REKLAMA

Prezes Związku Polskie Mięso: Nie ma twardych dowodów na to, że produkcja mięsa jest szkodliwa dla środowiska

Data emisji:
2019-08-13 09:00
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
13:23 min.
Udostępnij:

- Dieta powinna być racjonalna, a niejedzenie mięsa racjonalne nie jest. Nie ma na to żadnych dowodów, że produkcja i jedzenie mięsa są szkodliwe dla człowieka i dla środowiska - mówił w Magazynie EKG Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

EKG ekonomia kapitał gospodarka jest dziewiąta 4 to jest magazyny kadzie Maciej Głogowski dzień dobry dziś naszym gościem jest pan Witold Choiński prezes związku polskie mięso dzień dobry panie prezesie witam państwa nie pan mięso tak i to codziennie naprawdę naprawdę teraz tyle osób, mówi że może trzeba byłoby ograniczyć spożycie mięsa czy ja uważam, że dieta powinna być racjonalna, więc ograniczenie diet do jedzenia niejedzenia mięsa nie jest dietą racjonalną Rozwiń » racjonalna dieta polega na tym, że wszystkie składniki pokarmowe stosujemy odpowiednich ilościach uważam, że spożywanie odpowiedniej ilości mięsa jest jak najbardziej wskazana wręcz potrzebne dla zdrowia, ale nie wiemy czy to jedzenie codzienne właśnie racjonalne to zależy ile czego ja nie mówi o jedzeniu kg dzień, ale mówił odpowiedni dawca 100200 g mięso, zwłaszcza czerwonego białego no ja nie jestem pan jest lekarzem nie jestem lekarzem to zostawiamy tematy związane ze zdrowiem, bo możemy zabrać ci skompromitować się np. my to nie byłoby wskazane jak piszą międzynarodowa instytucja o tym, że trzeba, a zmienić naszą dieta i być może ograniczyć spożywanie mięsa także po to, inaczej patrzeć na jego produkcję także portowe to jest nasz klimat co pan sobie myśli tak jak biznesplanu chcą zabrać tak jak pan powiedział to międzynarodowe instytucje mówią lub sugerują nie mają na to żadnych twardych dowodów, które mówiłyby, że jedzenie mięsa bądź produkcja mięsa jest szkodliwa czy dla środowiska czy jedzenie jest szkodliwe dla człowieka rozmawialiśmy z wieloma naukowcami na ten temat ja absolutnie nie potwierdzają tej tezy wręcz przeciwnie nasze badania, które no może nie nasza Instytutu, które były robione w ostatnich latach chociażby na wieprzowinę pokazują to zupełnie odwrotnym świetle wie pan myślę sobie, że powątpiewanie w dana opracowania sugerujące jak przez działalność człowieka różną także tą związaną z produkcją mięsa jak ta działalność człowieka wpływa na naszą planeta no jest dyskusja, którą przyzwoici ludzie powinni mieć za samo już właściwie z faktami się nie dyskutuje wręcz przeciwnie wobec tego, o czym pan powiedział jest mnóstwo dowodów i międzynarodowe instytucje podejmą różne dane, z których wynika, że przy produkcji mięsa n p . na masową skalę emitowana jest większość większa ilość gazów cieplarnianych niż np. emituje transport nie chodzi mi, żebyśmy się tutaj trasa liczba ale, żebyśmy się umówili, że nie są to dane, które trzeba powątpiewa ja nie powątpiewał w to dane natomiast, mówi że trzeba wziąć wszystko pod uwagę jeśli naprawdę byśmy chcieli stworzyć lista i posegregować to co najbardziej szkodzi dla środowiska to myślę, że produkcja zwierzęca byłaby jednak na dalekim dalekim końcu no no właśnie mówi pan, że nie nie do końca tak jest znowu powołujemy się na jakieś dane, które nie są do końca sprawdzona mówimy o jakieś dane, które są pokazywane przez instytucje my mówimy o innych instytucji, które też takie dane pokazują, więc instytucje przeciwko instytucjom, ale w instytutach pan mówi chociażby dane ostatnio monitoringu jakiegoś Górskiego, które mówią, że wcale produkcja zwierzęca w Polsce chociażby nie wzrosła wręcz przeciwnie spada bez tego wobec jakich danych mówimy że, że produkcja zwierzęca w porównaniu chociażby przy ilości samochodów, które co roku mówią organizacje produkty zwierzęce na tym samym poziomie, a pan, mówi że produkcja zwierzęca jest coraz z roku na rok coraz bardziej szkodliwa samochody w ogóle nie emitują nie nie odpowiedziałem tak jak dobrze, że jest inna relacja w istnienie mi chodzi o coś innego wydaje mi się, że nie jest na miejscu powątpiewanie w międzynarodowe instytucje takie jak np. AZ i nie chodzi o to, żebyśmy się teraz wspierali nawet użyję takiego słowa ostatnio często będącego w obiegu ideologicznie czy jeść mięso czy niejako wpływa tylko, żebyśmy dyskutowali o faktach może pan powie, że w Polsce produkcja mięsa nie rośnie to to nie o to chodzi mówią inaczej w klimacie jak prąd mówi o produkcji generalnie na świecie ona jest na podobnym poziomie kablowej 10 lat temu 15 lat temu natomiast mówimy o pewnych faktach, która rzeczywiście być może dzisiaj mają są lepsze dane być może tak my bierzemy pod uwagę oczywiście i są już firmy, które w tym kierunku idą takie firmy są już w Polsce, który mają 0 emisji dwutlenku węgla do środowiska wobec tego branża absolutnie dostrzegali w kierunku idzie to tak możemy rozmawiać np. ta branża też dostrzega jej następuje jakaś zmiana nastawienia albo oczami wykazuje troskę o tanie sprzeczać się o to czy wiadukt oraz wpływa na klimat nie poddawał wiarygodność, bo mówimy o danych pan mówi danych, że samochody rosną nie emitują prognoza wzrost, ale też wynikało z tych z tych słów wobec tego mu wierzy to dostrzegamy właśnie pan jako mam nadzieję możemy się zgodzić się 1 człowiek nie poddaje wątpliwość w ogóle tego, że produkcja przemysłowa samochody ich użytkowania także dokładają się do pogorszenia klimatu, a już w Polsce na pewno jak spojrzymy na to, jakimi samochodami jeździ to dobrze się zgodzić, dlaczego ja mówię, że branża widzi to i o ich robi to w tym kierunku idzie tak, żeby było 0 misji dwutlenku węgla do środowiska i są już takie firmy, które w Polsce taką produkcję mają co więcej cała Europa patrzy dzisiaj nie tylko różne jakoś miejsca, bo jakoś miejsca czy bezpieczeństwo żywności jest już standardem mi o tym w ogóle nie dyskutuje w Europie przynajmniej na świecie jeszcze tak i patrzy się dzisiaj konsument patrzy bardziej czy mięso spełnia chociażby warunki dobrostanu zwierząt czy było produkowane zgodnie, chociaż z tym co co pan mówił, czyli ma idzie w kierunku tendencji zachowania 0 emisji dwutlenku węgla do środowiska będzie pan się świetnie dogadujemy to szansa była ta awantura na początku nie rozum można, by się wiele rozmawiał może tak jak to jest z tym mięsem w Polsce nie pytam teraz wyłącznie klimat tylko o jego spożycie jego cenę, bo i to nie jest żadna moda tylko to są fakty jak spojrzy się n p . na cenę to widać, że to mięso w ostatnim czasie n p . Wieprza jest zdecydowanie droższe niż jeszcze było kilka miesięcy temu czy to jest tylko wpływ międzynarodowych zewnętrznych czynników światowym handlu, na którym wpływu tutaj w Polsce nie mamy co dzieje się coś zupełnie innego, o czym myślę, że rzeczywiście rynek światowy mięsa dzisiaj bardzo rozchwiane, a główną przyczyną jest afrykański pomór świń dopóki ta choroba nie była obecna jeszcze na największym rynku światowym, jakim są Chiny to ta produkcja była dosyć stabilna dzisiaj tak naprawdę nie dzisiaj jeszcze na początku roku ceny wieprzowiny były najniższe można powiedzieć od wielu lat dzisiaj są najwyższe od wielu lat w przeciągu zaledwie myśli pan, że takie ceny utrzymają przez jakiś czas to wszystko będzie zależało niestety nieprzewidywalnego rynku chińskiego w zasadzie dzisiaj cała Europa patrzy co się dzieje na rynku chińskim czy ten rynek będzie dalej kupował Europy czy może będzie jeszcze więcej kupował Europy dzisiaj w Chinach ceny mięsa są najwyższe w ogóle w historii sama szaleje na mięso wieprzowe do Chin my w tej chwili nie natomiast oczywiście staramy się, żeby to był rynek dostępne dla nas, ale wynika to z tego, że niestety mamy choroba ASF w Polsce, która wykluczona z eksportu na rynki trzecie zaledwie 23 rynki są w tej chwili dostępne dla polskiej wieprzowiny tę stronę USA Kanady i Singapur pozostałe rynki z powodu ASF niestety są wykluczone jak ten sens, w których wykluczona z pozostałych rynków, na których jak rozumiem byliśmy obecni jak wpłyną na produkcję miejscowej przychodni w Polsce to znaczy dopiero wpływa dzisiaj umowy możemy mówić, że ten jest gdzieś utrzymywaliśmy jeszcze na obrzeżach kraju gdzieś, gdzie nie ma rozwiniętej hodowli, gdzie ta hodowla szacujemy, że przesuwa się że, gdzie hodowla była szczątkowa dzisiaj to przesuwa w kierunku niestety tych obszarów, gdzie mamy dużą produkcję bardziej dochodowe przy tak pragnie w kierunku Zachodu chociażby ostatnie dotarcie z szefów do okolic Żuromina, gdzie Zagłębie można powiedzieć środowa jeśli chodzi o Mazowsza tutaj już w strefach znalazło się około 2  000 000 sztuk świń produkowanych, czyli około 20 % całej hodowli w Polsce i przesuwanie się go jeszcze bardziej na zachód może spowodować olbrzymie straty przede wszystkim gospodarcze, bo myślę, że warto tu jeszcze powiedzieć o tym, że ASF nie jest chorobą, która jest szkodliwa dla kogokolwiek oprócz zwierząt świń i dzików, ale to znaczy, że ich bardzo jest ważna dlatego powiedziałem jest to choroba nazywana na świecie jako choroba gospodarczą, ponieważ ono powoduje olbrzymie straty w gospodarstwach rolnych hodowli trzody chlewnej nie powoduje w innych, że tak po zaburzeń wśród innych zwierząt, ale czym pana zdaniem być może jako zainteresowani tym tematem będzie zwracał na to uwagę bardziej niż ktoś, kto patrzy na gospodarkę z takiego makro punktu widzenia, ale czy pana zdaniem ta produkcja wieprzowiny w Polsce w ogóle zagrożona jest możemy się wyeliminować z produkcji znaczy na pewno w okresie jakimś krótkookresowych miast jest olbrzymie zagrożenie dla produkcji w Polsce ona łatwa do odbudowania ono na oko jeśli chodzi o produkcję trzody chlewnej jest łatwiejsza niż hodowli bydła chociażby natomiast jest trudniejsze niż odrobił natomiast ona jeszcze da się odbudować pomimo nawet takiego zagrożenia, a przykład chociażby Holandii, która kiedyś walczyła z tą chorobą i oni zdecydowali 1 w 1 roku, wybijając całe pogłowie trzody chlewnej w swoim kraju odbudowują zupełnie od początku wobec tego, bo ubita i zutylizowane prawie 10  000 000 sztuk świń inne kraje walczą, walcząc z tą chorobą chociażby przykład Hiszpanii, która walczy o 30 lat za szefem i też przebudowała, by z tą swoją strukturę w ogóle hodowli, bo była hodowla wcześniej rozdrobniona, na którą się nie dało zapanować przyszli hodowla raczej Towarową i w tej chwili no są 1 z największych eksporterów miejsca chociażby do Chin sugeruje pan, że u nas też pod hodowla rozdrobniona, czyli taka w gospodarstwach, które tak wielu miejscach już nie jest możliwa w Polsce nie, że też wyeliminujemy znaczy myślę, że nie eliminujemy Polska Polski rynek jest studentem specyficznymi i wiele lat doświadczenia pokazuje to, że jednak tradycja produkcji trzody chlewnej w polskich gospodarstwach jest od pokoleń i ona może przez przejściowo nie nie nie występować z powodów chociażby SA natomiast ona będzie natomiast na pewno musimy też iść w kierunku hodowli Towarowej, czyli takiej, która pozwoli nam konkurować bądź produkować na rynek Europejski czy światowe jeśli chodzi o ocenę to, czego w najbliższym czasie mamy się spodziewać ja myślę, że jeśli chodzi o rynek wieprzowiny to tutaj nie możemy się spodziewać żadnych obniżek myślę, że to będzie niestety szło w kierunku utrzymania tej ceny w najbliższych miesiącach mówimy o perspektywie do końca tego roku czy także kolejne tak jak pocięto dzisiaj też dalej wróżenie z osobą wszystko będzie zależał od rynku chińskiego np. jeśli ten rynek się nic na tym rynku nie wydarzy w najbliższych miesiącach to ceny raczej będą stabilne na tym poziomie, na którym dzisiaj mamy jeśli chodzi o druk tutaj można się spodziewać, bo zawsze w okresie września następował spadek cen mięsa drobiowego jest tutaj myślę, że może nastąpić jakiś spadek lekki cen mówimy już od tych co dla konsumentów dana mówimy o ocenach dla konsumentów, bo to się wcześniej czy później cena producenta przekłada na cenach konsumenta oczywiście to wszystko zależy od danej sieci, jaką politykę i w jakim czasie do tych zmian dopuszcza jeśli chodzi o rynek wołowiny tutaj też powinno być stabilnie, chociaż ceny zaczęły rosnąć odbudowywać cena sprzed kilku miesięcy, która była na poziomie takim stabilnym pan Witold Choiński prezes związku polskie mięso był gościem, ale z pierwszej części magazynu EKG dziękuję za rozmowę dziękuję bardzo informację Radia TOK FM po informacjach druga część magazynu EKG Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: EKG - EKONOMIA, KAPITAŁ, GOSPODARKA

Więcej podcastów tej audycji

POPULARNE

DOSTĘP PREMIUM

Letnie wyprzedaże w TOK FM - teraz nawet 40% zniżki na Dostęp Premium! Sprawdź promocję i słuchaj wygodniej z pakietem "Aplikacja i WWW" w super cenie!

Sprawdź teraz

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Przedłuż dostęp Premium taniej!