REKLAMA

Jak bardzo nasza niezdrowa dieta obciąża budżet państwa?

Data emisji:
2019-09-12 09:00
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
13:19 min.
Udostępnij:

- Prawidłowa dieta, to dieta dobrze skomponowana. Połowę powinny stanowić warzywa i owoce. Polacy jedzą coraz więcej cukru, to źle. Edukacja jest kluczowa i musimy ją rozwijać, żeby młodzież mogła nauczyć się układania diety. Dzieci nie uczy się tego szkołach i jest to pierwszy problem. Drugim problemem jest obecność cukru w produktach, które kupujemy. Niezdrowia dieta kosztuje nas ponad 6 miliardów zł. rocznie - mówił w TOK FM Rozwiń »
dr Grzegorz Juszczyk - dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia Zwiń «

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

ekonomia kapitał gospodarka jest dziewiąta 5 to jest magazynu EKG Maciej Głogowski dzień dobry dziś naszym gościem jest pan dr Grzegorz Juszczyk dyrektor takiego łączącego się orgia łączących się organizmu Narodowego Instytutu zdrowia Narodowego Instytutu zdrowia publicznego oraz Instytutu żywności żywienia dzień dobry panie redaktorze dzień dobry państwu fuzja będzie taka, jaką mamy żywność w Polsce dobrą złą generalnie możemy powiedzieć, że żywność w Polsce Rozwiń » spełnia wszystkie normy bezpieczeństwa jest dobrze kontrolowana, więc większym problemem aktualnie dla nas jest to w jaki sposób komponujemy dostępnej żywności swoją codzienną dietę to znaczy skutki nieprawidłowej diety, które teraz obserwujemy są naprawdę zastraszające już dzisiaj to jest prawidłowa dieta prawidłowa dieta to jest dobrze zbilansowana jest niespecjalnie mamy możliwość skorzystania w procesie edukacyjnym do tego, aby dowiedzieć się szczegółowo o tym jak tę dietę komponować, ale może bowiem takich najważniejszych zasadach to co 4 do 5 posiłków dziennie jak najwięcej w naszej diecie powinno być produktów pełnoziarnistych szczególnie istotne wobec niedoborów w naszych dzieci są warzywa owoce zasadniczo połowę tego co zjadamy powinny stanowić warzywa owoce w tej proporcji również rozwiązać od razu zwrócił panowania no niestety tak obserwujemy między nimi stąd ta dyskusja naukowa absolutnie tocząca się między pracownikami instytutów badawczych uczelni, ale także zaangażowaniem urzędników na temat rozwiązań, które mogą pomóc w podejmowaniu decyzji o wyborze tych bardziej zdrowszych produktów takie bodźce ekonomiczne jak dyskutowane obecnie podatek cukrowy mają właśnie na celu wpływać na tę decyzję jak wiemy cena, jaką dla MAK to również, że naukowo o tym, dyskutuje się proszę wybaczyć, że wszedł słowo świetnie, że naukowo dyskutuje się tym podatku od cukru, ale pan doskonale wie tak jak i myślą nasi słuchacze, że takiego podatku w trakcie kampanii wyborczej nikt nie zdecyduje się wprowadzić zresztą opozycja też chyba nie do końca jestem zainteresowana to po co dyskutować ktoś mógłby zapytać tak dobry ja reprezentuję instytucję naukową akurat Narodowy Instytut zdrowia publicznego już prawie 100 lat ponad 100 lat historii my szukamy rozwiązań, które mogą pomóc w utrzymaniu Polaków zdrowie poprawie tego stanu zdrowia, więc dokonujemy przeglądów systematycznych analiz rekomendujemy pewne rozwiązania, które sprawdziły się w innych krajach następnie to się decyzja polityczna minister zdrowia analizuje dostępne informacje stosujemy tutaj zasady podejmowania decyzji opartych na faktach naukowych i to się, jakby obszary, które my się nie zajmujemy naszym zadaniem jest poszukiwanie takich rozwiązań naszych własnych polskich, ale także sprawdzonych w innych krajach na świecie, które mogą Polakom lepiej żyć w dłuższym zdrowia został na razie ten podatek, choć temat jest niezwykle istotnej faktycznie dyskusji pojawił się już wielokrotnie, choć tak jak ustaliliśmy już obecnie w kampanii wyborczej raczej nikt nie będzie poważnie o takim temacie nie chciał rozmawiać to rzeczywiście jest problem, że my cukru jemy coraz więcej, bo przytaczane wielokrotnie także tutaj w magazynie także dane pokazują, że w skali roku w ostatnim czasie zjedliśmy średnio każdy z nas 6 kg cukru więcej w myślach to źle to źle, dlaczego dlatego, że w naszej diecie powinniśmy przestrzegać takiej podstawowej zasady, aby ilość energii, którą przyjmujemy pochodziła z różnorodnych tzw. makro składników, czyli głównie tłuszczów węglowodanów prostych węglowodanów prostych, które zawarte są w cukrze to powinno być mniej więcej 10 % tną Amerykanie ostatnio alarmują, że samych napojów słodzonych Ameryki swoje dzieci codziennej Amerykanie mają około 400 kcal przy takim zbilansowane en 18002000 kcal zapotrzebowaniu energetycznym to węglowodany pochodzące właśnie z cukru powinny stanowić około 510 % to znaczy, że to moje pierwsze pytanie o jakości żywność w Polsce jest zasadne, bo no, bo przecież to nie chodzi o to, żeby to 6 kg średnio oczywiście więcej cukru zjedliśmy jedząc kilogramami cukier tylko temu, kiedy znajdował się w żywności czy napojach, które używaliśmy tak tak to, o czym rozmawiamy to połączenie 2 działań de facto zdrowie publiczne po pierwsze, edukacja, które kluczowa, którą musimy rozwijać obecnie nie mamy jeszcze w szkołach podstawowych ani w szkołach średnich takiego przedmiotu wiedza o zdrowie, że ludzie mogliby się młodzież mogłaby się nauczyć konkretnych umiejętności układania sobie tej diety czy dokonywanie wyboru np. posłowie sobie herbatę bądź kawę albo nie, czyli zadecyduje o tym czy ten cukier dostępny w moim otoczeniu wprowadzam do swojej wiedzy do czy też nie natomiast drugi wątek to oczywiście obecność cukrów w produktach, gdzie ten co kiedyś dodawany w procesie produkcyjnym pan czytają etykiety jak ja już tam taki trzeba tam jak jest wyznacznik tego co włoży pan do swojego koszyka, jeżeli mówimy o węglowodanach to dobrze jest spoglądać na tabelę wskaźników referencyjnych i zwracać uwagę na to czy zawartość węglowodanów w tym cukrów produkcję podawana w 100 l nie jest wyższa niż 5 g jeśli jest wyższa large napoje zawierają 1011 g, jeżeli jest wyższa to mamy wybór albo zamieniamy je wodą, która zawiera 0 kcal jest przez nas rekomendowane jako podstawowy napój, który powinien być wykorzystane wykorzystywane w codziennej diecie albo pije tych produktów mniej, aby starać się zmniejszać ilość tej energii, którą dostarczam 200 wznoszący wszystko dla ludzi te produkty mają prawo pojawiać się na półkach producenci mają prawo je reklamować ludzie mają prawo je spożywać tak i w konsekwencji mamy no i 70 blisko procentowy wskaźnik nadwagi otyłości u mężczyzn 50 %o wy u kobiet Andżelika dziś częściowo, a wśród dzieci ostatnie badania wskazały, że u młodzieży między jedenastym piętnastym rokiem życia mamy co piątego nastolatka, który ma nadwagę lub otyłością otyłość stanowi 5 % równolegle zmniejsza się ilość ruchu, więc do mamy trudną sytuację będą tego konsekwencje w konsekwencji będzie najprawdopodobniej wzrastała ilość chorób populacji, które są powiązane z dietą takim papierkiem lakmusowym będzie wzrost zużycia papierkiem lakmusowym jest cukrzyca, ale oczywiście nie tylko otyłość to zaburzenia metaboliczne choroby układu krążenia, które są powiązane z kolei z zaburzeniami lipidowymi, ale to chyba wchodzę za bardzo rozumiem, że pan prezes chce nas też trochę nastraszyć, że jeśli nie będziemy dbali Indie o dietę np. naszych dzieci to nasze dzieci będą chora tak no i tutaj mamy duże możliwości mówimy o dorosłych oczywiście oni samodzielnie podejmują decyzje co wkładają do koszyka naszym zadaniem jest tylko ułatwiać im te wybory edukować no ale wiemy doskonale, że w takiej populację innej perspektywie to najskuteczniejsze są właśnie działania, które dotyczą zakazu bądź też bodźców ekonomicznych mam bazujemy tutaj na doświadczeniach ogólnoświatowych przy podnoszeniu cen papierosów, które wynikają ze wzrostu akcyzy od innych podatków pan chciał podnieść ceny, których produktów i aby może osobiście sam nie chciał podnosić cen produktów, bo to wymaga szerszej dyskusji także z producentami, którzy od razu muszę zaznaczyć są także zaangażowany w ten dyskusje i deklarują reformacji produktów czy zmniejszają ilość cukrów prostych węglowodanów zamieniają je innymi substancjami wchodzącymi bądź naturalnymi wschodzącymi mocarstwami można to się, że magazynowanych produktów z rynku to ważne inaczej przygotować dokładnie tak jak pan redaktor zauważył zajrzymy podczas zakupów na tabelę wartości odżywczych i tam będziemy sprawdzali, jaka jest ilość węglowodanów, pamiętając o tych 5 w ramach dojazd o tym, lepiej nastawili ml 5 dopuszczalne to tak rodzimy mniej tym lepiej dzięki wiedzy, a potem mamy przedziału 5 do 8 na 10 to już jest dużo tak to jest audycja ekonomiczna czy ktoś prowadzi badania albo analizuje via ile kosztuje nas ta w Polsce ta niezdrowa dieta nadwaga, której pan wspominał wśród dorosłych, ale także dzieci, jakie to konsekwencje ekonomiczne, bo przecież muszą być jakieś przełożenie na leczenie na na całą ochronę zrywana na pewno jest jakiś wyznacznik ekonomiczne posługuje się takim międzynarodowym wskaźnikiem epidemiologicznym dali lata utracone lata życia zdrowiu i on łączy zarówno przedwczesną umieralność, jaki dług występowanie choroby, która obniża nam jako Życiena takim przykładem jest cukrzyca, która powoduje przedwczesną umieralność z innych powodów tutaj głównie choroby układu krążenia 3 czy niewydolność nerek i ostatnio publikowaliśmy wyniki naszej analizy badaliśmy koszty leczenia czyste koszty Narodowego Funduszu Zdrowia koszty leczenia pacjentów z cukrzycą zazwyczaj mówimy o tym ile kosztuje leczenie pacjentów z powodu cukrzycy uwzględniliśmy też ten aspekt cukrzycy jako choroby wpływające na występowanie powikłań na 6 miliardów rocznie 2 ,51 000 000 pacjentów leczących się już dzisiaj z powodu cukrzycy w naszym systemie tylko publiczne 6 miliardów to mniej więcej w połowie koszty związane bezpośrednio z cukrzycą paski leki i konsultacje diabetologiczne natomiast drugie 3 miliardy to jest skala wyższych kosztów ponoszonych przez Narodowy Fundusz Zdrowia z powodu leczenia tych powikłań mniej więcej 2 mi 2900 zł rocznie kosztuje Narodowy Fundusz Zdrowia pacjent nikt z mszyce i nikt nam teraz nie zarzuci, że za bardzo uprościliśmy, mówiąc że tyle kosztuje ta niezdrowa dieta powody chorób mogą być różne to nie jest oczywiście bezpośredni koszty diety, ale akurat w przypadku cukrzycy jest stosunkowo proste, gdyż ona jest na silnie powiązana właśnie z występowaniem otyłości Szarów 6 miliardów to korzyść, że już ponosimy dziś do tego dochodzą jeszcze koszty pośrednie, czyli dodatkowe wydatki pacjentów na leki na samą opiekę część oraz pojazdy te pieniądze, które mówimy to są koszty leczenia czy jak liczono, żebyśmy jeszcze tak, żeby ktoś, kto teraz zaczął słuchać wiedział, o czym mówimy to są wydatki Narodowego Funduszu Zdrowia dane którymi dysponowaliśmy to dane z 2017 roku w czasie ostatniej debaty podczas forum ekonomicznego związane z wydatki związane z leciał tym, że pacjent ma cukrzycę okay dla nas to jest przestępstwo podpisał jakiś porozumienie w sprawie cukru anty cukru co to jest porozumienie podpisaliśmy porozumienie, w ramach którego no łączymy siły wysiłki w promocji zdrowego stylu życia unikania zachowań, które prowadzą nie tylko do nadwagi otyłości, ale to innych chorób chorób układu krążenia chorób nowotworowych to jest teraz potężne głowę wyzwanie dla zdrowia Polaków będziemy wykorzystywać wspólne narzędzia informacyjne prowadzić wspólne kampanie namawia nas dlaczego, żebyśmy patrzyli na tę etykiety, żebyśmy patrzyli na życie, żebyśmy korzystali z poradnictwa dietetycznego no teraz nie jest zbyt łatwo dostępne, ale walczymy o to, aby było bardziej dostępne mogę tylko w Oleśnie jest łatwo narodowe centrum edukacji żywieniowej, które zapewnia bezpłatny dostęp do konsultacji dietetycznych online, które prowadzi Instytut żywności żywienia bardzo dziękuję za rozmowę pan dr Grzegorz Juszczyk dyrektor Instytutu żywności żywienia oraz dyrektor Narodowego Instytutu zdrowia publicznego państwowego zakładu higieny dziękuję za zaproszenie ruchu Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: EKG - EKONOMIA, KAPITAŁ, GOSPODARKA

Więcej podcastów tej audycji

POPULARNE

DOSTĘP PREMIUM

30% zniżki na hasło: WYBORY2019 - wpisz kod na stronie tokfm.pl/aktywuj aby skorzystać z rabatu!

Aktywuj teraz

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA