REKLAMA

Na przebarwienia skóry cd - arbutyna i umbeliferon

Data emisji:
2019-09-06 13:50
Audycja:
Przewodnik TOK FM Na Zdrowie
Prowadzący:
Czas trwania:
01:50 min.
Udostępnij:

Substancje zawarte w kosmetykach, które pomagają w pozbyć się przebarwień skóry to kwasy owocowe i witaminę C, kwas kojowy, umbeliferon i arbutyna. Trzy ostatnie nazwy pewnie nic nie mówią większości słuchaczy, więc wyjaśniam co znaczą. Wczoraj była mowa o kwasie kojowym, dziś o dwóch pozostałych. Rozwiń »

Umbeliferon - jest to organiczny związek chemiczny, jedna z najczęściej spotykanych w przyrodzie kumaryn. Kumaryna natomiast to związek pochodzenia naturalnego, który ma zastosowanie w przemyśle perfumeryjnym, tytoniowym, mydlarskim i spirytusowym. Wykazuje prozdrowotny wpływ na ludzki organizm. Ma działanie rozkurczowe i przeciwobrzękowe. Kumaryna została wykryta w roślinach ponad 80 gatunków Posiada zdolność do absorpcji ultrafioletowej części promieniowania słonecznego, należy do substancji fotochronnych.
Arbutyna z kolei to popularny związek chemiczny, stosowany głownie w preparatach do rozjaśniania przebarwień skóry. Ma właściwości depigmentacyjne i antybakteryjne. Pozyskuje się ją z roślin np. mącznicy lekarskiej, borówki brusznicy, liści gruszy pospolitej, kaliny i bergenii, jest w ziele majeranku i lebiodki. Ma silne właściwości rozświetlające drobne plamy oraz przebarwienia cery, wyrównuje nierównomierny koloryt skóry, posiada działanie kojące i lecznicze w przypadku skóry z problemami
Arbutyna to także naturalny filtr UV, zatrzymujący promieniowanie, jednak nie w takim stopniu jak inne substancje i filtry chemiczne. Zwiń «

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

przewodnik TOK FM na zdrowie w dzień dobry państwu Ewa Podolska substancje zawarte w kosmetykach, które pomagają pozbyć przebarwień skóry do kwasy owocowe witamina c kwas kołowy on Belfer roku i buty na ostatnie nazwy pewnie nic nie mówię większości słuchaczy, więc wyjaśniam co znaczą, czyli była mowa o kwasie pokojowym dziś od 2 pozostała u Belfer jest to organiczny związek chemiczny jednak najczęściej spotykanych w przyrodzie Kumari kumaryny natomiast związek Rozwiń » pochodzenia naturalnego, który ma zastosowanie w przemyśle perfumeryjnym tytoniowym meblarskim spirytusowym wykazuje prozdrowotny wpły w na ludzki organizm ma działanie rozkurczowe i przeci w obrzękowe komary na została wykryta w roślinach ponad 80 gatunków posiada zdolność do absorpcji utrafić gotowych części promieniowania słonecznego należy do substancji foto ochroną, a buty na kolei to popularny związek chemiczny stosowany głównie w preparatach do rozjaśniania przebarwień skóry ma właściwości delikwenta akcyjne i antybakteryjne pozyskuje się z roślin np. łącznicy lekarskiej borówki dróżnicy liści gruszy pospolitej Kaliny i Bergen jest wiele majeranku debiut ma silne właściwości rozświetlające drobne plamy oraz przebarwienia cery wyrównuje nierównomierny koloryt skóry posiada działanie kojące i lecznicze w przypadku skóry z problemem buty na to także naturalny filtr uv, zatrzymując promieniowanie jednak nie w takim stopniu jak inne substancje i filtry chemiczne przewodnik medyczny od poniedziałku do piątku przed 1 Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: PRZEWODNIK TOK FM NA ZDROWIE

Więcej podcastów tej audycji

POPULARNE

DOSTĘP PREMIUM

30% zniżki na hasło: WYBORY2019 - wpisz kod na stronie tokfm.pl/aktywuj aby skorzystać z rabatu!

Aktywuj teraz

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA