REKLAMA

Ratatouille – o kuchni francuskiej opowiada Sylwia Sasal

Niedzielny obiad
Data emisji:
2019-08-25 12:20
Audycja:
Prowadzący:
W studio:
Czas trwania:
13:26 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
niedzielny obiad niedzielny obiad 1221 kończą się państwo ponownie naszą stronę państwowe stosować dzień dobry witam serdecznie rzeczniczka akcji French Touch organizowanej przez ambasadę Francji dzisiaj pomówił Ratatouille w co takiego w Polskim języku polskim obiegowym ratuj to oczywiście wszystko co zostaje rzucić bardzo często też odpowiedź na pytanie co dziś no bez etatu, czyli przede wszystkim nic bardzo dobrze właściwie pan zaczął, bo Ratatouille kiedyś było Rozwiń » postrzegane jako taki obiad z resztek ono powstało w gotowane w bardzo ubogich rodzinach na regionie Prowansji, gdyż pochodzi z nica i jakbyśmy tak rozłożyli to słowo na czynniki pierwsze rata czyli to to jest rodzaj powiedzmy strawy jedzenia natomiast tuje to jest mieszać, więc można powiedzieć jest to danie jedno rynkowe, w którym znajdują się warzywa po prostu sezonowe, a mówimy tutaj o moim ulubionym warzywem dokładanie cukinii pomidorach cebuli i czasem ku troszkę dodanie pewnie też ewoluowało bo, a jak mówią daniu jednak rynkowy wydaje się, że to bardzo proste natomiast znamy też etatu, które zupełnie inaczej przygotowywane chociażby filmu Ratatouille, gdzie warzywa są bardzo precyzyjnie pokrojone w plasterki przepięknie ułożone kolorystycznie i zapiekane w sosie pomidorowym z dodatkiem ziół no i oczywiście jest też inaczej serwowane twórcą tego dania, które jest pokazane w filmie jest mi się gra natomiast spopularyzował je w Stanach też w kuchni Thomas Keller proszę powiedzieć jak daleko sięga tradycja Ratatouille ja dotarłem pierwsze wzmianki pojawiały się 18 wieku to zwykle bardzo ciekawe, bo wiele krajów basenu morza Śródziemnego posiada bardzo podobne dania np. we włoszech Petera Nata tak atakowana oczywiście z dodatkiem oliwek za każdym razem jakaś wariacja tego tak bez bakłażana cukinii w Grecji mamy Miriam, a czy też Andaluzji mamy PiS PiS podaje teczkę z jajkiem osadzonym, a Brian w Grecji z dodatkiem ziemniaków, więc z pierwszej wzmianki to był chyba 1700 siedemdziesiąty ósmy, gdzie pojawił się w ogóle ten przepis dawno dawno temu, ale mamy w Polskiej kuchni odpowiednik Ratatouille z jakąś wariację pewnie mówimy lecia w ale to już raz Węgier wersji polskiej należy zadać pytanie, ale bez opieki prawne tak ja myślę, że każdy przygotowuje Ratatouille na swój sposób i ja bym też była za jakąś wszelką wolnością ja też łamie troszeczkę ten przepis np. dodaje sią pieniądze peri, czyli pieczarki, które normalnie standardowym klasycznym przepisie nie ma, ale myślę, że podpisałaby się tutaj pod zdaniem doliczając, że w kuchni trzeba się bawić i trzeba próbować różnych swoich smaków i myślę, że każdy z nas może dodawać różne elementy wariacje i przygotowywać je i zdaniu jednak rynkowym i na zaczekać w naczyniu żaroodpornym, układając warstwami na wszystko zależy co chcemy osiągnąć na pewno ta forma jednak bankowa jest po prostu jest szybsza i najbardziej wygodna ukryte niż ten film Ratatouille powstał, dlatego że jest to danie szczególne w kuchni francuskiej czy po prostu stało się ono pretekstem do tego, by sobie nakreślić jakąś historyjkę, która to będzie ciekawa, a na pewno jest zdaniem ważne, bo to jest zdanie kuchni regionalnej zacznę może od tego jak my w ogóle postrzegamy kuchnię francuską bardzo często dużo, bo danie dania istotne kojarzą nam się z daniami ekskluzywnym zarządca chce opowiedzieć rzadko kiedy sięgam mówi, mimo że istotne jest pospolity, a bardzo doceniamy tą od wizji bardzo nie mówimy, że tak już na francuskiej skomplikowana niezwykle, a tymczasem ja naprawdę zachęcam do Poznania kuchni regionalnej francuskiej, bo to nie są bardzo skomplikowane przepisy jak sobie przejdziemy przez regiony to każdy region ma jakiś bardzo charakterystyczne danie Ratatouille pochodzi z Prowansji interes pytał mnie pan czy to był pretekst ja myślę, że z 1 Senatu było pokazanie też, że można naprawdę przygotować coś bardzo smacznego, bazując na prostych przepisach na prostych produktach i w momencie, kiedy wracamy do naszego dzieciństwa smaków naszego dzieciństwa myślę, że to są najlepsze smaki dlatego też podanie zostało tak wysoko ocenione przez krytyka, który powiedział słynnemu Szczurkowi Remi, że nie każdy może być wielkim artystą, ale wielkiego artysty możemy odkryć w każdym człowieku nie tylko człowiek, ale okazji się nawet gryzoniom, więc myślę, że to jest to miała być pewni zabawna historia pewnie celowo ta postać jest szczurem, bo nie wyobrażamy sobie szczura chyba kuchnia, tym bardziej w restauracji gwiazdkowej, ale w bajkach przecież wszystko jest możliwe natomiast to też przepiękna historia pokazania w jaki sposób należy dążyć do celu, że wszystko jest możliwe do zrealizowania bardzo konsekwentnie, o ile włożymy w to wysiłku mówi o dążeniu po trupach a, ale takim ułożeniu ogromnego wysiłku pracy tak, bo z 1 strony ta historia Szczurka pokazuje że, a nie miał wsparcia ze strony ani koloni miał na pewno wyczulony smak węch, ale jego tata wykorzystywał to do odkrywania, a truciznę po prostu nasz, który w jedzeniu i twierdzi, że to są po prostu fanaberia natomiast są bardzo skoncentrował na tym, że chce chce gotować chce odkrywać nowe smaki tworzyć nowe potrawy nawet do tego stopnia, że postanowił zaprzyjaźnić z człowiekiem, który jest przecież można być wrogiem w rozporządzeniu poza Francją serwowane są dania kuchni francuskiej postępu francuskie restauracje, choć nie wiem czy w Polsce tak popularnego restauracje włoskie śródziemnomorskie no takim znaczeniu włoską hiszpański, ale czy są restauracje, które specjalizują się rata to jeśli jest francuska restauracja to bardzo bardzo często opiera swoją kartę dań trufle bądź też inne charakterystyczne dla dla regionu składniki, ale Ratatouille nie spotkał się pan nigdy w Polsce Ratatouille się spotkałem w restauracji francuskiej to jest takie to musi być danie główne, a także byśmy też zrozumieli to może być też dodatek do pieczeni bądź też do ryby np. bądź też może być jedzony indywidualnie po prostu bagietką natomiast jeszcze spotkałem i myślę, że też właśnie to, że to Ratatouille znalazły się w ogóle w międzynarodowych restauracja znanych, że powstało tyle wariacji świadczy o tym, że postanowił wykorzystywać właśnie tę prostotę kilku produktów no i oczywiście prowansalskich ziół to jest przystawka danie główne to kolejne pytanie czy też dodatek przeróżni może być podawany może być podawany właśnie jako przystawka a, ale może też być serwowane jako jako danie główne tak jak powiedziałam często też w towarzystwie pieczenia ryby jak ryby chyba rzadko kiedy się, mówi że ona, że tu też do niej pasuje, ale ja uważam, że to jest rewelacyjne można jeszcze zarówno na ciepłe kino zimna co też warto podkreślić należy ono też, jakie przygotowuje dla moich znajomych proszę wierzyć pod koniec każdej kolacji jak zostaje w wszyscy tak delektowała się nawet już z garnka, który dawno dziwne proszę wiedzieć praca, która poza różnorodnością składników jest taka sama jest bardzo bardzo proste to może powiemy jak przygotować, bo to będziemy mniej skomplikowane niż Croissant, którym żeśmy ostatnio rozmawiali przygotowuje kroimy bakłażana i cukinie co ważne polecam obsypać bakłażana solą, dlatego że po 30 minutach to gorzkie Roman po prostu pozbywamy się go na tak samo eliminujemy wodę, która jest dokładanie i cukinii i smażymy osobno bakłażana cukinii na Oliwie później zdejmujemy następnie smażymy cebulę pomidory paprykę dodajemy czosnek do smaku 24 wątki jak kto woli czy mniej czy bardziej ostra później przykrywamy pokrywką, żeby warzywa zmiękł następnie redukujemy SOS już przy otwartej pokrowce no i doprawiamy ziołami ja używam tymianku i Bazyli na kolejnym krokiem, a jest jeszcze zatykania tego w naczyniu żaroodpornym dziś 170 stopniach na koniec koniec potrawę gotowe, czyli nie trzeba już czas na oczy dłonie na naprawdę nie ważne jest, żeby te warzywa zachowały zachowane w kawałkach, żeby tego to wszystko nie zostało zmielone jak w takim klasycznym gulaszu nazwałabym też dodanie takim trochę regułach warzywnym tak myślę, że dzięki temu ładniej serwowana albo jedno w ogóle pierwszych dania jakich nauczą przykrywać Francji wydawało się to bardzo proste, więc tym wszystkim, którzy mówią, że kuchnia francuska jest skomplikowana polecam czy Francuzi nie cierpią z tego powodu, że rata który, choć zdaniem prosty mało wyszukanym Wyparło przez swoją prostotę inne te, które raczej noszą znamiona takiego żądania wykwintnego to zależy, jakiej kuchni mówimy właśnie czytaj od wizji na 3 mówimy o kuchni regionalnej oni są bardzo dumni z dań regionalnych jak przejdziemy sobie przez każdy region n p . w Prowansji drugim takim znanym jest bój bez mój obecny taka zupa rybna z dodatkiem skórki pomarańczowej z szafranem Lotaryngii jakiś lokalna, a tutaj mamy skok dotyczy to też jest bardzo proste danie rodzaj takiej tarty sporami boczkiem z taką masą jajeczną bardziej wykwintnie łączonego mamy tutaj np. ślimaki po rumuńsku trzeba wybuch giną wołowina po Śląsku w czerwonym winie mamy oczywiście w Normandii mule wbre w pozorom to też wcale nie jest skomplikowana do przygotowania sali podajemy je czy na maśle z czosnkiem czy w białym winie bądź też w śmietanie są też dania, które też się nie za bardzo kojarzą regionalnie z Francją, bo n p . Nord Pas-de-Calais, a jest takie danie podrze Leś i te zwykle danie flamandzkie naprawdę taki ciężki Gula z 4 gatunków mięsa i podobnie realizację tutaj mamy wpływy z kolei niemieckie jest takie dania bekon, który też jest z mięsa, więc myślę, że są dumni ze swoich regionalnych dań bardzo podkreślają przede wszystkim podkreślają składniki 1 z francuskich szefów kuchni, ale indyka powiedział kiedyś coś bardzo moim zdaniem mądrego, że tak naprawdę 1 % to jest talent szefa kuchni 19 % to jest technika, a aż 80 % są składniki Francuzi myślę, że głównie opierają się na wysokiej jakości składnikach dziękuję pani bardzo za to rozmowy pani Sylwia Sasal rzeczniczka akcji French Touch organizowany przez ambasadę Francji była moim państwo się rozumieliśmy Ratatouille jakoś o tym, rozmawialiśmy to tak jak muzyczne, które związane z naszym tematem bardzo dziękuję Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i słuchaj wygodniej z telefonu! A w promocji Black Friday obowiązuje prawdziwe 50% zniżki!

KUP TERAZ 50% taniej

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA