REKLAMA

Kotlet z larw mącznika młynarka? Czy białko z owadów to przyszłość?

Magazyn Radia TOK FM
Data emisji:
2019-07-27 11:00
Audycja:
Magazyn Radia TOK FM
Prowadzący:
Czas trwania:
11:15 min.
Udostępnij:

Gościem programu była dr Anna Żołnierczyk z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
za godzinę wyemitujemy w magazynie rozmowę z Markiem postęp technologii pracującym nad mięsem hodowanym w laboratoriach, ale teraz zajmiemy się białkiem z owadów łączymy się w tej sprawie ze specjalistką w dziedzinie łączymy się przez Skype, a panią dr Anna Żołnierczyk z wydziału biotechnologii i nauką żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu dzień dobry pani doktor dzień dobry panie na państwo to, żeby pani zjadła hamburgera z owadów to wiem, ale czy Rozwiń » zjadł, aby pani takiego hamburgera z mięsa wyhodowanego in vitro nie miałabym z tym problemu, dlaczego nie, dlatego że żyjemy w takich czasach, że trzeba szukać różnych alternatywnych źródeł pożywienia i trzeba się do tego przyzwyczajać myślę, że im szybciej to zaakceptujemy tym będzie nam łatwiej w życiu a dlaczego w ogóle musimy się zajmować poszukiwaniem alternaty w dla białka zwierzęcego takiego owady te zwierzęta, ale chodzi oczywiście o zwierzęta klasycznie hodowane świnie kury krowy i t d . dlaczego trzeba szukać alternaty w ogólnie dla pozyskiwania pożywienia trzeba szukać alternatywy, dlatego że ludzi na świecie przybywa terenów do hodowli zwierząt nam nie przebywa, a wręcz przez taką dosyć intensywną ekspansję tracimy je i dogadujemy w jaki sposób naszą Planete i w związku z tym ażeby zapobiegać rozszerzaniu się nie ożywieniu to trzeba znaleźć jakieś alternatywy, a białko mięsa jest miast jest dla nas o tyle korzystne, że zawiera pewne aminokwasy, które są dla naszego zdrowia niezbędne, a nie ma ich białku roślinnym i też my nie możemy sobie jako organizm ich syntetyzować dlatego tak istotne jest białko zwierzęce nie tylko dla naszego wyżywienia, ale też dla naszego zdrowia i tutaj różne alternatywy myślę, że powinny dojść do głosu i mieć swoje miejsce to nie znaczy, że każdy musi jeść owady każdy musi jeść mięso z probówki, ale myślę, że znajdzie się część społeczeństwa, która to zaakceptuje to nie jest także musi mieć codziennie białko z probówki białko owadzie, ale jeżeli wprowadzimy raz na jakiś czas tego typu posiłki to też trochę minimalizujemy spożycia klasycznego mięsa n p . w związku z tym, jeżeli będzie większa różnorodność pozyskiwania tego białka to być może będzie łatwiej nam dłużej na tej planecie przeżyć jeśli chodzi o te białka to rozumiem, że ma pani myśli białka zwierzęce są wygodne, bo oczywiście da się zdrowo żywić roślinie przy jeśli chodzi o wydanie takiej pełne NATO przy odpowiedniej suplementacji, ale generalnie da się tam wyrównać te wszystkie białka, ale trzeba mieć na uwadze, że musimy pamiętać o białkach egzogennych, czyli tych, których nie jesteśmy sami syntetyzować, które są niezbędne dla dobrego funkcjonowania naszego organizmu no to zapytam o tę wadę czy np. właśnie owady mają taki sam poziom tych wszystkich potrzebnych Białek co np. mięso krowy, które by to owady były interesujące w tym kontekście jeśli chodzi o wady to zróżnicowany jest poziom białka w zależności od gatunku, a także i fazy rozwoju i taka ogólna zasada jest, że po taka, iż osobnikach larwa silnych jest więcej tłuszczu mniej białka niż osobnikach dorosłych tam się zmienia ten stosunek jest mniej tłuszczu, a więcej białka, ale często też na przed hity i tutaj jest to o tyle ciekawe, że w zależności od potrzeb organizmu możemy dobierać sobie też formę formę rozwojową 4 gatunki owada i spożywać więcej białka mniej tłuszczu albo na odwrót natomiast też zawarto już aminokwasu owa zależy od gatunku, ale większość gatunków owadów zawiera niezbędne dla naszej diety aminokwas no to co by pani polecała na obiad np. potrawkę z jakiego wadą mamy tam klasycznie ziemniaki mizeria i do tego co mi najbardziej smakują larwy mączniaka młynarka n p . ale to wszystko rzecz gustu być może ktoś woli coś bardziej chrupiącego będzie chciał jakiegoś uprawnionego karaczany zjeść już dorosłego tak tak też ten atak LG tak jak teraz niektórzy uwielbiają chrupiącą skórkę z kurczaka to mogą uwielbiać np. przekonano już chrupiącą Chinkę dokładnie, tym bardziej że produkty pochodzenia owadziego w zależności od tego jakie do prawimy możemy sprawić, żeby nam smakowały tak 1 lubi mięso z działami inne Lubina ostro i to wszystko można tutaj też osiągnąć ogólnie smak owadów nie różni się od tego co znamy na co dzień to też cecha gatunkowa, bo ich gatunkowa zależność i zależność też od formy rozwojowej, bo np. często mówi się o tym, że larwy mają taki orzechowy smak ze względu na to, że zawierają więcej tłuszczu, a np. olej rzepakowy taki tłoczony na zimno też ma orzechowy posmak, więc można porównać te smaki ze sobą i będą podobne, ale też może być forma tego jedzenia czy to po prostu mają sobie leżeć na talerzu takie larwy to ugotowane czy na parze czy powiedzmy przez ma żonę czy dniem kotlety kotlety parówki, jakby to pani widziała w kuchni forma jest dowolna i owadami można robić wszystko co robi się z innymi produktami spożywczymi, czyli można smażyć piec gotować zwędzić suszyć to już wszystko od nas zależy wiem, że wielu osobom nie odpowiada widok owada na talerzu wielu z nas kojarzy się to źle kojarzy się to potocznie mówiąc z robactwem i brudem i część osób np. łatwiej zaakceptowałby, gdyby nie widać było uwaga na talerzu czyli, żeby przedtem łączniki jak zrobimy kotleta, żeby je zmienić jest też dosyć popularna Mączka owadów, czyli taki ta taki produkt przemieniony i to mączkę można dodawać do zwykłej mąki i robić z tego wypieki czy czy potrawy tradycyjne jak np. makaron i też w ten sposób trochę zmieniamy skład tego makaronu np. zastępujemy część cukrów w zwykłej mące białkiem i przede wszystkim białkiem owadzi, o czym pani powiedziała, że wolimy nie widzieć czasami tego jak żywność wygląda naprawdę myślę, że teraz się odbywa, żebyśmy zajrzeli do niektórych miejsc jak wygląda produkcja też np. wspomnianych parówek czy tanich wędlin to też, by się nam wszystkim odechciało US byłaby szokiem dla jego ślad prawda to nie jest tylko pieśń przyszłości prawda pani użytego sformułowania, że Mączka jest już popularne, gdzie się używa białka owadów najwięcej w krajach, które leżą wzdłuż strefy Równikowej wynika to z tego, że tam tych owadów jest więcej też osiągają większe rozmiary, więc są łatwiejsze do zdobycia wszystkie kraje azjatyckie Afryka Ameryka Południowa tam niczym nadzwyczajnym owady nie są one w naszej kulturze są czymś niezwykłym, aczkolwiek to też tak nie do końca, bo w wielu krajach Europy w tej chwili jeszcze owady nie na co dzień tak, ale są też restauracje które, które serwują oprócz zwykłych dań dania z owadów, ale też jak gdzieś tam sięgniemy w głąb naszych tradycji kulinarnych to np. okaże się, że kiedyś jadano zupy z chrząszczy majowych, czyli to nie zupełnie obca nam tradycja niej zupełnie obca tradycja w Europie możemy już też dostać książki kulinarne, gdzie są zdania zawierające przepisy, które mają w swoim składzie owady tak jak mówiłam są restauracje jest też wiele uznanych kucharzy, którzy wręcz promują jedzenie SUV-a owadów uważają, że to jest nasza przyszłość nie jesteśmy jeszcze na nią przygotowani pani doktor to na koniec skoro to wszystko jest takie proste wydaje się gotowe niemalże podane na talerzu to nad czym w zasadzie pani pracuje sprawdzam właściwości odżywcze, czyli właśnie ten profil aminokwasów profil kwasów tłuszczowych, które też są istotne nie tylko skład ilościowy, ale jakościowy dla naszej diety i to tam, gdzie mogę mówię o tym, żeby, bo tak i jeżeli się do czegoś przyzwyczaimy to do jakiejś myśli to łatwiej będzie nam się z tym pogodzić, więc zależy mi na tym, żeby oswoić się tematem i zdaje sobie sprawę z tego, że jest w tej chwili duża negacja jedzenia owadów, ale myślę, że jeżeli będziemy mówić o tym, mówić o konieczności to może za nie za kilka kilkanaście lat dla wielu z nas będzie to już mniejszy problem animus czy n p . u nas, że w momencie, kiedy słyszy się pojawiło to dużo osób mówił jak to surowa ryba nie zjem tego, a w tej chwili już można kupić w zasadzie w każdym supermarkecie, więc być może, że będzie tak też z owadami, a też pod względem ekonomicznym takim związanym z ochroną środowiska i hodowla owadów zamiast bydła jest dużo korzystniejsza chociażby ze względu na mniejsze zużycie wody woda to też coraz większy problem naszej planecie taka woda zdatna do picia niedługo pora obiadowa, więc proszę sobie wyobrazić drodzy państwo właśnie na talerzu jest n p . taki taki kotlet z owadów i za nim właśnie spowoduje to państwu uczucie od poczucia odrazy to proszę przypomnieć właśnie przy produkuje czasami parówki tej kiepskiej jakości w naprawdę długo wyjdzie na to samo dziękuję bardzo pani dr Anna Żołnierczyk wydział biotechnologii i nauk o żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu opowiadała o przyszłości o korzystaniu z białka owadów dziękuję bardzo pani doktor dziękuję bardzo widzenia łączyliśmy się przez Skype, a teraz skrót informacji, a potem porozmawiamy o tym czy rolnictwo ekologiczne jest na tyle wydajne, że jest w stanie wyżywić planetę Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: SOBOTNI MAGAZYN RADIA TOK FM - KAROLINA GŁOWACKA

Więcej podcastów tej audycji

POPULARNE

DOSTĘP PREMIUM

40% rabatu w zimowej promocji TOK FM. Nie czekaj - zdobądź swój pakiet "Aplikacja i WWW" z solidną zniżką, aby słuchać wygodniej!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Przedłuż dostęp Premium taniej!