się mam marchewkę dodamy glutaminianu sodu ta będzie, ale będzie od Nadala będzie z nich ten markowy smak tak też test wzmacniacz smaku i aromatu natomiast on sam sobie również poniekąd jest smakiem to tak jakby miał określić smak rosołu czy on jest słony słodki Kwaśny albo gorzki on ma w sobie tą wyjątkową głębie, gdybyś miał określić smak grzybów on też nie są żadnym kierunku ani słodkie kwaśne gorzkie one mają w sobie głębie, gdybyś miał określić smak takich bardzo głębokich mocnych ciosów pieczenia owych to one będą mogą być lekko pikantne słodki tak dalej tak dalej, ale one będą miały coś sobie jeszcze coś coś niezwykłego tak samo SOS sojowy tak samo SOS rybny tak samo są z ostrego owych tak samo długo dojrzewający ser i długo dojrzewające wędliny oni mają w sobie coś niezwykłego to właśnie glutaminian sodu jest glutaminian sodu w naturalnej postaci jest pożądany w naturalnej postaci czyli, czyli dni w grzybach w koncentracie pomidorowym wyniesie w kościach esencja różnych bujał się, że proszę takim grzania uzyskiwany część takiego też i to jest mi jedno z powszechnie używanych przypra w kuchni azjatyckiej jak również 1 z najpopularniejszych środków na studia z no nie wzmacniających smak zapach, który jest stosowany w przemyśle spożywczym i tu już budzi sporo kontrowersji, ponieważ wiele dietetyków twierdzi, że mimo, iż są dopuszczone do obrotu i powszechnie uważany za nieszkodliwe to mimo wszystko podrażnia żołądek to mimo wszystko alergii czuje to mimo wszystko wywołuje stany niepokoju jak również może się przyczyniać do ADHD depresji i t d . tak dalej dziesiątki najróżniejszych schorzeń, które podejrzewa się glutaminianu sodu a gdyby nawet wszystkie wrzucić to jest to coś co zmienia smak produktów rzecznik mocniejszym głębszym, a nienaturalnym, jeżeli dodaje oczywiście syntetycznego smaku i to powoduje, że jeżeli my od najmłodszych lat jemy produkty z dodatkiem glutaminianu sodu to jesteśmy przyzwyczajenia do nienaturalnego smaku poprzez wystrzegać rocznie jest taki swojej prywatnej kuchni w prywatnej kuchni tak w sensie tego syntetycznego, jakby kocham smak glutaminianu i mam absolutnie, jakby przez marzyć, żeby z dodatkiem długo dojrzewające szynki zdać tego pomidorów i wrześniowego, ale także jesienią teraz nasze ręce napis, że tam panie, jakby to ja to czuję natomiast Saaba Azjatom sam się smażyć mięsa tak się robi schaby szynki tak różne tak tak, chyba że wędliny to wędliny mamy wódkę numery 110112 na hali Mirowskiej tam szukały, ponieważ wszyscy zdrowi i stać się temu, ale serdecznie zapraszam będą tam o godzinie szóstej 15, ponieważ będą jeszcze robił zakupy dzień dobry TVN i jutro wy ni m. in. dziczki cielęce być może jak, więc jeśli tylko uda mi się kupić, jeżeli nie to łopatka, tudzież udziec długo długo duszone z dodatkiem chili, mimo że zagrają wystarczy, że problem ze snu głodnego tego się przypomnieć, że państwo ma właśnie Grzegorz japoński kucharz dziennikarz kulinarny ze stroną, którym ma 28 lat jest uwaga uwaga kawalerem rozmiar buta 41, ale wróćmy jeszcze rozumiem, że do kupowania owoce może też, że kupujesz niestety zmusza supermarkecie nie no i owoców morza tak się składa, że nie kupuje, ponieważ mam wrażenie żony jak w Polsce nie smakują tak jak nad morzem Śródziemnym czy gdziekolwiek indziej, gdzie działa jest bliżej niż 15 km od miejsca, w którym siedzę przy mrożone nie nie do końca wierzę w ich jakości czasami mrożone kupuje małe ośmiorniczki, ponieważ cenowo są one bardzo przyzwoite 17 zł kosztuje kilogram co, zważywszy na to, że mają utratę wagi około 60 % to wychodzi 30 może 65 zloty za kilogram co HOKEJ czasami, ale bardzo rzadko kupuje krewetki mrożone zawsze szare, ponieważ szare krewetki są środkami surowymi i takie najlepiej nadają się do obróbki termicznej czy gotowania pieczenia smażenia czegokolwiek się państwo życzą pod wszystkie też informacji tak naprawdę w internecie prawdę, że też zbierane zakupy jest część dokształcić musi też jest wielki wielki rubaszny księgi gry właśnie jest kilka serdecznie polecam, jeżeli chodzi o takie w ogóle wybory konsumenckie jest czyni tę książkę Mankella polana, która nazywa jakieś fenomenalny dziennikarz kulinarny eseista człowiek, który jej jest tak poniekąd dziennikarzem śledczym działającym w stanach Zjednoczonych autor m. in. o miłość dylemat, czyli do dylematów wszystko w Arce jak jeszcze Majkel Polan fenomenalna książka na polskim rynku natomiast pewnie bardziej dostępna będzie książka pani Kasi Bosacki i jeszcze 1 pani ekspert dwojga nazwisk w twoich znajdą sobie znajdą państwo Kasia Bosacka czy wiesz co jesz bardzo fajna książka, gdzie większość produktów jest rozłożona na czynniki pierwsze i gdzie pani Kasia, która również autorką programów TVN style wiem co jem tłumaczy czym różni chleb od nie trzeba i będą na odmowę lin, a jeszcze tych warzywach, bo może się tym, że sezonowe lokalne teraz mamy zimy w na jej n p . dom oraz co tak jak pomidory jabłka pomidory można określić zakres kapitalizmu używać proszę o Jasnej ani elki pomidory tak mi kąpiel sezonu kategorie takie pomidory teraz, które postawiłem ja wiem już miesiąc temu kupiłem te ziemie i dalej się, że Fico nie zmienił się wrażenia w świetle nie pojawiła się żadna klamka nic nie zmieniły się troszeczkę promować na 1 tak próbowałem jadał nadal leży w niepamięć z nim stało w Węglowej, ale czy pomidory 2 i poszerzyć dawna stolica, a no właśnie żyjemy w takim świecie, gdzie okrągły rok mamy do dyspozycji papaja pita je kiwi kiwa no pomidory pomidory ogórki rzodkiewki sałatę i czego jeszcze dusza zapragnie, ale tak naprawdę pomidor jest czymś absolutnie urzekającym zjawiskowym tak samo jak bób szparagi tak samo jak miliard innych rzeczy, które uwielbiamy tylko wtedy, kiedy jest na to czas na to co warto jest się za tym tęsknić warto jest czekać na truskawki, kiedy one w czerwcu w słońcu osiągną maksimum swoje chłodnie mrozić w autach może męża, ale proszę bardzo by można mrozić natomiast w zimie nie do końca wyobrażam sobie, że jedzenie właśnie szparagów czy jedzenia chociażby bobu nomen omen pomidory na hali Mirowskiej koszty obecnie podejrzany o 35 do 40 kilku złotych więc, jakby to też trzeba mieć na to pieniądze swoją drogą Kuna skażenia chyba 15 takie jakich ma tak tak takie, jakie to bardzo dobre określenie uprawa Hydro paniczne czyli gdy uprawiany jest się to na wełnie mineralnej widziałem ten film o takim foliami to dla samolotu to wygląda jak takie nie wiadomo co mamy Max piętrach tak mówiąc, jakby zachęcam tym razem trochę autoreklamy, bo mało było w tym programy Grzegorz Stanowski smakuje w październiku się okazało po 2 miesiącach zrobiliśmy dodruk i może nie jest jakoś nadzwyczajnie Innowacyjna książka Kucharska w tej książce kucharskiej jest kalendarz sezonowości, który pokazuje, w którym miesiącu co jest dostępne na bazarze metra coś nas do to rzeczy właśnie, że to zraża to, że oprócz ziemniaków, których mamy 127 odmian w Polsce przynajmniej dla zarejestrowanych mamy solary mamy pory mamy pietruszkę marchewkę i wszystkie korzenia brukiem brukiew wczoraj, że latarnie rozumiem co jakaś latamy haftowane na obcowanie ze składanek obcowania ze składanej wyjmowane tylko czy tak o tym, tak to zasypywane ziemią tam sobie w tych chłopcach w ziemi wyłamują towarzyszka odpowiednich warunkach odpowiedniej temperaturze tak mogą leżeć właściwie aż do przedmówcy, więc selery, więc pietruszki, więc marchewki brukselka przed