REKLAMA

Banki Żywności: „Ponad połowa żywności marnuje się w domach. Trzeba też dotrzeć do dystrybucji sklepowej, ale projekt ustawy utknął w Sejmie”

Data emisji:
2019-07-06 07:20
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
15:14 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

weekendowy poranek to tu teraz mamy dla państwa ważną rozmowę przed śniadaniem oraz przed sobotnimi zakupami jest z nami pani Dorota Jezierska wiceprezes zarządu federacji polskich banków żywności łączymy się przez Skypea dzień dobry pani prezes witam serdecznie panią redaktor witam wszystkich państwo alarmują, że ustawa o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności utknęła w sejmie natomiast na początek chciałabym, żebyśmy ustaliły skalę problemu ona w ogóle w Polsce Rozwiń » jest ustalona ile w naszym kraju marnuje się żywności ostatnie badania Eurostatu, które są krótko mówiąc przestarzałe, bo były wykonane 2006 roku mówią, że w Polsce marnuje się 9  000 000 ton jedzenia to jest ogromna ilość i w skali Europejskiej zajmujemy niechlubne piąte miejsce inne kraje już zaczęły sobie z tym problemem radzić weszła w życie właśnie ustawy podobne do tej, jaką banki żywności zaproponowały, która właśnie jest procedowana w tej chwili chcemy po prostu dotrzeć tam, gdzie ta żywność marnuje się i może być przekazywana osobom potrzebującym, czyli do dystrybucji sklepowej, a ustawa właśnie taka dotyczy właśnie, gdzie jest kłopot jeśli chodzi o marnowanie żywności czy to jest także się produkuje za dużo, ale jak powiedzieć producentowi, żeby produkował mniej skoro ma popyt na swoje produkty czy sieci sklepów kupują za dużo, o czym my kupujemy za dużo jako konsumenci pojedynczy, gdzie tutaj jest ten zasadniczy problem pani redaktor już pokazała ten łańcuch i na każdym jego etapie jest marnowanie żywności przy czym chciałabym zwrócić uwagę na to, że np. marnowanie sieciach handlowych czy w sklepach to nie tylko jest są za duże zakupy produktów, ale też kreowanie postaw konsumenckich, bo jeżeli słyszymy, że mamy kupić więcej i poddamy się takiej presji to zmarnuje się ta żywność naszych domach tendencje europejskie pokazują, że ponad połowa żywności, która jest zmarnowana marnuje się właśnie w domach naszych konsumentów, ale sieci handlowe mają ogromny wpły w właśnie na kreowanie tych posta w mają dostęp do konsumenta bezpośredni i też ustawa zakłada akcje, które mają na celu akcje takie informacyjne edukacyjne, które mają na celu przeciwdziałanie marnowaniu jedzenia tylko w jaki sposób chciałaby pani przekonać sieci sklepów, żeby nie namawiały do tego, żeby kupować wie więcej skoro to im chodzi żywotnie to jest podstawa funkcjonowania sieci sklepów więcej będzie klientów im więcej będą kupować u nas tym lepiej dla nas tak chodzi nam głównie o to, żeby przekonać sieci, że również ich interesie leży to ażeby żywności marnował się mniej, bo jeżeli będzie marnowało się dużo to jednocześnie ceny jej będą musiały wzrosnąć no i wtedy ten klient będzie mu się z racji pojemności swego portfela nie będzie mógł kupić więcej tylko po prostu będzie to będzie jednak te zakupy będą jednak mniejsze, choć raczej zwrócenie uwagi na poszanowanie jedzenia na to, żeby planować zakupy wbre w pozorom żywność, która marnuje się w sklepie ona jest głównie, dlatego że chcemy jako konsumenci chcą mieć ogromny wybór chcemy kupujemy 2 rzeczy, ale chcemy obejrzeć tych rzeczy dużo więcej no i dlatego też sieci sklepowe sieci handlowe mają ogromny asortyment produktów to jest to takie trochę rozpisanie można powiedzieć, bo nocne to jest kreowanie nieprawidłowych posta w konsumenckich, jeżeli my wiemy co lubimy kupujemy to co lubimy no, toteż może nie warto eksperymentować kupować produktów nieznanych, którą mogą na mnie odpowiadać od razu wylądować w koszu także to jest bardzo szeroki program to, jakie widziała pani rozwiązanie, jakie są założenia tej tej ustawy i co pani zdaniem byłoby bezskuteczne bardzo dziwi fakt, że w 22001. wieku jeszcze w doniesieniach medialnych mówi się o ludziach, którzy włamują się do śmietników przy marketach, więc po pierwsze, ustawa o