REKLAMA

Przed nami XIII Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku w Poznaniu

Niedzielny obiad
Data emisji:
2019-08-11 12:20
Audycja:
Niedzielny obiad
Czas trwania:
14:35 min.
Udostępnij:

Konkurs na najlepszy chłodnik, czy domową nalewkę, a także jarmark na poznańskim Starym Rynku to tylko kilka atrakcji o których mówi prezes Fundacji Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku w rozmowie z Przemysławem Iwańczykiem.

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
niedzielny obiad w niedzielnym magazynie Radia TOK FM stały cykle, które przykuwał uwagę przede wszystkim tych, którzy są zafascynowani kulinariami myślę, że dziś spełnimy państwa oczekiwania, łącząc się w naszym poznańskim studiem, a tam pan Wojciech Lewandowski prezes fundacji ogólnopolskiego festiwalu dobrego smaku dzień dobry dzień dobry witam państwa 13 ogólnopolski festiwal dobrego smaku odbędzie się w dniach 1518 sierpnia właśnie Poznań morze słów kilka Rozwiń » samym festiwalu jego idei o tym jak jak wygląda poproszę pana to już trzynasta edycja festiwalu z Poznania 1 przyzwyczaili, ale cieszę się, że wiele osób z całej Polski przyjeżdża na tę imprezę zazwyczaj zaczynamy od wizyty na Starym rynku, bo tam około 100 wystawców z całej Polski produkt regionalny produkt lokalny ciekawe nowe smaki od Podlasia po Dolny Śląsk, ale też wielu gości z zagranicy, bo Rumunia Bułgaria Turcja Azerbejdżan wszystkie te kraje będą kulinarnej prezentowana na tegorocznej edycji, ale oprócz małego samo z innych akcji, a proszę powiedzieć rozumiem, że festiwal dobrego smaku nie ogranicza się tylko do specjałów kuchni wielkopolskiej, która też jest takim poważnym nurtem kulinarnym w naszym kraju nie tylko oczywiście oczywiście, że nie konkurs restauracji, które organizują podczas festiwalu on często skupia się na właśnie daniach kuchni wielkopolskiej, bo mieliśmy kaczkę po poznańsku czy unijne golonkę Wielkopolską w tym roku bardzo kosmopolityczne chłodniki, więc może nie zamykamy się na kuchnie żadnego regiony żadnego kraju zresztą kuchnia nie ma narodowości tak my mówimy o tym, myśleć o najbardziej regionalna niż nacjonalistyczna to tak, ale też wracając do do korzeni im będziemy szukać gdzieś tych początków, skąd się co wzięło jeśli mogę tak powiedzieć czy zgodzi się pan, że kuchnia Wielkopolska ma wiele wspólnego z kuchnią np. niemiecką kuchnię Wielkopolska ma swoje kluski korzenie i to widać po produktach regionalnych, bo one są bardzo podobne w odległych geograficznie miejsce, czyli na Śląsku Wielkopolsce na Kujawach i na Mazurach jak się spojrzy na te 4 regiony Polski to widzimy podobne rzeczy np. zamiłowanie do czerniny czy ser smażony, więc wiadomo, że gdzieś tam mamy wspólne korzenie na jakość ich stroje to to jasno widać, że to są pruskie tematy polskie korzenie, więc jeżeli dziś ktoś przekonuje mnie, że ser smażony taki Polski produkt regionalny to zapomina o tym, że, że na tych ziemiach mieszkał kiedyś ktoś inny na pewno szczerze mówiąc, gdybym usłyszał smażony ser to po pomyślnym Czechach, ale to zupełnie inny produkt, dlatego że ten czeski smażony ser to po prostu kawałek żółtego sera panierowane wrzątku i bułce tartej smażyć na patelni podczas gdy ser smażony Wielkopolski to z Gliwic dały Twaróg przesmażamy na maśle bardzo często z kminkiem taka pasta do malowania chleba weźmie pan zachęcił wróćmy do samego festiwale później tych atrakcjach kulinarnych sobie powiemy jak zmieniał się przez wszystkie lata zmienił się bardzo by Polski chyba kulinarne zmienił się przez 13 lat bardzo 2007 roku po raz pierwszy organizowaliśmy festiwal dobrego smaku w Poznaniu to idea produktu Regionalnego dzisiaj to nie do pomyślenia w zasadzie byłam nieznana za uszy wyciągaliśmy producentów dobrych serów chlebów wędlin gdzieś tam ich wiejskich gospodarstw mówiliśmy o przyjęcie nastaje rynek zostawcie szukamy dodamy do tego scenę muzyczną zagramy fajny US i ludzie kupią jak kupią, gdzie czeski basa pytali pukali się w czoła podczas gdy dziś takich jarmarków i festiwali kulinarnych w Polsce jest mnóstwo, więc przez 13 przeszliśmy długą drogę przeszliśmy długą drogę wydaje mi się ogólnie w kinach restauracjach przykład jeszcze 13 lat temu królowały w restauracji włoskich chińskie czasem greckie, a dzisiaj na inną najważniejszym trendem kulinariach jest powrót do korzeni powrót do dobrych lokalnych produktów nowoczesna kuchnia Polska, więc mam nadzieję, że takie imprezy jak nasz festiwal dobrego smaku w Poznaniu w jakimś stopniu się do tego do tej rewolucji przyczynił, a czy wyjście w plener jest ma swoją inspirację nie wiem azjatyckim z Litwą, gdzie dziś modnie było powiedzieć, że tak, ale ono maty inną genezę to znaczy jest za, planując pierwsza edycja festiwalu myślałem o takich Markach farmerskich ze Stanów zjednoczonych, bo wróciłem świeżo stamtąd tamtej imprezy pod chmurką jak nie wiem, a festiwal jedzenia wina w Aspen były już dość popularne tam już 2 lata kulinarna rewolucja, która jeszcze u nas nie było moje ówczesny przyjaciel dotychczas przyjaciel ówczesny wspólnik rzucił hasło, żeby zorganizować konkurs nalewek domowych, bo był wielkim fanem nalewek nie mogę zrobić konkurs nalewek fajnie, ale budujmy, o czym zróbmy taki festiwal smaku, że można było wieś wypieki nalewki zjeść dobrą kiełbasę i posłuchać jazzu to wszystko w centrum miasta to był wówczas pomysł ewolucyjny a, ale faktycznie zrobiło się z tą budową i tak jak jeszcze przez ostatnich kilka lat festiwal był głównie dla poznaniaków oprócz warsztatów koncertów minister zakupowym przychodzili zaopatrzyć w dobre produkty jak w ostatnich latach widzimy, że właśnie Street fundował te, które przychodzą na innych na cały dzień, by zjeść coś dobrego wybić parkingu dobrego wina posłuchać muzyki spędzić wspólnie czas na świeżym powietrzu przy dobrym jedzeniu głębiej położonych na polską kulturę kulinarną jeśli pan pozwoli usiłuje zastanowić, kiedy nastąpił przełom, że na jedzenie celowo używam tego słowa zaczęliśmy spoglądać jak na sztukę która, która ma być strawą nie tylko dla dla ciała, ale i dla dla ducha przyzna pan, że jeszcze przed okresem przemian ustrojowych właściwie zjedzeniem chodziło o to, żeby się na jeszcze zasadniczo im większa porcja tym lepiej, a co na to należy lądowało to w sumie miał mniejsze znaczenie, zwłaszcza że wszyscy mieli to samo towarem deficytowym już wszelkie luksusy z pomarańczami i szynką na czele, ale też potrzebowaliśmy czasu, by docenić, że jedzenie to to także styl bycia, że jedzenie to przebywanie razem jedzenie to tutaj naprawdę sztuka wyższa momentami ogromna część kultury dlatego nazywamy ten festiwal nie festiwal dobrego jedzenia tylko festiwal dobrego smaku, bo to dużo szersze pojęcie, ale nie ma pan tego ująć lepiej kultura kulinarna i im Kuźnia jako element kultury kuchnia pojawia się wtedy, kiedy nie ma niedoboru dopóki jedzenie służy zaspokajaniu głodu trudno mówić o kuchni i kulturze kulinarnej ale kiedy mamy trochę więcej niż potrzebujemy, czyli możemy zacząć kombinować ze składnikami albo zastanawiać co dziś na talerzu powinno wylądować wtedy zaczynamy tworzyć kulinarną kulturę i jak mówimy o kulturze kulinarnej szesnastego siedemnastego wieku przez ona dotyczyła bardzo wąskiej grupy społeczeństwa magnackiej dworu na wsiach jedzono, by się najeść dzisiaj wydaje się, że to jest odkrycie ostatnich 10 lat, kiedy nasz stan majątkowy się coraz lepszy możemy więcej na jedzenie wydawać możemy bardziej kombinować możemy planować poza tym otworzyliśmy się na świat podróżują podróżujemy coraz więcej doceniamy fakt, że kuchnia to nie tylko zapełnienie żołądka, a właśnie element kultury jak zwiedzamy odwiedzamy też kulinarnie jak planujemy obiad to niepotrzebna jest tylko pod żebrowym było jakimś jakieś przeżycie szczególnie ten świetny niedzielny obiad dobrze dodatkowo wobec tego pana zapytam jak to się do tych nowoczesnych i skąd inną bardzo słusznych trendów, by nie wiem zużywać jak najmniej, że wspomnę tylko o tym, nurcie zdrowe jest, żeby nie jeszcze więcej i nie kombinować z jedzeniem tak, żeby go nie marnować, żeby dbać o środowisko mówiące wprost tutaj ten kulinarny hedonizm przyzna pan do tej do tej kultury teraz najnowszej, która mówi o tym, żeby być jak najbardziej skromnym dni jak się ma myślę, że można 2 rzeczy pogodzić przyłapany pan znajduje pan znajduje taki balans staram się każdego dnia np. dużo mniej mięsa niż jeszcze kilka lat temu jego produkcja jest bardzo uciążliwe dla naszej planety to wiemy doskonale poza tym jest to uciążliwe dla żołądka mam wrażenie, że jesteśmy narodem, który i w ogóle jest za dużo mięsa, ale to wynika z pewnego odbicia się tak jak pan wspomniał jeszcze 20 lat temu 30 lat temu nie są na kartki rekompensujemy sobie teraz to w zasobie rekompensujemy przez jak myślę, że jedynym krajem ziemi ja znam w Europie, który planuje surowe mięso jak jadąc ulicą widzimy billboardy z karkówką ja nie widzę tego we włoszech we Francji i to taką za 999 jeszcze napisane, że limit zakupów 15 kilo na Boga, kto potrzebuje 15 kg karkówki nie prowadzi do kuchni na plaży, więc jemy za dużo mięsa na pewno, ale wracając do bytu pana pytania można można jeść świetnie, iż może jeszcze odkrywczy artystycznie wcale nie 1 za dużo, bo nie mamy więcej niż 1 żołądka niskim stanie, więc więcej niż 1 kolacji, więc mając więcej środków czasu możemy ją lepiej zaplanować ale, ale to nie znaczy, że ona musi być hedonistyczne w sensie ilościowym, żeby była jakościowo wybitna no dobrze to teraz przejdźmy dzień po dniu co wydarzy się na ogólnopolskim festiwalu dobrego smaku począwszy od 15 sierpnia 15 sierpnia dzień otwarcia to także takie centrum historii festiwalu właśnie tego dnia odbywa się konkurs Polska nalewka roku wtedy największy turniej nalewek domowych w Polsce my w tym konkursie nie chodzi o to, żeby propagować spożywanie, a raczej, by podtrzymywać piękną polską tradycję nastawienia domowych nalewek tego dnia z całej Polski, bo od Karpat po Szczecin przyjeżdżają do nas wspaniali pasjonaci nalewek przewożą swoje trunki są one oceniane można jeszcze wystartować w konkursie, bo nawet w jej dniu konkursu w czwartek od dziewiątej do trzynastej przyjmujemy jeszcze ostatnie zgłoszenia nalewek w Poznaniu to 11 z atrakcji pierwszego dnia oprócz tego koncertu panią wieczorny koncert inauguracyjny orkiestry prowincjonalnej na scenie na Starym rynku już od 11 już jarmark dobrego smaku w czwartek także pierwsze warsztaty genom Miętkiewicz będzie uczył przygotowywania dań serów w restauracji spod dolnej Wildzie tego dnia już pierwsze koncerty warsztaty gruzińskie także już od pierwszego dnia naprawdę sporo będzie się działo dobrze teraz, gdybym pana jednak próbował nakłonić do tego, żeby zaserwował mam tam obiad cały czas trzymamy się tutaj tytuł naszego cyklu na niedzielę, ale w liście poznańskim stylu to tak od początku do końca począwszy od przystawki co by to było o poznańskiej obiad co ciekawe pewnie zaczęlibyśmy od drożdżówki albo kawałka tortu to dziwne, ale taka to prawdziwa poznańska lewicowy Robert Robert Lewandowski nie przypadkiem grał w Poznaniu no bo też wyznaje teorię wraz ze swoją żoną, że od dna należy zaczynać od deserów słodkich na początek pewnie nauczył się tego w Poznaniu, bo tak to w tej poznańskiej mieszczańskich tradycji było, że po kościele najlepiej, jeżeli była to suma twarze szło się do 1 ze słynnych poznańskich cukierni po słodkie przychodził do domu i kawy jadło słodkie i dopiero wtedy zetknęła się obie nocą na przystawki pewnie, gdybyśmy chcieli być bardzo tradycją tradycyjnie, a nie byłoby zbyt gorąco uczelni na, czyli rosół na moich lepiej kaczce zaprawiony Kaczą krwią pod dębami i kluseczkami często uczelnianymi kluskami ziemniaczanymi odrobinę słodki od suszonych owoców, które się w tym wyważa powinny gotować na drugie jeśli to niedziela obowiązkowo pieczona kaczka pyzy teraz wszystkich słuchaczy warszawskich informuje, że PZU nie są to okrągłe kulki ziemniaczane z nadzieją jazda bez mięsa w Tychach Poznaniu kryzys to to co np. na Śląsku zaś kluchy mała, czyli Pampuch w niektórych regionach drożdżowe bułeczki gotowane naparze one zawsze muszą towarzyszyć kaczce towarzyszyć powinna też to wielka z sosem własnym, żeby te pomp uchyli nabierały tego sosu, gdyż jemy i modra kapusta czerwona kapusta duszona odrobinę ostrych rodzynkami to całą pewnością najbardziej klasycznej niedzielny danie obiadowe w Wielkopolsce, ale drugi Desert sięgamy czy nie 18 pierwsze chyba chyba niekoniecznie tak od razu a, ale jeśli miałby się pojawić to pewnie byłoby to drożdżowe ciasto z owocami no to teraz tak już na koniec kogo zachęca pan do przyjazdu ogólnopolski festiwal dobrego smaku, kto powinien tam na pewno się znaleźć i co z tego wniesie przede wszystkim tak w bankach 3 zlotym 3 słowa zachęty tam wszystkich, którzy chcą na nowo odkryć polskie produkty i polską kuchnię, dlatego że przewoził ogromną rewolucję np. świetne nowe winiarstwo w Polsce mamy doskonałych serwowały, którzy mogliby konkurować z francuskimi serami i można tych ludzi spotkać na festiwal dobrego smaku czy tylko spróbować produktów, ale porozmawia z nim uścisnąć dłoń i dostać 1 dobę pojadę i chciałbym podkreślić tę imprezę dla całych rodzin szczególnie w sobotę, kiedy od rana do wieczora na rynku trwają nasze wielkie rodzinne warsztaty pod hasłem kuchnia spotkanie pokoleń, które można bezpłatnie wziąć udział, ale też każdy inny dzień całe rodziny znajdą dla siebie coś atrakcyjnego strzał dziękuję panu bardzo za te zachęty dziękuję za to poznańskim ni obiecuje wie pan co ja już zaraz po naszym programie do Poznania serio mówi Homa na mecz piłki nożnej, który rozpocznie się o godzinie szesnastej 30, gdzie najlepiej zawitać na rynek rozumiem my jednak to od czwartku, a jeżeli chodzi o to gdzie dobrze, jeśli więc wypada nam wymieniać nazwy restauracji na antenę no trudno nie pan podać 3 to co nie będzie poseł Anna Kret trenowała na technika na pewno warto zajrzeć, a może widelec na pewno warto zajrzeć do modeli kuchni mama rynku to do podniebienia no dobrze, a nuż widelec się tam zdanie dziękuję panu bardzo Wojciech Lewandowski prezes fundacji ogólnopolskiego festiwalu dobrego smaku był z nami moim państwa gościem kłania się pan do zobaczenia Poznań Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

POPULARNE

DOSTĘP PREMIUM

40% rabatu w zimowej promocji TOK FM. Nie czekaj - zdobądź swój pakiet "Aplikacja i WWW" z solidną zniżką, aby słuchać wygodniej!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Przedłuż dostęp Premium taniej!