REKLAMA

Piwo spod strzechy. O piwowarstwie domowym

Smacznego
Data emisji:
2012-05-16 22:10
Audycja:
Prowadzący:
W studio:
Czas trwania:
44:23 min.
Udostępnij:

Gościem Tomasza Kwaśniewskiego jest Łukasz Kojro - piwowar domowy, który opowiada o specyfice samodzielnie wyrabianego napoju z pianką

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
wieczór Radia TOK FM dobry wieczór godzina dwudziesta pierwsza 12 nazywam Tomasz Kwaśniewski trwa wieczór Radia TOK FM audycję, którą muszę przyznać czekałem Alicja smacznego dzisiaj studiuje pan Łukasz Korda dobry wieczór dobry wieczór państwo Piwowar domowy członek polskiego stowarzyszenia piwowarów domowych będziemy rozmawiali m. in . o tym jak uwarzyć dobre piwo w domu, ale też zapowiedź audycji, która będzie później audycja oburzenie na dwugodzinne na początku Rozwiń » być rozmowy w reklamach przestrzeni publicznej o tym, że to nie wygląda najlepiej przynajmniej dla mnie Antek Hryniewiecki Piotr Nowicki osoby działa na rzecz uporządkowania rynku reklamowego w Polsce państwa gośćmi, a po dwudziestej trzeciej chętne państwo mięsie zwani i będzie się oburzenie na to coraz oburza trochę tak Chinka tutaj cieknie nie ukrywam, chociaż nie pije alkohol 56 lat, ale pan Łukasz przynieś tutaj raz 234566 butelek piwa, którego sam sam uważa może pan tak powiedzieć, żeby słuchaczom też tak zrobiła trochę jak mnie coś w każdy z tych butelce one są różne butelki pan powiedział, że na butelki to jest kwestia przypadku tak tak, bo taki jest kwestia przypadku używam butelki, które stoją od znajomych, bo te, które sam opróżnił nam wcześniej zasadniczą teraz już posiadam można przecież własną flotę szkła i znoszą znasz wznowią znosili na jakim etapie tych butelek mamy wystarczająco w domu, żeby już nie prosić znajomych więcej butelek i po prostu jak wypije czyszczą od razu opróżniał jej używał po raz kolejny ma pan rzekłem, jeżeli chodzi o mocy w twórcze to pan produkuje piwa rocznie takich granic właśnie to jest tak czy można sobie piwko robić w domu można można na własny użytek jak najbardziej piwa można robić w domu nie ma z tegorocznymi wiadomo nie ma ograniczeń ilościowych czy może pan sobie na własny użytek zrobisz tysiące 2000, a pan robi średnio robię 30 to będzie jak jeść 600 l rocznie 600 l, czyli 1200 ZL zegarek niech pan wypija no i staram się, żeby się przedterminowo wyskoczą zdają się walczyć, ale oczywiście pomagamy w tym rodzina za wcześnie, bo zawsze pytam, a tu jest tak gorąca przy tych panujących piłkarze 34 lata pan ocenia pan chemikiem skończył pan ekonomię, ale pracuje pan skoro w korporacji strach rozczarowujący w tym, że myślałem, że mężczyzna, który robi piwo domowe jest chemikiem to zajmuje się tworzeniem jakiś przedmiotów rzeczy nie wiem, a tu zarządza pan ludźmi ja też tak myślałem jak interna jest warte chemikiem, ale po 3 latach rzeczywistość zweryfikowała moje moje myśli o tym, czym jest chemia jak miał wyglądać i prasa po chemii poza tym notes robię staram się to taki moment taka odskocznia od tego co robi na co dzień potem sobotę niedzielę czytam mam dla siebie czy takiej sytuacji nie ma pan gwiazdą pan przeżył prawda Gdynia piwa, że nie ma, że nie Otóż zdarzyło się od 2 do 3 lat tak nie ma pan żonę dwójkę dzieci, ale córeczkę ośmioletnią i Tymka, który jest uczestnikiem 7 tygodni, ale popiera już próbuje też zrobić przyjemność tacie, mówi że nawet smaczna tak naprawdę chyba nie bardzo co roku, a bezalkoholowe łapie tłumaczy czasami Normanem akurat ja bez alkoholowego w domu nie da średnią nie ma możliwości zrobienia bez wątpliwe coś takiego podpisu, kto się z alkoholowych, a stronie też małe ilości, ale też ma trochę, bo tam się forma podpiwek pan robi nie, a skąd w ogóle ten pomysł na to, żeby zrobić piwa dawno się wziął pana to o rodzinne, chwaląc splot kilku sytuacji to okoliczności wydarzeń po pierwsze bardzo lubię gotować jestem zapalonym kucharzem jest w klubie kuchni się kręcić to taki obszar, gdzie czuje się dobrze do tego jakby już tam ze względu oraz Touch alkohol się tam zaczął częściej pojawiać to zająć się nalewkami wina nigdy nie robiłem, ale nalewki różne po 2 katastrofach i wiśniówka to są 2 rodzaje holi, które bardzo dobrymi wychodziły no i potem gdzieś tam z zauważyłem spotkają się z informacją, że piwo można warzyć piwo jako takie zawsze smakował i lubię 3 lata temu na urodziny moja rodzina sprawił nam taki prezent dla przyniosła zesta w do warzenia piwa i jakoś tak wpadła mi wciągał myślę, że zacznie od wątku konstytucyjnych takie konsumenckiego, ale jednak odwrotnie zrobimy, czyli co też za sprzęt bo czego właśnie taki początkowy Piwowar porządkujący VAR musi zacząć ja zacząłem w ogóle będą tam można już jak uwarzyć prawo do własnego z zasadniczą biorąc można przecież są 3 takie stopnie nie można też najniższy statek zupełnie początkujących jest trochę dla bardziej inną bardziej zaawansowanych ja zaczęłam przyznam, że wszystkie etapy zacznie od początku pierwsze etaty lekarza można kupić piwo, które jest też ekstrakt Słodowy już mielone czy tak naprawdę należy to tylko włącznie rozpuścić w gorącej wodzie przez chwilę podgotować potem wymieszać wlać w jednostkach to nie jest kostka jest w puszce na takiej, która waży około 2 kg tak bardzo gęsta ciecz, gdzie też kupuję to można kupić w sklepach specjalistycznych to jak najbardziej polecam to jest dosyć sporo sklepów internetowych przede wszystkim, ale też stacjonarnych używanych przy remontach tak panie były członkiem polskiego stowarzyszenia piwowarów domowych tezę, że kto wpisze w wyszukiwarkę wyskoczy jakaś kompetentna stronę, na której będą wszelkie informacje tak przy czym polskie Stowarzyszenie zajmuje się akurat sprzedażą, więc to jest jak strona jest dużo informacji, ale ta informacja o tym, produkcie, którym pan mówi tam, gdzie można komuś nie wcześniej, ale pan pisze produkcja piwa, bo warzenie piwa w domyśle wyskoczyli masa informacji czy kupujemy beczkę stan ktoś, jakby taka najprostsza tak w tej beczce w tej puszce tak naprawdę ta jest z tak surowy zagęszczone odpowiednio się mielone i do tej puszki na ogół jest dołączona paczka drożdży, jeżeli to tylko należy rozpuścić w wodzie odpowiedniej ilości na ogół taka puszka jest na 1012 l, czyli chcemy 20 l to kupujemy 2 takie puszki dorzucamy drożdże to i lekarka to do ferment, a to najlepiej ferment, który plastikowe takie po 2025 l to działa najlepiej, a ile kosztuje taki ferment, który takich komentator to są grosze rzędu 30 zł też takim niebezpieczeństwem takim sklepy specjalistyczne można wlewamy dobra dla ramy takich sklepach specjalistycznych są specjalne sety gotowe takie można sprezentować cały zesta w wszystkie potrzebne rzeczy są to właśnie pan dostaną teoria została właśnie coś takiego tak i to, tak więc liczę, że są różne te koncentraty tak zależnie od gatunku piwa, jaki chcielibyśmy sobie zrobić dokładnie tak panie stał wtedy ca wtedy to było jednak pszeniczne, jeżeli dobrze pamiętam drugi był Langer a, aczkolwiek tutaj z mojego własnego doświadczenia jest także tak, by to piwa w tej oto, że to są różne gatunki różnią to to już ma na tym trzecim stopniu to, że czas odrzucił, a są różnice w tym pierwszym wszystko jest podobne no ja pierwszą Warkę uważają bowiem nie zachwyca, ale i generalnie nie mogą się doczekać, kiedy można wypić wciska wszystkim znajomym związek to wspaniałe teraz tak jak sobie myślę to to byli naprawdę dzielenie przyszło mi, że pili to ze mną, mówi że jest dobra dla waszej używamy do tego tak z plastikowych flaków gotować tak naprawdę wodę pierwszymi potem mieszamy zimno, że ktoś w miarę szybko chodziło i zadajemy drożdży drożdże zadajemy, które są wyłączone z tej puszki i następnie zostawiamy ponad 2345 dni tam również instrukcja obsługi tam jest dokładna instrukcja obsługi czy oko do tygodnia trwa tzw. fermentacja burzliwa, których chodzimy koty wychodził pan rozumiem tak 6 to jest ktoś chciał to jesteś tak naprawdę wada grzech początkującego Piwowara 13 przeglądu tego piwa nie może grozi lubią spokój i też otwieranie ciągłe zaglądanie to się z tego sytuacje, które możesz zostać jakiś zarazki tam drobnoustroje i zakażeń sprzeczka państwo też nie pisze w pan Łukasz kara jest towarem, ale nie wygląda pan taki klasyczny rywale z wielkim brzuszkiem dziękuję staram się co mogę ale, toteż chciałbym powiedzieć teraz do wszystkich bowiem, że wiele osób ma awersję do piwa twierdzą, że piwo tuczy to nie jest coś takiego, że piwo tuczy jako szalenie mniej więcej Kufel półlitrowy jasnego piwa ma jakieś 225 cal co porównujemy dlaczego, jeżeli porównamy do mleka to te same leśne będzie miał 350, jeżeli porównamy to n p . do coli napojów typu Cola to 3750 wino będzie miał też jakieś 500 oczywiście wina rzadko kto pije od razu Kufel, więc jeżeli chodzi o to uczące pilot to raczej jest piwo jako takie oczywiście pita w rozsądnych ilościach nie tuczy raczej czy to co się do niego tam dorzuca także z nim często się pojawia w otoczeniu w łóżku, ale rzadko, który 1 Kufel pan pan potrafi 1 na znaczek w no to zostało 1 to taki jest początek, ale oczywiście zależy od piwa, bo PiS są bardzo różne i są piwa dosyć mocnej takie wyraźnym piwa w ogóle można będzie się dzielimy na piwa tradycyjne, które łatwo jej nie to są złożone mogą znikać litrami i są takie piwa, które nas są wymagającymi wypicie utarczki 0630 pół jest wystarczających PiS, które pan tej przyjął takie piwo wymaga, że tych pi w są 2 takie piwa to później będzie prezentować sylwetki, które jest temu studia dobrze, ale na razie czy pan zaglądał nie upaść doczekać wyglądałam tak nie mogę się doczekać potem następuje moment, kiedy to piwo powinno się przelać na fermentację cichą można pominąć ten etap ja staram się zaś robi to jakby taka dyskusja pomiędzy Piwowara niektórzy robią niektórzy nie to jak są plusy minusy obu metod jak kuratora, czyli przelewa się do drugiego ferment, która tam sobie spokojnie przez 2 tygodnie odstaje, jakby jakieś osady czy jakiś moment opadają na dno i potem się przelewa do butelek, a ten gaz sam robię coś mówi księga capi ta rozmawia z butelek dodajemy też cukru jak tzw. środka informacyjnego odpowiednia odliczoną ilość i wdrożyć, bo wtedy, że cały czas będą w tym piwie, a to drożdże, które wydalane są urazy mają świeżą dodatek cukru no to rozpoczyna ją o swoją pracę i ten cukier przerabiano tlenek węgla i jeśli wszystko Spodka wszelkie spotka wszelkie dlatego są piwa jest reformowane w butelce jest czy też koncesjonowane butelki kapsle, więc trzeba wykupić tak kapłaństwa to jest konieczne ile kosztuje Katowice o to też są różne modele od najprostszych, których są rzędu tam 30 zł dalsze bardziej skomplikowanych pod 200 zł chodzi panika wszelkie pan zbiera je kupuje się kaszlem tak wypowiedział się znacznie się zamyka psów na specjalnie, bo wiem, że absolutnie kasowania zawsze robi największe wrażenie większość znajomych jak pokazuje butelkę zawsze możliwie jak już udało kasować tam warzenie piwa i cała technologia to jest nic, ale jak już do zaapelować test bardzo proste jest absurd żonę taki sam, jako że używają tak powiem właśnie jeszcze piłem zawsze zdarzają się takie rozszerzenie no pewnie ściska w tym blaszki nasz łapią butelkę i trzymają ja widziałem na filmach, bo jeśli jeszcze chodziłem do kina w Łodzi tak jak Polska Kronika filmowa i tam były np. takie przedstawienia z taśmy, tak więc teraz wyrabiana, a ile kosztuje ten cały set jeszcze, żeby taki, jeżeli to zależy jak bardzo rozbudowana taki set takich prostych rzeczy no tak w zeszłym 150200 zł powinniśmy się wyraźnego ile litrów piwa z tego litrów piwa czy tak jest docent set większości to nie jest to, że na to piwo, bo w większości 500 sprzęt, który potrzebny do zrobienia rzeczy termometr bank mieś czy też, by informatory ATA 60 standardową Warkę to na ogół takie w większości pisywał o jedno 20 l 1 koszty trochę większy, że muszę kupić w sklepie tak na czym większym z na samym początku gdzieś tam dokonywałem próby obliczenia ile wychodzi butelka przy tak surowce plus gaz energia bez robocizny to tak 2 zł za pół litra za polityka PiS pytani o nowym tak około taką póki możesz, bo zależy, jakie piwo tak oczywiście od 8 rynkach szereg nie na pewno dla mnie przez resorty kładę to system pierwszy taki podstawowy sposób robienia tego piwa to jestem też podstawowe i tutaj walczyć zapytam na tym takim postawią poziomy jest także zależy, jaki Piwosze kupi, jaki ten koncentrat i to jest także te będzie też temu strony, jakby w tej metryce tak powiem tak tak to jest tak nam się później właśnie, że winę też będziemy mieszkać i 7 % w drugim rzędzie to po butelkach tak, ponieważ nie można trochę własność, bo w zależności ile wody się do jedno może, jakby cała Warka może mieć różne korzenie, ale w butelkach Otóż nie już tak nie zdarza, jeżeli chodzi o metraż, gdzie się obrazić dotrzemy dużo mieszkań czy dziś taką kończy ładnie postawić to oczywiście, jakby większe miejsce NATO tym fajniej, ale że bez znam historie czy też wiemy wielki wara, którzy potrafią uwarzyć wyśmienite piwa nawet jeszcze lawirować w mieszkaniach 50 m malować to znaczy to znaczy, że przez jakiś czas utrzymywać winnej temperaturze, a w lodówce lotne w lodówce albo niektórzy pomysłowi używają do piwnicy bądź n p . ze styropianu robi się pudło to podłość zamyka dorzuca się mrożone butelki po płytach, które utrzymują tam zimą temperatura wymaga oczywiście wielu wymiany całej dużej pracy koordynacji, ale jest to możliwe i najbardziej zaangażowani pisarze robią to dom małych mieszkaniach na drugi sposób ten drugi sposób, że państwa zrobię trochę naszego piwa razem trochę lepszego czynnika wróciłaby jak jest potencjalne wady ograniczenie tego sposobu to są taka, że ten ekstraktu się od razu na mielone tak, czyli tak naprawdę rozpuszczano soki koncentraty drobinki taki, jakby na zupę z proszku troszeczkę w ten sposób się drugi osoba jest podobne, ale troszeczkę bardziej urozmaicone, ponieważ kupuje się ekstrakt Słodowy nie na miliony i odcienie śmieli trudne czy też trudne poza nie to nie jest trudne to bardzo proste tutaj tylko było się ze wszech nie na mielone, ale jak mieli w ekstrakcie rozumiem śmiech można w różnych formach można oczywiście w ekstrakcie to co jest najpopularniejsze w tej chwili to są to granulat milowe to sposób nadużywane można też szyszki używać tutaj jakby tą zaletą tego, że można sobie już zacząć kombinować, żeby zacząć zmielić w zależności od własnych upodobań albo więcej albo mniej też można zmieniać Chmiel i tutaj także już można książeczkę pewnie kupić, która mówi o tym, że w różnych gatunkach piwa jest ty chmielu można zacząć powoli przykład marki dokładnie tak panie tak można poszukać, aby w internacie, ale nie tylko w internecie, bo wydania książkowe także istnieją jest przepisy są są tak ma także przepisy musi ciągle piwowarów i co także są przepisy na najbardziej popularne marki i gatunki takie możliwości mają tutaj ma marki mówi, bo na gatunki to też oczywiście są, ale do marki konkretne, że można sobie zrobić tak jak np. jakoś i markę to ona dokładnie tą konkretną markę, której nie chcemy teraz powiedzieć to jest mają jest jest na nią dokładny przepis i wtedy uzyskuje piwo ono porównywalne czy tak jak piwa domowe nawet próbował pan także pan sobie stawiał w parze do sklepu kupił państwowy to markę, której nie chcę mówić stawiał pan swoje własne, które miały być to właśnie nie tak jeszcze nie próbowałem, ale to nie będzie tak samo ten produkcja przemysłowa ma swoje powiemy śledczy chwilę nasz test w tym drugim jeszcze etap jeszcze ten drugi etap w drugim etapie, gdy jest takim ograniczeniu rzeczywiście Miele trzeba coś mieć trzeba gotować wypadałoby przez godzinę więc, by do tego etapu potrzeba w miarę duży garnek aż, o ile w pierwszym etapie ten ekstrakt jak trzeba przygotować potem Rosję przed zimną wodą za ten zarzut kierowania wypadałoby zrobić, by te rozcięcia nie czy ten płyn ten powinien gotować i go do miejsc 4 godziny dłużej aż mniej więcej godzinie duży plus jeszcze trzeba dorzucić czas na schodzenie ważnym elementem zrobienia dobrego piwa jest w miarę szybkie schłodzenie brzeczki jak jej do jak najniższe temperatury i zadanie drożdże tak, żeby ten czas pomiędzy zakończeniem i dodanie drożdży, które im szybciej się schłodzi i niższy tym lepiej tak tak tak, ponieważ to ma pan Hiszpan na tym, że pan z w zeszły się są różne sposoby ja zacznę od stawiania garnka do wanny to jest jak w sposób, który wiele osób, żeby sukcesem kosztuje to 945 godziny dla pań z kuchni gra w darze kino mam trochę i garnek waży 230 tam 45 kilo, więc to też jest bowiem zdrowie dzieci to raczej nie brak też podnieść wrzątek to pierwsza straszą upewniam gdzie, gdzie są dzieci czy po drodze nie ma i morski drzwi otwierane, żeby odrazę i z ciężkim garnkiem gorący mnie nie wskazał, że widywać jest zapięte pasy jakiś specjalny piłkarski strój czy nie waszych strat do tego nie nie ministra jeśli tego, bo trwa dosyć długo, więc ciężko byłoby w tym strach chodzić Hannah miała się pan przy okazji gotowania robienia piwa jest także po ciągu produkcja następuje z nic jakoś tak przy przy ważeniu w końcu rzadko kiedy wraca pan film aresztowań i Poznaniu oraz kilku zaś po jak już zakończone wtedy można coś śniegu w zimie pada deszcz śniegu też tak jest też się wydawało czy to dobry pomysł, ale jest złe, ponieważ momentalnie przy niema ściankach nie jeśli jest momentalnie przystankach wcześniejszy rozpuszcza spływa śnieg nie dotyka do garnka związku, z czym nie ma czy pełnienie nie przenosi się czy wodowany wodowanie, a najlepszy sposób, który jak w tej chwili używany z powodzeniem od 50 Marek to jest po prostu chłodnica, czyli rurka aluminiowe albo Miedziana od zwinięte, a ta, której stwarzającego gang przyznał puszczamy nową taka różnica jak też używane w przemyśle czy laboratoriach chemicznych ważne też w specjalistycznym rodzajem to można kupić w sklepie specjalistycznym można sobie zrobić samemu tak naprawdę też stoku pierwszy zamierzano ją skręca mam akurat wiele ręce, więc kupiłem od kolegi, który skręca, ale ktoś ciężko jest też członkiem polskiej stowarzyszenia PR w domowych, niemniej ciężko wystarczy tylko zgłosić to powiem swój akces i tam wtedy wszelkie te rurki podkręcają gonienie to akurat raczej doradzą jak wysokie jak skręcić czy ewentualnie porady, ale często spotykacie takie jak, dlaczego zależy kto, gdzie takie np. ja ze względu na to, że już pracuje mam rodzinę jeszcze hobby, które bardzo pracochłonne to powiem szczerze, że tak nie za często udzielam i nie spotykam się jakoś bardzo często należy przesłać pocztą, ale piwa tak to się też zdarza wymieniamy się to nie da coś, zupełnie jakby o sobie nie wiemy często, jakby nas na forum, które użytkowane wymieniamy różnymi uwagami jak na tę formę staram się przynajmniej 23 × dziennie zajrzeć wręcz taki mam nauk jak przez jakiś czas nie znajdzie coś tam powie co się stanie, ale innych, aczkolwiek niektórzy piwowarzy w niektórych regionach są bardziej tacy aktywni tam z dniem na Śląsku z tego co obserwujemy tam jest się tworzą czasem bardzo, że te grupy, które spotykają często i trwanie to wygląda tak, ale to jedziemy dalej z tym robieniem także druga metoda jest cały czas prosta, ale pozwala pewną taką dowolność też jest jakby też zaleta z tego, że kupujemy sobie Drożdża to takie może sobie lepiej co prawda dość te, które są dodawane do tych standardowych nagłą może nie są najlepszej jakości możemy trochę lepiej się trzecia metoda, którą stosuje się od piątej walki i ona jest jej plecami wszystkim tak dobrać Arek wszystkich miał w tych mam 99 liczy pani tak oczywiście liczy zapisuje mam każdy zapis dokładnie co do, jakie surowce, w jakich ilościach były dane co się działo, w jakich temperaturach, żeby sprezentować sobie tak, żeby eksperymentować, żeby czasami wiedzieć co mogą mieć wpły w na ostateczne rezultaty smak piwa tak jak i aromat ewentualnie popełniamy błędy los, jaki modyfikację w komputerze czy ona też jedno też prowadzę w komputerze też, ale jakoś tam lubię pisane lubi się tam część przejrzystą pisane tak to jest taka rzecz bardzo często zaglądam sobie ze światem państwem kuflem piwa i pan na co je tutaj i t d. to do raju tak to wygląda np. zagląda wizja co pije próbuje sobie stanowią tego dziecka jest troszeczkę za mocnej może nie dałem za dużo albo, że zasłabł albo uszkadza aromat, choć albo też poważniejsze wady, które świadczą o tym, np. czy za mało, choć piwo zatem za wcześnie drożdże z mało IDM jest szereg rzeczy, które swoim mając pewne doświadczenie można złapać plus też w tym czasie metodzie ważenia, którą w tej chwili robią to właśnie on w tej drugiej, by na chwilę się zatrzymać, a jeszcze za chwilę płyty, bo takie pytanie nie ucieknie, a żona tak, by tak podziela pana hobby czy to jest także trochę zła generalnie na samym początku tekstu nie myślałaś jak to zwykle tam dostał zabawkę wszyscy się pobawi i sobie odpuści będzie z porządku potem zaczął troszkę irytować, bo jednak te zamysły zajęcie kuchni na 67 godzin no oczywiście te wszystkie Piwowarski działalności trochę brudzą mężczyźni sprzątają sobie mało skuteczni słabo, więc musiała poprawiać między ziemią doprowadzało to do gorszych tych, ale w tej chwili środek jest czasu mam wrażenie, że się pogodziła nawet mieć bardzo wspiera wszystkich moich działaniach, bo też bez punktu widzenia się, jakby no nie patrzeć hop hop, ale w domu jak i w sobotę prawda w sobotę w niedzielę w twarz staram się ważnej części w sobotę obniża wtedy nie ma pan, jakby dla rodziny też na to, że nie mamy dla rodziny, bo to ważne to trzeba stać miara, ale też zamieszać trochę zmienić temperaturę sprawdzić jak wygląda w międzyczasie, jakby jestem jestem cały czas w domu to, jakie są trudności w tym drugim sposobie warzenia tak naprawdę, bo jak pan odpowiedział oni też śmie można, by ten pierwszy odpuścił, bo jak powiedział, że tak pierwszy jak złym śmiał komuś doradzać to zdecydowanie doradzam zacząć od drugiego od razu trzeciego trzeci wcale nie jest trudno się tylko wydaje prezentów to pozycje sieć, a tym samym ten trzeci, jeżeli chodzi też, jakby już przygotowania piwa z zacieraniem będą tak nazwać to jest jakimś stopniu odtworzenie to coś się od was prawdziwym Browarze tylko w domowych warunkach czy w takiej mikro skali to co jeszcze możemy wykupić, że także zrobić to musimy kupić tak naprawdę prawdziwe to szczątki brata cechy, czyli słód, a te słód można kupić niż towar albo lutowane można dyskutować w domu ja akurat kupujesz lutowane to jest troszeczkę droższe, ale na tle wygodniejszy, że nie tyle wobec przygotowania się byli plus jak byłam trochę jak ratusz dla mnie czas jest dosyć ceny, więc to to dzięki temu zyskuje w głowie mamy też, że to i tak nie wyjdzie drożej niż 2 zł za polityk tak czasem to jest jednak czy to nie tak wychodzi to jakby to też kwestia można różne rzeczy optymalizować można kupować od razu ze słodowni rozmawiamy często z kolegą, któremu chodziło tam 8070 gr przy czym kupował duże partie słodu prosto z budową tych słów kupują słód kupują słód mniej więcej na 20 l piwa pełnego potrzeba jakieś 5 kg słodu i ten tekst mamy go dyskutowane go to następnie musimy dodać do ciepłej wody nawet taki może być bardzo ciepłej to jest dajmy na to najprostszym stylu zacierania 67 stopni i poniesie nas podrzucić do 67 stopni zamieszać i tak przez godzinę utrzymać ganku do tego potrzebne też duży garnek, bo ona nas z jakich nie więcej 30 l tak jak jesienią dosyć doszło do takiego już jest niestandardowy ktoś ma w rodzinie babcie, które kiedyś jeszcze ruch malować tam gotowa kuchenka gazowa jednak do tego kuchenka gazowa do tego Jaś z najlepiej bardzo angażował w moim wypadku też są osoby, które tam mają przerobienie różne elektryczne na nagrzewanie tutaj jest pewna dowolność kuchenka gazowa wcześnie kończą się kuchenka gazowa pod takim prostym zacieraniu chodzi o utrzymanie 1 temperatury jest też możemy sobie wyobrazić lodówkę turystyczną, która jest zabezpieczona przed stratami temperaturę popsuł wlewa się gorącą wodę i też puszczania tak, żeby nie traciło samodzielnie i taki pisarz otrzymuje mniej więcej przez godzinę w tej temperaturze w tym czasie to co się dzieje, jakby w piwie na topie są enzymy i enzymy rozkładają skrobię, czyli wielo cukry na mniejsze kawałki cukru, czyli na dwu cukry i cukry, które potem groźby dalszej części fermentacji będą w stanie przerobić na alkohol czyli jakby to co dalej pod uzyskujemy ten cukier z ze Wschodu jest wypłukiwany to do sprzeczki czy się z łuskami ten cud albo po prostu go mamy gotujemy go w tym garze tak i dorzucamy do niego i od ziemi potem nastał musimy tylko odrzucić, bo na Sejm się nas, abyśmy tutaj filtracji, bo już to guzki nie są potrzebne, gdyż nie gotować zresztą to z nich byłych zacząłem chodzić karmniki dla innych, które wprowadziły do piwa nieprzyjemny smak, czyli się robili filtruje najprostszą metodą filtrowania jest filtrowanie przez stworzenie złoża filtracyjne ego samych właśnie z samych tych łusek, czyli mamy negocjator z małymi córkami, aby robimy takie sito tam wlewamy ten cały nasz to co żeśmy gotowali, czyli ten Sieczka przez jakiś czas się układa wszystkie te ziarenka one idą na dół i tworzą takie automatyczne złoże filtracyjne i potem jakby poniosą na tle córeczki to zlewa się czy estry czescy filtra czy, czyli tak roztwór totemy rozpuszczony cukier po prostu cukier białka aminokwasy, a zapach, który temu towarzyszy temu gotowaniu od arię przy bardzo się miastem zapach jest taki Słodowy często jest to zależy taki słaby zrzut wody, którą pan dodaje to jest jak ja akurat używam rodem z mam własnego ujęcia więc, używając własnego ujęcia tutaj różne osoby różne to zresztą jak ma się do tego ekranu, żeby może być, a to ma znaczenie czy dziś w ogóle wodę jako taka dopisano część ma znaczenie, ponieważ 90 tam 6 % kwoty woda cały czas przy czym kiedyś miał bardzo duże znaczenie, bo większość z tych była możliwa tylko jak w takich rejonach, gdzie woda ma odpowiednie parametry w tej chwili prowadzi któż nie jak żaden problem, bo można tu też w każdej chwili jak w odpowiednią ilość witamin czy tych minerałów, więc można sobie odtworzyć zawodową robimy tak jak robi pan chciał skręcić w ligach zależy, jaką wodę masz w kranie więc, że Warszawa noty w Warszawie może Wodociągów to pewnie lepiej część Palikot chińską ewentualnie kupić jakoś tak duży Baniak możliwe jest też techników czytam często przez budynek nie jest podany skład tych danych, które mamy no to prawda, ale można ów myślę, że można uwarzyć piwo jak smakuje tak można właśnie smakują nadawcy, czyli rzecz na tym etapie od dzisiaj widzieliśmy potem to co zeszliśmy musimy gotować i potem przez godzinę to musi gotować wrzeć w czasie mniej więcej godzinę i w czasie tego, czego możemy sobie dodawać Chmiel, czyli tutaj jesteśmy po momencie tej filtra jesteśmy w tym samym momencie jak przy tej metodzie drugi czy już sobie dotujemy spokojnie sieczkę i mielimy do woli i tutaj przychylenie się, że warto dodać, że generalnie mieli się można mieć na 3 sposoby tak jakby tak tak w skrócie mielimy goryczkę i test był najdłużej dodawane i koniec przypomnę, że słuchacz może państwa 8 Łukasz Kajor Piwowar domowy czwarte polskie poważnie i warzywach opowiada o tym jak robić pisku czy tak dzielimy przez osoby mielenia są możliwe stosunkiem główne tak, żeby na gorączkę i to wtedy się rzuca Chmiel się go jako godziny wtedy jakby najwięcej z niego gorączki wychodzi i rozpuszcza się w tym naszym kinem drugie mielenie to jest tak tzw . na smak i to jest, więc jakiś między 15, a 25 minut przed zakończeniem gotowania i jest wczesna Roma, której rzucamy tak ostatnie chwile w ciągu ostatnich 10 Mind jeśliby aktualna czasem wiem, że nie da się tak tego dokładnie określa jak pan udział takich zagrożeniach, które warto jeździć tak na co warto uważać w tym 6 i sposobie warzenia piwa, żeby tam gdzie, gdzie nie wpaść w jakiś plan będzie tak naprawdę na wszystkich tych sposobach czy tak samo uważać ten po raz trzeci troszkę bardziej pracochłonne, a uważać trzeba tak samo trzeba uważać, żeby nie zakazić, żeby było to miara wszystko czystych sterylnych warunkach czasem ręce wcześniej tak tak oczywiście trzeba myć ręce smakuje cały sprzęt, których używamy trzeba mieć jak ta, która przywróci to co się stanie ten zależy, w którym momencie procesu tego momentu, kiedy jest, że jeśli jest gorące no to generalnie, jakby wierzyli nawet jakieś bakterie zarazki się dostaną one nawet w rozwój Marek oczywiście są krytyczne momenty od momentu schłodzenia tak naprawdę poniżej tam 35 stopni 40, bo to są, jakby optymalne temperatura na to, żeby jakieś inne obce zarazki ogłoszona tym piwie rozwijać no i zadanie Drozd ważne dlatego, żeby grać dobrze zadać jak taki strasznych warunkach także one jak najszybciej opanowały tą rzeczką tak, by wdraża mają od siebie żonę w miarę szybko się rozrastają opanowują terytorium swoje jak już opanowują to nie dopuszczą i nie określił, że rowerzystek tak może pleśnie może głównie czy squash tak to bakterie mlekowe mogą termin spożycia jak i za to ile jest generalnie to zależy, jakie warunki wszystkim piwa rozważań jakich warunkach przechowywane, jeżeli przechowywane w temperaturze 1516 stopni albo zimniej tym lepiej w ciemnym ciemnym pomieszczeniu tak nie na słońcu to rok i nawet dwuletnie i zdarzało się pić są dobra dlatego jeśli przestrzegamy przed zielonymi butelkami to bardzo dobrze pana ostrzega, bo rzeczywiście zielone butelki przepuszczają więcej więcej przy czym na ten rok powiedział pan skład nawet rok można nawet rok jednak więcej można schować to jakby nie ma też jakby, jeżeli ma tak jak z winem im starsze to może być lepszy to zależy od rodzaju piwa generalnie im piwo ma więcej ciemnych schodów i ma więcej alkoholu osobie, czyli takie bardziej bogatym smaku tym jak proces tego dojrzewania jest dłuższy i ataki PiS każdemu patrzy wychowa na czas matury córki Aśka mam taki piwko, które zrobiłem sobie rok ten, w którym roku temu i je sobie trzymamy za czas sprawdzam jak ona wygląda jak smakuje tak, ale dziś ku dobremu najbardziej tak z mam takie wrażenie to ja może mam wystarczająco subtelne zmysły dla mniejszego od od 4 rzeczywiście, jakby młody to był niedobry coś może bardzo by takie niezrównoważone tak jest od pół roku już smakuję dla mnie tak samo, a co do piwa tak ucieczkę panu powiedzieć pan poleca zależy, jakiego piwa motocykl czy też znacznego do tysięcznego pszeniczne piwa pszenicznego piwa n p . bardzo fajnie smakuje lecznica nie wiem dlaczego, ale całkiem fajnie smakuje jest często polecana jak jajka jako takie właśnie jak często Niemcy piją stała się, więc piszą na śniadanie akurat pszeniczne piwo pszeniczne na pewno, żeby bardzo dobrze pasują tak aż takie rzeczy, które śmiecie będą z tym ręczne tradycyjnego ujęcia innego to teraz zmienić minęło 13 do PiS Marka na rząd PiS PiS Marek akurat jest takim firmom, które jest naj w niepełnej mniej wymagającym ma najszerszy zakres zastosowania do niego będzie wszystko pasowało jeśli, choć takie ciekawe bardzo połączenia, które dla mnie są naszym odkryciem dla mnie ostatnim takim, bo mnie osobiście nigdy piwowarzy nie mam takie zarzuca zakratowane, że piwa nie wiesz to słodkiego, czyli do deserów i Porter Bałtycki, który ostatnio nie przynosi picie własne, ale tortem bazowym powiem szczerze, że był wyśmienity tort bezowy z z żar duże media parter mamki bardzo się naprawdę Passo bardzo bardzo panie bardzo fantastycznie jej po prostu naprawdę panie mamy butelki nie mogę od nich oderwać wzroku, ale dobrze niech pan powie jak to co chciałem zapytać czy ma takie piwo domowe jest jakby lepsza tego, który możemy kupić w sklepie, czego mieszka nie ma co ma tamta, dlaczego Warta poza przyjemnością czy tak jakby pierwsza rzecz, którą warto to to są życie, jakby na etapie produkcyjnej no to jakby ze względu na to, że ktoś nie nigdy firmy jak produkujący piwo nie wiedzą co się działo z tym piwem tak dokładnie pomiędzy wypuszczeniem z fabryki ja tarcze na półkę sklepową dlatego bardzo starają się, aby filtrować piwo i pasteryzować o to, żeby piwo jak najdłużej mogła jak najbardziej surowe warunki przetrzymać bez zagrożenia po drodze może być nasłonecznionym orzekła nasłonecznione mogą być nagłe gwałtowne zmiany temperatury więc, by zobaczyć nie było takich skarg nie wiadomo, czego filtruje się podczas filtracji usuwa się potencjalne źródła zakażeń, ale także usuwa się rzeczy, które stanowią o tym, ciele tego piwa tak różne białka Mono Feat Sophie strony są bezwzględne jak przypuszczają zostawiają tam zarówno zła rzecz, ale też te dobre, bo nie da się tak to dzieci to jest 1 rzecz druga rzecz, jeżeli chodzi też koncerny oczywiście to też tutaj akurat wada trochę konsumenta polskiego w swojej masie, ponieważ to co firmy na opanowały starają się wycisnąć jak najwięcej naprawdę chodzi o procent tak, bo staram się bez tego same ilości wyciągnąć jak najwięcej skocznym FIFA są dosyć tak trudne do trafności brakuje im coś tam też brakuje tego smaku też warto wspomnieć o wartościach odżywczych oczywiście, które są Drożdża jako takie, bo w piwie tworzonym w domu jest bardzo dużo drożdży drożdże mają sporo witamin są, jakby generalnie w ogóle czas tymczasem spożywana i lekarstwa i w różnych maściach mając dobre zastosowanie tam też są białka to jest samo zdrowie jeśli chodzi o PIT i jakby dziś tę ostatnią rzeczą, która mówi, że piwo domowe lepsza no to jest coś takiego lepszego warto poświęcić mu czas, ponieważ w piwowarstwie domowym ja mogę zrobić taki Wojak jak jakiś podoba jak nie jestem żaden sposób skazany na gust Piwowara tak naprawdę działu marketingu może pan dodać różne rzeczy też tak, które na nasze jestem wiśnie rola, jeżeli chce dodać sobie wiśnie, jeżeli chcesz kardamon dodać sobie, że ktoś, mówi że kardamon nie będzie się z piwem przy licznym nadgonić, ale mogę dodać mogę dodać gałkę szkodą co mi się żywnie podoba także mogą sterować z PiS bardzo gorzkie czy mniej gorzkie znajomym panda w prezencie ciągle różne prywatnie zdarza się zdarza się, że latają oczywiście jednak na wiązkę z różnych okazji na urodziny ram wózków używanych piwa w sklepie brakuje w nim nawet nawet nie wiedział, że bardzo dużo, ale zdarzają się owych sklepach przy czym kupuje pisarze już raczej staram się patrzy piwa, które nie zainteresują i są jakieś nowe, których od tej pory nie widziałem nie piłem ani też zagraniczne browary tak przy rurze są przede wszystkim zagraniczne i tym szybciej, żeby wyborcy PiS jest coraz większe też fajnie widzieć że, aby ten rynek rośnie czy pech to znaki specjalne sklepy, które pan chodzi to jest albo są sklepy specjalistyczne z piwem albo po prostu jak tam supermarketach czy przy dużych czy taki bardziej specjalizujący się w delikatesach na początku po etykietkach czy to piłem czy nie sprawdzam to piłem czy nie czy też może ewentualnie gatunek piwa, którym jestem zainteresowany to są takie rzeczy czasem się trafia punki, o których czytałem w książkach w waszym marzyłem o tym, żeby spotkać w Hadze takież prostego hipermarketach więc, że na półce stoją prawdopodobnie też przez pomyłkę z mówił, bo to dosyć szeroko wchodzą też z mniejszych browarów, że znajdą też starą próbować teraz widać jak te mniejsze browary bardzo dużo produkują coraz tonowych przekazuję pani na wakacje niedługo będzie teraz wiem, że pije pan lokalne browary to zależy gdzie, ale bardzo często biorę Polsce ze sobą 23 skrzynki własnego piwa na wyjazd, dlaczego nie myślę, że pan tam zaś na miejscu nie nie to piwo potrzebuje czasu do tego byśmy nie wspomnieliśmy już podczas wszystkich ważę się te piwa jednak od momentu zrobienia do momentu spróbowania no tak 34 tygodnie to minimum mówi pani, że tym, że zagląda chodzi nam tak tak teraz już nie zagram, ale paniczna zwraca uwagę, że nie kupi pan piwa, które coś trzeba nie ma zagadnienie jest, że nie ma skutek to co trzeba ważyć co pan wspomniał z tymi zielonymi butelkami staram się nie kupować piwa, który stoi na samym wierzchu albo blisko oświetlenia np. lodówkach te piwa, które jest na razie artysty zimy staram się prosto tak, bo takie bardziej zacienione oczywiście czytam, więc taty produkcji, kiedy tam czytam ważności Leto, jeżeli chodzi o taki wybór tu tyle raczej pusto patrzę co to jest, a teraz krótko na naszych słuchaczy było dobrze mamy tutaj będzie jak opowiadać o tych kolejnych turach pierwsza taka mała bombkami powiedział taka ciemna jak każe sądzić, że to jest naprawdę wice pierwszy mały to jest to jest Porter Bałtycki, które uważałem to zakład ważone 1 stycznia tego roku, czyli jest taki noworoczny Porter Bałtycki nawet jest data tak jest data jest opis mamy chyba jest zapisane, że zważone żoną było przyjemnie moim służące nigdy nie jeżdżę po alkoholu jest awaria jest browar związkowiec noworoczny port morski niemająca żadnych nie ma tonację tej kraty widocznie nie brało działanie pan często może rzeczywiście celnymi ma tylko 7 i 60 % tak jak na Portera Bałtyckiego jest w dolnej granicy na tak nie wyszedł chciałem, żeby trochę mocniej, ale zdarzają się różne rzeczy też piwo ciemne naprawdę bardzo dobre bardzo polecam następne to jest właśnie ten lider PiS w niemiecki i tu jest numer Warki także jest na barki też jest numer walki jest data ważenia i sam pan już są to etykietkę tak czy pan w Photoshopie tak późno je wycinać tak tak tam przegląd będzie zatrudnić Maria córka już zrobiła kilka etykiet steruje przetwarzane rząd tak to by uważane są widocznie tym razem 4 jeśli się jakaś specyfika jest myślę, że pisarz niemiecki to jest piwo, które jest dosyć wytrawne z oczyszczonej z charakterem Słodowy tutaj ta gorączka dosyć mocno wchodzi, a następne zlecenia jeśli opisane bez etykietki, ponieważ te piwa, które dotknie w sumie nie zdążyłem to jest po to, jedno z moich ulubionych piw czy dla żony ani za nie później do domu to tak tak też bardzo przykłada bardzo jest smaczne wyjątkowe prawo belgijskie i jakiś zmysł mocarny rozumiem jest dosyć mocne o ten, kto będzie miał około 9 ,5 % czy to jest dosyć dużo kieliszku tak thrillerze pijemy i czasem, by w ogóle jeśli chodzi o mocniejszych lig tak jak to Porter Bałtycki to wypadałoby wypić troszeczkę wyższej temperaturze nie bardzo składać, bo te piwa mają wspaniały aromat i trochę cieplejsza temperatura pozwoli mu się rozwinąć ten śpiew zdecydowanie, które warto pić w kieliszku lub skwerku, ale taki, który ma w miarę szeroki i tutaj bym rekomendował pić prawie tak jak konia czy jakby delektowanie się smakiem ani gaszenie pragnienia to wymagający pilnych przypadkach wymagających, a to przez całą butelkę to też jeszcze nie zrozumiał etykietowania to jest jakby część pracy z piwem, które nie bardzo lubię mycia butelek i etyki wahania są 2 najgorsze rzeczy dla mnie to jest akurat amerykańskiej India PLL też piwo to teraz wśród piwowarów domowych, jakby to jest szał można, by powiedzieć piwo piwo bardzo mocno mielone z takim bardzo wyraźnym aromatem chwilowym śrut potem powalający na kolanach przepięknym stresową cytrusowa żywiczne naprawdę piwo warte spróbowania i one na Super warto też lekarza wkładam siebie zarządza od już w redakcji naszej jest parę osób aż sobie coś jasna piwa języki w języku nam Atom, ale PiS decyzyjnego jest kolejny PiS to akurat jest pilne stylu czeskim czy Bohemian PiS można, by też mówić to jest podobny efekt piwo, które jest ma trochę większą składować zaznaczoną trochę tak jak pojawiają się nutki potrafią karmelowe testowe i ostatnie i ostatni to jest Dragon ostatni to jest bokser to jest piwo z tylu też ważone męża też ważone toną w stylu bok to jest piwo, które waży 3 lata temu prawie 2 Polaka temu, by pojawi się nowy członek rodziny, czyli pies Dragon i tutaj jakby dopiero jest, aby corocznie z tej okazji, że się u nas pojawi uważa taką Warkę, które obchodzić dedykowana dla niego, a tyle tylko z pań już przez przeszedł o 1 Marcin Witko 1 rozwiązanie z 1 może, chyba że ją podzielimy będziemy np. jakoś tak inaczej najbardziej jest inaczej mieć czegoś, ale czy 1 bez sensu ile tu taj mniej za 40 takich różnych tak 9090 Gwarek montuje się 9 miesiąc dzień Marek 3 lat wam się tym zajmuje czy 30 parę Żarek czy rada, czyli mniej więcej chodzą ich bardzo serdecznie panu dziękuję również dziękuję państwa gościem Łukasz Kozera Piwowar domowy członek polskiego stowarzyszenia piwowarów domowych kina muzyki później informacja ta występuje audycja oburzeni ja obiecuję piwa nie będę pił, ale niektórzy Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: SMACZNEGO

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i słuchaj wygodniej z telefonu!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA