REKLAMA

Jedzmy orzechy, ale...... bez dodatków

Data emisji:
2019-10-31 13:50
Audycja:
Przewodnik TOK FM Na Zdrowie
Prowadzący:
Czas trwania:
01:34 min.
Udostępnij:

Tyle naopowiadałam Państwu o tym dlaczego warto jeść orzechy, że wczoraj gdy byłam w sklepie zajrzałam na półkę z nimi. I cóż zobaczyłam ? Było do wyboru do koloru. Tyle, że rzadko były to orzechy saute - same bez dodatków. W większości były one z dodatkiem soli, karmelu i innych, w miodzie, czekoladzie, w panierce paprykowej. Smażone, prażone .... Ja wiem, że takie są pewnie dla wielu osób smaczniejsze, ale..... Smażenie obniża zawartość korzystnych kwasów tłuszczowych, jedzenie orzeszków solonych zwiększa udział sodu w diecie, co niekorzystnie wpływa na serce, ponieważ podwyższa ciśnienie krwi. Z kolei panierki i słony karmel, niepotrzebnie zwiększają kaloryczność produktu oraz cukru prostego w diecie. Panierka bogata jest w substancje konserwujące, zagęstniki, emulgatory, stabilizatory! Zaś masło orzechowe z dodatkiem soli, cukru i utwardzonego tłuszczu trudno uznać za zdrowe. Rozwiń »

Podsumowując: te wszystkie dodatki niwelują, a w każdym razie zmniejszają prozdrowotny wpływ orzechów na nasz organizm.
Jedzmy więc te najprostsze, czyli w łupinie lub sauté - bez panierki. Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: PRZEWODNIK TOK FM NA ZDROWIE

Więcej podcastów tej audycji

POPULARNE

DOSTĘP PREMIUM

Teraz 30% zniżki na Dostęp Premium! Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW", aby słuchać podcastów TOK FM na komputerze i w aplikacji mobilnej już dziś.

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Przedłuż dostęp Premium taniej!