cudownym warzy w oko, na które jest sposób 27 latek opieki jest nie lubiłem dzisiaj to kocham brukselkę należy tak naciąć, żeby wyciąć jej ten mały głąb jak wytniemy ten mały głąb to lista polityków zajmuje chwilę obrywamy także mamy same listki i listki wrzucamy na wrzątek na jakieś 2 minuty, po czym odcedzamy zalewamy zimną wodą mamy przed cudowną zimową sałata podobnie możemy zrobić Jar Muzie nie wiem czy kojarzy jak wygląda również Jarmuż to jest ozdobne taka roślinka również jadalna wygląda trochę jak kapusta sałata karbowane mocnym takim zielonym kolorze lub przymrozek wtedy odrywamy tylko te najmłodsze najbardziej delikatne kawałki jak morzu również parzymy i możemy potraktować jak szpinak w kuchni niemieckiej smażone z boczkiem np. ty Śmietana też lubią, ale również takie spalone i potem przelane zimną wodą, żeby zahartować zahamować proces gotowania będą się dobrze nadawał narzeczonej pana książce czy twoje szanse daje się tę książkę nazywa powtórzyć Grzegorz Łomacz, a w smakuje, ale moim zdaniem Grzegorz Wadowski smakuje w tej książce nie tylko i zimowych warzyw no cała masa rzadko niestety na naszym rynku spotykane, a szkoda myślę, że będą przeżywały wielki renesans to pina Bury to nam Bury, czyli ziemniaki przynoszą słonecznik bulwiasty, gdy jest to Bulwa będzie też kupuje w Peweksie dawać tylko, że stopa to też jest przez internet czy za bardzo dobre pytanie bardzo dawna pytali głównie podejrzewam, że od myśliwych, ponieważ ani tym karmią dziki większość produkcji to Filabora trafia na eksport podobnie jak skoro żona i to znowu będziesz mnie pytał co skoro Gonera, czyli zimowy szparagi obrać widziałem zimowy szparag sprawowanej nad czarnym Piotrusiem wachlarz czarnego Piotrusia tak samo jak to nabory głównie eksportuje podobnie jak polską gęsinę jagnięcinę i potem do nas wraca zapakowane w jak raportuje może dowiedz się eksportu z Polski to warto kupować tanio, więc właśnie tak, bo my sprzedajemy niestety dużą część wysokiej jakości polskiej żywności już pominę grzyby pominę wszystkie owoce leśne, ale to tak jak mówiono najwyższej klasy wołowina czy chociażby strusi, na które jesteśmy wielkim producentem trafia np. na masową, ale wiemy jest wielkim producentem różne tak ciężko jest gdzieś aż tak bardzo chciał wyjątkowe nowe jeszcze nie mamy do czynienia muszę przyznać NRD głosił długa specjalista strusi ojej ja też dalsze zaproszenia zamówimy od razu jajeczko jak to się stawia taką wielką Patera szkołę będziemy wspólnie Piszcie sobie jajecznicę na studia teraz też państwowe nie widziałem czynność ta wspaniała zjadanie, który przejął Krzysztof Grzegorz łata nas do studia oczywiście żartuję, bo chciałem wszystkim tak robić smaku tak wspaniale wydasz ja jestem głodny to powiedz to ty to pina Bury no i agresja o tym kto wieś to nam Bury, czyli inaczej słonecznik bulwiasty albo dzieli z żalem anty ciała, czyli karczochy Zarembski właśnie to coś skrytykuje no na hali Mirowskiej oczywiście pana Darka jeśli tylko słyszę to serdecznie pozdrawiam mam zamiar napisać o panu Darku taki tekst jest takie miejsce i to miejsce właśnie pana Darka tam się krzyżują smaki wszystkich urbanistów tego miasta i ma on po prostu swoich zasadach i przepastnych przepastnych czeluściach swojego stoiska po prostu rzeczy absolutnie niestworzone, bo oprócz całej palety korzennych przypraw niezwykłych w swoim aromacie i 3 rodzajów wanilii od tłustej pachnącej przez suchą i łukowato przez wędzone wietnamską gałkę muszkatołową przez świeże kardamon anyż i świeżą kurkuma, która wygląda niezwykle przez Galla garnka Fear przez pańskie odmiany mięty bazylii kolendry dzikie szaleństwo naprawdę Warta jest tego człowieka poznać co ciekawe ma on w swojej na swoim