REKLAMA

Tradycyjna hodowla zwierząt jest coraz większym obciążeniem dla planety. Czy będziemy jeść mięso z probówki?

Magazyn Radia TOK FM
Data emisji:
2019-07-27 12:00
Audycja:
Magazyn Radia TOK FM
Prowadzący:
W studio:
Czas trwania:
11:13 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
12580 % ziemi rolnej jest wykorzystywany na potrzeby hodowli przemysłowej zwierząt hodowla zwierząt odpowiada za 18 % antropogenicznych emisji gazów cieplarnianych przy czym uwaga to, licząc razem ze skutkami wylesiania planecie jest trudno utrzymać taką skalę produkcji mięsa czy kiedyś będziemy jedli burgery wyhodowane w laboratoriach przekonuje do tego 1 z entuzjastów i twórców tej technologii prof. Mark post holenderski biotechnolog z uniwersytetu Maastricht i dyrektor ds. Rozwiń » naukowych firmy Mossa mit Marka puste spotkałam na konferencję Masters and robot i teraz mogą państwo posłuchać rozmowy z nim zapraszam to Must import Ant głaszczą najważniejsze pytane, kiedy czy, kiedy mięso z laboratoriów będzie w naszych supermarketach supermarket on małe Shops pomaga cyklu kobiety w Szkocji projekt akurat jest dość trudne do przewidzenia sądzimy, że w ciągu 3 lat możemy wprowadzić produkt do restauracji chodzi o cenę, aby produkt trafił do supermarketów cena musi wyraźnie spaść, kiedy może się to wydarzyć nikt nie wie miasto z laboratoriów może potanieć wystarczająco również w ciągu 3 lat, a może to zająć kilka dodatkowych oraz krwi osoby troje z przekąsem czeka Capello Action jest uległby ekspansję w to będą drogie produkty i bieli w obieg Spencer Green robi nam na początku tak będą drogie myślę, że gdzieś w granicach 10 EUR za hamburgera co dla restauracji jest w porządku, ale nie dla rzeczywistości supermarket owej przeczuwamy, że koniec końców cena zejdzie do typowych poziomów cen mięsa, a nawet poniżej region nawet w państwo i Bilda co uchu z Invest, kto interesuje się pana pomysłami zdecydowanie wegetarianie, kto taki dorabiają po, gdyż nie nie celujemy w hard korowych mięsożerców raczej nie wegetarian wegan pracujemy nad mięsem hodowanych głównie ze względu na bezpieczeństwo żywieniowe i środowisko naturalne wegetarianie weganie już robią dobrą rzecz dla przyrody problemem są zdecydowani mięsożerców tacy jak ja robimy to głównie o to, żeby wpły w takich ludzi na środowisko był mniejszy po Senat jest testem wykład są już Arendt czy teren, czyli pan nie jest wegetarianinem, a na efekcie jedno w kwocie lina nie jestem niestety nie jestem łajna, dlaczego nie zgodziła się na siebie i barem, a jest light mi tłumacz to dobre pytanie powinienem być, ale po prostu za bardzo lubię mięso już o wystaw, bo no tak, ale pan jest świadom tych wszystkich problemów związanych z produkcją mięsa wpływu na środowisko okrucieństwo wobec zwierząt to jest naprawdę interesujące, że ktoś taki jak pan je mięso z interesem formy kraj, bo agent dał Violi racja jedyne wyjaśnienie, jakie mogę dać to to, że jestem bardzo łakomy osobą dlatego staram się wytworzyć technologię, która pozwoli mi zachowywać się tak jak się zachowuje bez konieczności martwienia się skutki 5 scen bardzo jak cena od informacjami co 1 były dat o, więc nie wierzy pan, że wszyscy moglibyśmy po prostu zostać wegetarianami albo Vega nami, a WIG palec na końcu pan szansę na fetę moglibyśmy, ale to nie wydarzy się wystarczająco szybko jak sądzę nieprawdopodobnie trudna jest zmienić nawyk jedzenia mięsa od dawna jesteśmy przecież świadomi problemów, jakie wywołuje produkcja mięsa wszyscy to wiedzą, ale nie przykładamy tej świadomości na zmianę zachowania wciąż w większości krajów wegetarianie weganie to niewielka grupa mąż kończyli swe ciało 1 z NT genezy i smołą Manueli Hanny g z jak wiele g mięsa z laboratorium już pan zjadł o Majce zachwyca, a Jedynka po ja nie notowałem dokładnie, ale prawdopodobnie około 50100 g niedużo nie produkujemy na razie na większą skalę nikt tego nie robi w ciągu kilku lat zamierzamy zwiększyć produkcję wtedy na pewno zjem więcej biur dziecka 1 uprawnia ich mać morowe odpad Hao biegł co ze zdrowiem WHO radzi unikać nadmiernego spożycia mięsa szczególnie czerwonego czy mięso, które pan zamierza produkować będzie zdrowsza Reed Smith są już mit NBA hal firm o CIT kosztem dzieci w szkole średniej tych wydawców koszmary z NN jest to interesujące wspomina pani właśnie czerwone mięso, bo właśnie takie chcemy produkować i tak WHO jest szczególnie skupiona na czerwonym mniejsze ze względu na 2 problemy związane z jego spożyciem 1 to wzrost zachorowalności na choroby serca drugi zwiększone ryzyko zapadnięcia na raka jelita grubego nie wiemy dokładnie, skąd bierze się ten drugi problem w naszym produkcie możemy zmniejszyć ryzyko chorób kardiologicznych, wpływając na zawartość tłuszczu, umieszczając go mniej i zdrowsze wersji to może być zrobione natomiast, dopóki nie dowiemy się dokładnie, jaki składnik mięsa powoduje zwiększone ryzyko nowotworu nie możemy tego naprawić są dane sugerujące, że może to być związane z białkiem o nazwie ją lubi, na którego czerwonym mniejsze jest szczególnie dużo nie sądzę, żeby to było prawdopodobne, ale nawet jeśli tak jest to mamy na to rozwiązanie możemy po prostu wyprodukować mięso z mniejszą zawartością tego białka mają głowę co udawało te też bigos mi co ze smakiem mięso to przecież nie tylko mięśnie tam jest więcej elementów rajcę określiły osełka racja pracujemy nad tkanką tłuszczową, która odpowiada za soczystość jest powiązana z aromatem to ważne, żeby tkanka mięśniowa z naszego mięsa została uzupełniona tłuszczem ósemek kwestia sił tu komplement masy chorego, który on, więc podać jak zamierza pan przekonać ludzi do swojego pomysłu wiemy, że wiele osób obawia się np. GMO to co pan proponuje prawdopodobnie może wydawać się jeszcze bardziej nienaturalne, a naturą radzi jak DCF Japonii kraj tak to słuszna uwaga zauważam, że odbiorca raczej nie rzucają się na mój pomysł entuzjastycznie to nie jest zbyt romantyczna idea dla niektórych może być nawet straszna myślę, że musimy sobie uświadomić, że już w najbliższej przyszłości możemy nie mieć większego wyboru nie da się kontynuować obecnego modelu produkcji mięsa, kiedy ludzie zobaczą pozytywy podejdą do sprawy inaczej zrozumieją jak wiele problemów rodzi tradycyjna produkcja mięsa i akceptacja w końcu przyjdzie trzeba pokonać barierę przed nieznanym, ale jak to już się uda moim zdaniem ludzie tak naprawdę są dość elastyczni pod względem tego co jedzą siły Ewą Cameraty Pituła, czyli seks, bo złotej czas kończą Made in Wolf ani oczu czy mięso z probówki wiąże się z jakimkolwiek okrucieństwem wobec zwierząt, bo był z tym problem rajd są przybysze roli grą Sokol tak tradycyjne komórki hoduje się przy użyciu krwi nienarodzonych cieląt to jest ciągle praktykowane nasze produkty nie powstają w ten sposób można to zrobić inaczej zastąpić składnikami syntetycznymi i Canal play IT przy czym w naszym systemie robimy krowie biopsję co jest bolesne można zrobić znieczulenia, choć zabieg nadal pozostaje niekomfortowe, ale przynajmniej krowa pozostaje żywa realisty z tej dla 2 dotąd nikt nie potrzebujemy ich tak dużo o wynik ma własne skały zjazd o tak będziemy potrzebowali znacznie znacznie mniej krów pomyślcie o zejściu z liczby 1,5 miliarda do 30  000 to drastycznie zmniejszyło skalę cierpienia, bo krowy mogłyby być trzymane w znacznie mniej przykry w warunkach wiele cierpienia jest efektem skali intensywności produkcji w intencji młodych pęka, bo co myśli o innym elemencie Pańskiej branży myślę tutaj o produkowanej w laboratoriach skórze te są w kursy idą w doszło na Lecha był jak każe mu oczywiście jeśli nie będziemy mieli tego 1 , 5 miliarda krów to nie będziemy mieli również ich skór produkcja skóry w laboratoriach jest znacznie prostsza niż produkcja mięsa myślę, że jest na to duży rynek, a technologia ma duże przewagi w ogóle musimy pomyśleć o wszystkich produktach pochodzenia zwierzęcego skór żelatyny mleka, bo w niektórych krajach produkcja mleka jest połączona z produkcją mięsa trzeba dla nich znaleźć alternatywy jeśli coś ma się zmienić na poważnie już nikt Sęk ba oceny jest o sporach z chwili, kiedy dochód, by one off data techno loggi, kto byłby właścicielem technologii produkcji mięsa w laboratoriach teraz każdy może mieć krowę w pana wizji byłby to monopol oligopol -li for za technolodzy cholina są technologie c w kanadyjskiej Down czy oraz list mózg mam nadzieję, że nie technologia prawdopodobnie rozwinie się tak bardzo, że będzie można z niej korzystać w małym laboratorium lub nawet w domu nie spodziewam się, żeby to drugie rozwiązanie było bardzo praktyczne, ale jest to wykonalne jeśli doszlibyśmy do skali np. małe i hodowli po sąsiedzku to byłoby idealnie prawdopodobnie miasto z takich miejsc byłoby odrobinę droższe niż to pochodzące z ogromnych fabryk i rola Fleet prawo i gonić Wisłę mimo ekspansji temu cenił go uczył wiary już refaktury u to od forma zbiegł z co z hodowcami przecież hodowla zwierząt to jest duża część gospodarki jak kursy edycję technologii o 10 nabór koledzy, gdy słabsze gospodarczo oczywiście to co proponuje to zmiana technologiczna natomiast nie sądzę, żeby wprowadzała zamęt, bo ta zmiana nie idzie zbyt szybko to bardziej transformacja rolnictwo będzie inny nie ma co do tego wątpliwości już jest inne stało się dużo bardziej z technologii chowane my ciągle wyobrażamy sobie gospodarstwa jak z książek dla dzieci oto jest wesoły farmer kilka Kurek krówek i świń tak się obecnie nie robi w Polsce też macie wielkoskalowe hodowle, które bardziej przypominają fabryki niż tradycyjne gospodarstwa natomiast wiem, że wciąż dużo ludzi tam pracuje i to prawda, że będą musieli pomyśleć o przyszłości zauważyłem, że mamy tendencję do mówienia hodowca w sposób protekcjonalny, że coś przydarzy się im, że są ofiarami w rzeczywistości hodowcy są bardzo przedsiębiorczy robią co jest potrzebne, żeby zwiększyć możliwości swojego gospodarstwa mój sąsiad był hodowcą świń przestało mu się to opłacać, więc przerzucił się na pomidory to jest to co rolnicy po prostu robią potrzebują czasu na dostosowanie się, ale jak mówiłem ta zmiana nie jest gwałtowna bardziej zapowiada się na stopniową transformację nowocześnie hodowcy się dostosują, bo przecież wciąż będziemy potrzebować żywności rolnictwo zawsze będzie potrzebne po prostu się zmieni nic się skończy Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: SOBOTNI MAGAZYN RADIA TOK FM - KAROLINA GŁOWACKA

Więcej podcastów tej audycji

POPULARNE

DOSTĘP PREMIUM

40% rabatu w zimowej promocji TOK FM. Nie czekaj - zdobądź swój pakiet "Aplikacja i WWW" z solidną zniżką, aby słuchać wygodniej!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Przedłuż dostęp Premium taniej!