REKLAMA

Czego dotyczy ustawa o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności?

Magazyn Radia TOK FM
Data emisji:
2019-07-13 11:20
Audycja:
Magazyn Radia TOK FM
Prowadzący:
Czas trwania:
29:13 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
przez Annę Przetakiewicz federacji polskich banków żywności dzień dobry dzień dobry dzień dobry pierwszy projekt ustawy o nie marnowaniu żywności powstały w 2015 roku w marcu tego roku komisja gospodarki rozwoju zakończyła prace nad ustawą na i wtedy pojawiło się zapewnienia, że zostanie ona szybko uchwalona, ale coś utknęło coś dokładnie trudno powiedzieć my też nie chcemy się za bardzo skupiać na tym co co da się zadziałać jakiś lobbing czy jak i klasycznej Rozwiń » wchodzą w grę po prostu zależy na tym, żeby ta ustawa jak najszybciej zaczęła obowiązywać, ponieważ się w naszej opinii wnosi bardzo dużo dobrego mamy ogromny problem marnowania żywności w tym momencie to jest szacowane na 9  000 000 ton żywności rocznie marnowanej w samej Polsce to jest prawie 250 kg na osobę już czy 4242 % Polaków przyznaje się do tego, że zdarzają się wyrzucać żywność i faktycznie często spotykamy się takimi głosami, że to przecież konsumenci marnują najwięcej to jest prawda IS tym, że sieci handlowe bardzo mocno wpływają na kształtowanie się postaw konsumenckich na NATO, że kupujemy za dużo po prostu i w tym momencie sieci odpowiadają również za spory procent tej wyrzuconej żywności i ustawa mogłaby pomóc to nie sprzedano jeszcze wciąż dobrą jakościowo żywność odzyskiwać, czyli co co ona tak naprawdę wprowadzaną właśnie on obowiązek tak ustawa wprowadza obowiązek zawarcia umowy z organizacją społeczną organizacją pomocową mogą być banki żywności, ale to może być dowolna inna organizacja, która działa w danym obszarze niedaleko sklepu objętego tą ustawą i ona nakazuje oddawanie tej tak jak wspomniałam dobre jakościowo, ale nie sprzedaje żywności to są nadwyżki, które skarb zamówił nie dał rady sprzedać i jeżeli sklep nie podejmie się tych zobowiązań to będzie opublikowane do tego, żeby zapłacić 10 gr za każdy 1 zmarnowany kilogram żywność rozwiąże ustawa dotyczy tylko sieci handlowe handlowców w ogóle nie dotyczy konsumentów nie ustawa ma na razie obejmuje wyłącznie e-sklepy i to sklepy wielkopowierzchniowe to też nie jest tak, że każdy najmniejszy lokalny sklepik będzie zobowiązany teraz do tego żeby, żeby to żywność dziś przekazywać przyspieszy 2 lata od wejścia w życie ustawę to tym obowiązkiem objęte wyłącznie sklepy powyżej 400 m ², czyli tak naprawdę już na naprawdę duże duże sieciowe sklepy opłatę cele wchodzi w życie dopiero po 6 miesiącach od wejścia w życie ustawy i obejmuje przez pierwsze 2 lata tylko 80 %, a jest to proces marnowania żywności, czyli też pozwala trochę wdrożyć się SRT to nowe prawo przy przygotować się przez sklepy sieci do NATO do tego obowiązywania jest przewidziane ewaluację tego projektu 18 miesiącach od wejścia w życie i w tym momencie będzie można mogli wrócić do takich rozmów IS sprawdzić co działacze nie działa jak wygląda w praktyce wygląda nowa, ale co mówią takim partnerzy społeczni, czyli ci najbardziej zainteresowani, czyli sklepy wielkopowierzchniowe czy dla nich ta ustawa jest niekorzystna przecież powinno zależeć jednak nano niemarnowania żywności nowo to jest to chyba dobra praktyka, że to co się wyrzuca to zamiast wyrzucić właśnie oddajemy do banku żywności czy do do innej organizacji, która zrobi PiS z tego użytek no tak zdecydowanie tak realnie marnowanie żywności przeciwdziałanie temu zjawisku leży w interesie każdego z nas i sieci i i na ludzi, którzy tej pomocy potrzebują i organizacji pomocowych i każdego z nas tak naprawdę, bo marnowaniu żywności