REKLAMA

„Restaurant week” – 400 restauracji w 40 miastach

Data emisji:
2019-10-06 12:20
Audycja:
Niedzielny obiad
Prowadzący:
Czas trwania:
17:08 min.
Udostępnij:

Na festiwal kulinarny zapraszają Maciek Żakowski - restaurator i współorganizator festiwalu Restaurant Week oraz Michał Wiśniewski - restaurator z warszawskiej La Tomatina.

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

1221 właściwie 1222 niebawem na zegarach to jest niedzielny obiad nasze stałe cykle więziennym magazynie Radia TOK FM chciałby przywitać gości Maciejem Żakowskim restaurator współorganizator festiwalu Restaurant Week czy dobre dobre jest także Michał Wiśniewski restaurator warszawskiej dla Toma Tina czy dobre po mówimy o festiwalu, ale najpierw musimy zdradzić naszym słuchaczom na czym polega jego idea jest tradycja i co on wnosi do życia kulinarnego nie tylko stolicy, ale Rozwiń » także Polaków Restaurant Week powstał w 2000 czternastym roku początkowo jako ten w Warszawie i naszym celem było wysłanie maksymalnej liczby gości restauracji założyliśmy, że większość Polaków korzysta z restauracji, a wiąże się to brakiem zaufania do restauracji do fajnej oferty do tego, że naprawdę gastronomia bardzo rozwinęła się przez ostatnie dziesięciolecia nie jest już tylko o tym, skutku dodaje, ale takie autorskie można powiedzieć artystyczne miejsca obecnie Restaurant Week jest już 40 miastach i polega na tym, że w internecie poprzez stronę w ww możemy festiwalowej cenie zarezerwować wejście do restauracji, czyli stolik i menu degustacyjne menu, które pomyślane jest jako taka autorska podróż skonstruowana zaprojektowana przez szefa kuchni i restauratora też dlatego uważamy, że restauratorzy z taką cichą cichym bohaterem sceny restauracyjnej gastronomicznej osobą, która podejmuje największe ryzyko podejmuje też kluczowa decyzja pewnie Michał więcej opowie 0 najprostszym sensie mechanizm wychodzenia restauracji przez internet w formie festiwalu, aby można było poznać możliwie najwięcej restauracji swoim mieście to przyznam, że pierwszy raz spotykam się z tego typu formułą jakiegokolwiek festiwalu nieregularną wszyscy spotykają się w 1 miejscu ten festiwal tematycznie podzielone pewnie na nas cenna dla segmentu trwa właśnie to jest kwestia rozproszone dziejących się jednocześnie 400 restauracjach w całym kraju w odróżnieniu od innych wydarzeń kulinarnym nie jest to spotkanie fizyczne w 1 miejscu, ale festiwal, który goście biorą udział w całym kraju jednocześnie, ale 400 restauracjach bardzo ciekawa formuła ta formuła myśleliście panowie sami czy też przez te liście z innego kraju niż ziemia ciągle mówić natomiast pomysłodawca stopą wskazane tak pomysłodawcami są wspaniałe wspólnik Paweł Świerczyński ja, a Michał Wiśniewski, który z nami lata machiny jest twórcą jedne z najważniejszych restauracji także takie, które jest nie tylko uczestniczy w festiwalu Restaurant Week od początku, ale ma najwięcej gości historycznie, a także jednorazowo taka jest pan liderem festiwalu tak tak podobno fakt co roku mamy rekord sprzedaży tak jak Maciek powiedział jesteśmy od samego początku z festiwalem, jakby doceniamy tę formułę i cały pomysł strony właściwie mnie uczestniczymy w żadnych działaniach promocyjnych czy reklamowych naszej restauracji jedyną formą takiej promocji jest wzięcie udziału dwukrotnie w roku właśnie Restaurant Week kupuje nie chciałbym poddawać pod wątpliwość państ w panów tezy o tym dlaczego należało Restaurant Week powołać do nadużycia, ale moim zdaniem ludzie jeśli nie chodzą do restauracji to to nie z powodu braku zaufania do restauratorów do tego co serwuje się w kuchni tylko, a z powodów ekonomicznych, choć jest to coraz rzadsze powód bez proszenia dobrze zrozumieć, ale też nie wypielęgnowane dostatecznie kultury restauracyjnej w danej danej rodzinie, bo niektórzy hołdują tym zasadą sprzed lat, że obie to w domu poszły wspólny to trudno to się to się już bardzo zmieniło w Polsce ja jak rok do roku jak branża odnotowuje wzrost i to spore procentowe wzrosty i jakby myślę, że Polakom już bliżej do tej części zachodniej Europy cie, gdzie raczej się wychodzi do restauracji Lance jeszcze w restauracji i jest tak taki pęd życia, że też, jakby jest wygodne i nie każdy ma czas i chęć gotować sobie tam mówi, ale to dobrze dotknął pan tego tematu wobec tego zapytam, kiedy temu, kiedy przyszedł ten moment nie spojrzeć krytycznym w bardzo dobry moment kiedy, kiedy ludzie powiedzieli dobra to zostawiamy dojedziemy do restauracji ja myślę, że to jest zbiegł w czasie bardzo wielu procesów społeczno-gospodarczych resort zjawiska społeczne natomiast po pierwsze takie pokolenie, które teraz jest milenialsi polscy milenialsi, którzy nie tylko zwiedzili świat, ale też byliny Rozmusa mieszkali za granicą wracają z tymi społecznymi nawykami Zachodu po drugie, warunki gospodarcze ekonomiczne, które też w ostatnich latach z takim konsumenckim sensie się poprawiły zaczynaliśmy festiwal Polacy wydawali statystycznie około 2 % wolnego budżetu domowego na gastronomia obecnie jest już ponad 3 średnia Europejska to jest 8 to jest też jest ona po prostu zawyżona przez kraje południa, gdzie żyje się w restauracjach często bardziej niż w domu, więc uznać za rozwój jasno te 3 %, czyli procentowy rok wzrost wydatków oznacza także uszczuplenie tych wydatków domowych na tzw jedzenie prawda, bo skoro chodzimy do restauracji to nie gotujemy w domu je kupujemy produkt, ale to dużo mocniej czy to jest dzień na taką ekonomia też, ale wydaje mi się, że ma związek w ogóle wzrost konsumpcji w Polsce na wielu obszarach dobrze też, żebyśmy wyszli z pewnej banki zdecydowanym zwolennikiem spoglądać na świat na Polskę też dziś, próbując wypchnąć poza Warszawę proszę powiedzieć ten festiwal też z spotyka się z takim odbiorem pozostałych częściach kraju jak stolice tak organizujemy również stara trójka n p . w Zakopanem Kościelisku każdorazowo mamy około 2 tysięcy gości na festiwalu restauracja poszły restauracje mają gości nie sam festiwal w Słupsku Ustce w w Białymstoku festiwal jest bardzo popularne na całym Śląsku aż po Bielsko-Białą w Trójmieście Szczecinie Poznaniu Nowin w Rzeszowie tak grają też kilka czynników po pierwsze, rzeczywiście jest festiwalowa cena w zależności od restauracji ona jest mniej lub większym stopniu rabatem podobny do tego bardzo prosty mechanizm wystarczy wejść na stronę internetową nawet na komórce wybrać dzień wybrać mniej udać się do restauracji jest to najprostsza forma rezerwacji restauracji, jaką rozumie pan myśli, ale niewiele mówi pan woli zarządzać biznesem nocnego ja niewiele mogę powiedzieć sam festiwal mogę powiedzieć od strony swojej restauracji natomiast, jakby całą kuchnię z festiwalową może przedstawić tłumaczy nam na to, że za namową mojej strony wygląda to tak, że jest to na pewno przede wszystkim jest cena promocyjna dla gości, czyli nie byliby w stanie zjeść takich dań takiego jak dumni w tej cenie poza festiwalem poza tym podoba mi się w tym jak ten po prostu cały jak cała idea festiwalu ludzie po prostu chodzą sobie grupami znajomych rodzin po różnych restauracjach są te 2 tygodnie, kiedy możemy tak jak jest festiwal filmowy za ósmy w Warszawie i chodzimy sobie na różne filmy ze znajomymi potrafimy obejrzeć 45 w ciągu 1 dnia nawet to tak samo jest jeśli chodzi o Restaurant Week są to 2 tygodnie, kiedy wszyscy wspólnie chodzą po restauracjach warszawskich dzięki temu też poznają często jest także ludzie trafiają do miejsc, gdzie nigdy nie trafili poza festiwalem jest sposób fajnego spędzania czasu przy okazji no po testowaniu sobie dobrego Jedynka ja muszę pana zapytać z perspektywy restauratora profil polskiego nie powiem klient gorsza, bo wiem, że restauratorzy nie lubią nowe nie lubią instrumentalnie traktować swoich gości jako tych, którzy zostawiają pieniądze i wychodzi tak w gastronomii mamy gości nie mamy klientów tak i jak bardzo zmieniają się ci, którzy do restauracji przychodzą, bo są miejsca są jednak wciąż takie zaszłości nas, że podstawowym kryterium oceny restauracji jest toczy czy dużo pytań, czyli dadzą nam, tyle że przecież nie możemy i że zapłacimy za to minimalną cenę zmieniać ten profil decyduje ja znowu mogę jak pan zaś od swojej strony tak nasza restauracja jest my robimy taki Kaziu Erfurt właściwie mamy od od studentów przez jakąś tam kadrę menedżerską po jakichś takich bardziej wymagających gości praktycznie nasi goście to jest bardzo zróżnicowana grupa inni goście są na ranczu inni goście są podczas wieczornego serwisu, ale karty jeszcze inni goście są w weekend także jest to bardzo zróżnicowane nasze restauracje z samym centrum Warszawy więc ciężko powiedzieć jak jak należy się jak trener oraz wygląd 10 lat 10 lat nie dotyka pan na to, że właściwie teraz co druga restauracja w Warszawie w Polsce restauracja włoska wiem, że kultura śródziemnomorska do nas przyszła, ale teraz wszyscy chcą być włoską restaurację nie wiem co druga ja bym po różnych ręcznych banie, ale na pewno jest ich sporo wynika to z tego, że Polacy lubią włoską kuchnię każdy musi raz w tygodniu zjeść makaron lub pizze w Polsce jest to na pewno taki bezpieczny profil, że tak powiem dlatego pewnie tych restauracji jest aż tyle natomiast dobrych włoskich restauracji jest niewiele tak naprawdę w Warszawie oprócz Pańskiej rozwój w zakresie opatrzność odczytać tak źle pan wskazał takich naprawdę wartościowych godnych polecenia pan porzucić skromnych wg mnie około 56 w Warszawie to czy pozwoli pan, że poza anteną sobie wymienimy swoje uwagi, bo to też bardzo interesujący temat do kogo kierujecie ten nie chce mówić o ofercie, ale pomysł festiwalowe myśli o kategorii w przedziale wiekowym przyporządkować do osób bardziej psychologicznie czy do osób, które są przekonane do sceny restauracyjne czy jakoś nie mogą, więc jakiegoś powodu obecnie i to niestety to nie jest może trakcję na odpowiedź, ale festiwal kierujemy do wszystkich i mamy pełen przedział przedział wiekowy od studentów przez przedsiębiorców ten wydłuża jest to po prostu bardzo fajny sposób atrakcja weekendowa czy wieczorna pani sposób wyjścia z domu mamy również gości seniorów zdarzają się sytuacje, kiedy państwo, a starsi państwo ostatnio nieprzyzwyczajeni do takich systemów rezerwacyjnych internetowych przyszli do nas po prostu do biura spędziliśmy razem bardzo kilka godzin wystosowali absolutnie kierowanych do wszystkich skierowane do wszystkich, dlatego że restaurację tak jak kinematografia czy w czyny branży gałęzi kultury są w jaki sposób skierowany do wszystkich gości pomyślałem sobie tej najmłodszej grupy bo, bo sądzę, że to jest wielki potencjał jeśli chodzi o branżę restauracyjną to znaczy wychować młodzież albo nawet dzieciaki, które w przyszłości będą samodzielnie pod podejmować swoje wybory w duchu takim nie Niepokalane dziedzictwem swoich rodziców, którzy bardzo często żyli na przełomie ustrojów gospodarczych myślę to jest ciekawe taka perspektywa, że może spojrzeć na te na co zróżnicowanie pod kątem pozytywnej negatywnej motywacji, że pokolenie jeszcze naszych rodziców w związku z uwarunkowaniami historycznymi trudnościami życiowymi była wobec jedzenia zorientowania na potrzeby potrzeba była negatywna to znaczy zjeść nie być głodnym nakarmić zorganizować urodziny to były problemy, które trzeba było załatwić obecnie cały świat jedzenia też scena restauracyjna troszeczkę przechyla się w stronę tej pozytywnej motywacji niczego do załatwienia, ale do przeżycia, ale tak, dlatego że mają problem wyboru tych flag na ten pomagały też restaurację wybrany na festiwal Restaurant są kurator one to jest nasza selekcja zarówno względem ratingu w internecie jak i opinii ekspertów naprawdę możemy w świat 400 restauracji w kraju, który można po drugiej połowy października, rezerwując na świat już dzisiaj na stronie internetowej mamy pewne, że są to restauracja zebrane i gotowe na przyjęcie gości na taki właśnie przeżycia doświadczenia bardziej niż dla samego zaspokojenia głodu w tym sensie gastronomia stanie się trochę konkurencją dla kina czy innych form spędzania czasu wolnego, a nie tylko dla kanapki z domu, ponieważ pan panie Macieju ma 80 % posiadania mikrofon to przechodzimy do pana Michała, dlaczego warto przyjść do NATO machiny, bo jest pyszne jedzenie, jakie nie konkretami operuje bardzo proszę jestem głodny po prostu my, jakby staramy się uciec jakieś takiego zadęcia restauracyjnego i po prostu dobrze i niezobowiązującej atmosferze karmimy ludzi mamy rzesze jak gości już stałych od lat którzy, jakby pokochali nasz klimat, który panuje w restauracji nie tylko samo jedzenie no i staramy się po prostu dobrze karmić w atmosferze prawie, że rodzinną domowych, a co macie restauratorka ma Restaurant unikam America w przy stawce mamy KPS i bardzo sale ćwiczeń czyni taką deskę włoskich wędlin z różnymi dodatkami warzywnymi pizze Parmy z szynką parmeńską i tortellini fugi z grzybami leśnymi tortellini takie pierożki niemal wszyscy wiedzą też analizujemy też pizzę muszę panu ten to prawda hołdującej zasadzie kibice nie powinna mieć więcej niż dobra tych składników mamy to zależy, bo powinna mieć tyle ile gość sobie rzeczy tak naprawdę dlatego w wielu miejscach u nas niestety albo niestety, ale można sobie samemu komponować swoje ciężkie czasy trzeba być stosunkiem tylko zdecydowanie tylko cienkie ciasto rzeczywiście im mniej składników tym łatwiej się i ładniej zapiekać i rzeczywiście lepiej smakuje natomiast są ludzie, którzy lubią sobie dawne wrzucać przeróżnych rzeczy tak od razu przypomniały mi się to propos mojego pytania do pana widok samochodu, który reprezentował też formy reklamy jakąś restaurację dajemy potrójna nawet poczwórny ser i to fundament nas tak tak jak mówiłem restauracji włoskich jest mnóstwo i różnie do tego restauratorzy podchodzą różnego są mniej lub bardziej włoski po prostu restauracji tak dobrze na koniec mamy niewiele czasu pół minuty proszę powiedzieć czy można jeszcze dołączyć do tak go do rejestracji internetowej Restaurant Week z końcówką PL Restaurant Week PL trwa rezerwacja 400 restauracji prawie w całym kraju to jest ponad 1200 dań do wyboru prawie w każdym mieście jest jesteśmy i naprawdę warto odkrywać tę scenę restauracyjną, dlatego że mnóstwo zdolnych młodych dynamicznych ludzi wzięło się za tworzenie konceptów smaków tych wielowymiarowych doświadczeń i których jedzenie rzeczywiście bardzo ważną rolę warto spojrzeć na scenę restauracyjną jak na scenę kulturalną, a nie, zaspokajając najprostsze potrzeby głód to przed metra odeślemy zaprosimy państwa do informacji Radia TOK FM po nich cykl jak z dzieckiem ja z panem Michałem te wymienia się swoimi poglądami na temat włoskiej restauracji w Warszawie jest nie tylko dziękuję bardzo Maciej Rakowski Michał Wiśniewski byli moimi gość do zobaczenia przez ocenia dziękujemy smacznego formacji Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

POPULARNE

DOSTĘP PREMIUM

Teraz 30% zniżki na Dostęp Premium! Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW", aby słuchać podcastów TOK FM na komputerze i w aplikacji mobilnej już dziś.

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Przedłuż dostęp Premium taniej!