REKLAMA

Croissant – słynny francuski rogalik wcale nie pochodzi z Francji

Niedzielny obiad
Data emisji:
2019-07-28 12:20
Audycja:
Prowadzący:
W studio:
Czas trwania:
17:07 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
niedzielny obiad niedzielny obiad 112 przeproszony Niemcom z tym zegarem dziś 1221 Przemysław Iwańczyk nie ma państwa przed naszymi proszony jest pani Sylwia Sasal dzień dobry witam państwa coraz rzeczniczka akcji French Touch, która jest to akcja organizowana przez ambasadę Francji no właśnie teraz, o czym dziś porozmawiamy proszę powiedzieć ja dzisiaj przyszłam do pana z Anglikami proszę pani powiedziała jak ten rogalik nazywa poprawnie tak klasą no właśnie z tym mam Rozwiń » problem dlatego nie chciałem popełnić gafy nie powiedział klasa, ale to jest błędne chyba błędna psychologa wszystkiego nauczy możemy przedstawić historię, bo jak się okazuje, mimo że Francuzi praktycznie nie są w stanie żyć bez tych rogalików na śniadaniu one wcale nie są francuski włoskie nie pochodzą z Austrii to dość ciekawe, a okazuje się, że rogalik powstał dziś 336 lat temu już, a 1 z legend głosi, że nie jest takim symbolem zwycięstwa nad imperium osmańskim podczas oblężenia Wiednia, kiedy Turcy próbowali zdobyć miasto to kopali tunele natomiast robili to w nocy wtedy, kiedy pracują piekarza dojechał piekarze z usłyszeli jakieś takie dziwne hałasy zaczęli interweniować udało się finalnie odeprzeć ten atak w podziękowaniu dla Opola do pierwszego otrzymali przywileje natomiast sami piekarza przygotowali wtedy ciastka w formie takich pół księżyców na kształt takich półksiężyc z flagi, a imperium osmańskiego to jest 1 z legend, które mówi o tym jak powstał, a rogalik, ale mamy jeszcze inną trochę z polskim akcentem w tle Jerzy Franciszek Kulczycki, które jest, który był dyplomatą i żołnierzem króluje na trzeciego Sobieskiego w podziękowaniu, a za zasługi otrzymał od króla wory z kawą złupione odwaga oczywiście no i postanowił otworzyć 1 z pierwszych kawiarni w Wiedniu tam zaczął serwować kawę, ale w towarzystwie ciastka w kształcie oczywiście Rogali każde to zwycięstwo, a jeszcze uwiecznić jak na nogę trafił do do Francji to coś jest ciekawe pewnie się pan domyśla, że mogła to być Maria Antonina ona słynęła z tego, że uwielbiała słodycze uwielbiała ciastka niekoniecznie uwielbiają Francuzi bowiem jak bardzo źle skończyła w natomiast wtedy rogaliki absolutnie nie cieszyły się dużą popularnością to były bardzo ciężkie czasy ona zasłynęła zresztą takim zdaniem staje się, że skoro nie ma chleba jedzcie ciastka prawda natomiast taką karierę rogalik w Paryżu robi od 18003008. kiedy przyjechał do Paryża August zamka i tam otworzył swoją cukiernie piekarnie, gdzie postanowił wypiekać wyroby stylu wiedeńskim takimi hitami jego piekarni były rogaliki nazywane ekip ferii presja mam nadzieję, że dobrze to wymawia natomiast nie były rogale, które przypominają dzisiejsze rogaliki były zrobione z ciasta drożdżowego bardziej powiedział, że przypominającego broszkę, a dopiero z czasem francuscy cukiernicy zaczęli przygotowywać te rogale ciastka francuskiego patrioty z czasem również Energa WIG stracił niebiesko niemieckojęzyczną nazwę i został spopularyzowany jako koła są klasą tłumaczymy jak rogalik Księżyc po prostu związana z ich kształtu bardzo podoba się, kiedy pani to ma jeszcze raz poproszę klasą się pojawić jeszcze się para francuskich sformować jestem trochę Francuz tona innych Okaj proszę choćby ostatnio w Toskanii i tam też fundamentem każdego dnia nie jest droga rynkowa rozumiem, że ten rogalik z Austrii nie tylko opanował Francję ale, ale także i Włochy i Jan izba uważa Jean idzie dalej i gdzie nawet do do Japonii z tego co ostatnio czytam w jakiś bajońskie pieniądze płaci się będzie pani przyniosła robi cały całą tacę tych rogalików mamy nie tylko rogaliki ważniejsze są po mamy przynoszą co szosą opon w tłumaczeniu dosłownym taki pantofelek jabłkami szosą ropą teraz będę spożywał państwo mamy jeszcze oczywiście tradycyjne croissanty mamy również tam szuka dla ich chyba też po okazaniu, czyli takie ciasto francuskie z rodzynkami na te specjalna przesyłka od 1 z partnerów kampanii French Touch postanowili, że lepiej nam się będzie rozmawiał po prostu, robiąc dobrze, ale proszę być, dlaczego ciasto francuskie skoro w Rogalinie francuski tłumaczyłam zaczęto robić finalnie ciasta francuskiego tak to jest zasługa francuskich cukierników i myślę, że teraz Francuzi absolutnie nie są w stanie żyć bez tych rogalików nie są to sobie w stanie wyobrazić w ogóle śniadania bez kryła sądów ani nie jest wiele na śniadanie tak samo jak Włosi tak jak pan wspomniał bardzo często jedzą śniadanie na słodko to jest na ogół kawa i jakaś bułeczka bagietka ewentualne, a propos tradycyjnych potra w bądź też kulinarnych rzeczy, które wychodzą spod rąk ludzi, którzy są związane z związani zdanym krajem, a propos pizzy mówi się, że wszystko to co serwuje się u nas to to są wariacje na temat tego dania pizza powinna mieć maksymalnie 3 do 5 składników jest przywożą, z czym król z klientami oraz co one powinny być bez niczego czy maślane czy w z czekoladą czy działem może zacznę od tego jak powinien smakować taki dobry grubasa tak, bo się, że najlepszy przygotowany jest na bazie naturalnego masła na bazie wysokiej jakości mąki bio i wszyscy rzemieślnicy mistrzowie wypieków, którzy wygrywają we Francji konkursy na najlepszy croissanty twierdzą, że tajemnica leży właśnie w tych składnikach oczywiście zawsze powtarzają, że dużo miłości pojawia się, kiedy przygotowują je to jest absolutny sukces można jeść na różne sposoby myślę, że to zależy od upodobań można jeść nadziewane czekoladą można jeść w towarzystwie konfitury są również tacy, którzy przekraczają jedzą je po prostu na słono z szynką serem to się też zdarza i myślę, że tych wariacji będzie pewnie coraz więcej w zależności od tutaj Wymysłów i w zależności od naszych upodobań Adam może pani przerwać na kilka wtrącić swoje do przeżycia doznania, a propos już pan może ocenić tak, czego przenoszą klasą czy są bombę głosu chodzi o to, że będąc w Prowansji właściciel miejsca w tym spędzam noc powiedział, że te rogaliki powinno się przekazać i łyżeczką nakładać konfitury pośrodku tak jedzą Francuzi mówił też panu, że maczają maleje albo Mac albo mleku na jak też tak lubię jadać natomiast istotne ponoć też chrupanie tego ciasta francuskiego pod zębami i taki idealny klasa powinien być właśnie taki chrupiący złocisty na zewnątrz, ale puszyste w środku i kiedy oko naciśniemy on powinien wrócić jak do swojej swojego naturalnego kształtu tak nie będę dotykał tym zrobić testy proszę bardzo miał sprawdzam są prawidłowo przygotowane w tej kawa obowiązkowo ktoś nie pije kawę to nie da się znaczy we Francji oni nie znają herbaty tak to co się zdarza, więc oni naprawdę piją kawę dzieci i na to mleko woda jakiś soki natomiast mam taki obraz nawet Francuzach nas kawą i z ciastkiem proszę będziecie tylko nasze panie jeśli te rogaliki czy można też potraktować, choć są pięknie coraz lepiej jako nie wiem przekąskę popołudniową myślę, że zjadają dzieci, a koło godziny szesnastej to się nazywa Guty, czyli podwieczorek buty buty buty trzeba uczyła różnych takich sformułowań francuskich, ale też bardzo fajne bardzo fajne, ponieważ Francuzi mają stałe godziny posiłków i myślę, że z tego już dziś, które są Nora na śniadanie wiadomo w zależności tego, kto wstaje, ale pewnie siódma ósma później jest Lancia i naprawdę oni sobie robią Tomsia przerwa tańczą od godziny trzynastej godziny czternastej wtedy zamknięte są nawet wszystkie banki wszyscy jedzą pamiętam taką historię kiedyś bankomat pożarom karty proszę mi wierzyć, że niestety, ale zakupów nie była w stanie zrobić ani śladu własnej karty no bo mieli przerwę później mamy o godzinie szesnastej Guty, ale bardziej dzieci, czyli podwieczorek, a wieczorem kolacja o godzinie dziewiętnastej, która spożywana jest dosyć długa ani w ogóle uwielbiają jeść godzinami najdłuższy obiad chyba w jakim uczestniczyłem, ale to był karnawał trwał 4 godziny i zachowaniu też zachowaniem wszystkich takich zasad, że zaczynaliśmy sałatą podaniu głównym były sery na samym końcu deser proszę powiedzieć czy klasą zdobyły także rynki pozaeuropejskie tak zdecydowanie myślę, że są bardzo popularne w Azji jest w bardzo ciekawa co z tego wyniknie myślę, że oni też nie będą przestrzegać tak bardzo sztuki przygotowania tych sądów tylko na pewno nie będą modyfikować z tego wychodzą czasem lepsze bądź gorsze produkcję stawał się wybrać zobaczyć, bo czytam, że naprawdę cieszy się olbrzymim zainteresowaniem i trzeba by spróbować smakuje niekoniecznie we Francji, ale dla mnie najlepszy w Paryżu mogę podać kilka adresów proszę warto pójść w taki ranking, który miał się kieruje oceniany przez profesjonalistów oczywiście 2019 roku, a takim najlepszym rogaliki uznany jest ten w wykonaniu Lionel bonami jego piekarnia fabryk ogólną nie zmieści się 14 dzielnicy także proszę szukać adresu absolutnie warto spróbować w 2018 roku Izabelę idei dzielnica łacińska, czyli piąta dzielnica Mezo Izabel no i takim miejscem, który wielokrotnie już wygrywał różne konkursy lochu dziś ten i jego cukiernia mieści się przychód wódz trzynastej dzielnicy to co jest bardzo znamienne dla 80 to, że te rogaliki wcale nie są nadziewane czekoladą tylko są oblane delikatnie taką premię nową czekoladą jest też jest to jakaś inna, ale bardzo ciekawa propozycja dobrze pytanie czy klasą przyjmie się w Polsce, a może się przyjął skoro wszyscy spece od nie wiem prawidłowego żywienia mówią, że śniadanie jest fundamentem w ogóle naszego odżywiania się ono powinno być jak naj obficie jak najbardziej bogate w składniki takie, które NOK ruszą do pracy myślę, że ten klasę już przyjął patrząc po ilości piekarni, jakie mamy chociażby w Warszawie bardzo dużo z tych piekarnie francuskich, a także myślę, że Polacy zasmakowali też nie są też tacy, którzy się przekonują w ogóle do Francji do kuchni francuskiej do francuskich wypieków, ale chyba każdy z nas przynajmniej kilka razy stroną łowieckiej czy też najprostszego kursanta z masłem rozumiem, że to jest śniadanie, a przed każdym posiłkiem trzeba co bagietka zjeść po prostu w głosie Zoli losu jedzą tak to bagietka po prostu do wszystkiego ja mam wrażenie, że zawsze ten talerz jest czyszczony nawet bagietką to agitka czasami służy do jedzenia sera, ale też jak tylko dodatek, a natomiast, przyglądając się jako niż odbywają musi być jakaś reguła, ponieważ Francuzki mają wspaniałą figurę uprawiają oczywiście sport natomiast wydaje się, że od czasu do czasu każdy z nas może sobie pozwolić na takie wypieki takie taką odrobinę łakomstwa zdawanie przepis na dobrego koła są co tak poczyniła bardzo duże poszukiwań niezwykle ciekawa historia, ponieważ zezwoliła kiedyś sam artykuł o okres będzie zwolniony z zaprzyjaźnionego francuskiego kucharza im wysłuchaj Pomóż mi w przygotowaniu tego przepisu, ponieważ przepisy, które znajduje mają po 7 strony to w ogóle nie ma racji, by urząd zmieścił w tym artykule okazuje się, że to wcale nie jest takie proste w przygotowaniu może nawet nie tyle prosty co bardzo czasochłonna skrócie, bo pewnie proporcji nie będę pamiętała wszystkie składniki, czyli mąkę wodę sól cukier rozpuszczone masło umieszczane w dzieży miksera włączamy na wolne obroty przygotowujemy ciasto zostawiamy je później uwaga na 24 godziny do wyrośnięcia następnie rozpoczynamy proces, który nazywa się laminat no cóż takiego jest innymi słowy pakujemy masło w czasach to jest dosyć skomplikowana i żmudna procedura, a trzeba to zrobić chyba ten opis najwięcej zajmuje miejsca w każdym przepisie trzeba zrobić bardzo umiejętnie za każdym razem wkładamy później rozwałkować ciasto do zamrażalnika na 10 minut i ponownie wałkujemy i po trzecim razie wyjmujemy ciasto wałkujemy do takiej prostokąt grubości 1 cm wykraczamy trójkąty roluje i nadajemy informel Anglików smarujemy roztrzepanym jajkiem i znowu zostawiamy do wyrośnięcia nastawiamy piekarnik do 250 stopni, ale pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 1510 minut i przedłożenia do piekarnika jeszcze raz należy posmarować roztrzepanym jajkiem i myślę, że to jest taki bardzo skrótowy przepis jak mogłabym podać natomiast tych wszystkich, którzy podejmą się tego wyzwania na rzecz powodzenia nie jest łatwa muszę pani powiedzieć zdradza tajemnice swego telefonu napisała do nas pani prof. Ewa Stachowska, która moim zdaniem największą specjalistką w naszym kraju jeśli to państwo nie wystarcza to w Europie także od mikro biorcy jelitowych w, która pisze w ten oto sposób śniadanie powinno być podstawą, ale nie musi być aż tak obfity no właśnie też byśmy nie przesadzili ja się, że trzeba słuchać swojego organizmu i trzeba od czasu do czasu sobie pofolgować, ale też od czasu do czasu zadbać o siebie także byśmy odżywiali się bardzo zdrowa zawsze rozmawialiśmy dziś panią Sylwią SA o, choć są tak pięknie, a chciałbym panią już teraz publicznie zaprosić na rozmowę do naszej audycji niedzielny obiad o lata co i Super dobrze powiedział, że dzięki no widzi się widzimy się za otrzymuje wezwanie za 3 tygodnie pani Sylwia Sasal opowiadała nam słynnych francuskich elitach, które swój początek miał, które swoje początki miały w Austrii tak dokładnie no bardzo dzięki informacji dziękuję pani za chwilę będą pałaszować za kilka też nasze kolejny cykl jak dziecko Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Dostęp Premium z 30% zniżką od serca. Pokochaj pakiet "Aplikacja i WWW". Słuchaj gdzie chcesz i jak chcesz.

KUP TERAZ 30% taniej

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Przedłuż dostęp Premium taniej!