przeciwdziałaniu marnowaniu jedzenia zapobiegałoby wyrzucaniu dobrego jedzenia to do śmietnika czeka do dawałaby możliwość, a właściwie nawet obowiązek sklepom, żeby przekazywały niesprzedane produkty żywnościowe, ale nie mówimy tu o odpadach żywnościowych mówił na pełnowartościowe produktach, które mają bardzo krótki termin przydatności do spożycia przekazywali je do organizacji charytatywnych, które docierają do osób potrzebujących i tutaj już ten paradoks, że coś leży na śmietniku ktoś potrzebuje jedzenia byłby na pewno znacznie zmniejszony to dla takiego obrazowania mogę powiedzieć państwo banki żywności 2 lata temu odbierały sieci 2 ,51000 ton jedzenia, a w ciągu 2 lat poprzez nasze kampanie edukacyjne docierające to sieci handlowych naszą dobrą współpracę z sieciami zwiększyliśmy czterokrotnie ten pozyska, więc już 10  000 ton przekazujemy osobom potrzebującym jesteśmy 1 z Arki tylko jedno z organizacji co prawda wyspecjalizowaną, ale 1 z kanonizacji tą pomocą się zajmują dla sieci handlowych byłby to koszt finansowy organizacyjny, żeby w ten sposób zarządzać to nie sprzedano żywnością czy ustawie jest coś co będzie jakikolwiek sposób ręką rekompensowało te koszty mamy tutaj wierzymy bardzo świadomości i w torze ma sieci handlowe chcą zaangażować się w zrównoważony rozwój coraz pewnie bardziej zwracają uwagę tak jak ich klienci na ekologiczne aspekty wyrzucenia jedzenia, ale jeśli chodzi o pieniądze to wiadomo, że utylizacja żywności kosztuje żywność przekazana już te koszty utylizacji redukuje, a druga sprawa no ustawa będzie nakładała taki taką nie wiem karę opłatę 10 gr za kilogram zmarnowanego jedzenia na sieci handlowe także to też będzie motywowała się czy to tak, żeby żywność przekazywać na cele dobroczynne tylko dlaczego akurat skupiamy się na sklepach, bo sama pani zwróciła uwagę na to, że ten łańcuch jest dłuższy mamy producentów mamy dystrybutorów mamy wreszcie konsumentów, a mówimy zasadniczo o sklepach, dlaczego producenci od 2013 roku, kiedy weszła w życie ustawa o podatku VAT i która już pozwoliła przekazywane na przekazywanie nadwyżek produkcyjnych czy żywności z błędami marketingowymi do organizacji pomocowych to już spowodowało znaczną redukcję strat w produkcji banki żywności działają 25 lat ma głównie na początku działaliśmy z producentami rolnikami, więc tutaj sieciami handlowymi nie mogliśmy działać, bo po pierwsze nie było po drugie, ta legislacja nie pozwalała na to, ponieważ dystrybutorzy nie byli zwolnieni podatkowa, czyli darowizna nie dość generowała ten koszt dla pro po stronie dystrybutora to jeszcze nie był zwolniony z podatku VAT producent już od 2013 roku już podatku VAT był zwolniony, więc tam na tym polu żeśmy zrobili bardzo dużo producenci przekazują żywności na cele charytatywne zresztą procesy produkcyjne w ostatnim czasie zostały tak zmodyfikowane i tak udoskonalone, że ta żywność tak zaplanowane, że tej żywności na tym etapie marnuje się stosunkowo niewiele też mamy takie zapytania, że skoro konsumenci marnują najwięcej to dlaczego chcemy działać ze sklepami z dystrybucją wydaje nam się, że żywność wyrzucana to na wysypiska z gospodarstw domowych możemy tylko my jako konsumenci sami ją zagospodarować, czyli jadło dzielnie zaproszenie znajomych przekazywanie jej właśnie do takich miejsc, gdzie inni, którzy tej żywności potrzebują mogą ją sobie odebrać to są nasze konsumenckie zachowania natomiast sieci handlowe mogą zredukować na pewno mogą zredukować co najmniej dziesięciokrotnie zwiększyć ilość przekazywanej żywności na cele charytatywne myślę, że powoli małymi krokami będziemy tą pulę 9  000 000 ton wyrzucanej żywności razem z mniejszości i osób w Polsce potrzebuje wsparcia żywnościowego ile osób żyje w tak skrajnym ubóstwie właśnie sprawa pożywienia jest już problematyczna, że to jest około 1,51 000 000 ludzi, którzy mają do dyspozycji mniej niż 600 zł na wszystkie na zaspokojenie wszystkich swoich potrzeb to jest oczywiście statystyka posunięcie, którzy mają te też tych pieniędzy znacznie mniej no i ten paradoks 2001 . wieku temat produkcja ogromne ilości żywności, która trafia do śmietnika, a podstawowa potrzeba człowieka, czyli dostęp do żywności jest w wielu przypadkach niezaspokojona także to tego też powinni na to też powinniśmy zwracać uwagę my jako banki żywności prowadzimy działania edukacyjne pokazujące, że nasze zachowania każde zachowanie konsumenckie, czyli np. wyrzucenie bułki z serem przez dziecko to jest marnowanie również wody energii nawet, która została zużyta do wytworzenia tych produktów, że jest to też prok problem ekologiczny na to też musimy zwracać uwagę, bo nie tylko ratowanie żywności na głównym powodem ratowania żywności jest to, żeby przekazywać potrzebującym, ale ratowanie żywności w domu to jest ratowanie naszej planety czynienie dokładanie się nas do tej ogromnej góry śmieci, które produkujemy na całym świecie państwo właśnie zwracają uwagę, że ta ustawa utknęła, chociaż była procedowana na jakim jest etapie 2015 roku zaczęliśmy proces zaczął banki żywności właśnie Senat roku z tym, który jest związany z bankami żywnością żywności wniósł tę ustawę o projekt ustawy do Sejmu legislacja 2015 roku teraz w marcu tego roku już zostały zakończone prace nad kształtem tej ustawy i czekaliśmy, że w kwietniu ustawa wejdzie w życie mąż jest dzisiaj 6 lipca, a ustawy nie ma my obawiamy się czy wiemy o tym, doskonale, że jeżeli do 16 lipca na nie zostanie ona w zgłoszona przez komisję do marszałka Sejmu to nie zostanie uchwalona i cała praca zacznie się od nas na zwaniu państwa do posłów wypisują zaglądają do gabinetu pukają robimy wszystko oprócz tego proszę społeczeństwo podpisanie petycji dotyczącej właśnie tej ustawy mamy zebranych prawie 10  000 podpisów petycja o 2 dni temu została umieszczona, więc zamieszczona w internecie najprościej społeczeństwo, żeby mówiła głośno, że chcemy zastopować marnowanie jedzenia i chcemy też zawołać wielkim głosem, żeby ta ustawa jednak weszła w życie i pomogła nam ratować żywność w tych obszarach, w których jest ona stosunkowo łatwa do do pozyskania do przekazania później osobom w potrzebie ma pani jakieś swoje osobiste sposoby na to, żeby nie marnować żywności właśnie na poziomie konsumenckim coś, z czym mogłaby pani się podzielić ze mną ze słuchaczami właśnie mówię dzisiaj przed tymi sobotnimi zakupami, które zdarzają się obfite w wielu przypadkach oto 3 rzeczy najpier w zjeść posiłek, zanim pójdziemy do sklepu, bo osoba godna my kupujemy otrzyma kupujemy za zapach no zachęca, więc jeżeli jesteśmy głodni to na pewno kupimy za dużo druga sprawa zrób remanent przed wejściem po zakupy, czyli zobaczmy, jakie produkty mamy, żeby nie dublować, aby nie kupować tego co jeszcze jest w naszej szafce i jeżeli kupimy nowe to będziemy chcieli to złożyć, a to co mamy już w szafkach może się przeterminowania, ale no i trzecia sprawa no warto planować bo, planując zakupy, czyli to, jakie posiłki będziemy przygotowywać ile osób będzie jadło pamiętajmy o tym, że żołądek człowieka to jest pieśń wielkości jego pięści, jeżeli wiadomo, że to jesienią się rozszerza, ale też patrzymy na to ile można zjeść, więc to jest też planowanie naszych pieniędzy teraz wakacje może warto zamiast wydawać pieniądze na żywność, która zostanie zmarnowana policzyć sobie złożyć temu troszeczkę wysiłku, żeby zaplanować zakupy i to co nam zostanie w portfelu wydać na jakieś przyjemności tak mówiła zdradzała pani Dorota Jezierska wiceprezes zarządu federacji polskich banków żywności łączyliśmy się przez Skypea dziękuję pani bardzo za rozmowę dziękuję pięknie pozdrawiam całą redakcję dobre średnia dziękujemy bardzo siódme 36 za chwilę będzie skrót informacji Radia TOK FM, po którym połączymy się z Adamem Wajrakiem z gazety wyborczej zastanowimy się nad tym ile drze w trzeba zasadzić w skali całego świata Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: WEEKENDOWY PORANEK - KAROLINA GŁOWACKA

Więcej podcastów tej audycji

POPULARNE

DOSTĘP PREMIUM

Teraz 30% zniżki na Dostęp Premium! Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW", aby słuchać podcastów TOK FM na komputerze i w aplikacji mobilnej już dziś.

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Przedłuż dostęp Premium taniej!