REKLAMA

Korzystaj ze sezonu - jedz pomidory

Przewodnik TOK FM Na Zdrowie
Data emisji:
2019-08-19 13:50
Prowadzący:
Czas trwania:
01:15 min.
Udostępnij:

Po opowieściach o poważnych chorobach dziś zajmiemy się czymś lżejszym. A mianowicie w pełni sezonu warzyw i i owoców kilka słów o tym co nam dają. Np. taki pomidor. Zwyczajowo uważany jest za warzywo chociaż z punktu widzenia biologii jest owocem. I to nie byle jakim, bo bardzo zdrowym. Zacznijmy od koloru pomidora. Czy wiecie Państwo skąd ten piękny - czerwony. Rozwiń »
Daje go likopen - z wiązek chemiczny z grupy karotenów, który ma
bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie, Jest silnym przeciwutleniaczem, posiada właściwości chroniące organizm przed licznymi chorobami układu krwionośnego, a
przede wszystkim przed rakiem. Co ciekawe, zazwyczaj więcej cennych składników zawierają warzywa i owoce jedzone na surowo; jeśli idzie o likopen w pomidorach, jest odwrotnie. Jest go o wiele więcej w przetworach z pomidorów, np. w przecierze lub koncentracie, a także ketchupie. Na skutek przeróbki termicznej bądź chemicznej, jest on o wiele łatwiej przyswajalny dla organizmu, niż ten pochodzący z surowego pomidora. Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: PRZEWODNIK TOK FM NA ZDROWIE

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Z Dostępem Premium TOK FM odsłuchasz każdy podcast! Nie czekaj, zacznij słuchać wygodniej z pakietem "Aplikacja i WWW".

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA