REKLAMA

Różne oblicza kawy

Niedzielny obiad
Data emisji:
2019-09-29 12:20
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
17:15 min.
Udostępnij:

Słuchaczom TOK FM przybliża je Rafał Kaniewski - Mistrz Polski Coffee Roasting 2018.

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
opinia niedzielny obiad w niedzielnym magazynie Radia TOK FM, że absolwenci kończą się państwo ponownie chciał przywitać kolejnego naszego gościa z pan Rafał Okoniewski dzień dobry i dobry Miss Polski w paleniu kawę z za rok 2018, a musi, a państwo przejrzeliśmy będzie ciekawie nie wiem czy kawa to to posiłek natomiast znakomity dodatek do posiłku bądź też po posiłku, bo to też te kwestie trzeba będzie rozstrzygnąć to zapytam pańskie mistrzostwo pan broni w 2019 Rozwiń » roku czy one się odbyły się dopiero przed nami odbyły się starałem się bronić niestety tym razem się nie udało konkurencja prostowania mniej błędów proszę powiedzieć ile osób przystępuje do takiej rywalizacji czy w tym roku w Polsce było 13 osób 13, które nie wychodzą ze starannie przeprowadzonych eliminacji czy zgłosić może każdy, kto ma tylko na to ochotę zgłosić się może każdy, kto ma minimum rok doświadczenia w paleniu, ale generalnie to też kwestia trochę wiedzy o tej kawie mimo wszystko wiedzieć trzeba z nią zrobić jak ona wygląda tak naprawdę w ringu, czyli tak naprawdę selekcji zielonego ziarna także nie jest takie proste nikt nie każda osoba może się zgłosić myślę, że potrzebne są mimo wszystko jak już doświadczenie szkolenie oglądał pan film Miś jak najbardziej zapadła wiekopomna kwestia, ale skąd pan bierze węgiel pana zapytam jak pan pali ciekawe różnie tak naprawdę zależy od kraju pochodzenia kawy generalnie my, jako że palimy kawę także, by uzyskać nie jak najwięcej wartości owoce, z którego pochodzi tak naprawdę tego wariata, ale generalnie tak jak to jest trochę tak jak z winem w każdym kraju powiedzmy dane dane szczep winogron będzie smakował trochę inaczej jest tak identycznie Skawą jak w przypadku kawy trzeba mieć odpowiednio wypalić, żeby ten owoc jak by uwydatnić wy filiżance kawy, którą pan później pije pan jest młodym człowiekiem to też nie pamięta pan, że niegdyś była tylko 1 kawa tak, bo jedno wino skoro lekkiego wiem nawet na nawiązujemy nie było większego wyboru stąd moje kolejne pytanie czym nie zwariowali na punkcie kawy czy nie są tylko wariacje i właściwie taki nurt, który tworzą się, żeby ludzie mieli pasję myślę, że nie do końca myślę, że jest coś głębszego generalnie też razem ze świadomością żywieniową właściwie idący temat tym więcej wiemy o jedzeniu czy więcej herbacie kawie tak naprawdę tym lepiej żyje się nie tylko nam, ale też innym ludziom na świecie choćby same farmerom generalnie kupując po prostu produkty masowe, które nie mają za sobą żadnej historii farmer dostaje takie pieniądze nie stanie prawdopodobnie przeżyć roku po prostu musi robić jeszcze coś dodatkowego inwestować kawę jednocześnie inne produkty spożywcze na psie to tak zapytam pana fundamentalną kwestie ciekawe może być każdy jak najbardziej są jakieś predyspozycje osobnicze, które nam zabraniały, by nam sięganie po centrum myślę, że tylko włącznie zdrowotne poza tym tak naprawdę widoczny przeciw skazań generalnie nawet dzieci mogą piłka oczywiście w określonych ilościach na pewno jeśli napięcie barwy rocka to myślę, że nie będą w stanie się opamiętać można powiedzieć, ale ja widzę żadnych przeciwko nawet kobiety wciąż mogą pić kawę jedynie tak naprawdę mniejszych ilościach dziećmi pan zaintrygował naprawdę dzieci mogą pić kawy kakao kawa taka dziecięca już nie podaje nazwy, którą ja piłem będąc brzdącem jak najbardziej można pić kawę nikt nie ma żadnych przeciwwskazań do tego, żeby nie spodziewał rzeczywiście kolejne nadmiernych ilościach będzie szkodliwe dla człowieka dorosłego czy tak naprawdę dla dziecka także trzeba jak najbardziej ograniczać, ale nic nie zaszkodzi, jeżeli dziecko lepiej się naprawdę trochę tej kawy to jak dobrze wybrać kawy najlepiej wybrać taką, która coś ze sobą prezentuje generalnie tak jak mówiłem wcześniej na temat tych farmerów i t d. dobrze by było, gdyby było też napisane, skąd taka pochodzi z jakim metodą było zrobione przede wszystkim co najważniejsze tak naprawdę kawy, kiedy był Apollon panie Rafale przecież, kiedy taki ignorant jak idzie do sklepu to nawet jeśli to przeczyta to zrobi to ze zrozumieniem to nie do końca będzie miał świadomość co jest lepsze i który gatunek będzie dla niego korzystniejsze bardziej to bardzo będzie smakował najistotniejsze to, żeby kierować własnymi gustami, ale generalnie też data do palenia, które wspominam bardzo istotne, dlatego że kawa najlepsze swoje wartości zachowuje 3 miesięcy po paleniu po tym czasie te jak armaty i smaki zaczynają się bardzo szybko degradować tak naprawdę to jest najbardziej istotne sprawy, jakby sam mam informację o kawie jest jakby dodatek, ale bardzo miło, by zobaczyć dobrze, czyli kryterium podstawowe data 3 miesiące optymalny czas tak jest dokładnie większość sklepowych niestety trafia po roku na półkę także ciekawe są właściwie można powiedzieć, że w naszej kategorii kaw specjalistom taka, które są niezdatne do 7 dobrze by po, jaką kawę sięgać w ziarnach sprasowane zmieloną czy też może rozpuszczalne co jest chyba świętokradztwo prawda nie do końca tego tak nazwał, ale generalnie najlepiej mieszka w ziarnach mieli się samemu, dlatego że kawa po piętnastym dochodzi mielenia też traci swoje wartości sensoryczne generalnie kawa z produktem silnie higroskopijny także chłonie wszystko co tak naprawdę dokoła, jeżeli będziemy trzymać w lodówce jesteś takim naszym rządem w prasie Przywara często ludzie przychodząc na szkolenie pytają się to samo po prostu trzymane w lodówce chłonie wszystko co w lodówce jakimś czasie było smakowo szyneczkę serem innymi rzeczami, które tam trzymamy także, jeżeli chodzi tak już kończę kończąc temat, więc rozpuszczalny generalnie są jest taka, która po prostu nie nadawała się wizualnie do sprzedaży miał dużo efektów została odrzucona z jak głównego rynku po prostu wypalone jakkolwiek by nie było zrobione z niej napar od ich wysuszone czy może zrobić jak najbardziej przy tym jest przy tym jest to odpad produkcji tak jak tu z pokładu sprzedawanego herbata dokładnie tak dobrze wie pan już o to zapytać bo, ale już boję zamieniłem ekspres do kawy, którym mieli mi ciekawe później przyrządzał były one takie proste urządzenie, które wymaga minimum obsługi za to podaje kawę na zgrabnie się nieco, ale w takie kapsułki wie pan co chodzi i to już to, że błąd prawda można tak to powiedzieć, ale generalnie nazwałbym tego będą jest o wiele łatwiejsze na pewno dla pana, szczególnie że choć życzenie czy inne elementy przy czym rezygnuje pan pewnej większej przyjemności, które może pan uzyskać dobre ekspresy, które pan sam przygotuje tam kawę grze nie jest to świętokradztwo powiedziała, że jest pewna pójścia na skróty dobrze ta kawa zachowuje swoją wartość nie do końca jest małe ekologiczne przynajmniej te kapsułki to jednak jest kolejny śmieć, który tworzymy oka czym jest nowoczesna metoda typu, a rok Press Europy euro prezes metodę, która korzysta z grawitacyjnego właściwie parzenia kawy oraz emeryckiej, czyli tzw . tzw. kontakty przedłużonego kontaktu z wodą generalnie jest to ciekawa mówiąc tak w naszym języku można powiedzieć stresie wyciska kawę generalnie wsypuje się po prostu, jakby ilość kawy załóżmy 15 g zalewa się 200 l wody określonej temperaturze miesza się kilka razy to wygląda dokładnie tłok tak tak napraw dlatego też nazywamy to strzykawką i przeciska się określonym czasie do kubka jest to bardzo fajna metoda przygotowywania kawy w domu też dla ludzi ci, którzy lubią zbliżonego dla Amerykanów myślę niż np. w przypadku e-faktury, który też pan pewnie wspomni pan zaskakuje fanów będą musiałby kilka terminów przyswoić, dlaczego wspominam w sobotę w wczoraj w odbyły się mistrzostwa Polski w euro proszę pan brał w nich udział czy nie sędziowałem zawody jak był bardzo wysoki poziom właściwie co rok ludzie bardzo bardzo dużo kombinuje przede wszystkim na tych zawodach, bo wszyscy zawodnicy mają tą samą kawę te same właściwe rzeczy te same urządzenia mogą jedynie skonstruować swoją wodę generalnie mu tak naprawdę mają bardzo równym równe warunki do walki wygrywa w tej akurat zawodach ten, który zrobi lepszą kawę subiektywne jest dla sędziego ze sobą nie konsultujemy decydujemy się tylko na filiżankę, która dla nas bardziej smakowała, ale każdy ma inny smak każdy ma inne odczucia smakując ten sam gatunek prawda jak najbardziej przyczyny sędziowie są zazwyczaj liderowanie generalnie przed takimi zawodami urządza się zawsze kalibrację przynajmniej 45 filiżankę i na temat tych filiżanek akurat rozmawiamy generalnie co czujemy staramy się jak najbliżej siebie kadrowe, żeby wiedzieć co drugi po prostu stara się szukać, żeby znali wspólny język, ale co grali kalibracja w waszym światku oznacza, gdybym właśnie swoje kubki sensoryczne, żeby umieć nazywać rzeczy pod tym samym imieniu tak naprawdę generalnie w kawie nazywa się intensywności głównie kwasowości słodyczy tak dalej jest przyjemne głównie staramy się po prostu nazywać to w ten sam dokładnie sposób, ale nie wiem ucieszy usta tak, żeby doprowadzić do sytuacji, w której nie będzie nasz przełyk nasze kubki smakowe skażone biuro to w cudzysłów żadnym innym posmakiem jak najbardziej to jest właściwy tak samo jak z istnieniem winy tak naprawdę czy istnieje herbaty czymkolwiek innym jest po prostu testowanie określenie jej walorów sensorycznych kawy, testując pieczy wypluwa to zależy tak naprawdę człowieka, ale na większości campingów ciekawe wypluwa, dlatego że taka jest często po stopery filiżanek no tak serce mogłyby stanąć dobrze włoska metoda parzenia kawy panu odpowiada czy nie to znaczy włoska metoda parzenia kawy to jest to są tak Kuby 4 kasjerki, które stawiamy sobie na ogniu jak najbardziej można z tego zrobił dobrą kawę przy tym trzeba zastosować kilka takich ważnych zasad, których nikt tak naprawdę nie mówi w przypadku prezydentów nawet Irek przede wszystkim trzeba mieć świeżą się zmieloną kawę i przede wszystkim dla porządku nie prowadzimy wody Okaj, ale kawy powodzie nie zalewa się wrzątkiem tę metodę i tak używa wrzątku, dlatego że jest to najprostsza metoda podciśnieniowe generalnie w danym pojemniku zamknięte, które szczelnie zamknięte od spodu podgrzewany tworzy się podciśnienie po prostu by woda, szukając wyjścia przechodzi przez KE także musi niestety rzecz akurat ta metoda po prostu korzysta z wrzątku, jeżeli żyjemy po prostu do tej kafelki wrzątek ten proces będzie bardziej kontrolowany generalnie dlatego, że jeżeli mamy zimną wodę to nasze podgrzewa przez długi okres czasu taka się parze parze parze parzy w przypadku wrzątku jest to o wiele szybszy proces dzięki czemu nie ma tyle garbników przede wszystkim końcowym produkcie dobrze, ale pamięta pan kiedyś kawy podawał się również w szklance po drugie z podatku po trzecie osiedle pół łyżeczki gdzieś tzw. wysypane i zalewał się wrzątkiem później przyszedł czas do uwolnienia kawa i rząd, kto to gryzące się ze sobą produkty czy nie powinno się używać wrzątku, dlatego że wyciągamy właśnie bardzo droga wyników Skawę dużo tak naprawdę goryczy generalnie tak samo jak w przypadku herbaty Zielonej źli, że za wysokie temperatury będzie gorzka tak samo w przypadku kawy, jeżeli użyjemy wrzątku po prostu wyciągniemy z niej więcej goryczy będzie mniej przyjemne, jeżeli zapalamy temperaturę w granicach 2496 stopni, czyli można tak założyć od zagotowania wody koło minuty trzeba czekać to kawa będzie idealnie przygotowane niezależnie od tego czy zrobimy w szklance zrobimy w grupie jakiejkolwiek innej metodzie panie Rafale pan powie proszę, że kawy nie wolno skazić cukrem ani mlekiem nie poleca się generalnie, ale na pewno nie można być takim nazistą, żeby powiedzieć, że nie można wylewać mleka cukru do kawy, ale generalnie na lekach mleko cukier przykrywają po prostu pewne substancje smakowe zapachowe tak naprawdę w kawie tak można powiedzieć zmieniają mi smak, jaką drogę, jaką metamorfozę przeszedł Polski konsument kawy jest coraz bardziej świadomi jak wygląda na tle innych rynków europejskich łączy oczywiście Włochy Hiszpanię, bo no i Francję być może tam zdaje się, że oka wiedzą wszyscy wszystko nie powiedziałbym raczej jest totalnie odwrotnie generalnie we Francji Hiszpanii i we włoszech jest raczej wiele kawowe bardzo niskim poziomie większość co pan opowiada na przystankach kafejek jest mnóstwo na każdym kroku przy czym jest kawa bardzo niskiej jakości bardzo często dużą ilością upusty, które tak naprawdę jest kupowana za naprawdę bardzo małe pieniądze generalnie nie dostaje produkt, który jakościowy oni mają pewną tradycję tak naprawdę kawowym czy niema żadnego związku z wiedzą jakością życia czy wydział tamtejszej kafejki to pachnie przepięknie to następnie pachnie w tych sieciówki wszelkiego rodzaju biegunie właśnie 1 z tak naprawdę podstawowych wad tego zapachu jest to, że to pokazuje nam, że została zmielona prawdopodobnie, bo zapach nie powinien wychodzić po lokalu tylko nie być pana filiżance finalnie czy, jeżeli chodzi o polskiego konsumenta wraca do głównego nurtu myślę, że jest coraz lepsze, więc mamy coraz więcej doświadczonych baristów sędziów z zagranicznych tak naprawdę na zawodach typowy Kowalski coraz częściej przychodzi taki zawody, żeby zobaczyć jak to wygląda coraz więcej pije tak naprawdę dobry jakościowo kawy coraz mniej słodzić także jest to bardzo pozytywne trendy powiedział tak dalej proponuje byśmy spojrzeli na ten problem nie problem to przyjemne problem z punktu widzenia przeciętnego Kowalskiego właśnie nie sędziego baristy zawodowego kogoś Skawą jest na co dzień generalnie myślę, że jest coraz bardzie dostępna przede wszystkim kawa jest coraz łatwiejszy sposób też opisane dlatego konsumenta finalnego także myślę, że jest to tendencja wzrostowa na pewno klienci coraz więcej zwracają uwagę przede wszystkim produkty lepszej jakości tak samo to jest takie same ze spożywczymi rzeczami mimo wszystko spożywczej tak to podajcie też mamy miliony Emil kawa też tak się dzieje przecież, bo wszystko trzeba też przedłużyć żywotność jeśli chcemy, żeby było 2 lata na półce proszę powiedzieć kawa to jest coś co po co powinniśmy sięgać rytualnie też nie wiem tak tylko jest na Wyspach tam tutaj przepraszam na Wyspach brytyjskich, a tam tylko i w Polsce myśli pan, że to się kiedyś przejmie myślę, że na pewno na generalnie wielu ludzi ma to powiedzmy dziś rytuały dnia codziennego zawsze je sobie kawę zawsze zapali po prostu cokolwiek, ale tego drugiego dopiero na pewno też robić, bo nie ma tego ukrywać wszystko ludzie lubią się truć, ale myślę, że kiedyś do tego dojdzie na pewno jesteśmy bardziej krajem, który pije wódkę niż kawę, ale mimo, że to się zaczyna zmieniać jest coraz więcej świadomych ludzi oraz więcej, które się zdrowo odżywiają myślę, że szansa, że kiedy będzie mieć taki Polski powiedzmy Coffee Time po kawę sięgamy coraz chętniej tak pan powiedział takowe nie kosztuje dużo to zależy jakich cenach mówimy tak mówią w filiżance, którą można kupić w kawiarni sieci i t d. jeżeli chodzi sieciówki to trudno mi się nie, dlatego że nie korzystam często leżeli chodzi kawiarnie sieciowe tzw. indywidualne można powiedzieć, że nie jest do końca wysoka cena często zatem cena okresie bardzo dużo podatku przede wszystkim, które nasz kochany kraj niestety ściąga z właścicieli tak naprawdę wysokie czynsze w Warszawie bardzo prosty przykład tak naprawdę za lokal 50 metrowy czasami czynsz wynosi ponad 10  000 także to jest naprawdę bardzo trudno jeszcze zapłacić zapłaci za pracowników zapłaci wszystkie koszta, żeby ktoś zwróci w tej chwili ciekawy nie tylko jest tak naprawdę sama jakość kawy, ale i te koszty, które są ukryte, które często ten typowy Kowalski po prostu ostatecznie nie widzi zmierzam do tego, że we włoszech kawa espresso kosztuje euro taktyka jest dotowane przez państwa u nas nie to jest różnica dokładnie tak było kiedyś nawet projekt, żeby podnieść ceny espresso we włoszech do euro 20 Włosi dodatkowy towar po prostu więcej, jaką pan widzi przyszłość kawy w Polsce w cóż jeśli chodzi o takich specjalistów pan my jesteśmy w stanie zdobyć mistrzostwo świata, bo przecież zaczęliśmy mistrzostwo świata w 2018 roku również Agnieszka Rojewska w Berlinie i dobrze pamiętam wygrała mistrzostwa świata w paleniu zawiadomienie nie w Amsterdamie pomyliłam się widzi pan 2011 w parzeniu kawy nie właśnie obeliskiem Agnieszka Reniecka jeszcze nie pali Kavala myślę, że ten czas, kiedy nadejdzie to jest wyższy stopień wtajemniczenia najpier w trzeba listą później palaczom kawy większość ludzi tak zaczynało generalnie od baristy wszystko zaczyna też sieci chce Coffee Heaven także też jakoś mu kary jestem szczebel szczeble kariery przyleciałem także tak myślę, że każdy barista właściwie każdy rok później zaczyna dziś temu jakiś mały kawiarni nie znając większości nic, chociaż mamy czasu było trochę inaczej, bo 1 z kawiarni nawet nie piłem gronie teraz większość ludzi, który przychodzi do pierwszej pracy w kawiarni już właściwie to jest rybiego zaparzyć w domu mnóstwo gadżetów w Polsce za bary istotą świadomego chodzi ten, kto potrafi rysować szlaczki na mleku prawda w większości te aptek to nie pochwala chyba tej metody klasyfikowania największych fachowców no nie powiedziałem, ale generalnie też jest to ważne ważne STK wygląda mimo wszystko dla finalnego konsumenta przy czym często wiedzy teoretycznej tym ludziom, którzy tylko zajmują lata tym brakuje tak naprawdę właśnie tym rysowaniem lekarzem to jest Cup jest bardzo trudno powiedzieć to jest specjalistą do tego ciekawa nadal się rozwija się rozwijać na tyle dynamicznie, że jak się rozwijamy razem z nią to po prostu zostaniemy gdzieś niestety z tych ostatnie pytanie kawa przed obiadem czy powiedzie kawa zawsze, jeżeli chodzi o mnie opiekę przed śniadaniem po śniadaniu każdej porze dnia tak naprawdę równie dobrze na dobry sen mogę wypić kawę o to jest pan naprawdę wyjątkowe Rafał Kaniewski mistrz Polski w parzeniu kawy za rok 2018 był moim państwo goszczą dziękuję panu bardzo dziękuję bardzo na niedzielny obiad kawa jak pan poleca nie mają państwo wyjścia proszę sobie zaparzyć, wsłuchując się w najnowsze informacje Radia TOK FM po informację wracam do naszego Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Skorzystaj z 40% rabatu w jesiennej promocji. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i słuchaj wygodniej z telefonu!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA