REKLAMA

Wyższy podatek od mięsa - niemieccy politycy chcą ograniczyć jego spożycie i poprawić los zwierząt

Magazyn Radia TOK FM
Data emisji:
2019-08-10 11:40
Prowadzący:
W studio:
Czas trwania:
15:15 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
sobotni magazyn Radia TOK FM Przemysław Iwańczyk kłania się państwo ponownie w naszym studio Darek Gzyra autor książki dziękuję za świńskiego co działo się społeczny publicysta dzień dobry dzień dobry będziemy mówić wciąż utrzymywać się w tematyce ochrony środowiska ma punktem wyjścia do naszej rozmowie niemiecki przypadek, że socjal Demokraci zieloni chcą podniesienia VAT na mięso z 719 % pierwsze pytanie czy jest to precedens w skali Europy czy też nie, bo inne Rozwiń » w innych krajach również takie pomysły padają powiedziałbym, że też kontynuacja pewnego trendu, który zarysował w ciągu ostatnich lat w wyraźnie rosnącego trendu zainteresowania nie tylko w tym środowisku tzw. pozarządowym NGO-sów strony społecznej umówmy się tak, ale również ze strony rządowej jak agend rządowych wcześniej byliśmy w Szwecji mieliśmy taką dyskusję bardzo ważną, bo taka specjalna rządowa grupa robocza, która tym zajmowała w Danii wiem, że że, że o tym, dyskutowano bardzo poważnie na najwyższym szczeblu w Niemczech też wcześniej to sytuacja z PSL mamy do czynienia teraz o tyle ciekawa, że mamy 2 strony postulujące ten wzrost tego podatku nie możemy tutaj o jakimś wybitnym ponadprzeciętnym wzroście podatku tylko oto równanie podatków zaniżonego wcześniej do 7 % do 19 % standardowego niemieckiego podatku na produkty spożywcze w tym, że postuluje to z, postulując ciekawe strony po pierwsze, współrządząca partia, czyli SPD to bardzo ważne, że to jest partia współrządząca ani wyłącznie opozycja, która w ten sposób chce coś wywalczy nie jest to populistyczny postulat tylko o raj dla kogoś rzeczywiście ma wpływ na to co się będzie dalej z tym pomysłem działo, ale oprócz tego oczywiście jest strona opozycyjna jest druga część postulujących czy zieloni to ciekawa sytuacja, bo zieloni mają historycznie rzecz biorąc bardzo dobrą sytuację dobry moment po tych wyborach do parlamentu Europejskiego, gdzie zyskali sporo i w ogóle można mówić, że w Niemczech dla tematyka zmian klimatycznych była bardzo ważnym kryterium doboru doboru polityków, czego w Polsce może nie mamy jeszcze niestety, ale w Niemczech już mamy, więc oni są bardzo mocną siłą polityczną tak się szacuje, że w tych wyborach 20000601 . zdobędą miejsca i sporo tych miejsc więcej mamy 2 poważne siły polityczne, które rzeczywiście mogą próbować wprowadzić nie tylko dyskutować na ten temat jak to robiliśmy wcześniej nie z premedytacją zapytałem pana inne przypadki w Europie i pan wymienił kraje skandynawskie śmiem twierdzić, że to Awangarda jeśli chodzi o dbałość o środowisko nie jest przypadkiem właśnie tam ulokowane są te źródła pomysłów, a Niemcy idą w ślad ślad za tym czegoś trzeba zacząć z nich niech to będzie Skandynawia Niemcy są o tyle ciekawe, że to jest kraj kojarzony z dużym spożyciem mięsa tradycyjnie prawda w kraju, którym wegetarian wegan około 10 % to jest standard Europejski powiedział mnie nie więcej, niemniej niż w podobnych krajach, więc mówimy to bardzo specyficznym miejscu w takim miejscu, które eksportuje bardzo wiele mięsa to jednak z głównych eksporterów mięsa na świecie jeśli tam zacząłem o tym, mówi jest dobry dobre miejsce dobre miejsce tak, bo wróćmy do genezy w ogóle tego pomysłu rozwiąże koniec końców chodzi o to by zwierzęta miały się lepiej hodowlane 2 motywacje przyświecają takim działaniem po pierwsze, polepszenie tzw. dobrostanu, czyli tego co się oczywiście, że zwierzętami w ramach hodowli również pozytywny wpły w na zmiany klimatyczne ograniczenie zmian klimatycznych poprzez ograniczenie konsumpcji i produkcji zwierzęcej ogólnie to nie tylko między prawdą mówił również w mleku, jaki ma to mieć wpły w na produkty droższe będą rzadziej kupowane mówiąc najprościej przynajmniej założeń rzeczywiście są takie raporty opracowania, które mówią, że tak, by było nawet nie wlicza przy jak dużym wzroście podatku jak duża byłaby odpowiedź społeczna poprzez sięganie po produkty roślinne zamiast droższych produktów pochodzenia zwierzęcego i wszystkie raporty mówią rzeczywiście miałoby wpły w, dlaczego w tym w ogóle zajmować, dlatego że że hodowla przemysł hodowlany jest 1 z większych przemysłu z tego świata mam bardzo negatywny wpły w na zmiany klimatycznej to jest udowodnione po wielokroć po wielokroć od, a przez ostatnie kilkanaście lat mieliśmy co chwila jakieś nowe raporty najwyższych instytucji takich prestiżowych instytucjach używanych księdza, czyli tak dalej, które mówiły, że emisja gazów cieplarnianych jest naprawdę bardzo dużo z tego sektora przemysłowego większa mówiło się i słusznie niż cały transport razem wziętych a dlaczego akurat ten produkt tak mocno obciążony miałby być niżej oprocentowany niż paczka mleko owsiane prawda, który jest, którego ślad ekologiczny jest znacznie mniejszy niż mięsa to jest absurdalna sytuacja ta sytuacja, której koszty środowiskowe etyczne i wszelkie inne są po prostu życie ukryte one tam nie są pokazane, a konsument ostatecznie nie ma tak naprawdę możliwości wyboru, bo nie może zrobić tego rachunku prawda zysków i strat przy produkcie, bo ma taką sugestię, że skoro produkt jest tani to jest bezproblemowy i dokładnie odwrotnie to jest 1 z najbardziej produkt problemowych produktów tego świata i cena tego nie odzwierciedla w aspekcie klimatycznym w ogóle nie nie będę dyskutował jest ono oczywiste natomiast moje pytanie brzmi czy rozwiązaniami ustawowymi da się poprawić sytuację zwierząt hodowlanych tyczące czy to co tworzyć dosyć często na tyle osobnicy zależy od indywidualnego podejścia każdego, kto z konsumentem, że żadna żadna ustawa tego nie zmieni wiele opracowań badań, bo to też bada i słusznie mówi mówi o tym, że tzw. też konsumpcja nie wystarczy znaczy to sumując się oczywiście rosnąca świadomość społeczna przekładająca się na wybór konkretnego produktu na kogoś innego nawet jeśli trend jest tutaj zauważalnie rosnącej świadomości jest większa nie wystarczy że, że nie tylko od domu musimy ten problem rozwiązywać poprzez te jednostkowe wybory, ale również od góry przez zmiany systemowe podatek i jedno takich zmian w klasycznych ram systemowych prawda czy nakładamy, jakby od góry taką czapkę pewnych powinności społeczeństwo wskazujemy, że chodzi z tym jest problem nawet jeśli nie chcecie dokonać takiego wyboru licznie jako społeczeństwo na to podpowiadamy wam, że z tym produktem jest problem i to musi mieć odzwierciedlenie w cenie od góry od dołu jednocześnie to jest odpowiedź proszę nie posądzać mnie zwracam się do pana k do naszych słuchaczy równocześnie, że jestem rzecznikiem ugrupowania alternatywa dla Niemiec, ale ten argument, który podnosi ta partia opozycyjna, do której pewnie jest to bardzo daleko wydaje się logiczne czy zwiększenie podatku na pewno spowoduje, że pieniądze w ten sposób uzyskane wprost przełożą się na sytuację zwierząt hodowlanych czy też zostaną rozdysponowane na inne sektory gospodarki socjalnej tego kraju w tej kwestii rządu z ustaleń konkretnych ustaleń pośród stron, które będą negocjować w Niemczech w słyszałem czytałem takie głosy, że właśnie trzeba zadbać o to, żeby pieniądze w ten sposób uzyskane przeznaczyć na tzw. restrukturyzację tego sektora hodowli co dokładnie oznacza restrukturyzacja tego sektora nie wiem nie doczytałem tego wyobrażam sobie także, że będziemy odchodzić mam nadzieję odchodzić od tych bardzo intensywnych metod hodowli tak bardzo obciążający środowisko tych masowej hodowli przemysłowej i rzeczywiście nową dokładnie to samo co się mówi na całym świecie, że zna najgorszy rodzaj produkowania żywności bardzo nieefektywne no oprócz tych oczywistych obciążeń moralnych od etycznych związanych z eksploatacją zwierząt na masową skalę to ślad ekologiczny to właśnie hodowli przemysłowej po prostu ogromny tak jak to mówiliśmy przed chwilą, więc ma to być przeznaczone jako moment wszystko jest wciąż wstępne jednak twarze praw do dyskusji raczej niż decyzji, ale są takie, że ma to być przeznaczone na tę na tym, że restrukturyzacja nie czytałem co jeszcze oznacza to słowo dokładnie jak wobec tego zakładając, że to podniesienie podatku uderzy w tych którzy, którzy zajmują się hodowlą zwierząt w jaki sposób oni to odczują w jaki sposób państwo będzie usiłował im to zrekompensować rozwiąże kilka gospodarstw może paść ruin i no to będzie dotyczyć przede wszystkim tych wielkich graczy prawda, czyli graczy, którzy zarabiają gigantyczne pieniądze przecież przemysł hodowlany czy w ogóle co ten sektor wykorzystał eksploatacji rząd masową skalę jak mówią 1 z większych, więc będzie musiał to wziąć pod uwagę już w tej chwili znowu kolejne raporty mówią o tym, że producenci mięsa muszą zaczną zacząć dywersyfikować źródła białka białka to znaczy przestać postrzegać siebie własną tożsamość pod producenta jako producenta mięsa bardziej jako producenta białka co oznacza ni mniej ni więcej tylko próbę zwrócenia uwagi na to, że mają zająć się białkiem roślinnym najprościej mówiąc to jest mniej obciążające znacznymi obciążające, więc to nie jest także producent mięsa musi musi zejść kompletnie z rynku może próbować wprowadzać do swojego portfolio językowego linię produktów roślinnych przyznano właśnie dzieje się w branży Wienia też może wiele gospodarstw doprowadzić do ruin nie ma nie ma sytuacji, w której zrobimy jakikolwiek krów nie będzie już od rowerzystów to co my w tej chwili robimy, czyli to w jaki sposób rozpędziliśmy produkcją zwierzęcą jest chyba najbardziej krzywdząca dla planety dla nas samych dla zwierząt, więc jakikolwiek ruch próba zawrócenia tego też będzie miała jakieś koszty koszty społeczne są tutaj bardzo często omawiany w tych w tych dyskusjach, że przecież podatki będą dotyczyć czy bić przede wszystkim osoby najmniej zarabiające to wszystko trzeba w tych dyskusjach uwzględnić mam nadzieję, że to będą robić fachowcy analitycy rynku ekonomiści politycy, bo wszystkie dane naprawdę wszystkie dane niezależnie od tego jak bardzo się posądza ten sektor o negatywny wpływ czy to jest 18 % 35 to nie mniej ważne wszystkie mówią o tym, że ten musi bardzo negatywne i ogromne to 1 bardziej negatywnych czynników klimatycznych jest pan gotowy na taką publicystyczną rozmowę przez ostatnią minutę naszego spotkania oczywiście to na kanwie naszej poprzedniej rozmowy w sprawie ochrony środowiska ekologów rolników wyobraża pan sobie pan w stanie dziś w swojej głowie rosnąć scenariusz, że w Polsce mamy do czynienia z taką sytuację jak z tą niemiecką propozycją co na to rolnicy są przed wyborami do parlamentu Europejskiego rozmawiałem z politykami robię z nimi wywiady m. in . z przedstawicielką wiosny i pytałem o podatek od mięsa oczywiście odpowiedziała tak trochę wycofana na nim żadnych jasnych deklaracji ale, ale zaczynam o tym, mówić, dlaczego tego nie robić jeśli można jeśli można zrobić w Niemczech kraju słynącym z kiełbasek z kości można to robić również w Polsce, a w Polsce widzimy przecież bardzo dobrą odpowiedź producentów również mięsa, którzy właśnie otwierają linie produktów roślinnych n p . nie mogą zmieniać nie będę wymieniał naz w, ale 11 większych koncernów mięsnych otworzy przecież linie produkowania pasztetów z fasoli, a więc najprościej to jest właśnie ten dywersyfikacja białkowego potworze aktorzy pięknie mówić wprowadzaniem lepszych źródeł białka lepszych pod każdym względem, więc jest to możliwe również poza posłom panu polityka wiosny przy czym tam raczej nie będziemy szukali tego ile zatem wiejskiej co jeszcze ani elektoratu wiejskiego, które pójdzie zagłosuje prawda pan, gdy osoba się z policją rzecz jasna nie mam na to twarde dowody oczywiście ma pan rację, że napotykamy mur taką widzimy to pan widzi to widzę szczególnie w Polsce roku 2019, w którym mamy takim taką cofka konserwatyzmu jak już takiego myślenia źle rozumianego przy czym przywiązania do wartości, a to osobie jest 1 z takich tradycyjnych wartości turystyczne zaczynają właśnie przypominać garb nie tyle jakąś nobliwe tradycje co garb, z którym musimy teraz radzić, więc na pewno jesteśmy w takiej sytuacji, ale z drugiej strony, kto jeśli nie my musimy zacząć po prostu o tym, mówić, jakie przewiduje pan losy dlatego o pomysł niemieckiego jak rozwinie się to dyskusja ja myślę, że podwyższą ten podatek zrównają go z to jeszcze nie jest wielkie zwycięstwo zrównają Gos z podatkiem na inne produkty to jest pierwszy krok należy jak narracji przyjmiemy to i tak będzie dotkliwe, dla której strony mam nadzieję, że będzie to zyski bardzo z przemysłu mięsnego mlecznego, które są katastrofalnymi przemysłowych tego świata i a konsumpcja jest znowu również poszły w kontekście zdrowotnym bardzo niekorzystne, bo głos polityków to tutaj 1 sprawa, ale też świadomość społeczna to druga zastanawia mnie tutaj już trzeba by nie wiem zaangażować do tego socjologów, jaki będzie odbiór społeczny tej propozycji jak jest do niemieckiego społeczeństwa tchnął życie nie lubią podatków to kto też dobrze wiemy no to się wiąże z jakimiś tam kolejnymi ograniczeniami konsumpcji ludzie są przywiązani do do konsumpcji takich rozbuchanych choćby na konsumpcji, więc pewnie nie jest trudno przewidzieć, że będzie z tym problem będzie dyskusja również będzie oprócz społeczny, ale ludziom to dobrze wytłumaczyć to może będą to do przynajmniej tak dobrze rozumieli w przypadku innych produktów obciążonych w jaki sposób jak tytoń jak cukier jak węgiel, które są obciął o obłożone tzw. podatkiem od grzechu tak się mówi wiemy o tym, że to są szkodliwe produkty pod jakimś względem zdrowotnym środowiskowym dlatego dajemy przykład nie wiem akcyzę tak podwyższamy ich podwyższamy ich ceną po to, żeby zniechęcić ludzi do korzystania to się już robi tak nie robimy tego przypadku mięsa, ale możemy pójść ścieżką, która się w jaki sposób wydeptana i próbować pokazać, że mięso jest też szkodliwym produktem czy mleko w kontekście środowiskowym i etycznym tak jak pokazaliśmy w przypadku tytoniu nie sądzę, żeby to była zupełna nowość dla ludzi, że takie rzeczy państwo robić zachęca do ten sposób do innych wyborów poprzez wzrost cen proszę zobaczyć świat się zmienił niegdyś mianem określało status tego, które po nie sięgała teraz wręcz przeciwnie tak po zaczęliśmy przesadzać ukończyliśmy sobie liczne samych siebie nie mówiąc oczywiście o całym tym cierpieniu, które jest to wszyte w cierpieniu milionów zwierząt dziękuję panu bardzo za rozmowę Darek Gzyra autor książki dziękuję za świńskiego cię działacz społeczny publicysta był moim państwa goszczą dziękuję państwu zaproszono informacji Radia TOK FM Japonii po godzinie dwunastej po mówimy o filmie Patryka Vegi polityka Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: MAGAZYN RADIA TOK FM

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i zabierz TOK FM na wakacje!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA