REKLAMA

Korzystaj ze sezonu - jedz pomidory

Przewodnik TOK FM Na Zdrowie
Data emisji:
2019-08-19 13:50
Audycja:
Przewodnik TOK FM Na Zdrowie
Prowadzący:
Czas trwania:
01:15 min.
Udostępnij:

Po opowieściach o poważnych chorobach dziś zajmiemy się czymś lżejszym. A mianowicie w pełni sezonu warzyw i i owoców kilka słów o tym co nam dają. Np. taki pomidor. Zwyczajowo uważany jest za warzywo chociaż z punktu widzenia biologii jest owocem. I to nie byle jakim, bo bardzo zdrowym. Zacznijmy od koloru pomidora. Czy wiecie Państwo skąd ten piękny - czerwony. Rozwiń »
Daje go likopen - z wiązek chemiczny z grupy karotenów, który ma
bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie, Jest silnym przeciwutleniaczem, posiada właściwości chroniące organizm przed licznymi chorobami układu krwionośnego, a
przede wszystkim przed rakiem. Co ciekawe, zazwyczaj więcej cennych składników zawierają warzywa i owoce jedzone na surowo; jeśli idzie o likopen w pomidorach, jest odwrotnie. Jest go o wiele więcej w przetworach z pomidorów, np. w przecierze lub koncentracie, a także ketchupie. Na skutek przeróbki termicznej bądź chemicznej, jest on o wiele łatwiej przyswajalny dla organizmu, niż ten pochodzący z surowego pomidora. Zwiń «

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
przewodnik TOK FM na zdrowie i dobry i Ewa Podolska w powieściach o poważnych chorobach dziś zajmiemy się czymś lżejszym, a mianowicie w pełni sezonu walk i owoców kilka słów o tym co nam dają n p . taki pomidor zwyczajowo uważany jest warzywo, chociaż z punktu widzenia biologii jest owocem i to nie byle jakim bo bardzo zdrowe zacznijmy od koloru pomidora czy wiecie państwo, skąd ten piękny czerwony na jego likopen związek chemiczny z grupy karotenoidów, który ma bardzo Rozwiń » pozytywny wpływ na nasze zdrowie jest silnym przeciwutleniaczem posiada właściwości chroniące organizm przed licznymi chorobami układu krwionośnego, a przede wszystkim przed rakiem co ciekawe zazwyczaj więcej cennych składników zawierają warzywa owoce jedzone na surowo jeśli idzie o likopen w pomidora jest odwrotnie jest o wiele więcej w przetworach z pomidorów np. przecież lub koncentracie, a także czapie na skutek przeróbki termicznej bądź chemicznej jest on o wiele łatwiej przyswajalny dla organizmu niż ten pochodzący z surowego pomidora więcej jutro przed 1 Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: PRZEWODNIK TOK FM NA ZDROWIE

Więcej podcastów tej audycji

POPULARNE

DOSTĘP PREMIUM

40% rabatu w zimowej promocji TOK FM. Nie czekaj - zdobądź swój pakiet "Aplikacja i WWW" z solidną zniżką, aby słuchać wygodniej!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Przedłuż dostęp Premium taniej!