stoisku oprócz tych najróżniejszych ingrediencje jeszcze całą masę książek od Baumana przez wszystkich innych literatów rozumiemy nie znam, że jego zapyta o to co jest warzywo można z tym zrobić to poradzi to on Kobane wie i powie powie jest taka nadzieja, że w każdym mieście, w którym jest słuchany czy też słyszalny Radia TOK FM jest taka szansa, że jest pan Darek, który na czymś takim znaj ma takie produkty albo przynajmniej na pana Darka, który mieszka, który ma w hali Mirowskiej stoisko numer ile właśnie tego nigdy nie ma pan Darek jest jedyny nie podrabiane, więc obawiam się, że aż tak dobrze nie jest natomiast myślę, że to jest kwestia czasu, że nasz rynek będzie się bardzo zmienią tak jak od już po raz kolejny przytoczoną halę Mirowską robiłam zakupy od 4 lat tak widzę, że ta faktycznie sytuacja ewoluuje, jakie jeszcze kilka lat temu nie było np. zagrodowych kur tak często tak dzisiaj coraz więcej ludzi się nimi chwali, jeżeli jest różnica między Rafałem takiej kury estradowej taki pan supermarket fundamentalna to w ogóle jest coś nieprawdopodobnego i myśmy ostatnio cena jest, jaka po dwu lub to różnie, bo na hali Mirowskiej ładnie tak źle normalnie przemysłowe kurczak kosztuje około 6 zł za kilogram to tam zagrodowa kura kosztuje około 1012 zł w sklepie ekologicznym ostatnia zapłacimy 20 zloty za kilogram kurczaka, ale odbił się tego kurczaka był po prostu tak jak kurator wielu kucharzy traktuje konie szlachetne mięso tak ten był po prostu zjawisko oddał się z kurczaka i dziecko, aby pisał, że kochał się ze słowem jako obym się wiedzę, ale dobrze to ja mam jeszcze takie pytanie, bo na koniec, bo zderzamy się do końca ochrony jak myjemy tak poza tym różnie coraz lepiej mam wrażenie natomiast zbadań wynika, że w niekoniecznie, bo 60 % matek karmi swoje dzieci gotowymi produktami poza, jeżeli byśmy spojrzeli na ziemi, czyli takim życiem, czyli np. uliczkami nie przygotowujemy już posiłków sami coraz mniej jemy razem coraz więcej jemy przepraszam za kolokwializm nam jeszcze coraz gorsze są wyniki zdrowotne i to tym bardziej jeżeli chodzi o dzieci jak ostatnio taki był szum medialny dookoła tego, że Polacy są najwyżej w rankingu wśród Europejczyków jako ci, którzy jedzą najwięcej warzy w owoców to możemy się cieszyć ale jakby my nie mamy mocnych konkurentów w krajach wysokorozwiniętych ta dieta jest właściwie dramatyczna coś co powinno być lekarstwem staje się trucizną i 67 to są oficjalne dane Unii Europejskiej 67 przedwczesnych chorób przedwczesnych zgonów to są one spowodowane chorobami żywieniową z należnymi, a więc Polacy oczywiście coraz więcej wiedzą o jedzeniu coraz bardziej pasjonuje ich gotowanie warto też ciekawe, bo wprost proporcjonalny do zainteresowania gastronomią i do wzrostu oglądalności programów kulinarnych coraz mniej gotujemy, bo zamiast gotować robić zakupy oglądamy programy kulinarne, więc coś na dni pewnie fajnie było nie widziałem w restauracji, żeby ktoś zapytał to, że to miejsce to jest wasza, skąd nigdy nie słyszałem takie tekstu jak sam nigdy do głowy nie przyszło, żeby zapytać trenera to co będę jad tak naprawdę, ale chyba coraz więcej jest restauracji, w których szefowie kuchni jako eksperci wiedzą, że mają do czynienia z coraz bardziej świadomym klientem i żeby się wyróżnić szukają wyjątkowych produktów i też chwalą się tym, że mają n p . ser zagrodowych albo, że mają wolno biegającego kurczak albo, że mają wyjątkową wieprzowinę od świni złotnickiej albo mają im jajo z nr. 0 albo przynajmniej 1, który będzie zupełnie inaczej smakowało jajecznicy tylko gdzie wołowina argentyńska, że to niby coś takiego jest niesamowite, że niby Arval tak samo jak jagnięcina nowozelandzka n p . co z tego, jeżeli to oczywiście bardzo wysokiej jakości, bo pewnie zależnie też zależy natomiast w podstawowej, jakby powód, dla którego ta argentyńska brazylijska i amerykańska wołowina jest lepsza to to torze jest sezonowa, czyli to mięso jest w specjalnych warunkach przetrzymywane długo czasami nawet do studni i wtedy ono pleśnieje kruszeje skrywa się te kawałki, które nie apetycznie wyglądają i ono jest już wstępnie rozłożone, więc niezwykle delikatnej rozpływającej się w ustach państwa moim gościem już musimy zakończyć był jest ciągle jeszcze Grzegorz Łaganowski kucharz dziennikarz kulinarny strona bardzo serdecznie dziękuję ja również chciałem powiedzieć książkę nazywa Grzegorz Pellowski smakuje smakuje za chwilę będą leczyć za zaświadczenie o 2002. informacji Radia TOK FM przedstawił Bartosz Dąbrowski, a później tak dwugodzinny blok oburzeni, iż leki napytanie Grzegorz Czyż takie trzecie oburza może być kulinarne wróć Acta w oburza mnie to, że mimo tak wielkiej świadomości, jaką mamy dotyczącego dotyczące istotności odżywiania cały czas traktuje się ten temat jako polityczny temat tabu, do którego nie przywiązuje roli, a tak naprawdę dzisiaj jeszcze mamy szansę walczyć o to, żeby w tym kraju, bo bardzo wysokiej jakości jedzenie, żeby nasze dzieci mogły się cieszyć tym co my jeszcze pamiętamy co gotowały nasze babcie, a jeżeli będziemy przywiązywać wagi do naprawdę dobrego jedzenia to za 10 lat będziemy wyglądali tak sama Amerykanie, a dobre to znaczy dobrych produktów jedzenie czy jakieś luksusowe prowadzenia, choć marchewka może być pyszna tak samo jak zwykły kurczak, jakiego chciałem dodać, bo ja dzięki temu programowi, które tutaj prowadzę zacząłem sam sprawdzać różne rzeczy w sklepie i ostatnio w swoim sklepie spożywczym parówki byłej poproszę opakowanie, czego nigdy w życiu nie byłem tam były takie parówki rodzinne jest i zacząłem czytać, ale była rodzina po rozwodzie tak, ale to właśnie stycznej bardziej strasznego że, aby te rzeczy często, które są reklamowane jako jedzenie dla dzieci są koszmarne najgorsze i pani je podała taką niechętną, ale ja też zacząłem czytać, jakie oddawałem na mojej twarzy była ogromna zniechęca poprosiłem o drugie też system też ich nie chciałem najpierw zapachem w panice, ale teraz kupić, a także podamy nie będą reklamowały jak inne parówki podział, bo nie mam dla nich opakowaniach, ale myślę, że od bardzo dobre jak tak to wszystko oczywiście kupiłem później niestety też skończyła już innych stery, ale to wiele mówi o tym jak dziś wygląda sytuacja na rynku żywności nie ufamy producentom i trochę nie chcemy wiedzieć, skąd się bierze żywność bo kto z nas zastanawia, ale oni już napiszą też tego nie kupię przecież nawet parówki w jakiś paskudny tam było wszystko wieprzowiny było tam też nie ma w tych porównaniach wiem 60 % może jeszcze mniej tzw. emulsyj ne mięso, a reszta to jest wolność w pojedynkę taka, więc warto jest, a także kupy starówki nie kupuję parówek, aczkolwiek jest jedno miejsce w Warszawie mogę ma jasne esencja smaku jest to człowiek, który twierdzi, że produkuje najlepsze były parówki esencja smaku ten pan jest rzeźnikiem z dziada pradziada na ulicy Żytniej i sam robi i parówki serdelki proszę pójść spróbować popytać pewnie warto jak nie to kupić parówki w sklepie ekologicznym certyfikatem ekologicznym prawdopodobnie będą się składały w dużej mierze z mięsa bardzo serdecznie dziękuję teraz ja również Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: SMACZNEGO

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Skorzystaj z 40% rabatu w jesiennej promocji. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i słuchaj wygodniej z telefonu!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA