REKLAMA

Orzechy - co mówią badania

Data emisji:
2019-10-15 13:50
Audycja:
Przewodnik TOK FM Na Zdrowie
Prowadzący:
Czas trwania:
01:20 min.
Udostępnij:

Ciąg dalszy tematu - Orzechy. Rozwiń »

Było już o dobrym ich wpływie na układ sercowo naczyniowy. To dzięki nienasyconym kwasom tłuszczowym, które obniżają poziom tzw złego cholesterolu. Przykład: na uniwersytecie kalifornijskim przeprowadzono eksperyment w którym uczestnicy zastąpili połowę tłuszczu w swojej diecie orzechami. A konkretnie migdałami: codziennie 50 g migdałów i 50 g oleju migdałowego. Po 6 tygodniach stwierdzono u wszystkich obniżenie poziomu złego cholesterolu o 6 procent, a trójglicerydów nawet o 14. Poziom dobrego cholesterolu podniósł się o 6 procent.
Europejski Instytut Badań nad Rakiem i Żywieniem udowodnił, że kobiety, które jedzą większe ilości orzechów i ziaren mają mniejsze ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.
Według hiszpańskich naukowców dieta ze spożyciem orzechów włoskich obniża wskaźniki stanu zapalnego tętnic.
Wystarczy ?

Jedzmy orzechy, o tym jak działają konkretnie: włoskie, laskowe, ziemne, pistacjowe i inne w następnych odcinkach Przewodnika Medycznego Na zdrowie. Zwiń «

DOSTĘP PREMIUM

Teraz 30% zniżki na Dostęp Premium! Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW", aby słuchać podcastów TOK FM na komputerze i w aplikacji mobilnej już dziś.

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Przedłuż dostęp Premium taniej!