REKLAMA

Arabski szwedzki stół Ani Abu Zeneh

Niedzielny obiad
Data emisji:
2019-08-04 12:20
Audycja:
Czas trwania:
12:50 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
dzienną, więc w niedzielnym magazynie Radia TOK FM Przemysław Iwańczyk kłania się państwu wraz z nami pani Anna obudzone dzień dobry im do Rawicza dobrze przy pani nazwiska obóz na samochód na końcu nie ma, czyli mecha dobrze proszę wybaczyć pierwszy raz spotykam się z takim nazwiskiem, ale też to nazwisko wskazuje na to, że przekaz niedzielnego obiadu będziemy mówili o kuchni kuchni arabskiej kuchni arabskiej nazwisko jest po mężu mężu Palestyńczyków poznamy ponad Rozwiń » 30 lat szczęśliwie tym samym mężów jest ponad 30 lat wypada pogratulować pani mężowi natomiast chciałbym, żebyśmy mówili o serwowanych przez panią szwedzkich stołach wydaniu arabskim, ale w warszawskich klubokawiarni resort tutaj wiele z tych komponentów ale, ale mamy nadzieję, że wszyscy zrozumieli jak należy jeszcze raz arabski szwedzki stół tak 16 jest tylko formą dokładnie walk arabski jest smakiem kuchnia arabska jest smakiem warszawskie klubokawiarnie, skąd pomysł pomysł chyba jednak nie do końca mój, bo w tym wszystkim jest tylko moja kuchnia to, że w tym miejscu to taka magia zdarzeń myślę, że spotkali się po drodze ludzie, którzy tą samą empatii miłości bliźniego, jakkolwiek tego nie nazywać obdarzeni charyzmą podróżniczą łąk i otwarci na świat jest to wspaniałe miejsce miejsce takie bez zadęcia idealne do spożywania właśnie w takiej arabskiej leniwej atmosferze niedzielnych śniadań nasze śniadania trwają od dziesiątej do piętnastej czasami dużo dużo dłużej każdy gość może poczuć się troszeczkę jak na wakacjach troszeczkę jak u siebie w domu nawet nie biorąc udział w śniadaniu może skosztować okruszek rękę i jakoś tam określ NKW zabrać ze sobą wychodząc także koncepcja jest wspólna, ale to myślę, że właściciele wpadli na taki cudny pomysł, a ja dołączyłam do tego tylko odrobinę tego co na stole wzbudzić pani wspomniała o tej formule leniwej leniwej atmosfery, w której właściwie nic nie jest na już nasze jest takie bardzo próbujemy wdrożyć szalenie arabskie takie inhalacje, czyli jak Bóg pozwoli w przyszłości no generalnie chodzi o to, aby się nie w pierwszej zatrzymać na chwilę i w gronie przyjaciół bądź najbliższych usiąść z talerza wielu wielu pod potra w, bo takie pan podkreślił jest to stół szwedzki właściwie wiele stołów połączonych 1 długim obrusem i mieści się tam naprawdę sporo i tyle jak popularne jak wygląda sprawa z popularnością tej Formuły, bo teraz będę kontynuował ten wątek my się wciąż spieszymy myjemy w pośpiechu my zamawiamy w pośpiechu my w pośpiechu nawet nie zastanawiamy się co kładziemy na talerz ja myślę, że nasz się działania powodują mocno, iż nasi goście faktycznie zastanawiają się nad tym co mają na talerzu dopytują się ja jestem tą osobą, która tłumaczy wyjaśnia bardzo chętnie dzielę się przepisami udzielał instrukcji jak przygotować początkowo miała nawet zamiar ukrycia sztućców, bo trochę głupio jeść umożliwiające bądź Leaf ich do tego służą kawałki lewa, ale myślę, że tego typu edukacja jeszcze troszeczkę mam zajmie czasu, zanim nasi goście od uczą się używania właśnie widelca noża bardzo bym chciała, aby każdy sprawnie posługiwały Małecki PIT-y bądź innego pierwszym i siedząc po prostu w gronie przyjaciół przy 1 wielkim talerzu czerpał z niego to co co tam jest powiedzieć pani, że pani z dziewczyną kuchni arabskiej to nic nie powiedzieć, ponieważ pani empirycznie tej kuchni dotknęła na przełomie lat 80 i dziewięćdziesiątych przebywając w Emiratach arabskich czy jest znawczynią nie wiem to pokora nie pozwala mi na akcję Wojas nie skromność tego słowa natomiast przyznaje, że tak na początku lat osiemdziesiątych poznałam mojego przyszłego męża szaleńczo słowo zakochana natychmiast porzuciła wszystkie plany i Polskę i po prostu wyjechał do Emiratów, a tam ponownie zakochała się w kuchni arabskiej i w tej kulturze być może, gdyby nie to, że wróciliśmy do Polski pewnie nigdy nie zajęłaby się takim gotowaniem dla większy na większą skalę, ale tęsknota i brak takiej i wszechobecnej szczodrości i gościnności arabskiej spowodowało to, że zaczęłam po prostu gotować dla obcych przyzna pani z dużym uproszczeniem mówić o kuchni arabskiej tylko bez bez podziału na jej odłamy no bo przy tak spojrzymy na kraje arabskie one też rozciągają się bez bezkresne dokładnie tak dokładnie takim zresztą Polacy mają bardzo skromną wiedzę pomimo tego, że już w czasach w chwili obecnej bardzo dużo podróżują, ale generalnie kuchnia arabska kojarzona jest niestety tylko fala LM musem i całemu zwaną gdzieniegdzie kebabem natomiast ma faktycznie do zaoferowania dużo dużo dużo więcej jest to kuchnia szalenie pyszna szalenie zdrowa obfitująca w masę wazie i faktycznie każdy region ma, a troszeczkę inne zasoby tych co innego jedzą ludzie w Emiratach arabskich tamta kuchnia jest przesiąknięta smakami Indii troszeczkę inaczej jedzą zbliżone bardzo zbliżone do siebie to kuchnia syryjska kuchnia libańska i kuchnia palestyńska z tym, że to Syryjczycy słyną z takiego cudownego przy zdobienia potra w natomiast Palestyńczycy prawdopodobnie z warunków, w jakich żyją takich trudnych przerabiają dokładnie wszystko w tamtej kuchni się po prostu żaden okruszek żadne odpady nie marnuje i stąd powstają bardzo powstałych już bardzo ciekawe potrawy na bazie miąższu z cukinii, który prawdopodobnie w innej kuchni po prostu lądował w koszu naśmieci tam jest użytkowane i również miałam przyjemność zetknąć się z kuchnią marokańską do to już zupełnie inna bajka jednak ma gra jest taki szalenie słodki pachnące, ale nie tak intensywne jak ja jak pozostałe kuchnia też musi podzielić ze swoimi doświadczeniami będąc w Katarze to dwukrotnie zapytałem specjały tamtejszej kuchni i ku mojemu zaskoczeniu nie zaprezentowano niczego katarskiego wysłano mnie do dań kuchni arabskiej, ale były to dania libańskie to jest także niektóre kraje bardzo chętnie importują kulturę kulinarną raczej bym powiedziała że, że nie tak, bo nie chodzi o import pewne zdania są po prostu wszechobecne one są być może troszeczkę inaczej przyprawiamy w danym regionie, gdzie nie używa się kolendry, gdzie indziej natki pietruszki bądź suszonej mięty natomiast nie miał pan szczęścia w bo faktycznie nie wie jak jest akurat w Katarze mój mąż przez jakiś czas, owszem, tam pomieszkiwał nawet chyba do chwili obok obecnej mamy jakąś daleką rodzinę mieszkającą, ale jestem w stanie sobie wyobrazić, że prawdopodobnie jest to kuchnia bardzo zbliżona do tej kuchni w UE Emiratów arabskich po prostu należy się udać do do miejsca, w którym bywają tu ULC albo ewentualnie postarać się o prosić się na jakiś fajny posiłek do kogoś, chociaż z tym bywa różnie w Emiratach, dlatego że obywatele jednak trzymają tak oddzielnie i jest już zaproszonym do kogoś do domu nie do restauracji, bo do restauracji jest o rzecz była absolutnie powszechną normalną no to trzeba się czuć bardzo wyróżnionym zaszczycony, że coś naprawdę rzadko zdarza to się teraz prosiłbym, żeby pani opowiedziała się przenieśli choćby oczami wyobraźni do no ten szwedzki arabski 100 co na takim działaniu choćby dziś w niedzielę pani serwowała powiem w ten sposób, że początkowo tworzyliśmy będzie ich, ale ze względu na trudności ze zdobyciem może wszystkich produktów potrzebnych często nasze zamierzenia musiały być weryfikowane zmieniane i dlaczego oni od drugiego śniadania zapraszamy bez upubliczniania mniej mniej jest zawsze 1 wielką niespodzianką na stole zwyczajowo gości klasyczny humus kilka past taka tradycyjna ma za oczywiście pikle oliwki oczywiście pita bywają różnego rodzaju rożki ze szpinakiem rożki z serem wszelkiego o wszelkie odmiany chlebów arabskich pojawiają się dania gorące bakłażany pod wszelką postacią uważa, że bała się pięknie pachnące Beria ani kto powinien takie działania przy przychodzi do kogo już muszę podkreślić to jest szalenie ważne się na świadczenia są o wegetariańskie czasami bywają wegańskie, ale PiS generalnie ja ani nie jestem zwolennikiem zwolenniczką diety wegańskiej dlatego staramy się wybierać dania tylko takie, które już niczego udawać i one od początku są bez jajek ewentualnie bez masła sera natomiast cała reszta jest również wegetariańska bez mięsa i też większości i są to dania, które od zawsze takie były czasami niewielu wypadkach zdarzały się ugotować coś co generalnie ser serwowane istnieje zawsze z jakimś między rzeką jagnięciną, ale staram się robić to bardzo rzadko to jest śniadanie dla całych rodzin to jest śniadanie dla wszystkich serwujemy talerz duży talerz mały początkowo mniejsze talerze miały być tylko dla dzieci, ale nie zawsze mamy ochotę na biorąc apetyt ma na dużą porcję on pomysł na 2 rozmiary talerzy można pakować sobie do pełna można przychodzić i dokładać można jeśli ktoś nie ma odwagi po prostu tylko spróbować nie biorąc udział nawet w badaniu nie kupując w tego nie, płacąc za ten talerz do tego serwuję wspaniałą aromatyczną herbatę z dodatkiem mięty cytryny pomarańczy to już do wyboru to co widzimy się na śniadaniu zapraszam serdecznie klubokawiarni resort co niedziela arabski szwedzki stół w wykonaniu pani Anny obudzona dziękuję pani bardzo dziękuję bardzo rozmowny państwa zapraszam do informacji Radia TOK FM Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i słuchaj wygodniej z telefonu! A w promocji Black Friday obowiązuje prawdziwe 50% zniżki!

KUP TERAZ 50% taniej

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA