REKLAMA

Jaka jest kuchnia żydowska? Dowiedz się na TISZ – Festiwalu Żydowskiego Jedzenia

Przy niedzielnym stole
Data emisji:
2019-10-13 12:20
Prowadzący:
Czas trwania:
17:24 min.
Udostępnij:

Zapraszają Magdalena Maślak, pomysłodawczyni TISZ Festiwalu Żydowskiego Jedzenia, oraz Sabina Francuz, założycielka #NotSoKosher, kulturalnej grupy kulinarnej, działającej w krakowskim Chederze.

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
niedzielne owija niedzielny obiad 1221 tak niedzielny magazyn Radia TOK FM przemysłu 9 koniec państwa ponownie przywitać moich kolejnych gości są nimi panie Magdalena Maślak dzień dobry pomysłodawczyni festiwalu żydowskiego jedzenia i dobra jest z nami także pani Sabina Francuz czy dobre pieniądze założycielka noc koszer dodaje widziałem nagród kulturalnych grupy kulinarne działającej w krakowskim talerze mówi będziemy festiwal żydowskiego jedzenia, ale nim o tym, powiemy Rozwiń » nim przejdziemy do programu atrakcja, które są z tym związane to najpier w spróbujmy opowiedzieć co nieco kuchni żydowskiej kuchnia żydowska Aśka nazwiska, czyli z tych terenów Visa Polska Niemcy generalnie spadkowa jest bardzo w tym do kuchni polskiej pani się kuchnia regionalna oparta na podobnych produktach im tak naprawdę podczas festiwalu chcemy pokazywać podobieństwa to, że kuchnia żydowska kuchnia Polska misja bardzo podobne właściwie bardzo krótko zdefiniował ten rozdział dosyć duży wydatek w kulinariach no nam na tym najbardziej zależy, ponieważ nie chcemy tak lepiej skupić na tym czym różni, ale oczywiście kuchnia żydowska ma przede wszystkim zasady koszerności, czyli rodzące się z tak mu do zasady jedynie tego co jest czyste, czyli jedynie jedzenia wieprzowiny łączenia nabiału zmian cen jest bardzo dużo no tak pokrótce mówiąc i dużo potra w kuchni żydowskiej wynika z tego 800 oszczędności to jest główne, które odróżniają od kuchni polskiej nie ma takich restrykcji chadzają panie po restauracjach i oczywiście tak proszę powiedzieć czy miejsca, które reklamują się też wychodzą z taką ofertą kuchnia żydowska w ogóle mają wiele wspólnego z kuchnią żydowską czy czy raczej jest to profanacja tu tutaj wyróżnia, jeżeli chodzi o smaki myślę, że rekonstrukcja takiej kuchni jest dosyć prosta, ponieważ ona ciągle żyje w kuchniach polskich z czego wiele osób nie zdaje sobie sprawę, że odtwarza recepturę, a kanadyjskie natomiast większość z tych miejsc, o ile nie wszystkie nie spełnia tych zasad koszerności, bo do tego potrzebna jest no i wiele zasad, które trzeba zwolnić no dobrze to w te o tych fundamentalnych chociażby powiedzmy no przede wszystkim, żeby prowadzi kuchnię koszerną trzeba mieć rozdzielono kuchnie na część mięsną i część mleczną, więc to jest duże utrudnienie w na prowadzeniu restauracji powinien być też człowiek, który nadzoruje przygotowanie posiłków tak, żeby mieć pewne, że wszystkie produkty, spełniając zasady koszerności tak naprawdę z zasady dotyczą każdego produktu od sałaty począwszy przez jajko najmniejsze skończywszy także to są te wytyczne, które te warunki, które miejsce prowadzące koszerna kuchnia musiałby spełnić i z tego głównie wynika to, że te miejsca w dyskusji nie są koszone, ponieważ odbiorców kuchni koszernej w Polsce obecnie nie jest tak wielu jak przed wojną wg połączenie wymogów naszego sanepidu wymogach technicznych i pokojowy zbyt ciężkie dobrze to teraz w samym festiwalu dla kogo to festiwal dla wszystkich, którzy lubią jest dla wszystkich, których interesuje też historia Polski, ponieważ na bardzo, że na tym, żeby przez festiwal żydowskiego jedzenia tak naprawdę przypominać o żydowskich mieszkańcach Warszawy i Polski i o tym jak wiele nas łączyło wcześniej także chcemy też przez poprzez jedzenie chcemy ludzi zachęcić do takiego namysłu nad naszą wspólną historią kulturą dlatego nasz festiwal też kierujemy ido ido rodzin z dziećmi do starszych osób do studentów i do wszystkich turystą zainteresowani tym tak będzie formuła festiwalu to jest 5 dni zaczynamy w środę kończymy w niedzielę tak naprawdę w ramach tych 5 dni mamy bardzo różnorodne formy aktywności pań mamy i warsztaty kulinarne i spacery po mieście i zwiedzenie wystawy ścieżką kulinarną jedzenie oczywiście w formie branż w formie kolacji i eksperymenty kulinarne rekonstrukcję potra w także myślę, że dla każdego coś się znajdują jak przystąpi w ogóle udziału w takim festiwalu lepiej wejść na stronę muzeum będzie nory i tam zapoznać się z programem każdy każdy punkt programu ma swoje odnośnie do tego co należy dalej zrobić kupić bilet albo po prostu przejść tak to wydarzenie od ma w tym otwarty część jest biletowana doszedł czy podjęliście państwo jako organizatorzy też segmentami to kuchnia żydowska wygląda swej historii później bo, bo tym jak przyrządza się poszczególne potrawy dochowania zasad koszerności i t d . czy to wszystko właściwie zmierza do tego czy ktoś przyjdzie 1 dnia w zdobędzie wiedzę, jaka jest mu potrzebne nie bez konieczności uczestniczenia w festiwalu pierwszego od środy do niedzieli my podczas każdego z wydarzeń staramy się przekazać uczestnikom tych wydarzeń informacje temat kuchni żydowskiej chociażby, organizując np. trzeba te branże w sobotę o posiedzenia będzie cały czas mowa o tym czy kuchnia żydowska zapaść ma taka, która będzie opowiadała uczestnikom wręczył i tak naprawdę z każdego wydarzenia po drążku każdy wniesie coś również wnioski te jak pan wspomniał to jest bardzo duża historia i bardzo dużo informacji także Stare Miasto przybliżyć przez każde wydarzenie po trochu pani Sabina czym jest kulturalna grupa kulinarne tutaj muszę przyznać od razu sprostować, że jest to nieaktualne informacje już, ponieważ żadna z nas nie pracuje już, chyba że tam się poznałyśmy Heller jest taką klubokawiarnią właściwie należącą do festiwalu kultury żydowskiej w Krakowie i tak też zaczęliśmy naszą znajomość eksplorują kulturę żydowską od kuchni znajomość ewoluowała ma tego, że nie pracujemy już w 1 miejscu spotykamy się rozumie się w miesiąc co nad kolejnym projektem zrealizujemy jest to tłumaczenie książki fani Femando wileńskiej restauratorki, które zostaną książki, które zostaną pisana przed wojną opublikowane przed wojną uznana za zaginioną przez długi czas odnaleziona szczęśliwie wielkiej Brytani i przetłumaczona na język angielski to tłumaczenie nie spełnia naszych oczekiwań, więc postanowiłyśmy przetłumaczyć jeszcze raz spotkamy się raz miesiącu gotujemy wszystkie przepisy, czyli krótko mówiąc przez kulinaria też można poznać historię, bo to w tym wszystkim chodzi dokładnie tak czy państwo panie metodę, która w dobie nadpodaży trzeba wszelkiego rodzaju restauracji nurtów kulinarnych metody, która przybliży nam ten artykuł nie tradycyjny trudno rozstać się zastanowić odpowiedzieć nową krótko mówiąc dziękowaliśmy ruszyli rynek kulinarny na krzywej wznoszącej to nie da się ukryć powstaje coraz to powstają coraz to nowe miejsca one mają swoją ofertę, które coraz atrakcyjniejsza to też trudniej jest moim zdaniem tradycyjną odłamu kulinarnym dziś zaistnieć świadomości, by przetrwać ten to to burzę na rynku tak powiem no tak jak zaczynaliśmy w działania wokół kuchni żydowskiej to się zdarzało często słyszeć, że to jest tak niszowy temat przy zalewie kuchni tajskiej Śląskiej tak jak po takich kuchni, które są atrakcyjne dla nas, ponieważ inne prawda są bardziej dotyczą są ciekawe smaki są takie smaki czasami bardzo wyraziste ataków na nasze lokalne tradycyjne się wydaje taką po prostu mało atrakcyjny kuchnią oraz często oparte na prostych produktach na ziemniakach kapuście czasochłonną prostopadłych od czasu stanu tak tak tak w związku z czynno ja myślę, że też u nas jest takie przekonanie, że idziemy do restauracji chcemy dostać coś ekstra coś naprawdę wyjątkowego, jeżeli już wychodzimy na na jedynie na miasto dlatego być może taka sytuacyjna jest ciężko się przebić przez takie bardziej, ale z drugiej strony jest to powrót do korzeni tak jest taki miły oddech po prostu wśród tej bogatej oferty, która jest momencie na rynku jest różnych kuchni, które do nas spływają powrót do własnego domu jest też taki taki też rzecznikiem w tej kuchni tradycyjnej moim zdaniem bardzo dobrze to dobry produkt to znaczy tak, jeżeli jest oszukany produkt jest za przejściem na produkcję to bardzo mocno wyczuwalne do miasta koncentrację naprawdę zyskuje tak jest dobrej jakości produkt i wtedy naprawdę to jest przemiana, że to jeszcze tkwi coś innego, że kuchnia żydowska jest bardzo mocno związana z religią to jest też jej siła to co ją odróżnia takiego komercyjnego produktu, który jest sprzedawany tak naprawdę w restauracjach kuchnia, która wymaga uwagi i skupienia się po prostu na doborze produktów i na tym co się robi tak naprawdę krok po kroku rozpraw się z pewnym stereotypem, bo potrzeby naszego spotkania zapytałem bliskie osoby co sądzą o kuchni żydowskiej w swoim kojarzy część osób myślę, że spory odsetek na grupę badawczą w odpowiedziała to jest kuchnia droga czy krótko mówiąc razem na myśli wielu myśli to, że jeśli są restauracje, które proponują kuchnię żydowską to raczej są to ceny nad przeciętna okres to prawda czy fałsz myślę że, rozważając na poziomie restauracji musimy wreszcie wiele różnych praw, jakimi rządzi restauracja i tutaj wychodzimy dochodzimy do tego co z tego wyszli zmęczeni tego, że tak naprawdę mając koszerne restauracje wszystko musi być podwójna w kuchni zapleczu, więc to są wynajmu są takie prawidła bardzo ekonomiczne tutaj rynkowe wynikające z biznesplanu natomiast to jest konkurs nie w domu nie zgodzę się z tym, że jest ona kosztowna na pewno bardziej niż takie tradycyjne polskie potrawy skazać sobie nowe proszę powiedzieć co będzie waszym sukcesem jeśli chodzi o festiwal nie wiem liczba ludzi, która wyjdzie z większą świadomością leczenie kuchnia żydowska to, że z roku na rok będziecie mieli coraz więcej chętnych do tego, by festiwal przejść się o kuchni żydowskiej wiele dowiedzieć dla nas oczywiście największym sukcesem byłoby właśnie badanie różnych mitów, które towarzyszą kulturze żydowskiej pamięci o opolskich Żydach chociażby to właśnie kuchnia żydowska jest każda z kimś takim tajemniczymi rzeczami jak koszer nie do końca ktoś wie ubój rytualny wszystkie tajemnicze słowa i turystyka mgiełka tajemnicy wokół tego naturalnego tajemnice, które niekoniecznie kuchni żydowskiej dobrze robi tak tak tak tak natomiast my jako muzeum Polin też sprawdzamy kim są staram się pytam, jakim są nasi uczestnicy i w zeszłym roku jak okazała się pierwsza edycja festiwalu okazało się, że 40 % osób, które przyczyna festiwal nigdy wcześniej nie było w muzeum Polin nigdy wcześniej w takiej ofercie bardziej akademicki nie uczy nie uczestniczył we z sukcesem jest to, że my poprzez to jedynie docieramy do osób, które wcześniej nie było zainteresowane tematem żydowskim historia Żydów w Polsce to jest dla nas największy sukces nasi słuchacze są pani sobie powiedziała, że kuchnia żydowska wymaga uwagi czy też uważności wiemy, o co chodzi natomiast tacy są też nasi słuchacze którzy, którzy do nas wolę jednak nasi słuchacze mówi panie mówiły koszernej Zobacz, jaka to sałata jak się przygotowuje było koszerne system alarmowy zamach miał namyśli tom, że oba koncerny chciały sprawdzić każdy liść niema tam żadnego matka i tyle, więc na tym polega koszerne sałatę to niska produktem postępując sam sposób no to para godzin potrzeba sprzedawane koszt badań dokładnie w jajku nie może być zarodka nie może być krwi jajko także to są kurs tak naprawdę duży poziom szczegółowości związane właśnie z tym, że są związane z religii jest mi religijnymi wytycznymi z czy ze względu na historię to właśnie w Polsce poza Izraelem najpopularniejsza kuchnia żydowska jeśli chodzi o Europę czy są inne kraje, które no też dziś zaglądają w głąb to mogło tego odłamu jakże jak i jeżeli mówimy o kuchni żydowskiej to ta, która jest w Izraelu to kuchnia izraelska współczesne tamta kuchnia kanaryjska z tych naszych rejonu wsie nie utrzymała w dużej mierze ze względu na inne warunki klimatyczne natomiast ja jak tak śledzę ten nurt żydowskim świecie to widać, że w tych krajach w Niemczech na Litwie pojawiają się to są takie raczkujące ruchy odnoszące się to właśnie do tej żydowskiego dziedzictwa kulinarnego najbardziej chyba rozbudowane w stanach w stanach to tam praktycznie w każdym większym mieście festiwal jedzenia festiwal kultury żydowskiej to jest bardzo prężnie działające mam pytanie, które pewnie pani zaskoczy niejedną dzisiaj wyobraźmy sobie, że ktoś, kto słucha naszych dzieci na festiwal się wybierze co powinien wiedzieć, zważywszy na to, że to kuchnia połączona z bardzo ściśle z religią powinien wiedzieć, żeby nie popełni żadnej gafy też, że przyjdzie może przejść spokojnie bez bez stresu po prostu należy im mniejsze tym lepiej tak naprawdę wtedy można z otwartą głową po prostu chłonąć co mamy dobrze dla nas też jak bardzo ważnym 120 festiwal, czyli Pisz co, więc powiedzieć czy stół wszystkie wspólne siedzenie przy tym stole dla jest bardzo ważne, żeby każdy się dobrze swobodnie tak tak naprawdę najlepiej się nie nadać przed spotkaniem z nami na festiwalu przejść bez stresu i po prostu czwartoligowa istnieje też etykieta, która nie narzuca Resko i t d . nie można przez ludzi w tym tymi lubi to by nie da się w restauracji tak się także nie chodzi jeszcze raz proszę przypomnieć, gdzie kiedy, kto może, o której godzinie jak dostać na festiwalu prócz tego, że zależy na stronę internetową od 16 października do 20 października w muzeum Polin, ale też w całej Warszawie też towarzyszące na część kobiet wydarzeń są bilety zapraszam cię w stronę muzeum Polin, żeby jeszcze jeszcze mamy ostatnie bilety zapraszamy też do barów mlecznych w Warszawie, ponieważ w ciągu tych 5 dni 36 barach mlecznych będą dania serwowane ich na drobno zapisane w języku Wit też, ponieważ dużo naszych dań w barach mlecznych tez jest takie same jak w kuchni żydowskiej, czyli naleśniki serem gołąbki placki ziemniaczane i zaprosić bary mleczne, żeby w ciągu tych 5 dni sterowali, jaką klinice latkę Choińska z, więc zapraszam też do barów mlecznych, żeby zobaczyć spróbować kuchni żydowskiej tak w języku dziś będzie smacznego po hebrajsku Bet Avon no to właśnie życzę państwu smacznego przy okazji niedzielnego obiadu w niedzielnym magazynie Radia TOK FM pani Magdalena Maślak dziękuję bardzo dziękuję pani Sabina Francuz dziękuję bardzo jak państwo zapraszam teraz na informację Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: PRZY NIEDZIELNYM STOLE

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POSŁUCHAJ RÓWNIEŻ

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

TOK FM Premium 40% taniej. Radio TOK FM bez reklam, podcasty z audycji i podcasty tylko dla Subskrybentów.

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA