REKLAMA

Co będziemy jeść zamiast mięsa?

Człowiek 2.0
Data emisji:
2019-09-28 13:40
Audycja:
Człowiek 2.0
Prowadzący:
Czas trwania:
33:59 min.
Udostępnij:

Tylko 17 proc. Polaków deklaruje, że mogłoby zrezygnować z jedzenia mięsa, by ratować Ziemię przed katastrofą klimatyczną. Wpływają na to nie tylko nawyki kulinarne, ale i fakt, że tkanka mięśniowa zwierząt - a konkretniej kręgowców - po prostu nam smakuje i większość z nas nie ma ochoty na zastępowanie jej innymi produktami. Może się to jednak okazać niezbędne, jeśli nasza cywilizacja ma przetrwać. Nad jakimi substytutami mięsa pracują polskie firmy? I jak przekonać konsumentów, by kupili roślinny odpowiednik kurczaka albo kotlet z białka owadów? O tym opowiedzą Iga Czubak, dr Hanna Wilska i dr Jakub Urbański, eksperci Festiwalu Przemiany 2019.

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
człowiek dba 00 to wyborczy magazynu Radia TOK FM, a dziś jesteśmy w Bydgoszczy przy mikrofonie Jan Stradowski ze mną w studiu, a trójka gości Iga tuba założyciel kasta stał za pokój tak dzień dobry witam serdecznie dr Hanna wiązka dietetyk z Warszawskiego Uniwersytetu medycznego dzień dobry dzień dobry dzień dobry dr Jakub Urbański współtwórca projektu High formalnie algorytm czy dobre dr Urbański był w tej audycji 6 lat temu ponad 6 lat temu mówiliśmy wtedy o jedzeniu Rozwiń » owadów to po części też jest to, o czym rozmawiali dzisiaj alternatywy dla mięsa alternatywy dla tego co my dzisiaj jedzenie przyszłości, bo myśmy już o przyszłości w obliczu katastrofy klimatycznej, która dotyczy myślę każdego czy to w Bydgoszczy Warszawie czy jeszcze innym miejscu wszyscy byśmy się zastanowić nad tym co jemy co będziemy jedli będą jadły nasze dzieci liczę na to ma nadawać nadal do zamieszkania i o tym, też m. in. będzie mowa na festiwalu przemiany, które odbędzie się w Warszawie w dniach 0306. październik tego roku pod hasłem apetyt i apatia apetytu apatia czyli aby chcemy jeść, ale jest ona apatia, bo wiemy, że grozi nam katastrofa co jeść pani doktor zapytał na początek musimy to jest naprawdę po tak rozmawiamy też alternatywę zamiast, a może w ogóle nie potrzeba może jest wszystko to rośliny będzie spokój temu zapytam tak przewrotnie, kto państwa jada mięsa na co dzień ja już nie ja ciągle tak ja też ciągle jadam mięsa, ale bardziej właśnie trafne określenie jadam mięso, a nie jem mięsa, czyli miasto już nie stanowi głównego elementu mojej diety jest przekonać moje dzieci nastoletnie, aby zjadły, chociaż 1 dnia w ogóle struktury mięsa nie zawierają, żeby nie było zgody drugiej strony tak, bo oczywiście na taką dietę pewnie chętnie, by rosły, ale jeżeli ma być to obiad ma być to tzw. drugie danie to dla nich bez niejasności tutaj dużym problemem politycznym i takie też dla myślę, że dużej części społeczeństwa jest też po prostu przyzwyczajeni do jedzenia mięsa to miejsce bardzo mocno nas zakorzenione i my potrzebujemy bardziej i psychicznie czy przyzwyczajeń niż fizjologicznie absolutnie dieta wegetariańska była zbilansowana, więc dieta wegetariańska jest absolutnie wystarczające dla człowiek nie ma konieczności jedzenia mięs no metrów jedzenie mięsa jest po prostu co mógł być przyjemna mięso jest smaczne ludzie nie chcą się go pozbywać jadłospisu, aby tego co miasto przypomina, bo po prostu nie tylko jest to kwestia wykładów rocznie tego co my chyba ewolucyjnie po części mówimy ten smak tak tutaj też odwołała do kwestii tego, że w wielu kulturach mięso jest jednak postrzeganego wynagrodzeń symbol dobrobytu, więc nie spożywanie tego tego produktu jest jakby dobrowolnym pokazanie mi, że jest się, a ubogim albo z niższych warstw społecznych to też może być być pewien pewien problem na tym właśnie może ze względu na NATO zamiłowanie do jedzenia mięsa jest pole dla różnego rodzaju substytutów tego takich które, które już znamy jak chociażby produkty sojowe czy może znaleźć tak, jeżeli będziemy po współczesnych miastach także polskich to oczywiście masa restauracji w Bydgoszczy te ostatnie 8 okazję przejść Stare Miasto jest masa restauracje proponują kuchnię śląską kuchnię włoską najważniejsze kuchnie świata, ale też coraz częściej mamy właśnie opcja p t. albo jedzenie jedzenie bez miasta albo jedzenie, które miasto udaje oczywiście nic nikt nie kryje tego co jest nie udaje mięso nawet wielkie sieci fast foodów eksperymentują z jakimiś alternatywami dla Bułgara wieprzowego czy dla kurczaka w panierce, które już jest całkowicie roślinne, ale nikomu chyba specjalnie nie przeszkadza i gotowa kiwa głową bankową statku traktuję kurczak alternatywne roślinnego tak by, skąd taka tak jest wydaje się, że bardzo ważna jest, żeby podkreślić to tak jak pani doktor powiedziała, że największym problemem rezygnacji z mięsa jest to jak silne przyzwyczajenie jego jedzenie jest, zwłaszcza że mięso jest nierozerwalnie związane z naszą tradycją kulinarną i ciężko jest wyprowadzić miasto z naszej diety bezboleśnie i właśnie dlatego substytuty mięsa są tak ważne w tym procesie zmiany naszych nawyków żywieniowych, bo dzięki niemu możemy dalej gotować jeszcze dania, które znamy już lubimy też bez niepotrzebnego kosztu dla naszego zdrowia dla planety oczywiście dla zwierząt właśnie właśnie nad tym pracujemy ten tata nowa działka przemysłu spożywczego tworząca substytuty mięsa jej celem jest maksymalne ułatwienie osobom, które lubią jeść mniej mięsa wprowadzenie tej pozytywnej zmiany do diety, żeby to było tak łatwo i tak bezbolesna jak się da to rozumiem jak 10 dos fast foodu to nie widzimy co się robi powiedz jestem gotowy produkt jest taki sam wyglądał bardzo podobne jako kucharz to zastanawia się taki substytut mięsa wspomina mięso wykres kontraktów na pierś kurczaka mogą zabić tak jak do tej pory podstawę kurczaka czy jakoś inaczej nasz produkt jest właśnie taki jak specjalnie stworzoną w ten sposób, że on wygląda jak gotowana pierś kurczaka i przygotowana tak gotowana pierś kurczaka ma włókna bardzo przypominające włókna mięśniowe za sprawą białka pszennego poza tym też połączyliśmy to białko pszenna z białą fasolą rzeką białą fasolą polską gotowaną przez nas dzięki temu mięso nasze mięso w cudzysłowie zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli tak naprawdę nie musimy się martwić tym czy dobrze mamy zbilansowaną dietę jeśli chodzi o stronę i zboża mam nadzieję, że dobrze się tak jak pani doktor kiwa głową i dobry pomysł, żeby robić mięso zastępują czynności alternatywy dla miasta z roślin strączkowych ani tak też najczęstsze chyba zarzut czy wątpliwości co do diety wegetariańskiej, że nie pokrywa zapotrzebowania na białko natomiast to to nie jest prawda dobrze zbilansowana dieta wegańska pokryje zapotrzebowanie na białko i tak naprawdę poza naszych warunkach poza osobami chorymi rzadko kiedy kogoś spotyka, kto ma niedobory białkowe, więc najczęściej tego białka, zwłaszcza osoby jedzące mięsa spożywają za dużo no tak rozliczane mamy to ten problem to białko pełnowartościowe absolutnie białko, zwłaszcza roślin strączkowych jest pełnowartościowe, więc również diecie eliminacyjnej między miasto może być ta pokryte całkowicie zapotrzebowanie na białku jak mówimy miast oni najczęściej w tkance mięśniowej kręgowców mówimy o o ptakach mówimy o sokach w zasadzie mówimy o chorobach, bo to nie są czymś znacznie ludzi w ławach debata nie mięso nadal jednak tkanka mięśniowa nadal jest figowiec NATO sprzętową dla środowiska, a dr Urbański zajmuje się białkiem bezkręgowców, czyli owadów taki to jest na pewno bardzo dobra alternatywa chociażby ze względu na to, że białko owadów mimo wszystko z wierzącymi wszystko białko zwierzęce jest dużo lepiej przyswajalna niż białko o roślina w przypadku białka sojowego bez jakiegoś specjalnego przetworzenia nie jesteśmy w stanie przyswoić całej wartości wszystkich aminokwasów z drugiej strony białko owadów jest białkiem zawierającym wszystkie aminokwasy, które są niezbędne do naszego funkcjonowania jest to ciekawa moim zdaniem alternatywa, zwłaszcza że o VAT różnią się bardzo od tych źródeł białka bieżącego, do których jesteśmy przyzwyczajeni przede wszystkim, dlatego że możemy wykorzystywać bardzo ciekawe surowca do produkcji owadów czy do hodowli owadów, oszczędzając zasoby środowiskowe i jednocześnie zagospodarowując to co n p . jest niejadalna z naszego punktu widzenia czy nie wykorzystywaną w paszach dla dużych zwierząt częścią roślin takim odpadem produkcji roślinnej jak możemy zrobić duży problem związany z produkcją mięsa jako takiego jest taki, że produkujemy za pomocą roślin, które hodujemy wcześniej takich jak kukurydza takich jak Soja takich jak BofA i do prezydenta do zjadają rośliny moglibyśmy zjadać, więc gdzieś poza tracimy część nawet z kolei owady są w stanie tego co pamiętam co w naszej audycji od lat są w stanie jeszcze rzeczy, które dla nas są odpadkami, jakie resztki jakichś awansów i owoców, które niespecjalnie się dla nas nadawały do spożycia to owady to spokojnie podobno dokładnie przerobią na pełnowartościowe dużo bardziej przyswajalna roślinnego białka, ale powiedzmy mamy dylemat etyczna za zjedzenie mięsa Azji zwierząt kręgowych ze względu właśnie na to, że koszt wyprodukowania takiego mięsa jest bardzo duży koszt środowiskowy krytyków wszystkie zasoby, o których nie myślimy patrząc ma na kapitale tak naprawdę drugą wadą mięsa kręgowców jest to, że tak naprawdę wykorzystujemy bardzo niewielką frakcje tych mięśni, które mamy do dyspozycji kręgowców myjemy tak naprawdę kilka kilkanaście procent masy ciała takich zwierząt przypadkowa, bo jesteśmy w stanie jeszcze całe wykorzystać cała łącznie z pancerzem który, który też pełni bardzo ważną funkcję, dlatego że nie jest ekwiwalentem błonnika pokarmowego, czyli te wszystkie wielu okres, który budowany jest pan się owadów jest czymś co może zastąpić błonnik pokarmowy regionem to przez miasto dosyć chude chyba w sensie takim jak planujemy zmian sam ssaków to prawdopodobnie tam mało słów nasyconych i ono wydaje pani doktor dosyć dietetycznym mięso można mówić natomiast brzmi obiecująco, chociaż muszę przyznać, że nie mam zbyt dużego doświadczenia jeśli chodzi o wartości drze w te robaków oba uszy klub czy kiedyś 1 imprezie gdzie, gdzie to lubańskim pokazywał opowiada o swoich projektach właśnie dotyczący, kiedy jadalnych owadów jadłem świadectwa ten świat doświadczył no trochę zgrzyta zębami 8 w całym koncernie ktoś był taki chrupiący albo jak najbardziej jadalne i całkiem smaczne, chociaż byłyśmy w cukrze z tego co pan jak to było to kandyzowane z tego pamiętam, a świerszcza często decydował, ale tak naprawdę dzięki temu, że owady weszło już na rynek pasz dla zwierząt to jest taki paradoks, że tak naprawdę bardzo naszych czy przy karmieniu o zwierząt bardzo uważnie przyglądamy się ekonomiczna tych pasz i to jest przyczynkiem do tego, żeby bardzo dokładnie badać czy surowce paszowym dzięki temu uzyskaliśmy wiedza, której dla wielu produktów spożywczych, które wykorzystujemy jako ludzie to jedzenia po prostu nie mamy, dlatego że że, jeżeli coś wchodzi na rynek paszowe wbre w pozorom dużo bardziej skrupulatnie badane pod kątem właśnie Ekonomiki niż to co my jemy myjemy jako ludzie ogólnie bardzo rozrzutni to chyba olbrzymi program budujemy sprawności, a poza tym, a to właśnie zmarnowano żywność to szacuje się, że w Polsce jest skala 9  000 000 ton rocznie to jest potężna ilość możemy praktycznie w całości wykorzystać do hodowli do produkcji owadów jako paszy dla tych owadów musimy ją zagospodarować bardzo efektywny sposób czy jakiś czas dla alternatywą dla krewetek mogą być właśnie owady myślę, że absolutnie tak tak samo jak jeszcze te 30 lat temu krewetki wydawały się dla ludzi mieszkających w naszym kraju się zupełnie obrzydliwe, ale bałem Roba Lem czy w ogóle dziwnym, bo ma więcej niż 4 nogi myślę, że dokładnie na tej samej zasadzie zmieni się podejście do wad, że to owady przestaną być jakieś kuriozum i wejdą na trwałe do naszego jadłospisu być może nie w formie są te, czyli tu także nadrukami nogami skrzydełkami tylko po prostu jako źródło pełnowartościowego białka objazd dla kogoś, kto jest na diecie wegańskiej byłoby dopuszczalne, żeby zjeść owada ministerstwu zależy od powodów jakich jest na tej diecie są identyczne czyli, jeżeli dostarczona wiele medyczne to myślę, że mogłyby być pewne opory ja np. teraz opowiem na swoim przykładzie, a teraz nie wiem czy bym zjadła, ale przyznam, że była w Meksyku na tatami jako przekąska podaje się świerszcze właśnie, czyli z sokiem limonki miałam opory żeby, żeby spróbować, ale to była dobra nasza wtedy jada mięsa i to nie było problemem, ale teraz myślę, że gmina wybrała inne przekąski od piwa to o tym jak pokonać, by ludzi, a w szczególności Polaków do tego, aby 1 alternatywy dla miast albo biedni mięsa w ogóle rozmawiamy w drugiej części audycji tej tej części mogą państwo posłuchać w formie podcastu naszej stronie internetowej www klapka tak szybko pl, a teraz wracamy do Bydgoszczy, gdzie dziś gość Radia TOK FM mówił Jan Stradowski usłyszenia Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: CZŁOWIEK 2.0

Więcej podcastów tej audycji

POPULARNE

DOSTĘP PREMIUM

40% rabatu w zimowej promocji TOK FM. Nie czekaj - zdobądź swój pakiet "Aplikacja i WWW" z solidną zniżką, aby słuchać wygodniej!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Przedłuż dostęp Premium taniej!