REKLAMA

Rzecz o piwach

Smacznego
Data emisji:
2012-06-22 23:50
Audycja:
Prowadzący:
W studio:
Czas trwania:
46:58 min.
Udostępnij:

Karolina Głowacka rozmawia z Łukaszem Kojro o tym, czego nie wiemy o alkoholu z pianką

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
teraz będzie wieczorze Radia TOK FM drugi odcinek cyklu, który uważa, że jak najbardziej adekwatne do pory piątkowy wieczorny będzie rzecz dotyczyła alkoholi ale kto będzie na poważnie i będą informacje konkretne nie broń Boże jakiż to nawoływanie do nadmiernego spożywania Łukasz szkoły pan Łukasz skoro z polskiego stowarzyszenia piwowarów domowych dobrze wie czy dobry wieczór będzie panowie nie opowiada oczywiście oczywiście muszę dodać ze względu NATO, że piwo Rozwiń » to w Niemczech to kibicuję Niemcom ani Grekom, którzy się winem zajmują więc, że Kacper Merk nasz reporter sportowy też cieszy, więc jego Lubie teraz już pan na dzień dobry minus z spróbuje to dobry start dobry start to może pan wrócić do poziomu 0, kiedy pan powie co to jest piwo czy piwo myślę, że należy patrzyć z 2 strony pierwsza taka z punktu widzenia konsumenta to ślepy snajper interesujące osoby która, delektując się pije piwo jest to, że to jest pana ministra na Nisko dochodowe jest 1 z napoju, który najpopularniejszy na świecie faktycznie wg jakich tam danych czy statystyki to trzeci co do popularności napój na świecie po wodzie herbacie czynnik popularności stosu duża to co jest istotne to co czyni to napój bardzo przyjemne jest balans ten balans akurat jest tworzone pomiędzy smakiem gorzkim gorączką, a słodkości i tutaj można, by się tutaj odnieść się w przeciwieństwie do wina, których balans smakowy spomiędzy kwaśnym, a słodkim tak samo będzie w przypadku napojów gazowych typu Cola boję się od pana dowiedziałam jakieś zaskakujące dla mnie trochę straszne rzeczy, zanim weszliśmy na antenę, że 5 smaków myślałam, że jest nam podstawowe to co ich nie znam powiedziała też jest jakby mu myśli ma nauce ożywieniu, jakie są definiowane smaki tak naprawdę jest 5 podstawowych smaków to jest słodki Kwaśny słony gorzki i metaliczne czasami od tych klasyfikacji wydaje się tzw. umami, czyli sektor mięsny metaliczny czasami winie czy czerwony metaliczny można wyzwaniom takim spontanicznym tak naprawdę to jest takie wrażenie, że po prostu śrubę tak skorodowana cel ma bardzo zdrowe wyszukiwania bardzo charakterystyczne smak jeśli chodzi o wszystkie inne odczucia jak wiemy, jakie spożywamy zarówno napoje jak jedzenie to reszta też funkcja zapachu w każdej niemal cała masa cząsteczek zapachowych i te zapachy, które dostają albo przez nos obory Kronosa, czyli poprzez górną część podniebienia one wytwarzają uczucie, że się słodkie rzeczy tutaj przykładem takim najbardziej może być tak, jeżeli ktoś próbuje zamkniętym na samo przedłużą Katarze próbować ugryźć ziemniaka to nie rozróżnia czy ziemniak jabłko i drugą stronę zapach czyni to, że te produkty są dla nas rozróżniane, ale ziemniaki jabłko tak mają podobną strukturę związku Stal będzie to wrażenie można sobie łatwo stosować myślę, że wszyscy wiedzą, że mają katar mówią, że nic nie smakuje niczym smaków, ale chyba jedzenia surowego ziemniaka nie jest najlepszy pomysł tego nie u nas na piwie też można też można zaobserwować 1 z metod degustacji to zresztą technik, które stosuje się jest zamkniętym nosem to, żeby np. spróbować oczyścić opatrzyć poziom sprawności, bo wtedy będzie lepiej wychodziło z czego składa się piwo a kto jest dobre pytanie niż większość konsumentów myślę, że to jest Chmiel to jest nieprawda w koncerny kupują nas wszystkich, mówi że PiS środowisk mieli takie będzie zupa się robi soli to nie do końca sprawdza czy chodzi o piwo tak, by one pochodzić z tak też napój alkoholowy po pochodzącego na skutek fermentacji alkoholowej z ze słodu przy czym sukces jak pochodna zboża w sporze z radą jest przede wszystkim to jest jęczmień czasem też pszenica może być też prosa też używane są jakieś śladowe ilości przede wszystkim jęczmień browar niczym nie umie prowadzić jest ze składowanych składowanie to polega na tym, że prawie dopuszcza do kiełkowania ziarna po to, żeby cukier, który zawarty w ziarnie, by łatwiej dostępnym takim stopniu większym skrócie mówiąc dla a ten dla Drożdż, a jak się robi PiS, jakie są od czego się zaczyna czegoś zaczyna, robiąc film no bo mam swój Kufel piwa chciał wiedzieć, jaką jechał, że to jest nie są pierwszą był pierwszą rzeczą, żeby mieć piwa natomiast takim trzeba mieć ten właśnie z głównych ról jest winien pierwszy budulcem, że jest to jest to zboże pszenica jęczmień czy usunięcie potem czas składować potem to co się robi to się do dokonuje procesu warzenia, czyli konieczność trzyma w ciepłej wodzie tak jak, żeby enzymy rozłożyły długie cukry na krótsze, które potem zadaje się drożdży drożdże potrafią te krótsze cukry przerobić na alkohol i na inne produkty uboczne fermentacji na z tego co ze SC za chwilkę będzie podkreślać prawo piwa, bo pana w faworyci strzelili trzecią bramkę można liczyć na 31 dla Niemiec wracamy do piwa w studio pan Łukasz Kobro nie mówiliśmy o procesie wytwarzania piwa to tam jeszcze system wiele się też dosyć istotne mieście dodaje tak naprawdę myśli dodaje w rodzaju przyprawy, więc śmieli stracę przyprawy on także wpływa na jego właściwości po pierwsze, powoduje gorączkę, czyli to co balansuje słodkości też 1 funkcja druga funkcja bardzo istotna i to było jedno z pieszych funkcji, które Boga chmielu zostało wykrytej resort miał swoją popularność to jest kwestia rząd zabezpiecza przed bakteriami tak czy nie takie zdrowe jest to zdrowie tak można dzieci utrwala bardziej piwo tak to można powiedzieć oraz z PiS oczywiście Miele w tej chwili bogactwo nie jest dosyć duży ponad 100 gatunków różnych mieli mieć także z zeszli się, jakby mieli nowoczesnych piwach na aromat także można było czuć ten zapach chmielu także na smak czy wiadomo, kto pierwszy wpadł na produkcję piwa to w zasadzie pytania historię najstarsze najstarsza, bo takie wykopaliska wskazuje na to, że to byli Sumerowie i to było niewiele starszy najstarsze wykopaliska wskazują na jakieś 6000 lat przed naszą erą to jest podobnie jak zwinne powinno, więc też powstało 6 lat przeniosłem na Kaukazie nie jest też miał w 1 regionie to są najstarsze takie, że znaleziono na gliniane naczynia, które wskazują na to, że być może mogło być używane do do ferment stopę do fermentacji przygotowania piwa to co jest już bardziej potwierdzone to są zapiski datowane na 3000 lat przed naszą erą zaś w państwie kolarskim i tam są dokładne opisy świadczące o tym, że te, które są ze świątyni albo piwowarów zatrudnionych, jakie były receptury zauważono tam 16 rodzajów pi w także w tym miejscu się piekł chleb to co jest dość istotne że, ponieważ składniki są bardzo podobne piwa ich chleba, ponieważ w obu wypadkach to jest zboże los drożdże, które też mają na to wpły w gdzieś tam początki początki browarnictwa można uznać za osoby związane z kuchnią i z chlebem tam się przypuszcza, że to najprawdopodobniej jakiś chleb ulega zamoczeniu potem było ciepło posta w orientacja i to przypadło do gustu i dalej, bo rozważane przez długi czas warzenie piwa zajmował się kobiety próbowano jakoś odtworzyć tamte smaki na podstawie receptury oczywiście jest jakby cała grupa pasjonatów, którzy zajmują się próbami odtworzenia zarówno przepisów starych receptur jak też i metod produkcji, bo wtedy też metody produkcji dużo bardziej skomplikowane to 1 najbardziej trudnej do zrobienia to kwestie podnoszenia temperatury ważne jak w produkcji piwa jest to musi być temperatura na początku 60 stopni potem czają troszeczkę podnosić, ponieważ wcześniej dawno dawno temu nie mieli palników nie mieli termometrów nawet mający stosunkowo nowym wynalazkiem to co zrobiono także lokalnie do czerwoności wrzucano je do do poproszę teraz współcześni dawnego cieszące się zdarzają osoby, które ogrzewają kamienie i potem wrzucają do wody tam to co z piernika z właśnie ze Wschodem i wodą i próbują w ten sposób otworzyć jak długo waży się piwo dobra czy w najlepszym lepsze generalnie sam proces warzenia jest kilka godzin jakieś 67 godzin to jest proces warzenia, czyli od tarcia ziarna do to jak, a potem gotowanie gotowanie z Chmielem potem następuje okres fermentacji fermentacja tym co średnio 5 dni i potem przeszliśmy proces leżakowania i tutaj proces leżakowania tu dużo zależy, kiedy piwo generalnie zasada jest taka, że im piwo mocniejsze i piwo jest bardziej ciemne tym więcej czasu potrzebuje, żeby się przegryźć i żeby te smaki się ułożyły gdzieś tam mówi, że to jest 1 tydzień leżakowania na zależności od stopnia Plato, czyli Baliga czy też ekstraktu, z czym różnią piwa niepasteryzowane, którzy są też popularne bardzo czuła się już one są pasteryzowane postęp zasad jest to co w pasterce jak ktoś przepuszcza w temperaturze 7080 stopni i dlaczego punktowo podgrzewa to do siebie po to, żeby przede wszystkim zabić potencjalne drobnoustroje czy organizmy, które mogłyby dokonać spustoszenia w piwie zniszczyć tutaj jest troszeczkę marketingowe powiedziałbym oszustwo Okola aż ruszy mówić tak, ponieważ oczywiście ten rzeczywiście tego pilnuje, żeby ten piwa wartego niż postulował piwa, ale jednocześnie nie zabrania się go filtrować generalnie rzecz biorąc przypuszcza się przez bardzo dokładne filtry i TFI, które też od udzielają, bo ona, jakby nie prowadzą pasteryzacji w jaki sposób firma musi się zabezpieczyć piwa nie będzie żyło tam piwo jest napojem biologicznie żywym i używane tam potem w procesie w handlu na półkach książki jest przewożone jest rocznie wyszły dziwne rzeczy, żeby się nie stało tak czy nic, bo to był jest w różnych warunkach jest przewożona to co tam żyje nam tam po mogą być pozostałości drożdże albo czegoś co było np. na obszar znana na zakładzie produkcyjnym stąd do bardziej diaboliczny ROKiS reformę, tak więc wniosek trzeba nie pasteryzujemy, ale dokładnie filtruje i smaku niekoniecznie będzie poprawiała, ponieważ filtracja medyczne eliminuje potencjalne źródła zakażenia także białka i cukry większych stanowią smaku piwa tzw. wody, czyli ciele no to może zejdźmy z takich niebezpiecznych rejonów wróćmy do tego jak i zrobiło kariery bowiem, że bus numerów, ale teraz no no są rów potem, choć ciągle, jakby procesem historycznym idąc potem Babilończycy przyjęli to co robimy hałdami bardzo poważnie podszedł nawet w kodeksie Hammurabiego, które wszyscy wiedzą nawet 4 oraz braku ofert 4 paragrafy na ten temat w stawie 1 z nich w przypadku osób, które dopuszczałyby świadomego fałszerstwa piwa kazał kraj się poprzez topienie, czyli jego podejście do sprawy piwowarstwa, bo dosyć poważne następnie przywędrowało do Egiptu jest Egipcjanie nic dwudziestego szósty 2600 lat naszą erą zaczęli się tym zajmować wprowadzili trochę urozmaicenia też może to się chce zatrzymać powiedział to piwo wyglądał kiedyś Motyki kiedyś było po pierwsze, ciemne zawsze potrzebne, bo schody ciemne było dosyć miałem do tego piwo było wcześniej mieliśmy od swych racji żadnych ani żadnych oczyszczania osadów to PiS było potwornie mętne piło się jednak jakiegoś naczynia, które oczywiście nie był przezroczysta przesłankach, które umożliwianie dławienie się, jakimi środkami, które w nim pływał to Egipcjanie wprowadzili jako rozwiązania technologiczne to wprowadzili pierwsze 41 bardzo się Egipcjanie Rzymianie wprowadzili wprowadzić zmiany zmiany technologiczne, więc po pierwsze, zamiast rzucać kamień rozgrzewać kamieniem gorącym to ZUS, ale kula z brązu, który ułatwia także wał i wprowadzono naczynia z miedzi to bardzo łatwy proces produkcyjny, a także zaczęli coś takiego, że kondycja dowalić to przetrzymywali Info amfora zakopanych w ziemię, które były szczelnie zapakowane dzięki temu też pierwsze piwa w Egipcie były lekko gazowana, bo wcześniejsze oczyszczono mnie nie był żaden sposób gazowane i też ceny są już późnym etapie zaczęli też dorzucać różne Glinki po to, właśnie, żeby spróbować te i mieć bardziej bez mniejszej ilości zanieczyszczeń czy różnych osadów Europa z Europy Europe piwo przeszło z inicjałami tak naprawdę Fenicjanie szalał wszędobylski Fenicjanie za zarażenie w tym roku swoje zyski tak nie podróżowali z trzydziestą, więc przed ani śnieg do Egiptu najprawdopodobniej przekazanie przekazania celną i galą i tam też zaczął dalej rozwijać jeszcze istnieje też, by można patrząc na przebieg, że na część słowiańskich plemion ta wiedza dotarła ze dotarła z Persji niż Persji pierwsze, jakby to było miejsce, gdzie pierwszy raz zaczęli używać Chmiel i np. najwcześniejsze użycie nie ludzi jako szóstego wieku naszej ery są były na terenach między Czech podczas kiedy w Niemczech używanie mieli dopiero się zaczęło około tysięczna roku 1002 też tak 1200 naszej ery, czyli życie chmielu to pisarz zaczął się dosyć późno były mocne piwa takie soki były dosyć mocne nawet te piwa w sumeryjskim i mezopotamskich one miały nawet 1015 % alkoholu czas były dosładzane miodem sokiem z daktyli będą to będą spłacane czy też drożdże dzięki miały więcej możliwości wygenerowania alkoholu zawsze też, by od samego początku można powiedzieć to jest system klasowy był wspierany przez przez piwo, bo były różne piwa dla kobiet różne dla niewolników różne dla oczywiście kadry zarządczej klucz Królestwa plus dla kapłanów i mogłoby także w wyżej, kto stał w w hierarchii Państwowej dostawał mocniejsze piwo i więcej przynależał czy gdzieś tam Sumara np. było tam 2 l dostawała każda osoba po to, bez karty każdy niewolnik tam 34 zostawali kapłani papież dostojnicy Kloss nie dziennie w dzień kiedyś piwo w tamtych rejonach to był podstawowy na płyty kosztują bardzo dużo tych mocnego nie muszą być bardzo wesele to akurat tylko stoi sukces zostawali mocne, więc na to nie będzie miał się nie byli Weseli akurat nie przeszkadzał też będą opierać Europy, bo rzeczywiście przecież kibicuje pan Niemcem, czego nie mogę panu darować cały czas, bo oni są takimi piłkarzami browarnik pamięcią nie są istotne, bo Niemcy piwo tak nam się jednoznacznie kojarzy mi tak nie ma jak gdzieś tam opanowali do perfekcji ważenie i picie piwa to co na to powiedzą części teraz 10 lat też coś się też też bardzo dobrze nam, jeżeli patrzymy na spożycie piwa czy wprowadzą w Europie tak mocno wiedzą i piją średnio trzeba 465 l rocznie więcej niż Niemcy, którzy piją wcale niemało strzelał Polacy są czwartym miejscu Zaspa Austriakami Austriaka ach, i nadzieją średnio na średnią średnio negować poseł państwo kościół 93 litów rocznie średnio na głowę rocznego spożycia przyczyn, jakby dalej za nami już, by Irlandia wielka Brytania jak pytam serio szereg innych krajów z Irlandią zmęczona są nierzadko jest taka, że żadne 89 jest jakieś różnice duże podczas gdy Niemcy też ciasto 10, a w czasie kosztu 572 chata z roku na rok leciał akurat tam mokro tam Tomek wytworzyła się taka kultura spożycia jeśli chodzi o Niemcy jako takie to co by poznać związane z piwowarstwa jako takimi też nawet są ludzie, którzy twierdzą, że browarnictwa w jaki sposób przyczyniło się do szybszego rozwoju miast właśnie, jakby niemieckich, ponieważ z 1 strony to miasta, które wcześniej otrzymały prawa do warzenia piwa, więc taki to jakby wspomagało ich handel to z 1 strony z drugiej strony piwo jak w czasach zaraz szczególnych, czyli z Nielbą, kiedy był tyfus różne inne zaraz się kręciły to ludzie, którzy spożywali piwo byli tego można będzie bardziej bezpieczni, ponieważ piwo w procesie produkcyjnym musi, chociaż przez chwilę rzecz, więc budowa w tamtym czasie to był jedyny napój, który wieczny przechodziła będą pasteryzacji można powiedzieć także mieliśmy i alkohol też mają właściwości, które działają przeciwko właśnie tym zarazków, które były w wodzie, więc są, jakby dowody świadectwa historyczne, które mówią o tym, że wszystkie zarazy nie tyczy się na ogół piwowarów i też miasta, które miały dobrze rozwinięte właśnie zakłady objęte przemysł browar niczym też lepiej wychodziły z tego typu zaraz, a w Polsce co istotne napój, bo tak mi się kojarzy się, że miód pitny można mieć 15 taka poza miodem właśnie w lesie piwo było we wszystkich tych krajach, gdzie warunki klimatyczne nie pozwalały na przygotowywanie wina piwo było podstawowym napojem, bo też musimy pamiętać o tym, że, jakby czas gdzieś tam początku teraz na czym ten to wtedy woda była bardzo brudna nie było czerpania z jakich źródeł dobrze układa się piwa prosto płynącej rzeki do tej rzeki się wrzuca wszystkie odpady, a więc woda nie była niczym fajnym piło się piwo i piwo, bo takim podstawowym sposobem można powiedzieć napojem to u nas sporo u nas w Polsce w Polsce w Niemczech Skandynawii, bo wszystkich tych rejonach, gdzie nikt nie powinna też, by te piwa spożycie piwa, bo bardzo wysokie dużo większy niż teraz, ponieważ one w tamtych czasach jedyną metodą przechodzi konserwację żywności było ich bardzo mocne solenie, więc bardzo mocno przesadzona żywność wymagała do tego, żeby jakoś przepłukać do tego piwo jak sam raz nadawało dlatego nam zostały słone przekąski ich telefony ktoś pasują smakował być może do 60 firm tak myślałem stronę, ale ale, ale myślę, że to jest ciekawy trop piwo poseł był bardzo wcześnie kronikach niemieckich jest coś takiego, że odtąd przyjechał do Bolesława Chrobrego został przywitany doskonałym piwem w ramach takiego poczęstunku razem wypili tam po uszy, tak więc przez strony są już w wielkim wielkim wielbicielem my też bez naszej historii mamy swoje ruchu widać mamy swoją Kane galicyjską, ponieważ w kronikach Długosza jest opisana historia jak były strzeżone Piasta i tam też podobna sytuacja, że Piast się martwił się tego piwa mało jeszcze tych 2 nieproszonych gości muszę zjawiło i oczyszczając swoją polską gościnnością powiedział, żeby pili trudno nie ma mało, ale się podzieli oni tam jest oczywiście, że progi tę no no tak tak niski reagował czmychnęli się powiedzieli, żeby się nie martwił tam przywitali tego miasta każdy piwa potem nie nie brakło, by go cały czas tego tego co z tych ostrzeżeń podobno nasz to nawet nie tyle podobno w każdym w każdym też nie kraju w wielu krajach różne rodzaje piwa tak jak wiele jest rodzajów piwa grają, jakby nim do tego zaś zaczynając, jakby geneza powstawania Stanów jest taki się na ogół było także na obszarach danych ze względu na albo surowce czy surowce, które by łatwo dostępne bądź warunki np. otwartość wody to politycy istotny warunek ewentualnie gdy temperatury, które otoczenia było także piwowarzy zaczynali warzyć w jakimś tam jakiś gatunek, który też lokalnie przyjmował w ten sposób wykształciły style piw że, choć jest lepiej no to można powiedzieć, że jestem bardzo dużą za taki system terapii piwnych piwo w Polsce coraz bardziej popularne są takie całe szafy z różnymi rodzajami tak to się w tej chwili jakby, jakby się zaczyna tak, by zyskać ustala podstawę wydania co się dzieje co się dzieje na półkę w Stali pitnej jest bardzo duża tak naprawdę są jak Czeszka jest ich dużo różnych klasyfikacji jeśli chodzi o taka klasyfikacja ja mam taką 1 przygotowaną osobą to ona wskazuje, że jakieś 65 gatunków, które są za 8 dnia od siebie różne panu kaszek i polskie Stowarzyszenie piwowarów domowych opowiada o PIT już powiedzieć o historii i powiedzieliśmy o tym, czego się składa, że na początku swych początkach było bardzo mocnej niezależnie jaki kto miał pozycję społeczną tak mocne piwo pił wrażenie, że teraz trochę na odwrót armii, że w 1000 ton zerwanych komentować dobrze w takim razie wracamy do typu klasyfikacji i bogactwa gatunków pi w, ponieważ jest ich mnóstwo jest ich bardzo dużo i czas może z c zaczynającego dużego poznać już praw pierwotnym podziałem, który dzieli piwa na dobra i troszeczkę gorsza tak to jest prywatna drugi, który z podstawowych z fermentacji dolnej górnej też gdzieś tam się ten to wynika to jakby nas jest troszeczkę błędna wynika z tego, że drożdże tak to się zachowywał kiedyś w ten sposób nazwano, ale różnica jest taka, że w przypadku PiS fermentacji górnej fermentacji tak jest prowadzona wyższych temperaturach jest pomiędzy 148 do 24 czasami nawet 30 stopni i w tej temperaturze drożdże produkują więcej produktów ubocznych, czyli estrów i różnych alkoholi wyższych i te produkty odpowiadają za dodatkowe aromaty, które pojawiają w PiS klasycznym przykładem może być tej piw pszenicznych jest właśnie piwem górnej fermentacji piwa, które w swoim aromacie czy powącha można bardzo łatwo czy banany oraz goździki to, skąd tam banany to ma też, jakby to właśnie to jest właśnie efekty pochodne estrów estry mają zapachy i astry też odczytane tylko, który ma zapach Baranów, czyli fermentacja górna dolna tak tak też nie jest fermentacja górnej fermentacji do informacji godne, toteż często bardzo często nazywają piwa typu AIDS, czyli to są piwa wszystkie które, które są fermentacji górnej i one w swoim profilu takim smakowo zapachowe poza tym, że czuć słód, który wnosi z tą osobowości zarówno zapach Chmiel to tak jakby to są właśnie takie owocowe różne smaczki dlatego takim najmie, jakby dużą grupą piw poza opisem licznymi będą piwa angielskie czy wszystkie PL litery i cała, by masa tych, które są z Wielkiej Brytanii, ale także to chęcią belgijskie wszystkie zapisów, które są przekreśleniem piwa belgijskie cudowne Jane są bardzo fajne no właśnie one mają tam jak i zapach brzoskwini pojawia się bardzo szeroka gama zapachów drugą grupą to są tzw. piwa fermentacji dolnej, czyli też często nazywane legary nie zastąpi, gdzie Niemcy bardzo mocno zostają w tej w tej, jakby klasyfikacji tutaj fermentacja odbywa się w temperaturze między 61112 °C maksymalnie, czyli bardzo niskiej te droższe są też, jakby troszeczkę inny raz droższe można wypowiedzieć tupania, jakby fermentację niskiej temperaturze to te drożdże troszeczkę dłużej, ale jest mniejsza produkcja właśnie tych produktów ubocznych skutków takich klasyczny lager takim może być biznes w tym piwie też piwo, które czyste tak, by profilowe w nim czuć tylko wyłącznie słód ich Chmiel to jest też, jakby ta główna różnica pomiędzy tymi piwami czy będzie zmierzała grupami piw i tutaj będziemy mieli właśnie, a jeszcze w tym przypadku tych tutaj jest jeszcze istotne w przypadku tych piw jest potrzebny proces dłuższego dojrzewania, jakie ważne zwany lawirowanie, czyli przetrzymywaniem w niskiej temperaturze przez jakiś czas Niemcy w półfinale grali koniec meczu 42 gratulacje, ale takim dla laika najbardziej jednoznaczny podział na piwo ciemne jasne tak jakby, w czym to jest można spodziewać zbyt ciemne jasne jest i wszystkich kolory przechodzące pomiędzy nimi, w czym rzadko, kiedy tak to się też taki pie tak jak rzeczywiście dla laika, ale nie dzielnie nim większość klasyfikacji, jeżeli się w ten sposób przebywającemu jedno jest jasna drugi cel to wynika ze ze składów śpiewa wszystkie były ciemne tak naprawdę pierwsze jasne piwo to było ważne dopiero w 1800 czterdziestym drugim roku też wpis w mieście Pilzno interesu, by piwo, które jest bardzo znane jest, aby takim sztandarowym gatunkiem to pierwsze piwo, które było takie krytyczne jasne i moda na piwa jasne się zaczęła gdzieś tu się dopiero tam dwudziestym wieku SM początku większość PiS wtedy była ciemna to też wynika z profesorze procesu produkcji chłodu czy fundowania smutne, jakim etapie musi być słyszalny wcześniej podczas suszy, jakie suszoną nie mieli możliwości tak, żeby to wysuszyć na wschód bez skarbu luzowanie zapewnienia dymem niestety był wcześniej wszystkie składy były lekko wymiana, czyli większość piw dawniej nawet nie tak bardzo dawno były ze smakiem wędzonym w minionym plus były ciemniejsze potem poszła rewolucja do tych PiS jest coraz jaśniej też już tak myśli o piwie to się tego obrazu szklanki, które krystalicznie przejrzysta tam tylko widać takie delikatne zarobimy na tego nauczy usługą reklamy co tak to jakby taki z miana i jeżeli reklamy jego wszędobylski koszt tych właśnie tego rodzaju PiS przy czym te ciemne piwa teraz wracają do do łaski bardzo często celowo, więc jeżeli chodzi o trasę, bo zabarwienie wpływa właśnie trwa proces produkcji słodu, bo słód na etapie tak produkcji można w różny sposób jego służb różnych temperaturach, jakby im wyższa temperatura na ten spot będzie ciemniejszy i w efekcie piwo będzie będzie w piśmie ciemniejszą barwę, a po drugie, będzie miała więcej takich zapachów smaków od Carmen nowego aż do szalonego tak jak ma skarb został domyślam się, że nie wyczerpaliśmy jeszcze wszystkich klasyfikacji nie wyczerpaliśmy ski klasyfikację chodzi o klasyfikację czy tak to jest taka data właśnie takiego główna jest to, że są piwa dolnej fermentacji górnej fermentacji 6 piwach hybrydowa to kilka pi w tak naprawdę czy piwa, które są pomiędzy one słabo, że są piwa na rozdrobniony drożdżami górnej fermentacji, ale bardzo niskich temperaturach typowych dla dolnej klubu na odwrót to są stał się tym zajmować drugimi to tak, by najbardziej chyba takim podziałem jest jest podział oczywiście napisać, skąd pochodzą, jaki mają swoje pochodzenie tutaj będą na pewno angielskie el taki, jakby wszystkie rozwiązania, czyli piwa wyraźny jest gdzie wyraźna jest jak dużo życzeń Chmielów tych miast są różnego rodzaju na pewno będą lager niemieckie czeskie, które budzi tam jest są piwa belgijskie są na górnej fermentacji klasztorne bardzo mocne mamy ich rosnącą bardzo się klasyfikację PiS amerykańskich w ogóle, jakby w bardzo jedyna szansa, że chodzi o piwo warstwą tak jest na mniejszą skalę, że taką wielką zaczęło się bardzo mocno w stanach Zjednoczonych nawet sama jest taki, że tam bardzo dużo powstaje odmian chmielu to bardzo wdzięczni proporcjonalnie do wielkości tego rynku to wynika z tego, że pomimo tego, że Piwowara takie małe czy małe browary prowadzą sprzedają 5 % ceny sprzedaży piwa jako takiego to są odpowiedzialne za zakup 25 % całego chmielu co ciekawe tak, a więc, jakby tu też, żeby jest też coś, jakby taki trend, który na rynku ze względu na klientów jest także z roku na rok, kto zostanie dziesięciolecia spada poziom goryczki piwa piwa są coraz bardziej łagodnej zazwyczaj się coraz lżejsze, tak więc tak to jest taki taki proces i to co wielu to pasuje wszystkim osobom są osoby, które bardzo to właśnie lukę gorzkie piwo, więc to co się dzieje w stanach, a także też głosy, że powstają piwa, których ta gorączka zwiększa to nie są piwa dla wszystkich poza koncerny już streszczać, żeby profilować taki, żeby one pasowało jak największą liczbę osób tych Piwowar o piwowarstwie domowym jeszcze powiemy, ale są rodzaje piwa angielskiego Pańskiego niemieckiego polskie polskie też są 22 rodzaje piwa rosła, aby gdzieś tam przepisywane czy utożsamiane z polską jedno piwa to jest zdecydowanie polskiej ona jest niestety gatunki można być wymarłe zaginionym piwo grodziskie też Krystian jest w okolicach Grodziska czy posadzić tam Bydgoszczy Kujaw tam było to produkowane to było piwo, które dosyć dawno nabytego w okresie tam 1617 wieku nawet każdy szlachcic taki ceniący się jak powinien mieć swoje piwnice tuszkę z piwem grodziskim Piwoński często jest nazwane po ostatecznym etapie szampanem północy, ponieważ to piwo to było piwo, które było dosyć lekkie, jeżeli chodzi o mocy alkoholu to miało między 23 ,5 %, czyli dosyć można, by mu lekkie, bo używane tylko słód wędzony wszystko czym ten zapach wymianę, bo bardzo mocno gazowane, jakbym był taki efekt kupić obniżkę musujące i orzeźwiające, gdzie są chyba z produkcja zakończyła 20 lat temu taki moment kiedy, kiedy były te wszystkie zmiany ustrojowe to browar grodzisko nie przetrwa tego piwa jako takie wymarły, ale tak zdarza wielu różnym piwo piwa pszeniczne, który w tej chwili przez przeżywają renesans wielki są bardzo popularne jeszcze 30 lat temu w Monachium nawet same były bardzo rzadko znanej bardzo mało popularnej prawie o zaginięciu, więc trwać 1 rodzaj w Polsce powiedział pan, że są 22 jest jeszcze drugi PiS piwo, które bardzo utożsamiany jest piwo wyjątkowe są portery bałtyckie i to są faktury, gdy są one są produkowane nazwa wskazuje w okolicach Bałtyku czy to będzie to będzie na pewno Estonia to będzie Litwa doc. Łotwa Polska oczywiście też dużym producentem tego rodzaju PiS czy to są piwa to są dosyć dużej gęstości czy też mocy alkoholowych co z tym idzie bardzo takim wyraźnym AXA czy aksamitny smak z lekkimi posłankami właśnie palone mi Karmel nowymi jest całą poprzednią godzinę rozmawialiśmy w zasadzie ja rozmawiałam z mniej 1 z Andrzejem lub kom pisarzem poetą ukraińskim naturze apetyczną Ukrainiec się dzieje w sprawie Piła Ukraina jest tam jest jest kilka browarów jest kilka dobrych piw, które tam się dzieje Ukrainy jako takim to są duże dobre plany jeśli chodzi o g zboże, więc tam wszystkie tego typu rzeczy są związane to nie jest tak z Ukrainy jakość na świecie uznawana jakoś nie wiadomo, jakie i jakoś taką państwem znany Piwowar Stanko 1 piwa nie mogę powiedzieć, jakiego będzie afera kilka myślę, że i tutaj ze swoistego będzie w polskich zapach jest dostępne kilka pi w ukraińskich i na ogół są one dosyć to spora ekspansję jest skoro tak to jest 1 dzień w 23 tak naprawdę producentów, a pan, które najbardziej poważa te mogą jako pilot tak wstają jak wolna belgijskie stawy, a belgijskie też bardzo mocno muszę przyznać się a, aczkolwiek z piwem jest tak, że wiedzą jak wasze szeregi, ponieważ bardzo duża różnorodność, więc jeżeli ktoś świadomym konsumentem piwa to w stanie sobie dobre piwo w zależności od okazji zupełnie inne piwo będą chciały być gorąca nadwoziu zupełne inne, kiedy zimna Zośka przy kominku wtedy belgijskie są bardzo dobre, więc w zależności, jakie czy też do jedzenia od nastroju od potrzeby za każdym razem będzie to inne piwo, które sobie dobiorę, więc ciężko powiedzieć, że mam jakiś taki jedno, które nie zawsze pasuje jest bardzo dobra szynka chętnie zarówno popis nera bez dna, który jest gorzki używającej takiego słowa wyraźne bardzo lubię belgijskie piwo uznaje pan grzańca czy jakiś Persów straszne drobiowe i rzecz jak już Niejestem przekonany do grzańca i kończy się też jestem bardzo przeciwny wydawaniu soku do piwa no to jest akurat skandal zupełnie się ja chciałam zaapelować do wszystkich panów i państwem zebrami jeśli z tą kobietą to absolutnie nie znaczy, że od razu należy mi, lecz są do piwa nie tak macierzy prześladowań skoku chcą to jesteśmy z SLD względem jesteśmy zgodni, choć te klasyfikacje rzadko, bywa że chodzi, o ile potu co mam to jest przed sobą przyniosą kompoty w formie zabawnej, czyli podobne do układu okresowego Mendelejewa i może sobie ceramiczny zamiast każdych, jakby tych pierwiastków można, że to jest jakby jakiś styl piwa czy na tej tablicy tych jest 6565 różnych przyczyn to nie jest tak, że to jest podzielone po Marka tylko sposób gatunkach czy wniosków 1 z tych gatunków może być może być np. walcem wir to jest jako gatunek się jako z tych traktowanych czy nawet ten realizm, który jako 1 traktowany możemy sobie rozbić na jeszcze szefowa ze Crystal waza, jakby jeszcze jak zostanę tu schodząc każe tak to jest chciałem tylko ten określi jak bardzo szerokie aż 166160 to jeszcze te grupy jako 65 one potrafią jeszcze być bardzo rozbudowane i bardzo jest klasyfikacja przez Amerykanów prowadzona ani, jakby mając takie jak już tam piwowarstwo zarówno domowe jak myślicie stoi na taki dosyć wysokim poziomie ani organizują dużo takich konkursów na potrzeby konkursu musi stworzyć jakiś formę opisu piwa potem można było je ocenić tak, bo nie ocenia się piwa na zasadzie tak czy smakuje czy nie wtedy każdy zestaw sędziowskim wychodzi z innym hitem byłoby niemierzalne to jest także są jakieś opisy czytam jak piwo powinny smakować jak powinna mieć aromat, jaki powinny mieć zapach z czego powinna być robiona i w ramach oceny jak by się ocenia bardzo piwo jest bliskie temu opisowi i po ewentualnie jak mało ma VAT potencjalny, które mogą wystąpić, w jakich objętość powinno być sprzedawane było wrażenie, że belgijskie są takie malutkie 03 Jonas połówki albo nawet jeszcze wiele innych tu nie ma jakiegoś takiego jest w rząd w tym stowarzyszeniu takie malutkie jak i smutkiem czy tak bardzo często to coś się, że policja to bardzo dobra forma na piwo jako taki na piwo takich jak takie publikacje dawna czy piwo ważne takie, jeżeli chodzi o pilną więcej niż policja to nie bardzo, bo piwo powinno być pić epitet zaś za każde piwo ma swoją temperaturę trybu powinna być podawana dla gejów zaś 78100 stopni do 10 piwa górnej fermentacji, czyli TL to właśnie ta aromatyczna wniosło jest troszeczkę więcej są piwa, które trzeba 1415 stron w związku z tym, jeżeli byśmy należy sobie litrowa dwu litrowy Kufel to wiadomo, że temperatura będzie nam czasem uciekała drugą rzeczą jest krytyczna gazowania, czyli więcej byśmy sobie, ale nie tylko w ratuszu czy tym gazowania nam ucieknie dlatego trzeba alkoholu czy jak jest taka tendencja jeśli chodzi o konsument może piwa, które są albo bardzo mocne zaskoczenie ciężko wypić pół litra może nie zawsze bezpieczne są sprzedawane w butelkach 033 lub nawet 205, ale także piwa, które np. powinny być bardzo mocno gazowanej podmiot angażowania utrzymać to, że są to się albo właśnie podaje w małych buteleczkach anty takie popularne piwa smakowe ostatnio miodowe wiśniowe to tu to ten też krzewił tam ceny, która jest zaufaliśmy znaczne, ale to jest jak będą rzucanie często dookreśla rzecz sztucznych chyba tak np. miodowego tutaj to są to, które jadą na ogół nie widziały na oczy tylko są stosowane aromat miotu generalnie bez miodem jest także obrót nie będzie wyczuwalny w 2, jakie są zrobione podróż przez cały cukier i tyle to mnie jako tak nie ma w tych strasznych, że tych substancji są substancje pod ewentualnie podczas gotowania bądź nawet w procesie fermentacji ulotnił się nie mówiąc o tym, że nie wolno gotować podobno miał więc, bo zabieg właściwości cudowne tak mają też twierdzi pozdrawiamy też wyrazy słyszałam jakieś potworne legendy czy też nie może pan powie, że niektóre popularne w Polsce piwa są sproszkowane i w ogóle sprowadzane z Chin i tutaj zalewamy wrzącą od osób w stawianych mu tylko one tak jak jest cała masa różnych historii dotyczących dotyczących piwowarstwa, jakie piwo robione to 11 z legend na pewno taka, że się w proszku robi, ale to się wcale nie dzieje rzeczywiście to co robią koncerny to czasami starają się szukać tańszego surowca uzyskania tego cukru to będzie czasami Burak cukrowy czasami będzie to kukurydza czasami cukier jako taki na nich, których piwach pewnie, którzy uważnie konsumenci zauważyli, że czasami SO Green to znaczy te produkty zrobione tylko włącznie ze składu są takie ze zamiast to będzie retoryczne, lecz to jest coś Super wraz z Inferno większość ich u nas jest, więc są jakieś metody, żeby jednak przeważyły to co Polski konsument akurat poszukuje cały czas niestety jest to, że poszukuje tak naprawdę jak najkorzystniejszej relacji pomiędzy ceną ilością alkoholu co jest błędne, bo znikanie jak nie przyczyniać do smaku z kolei ceny tych starań podsumował Robert, o czym tak jest niestety tak jak to widać także nie jest prawdą, że jeśli chodzi o proszki jedynie co co, jeżeli chodzi rzeczywiście firmy czy tam 3 koncerny co robię potencjalnie błędy i to skutkuje smaku notes na pewno właśnie używanie takich zamienników składu, ale na pewno będę miał delikatny posmak to jest 1 rzecz druga rzecz ani też często stosują ze względu na zdarza im się, że robią piwo o wyższej mocy ze względu na możliwości przerobowe warzelni bądź, których świat bez elementu procesowego zgodnie z wątpliwą wyższej mocy, a potem gdzieś na późniejszym etapie rozcięcia po to, żeby on miał 3 i drobiem i który ma ekstrakt z 16 dajmy na to, a jasne pełne byśmy 12 ,5 potem to roszczenia do 12 ,5 ma to swój wpły w na jakość smaku kolejną rzeczą, które koncerny to właśnie należy także nowe kompaktowe, ale przekaz nazywają to oczywiście ze względu też na to, żeby chcą mieć jak najwięcej tego alkoholu to starają się jak najbardziej wyprawiać piwo jak by jak najszersze w drodze wywiadu jak najwięcej z tego z tego co potencjalnie wnosi smak do piwa, więc piwa są takie dosyć puste smaku to jest taki jest taki bardzo mocnych legend miejskich turysta, że wiele osób twierdzi, że n p . że piwo typu stron czy jakieś mocne grzechotkę donatorzy wódkę stosowana jest jakby no totalna bzdura, bo też być w pełni ekonomicznie nie wolno robić drodzy państwo tak nie to, chyba że są napoje środki były wady piwa w Hamburgu co się często robi w Niemczech północnych tak, ale w stopniu pasowałaby przemysłową, bo też nie opłacało ponieważ, żeby wódka otrzymać to trzeba stosować już dosyć dużo energii więc, jakby to co skoro można użyć lepsze Drożdża stworzyć lepsze warunki one sobie spokojnie tylko same tajną nie trzeba wcale tego potem tyle resztówek nie jest opłacalne ekonomiczne ta sama nie ekonomicznie opłacalna opowieści, że przy wysiłku łączy się rozlewa wodę razem z piwem z beczek przy jak w barach to podłączenie do instalacji takie wysiłkowe, które pod ciśnieniem dużym podłączenie czegoś co dołowało wodę to ogranicza odpływy prawie cud technicznym prezentowały się odpowiednio dosyć tanie to nie jest także, że piwa jakoś nie wiadomo ile kosztują w biegu jest w brzegu tak go, bo to coś, jakby taki duży zbiornik z wiosek, które ktoś zagra metalowa puste puszki, którą barmani toczoną barmani toczą koniec 3050 widzów to kupuje tanie piwo pod pod ciśnieniem podłącza do instalacji te wszystkie odpocznie, jakby jakikolwiek wzrost w 3 kiwanie dodatkowe wody nie jest praktycznie możliwe rzeczywiście takich instalacji w bardzo często czy wybierze piwo takie wrażenie, że jest bez smaku bez aromatu to wynika z tego, że bardzo często chłodziarki są ustawione na dosyć niskie temperatury i piwa w tych parach jest dużo bardziej schłodzone niż powinno być jedynie są tzw. sika czy tylko chodzi o starcie tylko poczekać aż Piwosze zresztą także, że takie same jak ja jak butelki na co trzeba zwracać w takim razie, kiedy jesteś klientem stoi się przy półce sklepowej czy etykiety to na co zwracać uwagę, żeby kupić naprawdę dobre piwo to tak naprawdę to czasowe na pewno przepisy określają to warto zwrócić na to, że zapisane, jaki był ekstrakt początkowy tak jak trzeba też zawartość ekstraktu na wielu piwach 8 takich standardowych jasnych wysoko 12 między 10 pół to 12 ten ekstraktu jest jak bardzo dużo cukru z tej początkowej w rzece co zostało dane troszczą efektem tego będzie zawartość alkoholu, ale także zawartość tego przysmaku, czyli beczka piwa typu Porter czy pokaźny majątek ekstrakt większy początkowy, a inne piwa mają niższy, czyli te piwa na pewno będzie mocniejszy brzmiał bardziej pełniejszy smak jest świetna rzecz, że lubi właśnie robi to taka rzecz, którą warto, więc wiedział warto, więc czy tak kolejne rzeczy czasami na etykietach jest wypisywane gatunek czy to jest np. koźlak jako bok zwany bardzo często nas przed to jest właśnie te poparte czy też piwo typu Piter na torze też ktoś tego typu to warto zwracać uwagę potem gdzieś tam wiedzieć n p . że po PL komuś nie pasuje związku czy można sobie te piwa już omijać to to tyle, bo tak ciężko żyć tak jakby znając cię to nam na etykiecie ciężko wyczytać co się faktycznie zostaną bardzo mało czasu może jakoś będzie pan w stanie powiedzieć o pisarstwie domowych, których dyspensy zajmuje w warstwie domowym to tak bardzo krótko morderstwa intensywnym okresie w tych w Polsce bardzo fajnie rozwija i jest coraz więcej nas piwowarów domowych to jest na tyle fajne, że w domu nie da się ratusz na naszych za legalne jest jest legalne własne potrzeby Legal w u nas, by poseł dla przejmuje ważeniem win np. jak w naszej strefie klimatycznej wina nie da się zrobić też można bez potrzeby robić z 11 problem jest na własne potrzeby, ale 200 l trzeba to się, ale można trzymać wywinął się ze 170 zrobił napoje winne podobne jakiś tam różnych owoców, które wcale nie są winą muszę wino powinno być tylko 8 Vineta nie ma innej możliwości po cokolwiek innego to jest nie winę i te wina w Polsce, które domowe zrobiono nic nie będą tak dobre te, które są sprzedawane po prostu się nie ma takiej możliwości, ale piwo, a jeśli chodzi o piwo piwo można zrobić tak samo dobra, a nawet lepsza niż te, które spokojnie podawane co więcej, jeżeli chodzi o robienie piwa to jest jednak największą zaletą, że można sobie pić no panem żeglarzem własnego browaru jeśli ktoś lubi piwa potwornie gorzki potwornych mielone no nie ma problemu Steczko chmielu mocniej sypnęli też trudną sztukę to nie jest trudna tak naprawdę, jeżeli ktoś potrafi ugotować zupę to, że potrafi zrobić film to oni naprawdę to jest wymaga tylko włącznie trochę cierpliwości za sprzęt drogi, wyznaczając cenę nie łatwo tego nauczyć w tej chwili w internecie można znaleźć masę pory poradników sporo książek, które to opisują naprawdę polecam łatwo to zrobić można się napić dobrego piwa dużo lepszego niż jest normalnie i też, by to umożliwia czy pomaga właśnie zacząć Zagłębie świat piw poznawać, jakie są różnice i przez to małe ciemne piwo, które pan przeniósł to pańskie tak to po piwie też moje panie wymyślił to w seksualności to akurat parter Bałtycki niczego nie wymyśliłem, ale przepis na ten konkretny tak jak najbardziej tak tutaj receptura cały kraj zrobiona jest robiona wg własnego wyglądu bardzo SEK profesjonalnie w takim sensie masowo no bo jest buteleczkę etykietkę kapsel to jak coś robi to tylko kapsel wszyscy zawsze pytają co robi największe wrażenie kapsle po prostu wszyscy potrafią w świetle no właśnie kapsli kapsle można też kupić takie normalne, jakie są stosowane w przemyśle jest specjalny absolwentce taki Kapsa nakłada na butelkę następnie taką, jakby dźwignią go z dnia ta wiąże się z jest z gnicia butelce trzyma etykietę drukarka komputer program butelkę tak najłatwiej zabić się do sklepu kupuje się dobre piwo w ten sposób władni musimy kończyć już bardzo panu dziękuję za tę opowieść o różnych pan Łukasz Kos oraz polskiego stowarzyszenia piwowarów domowych Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: SMACZNEGO

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i słuchaj wygodniej z telefonu!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA