REKLAMA

W dobie kryzysu klimatycznego tąpnięcie w produkcji żywności może nastąpić w każdym momencie

Data emisji:
2019-07-27 12:20
Prowadzący:
Czas trwania:
30:45 min.
Udostępnij:

O zależności między kryzysem klimatycznym a rolnictwem mówił prof. dr Stanisław Karpiński z Wydziału Ogrodnictwa, Biotechnologii i Architektury Krajobrazu, Katedra Genetyki Hodowli i Biotechnologii Roślin, SGGW w Warszawie.

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Karolina Głowacka przy mikrofonie kontynuujemy naszą rozmowę w radiu TOK FM wydanie specjalne dotyczące przyszłości żywienia w naszym studiu pan prof. Stanisław Karpiński dzień dobry panie profesorze dzień dobry pani dzień dobry państwo pan profesor pracuje na wydziale ogrodnictwa biotechnologii i architektury krajobrazu katedra genetyki hodowli i biotechnologii roślin SGGW w Warszawie tuż przed skrótem informacji mogliśmy wysłuchać na naszej antenie rozmowy z Markiem postęp Rozwiń » technologiem, który zajmuje się technologią produkcji mięsa laboratoria pan się skusił na trzeciego hamburgera bez problemu, dlaczego nie boi, że a, czego ma się ważne nie mamy wiele od laboratorium no co z tego, że sztucznie wyhodowane to jest przeszłość, dlatego że chociażby powiem, że częściowo to ucieszyło mają córkę, która jest od 8 lat wegan com nas w domu mamy 2 lodówki 2 zamrażarki tak oddzielne dla wegan i oddzielnie dla mięsożerców Seni jesteśmy między rzeczami żona córka są bankami panie z mięsa, że co z tą świadomością problemów związanych z MR problemu to jest tradycja tradycja to trudno trudno jest to zmienić, żeby odstąpić od nawyków powiemy także chętnie się przeżyć np. znaczenie, jakie rodzaje piję dużo piję do drobiu mniej wieprzowiny i mniej wołowiny, ale lubienie stronie aptek, a kotleciki zawodów bez problemu i ośmiornice zjemy i ośmiornica wszyscy są takie inteligentne zwierzę bardzo inteligentne zwierzęta, ale powiedzmy sobie szczerze no jesteśmy w łańcuchu białkowy tak gdzieś na jakimś poziomie jako ludzie tak natychmiast ożywiać to inny stronach dyskusji więc, ale nie zaczynajmy tego, bo pan ze mną zacznie je z końcem dobrze teraz znam to z domu rozmawiajmy o roślinach, bo i UE rolnictwo przyszłości żywienia w kontekście zmian klimatu, bo też w tym kontekście pana do nas zaprosiliśmy właśnie zmian klimatu czy czy kryzysu klimatycznego katastrofy klimatycznym w radiu TOK FM pan zmieniliśmy język mówienia inspirowaliśmy się Guardiolę, który w maju tak zdecydował ogłosił też zamierzamy w radiu TOK FM właśnie zmienić nie mówić globalne ocieplenie tylko przegrzanie nie mówi zmiany klimatu kryzys klimatyczny myśli pan, że ten język ma znaczenia powiem także sądzę, że ma znaczenie, dlatego że inaczej trafia do świadomości tak globalne zmiany klimatu są już takim powiedzmy zawarto słyszymy tak przestarzałym terminem i nieprecyzyjnym nieprecyzyjne, bo zmiany klimatu mogą iść w kierunku wyższej temperatury lub niższej temperatury tak kierunku ochłodzenia lub ocieplenia, ale tu mamy przegrzanie klimatu i definitywnie jest to cywilizacyjne przegrzanie klimat czy powinniśmy w ogóle się martwić o bezpieczeństwo żywieniowe w kontekście tego kryzysu klimatycznego, bo mamy przecież szacunki co prawda sprzed kilku lat, ale pewnie te liczby przedłużenie zmieniły podawane przez FAO o tym, że marnowany jest 13 żywności rocznie ponad miliard ton oczywiście są miejsca, gdzie mamy klęski głodu bez dyskusji dramaty ludzkie ale gdyby jakoś zorganizować tak świat, że ta żywność byłaby inaczej dystrybuowana to nie byłoby tego problemu w związku z tym czy w ogóle mamy się czym martwić mamy się martwić i to jest bardzo poważne zmartwienie jest to też zmartwienie na niedaleki czas to nie jest tak jak kiedyś za naszego dzieciństwa na mówiono, że za Stolat za 50 lat czy za 80 lat coś tam doświadczymy jakiegoś kryzysu tego kryzysu już w tej chwili doświadczamy to jest kwestia paru parunastu lat, ale dać pół Superman wątek się uginają są póki są pełne, ale w momencie może nastąpić gwałtowne tąpnięcie produkcji żywności to mamy w tej chwili to nadprodukcja żywności jest spowodowana tym, że no nie odpowiednio ją planujemy tak jest duża nadprodukcja jest duża konkurencja w system światowym tak jak trudno jest ograniczyć emisję co 2 co jest moim zdaniem mrzonką polityków po prostu mrzonką mirażem, bo tego się nie da zrobić, że nie ograniczymy co 2 tak pan uważa proces od strony naukowej, żeby zredukować, żeby zahamować w ogóle wzrost co 2 czy aby było posadzić bilion, czyli 1000 miliardów, gdzie było ostatnio to to jest to jest liczą, że powierzchnie Stanów zjednoczonych, żeby uzależnić powyżej powyżej nawet jeszcze tego znacznie więcej trzeba było zalesić niż powierzchnie Stanów zjednoczonych jednocześnie zahamować wszelkie zakłady produkcyjne zużywające ropa węgiel gaz, czyli będzie katastrofa klimatyczna katastrofa już jest ona się tylko rozpędza i to jest kwestia praktycznie rzecz biorąc paru parunastu lat, kiedy wejdziemy ogromny wir katastrofy klimatyczne dopiero preludium to co przechodzimy w tej chwili to co obserwujemy n p . w Paryżu, że mamy 41342 stopnie czy 800 km od bieguna Północnego w północnej Kanadzie 21 stopni zanotowano tydzień temu to spójrzmy na to z perspektywy produkcji żywności właśnie konkretnie co nam grozi pustynie problemy z wodą pustynnienie grozi nam już modele zostały opracowane i opublikowane w 2006 roku, czyli 13 lat temu w Journal o hydrolodzy, kiedy przedstawiono modelowanie Super komputerowe powiększającej się powiększających się obszarów pustynnych praktycznie rzecz biorąc tego liczenia wynikało, że do 2050 roku pustyni się zwiększą 2 ,5 krotny rejon pustym, a to oznacza, że będziemy mieli bardzo duże ograniczenie rejonów pól uprawnych i produkcji roślinnej i jednocześnie utrudnienie dostępu do wody no to, a propos tego mięsa przepraszam, że tak do tego wracam, ale są dane, które mówią o tym, że 80 % ziemi rolnej na ziemię wykorzystywane albo bezpośrednio do wypasania zwierząt albo do produkcji roślin, które idą na pasie dla nich, więc to bez naprawdę ważne, żebyśmy ograniczyli wasz w ten sposób jesteśmy jako ludzie jesteśmy i roślinożercami mięso serca tak powiedzmy ewolucyjnie jesteśmy dostosowanie do tego typu pokarmu to jest właśnie nasza przewaga w polu, ale chodzi o to, że byli z korą mówi pan o tym, że to pustynie mniejsze zmniejszy obszary możliwych tych przestrzeni, na których możemy uprawiać do rolę po prostu no to może jeśli ograniczymy drastycznie spożycie mięsa wyhodowanie w ten sposób nie będzie tego problemu nie ma dużych miast ma niewysoką np. może nawet tych laboratoriów jest jest możliwa drugą alternatywą jest białko z owadów lider poważne wydawali to jest poważna pan, czyli pustynnienie problemy z wodą zmniejszenie obszarów które, którą możemy wykorzystywać na potrzebę rolnictwa druga rzecz to co zachwianie systemów bioróżnorodności gatunki inwazyjne we wszystkim z punktu widzenia Rolniczego musimy sobie zdać sprawę, że produkcja rolnicza jest monokultura owa jest jak gdyby przeciwstawienie swemu dywersyfikacji tak i rusz bioróżnorodności czy mamy ogromne obszarom na czarno na rower oraz Mono kulturowe i przygotowane na to, żeby zintensyfikować to produkcję, żeby ona była opłacalna dla farmerów takim przykładem jest rolnictwo Stanów zjednoczonych, gdzie zaledwie kilka procent tak jest w stanie wyżywić całe stany Zjednoczone jeszcze powiedzmy sobie 14 ludzkości tak taka jest ogromna produkcja w stanach Zjednoczonych mamy nadprodukcję żywności to trzeba znormalizować jakiś w jaki sposób, jeżeli chcemy przetrwać w przyszłości Trybunał kultury czymś przeszkadzają skoro są takie opłacalne podwórza uszkadzają, dlatego że wyławia dochodzi do łowienia ziemi do zasolenia ziemi, bo ogromne ilości nawozów się, że używa wystarczy pojechać do Kalifornii zobaczyć dziesiątki opuszczonych farm tak, które muszą być rekultywować dane za olbrzymie pieniądze tak za olbrzymie pieniądze, żeby ponownie mogły rodzić roślinność to grozi na olbrzymim terenie oczywiście uzyskujemy nowe tereny tak na północy, ale tam są lasy Acta jest tundra tam jest to to nie jest takie proste, że tu stracimy tak, bo pustynie się nam powiększą pustynie praktycznie rzecz biorąc postępują już we włoszech Hiszpanii tak Sahara się rozszerza pustynia Gobi zwiększa areał, ale to jest też związane ze czasowym niedoborami wody, a w związku z tym jak nie będzie wody osiągalne w glebie na nic nie wyrośnie jest to też związane z tą częścią pól uprawnych woda jest kluczem do przyszłego przetrwania znormalizowana że, że się tak wyrażę tej produkcji żywności od wody się zaczyna i osiągalna Chiny doskonale to zrozumiały i doskonale rozumieją, budując 200 ponad na początku zaplanowała około 300 tam na te mecze, odwracając około miliarda ton wody z w świeżej tak zwrot owców himalajskich i Tybetu w kierunku centralnych Chin, ale to przecież nie jest obojętne dla środowiska to nie jest obojętne dla środowiska, ale bez wody nie damy rady woda jest kluczem gospodarka wodna jest kluczem do rozwiązania nadchodzących problemów żywnościowych i produkcji rolniczej czy kryzys klimatyczny może spowodować no we choroby roślin choroby uprawnia określić już powoduje jeszcze tylko pytam sprawy związane z szkodnika mi w kontekście tak jak my to widzimy szkodnikami, czyli my owadami, które niszczą nasze uprawy, ponieważ czytałam o tym, że jest ogromny problem z gatunkami inwazyjnymi w tym sensie, że w związku z tym, że zmienia się rozkład tych temperatur to bardzo szybko dochodzi do zmian występowania różnych zwierząt i roślin na różnych obszarach to jako system nie dają radę się dostosować to wszystko się wszystko się zaburza wszystko się miesza to są te są też problem to są problemy, które już są obecnie obserwujemy je w Europie obserwujemy je w Azji na kontynencie subindeks ski w Indiach, ale co się dzieje co się dzieje roztaczać chorobę afrykańskie i szczepy chorób afrykańskich przechodzą na teren europejskim przekraczają barierę ma morza Śródziemnego takim szczepem jest brunatna rdza pszenicy liczbowa choroba tak choroba pan dymić na choroby to znaczy jak będzie na pole to nic nie zostaje do zbioru i praktyczne będą one już pierwszy raz weszła w celi na Sycylię w 2016 roku z Afryki ten szczep 4 TF, który rozprzestrzenia się już w Europie to jest już bliżej z patogenami Tusk, bo trzeba także te zdradza tak i pandemiczną choroba to znaczy jak za Kazi ród jest koniec pola nic się nie zbierze żadnego żar żadnego ziarna całe pole ulega zniszczeniu praktycznie rzecz biorąc przez przez chorobę Jonas grasuje w południowych rejonach Włoch i południowych rejonach Europy pan, mówi że w, jakiej perspektywie czasowej może dojść do do załamania pan mówił o tym, że o załamaniu tak rodu proszę sobie zaobserwować chociażby Polski problem tak my co roku z powodu suszy glebowej, zwłaszcza w centralnym rejonie passa Polski od Zachodu do Wschodu wielkopolskie kujawsko-pomorskie część mazowieckiego oraz województwo śląskie ma olbrzymie niedobory wody po prostu zboże rośnie, ale z drugiej strony z rolnicy wysypują Kana ulica tylnej, ale jak to jest z drugiej strony to jest inny rodzaj produkcji to są drzewa drzewa są lepiej ukorzenione my mówimy też mamy zboża wiary jej zboża Ozime zboża Ozime są bardziej odporne na czasowe niedobory słusznie, bo ukorzenione się jesienią i przez łagodną zimę tak przed mają mają rozbudowane jak i poczynione gatunki są najbardziej narażeni Jar, jeżeli tak zboża wiary, ale ja Rosław chyba pan pamięta dokładnie, które pan Jarek Gąsienica Żyto pszenżyto, które które, która jest używane zboża wiary takim górną zobrazowane na wiosnę tak praktycznie rzecz biorąc tak samo rzepak nie mamy wiary i ozimy w zależności od tego jaki jest podał zmian co co planuje dany rolnik bez wypaczeń mielibyśmy problemy także takim też byśmy mieli problem, chociaż mamy dość sporą produkcję rzepaku możemy mieć jeszcze większą, ale powtarzam jeszcze raz czynnikiem eliminującym naszą produkcję rolniczą jest woda i tutaj to co mogę dodać dzisiaj właśnie rano przeczytałem o specustawie, którą wprowadza rząd mówi o tym, żeby przeznacza 14 miliardów na uregulowanie gospodarki Wodnej do 2027 roku dobrze to jest bardzo dobrze, bo to jest to zbicie dosłownie na alarm to się sprawie, że powiedzmy, że to jest ostatni dzwonek żebyśmy, żebyśmy to zrobili kraje takie jak Portugalia Hiszpania Włochy one mają zapasy wody do produkcji rolniczej zgromadzone na 23 lata suszy, a my nie mamy nic nie mam pan prof. Stanisław Karpiński w naszym studio SGGW w Warszawie teraz skrót informacji za chwilę do państwa wrócimy zastanowimy się nad możliwymi rozwiązaniami tych problemów, które teraz zostały nakreślone, bo wesoło nie jest Karolina Głowacka przy mikrofonie w naszym studio pan prof. Stanisław Karpiński dzień dobry raz jeszcze panie profesorze dobry pani dzień dobry państwo pan profesor pracuje na wydziale ogrodnictwa biotechnologii i architektury krajobrazu katedra genetyki hodowli i biotechnologii roślin uczelnia SGGW w Warszawie rozmawiamy o kryzysie klimatycznym i tym jak te zmiany najgorsze wpływają na produkcję żywności pan profesor nie owija w bawełnę, mówi że czeka nas kryzys poważne kryzys i załamanie produkcji rolnej ze względu na wymieniliśmy różne problemy pustynie nie problemy z wodą zasilenie ekosystemów pan dymić na choroby upra w i wiele innych rzeczy no to w takim razie zastanówmy się nad tym co możemy zrobić, bo w polityków chyba nie za bardzo mamy co wierzyć, że dojdzie do jakiegoś gwałtownego gwałtownej zmiany SM i która może spowodować zahamować przynajmniej częściowo kryzys klimatyczny czeka nas problem czekają nas problemy, więc co możemy zrobić z rozwiązań nie nowoczesne uprawy jak już takie wie pan ale, żeby wprowadzić nowoczesne uprawy to musimy przekonać polityków, żeby politycy byli przekonani to społeczeństwo wyborcy muszą zmienić zdanie mogliśmy sobie, że nie musi pan nikim przejmować nie obawami społecznymi ani politykami pan ma wiedzę pan wiedzę naukową mówi mówi pan w takim razie jak to wszystko trzeba zorganizować jak zorganizować rozpoczęli byśmy przede wszystkim o zmiany olbrzymich inwestycji uregulowanie gospodarki Wodnej tak dla rolnictwa mikro retencję praktycznie rzecz biorąc każde gospodarstwo wodne powinno mieć olbrzymie zapasy wody wystarczające do nawadniania pól musimy na to część musimy je gromadzić obraz gromadzić musimy te zapasy w okresie zimowo wiosennym jesienną zimowo wiosennym wtedy, kiedy ta produkcja rolnicza jest bardzo ograniczona tak i zbierać kompot, czyli pkt 1 zapasy zapasy, bo musimy krążenie i prawne albo wiązankę i uregulowanie, ale uregulowanie nie taki sposób jak to było w okresie minionej epoki okresie komunizmu dziś betonowa orzekł budowało się tamy zapory, ale zrobienie w sposób zbliżony do naturalnych, czyli powstawanie nowych bagien powstawanie zalesianie terenów tak musimy zwiększyć zalesienie, które jest niesamowicie ważne dla gospodarki Wodnej tak około 5 do 10 % w stosunku do tego co mamy, a co z monokultury ami pani wymienia przed pierwszym właśnie to jest zaprzeczeniem roku 2 ważnych pytań tak, czyli mamy już zapomnieć o tym, modelu ogromnych pól uprawnych jest tylko 1 roślina tylko przemodelować cały często to znaczy produkcji roślinnej nie przewidujemy będziemy mieli nadal produkcję monokultura ową tak, ale musimy zabezpieczyć tę produkcję Mono kulturową zabezpieczą w ten sposób, że właśnie będzie dostępna woda tak będzie w innej części bio różnorodność tak właśnie poprzez zalesienie m. in . której mamy kawałek ziemi, gdzie mamy monokultury ona jest otoczona np. lasem dopiero mamy skład koleją dokładna grosza, by pojechać do Wielkopolski czy proszę pojechać sobie szansę zobaczyć co się stało z lasami Mono lasy znikł ale kto zorganizuje to trzeba w takim razie wprowadzić jakiś autorytarny system, który będzie, ale im leżąc, ale po powiedział pogoda może wszystko mogę wszystko robi tak to radiowy powiedziałem sobie zrobił, gdybym nie miał ograniczeń polityczno-społecznych wracamy do tego scenariusza co jeszcze by pan zrobił, czyli powiedzieć uregulowanie gospodarki Wodnej zalesianie tak następną rzecz, którą bym zrobił to przyspieszenie procesu hodowli nowych odmian roślin uprawnych w tej chwili proces hodowli w warunkach polskich nowych odmian zbóż zajmie od 10 do 12 lat w najlepszych wypadkach około 8 tak ze względu na to, że nie można stosować techniki GMO protest GMO wyrósł z lat osiemdziesiątych ma swoje korzenie w latach osiemdziesiątych ubiegłego wieku minęło 30 parę lat 40 prawie lat niedługo będzie tak 35 lat jak od tych pierwszych odmian GMO, które były wprowadzane w stanach Zjednoczonych i protestów fakt wtedy wprowadzało się geny markę Rover odporności na antybiotyki, ale w tej chwili 30 lat postępu to jest zupełnie nowa epoka to co teraz robi jak się stosuje się technologia CRISPR, gdzie praktycznie rzecz biorąc ta technologia umożliwia genetyczną modyfikację taka, jaka następuje w naturze z tym, że jest ona dokonywana przed kontrolą człowiek ktoś wie pan tak na ucho laika trochę to się nie trzyma no no nie trzyma się bardzo dobrze, ale nadal Trybunał Europejski zakwalifikował to technologie jako GMO to znowu zahamowało postęp w generowaniu nowych odmian protestuje przeciwko pro jak najbardziej protestuje teraz właśnie dzisiejszy dzień jest takim też dniem oficjalnym w Europie protestu naukowców przeciwko niej protestu, a apelu właściwie naukowców skierowanym do Trybunału skierowane do Finlandii, dlatego że Finlandia zamierza się ponownie zająć tym problemem jest to poważny problem, bo inne kraje tego nie ograniczają idą do przodu co znaczy, że technologia CRISPR pozwala na takie same modyfikacje jako nasze dzieje w naturze tylko, że robimy to mecz to znaczenia, który to znaczy tak taki jest mechanizm tak, że robimy dokładną mutacje wprowadzamy część sztucznego dna, ale potem usuwamy to wprowadzenia pozostaje mutację w krótki sposób, czyli nie ma śladu, czyli nie trzeba czekać 1012 lat taki sposób można wyprodukować 3 do 4 lat nowe odmiany i wprowadzić je warunki polowe, ale ten, że zawieszenie przyspieszenie hodowli nowych odmian jest kluczowe jest kluczowe, dlatego że zmiany klimatu i choroby, które przychodzą postępują tak gwałtownie, że odmiany, które mamy obecnie one nie są odporne tak jak powiedziałem w poprzedniej części n p . dla na 4 TF Szczepan to jest pan w stanie wziąć taką pszenicy zabrać do laboratorium tam tak pozmieniać te geny żona będzie odporna zarówno na susze zarówno na znaczeniu choroby no i albo na choroby albo na susze albo trochę na to trochę na to tak to jest zawsze zawsze granic stworzy się Super organizmu tak jak się nie stworzy supermena tak, ale możemy ukierunkować ten proces i przecież poprzednie lata, kiedy następowały wolno te zmiany te choroby się rozprzestrzeniały powiedzmy bardziej nie tak przyspieszony sposób jak obecnie tak na dążyliśmy za wprowadzaniem nowych odmian i odmian odpornych na pandemii czy choroby chociażby sucha zgnilizna ziemniaka i inne choroby zbóż obecnie musimy przyspieszyć proces i tego się nie da zrobić bez techniki biologii nowoczesnych technik biologię molekularną to mamy takich jak technika Kris, ale jeżeli Unia Europejska zalicza tą technikę jako GMO to nie jest GMO, bo to nie jest wprowadzanie od tych drogach też technika tak to znowu opinia publiczna ma, a to jest GMO SB zmienił pan 3 punkty obowiązkowe przygotowywanie zapasu wody zalesianie przyspieszenia procesu hodowli nowych gatunków roślin dzięki modyfikacjom genetycznym co jeszcze może jakiś rolnictwo precyzyjne matematyka, by się to zawsze dają oczywiście statek jak i w tym kierunku np. postępują moje projekty tak, które realizuje, które realizuje, które realizowałem, które będą realizować to jest np. przyspieszenie procesu hodowli roślin poprzez wprowadzenie zrobotyzowane systemów do selekcji nowych odmian i klasycznych nowych odmian, czyli wiedząc to, że działamy w takich warunkach, że nie możemy stosować techniki GMO, które są najszybsze na to musimy przyspieszyć klasyczny proces klasyczny proces możemy przyspieszyć poprzez zautomatyzowanie wprowadzenie sztucznej inteligencji w proces hodowli roślin jako odbywa się to wyglądać ja powiem jak obecnie się odbywa praktycznie rzecz biorąc każda nowa odmiana, która jest wyhodowana czy to odmiana pszenicy czy odmiana kukurydzy przechodzi przez ręce hodowcy i on ją ogląda wzrokową i decyduje po różnych skrzyżowaniach czy wyrzucają czy przechodzi dalej do Krzeszowa tak każda roślina musi przejść przez gorące przez jego wzrok przez jego wyczucie profesjonalne tak czy co zrobić z tą krzyżówką ten proces trzeba zautomatyzować ten proces zabiera ogromną ilość czasu tak, dlatego że hodowca musi przeszkolić różnych swoich współpracowników musi powiedzieć szukacie tego taki cech tutaj pana resztę wyrzuci dane do komputera tutaj maszyna będzie rozpoznawać te cechy tak to będzie rozpoznawać telemetryczny, czyli co my robimy my robimy coś takiego, że cechy typowo fizjologiczną genetyczne przetwarzamy na termometry czy mierzalne cech przy pomocy fluorescencji klonów pomiarów fluorescencji chlorofilu pomiaru emisji ciepła przez liście jesteśmy w stanie stwierdzić czy dana odmiana jest wysoko plan znacznie komplet naczyń jest bardziej odporna na nie czasowe niedobory wody czy mniej ma lepszą gospodarkę wodną czy ma gorszą gospodarkę wodną i to będzie przerabiał komputer w związku z tym to jest 1 sprawa w związku z tym komputer może pracować cały czas tak, a tu ludzie muszą być obniży się koszt produkcji druga sprawa, że wyprowadzi się algorytmy sztucznej inteligencji, które umożliwią ukierunkowanie selekcja, jeżeli będzie będą te algorytmy to jednocześnie zmniejszy się ilość krzyżówek, którą trzeba wykonać do wyprowadzenia danej odmiany około 2030 %, a to przyspieszy proces hodowlany też około 2030 %, czyli klasyczny proces hodowlany zaangażowanie sztucznej inteligencji zrobotyzowane systemy jesteśmy w stanie przyspieszyć o 13 na jakim etapie jesteście w tej chwili prototypu testowania prototypów to daleko tak jak na tu na polach Wolicy doświadczalnych można zobaczyć ten prototyp mamy oczywiście z mechaniczne problemy to znaczy jezdne tak, ale same sam cały system pomiarowy jak najbardziej na tej 0 sztuczna inteligencja tutaj w prawach Hania jest problem jest prototyp to jest prototyp, ale urządzenie całkowicie zaprojektowany przez nas tak i urządzenie pomiarowe kompletnie działa system pomiarowy działa rolnictwo precyzyjne tutaj wcześniej na Święty Marcin Rudzki rolnictwo precyzyjne to jest kolejna alternatywa rolnictwo precyzyjne m. in. sprowadza się do tego, że obecnie w rolnictwie jest realizacja rolnictwa jest ogromny tak czy to są środki ochrony roślin praktycznie rzecz biorąc zboża, które my używamy i łzy w uważamy je za zdrowe tak one przechodzą w ciągu sezonu 650 oprysków należy dopuszczane do żywności więc, choć oczywiście, że są dopuszczane do żywności DT też był dopuszczany w latach pięćdziesiątych tak, ale te ślady chemiczne zostają te nie są substancje obojętne widzimy co się dzieje z pszczołami widzimy co się dzieje zawodami tak jak stosujemy różnego rodzaju pestycydy herbicydy w stosunku do rzepaku czy do innych rośliny rolnictwo precyzyjne procedury i rozwoju rynku jest oczywiście i to o dwudziestokrotnie zużycie chemii mogłoby ograniczyć podam też precyzyjnie wyraźnie wiemy zmieniamy rozwojem robota opartego na sztucznej inteligencji, który będzie rozpoznawał chwasty we wczesnym etapie rozwoju, kiedy jeszcze rośliny uprawne są małe i właściwie są Małysza i po sobie może jeździć tak po polu i decydować rozróżniać roślinę uprawną hasło i używać tylko środek do nowo wymienił pan punkty umówiliśmy się na taki scenariusz wymienia pan wszystkie te rozwiązania, które należałoby wprowadzić nie oglądając się na polityków społeczeństwo funduszy tak dalej powiedzieć o zapasach wody zawieszaniu przyspieszeniu od hodowli przy użyciu technologii prowadzą modyfikacji genetycznych kryje spór o technologie użycia statystyki matematyki przez sztuczną inteligencję, a także rolnictwie precyzyjnym co z tego uda się wprowadzić sądzę, że uda się wprowadzić przyspieszenie procesu hodowli, dlatego że jest myślę, że przekona pan Europę do GMO znaczenie GMO procesu hodowli klasycznego, a klasycznego rozpoczyna pan mówi to jest coś jest gen to jest alternatywa tak nie będziemy mogli trzecie 4 lata wyprowadzić nowej odmiany, ale będziemy mogli przejść, aby w momencie to już jest dużo w porównaniu do obecnych 10, a te zapasy wody jest zapasy wody tak samo się uda i zalesianie jest to duża możliwość nie takiej olbrzymiej skali, ale kilku procent zwiększenia zalesienia to jest możliwe w przeciągu 10, jakie pan tak opowiada o tym, że czekają nas poważne problemy nawet zdarza się panu w wywiadzie powiedzieć, że wprost czeka nas problem głodu pan naprawdę tak uważa pan chyba boi o znaczenie jak ja się nie boję ostrzega ostrzegam, ale nie załamali się nie boi to znaczy normę, czego watę to znaczy czy trzeba jednak to należy zapytać czy człowiek boi się śmierci tak czy człowiek boi się głodu no ja jestem człowiekiem wierzącym boją się śmierci drugiej nie boję się śmierci pierwszej tak boję się sądu Bożego nie tego ja wierzę, że po śmierci żyje pan się obawiać, że pan Bóg planu pokiwał palcem pan nie ostrzega n p . musi do stanu swojej wiedzy tak taki jest mój stan wiedzy i to on nie wynika powiedzmy z tego, że gdzieś coś przeczytałem ostatnio tylko PiS zakumulowane wiedza przez 35 lat mojej kariery, gdzie w, której zdążyłem zrobić 2 profesury tak bardzo dziękuję pan prof. Stanisław Karpiński SGGW w Warszawie chciałbym powiedzieć miłego, ale nie zapowiada się jakoś tak dobrze ją będzie przyszłość ale, żeby lepiej ostrzegać i lepiej mieć czarny scenariusz rozwoju i przeciwdziałać aniżeli myślę, że jakoś to będzie dziękuję bardzo panie profesorze dziękuję bardzo państwo do widzenia teraz informacje po informacjach zmienimy temat zajmiemy się pióra Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: SOBOTNI MAGAZYN RADIA TOK FM - KAROLINA GŁOWACKA

Więcej podcastów tej audycji

POPULARNE

DOSTĘP PREMIUM

30% zniżki na hasło: WYBORY2019 - wpisz kod na stronie tokfm.pl/aktywuj aby skorzystać z rabatu!

Aktywuj teraz

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA