REKLAMA

Too Good To Go - aplikacja pomoże uratować posiłek

Data emisji:
2019-07-13 11:00
Audycja:
Magazyn Radia TOK FM
Prowadzący:
Czas trwania:
09:40 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Mikołaj Lizut mają państwo 6 minut temu minęła godzina jedenasta dziś sobota 13 lipca i zaczynamy od rewolucyjnej aplikacji do walki z marnowaniem jedzenia to dograł już w Polsce od kilku dni działa podobno cała dzień dobry Magdalena marzec dyrektorka marketingu Kogut długą jest państwa w moim gościem najpier w powiedzmy co takiego do czego służy ta aplikacja to jest aplikacja do walki zmarnowaniem jedzenia użytkownicy mogą dosłownie kilku kliknięcia uratować widzenie z Rozwiń » hoteli kawiarni restauracji, a także najeść, a także się na jest, ale to jedzenie inaczej musiałby lądować w koszu, czyli mogą po prostu przechodzić paczki pysznego jedzenia, które inaczej byłyby skazane na wysypisko w informacji prasowej odnośnie tej publikacji czytam, że partnerami waszej akcji są naprawdę świetne miejsca restauracje delikatesy, więc za niewielkie pieniądze można zjeść fantastycznie, bo to trochę działa tak, że z tej publikacji możemy zamówić te produkty, które byłyby wyrzucone w szatni też dobrze rozumie dokładnie tak, czyli nie da, że klienci mogą zjeść coś naprawdę dobrego ze świetnych miejsc naprawdę mamy gwiazdy warszawskiej gastronomii u siebie jako partnerów mogą jeszcze te pyszne dania za ułamek ceny dużo komarów wrzuca się jeszcze nie mamy statystyk, ale będziemy zbierać przy okazji oczywiście nasi partnerzy też nie wyrzucają tego jedzenia do kosza mają z tego zysk, a wszyscy razem przyczyniamy się do walki z emisją c 2, bo niewiele osób zdaje sobie sprawę, że wyrzucanie jedzenia to również przyczyni się do zwiększenia emisji co 2 w atmosferze no właśnie, bo od zasadzenia marchewki po podanie na stół w produktach żywnościowych marnujemy nie tylko same, ale także ogromne ilości wody ogromne ilości energii pracy także tak jest zgadza się, że to w ocenie 1 skórki banana to tak jak wymordowanie całej wanny wody, bo tyle mniej więcej przeznacza się do do wyhodowania takiego banana także tak jak pan wspomniał nie tylko marnujemy sam produkt, ale też wszystkie surowce, a nawet pracę ludzką, która została złożona w wyprodukowaniu nie tego właśnie banana na pracę to powiedzmy 7 szkoda, ale naprawdę szkoda klimatu no bo to jest chyba teraz najbardziej palący problem emisja co 2 to także jest jakiś nasz drobny wpły w na ograniczenie tej właśnie emisji powiedzmy kilka słów o właśnie partnerach aplikacji o tych, którzy przystąpili do akcji niemarnowania żywności przez aplikacja Good go ktoś taki przede wszystkim restaurację mamy tutaj się naprawdę znanych warszawskich lokali m. in. restauracja, by dywidenda może do nas Regina czy czy Adam Szpakowska oprócz tego sieć hoteli będziemy niedługo zacząć współpracę z hotelem Accor, które już zrobił zresztą bardzo wiele, jeżeli chodzi o walkę zmarnowaniem jedzenia i i działamy z siecią hoteli Accor w całej Europie jako tylko tylko i dzięki naszej współpracy hotelowi udało się zaoszczędzić ponad 30   000 EUR, a z kolei ludzie mogli kupić ponad 160  000 takich pysznych paczek no ale jak to działa w praktyce mam, ale aplikacja długo długo chciałbym zjeść coś powiedzmy z restauracji superior każdej porze dnia nocy mogę wysłać takie zapotrzebowanie absolutnie to zależy od oddolnego miejsca w niektórych miejscach np. w restauracjach zazwyczaj te przedsiębiorcy wiedzą ile danie zeszło dopiero na koniec dnia energii wieczorem, ale wtedy wieczorem najlepiej polować, bo wtedy po prostu już wiedzą i mogą mieć na to mija dokładnie bogowie Homera, ale z kolei tak jak w przypadku hotelu to najwięcej jedzenia marnuje się przy bufetach śniadaniowych w związku z tym takie hotele na wystawę paczki nie więcej w okolicach łączą także polecę sprawdzać regularnie aplikacja, bo w każdej chwili mogą pojawić się nowe paczki w różnych miejscach są różne godziny także zachęcam do polowania w panice ciekawe, bo przede wszystkim takie czasy chronicznego niedożywienia to było moje czasy studenckie cieka w jestem na ile właśnie młodzi ludzie korzystają z tej aplikacji w Europie mogę powiedzieć, że też tak myślałem, że studenci to będzie taka nasza grupa główna grupa docelowa, ale tak nie jest to ona jest naprawdę duży przekrój od od nastolatków po po seniorów wszyscy właściwie, którym środowisko nie jest obojętne biorą udział w naszej akcji przyłączają się do tego ruchu z różnych względów może, ale czeka występ tej motywacji to znaczy wspomniałem o czasach studenckich no bo z tego okresu pamiętam całą taką mapę sieć różnych stołówek różnych miejsc, gdzie można było tanio i dobrze zjeść to w Warszawie nie wiem na ile zmieniły się czasy, ale wyobrażam sobie, że to właśnie może ludzie są najczęściej musi ku może ludzie też są chyba najbardziej świadomi jeśli chodzi o ekologię, ale czeka występ co jest główną motywacją tej korzystania z tej aplikacji czy raczej głód czy raczej właśnie chęć ratowania świata tak myślę, że jeżeli chodzi o głód to niekoniecznie, bo paczki tak jak wspomniałem są wystawione dosyć przele w do dość przypadkowe godzinach w związku z tym nie można liczyć, że kiedy jeśli jestem teraz głodny to właśnie teraz udamy się taką paczkę upolować raczej rzeczywiście nasi użytkownicy są zmotywowani tym że, ratując taki posiłek, bo nazywamy to dosłownie ratowaniem przyczyniają się do ograniczenia tej emisji c 2 albo może w czasie przechodzić być może rzeczywiście są różne metody ale, ale rzeczywiście uratowanie 1 paczki to ograniczenie emisji c 2 między 2 ,5 kilo tej emisji mniej z tańca ten jest oczywiście wspaniała, ale zastanawiam się na ile to jest taki hipster gazet no bo rzeczywiście potrafię wyobrazić, że także w Polsce jest bardzo wielu ludzi którzy, którym się nie przelewa, którzy funkcjonują na granicy ubóstwa i dla nich taka aplikacja mogła być czymś naprawdę niezwykle ważnym, a jednocześnie też działającym na korzyść środowiska w wrzucamy 1 nasz Wdowi grosz do koszyka walki o lepszy świat natomiast ciekaw jestem na ile to jest właśnie oferta hipster ska co znaczy jesteś bardzo wiele organizacji m. in. banki żywności czy różne organizacje 3 ligowe albo jadł oddzielnie, które robią już teraz świetną robotę w zakresie dystrybuowania żywności dla potrzebujących i wspierania w tym zakresie my też gotyku tylko właściwie we wszystkich krajach, w jakich istniejemy współpracujemy z takimi instytucjami włączamy różne wspólne akcje, ale jeżeli chodzi o samo tylko tych wolno to rzeczywiście my działamy raczej w takim konsumenckim wymiarze i edukacyjnym wymiarze czy koncentrują na tym, żeby taki przeciętny Kowalski też zobaczył jak jak jest powiązanie między wyrzucaniem jedzenia miesiące 2 i że może zrobić coś dobrego dla środowiska przy okazji mają dla siebie jakąś korzyść także rzeczywiście my się tu koncentrujemy niekoniecznie na pomocy potrzebującym, ale takiej konsumenckiej edukacji nie zaskoczy słuchaczy pyta co pakowane jedzenie to to zależy my jako tego, czego oferujemy kompostować one opakowania jak również papierowe torby wyprodukowane w Danii także na pewno gwarancja stuprocentowej biodegradowalne ości, ale zachęcamy też użytkowników do brania własnych opakowań toreb to oczywiście też zależy od miejsc partnerskich, ale jak najbardziej do tego zachęcamy bardzo serdecznie dziękuję Magdalena marzec dyrektorka marketingu tu od tego by państwa i moim gościem, a my zostajemy temacie niemarnowania żywności, bo to nie tylko obciach, ale także już łamanie prawa o ustawie o przeciwdziałaniu marnowania żywności będę rozmawiał już film Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: MAGAZYN RADIA TOK FM

Więcej podcastów tej audycji

POPULARNE

DOSTĘP PREMIUM

Teraz 30% zniżki na Dostęp Premium! Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW", aby słuchać podcastów TOK FM na komputerze i w aplikacji mobilnej już dziś.

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Przedłuż dostęp Premium taniej!