wpływa też na np. postępowanie zmian klimatycznych, ale jeszcze wracający na chwilkę do do tych sieci to ustawa obejmuje wyłącznie żywność, która i tak zostałaby wyrzucona, czyli to nie jest także tym projektem w jaki sposób będą odbierane uszczuplone zyski sieci handlowych to dotyczy wyłącznie tych produktów, które tak inaczej wylądowały być to w jakim zakładzie Utylizacyjny czy na śmietniku za za sklepem no właśnie nowym zasadzie sieci handlowe te sklepy wielkopowierzchniowe powinny być tą ustawą zainteresowany czy dobrze myślę tak my generalnie obserwujemy też duży wzrost zainteresowania taką pomocą żywnościową w śród naszych partnerów biznesowych, bo no warto przypomnieć, że póki ta ustawa nie zacznie obowiązywać to cała procedura bywać na zasadzie dobrowolności, czyli jeśli sklep ma ochotę się dogadać jakoś organizacją partnerską czy z bankiem żywności właśnie odpuszczą podpisuje stosowną umowę już teraz to żywność przekazuje i coraz więcej z roku na rok odbieramy coraz więcej żywności ze ze sklepów w ubiegłym roku 2018 to było 10  000 ton i to jest naprawdę spory wzrost w stosunku do ubiegłych lat także to też jest także sieci naprawdę coraz chętniej żywność udają, a ja chciałbym zapytać panią zapytać co się dzieje z tą żywnością w bankach żywności, jaki jest jej dalszy los na rozumie, że to są bardzo często produkty, które utraciły datę przydatności do spożycia właśnie my odbieramy wyłącznie żywność, która jest jeszcze w dacie, czyli zdatna do spożycia jest ono w pełni bezpieczna my też bardzo dużą wagę przywiązujemy do tych standardów i wszyscy spełniamy i jak dla dogadujemy się z Gepperta podpisujemy umowę i bank żywności odpowiada za transport za magazynowanie za pierwszy tej żywności i za przekazanie jej, ale tutaj uwaga nie do bezpośrednio osób potrzebujących tylko właśnie do organizacji partnerskich, czyli organizacji pomocowych czy to są domy samotnej matki domy dziecka domy pomocy społecznej, jakie się różne organizacje charytatywne, które to żywność albo wydają już bezpośrednio w paczkach osobom, które potrzebują albo przetwarzają np. jeśli to jest jakaś opowiedzmy noclegownia dla bezdomnych tam przygotowują się tych produktów posiłki dla nich, a co dzieje się z produktami, które straciły datę ważności i sklepy muszą te produkty no i pozbyć ich czy można zutylizować czy państwo mają jakąś radę dla nich to znaczy jest jeszcze my nie zajmujemy taką żywnością to od razu zaznaczam natomiast pewności to przede wszystkim to jak trzeba do tego podejść to ograniczyć produkcję żywności tak mamy bardzo dużą skalę nadprodukcji artykułów spożywczych, ale jak już dojdzie w takiej sytuacji no to jest ruch Wigan, którzy to żywność odbierają i to nie żaden sposób usankcjonowany prawnie jest taki ruch bardzo zdolny powiedziałem i oni tam koszyki psie przy grze było ją, ale zaprojektowana jako reguluje tę żywność, która już wypadła z daty przydatności do spożycia misji o tym nie wiadomo właściwie rzeźbą słonia lobbingu to znaczy zastanawiam się cały czas głośno myślę komu mogło zależeć na tym, żeby ustawa o marnowaniu żywności nie weszła w życie albo, żeby ją złagodzić i pomyślałem sobie, że to jest być może jakieś jakiś problem dla handlowców to znaczy żywność, która jest już nieprzydatna znaczy które, których daty przypaść do spożycia zostały przekroczone na jej banki żywności tych produktów nie przejmą trzeba zutylizować a gdyby weszła w życie ustawa także zapłacić no tak prawdopodobnie w ten sposób to wygląda no bo te 10 Grasia prowadzone za 1 kg zmarnowanej żywności dotyczy każdej żywności tej dacie tej, która już tą datę przekroczyła natomiast tak jak już wspominałam są przewidziane te różne okresy karencji w ustawie i po 18 miesiącach nastąpi ewaluację tego projektu ponadto przez te pierwsze 2 lata w ogóle projekt dotyczy wyłącznie sklepów wielkopowierzchniowych to też nie jest kwota odprowadzana całości tej zmarnowanej żywności, więc to też nie jest tak, że ta ustawa jakoś uderzy swe sklepy tutaj naprawdę wydaje się, że to jest tak dobrze pomyślany projekt, które pozwala na pewno elastyczność nowość wspomniała pani od tych ilościach marnowanej żywności rocznie to rzeczywiście ilości przemysłowe strajkowym wyobrażam z czego to wynika że, że mamy za nic właściwie produkty żywnościowe, że kupujemy je znacznie bardziej masowo niż ktokolwiek jest w stanie spożywać i bez żadnych wyrzutów sumienia po prostu karmimy śmietniki na tak rzeczywiście jest ono jest dość symptomatyczne dla krajów wysokorozwiniętych także no niestety jest taka tendencja, że jeżeli mamy więcej pieniędzy jesteśmy po prostu bogaci im bardziej się bogacimy tym więcej tej żywności marnujemy no wydaje się, że to jest kwestia po prostu braku świadomości, bo no pewnie osobom, które wyrzucają żywność nie zależy na tych pieniądzach, które czy raczej nie zdają sobie sprawę z tego że, wyrzucając żywność wyrzucają tak naprawdę pieniądze, za które ten produkt kupili nakaz, ale myślę, że tutaj w takim odruchu konsumenckim człowiek jest w stanie to przeboleć dlatego torowi to właśnie na razie, że go stać tak tak, ale jest totalna tutaj brak świadomości na temat konsekwencji ekologicznych, które takie zachowanie za sobą pociąga no bo w procesie produkcji żywności, która potem trafia na śmietnik wykorzystywane są surowce często surowce, które noszą już deficytowe mówi teraz bardzo dużo o tym, że będzie problem z dostępem dowody przecież 1 wyrzucona kanapka z serem to jest 90 l zmarnowanej wody w procesie produkcji to jest bardzo duża skala, a Anna Wolarek wanna wody na 1 kanapkę do rzeczy nas robi marynarze tak to to są skalę w ogóle no zatrważająca w ogóle w procesie produkcji żywności, która potem tak jak już mówiłam ląduje na wysypisku używa się rocznie 250 bilionów litrów wody i my porównujemy do, a tego, że jest to 14 × więcej niż mieszczą w sobie wszystkie jeziora całym naszym kraju w całej Polsce także no to to jest 1 ten aspekt tych konsekwencji ekologicznych drugi to jest emisja gazów cieplarnianych drogą w procesie produkcji emitujemy 3 Coma 3 miliarda gazów cieplarnianych czytać tyle co cały przemysł Unii Europejskiej roczne nowe zadania, ale potem to jest związane z z zużyciem energii prawda tak dokładnie potem jak już na żywność rozkłada się po prostu gminie to uwalnia się z niej metan, który jest prawie 2 dwudziesto krotnie bardziej szkodliwe niż cały 2 także tych konsekwencji logicznych naprawdę bardzo bardzo dużo Wojak w kontekście tych niedawnych doniesień chociażby raportu ONZ-etu dotyczącego tego jak niewiele czasu zostało w UE przy obecnym trybie życia i funkcjonowania to to to naprawdę myślę, że to powinno skłaniać nas wszystkich do myślenia no wyrzucona przez Polaków żywności czy to przez nas konsumentów czy przez sieci czy przez rolników producentów wszystkie jak by elementy nowoczesnych wnętrzach klasyfikujemy na tle Europy w wyrzucamy więcej mniej jest też w niechlubnej czołówce jesteśmy piątym miejscu wśród krajów Unii, a jest pod kątem wyrzucanej żywności na to raczej raczej powód do wstydu ta żywność no szacujemy teraz w ogóle pracujemy nad nowymi badaniami w tym zakresie, ponieważ te którymi się obecnie tutaj wszyscy posługujemy mogą być już troszkę nie nieaktualne natomiast wg naszych szacunków nie zmienią się tonaż, czyli nadal jest to w okolicach 9  000 000 ton natomiast mogła zmienić trochę struktura, czyli znowu konsumenci marnują jeszcze więcej mówi pani o tym, aspekcie ekologicznym, które wydaje się, że jest szalenie ważne i powinien zgadzać, że aż dawać działać na naszą wyobraźnię, bo rzeczywiście wg szacunków ekologów klimatologów pozostało mam jakieś 3035 lat cywilizacji Lech może być z 50 nic w tej sprawie nie zmieni, ale jestem jeszcze 1 aspekt Otóż no to jest takie pewne chrześcijańskie dzielenie się chlebem to znaczy niedopuszczenie do tego, żeby ktoś obok nasz sąsiad był głodny tymczasem w Polsce mniej więcej 1,51 000 000 osób żyje za 600 zł dziennie właśnie tutaj niestety przykra informacja, że w lipcu tego roku weszły nowe dane GUS -u w tym temacie i okazuje się, że w ciągu 1 roku zaledwie tych osób żyjących w skrajnym ubóstwie tak jak pan wspomniał, czyli tych, którzy dysponują kwotą 6100 zł mistrza Jana z opóźnieniem tak tak tak tak na to, żeby władze Konina rozmowa z 400  000 osób więcej, czyli w tym momencie mamy możemy mówić o 2  000 000 osób żyjących w skrajnym ubóstwie, a nie wszystkie osoby, które potrzebują pomocy, bo warto pamiętać, że jest jeszcze ubóstwo relatywne, czyli o ubóstwo relatywne definiowane np. w ten sposób, że te czteroosobowa rodzina, która dysponuje kwotą tam troszkę powyżej 2 tysięcy złotych miesięcznie i no tak generalnie się sumuje wszystkie grupy potrzebujących w naszym kraju to jest to około 5 ,51 000 000 osób precyzyjnej pomocy Żywnościowej mogą potrzebować na to nie stać na moment kropkę posłuchajmy informacji Radia TOK FM po, których wrócimy do naszej rozmowy będziemy więcej powiemy o tym jak działają banki żywności więcej powiemy o projekcie ustawy o nie marnowaniu żywności w państwa mają goście Joanna Przetakiewicz federacji polskich banków żywności rozmawiamy o przygotowywanej ustawie o nie marnowaniu żywności ta ustawa nie jest w dalszym ciągu w sejmie i mam nadzieję, że szybko zostanie uchwalona ona zakłada, że na dzień, że sklepy wielkopowierzchniowe będą zobowiązane do współpracy z bankami żywności, tudzież innymi organizacjami, które zajmują się redystrybucją żywności, bo w przeciwnym razie zapłacą kary kary związane z wyrzucaniem z utylizacją żywności mówiliśmy o tym dlaczego wyrzucanie jedzenia jest obciachem na każdym poziomie to znaczy i to wyrzucanie przez handlowców przez sklepy, ale także przez konsumentów po pierwsze to jest wyrzucanie pieniędzy w błoto to oczywiście nie do wszystkich trafia, ale to także jest działanie na niekorzyść klimatu, a właściwie zbrodnia wobec klimatu wobec emisji co 2 wobec misji gazów cieplarnianych i i był wobec zanieczyszczania środowiska w ogóle czy w ogóle wobec środowiska i no i wreszcie to jest proszę państwa nie po chrześcijańsku wyrzucać jedzenie podczas gdy nasi sąsiedzi ludzie bardzo często naszego otoczenia nie mają co rusz do garnka o tym wszystkim mówiliśmy jak w lesie zapytać o szczegóły działania banków żywności w Polsce po pierwsze to czy, jakby sieć banków żywności sięga wszędzie dotrze do każdego rejonu w Polsce każdej gminy i nie ma po prostu kłopotu z transportem snu z 2 z oddawaniem żywności do banku żywności banku żywności jest w tej chwili 31 c w naszym kraju i w każdym województwie jest minimum 1, ale są też takie, które mają dużo więcej n p . takim przykładem jest województwo Mazowieckie, w którym funkcjonuje 5, a takich placówek jak działają banki żywności banki żywności odbierają żywność dobrą jakościowo żywność od producentów dystrybutorów rolników i sklepów i przekazują je na ręce organizacji pomocowych, które już taki pan wspomniał przekazują dalej no tak oczywiście nasza działalność wiąże się z dużymi kosztami dla jak są finansowane banki żywności mamy działu, który zajmuje się pozyskiwaniem pieniędzy od indywidualnych darczyńców możemy tutaj liczyć na wsparcie naszych naszych obserwatorów naszych przyjaciół współpracujemy również z biznesem teraz np. mieliśmy taką akcję z siecią Biedronka sprzedawaliśmy wspólnie z nimi papierową torbę do tej pory nie było takiej torby dostępnej w sklepach sieci ta forma nazywa się dobra torba zachęcam dokupowania w czasie w niektórych Biedronka jest uchwytna, bo to edycja limitowana i dochód z tej torby 20 gr z każdej torby jest przez Biedronkę przekazywane właśnie na to są różne takie źródła, z których my to finansowanie pozyskujemy czy bankom żywności można odpisać 1 % można oczywiście można odpisać każdy bank żywności na swojej stronie internetowej ma swój numer KRS i oczywiście zachęcamy co roku do dotąd do takiej aktywności no bo tam bardzo pomaga oprócz tego mamy też świąteczne zbiórki żywności, które organizujemy z wielu sklepach przekazy właśnie świąt Bożego Narodzenia czy wielkiej nocy co roku i dzięki temu również pozyskujemy sporo tej żywności, którą potem można w tym okresie świątecznym, czyli wzmożonego zapotrzebowania na żywność wśród tych osób potrzebujących możemy ją im po prostu taki, a co po pani poradziła nam konsumentom na wjeżdżamy na wakacje otwieramy lodówkę, a tam pełno różnych dobrych rzeczy przydatnych wciąż do spożycia co z nimi zrobić jest tak bardzo bardzo fajna inicjatywa jadło dzielnie i trzewik to są takie placówki, które działają w ten sposób, że udostępniają lodówkę, a do, której można składać takie produkty, których my sami jesteśmy wstanie spożyć są dobre jakościowo natomiast nie są, a nie muszą być zapakowane fabrycznie po to, co odbierają banki żywności to, jakimi towarami my tutaj, ale działamy są towary oryginalne oryginalnie zapakowane, a dochód z ringu to jak można oddawać nawet kobiet, które nie remontowaliśmy garnek zupy, a przyjaciel zaprosił nas na na kolację, więc ten garnek możemy zanieść do takiej nowo zapomniane skoro jesteśmy na diecie, a takie, że tak takie sytuacje historia też pamięta tak nie może może przekazać tych placówek i z nich korzystają osoby również potrzebujące bezdomni czasami się też po prostu o każdy z nas może skorzystać z FUS, czyli ja mam wrażenie, że najlepszym patentem na oszczędność na nie wyrzucanie tego co jemy to jest jednak edukacja jakieś elementarne myślenie rzeczy na szczęście jest także handlowcy zachęcają nas do rozpasanej konsumpcji do kupowania wszystkiego na potęgę bardzo często kupujemy nie myśląc nawet czy nam się to przyda czy czy też zjemy najwyżej się wyrzucić to jest powszechne myślenie cieka w jestem czy czy państwo czy organ na czym myślę o waszych organizacjach prowadzicie jakieś tego typu edukacyjne działania, które w rzekach, które pozwolą nam wyobrazić sobie po prostu lepiej zorganizować nasze zakupy tak no przede wszystkim jeszcze takich ogólnych rzeczy to zachęcam do tego, żeby naprawdę nie chodzi głodny na zakupy chodzić z listą i sprawdzić zawsze to co mamy w lodówce i w tych szafkach kuchennych, żeby nie kupować po prostu w nadmiarze, a to co robią w kwestii edukacji banki żywności to m. in . projekt komisja, gdzie staramy się uczyć już od najmłodszych lat, czyli to jest projekt prowadzone w szkołach podstawowych i dzieciaki uczą się właśnie o konsekwencjach wyrzucanie jedzenia o tym jak nie marnować o tym jak to wszystko zorganizować taki sposób, żeby ta żywność trafiła faktycznie na talerz, a nie do śmietnika jest w ramach tego projektu przewidziane w taki projekt klasach, w których dzieciaki robią, a wymyślają swoje własne pomysły na to jak nie marnować byśmy po prostu zachwyceni tym jak jest ich kreatywność postawą różne makiety niektóre kasy zrobiły nawet jakieś filmy skierowane do swoich rówieśników o tym jak nie marnować, a poza tym prowadzimy też projekty skierowane oczywiście do dorosłych np. kulinarnie mocnymi stosuje są takie warsztaty w ramach naszego 1 programu Kaukazie i przekazujemy tam wiedzę o tym jak gotować tak, żeby nie marnować boję się tylko, że boi się tylko, że to to jest zderzenia z masową reklamą masowym marketingiem, który zachęca do czegoś wręcz przeciwnego to znaczy sieci handlowe no w ogóle szeroko pojęty przemysł prowadzi od dziesięcioleci zmasowaną kampanię nastawioną na masową konsumpcję wszystko to ocieka tłuszczem zachęca do dokupowania do jedzenia i mam takie wrażenie, że to jest trochę zderzenie jakiś bardzo piękne, ale jednak marginalnych działań z czymś co jest masowe co co widzimy wszędzie to jest bardzo trudna dyskusja no zgadzam to jest trudne sklepy mają w tej dużo dużo większe budżety na marketing niż organizacje pozarządowe, które tę wiedzę chcą szerzyć natomiast dlatego też chodzi m. in . we współpracę z tymi dużymi podmiotami, które nas gdzieś tam wspierające tym działaniu, ale faktycznie jest także ten problem już urosło do takiej rangi taki to jest już taka skala tego marnowania tego braku świadomości, że moim wolno jest jest trudne to jest po prostu fundamentalna zmiana w funkcjonowaniu w myśleniu Polaków właśnie, bo mam wrażenie, że to marnowanie żywności to wyrzucanie kupowanie niepotrzebnych rzeczy, a następnie wyrzucanie stało się trochę stylem życia, a wiele krajów na Zachodzie Europy pokazuje, że tak być nie musi że, że można przy pomocy właśnie edukacji jakoś ograniczać to masowe marnowanie produktów żywnościowych tak tak no właśnie Czechy Francja Belgia Włochy tam wszędzie funkcjonuje ta ustawa o przeciwdziałaniu marnowania żywności i takie działania globalne z punktu widzenia nas wszystkich są bardzo istotne tutaj trzeba takiego podejścia z góry trzeba czasem też narzucić np. taką ustawą, żeby coś zaczęło się zmieniać, żeby coś drgnęło no dlatego w tej bardzo mocno popieramy ustawę o przeciwdziałaniu marnowania żywności od samego początku teraz w momencie, w którym ta ustawa no właśnie utknęła i losy jej stały się tak niepewne co wyszliśmy z petycją tą petycję poparło już 20  000 osób w tym dziennikarze blogerzy kulinarni i przedstawiciele też innych organizacji pozarządowych dlatego cieszy nas ten odze w również na nasz apel, bo to pokazuje, że ta świadomość rośnie cały czas jak to jest wrogiem tej ustawy trzyma ma pani jakieś podejrzenia Helenie myślę, że niema takiego wroga po prostu myślę że, że różnymi jednostkami, które obawiają się tej ustawy kieruje jakiś strach czy może niezrozumienie i jej zapisów, bo tak jak wspominałam na początku naszej rozmowy ta ustawa naprawdę nie taka wystarczająco dobra wiadomo nie ma przepisów idealnych i nigdy nie będzie natomiast ta ustawa naprawdę przewiduje IT i są te okresy karencji jest przewidziana ewaluacja projektu jakieś rozmowy przez pierwsze 2 lata to jest tylko obowiązek przekazywania żywności przez te naprawdę największe sklepy, czyli nawet nie, bo czeskie powiedzmy powyżej 250 m ² to nie są też małe lokalne sklepiki, a tutaj wspominał, ale n p . ale to są już Niewiem franczyzy jakich się sieci handlowych tylko takie mniejsze, tak więc to też są sieci także myślę, że myślę, że ta ustawa jest naprawdę dobre dla nas wszystkich bardzo serdecznie dziękuję pani za tę rozmowę Anna Przetakiewicz z federacji polskich banków żywności była państwa i moim gościem już za chwilę informacje Radia TOK FM Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: MAGAZYN RADIA TOK FM

Więcej podcastów tej audycji

POPULARNE

DOSTĘP PREMIUM

40% rabatu w zimowej promocji TOK FM. Nie czekaj - zdobądź swój pakiet "Aplikacja i WWW" z solidną zniżką, aby słuchać wygodniej!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Przedłuż dostęp Premium taniej!