REKLAMA

Warzywa, owoce i ich podskórne pestycydowe tajemnice

OFF Czarek
Data emisji:
2019-09-12 11:00
Audycja:
OFF Czarek
Prowadzący:
Czas trwania:
37:50 min.
Udostępnij:

Czy pozostałości pestycydów w warzywach i owocach zagrażają naszemu zdrowiu? Rozmowa z dr inż. Maciejem Tankiewiczem. Rozwiń »

Więcej: https://gumed.edu.pl/52215.html Zwiń «

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
wczoraj studia gość dr inż. Maciej Stankiewicz zakładu toksykologii środowiska gdańskiego Uniwersytetu medycznego wykładowca na kierunku zdrowie środowiskowe dzień dobry witam serdecznie panie rektorze niedobre witam państwa witam pana redaktora dziękuję zaproszenia zainteresował mnie pana projekt badawczy, gdyż taki romantyczny tytuł lubię czasem sobie poczytać przed snem ocena porównawcza stopnia barierą włości skórek owoców warzy w dla współcześnie stosowanych Rozwiń » pestycydów przewidywanie narażenia na spożycie tak jest to temat też bardzo ogólnej szeroki to nie jest żart, bo jak przystało mógł je no właściwie ta debata, która podzieliła Polskę, czyli czy myć owoce i warzywa czy nie myć, a jeszcze są tacy, którzy mówią ani miecza nie być albo to istotne trzeba obierać ze skórki, a tamci mówią nie obierać właściwie Polska podzielona, a tymczasem sprawa poważna sprawa jest poważna ze wielu względów przede wszystkim ze narażenia na nasze zdrowie samopoczucie rzeczą nadrzędną jest z pewnością konieczność mycia owoców warzyw wszystkich owoców warzy w przed spożyciem łącznie z bananami, czyli banany rów tak jak na banany, ponieważ my na nie jemy banany ze skórką, ponieważ banana obieramy, ale badane są opryskiwane związkami robotniczymi, czyli jak mamy w sklepie wybieramy z najczęściej takich folia w worku banany są mokre ta wilgoć jest to co te substancje grzybobójcze nic złego z tymi panami działo w trakcie odbioru dokumentu, kiedy one trafią do nas na talerze bądź Pandora, kiedy spożywamy i pobierając z tego badania te środki również pozostają naszych rękach, więc później, łapiąc tego banana to ręką przynosimy tak jakby zanieczyszczenie ze skórki na ona na owoc, więc ci w ogóle najlepiej jakiś rękawiczkach wybierać owoce warzywa czy to stocznie dużych rynkach jak choćby lekarza rozegramy potem myjemy potem trzeba umyć ręce nie mając owoce warzywa myjemy także działania, więc fakt faktem jest, że jest bardzo dużo informacji w internecie w jaki sposób powinniśmy przygotowywać owoce warzywa przed spożyciem najważniejszy jest faktycznie to jest to jest porządnie umyć pod ciepłą wodą wprowadziliśmy również takie doświadczenia w zakładzie toksykologii środowiska, gdzie uczyliśmy różnego rodzaju owoce warzywa w wodzie w Łodzi z dodatkiem octu kwasku cytrynowego sody oczyszczonej różne temperatury wody i jak zaobserwowaliśmy życie powoda z kranu jest wystarczająca, żeby w sposób efektywny jak od usunąć pestycydy ze skórki, które znajdują się na powierzchni, a tymczasem pomimo tego wszystkiego pod skórką czają się kolejne pestycydy tak znajdą możemy znaleźć w literaturze naukowej informację, że o do 20 % stosowanych oprysków przenikają w głąb owoców warzyw i tu pojawia się pytanie co z tym zrobić jak zabezpieczyć konsumentów przed tym co się dzieje cóż za absorbuje ośrodka uda się w ogóle myślę, że to jest duże duże wyzwanie przed naukowcami, żeby w sposób efektywny zabezpieczać konsumentów, a z kontry niestety do siebie nowych dawałby nam się, że one powinny działać jakoś nas kulkowe powierzchniowo i nie dostawać się przedostawać się przez tę barierę, jaką jest skórka sprawa jest bardziej skomplikowana, ponieważ pestycydy mają różne są, jakby dzielimy występują różnego rodzaju środki aktywne, które mają swój specyficzny sposób działania za związki, które mają działanie systemu liczne czyli jakby wnikają do systemu roślin jest największe prawdopodobnie tworzone będą również występowałem w ośrodku owoców ciężko jest tak naprawdę stwierdzić, które związki przenikają, które zostają na skórce z definicji powinno być także związki, które opryskiwacz czy są z zewnątrz rośnie powinna na nas na powierzchni się zatrzymywać niestety tak nie jest, dlaczego ze względu na nas do właściwości tych związków no i na bariera bariera tych skórek, ponieważ nikt nie nie wszystkie skórki owoców warzy w są przystosowane do tego typu związków natura zna natura nie nie potrafi sobie działacz ze związkami syntetycznymi, które są wprowadzane na umyśle przez człowieka z zewnątrz, czyli człowiek mówi dobrze używam pestycydów, żeby właśnie po co śpiewam jest, żeby walczyć z grzybami drobnoustrojami szkodnikami zakres stosowania pestycydów jest bardzo duże przede wszystkim środki ochrony roślin czy stosowane są dochody ochrony roślin przed szkodnikami przed grzybami mamy teraz każdy z nas widzi, że klimat i otoczenie wokół nas nie zmienia mamy coraz wyższą temperaturę na plantacjach też mamy coraz większe większych problemów z różnymi chorobami urologicznymi roślin musimy zabezpieczać również intensyfikacja rolnictwa, gdzie chcemy uzyskać jak największą wydajność jak największe plony jak najmniejszych powierzchni rolniczych zmusza nas de facto do do użycia tych związków, żeby to było opłacalne to nie jest także pestycydy są złem koniecznym, ponieważ one umożliwiają nam w niektórych przy uprawach niektórych roślin w ogóle uzyskiwanie plonów to nie jest tak, że to jest wymysł człowieka, że jesteś na maksymalizację takie ślubowanie wyciskanie tylko czasami bez pestycydów ogólnie można uzyskać plonu no niestety choroby grzybicze dają się we znaki rolnikom nie tylko sama susza, więc jak no jesteśmy można powiedzieć, że jesteśmy trochę trochę skazani na stosowanie tych związków, żeby się mieli jakiekolwiek plany możemy ekolodzy powinni się tym zająć powiedzieć, żebyśmy walczyli z grzybami, które powodują choroby grzybicze to są różne sposoby niekoniecznie pestycydy oczywiście są są tzw. również metody naturalne, zanim nie było nie było związków syntetycznych stosowaliśmy n p . wyciąg otoczonych pokrzywy i opryski wali się tym rośliny roczne kiedyś może było skuteczne niestety pamiętajmy, że tego typu ogniska chorobotwórcze roślin mają tę tendencję żony odparł odsłaniają się ona na stosowane związki także na pestycydy także na pestycydy dlatego rynek jest ciągle rozwijający się po i wciąż poszukiwane są nowe związki, które byłyby skuteczne, w których musielibyśmy używać w dużych ilościach, żeby nie były szkodliwe środowiska jej być dla zdrowia człowieka, ale skoro przenikają do wnętrza to już tam są owoce warzywa jemy pytanie brzmi czy to może być szkodliwe dla pytanie sobie stawia cały świat tak naprawdę czy to co się pisze absorbuje do wnętrza owoców warzy w może może stanowić dla nas jakieś ryzyko ryzyko zdrowotne i konsekwencji mieć ze sobą konsekwencje zdrowotne na dzień dzisiejszy wciąż trwają badania dno dotyczące toksykologii i oceny w ogóle narażenia ryzyka zdrowotnego to bardzo gorący temat w unii Europejskiej dotyczące w jaki sposób jak oszacować narażenie tego ryzyka zdrowotnego konsumentów, ponieważ każdy kraj ma swoje nawyki żywieniowe swoje tradycje i i sam sam samo oszacowanie tego w sposób matematyczny mniej nie nie jest łatwe, a to trochę pan zmartwił panie doktorze, bo do tej pory mądrzejsze ode mnie, czyli wszyscy właściwie mówili mi jedz warzywa owoce dla swojego zdrowia jadą jak debil tymczasem okazuje się tam mieć ratują pestycydy wrócimy to nasze rozmowy po informacjach Radia TOK FM informacje o 1120 już za kilka minut dr inż. Maciej Stankiewicz z zakładu toksykologii środowiska gdańskiego Uniwersytetu medycznego wykładowca na kierunku zdrowie środowiskowej państwa moim gościem informacje o 1120 po informacjach wracamy do programu Owczarek wczoraj państwa moim gościem jest dr inż. Maciej Stankiewicz zakładu toksykologii środowiska gdańskiego Uniwersytetu medycznego wykładowca na kierunku zdrowie środowiskowe, a tymczasem nie tylko środowisko, ale także nasze zdrowie może być zagrożone, a wszystko za sprawą pestycydów, które przenikają przez skórkę owoców warzy w i wnikają do środka i tam już zostają rozumie, że najtęższe umysły świata zastanawiają się czy i komu to może szkodzić tak to to jest to jest to jest dla nas bardzo duże wyzwanie naukowe, jednakże musimy tutaj uspokoić wszystkich państwa słuchaczy i konsumentów owoców warzy w, bo to nie jest także teraz pełni powinniśmy w ogóle sięgać po owoce warzywa wręcz przeciwnie powinniśmy jeść jak najwięcej owoców warzy w, które pochodzą z ze znanego nam źródła wszystkie owoce warzywa, które trafiają na rynek co oznacza ze znanego nam źródła mam znane nam źródło to sklep no n p . z sieci supermarketów każdy każdy z największych sieci w naszym kraju prowadzi badania jakości swoich owoców warzy w, więc to nie jest także brane są znikąd niewiadomego powodu pochodzenia pan wrażenia prowadzi badania owoców warzyw tak ja prowadzę badania naukowe nie monitoringowi to należy do innych służb badania monitoringowi takie badania są w naszym kraju prowadzone cały czas no i czy pan bada co jest w środku owocach warzywach tak pan znajduje tam ślad stałość taras prezes całości pozostałości pestycydów to pytanie brzmi czy służby tych sieci też prowadzą 3 mają podobne wyniki no to jest w tej to jest bardzo dobre pytanie, ponieważ na każde wyniki, ale należy należy porównywać należy sprawdzać moje wyniki również powinny być skorelowane z wynikami innych laboratoriów tylko chciałem podkreślić, że ja zajmuję się nie badaniami struktur elitę monitoringu owymi, czyli nie sprawdza jakości dostępnych owoców warzy w na rynku jako wzrostu badam tę pewną pulę próbek owoców warzyw, które są skorzystał na na rynku trójmiejskim czynni nie jest pana sieciówkach kupuje za z różnych źródeł, a jest ze sklepów osiedlowych tzw. osiedlowych warzywniaków kupuje certyfikowanych upra w ekologicznych z hipermarketów supermarketów ma pan prochowiec ciemne okulary kapelusz niech pan mnie nie pokazuje pan legitymację nie pokazuje żadnej legitymacji kupuje najczęściej minimum po po kilogramie podawał po 2 kg danego owocu będzie warzywa to jako ilości należy wziąć pobrać do badania jest ściśle określone procedury wszystko misję Europejską jest przewodnik, który właśnie Sante mamy określone każdy etap procedury postępowania analitycznego co należy, by zrobić, żeby zapewnić to reprezentacyjne tych wyników analiz zdarzało mi się, że jeśli sprzedawca najczęściej to było na na rynkach osiedlowych pytano mnie w jakim celu potrzebuje aż tylu tyle ilości objętości tych tych owoców warzyw jak mówiłem, że potrzebuje do badań część osób odmawiało sprzedaży swoich produktów to dyskryminacja nie wiem czy dyskryminacja raczej wydaje się, że to jest jakiś lęk i obawa przed konsekwencjami, które mogą mogą być ich produktach sprzedawanych było pana jak pani rejestruje tego, skąd po wojnie nie rejestruje generalnie jak chce zbadać co z tym, że człowiek na na co dzień może mieć do czynienia, czyli jak wybieramy dziś potencjalny scenariusz, który przykładowy Kowalski mógłby mogły również otworzyć swoim swoim codziennym życiu czy, żeby badania były reprezentatywne to pan sięga do różnych źródeł ma w dużych tak jak kupuje pan ilości, które są odpowiednio opisane tak jest np. owoc bądź warzywa, jakie kupujemy w roku to w roku ma pół kilograma, więc wówczas jeśli jest duża duża masa jednostkowa pobiera się od analiz 2 kg danego produktu jest mniejsze kilogram i poszukuje pan tylko owoców warzyw, które są uprawiane w Polsce czy także jakiś panie na wszystkie, które które, które są dostępne na naszym rynku faktem jest, że owoce, które są bardziej delikatne jak maliny czereśnie truskawki bądź zimą nektarynki wiadomo, że ta zwiększa prawdopodobieństwo znalezienia pozostałości tych pestycydów jeśli jakiekolwiek badania w Polsce wykryją przekroczenia pozostałości, ponieważ dla każdego związku w unii Europejskiej zarówno, jaki w naszym kraju są określone najwyższe limity pozostałości, których pozostały poniżej tej wartości nie stanowi czegokolwiek zagrożenia dla naszego zdrowia oczywiście mówiąc to na podstawie danych toksykologicznych i danych, jakie posiadamy i nauka posiada na dzień dzisiejszy, bo tak jak minister w przypadku DT, które tak był dla nas wręcz jakimś lekarstwem od Boga, bo mogliśmy udało nam zwalczyć malarię gorączki, a dopiero po kilkudziesięciu latach okazało się, że ten związek jest toksyczny dla środowiska dla ludzi wiele wad rozwojowych nowotworów to dopiero dowiadujemy się później mandarynki przepyszne są n p . w grudniu i w styczniu, kiedy mają taki gruby skórki skórka odchodzi tak bardzo łatwo no i teraz, ponieważ ta gruba skórka łatwo odchodzi jest taka sporo przestrzeni pomiędzy samymi cząsteczkami ja skórką to pestycydy skaczą przez tę przestrzeń to znaczy, że wcześniejsze przedostają na opryski wykonywane są, zanim mandarynka będzie gotowa do spożycia więc, zanim zakwitnie przykładowo polskie jabłonie opryskiwane są w czasie wegetacji, czyli momentu zawiązek liści do zebrania już gotowego do dojrzałego jabłka opryskiwane są dziesięciokrotnie, więc ilość i kontakt owocu z obrazkiem nie jest tylko jednorazowy i jakby to 100 stanowi zapytanie, które oprysk może determinować przenikanie czy nie, jakby to jest kumulacja wszystkich obowiązków każdy też pestycyd, który jest stosowany tzw. okres karencji, czyli do oprysku, jaki musi być zachowany okres bezpieczeństwa granicy bezpieczeństwa dla zdrowia, żeby ten związek zdążył zdegradować, ale pomimo to coś pozostaje tak coś pozostaje co pozostają one przede wszystkim my albo same pozostałości substancja aktywna albo jej metabolit te i ten stres też jest kolejne pytanie czy dane metropolity są równie toksyczne jak związek pierwotne czy może nie są toksyczne może jeszcze bardziej toksyczne w 1 przypadku innego związku kwas to, czego my to chlor, który nie jest już stosowane okazało się, że 1 z i numerów z mieszaniny, które były od jak by również opryskach był bardziej toksyczne niż niż substancja, która tak naprawdę była docelowo stosowana na słuchać pisze, że może dlatego lepiej jeść mięso, bo przynajmniej cały opryski zostają wątrobie świnki lub krówki na nasz nasz organizm wątróbkę tak tyle tylko, że jedząc owoce warzywa mięso proces detoksykacji w naszym organizmie podobne w pierwszej kolejności nasza wątroba to realizuje toksyny więc, jakby droga jest jest sama podobnie jak z mięsem mięso również w naszym kraju jaki, jaki na całym świecie widzimy, że mamy intensyfikacji rolnictwa mamy intensywny chów drobiu świń także wydaje mi, że przemysły nieraz rzeź przemysł mięsny również stosuje różnego rodzaju środki, aby tyle tylko, że jeśli skład chodzi o hodowlę zwierząt dzięki intensyfikacji chowu zwierząt udało nam się wyeliminować różnego rodzaju choroby, jaką szkodę Woźnica w naszym kraju odnotowuje się już przypadków zarażenia mięsa dzięki intensyfikacji tych bezpieczniejszych mięsa tak jest tyle tylko, że też słyszymy z drugiej strony informację w katedrze etyków, że kurczaka powinniśmy jeść raz w tygodniu ze względu na pozostałości antybiotyków hormonów więc, jakby tutaj najemny ciężko jest znaleźć złoty środek najlepiej po prostu jeść umiarkowanie czyni i mieć jak najbardziej zróżnicowaną dietę dobrze, ale są też wegetarianie weganie, którzy chętnie sięgają po warzywa owoce czy też taka kuchnia bez decydował właściwie no nie to nie do końca nie jest także, że bez wegetarianie tak jest nie powinniśmy się obawiać spożywać owoców warzyw na naszym rynku tak naprawdę odnotowuje się pojedyncze przypadki przekroczeń pozostałości pestycydów ja swojej pracy naukowej swoim projekcie badawczym skupiają się, że szukałem nawet te te poziomy stężeń, które nawet są poniżej tych limitów, a organy monitorujące patrzą tylko czy jest przekroczony limit czy nie ja w swojej pracy naukowej próbuje dowiedzieć się czy to co nawet jest i pozostaje stanowi ryzyko zdrowotne i efektem projektu badawczego, które realizowałem dzięki finansowaniu rozwoju centrum nauki takiego ryzyka zdrowotnego nie ma pomimo tego, że pestycydy są obecne, ale nie stanowią poważnego zagrożenia dla naszego zdrowia faktem, że osoby niepoważne czy nie stanowią żadnego nie stanowią poważnego nie stanowią żadnego ryzyka zdrowotnego nie ma na daną chwilę nie jesteśmy w stanie powiedzieć, że jest ryzyko, chociaż nie jesteśmy w stanie powiedzieć takiego ryzyka nie ma takiego ryzyka nie ma na podstawie wytycznych światowej organizacji zdrowia komisji Europejskiej to co usłyszał od DT tylko, że te już zakazane poważnie właśnie ale kiedy będzie kiedy, kiedy było dostępne to też podobnie mówiono, że to DT jest w ogóle Super to znaczy, zanim teraz generalnie nauka bardzo poszła do przodu i zarówno wszystkie organy i regulacje prawne są na zupełnie na poziomie 30 lat temu każdy związek aktywny pestycydy, które jest w ogóle dozwolone do obrotu ze sprzedaży musi przejść całą procedurę kontrolną badań toksykologicznych badań na zwierzętach, więc to nie jest także pierwsza substancja, która potwierdzone jest jej efektywności skuteczności w 2 działaniu np. usuwania danego rodzaju grzybów bądź owadów to dobra Super stosujemy to nie jest tak tak łatwo tak prosta droga czy każdy wszystko to czy się potem spryskuje owoce warzywa zostało mam nadzieję przetestowane, zanim został dopuszczony do obrotu oczywiście wszystko wszystko wszystko wcześniej zbadane tyle tylko, że no nie jesteśmy w stanie tak naprawdę przewidzieć wszystkiego n p . o działaniu mutagennym pomimo równo zaawansowaniu nauk biotechnologicznych i badań genetycznych naprawdę o tym, przekonać się kolejne pokolenia napisały słuchać, których jest uczulony na pestycydy czy też może na jakiś mnie na wszystkie można ich części składowe to co wtedy, bo rozumiem że, że coś jest szkodliwe to także oznacza że, że nie powinno być szkodliwe, jeżeli ktoś jest uczulony to nam na innych banalnej próżne nagle najlepszym najwłaściwszą drogą dla dla lat dla takiej osoby jest kupowanie certyfikowanych owoców warzy w upra w ekologicznych, gdzie nie stosowane są w ogóle żadne środki ani preparaty pestycydy owe mamy takie również plantacji w naszym kraju, że nic nic czyni to po prostu rzuca krzewami prostują no to są te są tak też na naturalne jak środki zapobiegawcze rozwojowi i jakby te są środki, które wytworzyła sama natura ani człowiek syntetyzować one aż tak dobrze nie działają zmiany są tak skuteczne czy nie nie także działań działają działają myślę, że że, jakby tej to nie jest tak tak wcale tak łatwo odpowiedź tak nie generalnie środki środki chemiczne umożliwiają nam działać natychmiastowo opryski np. pokrzywę są skuteczne, ale pamiętajmy, że to czy co zyskujemy co chcemy zwalczyć jesteś inteligentny potrafi się uodpornić nadano oprysk zupa z potrzeb jest bardzo dobra czy pan jadł pokrzywy też są bardzo dobre na włosy, a właśnie do tego kraju bez potrzeby w wrócimy do naszej rozmowy o informacjach Radia TOK FM informacje o godzinie jedenastej 40 już za kilka minut studio dr inż. Maciej Stankiewicz z zakładu toksykologii środowiska Uniwersytetu gdańskiego Uniwersytetu medycznego wykładowca w kierunku zdrowie środowiskowe informacje po informacjach wracamy do programu off czarek wczoraj wracamy do programu off czarek owoce owoce i warzywa państwa moim gościem jest dr inż. Maciej Pankiewicz zakładu toksykologii środowiska gdańskiego Uniwersytetu medycznego wykładowca na kierunku zdrowie środowiskowe pytanie od naszego słuchacza pana Jacka, który podejrzewa, że może owoce, które nabył gdzieś tam zawierają pewne substancje, które nie służą mu i próbkę zamroził na pytanie czy to można gdzieś oddać do badań już słuchać pisze z Poznania tak w naszym kraju znajdują się laboratoria Państwowej Inspekcji ochrony roślin nasiennictwa i można się skontaktować tymi stoi z tą instytucją na pewno jest w Poznaniu Instytut ochrony roślin ani rutynowo prowadzą tego typu badania brawo dla pana, że zamroził pan pan ten owoc będzie bądź warzywo dzięki temu mogliśmy uniknąć degradacji związku i będzie można zobaczyć co co w tym, pomimo że mogą panu zaszkodzić to nie nie wydała czy to pestycydy czy euro innego rodzaju jakiś mikroorganizmy pani pamiętajmy, że owoce warzywa też mają swój bio firm, czyli mikroorganizmy bakterie grzyby, które bytują na naskórka owoców warzyw może to panu zaszkodziło ono sytuacji powodów, dlaczego się stało może być wiele wiadomo, że najprostszą drogą jest obowiązkowo pominę i to jest bardzo dobre pytanie to jest dyskusja na wielu konferencjach naukowych część osób zalicza pomidory do do owoców część część warzy w generalnie chyba raczej rad pomidor to raczej powinno być warzywa moim zdaniem i ale rzeczywiście jest jest debata dyskusja na ten temat w jakiej grupy zakwalifikować pomidory także to nie rozstrzygamy tej debaty nie odbierajmy naukowcom chleba takie pani Anna napisała i zastanawiam się czy to może coś wspólnego, że właśnie zawartością pestycydów czy pozostałościami pestycydów bo kiedy kupujemy warzywa owoce to często kierujemy się wyglądem, czyli te, które są dorodne błyszczące uwaga to jest wosk bez żadnych jakiś plamek nie są krzywe tylko są naprawdę takie dorodne soczyste przykuwają naszą uwagę często wybieramy te są tacy jak np. pani Anna, która mówi, że woli jeść no takie mniej dorodne czasem właśnie krzywe jak to nazwała mniej atrakcyjne czy atrakcyjność owoców lub warzyw ma wpływ czy może być jakoś skorelowana z wartością pozostałości pestycydów to jest trudne pytanie, że można było odpowiedzieć jasno tak lub nie wiadomo, że producenci stosują różne sztuczki, aby zwiększyć sprzedaż swoich produktów błyszczące piękne jabłka niekoniecznie muszą być związane z większą ilością stosowanych pestycydów to może być jakaś nowsza odmiana danych dane jabłoni która, której efektem są większe ładniejsze wygodniejsze jabłka czy, jeżeli patrzymy na jabłka toi, jeżeli one już trafiły do sklepu to IT brzydkiej to ładne i pewnie były spryskiwane wielokrotnie tak jak wspominałem już wcześniej jabłonie w okresie wegetacyjnym opryskiwane są dziesięciokrotnie przeciwko chorobom grzybiczym głównie przeciwko parkowi, żeby te jabłka jakikolwiek sposób cha dały, ponieważ misji zaatakowane na czym w ogóle na początku przed w okresie kwitnienia, żebyśmy w ogóle jakiekolwiek plony stosowane są opryski później są stosowane, żeby te jabłka urosły w miarę jak największej, żeby też nie nie były w 2 takich centrach brązowych to jest chyba najmniej najczęściej zaobserwuje piąte cenniki są najsmaczniejsze się tylko takie wybieram ja w swojej weryfikowane wybieg, wybierając się ze sklepu nie nie zwraca uwagę na to czy to jest piękne jako złożone na taczce przede wszystkim wybierajmy jabłka, które nie są pakowane w żadne worki foliowe bo, ponieważ też są znane dowody naukowe badania, ponieważ prowadzone one były akurat na papryce czerwonej i porównywano badano co jest papryce, która nie była w worku foliowym ta, która była zafoliowana i plastyfikatorów, które stosowane są do przy produkcji wolni również wykrywane w próbkach owoców warzyw jak wiemy klasyfikacje re są to związki już o udokumentowanym działaniu doktrynie czynnym, które mogą upośledza nasz układ hormonalny, ponieważ budowa chemiczna tych związków jest podobna do 1 do do hormonów ludzkich i nasz organizm nie jest w stanie zrozumieć i wyłapać różnicę pomiędzy tymi związkami czy w ogóle lepiej kupować warzywa owoce, które są sprzedawane luzem także transportowane luzem niż te, które są we właśnie plastikowych workach tackach jak ja jak ja tak dokonuje wyboru oczywiście każdy z nas ma wolny wybór może wybierać jak jak jak jak jak chce nieszczęściem dla nas jest też, że wciąż mamy w sklepach tzw. zrywki, czyli pojedynczy te foliówki niestety, które też są właśnie wykonane swoi, więc tak jak i owoce warzywa nie są zapakowane w wodzie tak niestety pakujemy folia liczymy na to, że wzywano miejscu w sklepie nie zjada z, a wydała, a płace w noże ogryzki do kasy mówię o należyte Łużkowa była nachalna, kiedy kilo tak no pamiętajmy, żeby przed przed przed zjedzeniem owocu będzie żywa umyć go pod bieżącą ciepłą wodą też są na badania naukowe wykonane, gdzie jak było otwierane tylko koszulkę aha i to nie był też efektywny sposób do do wyeliminowania z powierzchni jabłek pestycydów również były wykonywane badania w stanach Zjednoczonych 2 pestycydy, które są udokumentowane, że penetrują skórka jabłek i przy przenikają w głąb i udokumentowano, że to jeszcze było potwierdzane spektroskopii Ramana wąską czyni badaną i jak głęboko skórkę wnikamy wnikają znikają pestycydy i tutaj z pomocą przychodzą właśnie na takie wyniki badań, gdzie mieszanina wody sody oczyszczonej potrafiła nawet w sposób efektywny wyeliminować pestycydy, które penetrują w głąb skórki, które tylko, że takie owoce były moczone na jej 15 minut i też pytanie, jakie pozostają warunki smakowe patrole na łączeniu, bo woda odstęp niekoniecznie może kojarzyć nam z tym później smacznym lubię jak zupkę FOT Adam to dodaje sobie to czas od 100 Bogna każdy z nas ma ma inne nawyki i żywieniowe i różne kubki smakowe, więc co pan jeszcze bada czy wszystko zbadał niezbadane wszystko jest fizycznie możliwe, ponieważ praca praca na uczelni to nie tylko badania jest również edukacja i studia na gdańskim Uniwersytecie medycznym realizowany jest jedyny i w skali naszego kraju kierunek zdrowie środowiskowe mylnie przez ludzi rozumiane jako instruktor ochrony środowiska, ponieważ my ochraniamy środowiska kochania właśnie zdrowie człowieka realizujemy szereg badań, które w, których centrum tych badań jest zdrowie człowieka jego dobre samopoczucie zarówno powietrze, jakim oddychamy to co spożywamy jedzenie kosmetyki, jakie stosujemy to wszystko wpływa na nasz należy stan zdrowia jeszcze ostatnio wodę w Gdańsku tak jest na czym akurat nie badaliśmy sanepid badał kąpieliska od wyspy Sobieszewskiej do Stogów na jej stwierdzono przekroczenie bakterii coli także apel do wszystkich państwa warszawiaków zawiera Czeczenka tak jest, że no to jest właśnie ten incydent też też pokazuje nam jak jak jak jak bardzo zamkniętym układem środowisko to nie jest tak, że to co się wydarzyło w Warszawie nie będzie oddziaływało na mieszkańców, którzy mieszkają powyżej Wisły bądź mieszkają nad zatoką Gdańską nie wiadomo co będzie dalej jak jak zareaguje środowisko morskie wszyscy wiemy, że taka Bałtycka nie jest najlepszym stanie prowadzone są są bogate żydowskie pociski, które jak, by skorygują to i tak zabiją Bałtyk nie ma co się martwić Warszawą pociski pociskami, ale Depo zdeponowane paliwo ta bez silnik i taki skorodowane kanistry na stanowiło faktycznie zagrożenie, że się to, czego nie przejmował zagrożenia ekologiczne tak tyle tylko, że wszyscy wiemy we wschodniej był tylko mamy zakaz połowu dorsza w tym roku ze względu na to, że populacja tych ryb praktycznie zanika dawne w zatoce ktoś łowi dorsze jeszcze przez są sprowadzane z Białorusi chyba tam z Białorusią pewnie przeglądają dlatego tak tego nie wiem wydaje nam niestety w tym roku mamy mamy wstrzymane połowy żeby, żeby te zasoby ze sobą psa odnowiły Zatoka Gdańska no też pożycz temperatura wody też wzrasta, więc to nie jest tylko także, że to tylko Czaję się raczej, ale oczywiście martwią się pan Maciej tak jest Marcin już wszyscy no n p . a propos właśnie chyba smażalni tak to 2 ostatnie kontrolne kontrole smażalni zarówno państwowe Inspekcji pracy, jaki kontrole jakości na nie zawsze ta ryba, która była ogłaszana czy może być, która była podpisana była w rzeczywistości chorobą, którą dostała klient tak inspektoraty sanitarne nawet możemy jeśli ktoś z państwową zainteresowane są raporty ogólnodostępne kontroli tych nadbałtyckich smażalni ryb i każdy z nas wie może zauważyć co co najczęściej było było powodem wstrzymania pracy bądź w dania mandatu za tak, że żali się tego dorsza nie martwił, bo albo, dlaczego badaczka Tłoki sprawdził prawie 5000 partii i zgłosił zastrzeżenia do ponad 2 tysięcy i dorsz okazuje ziemi Tajem także dorsz Bałtycki może spać spokojnie to raczej mięta powinny ryby w ogóle śpią no problem polega na zasadzie że, że w Seedorf nie może spać spokojnie do tego dorsza prawie nie ma chyba tak nadal też jest rybą coś co można powiedzieć na to już jest roli restauratorów i osób które, które sprzedają i fałszują to ciężko mi się odnieść do tego w, dlaczego to robią najczęściej to nie jest dla dla rządzących grup tak jest to nas ta choroba na stoczy Szanowny panie bardzo dziękuje niewłaściwie Alstom co będę robił z warzywami owocami też chyba nie może spać spokojnie trzeba jeść owoce warzywa pamiętajmy, żeby je je przed jedzeniem umyć starajmy się również nie obierać jabłek, ponieważ pod skórką jak mówią dietetycy znajduje się najwięcej minerałów witamin substancji odżywczych, obierając jabłka również eliminujemy jako substancje odżywcze, a może tak wiele na pół na pół skórki także, że na pół skórka no generalnie, jakby z samej skóry z ich nie chodzi o samą skórkę sama organizacja barier tylko jest bezpośrednio podobno sama skórka bardzo cieniutka, więc raczej nożem ciężko będzie na Polskę Orka Bradze delikatne palce dr inż. Maciej Stankiewicz zakładu toksykologii środowiska gdańskiego Uniwersytetu medycznego wykładowca na kierunku zdrowie środowiskowe był państwa moim gościem informacje Radia TOK FM już za kilka minut o godzinie dwunastej po informacjach Mikołaj Lizut jego program dzisiejszy przygotował Paweł Ziętara, ale jakością szczególnie naszych połączeń gdańskich czuwał Kamil Wróblewski Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: OFF CZAREK

Więcej podcastów tej audycji

POPULARNE

DOSTĘP PREMIUM

40% rabatu w zimowej promocji TOK FM. Nie czekaj - zdobądź swój pakiet "Aplikacja i WWW" z solidną zniżką, aby słuchać wygodniej!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Przedłuż dostęp Premium taniej!