REKLAMA

Wpływ rolnictwa przemysłowego na nasz świat

Data emisji:
2019-07-20 20:00
Audycja:
Weekend Radia TOK FM
Prowadzący:
Czas trwania:
55:56 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

dobry wieczór państwu Ewa Podolska rozpoczynamy drugą godzinę naszego bloku zielono mi zazwyczaj, gdy mówimy o globalnym ociepleniu zmiana klimatu to rozmawiam w tym studia w naszym radził nie tylko ja zresztą o efektywności energetycznej ograniczeniu emisji rozwoju energetyki odnawialnej i t d . natomiast gdy pada hasło rolnictwa klimat to zwykle mamy namyśli konsekwencje ocieplenia klimatu dla rolnictwa, czyli susze pustynnienie katastrofalne powodzie i w związku z tym spadek Rozwiń » plonów, a więc to co później to wywołuje obszary, gdzie ludzie głodują zaczynają się przemieszczać i t d . tak dali ja chciałabym byśmy dzisiaj porozmawiali spojrzeli na sprawy trochę inaczej, a mianowicie byśmy porozmawiali o tym jak współczesne rolnictwo swej przeważającej formy, jaką widzimy czy takie rolnictwo przemysłowe de facto wpływa na zmiany klimatu i czy możemy ten model rolnictwa zmienić i jak miałby wyglądać ta zmiana studium obecni są pani Dorota Metera dzień dobry dzień dobry ekspertka materii rolnictwa ekologicznego aktywnie od lat wspierające eWUŚ oraz reformy wspólnej polityki rolnej mówiliśmy, że tu powiem, jaki jest nasz stosunek do produktów je mięsa, ale dobrej jakości pani Magdalena Gałkiewicz ekspertka partii zieloni złodziej dzień dobry dzień dobry zaangażowany ochrony zwierząt i sprzeci w wobec hodowli ferm przemysłowych wagę NK i pan Radosław Gawlik Stowarzyszenie ekologiczne Eko Unia partia zieloni zaangażowany z kolei sprawy dotyczące rozwoju obszarów wiejskich i gospodarstwa chroniące o cenne łąki mogą motyle wegetarianin takie tak jak ja mogłabym o sobie powiedzieć, gdybym wybrała się wpisać powiedziała, by w ten sposób drodze ku wegetarianizm jest w ogóle, nawet jeżeli organizm mówi w drodze nie kupuje mięsa nie kupuje wędlin od bardzo dawna od lat natomiast zdarza mi się niestety jednak mówi niestety czasami zjeść kawałek wtedy, gdy ktoś poczęstuje tak to, bo to zapytam panią redaktor już, dlaczego właśnie pani taką, gdzie właśnie stosuje bardzo ograniczonym takich jakich powodów to może być ciekawe słuchaczy w plecy dietę ograniczoną stosuje z powodu, który pojawił się w mojej głowie dosyć dawno, a mianowicie z powodów etycznych wiem jak wygląda hodowla przemysłowa i ja, która np. jestem osobą jestem pewna, że więcej zjadłam życie uczynić państwo, ponieważ moja babcia miała fermę kurzą ja wiem jak wyglądała ta forma w latach sześćdziesiątych czytałem takie pamiętam podręczniki jak Górnik ma wyglądać jak gniazda dla kur jakaś Szczurka, jakie grzędy codziennie rano szliśmy z babcią przygotowywał pasze była w niej także świeża pokrzywa pocięta i rozkładaliśmy do korytek otwierały my okienka i 300 Alex Horne wy biegało wybiegał w przestrzeń, by miały dla siebie ćwierć hektara za wolny wybieg o zgodę wtedy mógłby norma ma normalne prawda tak tak też skończyło się skończyło i po prostu latami coraz więcej wiedząc o tym jak obecnie wygląda produkcja mięsa powiem jak wygląda hodowla to powoduje, że to, że praktycznie odeszło jeszcze w pierwszej czasami jest, aby państwo dopłaci więcej do garnka nasza Magma Magdalena Gałkiewicz, dlaczego giganta tak czują się, że punktem, od którego się zaczęło to było podobnie jak w przypadku pani redaktor czy nie na pewno względy etyczne natomiast później czasem doszła też taka szersze szersze rozumienie jak duży wpływ na jedzenie mięsa i na Planete i też na klimat i mieszaniem zasadzie 25 lat także to jest naprawdę kawał czasu i papież takim impulsem, który z tą spowodował to było fakt, kiedy jako dziecko jeszcze byłam na wsi urodziny i po prostu było świniobicie i tego tego krzyku zabijanych świń notowań zapomnę nigdy także wtedy pierwszy raz pomyślała mnie jak widać mięsa i niedługo później zrezygnowano my tak do tej pory, a pani Dorota Metera jest wyjątkowo mięso najlepsze jak chce znać zwykle też miejsce najlepszy klub po pierwsze, uważam, że zwierzęta są potrzebne w rolnictwie, ale oczywiście nie w postaci chowu przemysłowego z tego nic dobrego dla środowiska nie wynika natomiast w rolnictwie ekologicznym bardzo trudno jest utrzymać żyzność gleby bez zwierząt bez nawozów brzegowego tak poza tym no jednak w Polskiej kulturze i w krajach północnych Ott lat było przyjęte że, zwłaszcza mężczyźni jedzą mięsa być może jest to stereotyp, że potrzebne jest białko dla ludzi, którzy ciężko pracują ludzie lubią mięso z takim stereotypem jest bardzo trudno walczyć, bo trzeba tylko przekonywać tak, ale to już chodzę teraz swojego przypadku po prostu wiem jak wygląda produkcja zwierzęca, kontrolując gospodarstwa ekologiczne też ocieramy się nieraz o gospodarstwa konwencjonalne wiem, jakie są warunki Kórnika czy w zlewniach wiem, że krowy mleczne bardzo często nigdy nie widzą słońca ani błękitnego nieba, chociaż na opakowaniach mleka i rodzaj znałem ca też jest nią wysyłana z końca nie ma natomiast ona być może widzi błękitne niebo tylko przez ten moment, kiedy ładowana do samochodu, którym się od do ubojni i z takim typem hodowli zwierząt się nie godzę natomiast rolnictwie ekologicznym zupełnie inne są warunki inne dobrostan i jest to znacznie lepsze też dla stanu zdrowia zwierząt, ale nie wymagają takiego leczenia jak jest w rolnictwie konwencjonalnym myślę, że firmy za chwilę tematem bardzo ważne będą antybiotyki nie, dlatego że są stosowane, bo niektórzy uważają, że one są stosowane nie one są stosowane tylko na zalecenie lekarza wtedy, kiedy zwierzę jest chory natomiast rodzaj tych antybiotyków ten zakres grupy antybiotyków mają niebagatelny wpływ na antybiotyki, które potem przyjmujemy jak jesteśmy chorzy ani z tej nieuniknione i może z tego być w przyszłości problem ten problem już jest widoczny bardzo w Niemczech Holandii myślę, że w końcu też u nas są niezauważone, ale mówimy o 2 światach o chowie zwierząt w rolnictwie ekologicznym chowie zwierząt w rolnictwie przemysłowym z tym absolutnie się nie zgadza to zanim pan Radosław Gawlik nam więcej w tej materii po sobie ja mam takie pytanie, jaki procent, a zwierząt jest hodowanych w gospodarstwach ekologicznych w Polsce to jest pół procenta promil jakiś myślę, że to może być pół procenta jest bardzo mało, ale na tle innych państw ani tu jesteśmy oczywiście w ogonie Europy po bardzo łatwo jest powiedzieć o powierzchni upraw ekologicznych to jest około 3 % takie dane statystyczne są natomiast, jeżeli chodzi o zwierzęta bardzo trudno jest do tych danych dostać, więc nie jest w stanie powiedzieć, ale szerzej co znacznie mniej niż powierzchnia upraw, bo te uprawnienia trafiła w dzielnicach logiczne jest 3 % 3 % z 2 czy natomiast chodzi o produkcję zwierzęcą w systemie ekologicznym dość nieźle wygląda w tej chwili produkcja jaj ekologicznych, czyli właśnie biorąc przykład tego starego sposobu produkcji wybiegi ściółka krzywa pokaże pracę jak najbardziej natomiast to teraz jest ograniczone pewnymi ramami prawnymi i oczywiście sojusznik tej paszy nie robi, bo Niemcy jeszcze musiały ten producent blisko najczęściej kupuje gotową mieszankę, ale mieszanka jest certyfikowane warto było także była kupiona gotowa mieszanka ziemniaki ugotowane i pomyje nie używało się płynu domycia naczyń prawda i róż niewolno na ile właśnie była zbierana poprzedniego dnia cały koszt pogrzebu potem na było to po prostu cięte też byśmy zaakceptowali produkcję publicznej jako pasze, które służą do produkcji certyfikowanych ja mam bardzo, że tak mało, bo to oznacza różne rzeczy to może oznaczać, że słaby popyt, ale z drugiej strony może znaczy, że trudno dostać taki mięsa 1 dla krótko o sobie, bo to jest ważne to, o czym mówimy ta dieta ona właśnie ten decyduje się o tym, jaki popyt na NATO nowe rolnictwo, które jest chyba jedynym wyjściem w tej w tej chwili myślę, że nowa audycji będzie mówić też wpły w właśnie na środowisko od osiemdziesiątego ósmego roku nie mięsa to było jak mówię ze względów świadomości owych wolnościowych był system kartkowy wtedy i wszyscy będziemy rzeszowian mając świadomość prawna wiem jak jest wtedy w i było wiadome czy 30 lat temu, jaki wpły w negatywny rolnictwa przemysłowego na środowisko te dane były interesowałem tym na wody na na skażenie prawda gleb na wpły w na man no może dla rzeki ze względów takich wolnościowych też, że komuna nie będzie widziała mięsa zrezygnowałem z tego świadomości owych i właściwie do do dzisiaj w tym Trwam i teraz jestem coraz bardziej, jakby im bardziej się wczytuje tu raz spróbuje odpowiedź może pani redaktor pytanie wpły w na klimat to co się dzieje w tej chwili z ze światem i syn wpły w na klimat, który przejmie sam samego zaskakuje te liczby, które państwo za chwilę, by pod przytoczę chyba spowodowały, że ja się przez sąd kilku weganizm, ale ciężka droga próbuje próbuje redukować w ogóle też nabiał no, który też pochodzi z po w hodowli właśnie przemysłowej na złom być może, gdyby taki nabiał prawda, który byłby Stacey ekologiczne jest jednak z wielkich ferm przemysłowych to wszystko opartej tutaj można nogi nad takim kapelom tak o oszustach związani dobrze tego słowa polo można polować trzeba po myślę, że będziemy też o tym, mówić jak jak tacy takie osoby, które dbają dieta powinna powinniśmy dbać jak jak po co powinny jak zrobić jako warunku, iż nowo to wpływa ta dieta i pieniądze, które dajemy oczywiście wpływają na to jaki będzie rolnictwo wpływ na czymś zaskoczył mnie samego ja jak wiecie zajmuje się Coface energetyczną i myślałem, że energetyka we z kim głównym tutaj można powiedzieć inny leśnikiem wpływu na klimat i co więcej może to, iż energetyka w tej chwili technologicznie bardzo przygotowane jeśli nie zagłosować przygotowane do przejścia na odnawialne źródła energii efektywność energetyczną i łatwiej świadomością co prawda w naszym kraju wielu mówi 80 węgla nikt nie, mówi że musimy odejść od rolnictwa przemysłowego, że musimy odejść od chemiczne stosowane musimy odejść od tej demolki, które się dokonuje na naszych organizmach może być przychodem z audycji Jarek przeżywałem to właśnie jest zresztą po rozmowie tutaj z Dorotą metodą, która powiedziała parę rzeczy powiemy mam nadzieję tutaj o stosowanie glifosatu chemię prawda w uprawie rzepaku gryki nawet, ale o klimacie dla państwa, więc z tych danych takich zebranych przez Janka Skoczylasa prawda naszego kolegę, który przeanalizował różne źródła wiat żony wiadomościach wynika że, że to nie jest 11 % jak zapewnia pan dyrektor Plewa na ostatnim spotkaniu z komisją wojskową 11 % 15 tylko uprawa roli, ale do tego dochodzi cała ekspansja rolnictwa przemysłowego i wylesianie całym okresie dokonuje świecie za zabór różnych ziem, które były do tej pory prawda nie ekstensywnego użytkowane też 7080 % zrzeszania się na tyle odpowiedzialne rolnictwo ten sposób uprawy rolnictwa i też około dodatkowych dodatkowych 1518 % emisji odpowiada za 3 lata transport działa pani redaktor też miała gotową badanych transport przetwórstwo chłodzenie handel detaliczny dodatkowe 56 % przetwarzanie mnie bym nie chłodzenie spadek składki detaliczne dalsze 24 % dalsze dalsze tutaj 80 wyrzucanie marnotrawstwo żywności gigantyczne w świecie produktów branży mówi o tym, że około 50 % wynosi ono u nas sprawdzeniem 30 wiemy też dodatkowe 34 % wychodzi razem przez 4457 % wkładu wszystkich emisji gazów cieplarnianych mówimy i o c 2, ale w rynku będą mamy tanie czy ten system żywnościowy, który ma mamy na ziemi pożera nas pożera planetę posiada człowieka to są dane szokujące można powiedzieć i rolnictwo musi się zmienić z punktu widzenia chcemy nie nie wymrzeć to musimy zmienić rolnictwo, a jeśli dołożymy tutaj myślę, że pani dołoży inne elementy na wodę na nasze zdrowie no to w to aż 2 pytania właśnie zaczął tak trzyma coś co się dzieje, że my nie zmieniamy tego tego modelu, który nas można dziś niszczy człowieka też jak jeszcze chciała uzupełnieniu tutaj Radku do tego co powiedział odpowiedzieć ogólnie o o, choć do Przemyśla od rolnictwo przemysłowe ach, natomiast liczy na to spojrzymy ze strony jak się to dzieli jeśli chodzi o 3 przemysł zwierzęce i uprawy roślinne to tutaj liczby te są powalające, bo 77 % wszystkich terenów uprawnych to są tereny uprawne przeznaczone na produkcję paszy dla zwierząt natomiast z hodowli mięsa mleka które, które mamy testy jest z tych system hodowli dostarczy dostarczamy czy tak natomiast mleko zaspokaja jedynie 13 % naszego zapotrzebowania ludzkiego na energię, więc to jest po prostu pokazuje skalę absurdu jaką, jaką mamy w tym momencie głównie rolnictwo przemysłowe to taka nie do końca dr Peter rzeczy rzeczywiście to jest także ta produkcja mięsna to są formy przenoszone są to padło tutaj w przy okazji rolnika ekologicznego mamy tam pół procenta po wygraniu stracił 99 Coma pół procenta w Polsce to są to jestem też są duże formy prowadzania gospodarstwa tego dokonało w ciągu ostatnich 20 lat z pewnością tak jakoś ciocie i tutaj złożą pretensje też mam do konsumentów, którzy chcą kupować tanią żywność tania żywność będzie produkowana tylko na wielką skalę w związku, z czym producenci idą na wielką skalę niem czy państwo system się sprawę, że Polska jest 1 z wież większy procent drobiu w unii Europejskiej i produkujemy około 1  200  000 ton mięsa drobiowego przyjmując, że kurczak waży około 2 kg to to jest jakieś 500  000 000 Kuciak kurczaków, które są produkowane w Polsce, które idą w dużym stopniu zagranicy to są pieniądze dla pewnej grupy producentów i oni też są tymi lobbystami to im na tym zależy, żeby to sprzedać wszystko jedno w jakim kraju, za jaką cenę i w związku z tym cały czas presja produkować coraz więcej i coraz taniej konsumenta chętnie szuka taniej żywności kupuje drogie samochody drogie ubrania kosmetyki perfumy, ale żywność musi mieć najtańszą, ale jest mowa o tym czy ktoś chce tej zmiany tego jest grupa ludzi, która chce zmiany energetycznej jest zawsze była grupa społeczeństwa, która chciała zmiany rolnictwa nawet w okresie międzywojennym stąd powstało rolnictwo bio dynamiczne, a potem ekologiczne, ponieważ już wtedy była grupa ludzi, których za, które widziała skutki stosowania nawozów syntetycznych w rolnictwie coraz bardziej masową produkcję lata dwudzieste, więc co dopiero teraz i taka grupa ludzi jest w tym momencie też im nie traktowałem tego aż tak strasznie katastroficznych jak bardzo bardzo małymi krokami co się dzieje nawet ta komisja Europejska, której nie wszystkich wszyscy kochają za wspieranie różnych niekoniecznie fajnych kierunków produkcji jednak wspiera również rolnictwo ekologiczne i wsparcie pomaga rozwojowi rolnictwa ekologicznego czy konsumenci, którzy chcą kupować letnią lepszą żywność mogą ją kupić troszeczkę taniej, ponieważ rolnik dostaje dotację z pieniędzy podatników no dobrze, ale jest mały rocka, ale jakaś dynamika wzrostu chodzi o to, że przybywa czy udział rolnictwa przemysłowego w skali Europy zwiększasz jak najbardziej w coraz w unii Europejskiej brak, ale ekologia logicznego jak najbardziej mówi, ale w Polsce chyba nie zwiększa się udział rolnictwa przemysłu w Działdowie koniecznie, bo tutaj statystyka właśnie diabeł tkwi w szczegółach statystycznych statystyka kłamie jak zwykle tak oczywiście jest wskazywany w wielu mediach, że spadek liczby gospodarst w spadek powierzchni, ale często były gospodarstwa, które były tylko w programie dotacji i 7 program skończył już podziękowały za współpracę zamiast przychodzą do tego systemu rolnictwa ekologicznego nowi producenci, którzy widzą rozwijające się rynek widzę możliwości eksportu do innych krajów liczba producentów żywności to myślę, że się zwiększa, bo od różnimy liczbę, a gospodarz będących w systemie dotacji od liczby prawdziwych producentów żywności ekologicznej to są 2 różne zbiory nie temat być może zwiększa się liczba dużych ferm Przemysław te się niestety niestety ten trend czas będzie, bo ja są jeszcze przypominam w danym pamiętam te dane, bo wtedy niszczyliśmy tym żyliśmy na małe dosyć rozdrobnione rolnictwo ekstensywne, że używane jakieś 10 × mniej pestycydów na na znanych na hektar inni mniej chemii prawda się stosuje stosunku do Holandii teraz czytam te dane, które w klasie rolnym zostały podsumowane świństwa po 25 latach transformacji zniknęło trzecie gospodarstwo czy idziemy dokładnie tą drugą stronę w tym publicznej, że w ciągu 30 lat pięciokrotnie wzrosło zużycie pestycydów ciemnej niestety gonimy tą kwotą Holandii ani nie odwrotnie i i 30 % wzrosło zużycie na ZUS wszyscy, których czas powiedzieć to wiemy połowa wpływa do Bałtyku prawda jesteśmy największym można powiedzieć tu jeszcze z tego atlasu darów panu umknęło, a w Polsce do 20 % gospodarst w trafia 74 % dopłat Noto, czyli o finansach zostawać tylko 14 dopłat trafia do 80 % rolników prawda, czyli co piąte gospodarstwo i tutaj 34 wszystkich doradzać to to jest 1 postulat ten, kto może jak najlepszej struktura finansowania dokładnie wspierająca tych dużych i mówi że myśmy się tu wcześniej zastanawiali co jest powodem, że to tak ciężko idzie no jest to olbrzymia siła finansowa po stronie dużych prawda graczy Agrobiznesu wielkich rolników wielu wielkich ferm i żeby zmienić tą sytuację to czy inaczej subwencjonowanie dzisiaj chyba zgadzamy inaczej będzie zmienić wspólną politykę rolną którą, która nie niem nie może dotować rolnictwa, które muszą być dewastuje ziemie dewastuje przed dewastuje nasze zdrowie, a teraz tak tak jest on ma nam wsparcie dla dużego Agrobiznesu chemicznego, jakby to można było zrobić obrać kierunku, jakim należałoby zreformować wspólną politykę rolną to do pani o tym, też trasą, bo ona to wie o tym, się zajmuje od lat postuluje postulujemy tak chciał wiedzieć, że z przyczyn rynkowych następuje koncentracja produkcji, czyli coraz większe coraz mniej coraz większy gospodarz z każdej dziedzinie tak myślę, że w dziedzinach innych produkcji też jest coraz więcej dużych producentów wszystko jedno, czego tak to jest trend rynkowy, który bardzo trudno zwalczyć natomiast na pewno można starać się zmienić system dotacji to tak wygląda, że dotacje wspólnej polityki rolnej wspierają największych tak często ludzie mówią, ale to jest związane z tym, że płacimy hektara więc, że ktoś ma 2 ha to dostanie 2000 ktoś ma 2000 ha to zdanie z rezerw więcej tak, więc jeżeli można byłoby zmienić system płatności takie postulaty wielokrotnie były podnoszone, żeby uwzględnić kryteria środowiskowe kryteria społeczne w większym stopniu w tej chwili są w znikomym stopniu uwzględniane i na pewno nie może to być rewolucja w rolnictwie nigdy nie był rewolucji tylko musi to być ewolucja i teraz ta ewolucja przy tej zmianie wspólnej polityki rolnej niestety nie następuje zostaje zakonserwowany ten sam system, który był w ostatnich 2 rozdaniach wspólnej polityki rolnej jedynie niosą jakieś kosmetyczne zabiegi typu Eko programy tak dalej żyć wiadomo jak, ale cela, ale wcale się pojawiają wśród 9 celów są 3 cele, jakby wyjęte z programu zielonych takim życiu zrównoważonym chyba znowu jesteśmy w sferze prawda takiej nadbudowy ładnie to wszystko była ochrona klimatu ochrona wód zrównoważone rolnictwo notę 3 cele, które dyrektor Plewa wymienia prawda na naszym spotkaniu tym byliśmy bardzo ciekawy dotyczące nowych technologii to pewne zdarzenie rzeczywiście takich wolnych kroków, o których tutaj pan bardzo zamożnych albo bardzo wolnych z takimi potrzebami jednak radykalnego podejścia do tego rolnictwa jak chciał, że mamy wrócić drogą do zwierząt też zwierzę niebo, bo to wobec tego na poziomie Polski pojawiło się coś zostało wyśmiane propozycja krowa plus nalewa się co powiedział prezes Jarosław Kaczyński plany, jakie są, a mianowicie, żeby dofinansowywać te gospodarstwa, w których jest zapewniony specyficzny dobrostan nobliście jestem za krową plus jak najbardziej ponieważ, jeżeli pomyślimy o wielką przemysłowym chowie krów mlecznych i jeżeli dawniej gospodarstwo, które miały nim 20 grup było uważane za średnia to za duże teraz jest średnie to jest to albo 200 duży to jest 2000, więc po prostu to idzie w stronę kolejnych fabryk mleka czy czegokolwiek innego natomiast coraz dalej od dobrostanu i zapewnienia zwierzętom ich potrzeb bytowych, jeżeli kura nie może rozprostować skrzydeł jest takim, który ma sprzedała ich chce siedzieć na grzędzie siedzi w klatce na jakiś tam w podłodze nie ma możliwości ruchu na tatę warunki dobrostanu są żadne nowego zwierzęcia tak naprawdę zwierzęta są więzione jak pani Magdalena tak nie wymaga do pytał, bo na tym tle mamy całą tą sferą tzw. ferm różnego rodzaju futerkowych zwierząt czy czy to jest w ogóle jak mówimy o finansach czy to w ogóle powinna być dotowana tego rodzaju rolnictwo jak jest kierowana mięsny futerkowe zwierzęta no i w system rolniczymi ich rzeczy, jeżeli ma grunty to oczywiście dostaje płatności bezpośrednie tak można zostaje płatności do futerka plus fatalnie na tam czas czy też potrzebna, ale produkcja rolna Bóg obciąża się donosić ciążę wody ani tak potem rzeczy chciałbym nawiązać do kwestii wspólnej polityki rolnej i zwierząt w tym momencie jedynie pół procenta środków wspólny projekt polityki rolnej dotyczy zwrot dobrostan zwierząt to jest 1 rzecz druga rzecz, bo tutaj rzeczywiście się z panią może mnie nie, jakby nie nie zgadzam w takim zakresie, jakbym w ogóle chciałby dotacja i tak sobie tak sobie wyobrażą, że dotacje wszystkim na ekologiczną produkcję roślinną, czyli też weźmy oznacza wziąć pod uwagę to, że rzeczywiście musimy minimalizować i maksymalnie produkcję zwierzęcą, więc na pewno tak chwalonego na środowisko tak z tego, że to jest rzecz to są oczywiście działań wojennych traktuje tak to są oczywiście kwestie etyczne i tutaj mogłam można było zrobić na ten temat na pewno osobnym osobny program na ten rok były zresztą także co jak wygląda produkcja produkcja przemysłowa zwierząt czy w ogóle samo stwierdzenie, że to produkcja już budzi mój wielki sprzeciw, ponieważ my produkujemy zwierząt natomiast wracając ze swojego pytania rad od Serbów tylko tak właśnie to jest pytanie czy w ogóle tego potrzebujemy, jakie zwykle uzasadnienie utrzymania takiego rolę takiego biznesu w tym momencie w Polsce większość kapitału które, które odnosi ferm futerkowych to kapitał zagraniczny są fermy, które przeniosły z Zachodu Europy momencie, kiedy tam zostać wprowadzone zakazy lub też zostały podniesione normy do tego stopnia, że jest stało się nieopłacalne, więc cały ten biznes przeniósł do Polski w tym momencie 80 % całego biznesu futrzarskiego znajduje się w zasadzie 3 w 3 województwach Polski też zachodniopomorskie lubuskie i wielkopolskie i no opłacalność tego biznesu wzrosły startowy dla to jest to jest opłacalność tylko łącznie tylko i wyłącznie gruz wąskiej grupy ludzi znaczy my jako ja jako społeczeństwo ponosimy ogromne środki ogromne koszty środowiskowe tegoż w ogóle nie uwzględnia natomiast cały cały, jakby dochód z tego biznesu i też ogromne cierpienie zwierząt trafia do kieszeni bardzo wąskiej grupy ludzi która, która na tym korzysta także z nią w z mojej perspektywy nie ma żadnego z uzasadnienia w ogóle trzymanie tego biznesu, że żaden z takiego możemy rozmawiać o tym, że przemysły mięsny w jakim stopniu formie tej ekologicznej można byłoby utrzymać tu możemy dyskutować mają ja mam trochę odmienne zdanie, ale jestem w stanie zrozumieć i i rozmawiamy na temat staży jedzą mięso tak te kwestie ferm futerkowych tutaj absolutnie tutaj też ogromne koszty środowiskowe nie tylko dla osób, które mieszkają, które muszą się mierzyć jestem i odorem i zanieczyszczeniem tego środowiska czy wód tak, ale są też ogromne koszty środowiskowe n p . dla terenów, bo wiemy oczywiście, że reformy nie są odpowiedzią zabezpieczonej zwierzęta uciekają i tutaj już one są bardzo dobrze są bardzo się z przestronnymi zwierzętami, więc pływają skaczą są duże zagrożenie po prostu chociażby dla klarowna, a chodzi o norka amerykańska wartością Marka ta dokładniej to do to się dowiedzieliśmy będą za zielonym Uniwersytecie w par w parku ujście Warty tam właśnie chcę tego parku są te fermy norek stąd ten temat trochę staje tuż wartych 2000 tak tak i jesteśmy nr 3 w ogóle w produkcji proszę państwa po Chinach Danii Polskę z paniami rozmowy z jakieś gigantyczne ilości, ale kwiecie i doktor, która wprowadzała, która zajmuje się tak jak powiedział, że 40 %, że mówienie, że są bezpieczne formy żony nie uciekamy z nieprawdą zrobić badania genetyczne 40 % tych złapanych nawet pochodzi prawda swe to są wiedzy filmowej z 1 strony fajnie, że obie biegły tylko, że wiemy żony dewastują komplementy te ptaki i właśnie wyjadają gniazda są bardzo sprawnymi, że to jest ten plan ten udział genetyczny 24 % właśnie w tym zachodniopomorskim i dla porównania to badania prowadzone nie tylko w tych regionach w regionach, gdzie nie ma ferm oczywiście budzi odpowiednio o o wiele niższe także tutaj bardzo dobrze grać tak, że wpły w tak mniej norki amerykańskiej nad Biebrzą no i syna tutaj wejście ujście Warty, bo media wiem, ale mówię, że nie mówię tylko gasła, a w porównaniu, bo tam też jest jak już chwilę porozmawiali o tym, właśnie, o czym tu ostatnio z Dorotą metro w telefon godziny rozmawiali o tym co się dzieje z tą chemią w rolnictwie i o czym mało konsumentów wie, że w tej chwili glifosat, który no w stanach Zjednoczonych został uznany właśnie przez sąd za substancję rakotwórczą i pierwsze odszkodowania ustąpiły trochę podobnie jak jak w wypadku nikotyny prawda ich będzie fala procesów w tej chwili szykują się kolejne kraje to powtórzy, że Austria szykuje zakaz stosowania glifosatu Marta chciała pewnie inne ze względu na zagrożenie będą wpływać na zdrowie rakotwórczego zdaniem duży pamiętam, że co jakiś czas sprawa wraca de facto, jakby ci, którzy zdecydują Unii Europejskiej, godząc się tak o 13 lipca są autoryzowane dopuszczane do obrotu na pewien okres i glifosat też jego autoryzacja się skończyła trzykrotnie, bo nie można było zdobyć większości w głosowaniu robiono różne sztuki przesuwano termin głosowania tylko o to, żeby jednak głosować za w związku z tym znowu jest przedłużone dopuszczenie do obrotu natomiast kraje normalne do 2 norma pana 8 la na 5 lat przepraszam kraj kraje użyje słowa normalne, które dbają o swoich obywateli i swoje środowisko wprowadzają chociażby częściowe zakazy we włoszech Holandii Belgii nie ma możliwości stosowania glifosatu przez użytkowników nieprofesjonalnych czy niemożna go stosować między płytami chodnikowymi na osiedlach na ulicach na cmentarzach w ogródkach po prostu nie ma natomiast niestety może go stosować rolnik, ale rolników w tych krajach jest stosunkowo mało oni są pod ścisłą kontrolą i minister niedawnego PLI dowiedziałam się że, owszem, glifosat można kupić przez internet, ale nikt tego nie robiło się wszyscy boją kary nie wiem czy u nas staż tak, by to zadziałało natomiast pierwszym, ale powiedzmy, bo może każdy z nas słuchaczy, żeby mówimy troszkę wyniknęły z tego co pani mówiła, gdzie ludzie stosują glifosat to jest między zmysłem ronda składu mówiła nam Gliwa jest substancją aktywną około 60 leżąc Żydów dopuszczonych do obrotu w Polsce także wydarzenia co niszczyć mienia, a randa to jest drobiazg, ponieważ jest 59 innych, które uzyskuje zielone części roślin umie obniżają, ale chce, by dodać co było dla mnie szokiem prawda, że stosuje się nie tylko do oprysków, żeby roślina prawda mogą funkcjonować, ale stosuje się przed zbiorem, że państwa Grzelaków gryki no ja również zdarza się zbóż dla biznesu przebiegał bardzo, żeby rośliny szybciej zakończyły wegetację za złe, bo wtedy łatwiej jest zebrać dawniej zbiór rzepaku był dwu fazowe, czyli nadaje się, że tak ścinał te olbrzymie rośliny złóż czynami już one tam zaczęły wysychać, ponieważ mają bardzo długi świata staną to zdolne dziewczyny były już dojrzała górne jeszcze niedojrzałe będzie sąd wszystko drżało nauczana w taki dopiero potem móc ono glifosatu kiedyś Polski rolnik nie stosował tak to jest wynalazek też koncernu, który bywał jako pierwszy raz bodajże na wielką skalę używano państwa w Wietnamie po do dewaluacji lasów po to, żeby było łatwiej walczyć z partyzantami, czyli słynne orędzie dzień stosowany masowo w Wietnamie do walki z partyzantką wietnamską, ponieważ niszczone niszczy zielone części roślin tak i teraz jest pytanie czy on wpływa na tę noszona, który zajmie nam zakład może on za susza rośliny i wtedy jest możliwe zbiór jednofazowy już roślina jest opolska na tym środkiem na już zaschnięte i łatwiej zabrać to samo dotyczy gryki Gryka w naszym klimacie kwitnie bardzo długo i nowości no niem kończy wegetację jak przyjdą mrozy w związku z tym, żeby zebrać Gryka też stosują stosują niektórzy okres środkami owadobójczymi zawierającymi facet to, żeby Gryka Zasław, jeżeli konsument myśli, że jedzenie kaszy gryczanej jest bardzo dobry dla zdrowia to powinien też o tym, wie, iż praktyka jest rozłożona właściwie jak wątpi, w jakich bo wiadomo, że to, że ten pestycydy jak nie ma okresu karencji jest to do rządu słyszane, że po musi trafić do tego żadnej pewnie jest jakoś tam nie wpływa na jakość produktu badanie tego ziarna na badanie ziarna jest niezbędne, ale pękaty no jest to dozwolone w sposób jakiś pokrętny, bo nawet w Austrii w parlamencie europejskim 1 sposób zadał pytanie do ministra jak to przecież dyslokacja jest zabroniona jednak rolnicy stosują zostało te są eufemistycznie nazwane przygotowaniem do zbioru pewnej mam przygotowanie zbioru, ale to nie tylko jest rzepak i Gryka, ale również zboża, ponieważ glifosat jest wykrywany również w piwie w meczu z loda po prostu w płatkach zbożowych do badań można owych oczywiście, że taki w stanach jest ostatnio kilka afer, ponieważ tam się je z reguły płatki zbożowe nasiona nie, żeby nie jest tam pewnych Marek płatków, ponieważ stwierdzono punkt kilkukrotnie w nich pozostałości glifosatu, czyli jest mało możliwe, że on był zastosowany na początku okresu wegetacji zbóż po to, żeby zmniejszyć presję chwastów na zboża raczej byłabym skłonna sądzić, że przed zmianą był stosowany Rzymu łatwiej zebrać bądź nawet nie zdążył wziąć raz pani teraz panie pośle, ostra nota lekarz gryczany o dokonanie wpłaty, ale jak pan poseł Marzena, która z olejem on, że zależy, tak więc powiedzieć tutaj wyraźnie, że nie chcę tak zostawić słuchacze sami tego tak nie zostawimy spróbujemy się przyjrzeć, którzy swoją drogą z metra rozmawiam są badacze, którzy badają spróbujemy zebrać prawda w trybie dostępu do inflacji wszystkie informacje dostępne temat zawartości i fosfatów w w tych produktach albo też przebadane i spróbujemy jednak komunikować to to ludziom jak w sposób taki odpowiedzialnie straszące tylko mówić, że jest, gdzie nie ma być można zrobić swoje badania tu powiem tak wraca słabość organizacji konsumenckich pani redaktor Szanowny panie no tak nie wypowie światło na maj, ale nie mamy swoich laboratoriów jak w wielu krajach wzmagania kontroli przyglądają się temu, ale musimy się z państwowymi tak jest jak ma obowiązek państwowych, żeby badać na zawartość tych substancji prawda w produktach, które mamy, o czym się z tym, że to jest tylko monitoring na wszystko jest nierealne, żeby badać każdą rzecz na strącenie spożywamy tak zamiast osobiście dużą nadzieje wiąże z tym co się stanie fałszywa, jeżeli izba niższa parlamentu już przyjęła ten akt prawny, w który ma zakazać stosowania glifosatu w ogóle i czekają tylko na decyzję Izby wyższej i oczekiwań wygląda na to, że będzie zakaz glifosat tu no presja konsumentów będzie też w innych krajach tak, jeżeli konsumenci świadomi wymogli na niektórych żąda, żeby zakazać glifosat uszka używanie go przez użytkowników nieprofesjonalnych, czyli stop ze nic zatem do uzyskiwania szczerze czek na działkach, a w ogóle to, że stosowany w mieście na chodnikach to jest dla mnie skandal totalny, ponieważ przynosimy go na butach do domu własnego i psy na łapach też przynoszą potem czytała byli ludzie zostawiają, dlaczego PiS ma raka, więc po prostu każdy musi zacząć myśleć to jest to jest coś co co się udało przemysłowi chemicznemu m. in. są to możemy nazwać, bo to sprawdzaliśmy różne są Santo ma zakaz wstępu do parlamentu Miejskiego taką sposób pan trup Miejskiego uznali, że ten koncern ma wstępu dlatego używam tej nazwy bez jak tutaj skupu i oni sprzedali nam cały ten cały ten Agro biznes prawda chemiczny sprzedał nam informacje także to jest nieszkodliwe to tylko obumierają części prawda zielone rośliny te ogólnie ktoś rozkład rozkłada względnie nieszkodliwe wiemy dziś przegrali proces we Francji opisali w izbie Reda biodegradowalne i przegrali ten proces musi zapłacić karę i musieli usunąć etykiet właśnie ten napis rzeźbie zdegradowany i wielu dostosuj kupiło ten ten temat jest na dosyć mocno propagandy ludzie polską, a dokładniej ścieżki prawnej w tej chwili widzę odwrotu dawna jednak na granicy z Wrocławia za wyniki są pryskane, gdyż ułatwia życie prawda nie ma przy ekranie akustycznym wytnie roślinność i pryska prawa tym mandatem wszystko mój wujek stosował no i ludzie w tych firmach myślą i kombinują niż na rozwiązania co np. wymyślono nową formę Rańda po w formie żelu czym się państwo kojarzy żal czymś przyjemnym żelem dzisiejsze smaruje dalej tak i to jest żal, którym jest skoncentrowaną taką galę ret kom, którą można pociągnąć z pojemnika służb par w płytach chodnikowych lub kostce Bauma na własnym podwórku ktoś, kto robi jest kompletnie wyobraź pani Magdaleny łokieć zapytał jak jak ona odpowiada swoją dietą, żeby się chronić przed tą chemią, którą nas otoczono Wyspowy policzmy 1 substancji właściwie je spełnić szereg różnych problemów z antybiotykami sobie hodowli nie ma wpływu na gospodarkę hormonalną tutaj całej tej produkcji musielibyśmy będą mogli tutaj dłużej o tym, mówić jak my się jako konsumenci możemy chronić jak jak to się chronić zwraca na to, że to jest dość dość trudne, bo rzeczywiście ciężko jest znaleźć produkty na pewno w sklepach powierzam się, że 100 % to co możemy kupić w sklepach wielkopowierzchniowych to są produkty które, gdzie ta chemia stosowana chyba szukać tylko łącznie lokalnych dostawców, którzy w, których znamy który, którzy je okryć, o których wiemy, że takich środków ochrony roślin nie używają w wielu miastach działają programy ekologiczne rolnictwo ekologiczne wielu dużych miastach działają kooperatywy spożywcze też taka krótko raty działa w Łodzi, więc wiem, że na pewno w Warszawie także no myślę, że przede wszystkim właśnie poszukiwanie tych lokalnych lokalnych producentów i toteż duże znaczenie chociażby też na ślad węglowy tak, że kupujemy lokalizujemy lokalnie to w tym momencie nie przyczyniamy się do transportowania tych produktów na duże odległości dzięki tegorocznym tematem to tylko tędy droga do pani do Nowin konsul konsumenci konsumentki prawda, jaka jest droga co powiemy właściciel dla nas korzystne prawnym to lokalny rynek znajomy rolnik znany rolnik prawda albo pewny rolnik pewny dostawca to toczone powinno iść cała reforma ani idzie w drugą stronę co powinno to powinno być robione systemowo teraz też rozmawiamy, jakby on nas konsumentach i świetnie, jeżeli konsument świadomy i szuka tych alternatywnych ścieżek tylko to nie na konsumencie powinna spoczywać odpowiedzialność, czyli powinny takie rozwiązanie systemowe, które będą nam umożliwiały ułatwiały dostęp do zdrowej lokalnej, czyli wracamy do pieniędzy, które pieniądze nasze powinny wspierać na teraz nasze pełne powinny wspierać, ale systemowy pieniądze wracam do reformy wspólnej polityki rolnej tu może powiemy coś to albo musimy powiedzieć, że te subwencje w tej chwili, które są do tego dużego agrobiznes one wspierają właśnie można powiedzieć no zniszczenie klimatu to wynika prawda z tego wspólna polityka rolna musi być zreformowana tak, żeby tak ten dział np. programów rolnośrodowiskowych związanych z rolnictwem ekologicznym rolnik z rolnictwem nie wiem nawet społecznym socjalnym prawda różnego rodzaju działaniami zachowaniem obszar kultury wsi, żeby on rósł, a nie rosło dotowanie tych dużych dużych ferm Agrobiznesu i dużych rolników to musi być kom kompletnie kompletna rewolucja prawda i zejść Austria tu jest to strony n p . określając cele problem pani Dorota Metera mitu o stosunkowo późno weszła do Unii Europejskiej wiele rzeczy wynegocjowała sobie bardzo dobrych i mimo tego, że w grupie starych krajów była 1 z ostatnich krajów wprawdzie dziewięćdziesiątym czwartym roku dołączyła do Unii Europejskiej i tam problemem też mały kraj, ale tam jest problemem są właśnie małe rodzinne gospodarstwa problemem w sensie styku z tą wielką machiną rynku rolno-spożywczego związku z tym tam od razu zrobiono bardzo dobry program rolnośrodowiskowy, w którym brało udział już niema tam 80 % rolników być może był załatwi skoro tak dużo brało udział, ale jednak polityka zachęcał świadomością tak okazała pani domu zielone światło dla tego kierunku rolników ekologicznych i było jest około 20 % w związku z tym są kraje, które potrafią to zrobić są różne metody wspierania rolnictwa ekologicznego natomiast wracając jeszcze do systemu płatności, a w końcu trzeba odejść odpłatności za hektar tak za posiadany sektor wiem czy państwo zdajecie sprawy z tego, że na niektórych z tych hektarów w ogóle nic się uprawia po prostu jest to tylko wy są spełnione minimalne warunki dobrej praktyki rolniczej, czyli coś jest raz zaorane ewentualnie wyprysk Kane, gdy formatem i tam nic nie rośnie albo raz koszone i to nic nie daje, więc jako podatnicy wspieramy takiej kary, których nie ma produkcji też właścicielem ziemi i no i właśnie wykonuje program minimum natomiast oczywiście też trzeba zachować wszędzie rozsądek bo, gdybyśmy zaczęli kazać tym ludziom coś uprawiać być może byłoby nadprodukcja żywności, bo w tym momencie właściwie mamy w naszym kraju w dużym stopniu na produkcję i wielu producentów szuka innych rynków zbytu i zabijamy tym eksportem być może utrudniamy życie przedsiębiorców czy małych rolników w innych krajach myślę przede wszystkim o presji tego wysoko przemysłowego rolnictwa krajów wysokorozwiniętych n p . na kraje afrykańskie to jest stary problem także tam jest wsparcie Sparcie dla eksportu na rynki pozaunijne my nadal są dla producentów małych tamtych lat wspieramy eksport prawda w liście krajów Afryki np. po to jest świat pan pani Magda takie rzeczy to jeszcze chciał nawiązać też do tego co jak możemy ruszyć temat jak wpłynąć na to żeby, żeby to, żeby te zmiany zaczęły się działo się w sposób rzeczywisty to zostało dotknięte wspomniany Monsanto i lobbingu nie powinniśmy dopuszczać lobby mięsnego mleczarskiego futrzarskiego lobby też chemiczne w przemysłowego do rządzących, bo niestety i to bardzo bardzo dobrze też wyszło n p . przy ostatniej ustawy o ochronie zwierząt 2017 roku, gdzie lobby po prostu zadziałało tak silnie, że z tej ustawy w zasadzie zostały wykreślone wszystkie ważne zapisy z punktu widzenia osób działających na rzecz zwierząt m. in. właśnie likwidacja ferm futerkowych, czyli to jest to tak samo, jakby to działa też i na poziomie parlamentu wiadomo krajowe silosy euro parlamencie europejskim chociażby z też kwestia tego, że bodajże chyba w maju parlament Europejski zajmował się nazewnictwem produktów roślinnych, że nie mogą one jakby powielać nazewnictwa produktów mięsnych znaczy, dlaczego parlament Europejski zajmuje się tym, że kotlet wegetariański ma się nazywać krążkiem wegetariański dyskiem czarną kartą nie można też powiedzieć lekko staro aktach to jest własny dział na szczytach Sojuszu napoje napój sojowy napój urażony tak jest to jest rzecz tak to jest właśnie dział to jest właśnie wynik skutecznego działania lobby niesamowite sama chce ten świat zaszczyt, ale my wiemy prawda, że właśnie tym rozwiązaniem powinno być więcej rolnictwa lokalnego więcej rolnictwa o mniejszym śladzie Węglowym więcej programów takich, które będą chroniły nasze wody to wiemy co dało się dzieci np. bufory związane niekoniecznie za zrywanie się do samego strumienia potoku prawdę o zachowanie bufor 510 meczowego powoduje, że na wszystkie zanieczyszczenia obszarowe słynne wpływy z pól, które nam degradują Bałtyk powodują, że Bałtyk umiera jak umierają i nie są w stanie oczyścić z azot fosfor byłyby eliminowane w tych bufora, więc rozwiązania właściwie są można powiedzieć tylko się tego tutaj słyszymy jesteśmy poprzez osłabia konsumenci jako jako nowi rozdrobnienie rolnicy, dlatego że za mało świadomie jako jego żoną świadomi ze świadomości jeszcze nie zawsze wynika działanie i dobre wybory no po prostu grupa tych, którzy są w stanie tak działać tak zachowywać, by wywierać nacisk jest ciągle mała, a w sytuacji, gdy brak z drugiej strony prawda woli do zmian, a więc tych rozwiązań systemowych co daje ten efekt prawda to wyraźnie gości też wynika to jest pewne podobieństwo tego czytałem o tym kto dziś takie rosła podobieństwo, że brak woli politycznej w zasadzie, bo to muszą zrobić politycy politycy muszą muszą stanąć po stronie konsumenta przy jakości żywności po stronie dostępu do czystej wody po stronie nie wiem innej energii np. odnawialnej zastosowania energii odnawialnych w rolnictwie i stanąć po stronie ludzi tutaj ani po stronie tego wielkiego biznesu, ale dochód lub bardzo trudna staje po stronie ludzi robi, gdyż wykorzystania prawda dom wtedy staje za bardzo często też ten polityk jest beneficjentem tych cech tego przemysłu, tak więc niestety to jest to jest zobowiązanie się współudziałowcem n p . nie będę teraz podawać nazwisk, ale no, jakby też część tego lobby to są też osoby polityczne oczywiście jest producentem np. 1 będzie miała sen może się wydarzyć to nie powiem też, ale to nie było dana sytuacja, kiedy zaczęliśmy sprawdzać wasi ministrowie rolnictwa poszczególni jak Emilia rei oni albo ich rodziny to w końcu 2 tysiące hektarów tu też daliśmy sobie wasze każdy z nich był no rodzin albo bezpośrednio powiązane ci oni właściwie nam zapewnić ich wiary, ale zaleta pokazywane się zna la, bo sam jest na rolną oraz oczywiście klub to słowa na roli po symbol pewnie ta jak znam problemy i jako label, których w bycia, ale czy za legislację decydująca dla konsumentów dla środowiska no to wydaje się, że pokazujemy, że niekoniecznie prawda i że naprawdę to czas zmienić jak ja ja nie właśnie to moim zdaniem tutaj musi być silny ruch tak tak zastanawiam tutaj państwo musi być bardzo silny lub konsument aktualnym powiedzieli oddolny muszą organizacje pozarządowe się z rzezi musiał się z moimi rolnikami zużyć więcej koalicji wspólnego mówimy okolica żywa ziemia mówimy o o słup, a o suwerenności żywnością żywnością jak ekologii pojawia się bardzo ważne nurty państwa 200  000 000 rolników zrzesza ruch la wiek kompensacji Janinę tak się nazywa francuski równie pani Dorota Metera słyszała o tym, ale wiem, że u nas Ewa Sufin inne koleżanki, jakby lansują, że to we Francji to jest jak na Zachodzie dużo mocniejszy ten ruch można we współpracy i sprzeciwu wobec wobec koncernów z różnymi skutkami, ale jednak ludzie tam dają skutki już czują się bardziej zagrożeni niż my się audycja służy temu żeby, żeby ludzie sobie pomyśleli naprawdę warto się postarać nie kupować koniecznie tej szynki i nie ma nie ma, ale wiem, jaką jest produkowana państwa szynka trunku kupujecie tanio w sklepie zawiera w sobie około 13, a może 14 mięsa reszta to jest woda i polifosforany tak to się to konserwuje ona ocieka wodą jest jest może zdobiona pięknie wygląda, ale jest produktem prawda powiedział przemysłu i Agrobiznesu to nie jest zdrowy produkt dobrze powiedziałem tak, ponieważ tylko pod lodem powiedziałabym wręcz tak, bo boi, bo jest wiele wiele takich produktów tanich właśnie, bo Hannu też dochodzi do tego elementu skoro chcemy zredukować prawda do dopłaty do tego przemysłu, bo to to powoduje, że mamy tak tzw. tanie produkty, o które wymieniłem 1 z nich są tanie, ale dlatego, że one są subwencjonowania 2 są poszukiwane prawda konsument jest oszukiwany to nie jest miast 100 % mięsa w mieście tylko to jest projekt był zgodny z oczami czy te produkty dobre będą musiały mieć będą musiały musiałby jak odejdziemy od subwencji to te produkty prawda złe będą musiały podrożeć chyba też im albo musimy pilnować no właśnie te normy jak tutaj od tej strony jako strony powinniśmy tutaj postulować działa czy tak oczywiście mówi się, że cała żywność dopuszczana do obrotu jest bezpieczna dla zdrowia tak to jest znane hasło, które słyszymy przy każdej okazji natomiast niestety każdy musi uruchomić myślenie na własny użytek i zadać sobie takie pytanie przede wszystkim przeczytać etykietę to nie jest strasznie skomplikowane i jest takie popularne powiedzenie im więcej jest na tej etykiecie nas, w których nie rozumiesz to tym bardziej nie kupuj tego produktu tak czy prosty skład im mniej tym lepiej przypominam, że są też normalnymi konserwantami jak Kwasek cytrynowy, który jest niema stuleci wykorzystywany jest tego nikt nie umarły tego nie ma chyba, żeby przedawkował, ale raczej to jest niemożliwe natomiast są konserwanty czy środki chemiczne, których po prostu no im mniej tym lepiej to to może zrobić konsument naprawdę nie kierować się przede wszystkim ceną tylko najpier w może jakością na drugim miejscu cenę, bo rozumiem ograniczenia finansowe wielu ludzi, ale nie trujemy się najtańszą żywnością tak polskie od tego nikt nie umiera niż się tym nie zatruwa natomiast w skali czasu przez całe życie spożywając najgorszej jakości produkty wiadomo co się stanie tak więcej, czyli za pisma może jest totalnie odporna na wszystko, ale część z nas niestety może mieć, jakie skutki zdrowotne dla osób, które się, tym bardziej interesują polecam sobie wpisać internet dzięki czemu wiemy wszystko dzisiaj co 2 lata Europejska agencja ds. żywności w USA publikuje przegląd badania próbek na pozostałości środków ochrony roślin okazuje się, że tam 40 parę procent pobranych próbek we wszystkich krajach Unii Europejskiej wykazuje pozostałości środków ochrony roślin Szymańskim oni, że mniejsze niż wszystkie wolno głowie badanych próbek żywności są pozostałości po przez PiS tak po prostu tak negatywne jest tego w sumie nieważne badania mamy, więc oni albo do 7, że część z tych próbek wykazuje poziom pestycydów w granicach normy, czyli poniżej Najwyższego dopuszczalnego poziomu, który jest ustalany przez tenże esej na podstawie badań naukowych, a część niestety przekracza takiej żywności nie powinno być w ogóle dopuszczony do obrotu należy w każdym punkcie sprzedaży na każdym polu stoi jakiś inspektor, więc po rozum jest nierealne, żeby to wyłapać produktem, który jest najczęściej bruk grupa ogrodu to jest najczęściej wskazywane jako przekraczająca właśnie wskazująca na zastosowanie środka ochrony roślin niestety są owoce tak jedzmy owoce wartościowe dla zdrowia 68 % próbek owoców wykazywało obecność ma suszona Grozera stosowanie w sadach jabłoni owych stosowane jest 40 do 60 oprysków w ciągu sezonu wegetacji 43 tak częstych oprysków intensywnych sadach jest wykonywane koktajlami, czyli mieszaninami 2 lub 3 środki ochrony roślin, żeby ograniczyć liczbę przyjazd, jeżeli tylko o tym, pomyślimy to już chyba wiemy co mamy robić co wybierać to jeszcze może nam, bo to chyba padło, ale być może nie wybrzmiało też kwestie edukacyjne na pewno też odejścia przede wszystkim od spożywania sobie jednak tutaj dużo mówiliśmy o ośrodku ochrony roślin, a trochę chyba za mało było o tym co wpływie hodowli przemysłowej i w ogóle, jakby tak intensywnego spożywania mięsa znaczy to co jest zalecane wg American daje tik, a są jeszcze ostatniego czasu to jest mięso oraz na tydzień maksimum, a my jemy mięso codziennie na każdy posiłek, czyli edukacja dostęp do produktów wegańskich, które na szczęście rośnie i obserwujemy wszędzie co bardzo cenne, ale też systemowe wsparcie tej produkcji wegański, bo w tym momencie kupienie mleka roślinnego napoje z innego nie możemy mówić mleko to jest wydatek rzędu 78 zł oraz kiedy mleko krowie kosztuje nie wiem nie kupuje, ale zakładam, że to będzie będzie nie wiem 23 zł, ale nie kosztuje od także tłum i możemy też działać systemowo n p . chodzi o podatku VAT tak możemy promować tą prostą produkcję roślinną nie powinna kosztować tyle ile kosztuje jego wyprodukowanie też postu nie niepojęte, że za kiełbasę płaci się nie wiem 587 zł zapasy rośliną malutki swoim płaci się 10 zł również od no to po prostu absurd właśnie, ale tak, by było to on to wracamy do tego, o czym mówiliśmy Walla Walla tych, którzy tworzą system zmiany systemu finansowego zmiana odejście przecież przejść, bo jak właśnie się mamy chronić i mamy chronić planetę no i kierunek jest takie, którym pani redaktor powiedziała ty te gospodarstwa kury z kurczakami powinny wyglądać tak jak 30 lat temu i gospodarstwa inne też powinny być małe redukować zużycie chemii musimy szybko, choć broni przemysłowego na rolnictwo tradycyjne takie, które było od wieków stosowane można być gospodarze pewnie nie będą tam 4 ha mogą i 4050 może nawet 100 ha, ale muszą zachować reguły, które o, której pan na lata świetnie wie wie jak oni są trzymane były bezpieczne prawdę argument, który pada i nie mamy czasu, by rozwinąć, by usłyszeć kontrargumenty jest to, ale one nie wyżyję wszystkich, ale na razie jeżeli, jeżeli mówi się, że w krajach wysoko rozwiniętych marnuje się nawet 50 % żywności w Polsce 30 od pola, gdzie od sortowni je rolnik część produktów i handel nie weźmie w handlu, gdzie one le muszą leżeć na półkach i zawsze pięknie wygląda, więc wszystko co nie wygląda pięknie wyrzucane do naszej lodówki, gdzie co się marnuje i potem jeszcze zostawiona zespół potrawy na talerzu już się nie chce komuś zjeść, więc jeżeli to ograniczymy to naprawdę żywimy wszystkich głód jest polityczny, więc na pewno wina oraz braku w latach jeszcze odpowiedzi też na to akurat mam tutaj taką dane statystyczne, które pięknie, więc na to odpowiada w tym momencie hoduje się po 1 , 5 miliarda krów, żeby na płeć wyżywi wtedy 1,5 miliarda potrzeba odpowiedniej ilości części ziemi wody to wiemy, że to jest odpowiednio 70 % ziemi dochodowy przemysłowej no i 13 wody pitnej to też jest woda, której samochodowe przemysłowe i ta ilość wody, która była i Pasiut rozpoczyna wyżywienia tego tego tej ilości krów starczyłoby na wyżywienie 24 miliardów ludzi, czyli to jest absolutnie nieprawda żeby, że nie jesteśmy w stanie ożywić roślinie tak wręcz przeciwnie, że niewielu, bo dużo więcej osób i będziemy dużo większy zapas ziem uprawnych jeśli przerzuci się na produkcję roślinną jak bardzo serdecznie państwu dziękuję Magdalena Gałkiewicz partia zieloni z Łodzi zaangażowana w ochronie zwierząt dziękuję za sprzeci w wobec hodowli ferm przemysłowych pani Dorota Metera ekspertka materii rolnictwa ekologicznego i pan Radosław Gawlik Stowarzyszenie liczne Eko Unia partia, że dziękuję bardzo pani dziękuję Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: WEEKEND RADIA TOK FM

Więcej podcastów tej audycji

POPULARNE

DOSTĘP PREMIUM

Teraz 30% zniżki na Dostęp Premium! Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW", aby słuchać podcastów TOK FM na komputerze i w aplikacji mobilnej już dziś.

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Przedłuż dostęp Premium taniej!